Op diverse locaties op het openbaar domein binnen de stad Hasselt doen zich al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde voor door personen die onder invloed zijn van alcohol.
De gemeenteraad wenst maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en overlast tegen te gaan.
Op diverse locaties op het openbaar domein van de stad Hasselt doen zich al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde en overlast voor door personen die onder invloed zijn van alcohol. Politie LRH kreeg hiervoor talloze meldingen van derden, die hiervan hinder ondervinden, en ondernam ten gevolge hiervan talloze interventies.
Er wordt verwezen naar de cijfers van politie LRH waaruit blijkt dat in de stationsbuurt, het Capucienenplein en de omgeving van Quartier Bleu een aanzienlijk aantal PV's werd opgemaakt ten gevolge van overlast en verstoringen van de materiële openbare orde op het openbaar domein. Vaak worden deze vormen van overlast en verstoringen gepleegd onder invloed van alcohol en dit ondanks de reeds geldende politieverordening waarin een verbod op het gebruik van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken werd opgenomen.
In het kader van de mogelijke verlenging van deze politieverordening werd de tijd genomen om de verordening stelselmatig te evalueren voor het volledige jaar 2024 en dit voor alle gebieden. Dit gebeurde binnen verschillende overlegmomenten tussen de bestuurlijke overheid en de lokale politie LRH (overlastoverleg, overleg bestuurlijke handhaving, ...). De signalen omtrent de problematiek van alcoholmisbruik op het openbaar domein bleven de lokale overheid voortdurend bereiken waarin meermaals gesproken werd over overlast en meervoudige incidenten, dit vaak met de nodige agressie.
Men kan dus besluiten dat de overlast en verstoringen van de materiële openbare orde nog latent aanwezig zijn in de stationsbuurt, het Capucienenplein en de omgeving van Quartier Bleu.
Bijgevolg kunnen we concluderen dat de materiële openbare orde en overlast zich vooral voordoen binnen de gebieden in volgende straten:
Stationsomgeving
Capucienenplein
Quartier Bleu
Wanneer personen alcohol nuttigen op het openbaar domein zijn er geen anderen die erop toezien dat er geen te grote hoeveelheden alcohol genuttigd worden waardoor de materiële openbare orde verstoord kan worden of openbare overlast veroorzaakt kan worden. De politie kan immers niet voortdurend op het openbaar domein aanwezig zijn teneinde te voorkomen dat er personen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen. Het gebruiken van alcohol op het openbaar domein houdt dan ook een groter risico in voor verstoringen van de materiële openbare orde en voor overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol dan het nuttigen van alcohol in een horecazaak.
Wanneer alcohol genuttigd wordt in horecazaken en de bijhorende terrassen zijn de uitbaters immers ervoor verantwoordelijk dat zij hun klanten geen dergelijke hoeveelheden alcohol schenken dat de klanten dronken worden en daardoor de materiële openbare orde zouden kunnen verstoren en overlast zouden kunnen veroorzaken op het openbaar domein. Tegen uitbaters van horecazaken die te lichtzinnig omspringen met het schenken van alcohol kan de burgemeester optreden in het kader van zijn politiebevoegdheden zoals deze aan hem worden toegekend in de Nieuwe Gemeentewet.
De gemeenteraad is bevoegd om politieverordeningen goed te keuren die tot doel hebben om verstoringen van de materiële openbare orde en openbare overlast tegen te gaan. Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein in de betreffende straten waar zich de grootste problemen voordoen, is noodzakelijk teneinde de materiële openbare orde te kunnen waarborgen en openbare overlast tegen te gaan.
De politieverordening zal in werking treden op 1 april 2025 en gelden tot en met 31 maart 2026.
Artikelen 119 en 135 §2 nieuwe Gemeentewet
De gemeenteraad keurt de nieuwe politieverordening voor het verbod op bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein goed voor de periode van 1 april 2025 tot en met 31 maart 2026.