Zoals u weet is burgerparticipatie bij de opmaak van het meerjarenplan een wettelijke verplichting. Maar meer nog dan dat: het is een kans om een breed gedragen beleid te maken dat vertrekt van de kennis, ervaring en dromen van onze inwoners.
Participatie is daarbij geen verplicht nummertje, maar een essentieel onderdeel van kwaliteitsvol beleid. Het vraagt tijd om verschillende groepen: jongeren, ondernemers, verenigingen, maar ook minder zichtbare stemmen te bereiken en echt te luisteren. Dat lukt niet in de laatste rechte lijn. Willen we een beleid maken dat gedragen is, dan moeten we nu starten met luisteren en samenwerken. En dat vraagt tijd, inspanning en vooral: een vroege start.
Daarom mijn vragen:
Welke concrete stappen heeft het stadsbestuur al gezet of gepland om werk te maken van de verplichte participatie bij de voorbereiding van het meerjarenplan 2026–2031?
Is het stadsbestuur bereid om in dat kader in alle wijken en deelgemeenten van Hasselt 'burgertafels' te organiseren (open ontmoetings- en gespreksmomenten) waar inwoners kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun buurt en stad?
Wordt er ook een specifieke aanpak voorzien om jongeren actief te betrekken, bijvoorbeeld via scholen, jeugdorganisaties en welzijnspartners?
Worden de leden van deze gemeenteraad actief betrokken bij het opzetten, opvolgen en terugkoppelen van dit participatietraject?
En overweegt het stadsbestuur om werk te maken van participatieve budgettering – zoals grotere burgerbudgetten in steden als Antwerpen en Genk – waarbij inwoners projectvoorstellen kunnen indienen en zelf kunnen meebeslissen over de besteding van een deel van het stadsbudget? In andere gemeenten blijkt dit een krachtig middel om vertrouwen, betrokkenheid en creativiteit te versterken.