Terug
Gepubliceerd op 23/04/2025

2025_GR_00182 - Zaak der wegen - aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM - Aanpassing van een bestaande rooilijn halteplein Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan - OMV_2024133144 - Goedkeuren

gemeenteraad
di 22/04/2025 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Willy Claes, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Karolien Mondelaers, schepen; Kevin Schouterden, schepen; Laurence Libert, schepen; Tom Thijsen, schepen; Tine Jans, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Dries Martens, schepen; Frank Dewael, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Astrid Franssens, schepen; Hugo Philtjens, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Marie-Paule Vandormael, gemeenteraadslid; Luc Dullaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Derya Erdogan, gemeenteraadslid; Habib El Ouakili, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Ellen Hoebrechts, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Pieter Jamaer, gemeenteraadslid; Nele Kelchtermans, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Tinne Knapen, gemeenteraadslid; Laure Lesire, gemeenteraadslid; Annelies Vanderlinden, gemeenteraadslid; An Cox, gemeenteraadslid; Gerda Veldeman, gemeenteraadslid; Toon Vranken, gemeenteraadslid; Davy Wolfs, gemeenteraadslid; Patrick Mortelmans, gemeenteraadslid; Heidi Kestens, gemeenteraadslid; Magalie Manshoven, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Bright Adiyia, gemeenteraadslid; Koen Reekmans, gemeenteraadslid; Aurelie Decoene, gemeenteraadslid

Secretaris

Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Willy Claes, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2025_GR_00182 - Zaak der wegen - aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM - Aanpassing van een bestaande rooilijn halteplein Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan - OMV_2024133144 - Goedkeuren

Aanwezig

Willy Claes, Steven Vandeput, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Tom Thijsen, Tine Jans, Rik Dehollogne, Dries Martens, Frank Dewael, Dymfna Meynen, Astrid Franssens, Hugo Philtjens, Brigitte Smets, Marie-Paule Vandormael, Luc Dullaers, Tom Vandeput, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Frank Troosters, Joske Dexters, Ellen Hoebrechts, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Inge Hendrikx, Pieter Jamaer, Nele Kelchtermans, Dirk Thoelen, Tinne Knapen, Laure Lesire, Annelies Vanderlinden, An Cox, Gerda Veldeman, Toon Vranken, Davy Wolfs, Patrick Mortelmans, Heidi Kestens, Magalie Manshoven, Peter Vanaken
Stemmen voor 34
Brigitte Smets, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Joske Dexters, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Dymfna Meynen, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, An Cox, Dirk Thoelen, Hugo Philtjens, Tinne Knapen, Marie-Paule Vandormael, Laure Lesire, Luc Dullaers, Pieter Jamaer, Tine Jans, Dries Martens, Ellen Hoebrechts, Tom Thijsen, Astrid Franssens, Annelies Vanderlinden, Heidi Kestens, Magalie Manshoven, Willy Claes
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 5
Frank Troosters, Gerda Veldeman, Toon Vranken, Davy Wolfs, Patrick Mortelmans
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_GR_00182 - Zaak der wegen - aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM - Aanpassing van een bestaande rooilijn halteplein Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan - OMV_2024133144 - Goedkeuren 2025_GR_00182 - Zaak der wegen - aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM - Aanpassing van een bestaande rooilijn halteplein Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan - OMV_2024133144 - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende: 

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. 

 § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.” 

Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende: 

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.” 

Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit: 

Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald: 

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen; 

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden; 

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep; 

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag; 

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.” 

De aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2024133144 werd bij Stad Hasselt ingediend en betreft het heraanleggen van het kruispunt Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een busbaan en halte-infrastructuur (HOV-HM). 

De omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat eveneens het bestendigen van de rooilijn op het voorgesteld rooilijnplan terug te vinden onder Hasselt, afdeling 3, sectie C nrs. 155M, 155N, 155G, 240F, 90X2 en 90W2. 

Het plan dat betrekking heeft op de nieuwe gemeentelijke rooilijn werd opgesteld door Teccon bvba d.d. 14/10/2024. De aanvraag betreft de aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de  heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM.

