Terug
Gepubliceerd op 26/03/2025

2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Verankering van sociale organisaties in het oude VRT-gebouw te Rodenbachstraat.

gemeenteraad
di 25/03/2025 - 20:05 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Willy Claes, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Karolien Mondelaers, schepen; Kevin Schouterden, schepen; Laurence Libert, schepen; Tom Thijsen, schepen; Tine Jans, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Dries Martens, schepen; Frank Dewael, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Astrid Franssens, schepen; Hugo Philtjens, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Marie-Paule Vandormael, gemeenteraadslid; Luc Dullaers, gemeenteraadslid; Derya Erdogan, gemeenteraadslid; Habib El Ouakili, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Ellen Hoebrechts, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Pieter Jamaer, gemeenteraadslid; Nele Kelchtermans, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Tinne Knapen, gemeenteraadslid; Laure Lesire, gemeenteraadslid; Annelies Vanderlinden, gemeenteraadslid; Koen Reekmans, gemeenteraadslid; An Cox, gemeenteraadslid; Gerda Veldeman, gemeenteraadslid; Toon Vranken, gemeenteraadslid; Davy Wolfs, gemeenteraadslid; Patrick Mortelmans, gemeenteraadslid; Heidi Kestens, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Bright Adiyia, gemeenteraadslid; Aurelie Decoene, gemeenteraadslid; Magalie Manshoven, gemeenteraadslid

Secretaris

Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Willy Claes, voorzitter
2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Verankering van sociale organisaties in het oude VRT-gebouw te Rodenbachstraat. 2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadslid Derya Erdogan: Verankering van sociale organisaties in het oude VRT-gebouw te Rodenbachstraat.

Motivering

Indiener(s)

Derya Erdogan

Gericht aan

Astrid Franssens

Tijdstip van indienen

wo 19/03/2025 - 20:55

Toelichting

In Hasselt mogen we rekenen op de kennis en ervaring van armoedeverenigingen en sociale organisaties. Zij hebben de vinger aan de pols en weten als geen ander wat er lokaal nodig is om armoede aan te pakken. Hun betrokkenheid bij het beleid is dan ook essentieel.

Zoals schepen Franssens tijdens de bespreking van het bestuursakkoord terecht stelde:
"Armoede bestrijden kunnen we niet alleen. We moeten inzetten op samenwerking met partners die het verschil maken op het terrein."

Ook SAAMO Limburg onderschrijft dit belang: 
"Ervaringsdeskundigen en organisaties die werken met kwetsbare groepen hebben steeds de vinger aan de pols en kunnen zeer goed inschatten wat er op lokaal niveau nodig is om armoede aan te pakken. Ze betrekken in het beleid is noodzakelijk."

Om deze samenwerking te versterken, willen we in het oude VRT-gebouw in de Rodenbachstraat een sociale hub verankeren. Dit biedt een stabiele en toegankelijke plek waar sociale organisaties en partners hun werking kunnen uitbouwen en versterken. Een eerste belangrijke stap is reeds gezet met de proeftuin van de sociale kruidenier, die op 20 maart van start ging. Dit initiatief verdient een vaste locatie met een volwaardige werking.

Een centrale sociale hub biedt een enorme meerwaarde voor de Hasselaar. Het brengt verschillende sociale organisaties samen onder één dak waardoor mensen met een hulpvraag sneller en efficiënter de juiste ondersteuning vinden. De drempel wordt verlaagd, de dienstverlening verbeterd en samenwerking tussen organisaties versterkt.
Dit is een concreet voorbeeld van hoe we als stad écht het verschil kunnen maken voor kwetsbare inwoners.

Dit voorstel sluit naadloos aan bij de doelstellingen en actiepunten van het bestuursakkoord:

Armoedebestrijding en sociale infrastructuur
1.1.3 We bouwen verder aan een armoedebestrijdingsplan, samen met interne en externe stakeholders.
1.1.5 We werken aan maximale synergiën voor onze bestaande sociale infrastructuur.
1.1.6 Investeringen in nieuwe sociale infrastructuur worden getoetst aan financiële duurzaamheid en geografische of maatschappelijke prioriteiten.
Leegstandsbeheer en stadsontwikkeling
3.1.8 We inventariseren het leegstaand patrimonium en gaan samen met partners aan de slag om een eventuele relevante herontwikkeling te faciliteren.
3.1.10 In het kader van een bredere stadsontwikkeling, hanteren we als stad een actief grondbeleid in functie van noden en uitdagingen.
Optimale inzet van stadspatrimonium
3.4.2 Onze gebouwen staan, indien mogelijk, ten dienste van de inwoners en hun verenigingen. We werken hierrond een duurzaam kader uit.

Gelet op deze engagementen, is het passend om de bestaande Welzijnscampus in te zetten als een sociale hub waar organisaties structureel gehuisvest kunnen worden.
 Welke stappen voorziet het stadsbestuur om de sociale organisaties te bevragen, deze synergiën te realiseren en de werking van de sociale kruidenier en andere organisaties duurzaam te verankeren binnen de Welzijnscampus Rodenbachstraat?