Terug
Gepubliceerd op 27/02/2025

2025_MV_00016 - Mondelinge vraag van raadslid Bright Adiyia: Bewonersprotest rond de vergunningsaanvraag van een nieuwe vestiging van McDonalds in Kiewit

gemeenteraad
di 25/02/2025 - 20:05 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Willy Claes, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Karolien Mondelaers, schepen; Kevin Schouterden, schepen; Laurence Libert, schepen; Tom Thijsen, schepen; Tine Jans, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Dries Martens, schepen; Frank Dewael, schepen; Astrid Franssens, schepen; Hugo Philtjens, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Luc Dullaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Derya Erdogan, gemeenteraadslid; Habib El Ouakili, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Ellen Hoebrechts, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Pieter Jamaer, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Tinne Knapen, gemeenteraadslid; Bright Adiyia, gemeenteraadslid; Laure Lesire, gemeenteraadslid; Annelies Vanderlinden, gemeenteraadslid; Koen Reekmans, gemeenteraadslid; An Cox, gemeenteraadslid; Gerda Veldeman, gemeenteraadslid; Toon Vranken, gemeenteraadslid; Davy Wolfs, gemeenteraadslid; Patrick Mortelmans, gemeenteraadslid; Aurelie Decoene, gemeenteraadslid; Heidi Kestens, gemeenteraadslid; Magalie Manshoven, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Dymfna Meynen, schepen; Marie-Paule Vandormael, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Nele Kelchtermans, gemeenteraadslid

Secretaris

Peter Vanaken, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Willy Claes, voorzitter
2025_MV_00016 - Mondelinge vraag van raadslid Bright Adiyia: Bewonersprotest rond de vergunningsaanvraag van een nieuwe vestiging van McDonalds in Kiewit 2025_MV_00016 - Mondelinge vraag van raadslid Bright Adiyia: Bewonersprotest rond de vergunningsaanvraag van een nieuwe vestiging van McDonalds in Kiewit

Motivering

Indiener(s)

Bright Adiyia

Gericht aan

Frank Dewael

Tijdstip van indienen

wo 19/02/2025 - 23:25

Toelichting

McDonalds wilt een nieuwe vestiging openen op de hoek van de Kempische Steenweg en de Tulpinstraat in Kiewit. Eerder werden de plannen voor een hamburgerrestaurant op de Kempische Steenweg in de buurt van de middelbare school Kindsheid Jesu afgevoerd na protest van buurtbewoners.  Ook voor de nieuwe locatie is er terecht grootschalig protest uit de wijk en de rest van Hasselt. Buurtbewoners verzamelden al 750 handtekeningen tegen de komst van de McDonalds in Kiewit. Daar hebben zij verschillende goede redenen voor.

Ten eerste is er de impact van de nieuwe vestiging van McDonalds op de verkeersveiligheid en de mobiliteit. Honderden kinderen en ouders steken dagelijks het kruispunt van de Kempische Steenweg en de Tulpinstraat over. Extra verkeer door de komst van een fastfoodrestaurant zou het risico op ongelukken aanzienlijk vergroten. De mobiliteitsstudie is ontoereikend voor een aantal belangrijke mobilieitsaspecten en houdt onvoldoende rekening met de veiligheid van zachte weggebruikers.

Ten tweede is er de impact van de nieuwe vestiging van McDonalds op de gezondheid van de Hasseltse kinderen die er aan de overkant van het kruispunt naar de lagere school gaan. Wat we eten wordt in sterke mate beïnvloed door onze leefomgeving. Sciensano, de openbare instelling van de federale overheid die adviezen geeft over onze volksgezondheid, heeft in 2022 een studie uitgebracht in opdracht van het Agentschap Zorg & Gezondheid waarin ze 12 jaar lang – tussen 2008 en 2020 – de voedselomgeving voor meer dan 3.000 basisscholen in kaart brachten over heel Vlaanderen.

De studie van Sciensano is duidelijk. Ongezonde voedselomgevingen in de buurt van scholen zorgt voor kinderen die ongezond zwaarder worden. Het is dus belangrijk om inzake preventie in te spelen op gezonde voedingskeuzes en een gezonde voedselomgeving. Om de gezondheid van kinderen te beschermen, raden de onderzoekers beleidsmakers aan om gezondere voedingsomgevingen rond scholen te creëren. 

Ten derde is er de impact op lokale ondernemers. Hoe kunnen kleinschalige ondernemers zoals onze bakker en buurtwinkel concurreren met een multinational? De lokale frituur en kebapzaak draaien een hele goede dag draaien met 100 klanten op een dag, terwijl McDonalds rekent op 400-500 kassatickets op weekdagen en 600-700 kassatickets op weekenddagen. Mensen kunnen een euro maar één keer uitgeven, en volgens Groen verdienen onze lokale ondernemers onze steun.

Tot slot is er de impact op de natuur en op vlak van duurzaamheid. Een fastfoodketen met drive-in is gekend voor zijn toename aan zwerfvuil in de omgeving. Klanten komen met de auto verpakt fastfood afhalen en nuttigen dit regelmatig in de auto. In Kuringen, in Houthalen-Helchteren en in Bree veel zwerfvuil teruggevonden met het logo van McDonalds. Al dat zwerfvuil zou dan terechtkomen op de toegangswegen en parkings van onze prachtige natuurgebieden De Wijers en Domein Kiewit. Dat zou een afbreuk doen aan deze toeristische en lokale trekpleisters, beide op minder dan 1 km van het geplande McDonaldsfiliaal met drive-in.


Concreet is mijn vraag als volgt: hoe kijkt de stad naar deze problematieken?