Artikel 3: Behoefte aan een goede ontsluiting

Artikel 3 van het decreet gemeentewegen stelt dat gemeentewegen moeten bijdragen aan een goed bereikbaar en ontsloten gebied. De voorgestelde verkaveling brengt nieuwe woningen en voorzieningen met zich mee, wat een aanzienlijke toename in het verkeer en de behoefte aan infrastructuur met zich meebrengt.

Artikel 4: Kwaliteit en inrichting van de gemeentewegen

Artikel 4 van het decreet gemeentewegen benadrukt het belang van de kwaliteit en de inrichting van gemeentewegen. Dit artikel legt de nadruk op de noodzaak om bij de aanleg van nieuwe wegen rekening te houden met de omgevingskwaliteit en het welzijn van de inwoners.

  • Ontwerp en landschappelijke integratie: De nieuwe gemeenteweg wordt ontworpen met aandacht voor de landschappelijke context, met groene bufferzones en een inrichting die aansluit bij de bestaande omgeving. Dit zorgt ervoor dat de weg niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de esthetische waarde van de omgeving.
  • Veiligheid en duurzaamheid: De nieuwe wegenis zal worden ingericht met veilige fietspaden en voetpaden, wat bijdraagt aan de veiligheid van alle weggebruikers en het bevorderen van duurzaam vervoer. Dit sluit aan bij de beleidsdoelen van de stad om het gebruik van duurzame mobiliteitsvormen te stimuleren.

Conclusie

De goedkeuring van de nieuwe rooilijn en de bijhorende heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de stad Hasselt. Op basis van artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, is het evident dat deze nieuwe infrastructuur niet alleen tegemoetkomt aan de actuele behoefte aan ontsluiting en bereikbaarheid, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. 

Argumentatie

Onderwerp aanvraag

De aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM.

Zaak der wegen

De stukken met betrekking tot de zaak der wegen zijn als volgt in het dossier opgenomen:

  • HOVHM_HHA11_Elfde Liniestraat_KoningBoudewijnlaan_rooilijn_plan3_ondertekend.pdf
  • HOVHM-HHA11_Kruispunt_Dossier Gemeentewegen.pdf
  • BA_HHA11halte_I_N___piv03.pdf

Openbaar Onderzoek

Er werden 2 openbare onderzoeken gehouden. Het eerste openbaar onderzoek vond plaats van 2/12/2024 - 31/12/2024. Het tweede openbaar onderzoek vond plaats van 20/02/2025 - 21/03/2025.

Tijdens het eerste openbaar onderzoek werden 21 bezwaarschriften ingediend. Na een wijzigingslus werd een tweede openbaar onderzoek gehouden, hier werden 4 bezwaarschriften ingediend.

Eerste openbaar onderzoek 2/12/2024 - 31/12/2024

Er werden tijdens dit openbaar onderzoek 21 bezwaarschriften ingediend, 19 daarvan hebben betrekking op de rooilijn.

Punten bezwaarschriften:

  1. Inname van eigendom met een oppervlakte van 150m² op de hoek van de Boudewijnlaan en het Koekerellenpad. Men is momenteel bezig met de ontwikkeling van het perceel, maar er is nog geen definitief plan voorhanden waarbij de inplanting en de footprint vastligt. De bezwaarindiener wenst dat de volledige vrijheid te behouden op haar eigendom, maar is bereid om in overleg naar een oplossing te zoeken. Indien blijkt dat de inname dient gewijzigd te worden ten einde van het project mogelijk te maken, dan dient dit mee kunnen opgenomen te worden in de omgevingsvergunningsaanvraag. Dit werd besproken met stad Hasselt en De Werkvennootschap.

