Terug
Gepubliceerd op 25/06/2025

2025_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Meerjarenplan 2026–2031: participatie is geen keuze maar een verplichting

gemeenteraad
di 24/06/2025 - 20:05 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Willy Claes, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Karolien Mondelaers, schepen; Kevin Schouterden, schepen; Laurence Libert, schepen; Tom Thijsen, schepen; Tine Jans, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Dries Martens, schepen; Frank Dewael, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Hugo Philtjens, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Marie-Paule Vandormael, gemeenteraadslid; Luc Dullaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Derya Erdogan, gemeenteraadslid; Habib El Ouakili, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Ellen Hoebrechts, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Pieter Jamaer, gemeenteraadslid; Nele Kelchtermans, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Tinne Knapen, gemeenteraadslid; Bright Adiyia, gemeenteraadslid; Laure Lesire, gemeenteraadslid; Annelies Vanderlinden, gemeenteraadslid; Koen Reekmans, gemeenteraadslid; An Cox, gemeenteraadslid; Gerda Veldeman, gemeenteraadslid; Toon Vranken, gemeenteraadslid; Davy Wolfs, gemeenteraadslid; Patrick Mortelmans, gemeenteraadslid; Heidi Kestens, gemeenteraadslid; Magalie Manshoven, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Astrid Franssens, schepen; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Aurelie Decoene, gemeenteraadslid

Secretaris

Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Willy Claes, voorzitter
2025_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Meerjarenplan 2026–2031: participatie is geen keuze maar een verplichting 2025_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Meerjarenplan 2026–2031: participatie is geen keuze maar een verplichting

Motivering

Indiener(s)

Derya Erdogan

Gericht aan

Dries Martens, Steven Vandeput

Tijdstip van indienen

wo 21/05/2025 - 22:24

Toelichting

Het lijkt misschien alsof 2026 nog ver weg is, maar wie al eens betrokken was bij de opmaak van een meerjarenplan weet: dat jaar is sneller daar dan je denkt.
Zeker als je de ambitie hebt om burgers op een goede en doordachte manier te betrekken, is het nu dat de voorbereidingen moeten starten.
2025 is hét cruciale jaar voor voorbereiding en strategiebepaling.

Zoals u weet is burgerparticipatie bij de opmaak van het meerjarenplan een wettelijke verplichting. Maar meer nog dan dat: het is een kans om een breed gedragen beleid te maken dat vertrekt van de kennis, ervaring en dromen van onze inwoners.
Participatie is daarbij geen verplicht nummertje, maar een essentieel onderdeel van kwaliteitsvol beleid. Het vraagt tijd om verschillende groepen: jongeren, ondernemers, verenigingen, maar ook minder zichtbare stemmen te bereiken en echt te luisteren. Dat lukt niet in de laatste rechte lijn. Willen we een beleid maken dat gedragen is, dan moeten we nu starten met luisteren en samenwerken. En dat vraagt tijd, inspanning en vooral: een vroege start.

Daarom mijn vragen:

  1. Welke concrete stappen heeft het stadsbestuur al gezet of gepland om werk te maken van de verplichte participatie bij de voorbereiding van het meerjarenplan 2026–2031?

  2. Is het stadsbestuur bereid om in dat kader in alle wijken en deelgemeenten van Hasselt 'burgertafels' te organiseren (open ontmoetings- en gespreksmomenten) waar inwoners kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun buurt en stad?

  3. Wordt er ook een specifieke aanpak voorzien om jongeren actief te betrekken, bijvoorbeeld via scholen, jeugdorganisaties en welzijnspartners?

  4. Worden de leden van deze gemeenteraad actief betrokken bij het opzetten, opvolgen en terugkoppelen van dit participatietraject?

  5. En overweegt het stadsbestuur om werk te maken van participatieve budgettering – zoals grotere burgerbudgetten in steden als Antwerpen en Genk – waarbij inwoners projectvoorstellen kunnen indienen en zelf kunnen meebeslissen over de besteding van een deel van het stadsbudget? In andere gemeenten blijkt dit een krachtig middel om vertrouwen, betrokkenheid en creativiteit te versterken.