De nieuwe federale regering heeft beslist om de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken. Voor wie voldoende rechten heeft opgebouwd, bedraagt de maximale duur twee jaar. Voor wie nog niet genoeg rechten heeft, is dat maximaal één jaar.
Het aantal leefloongerechtigden zal als gevolg toenemen, wat een groot effect zal hebben op steden en gemeenten. Dat zei ook burgemeester Steven Vandeput in HBVL van 6 februari: “Modellen hebben uitgewezen dat één op de drie werkzoekenden weer aan het werk zou gaan, een derde zal thuisblijven. Het overige derde zal maar moeilijk op de arbeidsmarkt in te passen zijn en bij het OCMW een leefloon aanvragen”.
Hasselt zou volgens ditzelfde artikel het zwaarst getroffen worden: 1.019 van de 3.395 werkzoekenden (30%) is al langer dan twee jaar werkloos. Volgens het model dat burgemeester Vandeput aanhaalt, zullen er ongeveer 300-350 extra aanvragen voor leefloon bijkomen. Afhankelijk van de bron zijn er in Hasselt tussen 716 (bron) en 1.186 (bron) leefloners.
Mijn vragen:
Klopt het dat 1.019 van de 3.395 Hasseltse werkzoekenden (30%) al langer dan twee jaar werkloos is? Wat is hun profiel (gender, leeftijd, opleidingsniveau…)?
Hoeveel leefloners zijn er momenteel in Hasselt, en hoe groot verwacht u dat de stijging zal zijn wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt?
Welk onderzoek bestaat er over de redenen waarom langdurig werklozen in de regio Hasselt moeilijk aan werk geraken?
Hoe zal u de grootste hindernissen voor werk wegnemen?