Stad Hasselt profileert zich in het bestuursakkoord als ‘een kindvriendelijke stad die initiatieven ter bevordering van de fysieke gezondheid van al haar inwoners wil nemen en ondersteunen’. Daarenboven blijkt uit het akkoord een voornemen om te investeren in zachte weggebruikers en duurzame mobiliteit. De voorbije jaren zijn er diverse initiatieven genomen om onze inwoners aan te moedigen om vaker de fiets te gebruiken.
Met de toename van het aantal fietsers is het echter essentieel dat we ook aandacht besteden aan hun veiligheid. Het dragen van een fietshelm kan hierbij een cruciale rol spelen.
Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een fietshelm bij een ongeval het risico op dodelijk hoofdletsel vermindert met ongeveer 70 procent en op ernstig hoofdletsel met ongeveer 60%. Toch merken we dat het gebruik van fietshelmen, vooral bij jongeren en recreatieve fietsers, nog niet vanzelfsprekend is.[1] De vzw Hersenletsel Liga riep daarom de ‘Dag van de fietshelm’ in het leven, die deze maand voor de tweede keer georganiseerd werd.
Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk drempels om er eentje te dragen worden weggewerkt. We kunnen als stad de fietshelm vermoedelijk niet cool maken, maar we kunnen wel helpen hem betaalbaar te maken. Verschillende gemeenten hebben al initiatieven genomen om het dragen van fietshelmen financieel te ondersteunen:
De Panne: biedt sinds januari 2024 een volledige terugbetaling (tot €50) aan inwoners en tweedeverblijvers die een fietshelm aanschaffen die voldoet aan de Europese normen.[2]
Koksijde: keurde een premie goed waarbij jongeren tot en met 18 jaar de helft van de aankoopprijs van een fietshelm terugkrijgen, met een maximum van €50 per persoon per jaar.[3]
Stad Brussel: heeft een premie voor jongeren tussen 16 en 18 jaar, waarbij tot 100% van de kosten voor fietsuitrusting, inclusief helmen, wordt terugbetaald, afhankelijk van het inkomen van het gezin.[4]
Deze voorbeelden tonen aan dat er op lokaal niveau effectieve maatregelen genomen worden om de veiligheid van fietsers te verbeteren.
Mijn vraag aan het stadsbestuur is dan ook:
Is het stadsbestuur bereid om, naar het voorbeeld van gemeenten zoals De Panne, Koksijde en Brussel, een premie of subsidie in te voeren voor de aankoop van fietshelmen, om zo het gebruik ervan te stimuleren en de veiligheid van onze fietsers te verhogen?
[1] https://pers.uzgent.be/revalidatieartsen-pleiten-voor-verplichte-fietshelm-voor-iedereen
[3] https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241024_95169332?utm_source=chatgpt.com