Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO). De gemeenteraad is bevoegd voor het benoemen van de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris van de GECORO.
Alvorens de gemeenteraad kan overgaan tot de nominatieve samenstelling van de GECORO dient vastgesteld te worden welke maatschappelijke geledingen opgeroepen zullen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO. De maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor.
Argumentatie
Aangezien Hasselt meer dan 50.000 inwoners telt, dienen er minstens 6 verschillende maatschappelijke geledingen opgeroepen te worden om vertegenwoordigers voor te dragen en moet de GECORO bestaan uit minimum 17 en maximum 21 leden. De maatschappelijke geledingen moeten representatief zijn voor Hasselt.
Volgende maatschappelijke geledingen moeten als onderling verschillend beschouwd worden:
- milieu- en natuurverenigingen;
- werkgevers of zelfstandigen;
- verenigingen van handelaars;
- verenigingen van landbouwers;
- verenigingen van werknemers.
Minimum 1/4 van de leden moeten deskundig zijn inzake ruimtelijke ordening, waaronder de voorzitter.
Een 2/3 genderverhouding moet gerespecteerd worden.
De benoeming van de eerder benoemde commissie is uitdrukkelijk hernieuwbaar. De gemeenteraad kan dus beslissen om een voorgaande commissie zonder wijzigingen te herbenoemen, maar dit moet uitdrukkelijk gebeuren. Zoals elke benoeming, moet ook dit gemotiveerd worden. De GECORO nodigt voor elke vergadering een vertegenwoordiger uit van elke politieke fractie in de gemeenteraad. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming niet bijwonen. Zij maken ook geen deel uit van de GECORO.
Procedure
Door de gemeenteraad wordt bepaald welke maatschappelijke geledingen aangeschreven zullen worden om vertegenwoordigers voor te dragen. Tevens bepaalt zij het aantal vertegenwoordigers per maatschappelijke geleding. Het college van burgemeester en schepenen zal een oproep doen naar de maatschappelijke geledingen. Na ontvangst van de kandidaturen zal er een voorstel van samenstelling geformuleerd worden. Het college van burgemeester en schepenen zal tevens de voorzitter en de vaste secretaris voordragen aan de gemeenteraad. Hierna kan de gemeenteraad overgaan tot de effectieve benoeming van de GECORO-leden.
Bepaling maatschappelijke geledingen
Voor de nieuwe samenstelling wordt er voorgesteld om volgende maatschappelijke geledingen op te roepen om vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO:
Er zal gevraagd worden om, indien mogelijk, zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat en kandidaat-plaatsvervanger voor te dragen, zodat op die manier voldaan kan worden aan de man/vrouw verhouding binnen de commissie. De 14 vertegenwoordigers uit de maatschappelijke geledingen zullen aangevuld worden met deskundigen waarvoor verschillende personen aangeschreven zullen worden. Op die manier zal de GECORO samengesteld worden met een ledenaantal tussen de 17 en 21, zoals wettelijk voorzien.
Artikel 1.3.3. van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2000.
Besluit tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de provinciale en gemeentelijke commissies voor Ruimtelijke Ordening van 3 juli 2009.
De gemeenteraad keurt volgende maatschappelijke geledingen en het aantal vertegenwoordigers in de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening goed:
1. Werkgelegenheid - 4 vertegenwoordigers verdeeld over volgende subgeledingen:
1.1. Werkgevers en zelfstandigen - 1 vertegenwoordiger
1.2. Handelaars - 1 vertegenwoordiger
1.3. Landbouwers - 1 vertegenwoordiger
1.4. Werknemers - 1 vertegenwoordiger
2. Klimaat, milieu en natuur - 1 vertegenwoordigers
3. Duurzaam wonen - 1 vertegenwoordigers
4. Jeugd en vrije tijd - 1 vertegenwoordigers
5. Senioren - 1 vertegenwoordiger
6. Onderwijs - 1 vertegenwoordiger
De 9 vertegenwoordigers van de verschillende maatschappelijke geledingen zullen aangevuld worden met deskundigen tot een totaal aantal leden tussen de 17 en 21.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om, voor de in artikel 1 opgesomde maatschappelijke geledingen, een open oproep te organiseren en verschillende verenigingen aan te schrijven en om deskundigen, zoals vermeld in artikel 2, te contacteren, teneinde een voorstel van samenstelling aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.