1.
Bij de meest recente rechtspositieregeling (GR/RMW 26 november 2024) is er voor gekozen om de verschillende rechtspositieregelingen (RPR Stadspersoneel en personeel OCMW met dezelfde functies als die van de stad, de RPR voor de specifieke functies van het OCMW en de RPR voor de maatschappelijk werkers (zie artikel 186 §1 en §2 DLB)) samen te voegen in één tekst, aangezien die inhoudelijk hetzelfde zijn (zie ook artikel 186 §3 DLB: "De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 1° en 2°, vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend [...]").
In diezelfde lijn is er voor gekozen om de verschillende arbeidsreglementen (Stadspersoneel en personeel OCMW) samen te voegen in één tekst, aangezien die inhoudelijk hetzelfde zijn.
Voor het personeel van de specifieke diensten van het OCMW wordt momenteel onderzocht op welke punten afgeweken moet worden, overeenkomstig artikel 186 §3 DLB. Hetzelfde voor het personeel OCMW "artikel 60" en flexijobs.
De wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken voerde het systeem van flexijobs in. Dit was in eerste instantie enkel voorzien voor de horeca.
Sinds 1 januari 2018 is er een uitbreiding gebeurd naar sectoren handel, bakkerijen, kappersbedrijf en schoonheidszorg.
Op 1 december 2022 volgde een uitbreiding naar de private sportsector, bioscoopzalen, sector vermakelijkheidsbedrijf en sector gezondheidsinrichtingen en – diensten (enkel niet zorgfuncties).
Sinds 2023 zijn flexijobs mogelijk bij de woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleging en ambulante revalidatiecentra van lokale besturen. Flexijobs kunnen enkel bij ondersteunende functies, zoals logistieke hulpen, onthaalmedewerkers, animatoren, verantwoordelijken of administratief personeel.
Sinds 1 januari 2024 kunnen flexi-jobbers werken als redder in publiek toegankelijke zwembaden, zwemvijvers en op stranden. De flexi-jobber heeft hiervoor een diploma als redder nodig.
Op 1 april 2024 breidde het stelsel flexi-jobs uit naar de sectoren kinderopvang en onderwijs en naar de publieke sectoren sport en cultuur. De RSZ heeft echter het standpunt dat de notie ‘hoofdactiviteit’ in de Programmawet van 22 december 2023 betekent dat flexi-jobs niet mogelijk zijn bij lokale besturen, voor de sectoren kinderopvang, sport en cultuur, omdat deze sectoren niet de hoofdactiviteit van lokale besturen uitmaken (met uitzondering van autonome gemeentebedrijven die sportactiviteiten uitbaten als hoofdactiviteit). De RSZ stelt voor dat lokale besturen, om met flexi-jobs te kunnen werken in deze sectoren, deze activiteiten onderbrengen in een afzonderlijke juridische entiteit met alleen kinderopvang, sport of cultuur als hoofdactiviteit. Voor de sectoren kinderopvang, onderwijs sport en cultuur werkt de VVSG samen met de kabinetten van de ministers van Werk en Sociale Zaken en de RSZ aan een gezamenlijk voorstel van wetswijziging. De effectieve omzetting in de wet zal voor de nieuwe federale regering zijn.
Bij besluit van het MAT "2024_MAT_00420 - 10u10 - 10u20 Dept HR - Flexi-jobs (10') - Goedkeuren" werd groen licht gegeven voor de inzet van flexijobs, daar waar mogelijk.
Om de bestaande en toekomstige mogelijkheden van flexijobs binnen het lokaal bestuur te benutten, is er een specifieke RPR opgesteld. Een aparte RPR stelt ons in staat om gericht af te wijken van de algemene RPR en om een zo beknopt mogelijke RPR op te stellen. De tekst neemt enkel de relevante passages over uit de algemene RPR.
In bijlage bij dit besluit kan de nieuwe tekst teruggevonden worden.
Decreet Lokaal bestuur
De wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken
De gemeenteraad keurt de rechtspositieregeling flexijob goed overeenkomstig de tekst in bijlage.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.