De federale regering heeft beslist dat werklozen vanaf 1 januari 2026 na 2 jaar werkloosheid hun uitkering zullen verliezen. Dat moet geleidelijk aan gebeuren. Op 1 januari wordt de uitkering geschrapt voor mensen die meer dan 20 jaar werkloos zijn, op 1 maart volgt wie langer dan 8 jaar werkloos is. Op 1 april is het de beurt aan mensen die tussen de 2 en 8 jaar werkloos zijn.
De overheid heeft een aantal overgangsmaatregelen en uitzonderingen ingevoerd, waaronder een afwijking voor 55-plussers. In de praktijk blijkt de toepassing van die regel echter complex.
We weten dat er bij die langdurig werklozen ook een aantal 55-plussers zijn. Uit recente cijfers blijkt nu dat ongeveer 80% van deze 55-plussers hun werkloosheidsuitkering gaan verliezen. We maken ons hierover ernstige zorgen.
Tijdens de vorige gemeenteraad heeft u het rapport rond het lokaal activeringsbeleid toegelicht. Deze aanpak lukt misschien niet om de werkloze 55 plussers weer aan het werk te krijgen. Zij krijgen vaker te maken met leeftijdsdiscriminatie.
Onze vragen:
Wat zijn de leeftijdscategorieën van de werklozen die vanaf 2026 na 2 jaar hun uitkering zullen verliezen in Hasselt ?
Is er een specifieke aanpak voor de 55-plussers.Deze doelgroep vergt toch een andere aanpak dan bijvoorbeeld schoolverlaters zonder werkervaring.
Wat gebeurt er met de 55 plussers die men niet naar een duurzame tewerkstelling kan leiden? Hoe wordt dit verder opgevolgd?