  2. Verlies aan bouwpotentieel cfr. RUP Elfde Linie
    Uit de plannen blijkt dat een deel van het perceel ingenomen wordt. De rooilijn wordt namelijk verplaatst, waardoor een deel van private eigendom ingenomen wordt. Aan de overzijde van de straat wordt een deel afgestaan. Dit teneinde bijkomende verharding aan te leggen.
    Men motiveert de aanpassing van de rooilijn in die zin dat dit ten behoeve van de nieuwe trambusbaan, nabijgelegen fietsverbinding en groenzones is, hetgeen in overeenstemming is met het Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en het Gemeentelijk mobiliteitsplan. Dit zou onrechtstreeks de modal shift mogelijk maken.
    Enige motivering waarom de rooilijn op deze wijze wordt aangepast en niet op alternatieve wijze, ligt echter niet voor. 
    Uit de aanvraag blijkt tevens niet waarom inname van het perceel van Campus Vildersstraat noodzakelijk zou zijn voor de realisatie van bovenvermelde doelstellingen.
    Sedert het RUP nr. 223 Elfde Linie is het ontwikkelingspotentieel van de percelen rechtstreeks verbonden aan de grootte van de percelen, alsook aan het percentage van verharding.
    De percentages van het voormeld RUP worden berekend per kwadrant en dus op basis van de oppervlakte van de percelen die binnen dit kwadrant vallen. Indien deze percelen verkleinen, verkleinen ook de oppervlakten van bovenvermelde percentages. 
    Met deze gevolgen wordt in het geheel aanvraagdossier geen rekening gehouden.
    Niet alleen ontneemt men dus door middel van het kleiner maken van het perceel bouwpotentieel, eveneens is het voorzien van verharding een beperking van het bouwpotentieel door het verkleinen van de mogelijkheid deze oppervlakte te voorzien als groen op volle grond.
    De verantwoording voor een inname van circa 500m2, d.i. de absolute noodzakelijkheid ervan, ligt geheel niet voor.   
    Het is dan ook niet afdoende om louter te stellen dat de aanpassing van de rooilijn bovenvermelde doelstellingen doet bereiken. 
    Dit zeker gelet op het feit dat aan de overzijde van Campus Vildersstraat een fiets- en voetpad mogelijk zijn op 5m breedte; dit is dan evenzeer aan de zijde van de Campus Vildersstraat mogelijk.
    De bezwaarindiener stelt voor om in overleg te treden teneinde samen een oplossing te vinden voor de realisatie van de trambusbaan en zo onrechtstreeks de modal shift.

  3. Als bewoners van de Wijngaardstraat wensen wij niet dat de Wijngaardstraat wordt opengesteld voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Boudewijnlaan in welke richting dan ook. Het dossier toont op geen enkele wijze aan waarom dit noodzakelijk zou zijn voor de realisatie van het echte onderwerp van de aanvraag, het busplein. Door de huidige toestand te behouden, met name afgesloten Wijngaardstraat en open Kapermolenstraat, zal er op geen enkele wijze afbreuk worden gedaan aan de kwaliteit van het project binnen de omgeving. Men vraagt dat de stad Hasselt de omgevingsvergunning zal afleveren voor het busplein met behoud van de bestaande situatie voor de wijkcirculatie van de Sint-Janswijk.
    Voor wat betreft de Zaak der wegen wensen wij als bewoners van de Wijngaardstraat dat de aantakking op de Boudewijnlaan afgesloten blijft voor de voertuigen en dat het openstellen wordt geschrapt uit de documenten die voor de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

Behandeling bezwaarschrift:

  1. De inname is een gevolg van het ontwerp, op deze manier kan er een directe verbinding tot stand komen vanaf het halteplein tot het Koekerellenpad. Stad Hasselt wenst geen percelen te verwerven. Dienst grondbeleid neemt op dat er een publiek rechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang met de eigenaars dient afgesloten te worden. Het advies van dienst grondbeleid is voorwaardelijk gunstig mits het bekomen van de erfdienstbaarheden.

