In augustus werd de vergunning voor de eerste fase van de projectzone in Monerik goedgekeurd. In deze fase wordt een deel van de hoofdweg door het project gerealiseerd, vertrekkende vanaf de Nijverheidskaai. Deze nieuwe wegenis moet voorzien worden van een naam.
Voor het toekennen van de nieuwe naam werd er naar de toponymie gekeken. De naam Monerik is een afgeleide van Maenrack. 'Maen' kan verwijzen naar papavers enerzijds of naar het hemellichaam de maan anderzijds. 'Rack' kan verwijzen naar een rechte strook veld. De gebiedsnaam Monerik kan dus afkomstig zijn van Maenrack in de betekenis van een rechte strook veld, beplant met papavers of kan verwijzen naar de maan als sikkelvormige vorm (verwijziging naar de vorm van het perceel in een vroegere periode).
Naast de toponymie is er ook een bekende Hasselaar uit de omgeving wiens naam vereeuwigd kan worden in een straatnaam. Robert Vandereycken was een Hasseltse kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer uit Kuringen. Leraar aan de Hasseltse academie, waar hij ook 12 jaar directeur was. Samen met o.a. Pierre Cox en Paule Nolens stichtte hij de Hasseltse kunstgroep Helikon. Hij overleed in 2024 te Kuringen.
De naam Papaverstraat, verwijzend naar de geschiedenis en herkomst van de naam van het gebied, werd op 6 december 2024 voorgelegd aan het CBS en afgekeurd. Bijgevolg wordt een tweede voorstel gedaan, namelijk de Robert Vandereyckenstraat.
Wij vragen aan de gemeenteraad om de nieuwe straatnaam 'Robert Vandereyckenstraat' voorlopig te willen vaststellen, waarna het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek zal instellen.
De keuze van de straatnaam is een eerbetoon aan een belangrijke Hasselaar uit de buurt. Robert Vandereycken was een Hasseltse kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer uit Kuringen. Leraar aan de Hasseltse academie, waar hij ook 12 jaar directeur was. Samen met o.a. Pierre Cox en Paule Nolens stichtte hij de Hasseltse kunstgroep Helikon.
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (BS. 07.04.1977), gewijzigd bij:
Decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 01/09/1987;
Decreet van 4 februari 1977 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 25/02/1997;
Decreet van 29 november 2002, houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 17/12/2002.
De gemeenteraad keurt de voorlopige vaststelling van de nieuwe straatnaam 'Robert Vandereyckenstraat' goed, voor het wegtracé zoals aangeduid op bijgevoegd plan.