De stad Genk voert sinds deze maand een armoedetoets uit bij al haar projecten en initiatieven. Beringen voert al sinds 2022 een armoedetoets uit bij elke grote beleidsbeslissing. Ze gebruiken het als adviesinstrument en betrekken daarbij armoede-experten en mensen met armoede-ervaring.
Maasmechelen past de armoedetoets ook toe, met een eigen invulling die aansluit bij hun lokale situatie.
Er zijn ook nog andere Vlaamse gemeenten zoals Kortrijk en Gent die hun beleid aftoetsen op het vlak van armoedebestrijding.
Op Vlaams niveau werd de armoedetoets goedgekeurd in 2014 en 5 jaar later opgenomen in de omzendbrief “Beleid en regelgevingsprocessen”
Een armoedetoets is een instrument dat een gemeente gebruikt om te controleren of nieuw beleid of bestaande regels negatieve gevolgen kunnen hebben voor mensen in armoede, of net kunnen helpen om armoede te verminderen. Het doel is om bij elke beleidsbeslissing bewust stil te staan bij de impact op inwoners die het financieel moeilijk hebben. Dit gebeurt door advies in te winnen bij ervaringsdeskundigen en organisaties die werken rond armoede, zodat hun stem wordt meegenomen in het beleid.
In Hasselt blijft armoede een groot probleem. Nog altijd groeit 1 op 7 kinderen op in armoede. Het aantal daklozen groeit zienderogen. We vrezen dat de armoede enkel zal toenemen met de Arizona-maatregelen (inperking van de werkloosheid, de pensioenafbraak, …). Hasselt heeft structurele maatregelen nodig rond betaalbaar wonen, werk, gezondheid, kosteloos onderwijs, automatische rechtentoekenning, … .
Om die reden stelt onze fractie voor om ook in Hasselt de armoedetoets in te voeren waar nodig.