  2. Er zijn verschillende overlegmomenten doorgegaan met PXL, De Werkvennootschap (Vlaamse Overheid) en studiebureau Tractebel. De Elfde-Liniestraat maakt deel uit van het gebied Campus Elfde Linie waarvoor recent een RUP is opgemaakt. Het RUP beoogt de transformatie van een monofunctionele, versnipperde en verharde ruimte naar een levendige, open, groene en verkeersluwe campus. In het gebied zijn momenteel nog veel restruimten aanwezig die niet worden gebruikt en zonder statuut. Hierbij horen ook de ‘voortuinen’ van de schoolgebouwen en de huidige Elfde-Liniestraat. Het nieuwe plan voor het kruispunt van de Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan neemt deze zones mee en geeft ze een maatschappelijke functie als ruimte om te wandelen en te fietsen en voor groen en hemelwateropvang. Het plan voldoet op die manier aan de belangrijke principes van zuinig ruimtegebruik, vergroening/ontharding en ruimtelijk rendement.
    Bovendien gaat het hier om de verschuiving van de ‘rooilijn’ en niet van de ‘eigendomsgrens’. Hiermee wordt bedoeld dat het gebied binnen de rooilijn een ‘openbaar karakter’ krijgt maar in eigendom blijft van PXL. Deze eigendom wordt door en op kosten van De Werkvennootschap heraangelegd en zal onderhouden worden door de Stad.
    Er wordt uitgegaan van een autoluwe schoolomgeving om het aantal gevaarlijke situaties aan de schoolpoort en speelplaats tot een minimum te beperkten. De verschillende onderwijsinstellingen gaan uit van een open structuur zonder afsluitingen tussen openbaar domein en speelplaats. Bijgevolg verhoogt een autoluwe schoolomgeving de veiligheid, zowel tijdens als voor en na de schooluren, door het weren van het regulier gemotoriseerd verkeer. Daarnaast vormt een autoluwe schoolomgeving een stimulans voor actieve verplaatsingen en voor minder CO2-uitstoot met gezondere lucht tot gevolg. Daarom werden volgende maatregelen genomen in het plan:
    • Met betrekking tot de zachte weggebruikers wordt een verkeersluwe, fiets- en voetgangersvriendelijke omgeving voorzien met een exclusieve, comfortabele en afgescheiden ruimte voor de weggebruikers. Deze brede fiets- en voetgangersverbinding langsheen de Elfde-Liniestraat wordt de hoofdas van de campus en vormt de verbinding tussen de PXL-campus Elfde Linie (Grote Ring) en het Dusartplein (centrum van de stad). Op deze manier wordt de campus op een veilige, autoluwe manier verbonden met het stadscentrum.
    • Met betrekking tot het gemotoriseerd verkeer wordt er uitgegaan van een autoluwe verkeersvrije zone in zowel de Elfde- Liniestraat (tussen Singel en K. Boudewijnlaan) als de Vilderstraat (oostelijke gedeelte). Hierbij wordt er gewerkt met een toegangscontrole met behulp van ANPR-camera’s en verzinkbare paaltjes waarbij er enkel doorgang wordt verleend aan de voertuigen in kader van Spartacus lijn 2. Op deze manier wordt het doorgaand- en bestemmingsverkeer geweerd uit de omgeving van de campus, waardoor de verkeersveiligheid significant zal verbeteren.
    • Kiss & Ride wordt georganiseerd aan de randen van de autoluwe verkeersvrije zone, namelijk in de Vilderstraat (parking GO next), aan het Kapermolenzwembad (K. Boudewijnlaan) als aan de Singel (t.h.v. de Elfde-Liniestraat). Deze Kiss & Rides dienen eveneens toegankelijk te zijn voor privé bussen die ingezet worden voor leerlingenvervoer. De terreinen van PXL campus Vilderstraat blijven via de Elfde-Liniestraat ontsloten voor de trage weggebruiker, brandweer en hulpdiensten en via de Vilderstraat voor gemotoriseerd verkeer (auto’s en leveringen). In de Vilderstraat wordt een nieuwe Kiss & Ride in combinatie met (kort)parkeren en een busparking aangelegd. Dit maakt het mogelijk om leerlingen te brengen en te halen met bus of auto, kort te parkeren voor bestellingen te brengen of te halen, enz.

3. Naar aanleiding van dit bezwaarschrift, werd er een wijzigingslus met aangepaste plannen doorgevoerd. 

Tweede openbaar onderzoek 20/02/2025 - 21/03/2025

Er werden tijdens dit openbaar onderzoek 4 bezwaarschriften ingediend, 3 daarvan hebben betrekking op de rooilijn.

Punten bezwaarschriften:

  1. Zoals reeds in het eerder ingediende bezwaarschrift n.a.v. het eerste openbaar onderzoek, wenst men ook deze keer de eigendomsrechten van de percelen gelegen aan de Koning Boudewijnlaan 10-12 te vrijwaren.  Op het plan is zichtbaar dat de heraanleg van het Koekerellenpad over de perceelsgrens snijdt in privé eigendom.  Op deze locatie zal een woontoren ontwikkeld worden.  Op dit moment zijn de plannen in opmaak waardoor de juiste positie van deze woontoren nog niet vastligt. Men wenst dan ook een maximale flexibiliteit inzake de inplanting van deze woontoren op het perceel.  Men is echter bereid in overleg met De Werkvennootschap en de stad Hasselt te zoeken naar een oplossing die voor alle partijen schikt.

  2. Verlies van aan bouwpotentieel cfr. RUP Elfde Linie. Deel van de grond wordt ingenomen ter hoogte van de campus Vilderstraat. Aan de overzijde wordt een deel afgestaan. Dit teneinde bijkomende verharding aan te leggen. Niet alleen ontneemt met dus door middel van het kleiner maken van het perceel bouwpotentieel voor het perceel, eveneens is het voorzien van verharding een beperking van het bouwpotentieel door het verkleinen van de mogelijkheid deze oppervlakte te voorzien als groen op volle grond.

  3. Mobiliteitsstudie en ontwerpplannen zijn onvoldoende onderbouwd voor het ontsluitingsverkeer van de aanliggende straten Wijngaardstraat en Kapermolenstraat met als aansluiting Boudewijnlaan.
  • Volgens het eerste ontwerp grondplan wegenis van de Wijngaardstraat met ontsluiting op de Boudewijnlaan Lokale weg Type I wat verkeerskundig de beste oplossing is en met minder verkeersdrukte en verbetering van de veiligheid voor de aanliggende bewoning. Zowel de bovengrondse Parking Dusartplein - Wijngaardstraat alsook de ondergrondse parking ontsluit dan rechtstreeks op Boudewijnlaan Lokale weg Type I wat voor 100% logische is.
  • Aangepast ontwerp (huidig openbaaronderzoek) met supprimering aansluiting Wijngaardstraat - Boudewijnlaan wordt het uitrijdend verkeer terug ontsloten via Kapermolenstraat - Boudewijnlaan. Hierdoor onlogisch en onnodig bijkomende verkeersonveiligheid ter hoogte van het Sint Janspleintje, Congostraat, Willekensmolenstraat en Maastrichtersteenweg. Sint Jansplein is een rustzone voor omwonende en schoolgaande jongeren.
  • Volgens projectontwikkeling 0741 - Veldmansbrugstraat OMV- 2023046439 zijnde afsluiting Kapermolenstraat met de Boudewijnlaan van 107 appartementen is totaal niet aanvaardbaar. In- Uitrit van de ondergrondse parking is voorzien ter hoogte van  Kapermolenstraat 15 van een 67 tal parking, als gevolg toenemend circulerend- sluipverkeer, onveiligheid en verslechtering van de woonkwaliteit.

Behandeling bezwaarschrift:

  1. De inname is een gevolg van het ontwerp, op deze manier kan er een directe verbinding tot stand komen vanaf het halteplein tot het Koekerellenpad. Stad Hasselt wenst geen percelen te verwerven. Dienst grondbeleid neemt op dat er een publiek rechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang met de eigenaars dient afgesloten te worden. Het advies van dienst grondbeleid is voorwaardelijk gunstig mits het bekomen van de erfdienstbaarheden.

  2. Er zijn verschillende overlegmomenten doorgegaan met PXL, De Werkvennootschap (Vlaamse Overheid) en studiebureau Tractebel. De Elfde-Liniestraat maakt deel uit van het gebied Campus Elfde Linie waarvoor recent een RUP is opgemaakt. Het RUP beoogt de transformatie van een monofunctionele, versnipperde en verharde ruimte naar een levendige, open, groene en verkeersluwe campus. In het gebied zijn momenteel nog veel restruimten aanwezig die niet worden gebruikt en zonder statuut. Hierbij horen ook de ‘voortuinen’ van de schoolgebouwen en de huidige Elfde-Liniestraat. Het nieuwe plan voor het kruispunt van de Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan neemt deze zones mee en geeft ze een maatschappelijke functie als ruimte om te wandelen en te fietsen en voor groen en hemelwateropvang. Het plan voldoet op die manier aan de belangrijke principes van zuinig ruimtegebruik, vergroening/ontharding en ruimtelijk rendement.
    Bovendien gaat het hier om de verschuiving van de ‘rooilijn’ en niet van de ‘eigendomsgrens’. Hiermee wordt bedoeld dat het gebied binnen de rooilijn een ‘openbaar karakter’ krijgt maar in eigendom blijft van PXL. Deze eigendom wordt door en op kosten van De Werkvennootschap heraangelegd en zal onderhouden worden door de Stad.
    Er wordt uitgegaan van een autoluwe schoolomgeving om het aantal gevaarlijke situaties aan de schoolpoort en speelplaats tot een minimum te beperkten. De verschillende onderwijsinstellingen gaan uit van een open structuur zonder afsluitingen tussen openbaar domein en speelplaats. Bijgevolg verhoogt een autoluwe schoolomgeving de veiligheid, zowel tijdens als voor en na de schooluren, door het weren van het regulier gemotoriseerd verkeer. Daarnaast vormt een autoluwe schoolomgeving een stimulans voor actieve verplaatsingen en voor minder CO2-uitstoot met gezondere lucht tot gevolg. Daarom werden volgende maatregelen genomen in het plan:
    • Met betrekking tot de zachte weggebruikers wordt een verkeersluwe, fiets- en voetgangersvriendelijke omgeving voorzien met een exclusieve, comfortabele en afgescheiden ruimte voor de weggebruikers. Deze brede fiets- en voetgangersverbinding langsheen de Elfde-Liniestraat wordt de hoofdas van de campus en vormt de verbinding tussen de PXL-campus Elfde Linie (Grote Ring) en het Dusartplein (centrum van de stad). Op deze manier wordt de campus op een veilige, autoluwe manier verbonden met het stadscentrum.
    • Met betrekking tot het gemotoriseerd verkeer wordt er uitgegaan van een autoluwe verkeersvrije zone in zowel de Elfde- Liniestraat (tussen Singel en K. Boudewijnlaan) als de Vilderstraat (oostelijke gedeelte). Hierbij wordt er gewerkt met een toegangscontrole met behulp van ANPR-camera’s en verzinkbare paaltjes waarbij er enkel doorgang wordt verleend aan de voertuigen in kader van Spartacus lijn 2. Op deze manier wordt het doorgaand- en bestemmingsverkeer geweerd uit de omgeving van de campus, waardoor de verkeersveiligheid significant zal verbeteren.
    • Kiss & Ride wordt georganiseerd aan de randen van de autoluwe verkeersvrije zone, namelijk in de Vilderstraat (parking GO next), aan het Kapermolenzwembad (K. Boudewijnlaan) als aan de Singel (t.h.v. de Elfde-Liniestraat). Deze Kiss & Rides dienen eveneens toegankelijk te zijn voor privé bussen die ingezet worden voor leerlingenvervoer. De terreinen van PXL campus Vilderstraat blijven via de Elfde-Liniestraat ontsloten voor de trage weggebruiker, brandweer en hulpdiensten en via de Vilderstraat voor gemotoriseerd verkeer (auto’s en leveringen). In de Vilderstraat wordt een nieuwe Kiss & Ride in combinatie met (kort)parkeren en een busparking aangelegd. Dit maakt het mogelijk om leerlingen te brengen en te halen met bus of auto, kort te parkeren voor bestellingen te brengen of te halen, enz.

  3. Er worden geen wijzigingen gedaan ten opzichte van de huidige ontsluiting van de wijk. Er kan dus niet gesproken worden van een negatief effect. De aansluiting van de Wijngaardstraat op de Koning Boudewijnlaan bevond zich ter hoogte van de in- en uitrit van Q-park Dusart en de doorsteek richting in-en uitrit van het projectgebied Hoebanx. Een bijkomende ontsluiting op dit punt maakt de situatie complexer met alle gevolgen voor de verkeersveiligheid op dit punt. De aansluiting van de Kapermolenstraat is veel eenvoudiger (3taks-kruispunt) en dus ook veiliger. De bovengrondse parking Dusart is voornamelijk gericht op ontsluiting via de Congostraat. De impact van de ontsluiting via de Kapermolenstraat of de Wijngaardstraat is vergelijkbaar qua leefbaarheid en veiligheid. De ontwikkeling in de Veldmanbrugstraat is geen voorwerp van deze aanvraag en kan dus niet meegenomen worden in de beoordeling. 

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.

Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen goed betreffende de aanpassing van de bestaande rooilijn in functie van de heraanleg van het kruispunt Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in functie van de realisatie van een trambusbaan en halte-infrastructuur HOVHM volgens het rooilijnplan opgemaakt door Teccon bvba d.d. 14/10/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024133144).