Op het CBS van 7-02-2025 werd de omgevingsvergunning OMV_2023046439, aangevraagd door NV Kolmont Woonprojecten en NV Helmo Invest op een terrein in de Kapermolenstraat terug naar af gestuurd. Dit als gevolg van het groot aantal bezwaarschriften en de interne negatieve adviezen van de dienst wonen en de dienst groen. Volgens informatie die we kregen van de dienst vergunningen zal de projectontwikkelaar nu een aantal wijzigingen aanbrengen aan het project en zal op maandag 24-02 een nieuw openbaar onderzoek van start gaan.
Buurtbewoners en het actiecomité Veldmansberg dienden meer dan 200 bezwaren in. De buurtbewoners maken zich zorgen over de leefbaarheid van de buurt. Het woonproject zal veel extra verkeersdrukte en parkeerdruk met zich meebrengen, en dat in een wijk die al overbelast is. De buurtbewoners hebben ook bezwaar tegen het torenvolume van 9 bouwlagen. Bovendien kwamen in Hasselt de laatste jaren heel wat grote nieuwbouwprojecten bij. Veel appartementen staan nog leeg (vb Quartier Bleu). Tot slot vernietigt het project een deel van de laatste groene ruimte (het Veldmansbosje) in het centrum van Hasselt, met negatieve ecologische en waterbergende effecten.
Onze vragen:
Welke argumenten haalt het CBS aan om de omgevingsvergunning niet goed te keuren, maar om een wijzigingslus toe te passen?
Welke negatieve adviezen werden gegeven en door wie?
In welke mate hield de stad rekening met de meer dan 200 bezwaren van de buurtbewoners? Met welke inhoudelijke argumenten werd rekening gehouden bij de beslissing en met welke niet?
Waarom werd deze omgevingsvergunning aanvraag niet geagendeerd tijdens de Gecoro? Het gaat hier immers om een heel groot en ingrijpend nieuwbouwproject.
De omgevingsvergunning is ook nog niet terug te vinden op het omgevingsloket Vlaanderen. Waarom niet?