Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Onderwerp aanvraag
Vaststelling van nieuwe rooilijnen in functie van het aanleggen van fietssnelweg F702 Corda-route cfr. omgevingsvergunning OMV_2024111117.
Zaak der wegen
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij het college van burgemeester en schepenen van stad Hasselt ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor "Het aanleggen van een fietssnelweg F702 Corda-route". De gemeenteraad van Hasselt dient zich enkel uit te spreken over ‘de zaak der wegen’.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarmee een nieuwe rooilijn, voor de aanleg van de fietssnelweg.
De aanvraag werd ingediend door Provincie Limburg, deze heeft betrekking op een terrein met adres Heksenbergstraat 3, Kiewitstraat 163 en 174 met kadastrale omschrijving afdeling 2 sectie A nrs. 445P, 446S, 446L, 454B, 455F, 457W, 457V, 459Y, 461S, 461Z, 462V, 463Z2, 463Y2, 463X2, 464H2, 465W2, 532L4, afdeling 3 sectie C nrs. 508C2, 508B2, 511F, 512D, afdeling 7 sectie G nrs. 86M, 719D, 719A, 719H en 719G. Het betreft het aanleggen van fietssnelweg F702 Corda-route.
Hierbij heeft de gemeente de intentie de zone binnen de rooilijnen op te nemen binnen haar openbaar domein.
In het kader van de aanleg van een fietssnelweg (tracé F702) tussen het noordelijke tracé (Blookstraat tot Corda) en het zuidelijk tracé (Corda tot Albertkanaal) bijhorende aanpassing van de infrastructuur, is het vestigen van nieuwe rooilijnen een essentieel onderdeel van het project. Het vastleggen van deze rooilijnen is niet enkel noodzakelijk om de fysieke ruimte voor de infrastructuur te garanderen, maar ook om een duurzame, verkeersveilige en multimodale omgeving te creëren. Hierbij wordt specifiek rekening gehouden met artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, die de basis vormen voor de vaststelling en aanpassing van rooilijnen binnen gemeentelijke projecten:
• Bevordering van openbaar gebruik: De voorgestelde fietssnelweg zal fungeren als een belangrijke verkeersader voor fietsverkeer in de regio, door een vlotte en veilige verbinding te creëren tussen het noordelijke tracé (Blookstraat tot Corda) en het zuidelijk tracé (Corda tot Albertkanaal) en het vastleggen van de rooilijnen wordt voldoende ruimte voorzien voor een breed fietspad dat het verkeer van verschillende fietsersstromen aankan en een veilige doorgang garandeert.
De plannen die betrekking hebben op de nieuwe gemeentelijke rooilijn (ontwerp rooilijnplan, C, D en E) werden opgesteld door Studiebureau Geotec op datum van d.d. 03/09/2024. De rode lijn geeft de nieuwe rooilijn weer, de blauwe lijn is de bestaande rooilijn en de zwarte lijn is de te behouden rooilijn.
Openbaar Onderzoek
Het openbaar onderzoek met betrekking tot de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 19 december 2024 tot en met 17 januari 2025. Tijdens deze periode werden in totaal 3 bezwaarschriften ingediend.
In dit gemeenteraadsbesluit, dat zich uitsluitend richt op de vaststelling van de toekomstige rooilijnen, worden alleen de bezwaren besproken die specifiek betrekking hebben op deze rooilijnen. Overige bezwaren worden afgehandeld binnen de procedure van de omgevingsvergunning.
Geen van de ingediende bezwaren was expliciet gericht op de rooilijnen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen goed betreffende de vaststelling van de nieuwe rooilijnen, volgens het rooilijnplan opgemaakt door Geotec d.d. 03/09/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024111117).
De rooilijnen van de fietssnelweg, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. De nieuwe rooilijnen worden gedefinieerd met hoekpunten zoals op ieder deelplan aangeduid in Belge-Lambert-72 coördinaten.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig: (1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2024111117, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd; (2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.