Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de Stad Hasselt ingediend door Group Vestio en betreft de omgevingsaanvraag voor "verkavelen van percelen in 23 loten voor woningen (Eikenhof) na het slopen van een woning en het gedeeltelijk ontbossen van de projectzone". De gemeenteraad van Hasselt dient zich in dit dossier ook uit te spreken over ‘de zaak der wegen’.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarmee opening van nieuwe gemeentewegen. Het beoogde ontwerp rooilijnplan voorziet een nieuwe wegenis in het te verkavelen gebied, gelegen op percelen vandaag gekend als HASSELT - afdeling 2 sectie B nrs. 200M2, 201X3, 206E, 208P, 208Y3, 209X, 209W, 209T, 212P, 214G, 214E, 552L, 552T en 552V.
De plannen die betrekking hebben op de nieuwe rooilijnen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert Peter Gijsen op datum van d.d. 14/02/2025 - een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de nieuwe rooilijnen (rode kleur), op te heffen rooilijnen (blauwe kleur) en te behouden rooilijnen blijken. Lot 24, aangeduid met een gele opvulkleur en een oppervlakte van 1ha 15a 19ca, wordt kosteloos overgedragen aan het openbaar domein. Alle notariskosten en administratieve kosten voor deze overdracht zijn ten laste van de overdrager. De overdrager neemt zelf initiatief voor deze transactie, na de definitieve oplevering van de wegenis.
Ten oosten ligt een beperkte zone van het projectgebied binnen Chemin n. 35 van de Atlas der Buurtwegen. Dit betreft een deel van het projectgebied welke zal worden overgedragen naar het openbaar domein.
Chemin n. 35 betreft een buurtweg welke vandaag de dag niet meer in gebruik is. Dit betreft de oude verbinding Zandstraat-Bokrijkstraat. Deze verbinding is op de oude luchtfoto van 1971 al reeds niet meer in gebruik en zelfs deels bebouwd. Een deel van deze buurtweg werd met het deputatiebesluit daterende 07/03/1996 reeds afgeschaft. Dit betreft het deel van de buurtweg dat vandaag de dag gelegen zou zijn t.h.v. de kadastrale percelen 549/3 en 549/4. Ten noorden wordt het gebied begrensd door Chemin n. 5. Deze buurtweg is vandaag de dag gekend als de Hommelvennestraat.
Er zijn binnen het projectgebied dus geen wijzigingen nodig aan de buurtwegen.
Bij de opmaak van het gemeentelijk rooilijnplan en bij het voorstel van de nieuwe wegenis wordt rekening gehouden met artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, die de basis vormen voor de vaststelling en aanpassing van rooilijnen binnen gemeentelijke projecten:
De nieuwe rooilijnen voor de verkaveling tussen de Genkersteenweg en Eikendreef in Hasselt worden vastgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het decreet Gemeentewegen. De wegenis voorziet in een gemengd verkeerssysteem, waar zowel gemotoriseerd verkeer als trage weggebruikers hun plaats hebben, wat de verkeersveiligheid bevordert. De aanleg van groene lanen draagt bij aan de ecologische en esthetische waarde van het gebied, en ondersteunt een duurzame ontwikkeling. Er is geen expliciete noodzaak voor bijkomende trage verbindingen in het recent goedgekeurde tragewegenplan, aangezien het ontwerp voldoet aan de integrale mobiliteitsbehoeften. Het ontwerp bevordert de ruimtelijke samenhang en zorgt voor een veilige en toegankelijke ontsluiting van het nieuwe woongebied.
De rooilijnprocedure gebeurt om redenen van algemeen nut.
Artikel 3: Behoefte aan een goede ontsluiting
Artikel 3 van het decreet gemeentewegen stelt dat gemeentewegen moeten bijdragen aan een goed bereikbaar en ontsloten gebied. De voorgestelde verkaveling brengt nieuwe woningen en voorzieningen met zich mee, wat een aanzienlijke toename in het verkeer en de behoefte aan infrastructuur met zich meebrengt.
Artikel 4: Kwaliteit en inrichting van de gemeentewegen
Artikel 4 van het decreet gemeentewegen benadrukt het belang van de kwaliteit en de inrichting van gemeentewegen. Dit artikel legt de nadruk op de noodzaak om bij de aanleg van nieuwe wegen rekening te houden met de omgevingskwaliteit en het welzijn van de inwoners.
Conclusie
De goedkeuring van de nieuwe verkaveling en de bijhorende gemeenteweg is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de stad Hasselt. Op basis van artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, is het evident dat deze nieuwe infrastructuur niet alleen tegemoetkomt aan de actuele behoefte aan ontsluiting en bereikbaarheid, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
Onderwerp aanvraag
De gratis overdracht van lot 24 om in te lijven bij het openbaar domein.
Zaak der wegen
Volgens het aangepast plan.
De stukken met betrekking tot de zaak der wegen zijn als volgt in het dossier opgenomen:
Openbaar Onderzoek
Er werden twee openbare onderzoeken gehouden. Het eerste openbaar onderzoek verliep van 13/12/2024 tot en met 11/01/2025. Het tweede openbaar onderzoek verliep van 28/02/2025 tot en met 29/03/2025. Er werd 59 bezwaarschriften ingediend tijdens de openbare onderzoeken.
Bezwaarschriften i.v.m. rooilijn samenvatting:
1e openbaar onderzoek 13/12/2024 – 11/01/2025
30 bezwaarschriften waarvan 1 petitielijst met 42 ondertekenaars – de petitielijst alsook 8 bezwaarschriften hebben betrekking op de rooilijn
2e openbaar onderzoek 28/02/2025 – 29/03/2025
29 bezwaarschriften waarvan 1 petitielijst met 71 ondertekenaars – de petitielijst alsook 2 bezwaarschriften hebben betrekking op de rooilijn
Bezwaarschriften i.v.m. rooilijn beoordeling:
1e openbaar onderzoek 13/12/2024 – 11/01/2025
2e openbaar onderzoek 28/02/2025 – 29/03/2025
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen voorwaardelijk goed betreffende de kosteloze overdracht van lot 24, naar openbaar domein met een totale oppervlakte van 1ha 15a 19ca, volgens het rooilijnplan opgemaakt door Geotec d.d. 14/02/2025 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024062369).
Voorwaarden: