De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 22 oktober 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 22 oktober 2024. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 22 oktober 2024 goed.
Naar aanleiding van de fusie tussen Kortessem en Hasselt werden alle bepalingen en regelingen m.b.t. het personeel van beide gemeenten vergeleken, met als doel zo veel mogelijk gelijk te trekken, zodat het personeel van beide gemeenten vanaf januari 2025 onder dezelfde regels vallen.
Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om ook alle bepalingen waarin overeenstemming is te toetsen aan het nieuwe besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2023 en latere wijzigingen.
Er werd rekening gehouden met alle wijzigingen van hogere regelgeving die intussen werden doorgevoerd.
1.
Op de fusiedatum wordt het voltallige personeel van de gefusioneerde gemeenten, ongeacht de aard van het dienstverband, van rechtswege overgedragen aan de nieuwe gemeente (Artikel 363 DLB).
Na de overdracht aan de nieuwe gemeente behouden de personeelsleden de aard van het dienstverband, hun graad, hun administratieve en geldelijke anciënniteit, hun prestatieregeling en hun salarisschaal (Art. 364 DLB).
De personeelsleden blijven onderworpen aan de rechtspositieregeling die op hen van toepassing was in de oorspronkelijke gemeente tot de rechtspositieregeling van de nieuwe gemeente in werking treedt. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente bepaalt een tussentijdse rechtspositieregeling, die van toepassing is op de nieuw aan te stellen personeelsleden van de nieuwe gemeente vanaf de fusiedatum en die geldt tot de rechtspositieregeling van de nieuwe gemeente in werking treedt (Art.365 DLB).
Binnen een jaar na de samenvoegingsdatum stelt de gemeenteraad van de nieuwe gemeente voor het geheel van het personeel van de nieuwe gemeente een nieuwe rechtspositieregeling vast (Art. 367, lid 2 DLB).
Wij hebben er voor gekozen om zo weinig mogelijk met verschillende rechtspositieregelingen en arbeidsreglementen te werken en om op 1 januari 2025 één nieuwe rechtspositieregeling en arbeidsreglement te hebben die zo goed als alles bevatten voor zowel het aanwezige als het toekomstige personeel. Er zijn echter een aantal punten die meer werk en onderzoek vergen om af te stemmen en die we volgend jaar verder uitwerken, overeenkomstig artikel 367 lid 2 DLB - voor deze punten worden in de teksten twee aparte regelingen voorzien: regeling Hasselt en regeling Kortessem. De nieuwe RPR tekst zal enerzijds de huidige rechtspositieregeling(en) vervangen voor het personeel dat in dienst is voor 1 januari 2025 en anderzijds de tussentijdse rechtspositieregeling vormen voor al het personeel dat vanaf 1 januari 2025 in dienst zal treden (dat de regels van Hasselt zal volgen op alle punten waarop er een verschil zou zijn tussen de regels van Hasselt en Kortessem). Wat het arbeidsreglement betreft, willen wij ook één tekst die op alle personeelsleden van toepassing is. We maken enkel uitzondering, daar waar nodig, voor het personeel van het OCMW specifieke diensten, onderwijs en medewerkers OCMW "artikel 60".
2.
Voor de nieuwe rechtspositieregeling en het nieuwe arbeidsreglement hebben wij een werkgroep opgericht binnen HR die de voorbereidingen gedaan heeft voor alle punten waarover iets besloten moet worden, met alle aandachtspunten vanuit de dienst zelf. Die voorbereiding werd opgevolgd door de HR stuurgroep. Vervolgens werden de voornaamste kwesties voorgelegd aan het ambtelijk overleg en de stuurgroep Kortessem-Hasselt waar een principiële goedkeuring gegeven werd. Informeel werd de vakbondsvertegenwoordiging geconsulteerd over de te nemen beslissingen. Ten slotte werd alles uitgewerkt in teksten, die opnieuw door een afvaardiging van beide managementteams werden goedgekeurd en na een principiële goedkeuring door het CBS formeel werden voorgelegd aan de vakbondsvertegenwoordiging (protocol in bijlage).
3.
Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ook alle bepalingen waarin overeenstemming is te toetsen aan het nieuwe besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2023, en aan het decreet lokaal bestuur, zoals gewijzigd via het decreet van 16 juni 2023.
4.
Wij hebben er voor gekozen om de verschillende rechtspositieregelingen (RPR Stadspersoneel en personeel OCMW met dezelfde functies als die van de stad, de RPR voor de specifieke functies van het OCMW en de RPR voor de maatschappelijk werkers (zie artikel 186 §1 en §2 DLB)) samen te voegen in één tekst, aangezien die inhoudelijk hetzelfde zijn (zie ook artikel 186 §3 DLB: "De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 1° en 2°, vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend [...]").
In diezelfde lijn hebben we er voor gekozen om de verschillende arbeidsreglementen (Stadspersoneel en personeel OCMW) samen te voegen in één tekst, aangezien die inhoudelijk hetzelfde zijn.
Voor het personeel van de specifieke diensten van het OCMW wordt na dit besluit gekeken op welke punten afgeweken moet worden, overeenkomstig artikel 186 §3 DLB. Hetzelfde voor het personeel van het onderwijs en het personeel OCMW "artikel 60".
5.
In bijlage bij dit besluit kunnen de nieuwe teksten teruggevonden worden.
Daarnaast voegen we een managementverslag (high level) en een matrix (gedetailleerd) toe waarin de verschilpunten met de vorige versie van de RPR en het AR benadrukt worden, inclusief impact.
Artikel 186, 363-367 en 377-380 Decreet lokaal bestuur
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen: de salarisschalen van de algemeen directeur, financieel directeur, de adjunct algemeen directeur en de adjunct financieel directeur.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen
Een financiële raming zit toegevoegd in de matrix de bijlage.
De kost wordt door het personeelsbudget gefinancierd.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen goed van de gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2009, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling, en latere wijzigingen, overeenkomstig de tekst in bijlage.
De gemeenteraad bepaalt principieel dat de nieuwe rechtspositieregeling ook de tussentijdse rechtspositieregeling zal vormen voor al het personeel dat vanaf 1 januari 2025 in dienst zal treden (en dat de regels van Hasselt zal volgen op alle punten waarop er een verschil zou zijn tussen de regels van Hasselt en Kortessem), overeenkomstige artikel 365, lid 2 DLB.
De gemeenteraad keurt de aanpassing goed van de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2003, houdende de vaststelling van het arbeidsreglement, en latere wijzigingen, overeenkomstig de tekst in bijlage.
De aanpassingen zijn vanaf 1 januari 2025 van toepassing.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
De mail van Limburg.net, voor de algemene vergadering van 17 december 2024 om 19.00 uur met als agenda:
De stad Hasselt is lid van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net.
De statuten van Limburg.net.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2019 waarbij raadsleden Meynen, Erdogan en Libert aangesteld werden als afgevaardigden, en raadsleden Caelen, Hendrikx en Dewael als plaatsvervangende afgevaardigden, om de stad Hasselt te vertegenwoordigen op de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van Limburg.net en dit voor de volledige duur van de legislatuur 2019-2024, tot andersluidend besluit van de gemeenteraad.
De beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 2019 waarbij raadslid Meynen door raadslid Caelen en raadslid Libert door raadslid Similon vervangen werden als effectief afgevaardigden en raadslid Caelen door raadslid Akbas en raadslid Dewael door raadslid Moors vervangen werden als plaatsvervangend afgevaardigden.
De beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2020 waarbij raadslid Similon door raadslid P. Dehollogne vervangen werd als effectief afgevaardigde.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 november 2020 waarbij mevr. Pinar Akbas door raadslid Dirk Sweron vervangen werd als plaatsvervangend afgevaardigde.
Artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.
De datum van deze algemene vergadering valt samen met de raad voor maatschappelijk welzijn/gemeenteraad van december. Het is niet mogelijk om een volmacht te geven aan deelnemers van andere openbare besturen aan deze algemene vergadering.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van 17 december 2024 van Limburg.net goed op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
Aan de raadsleden Caelen, Erdogan en P. Dehollogne en aan hun plaatsvervangers raadsleden Sweron, Hendrikx en Moors, wordt mandaat gegeven om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De stemmen waarover de stad Hasselt beschikt zijn verdeeld als volgt:
34% aan raadslid Caelen;
33% aan raadslid Erdogan;
33% aan raadslid P. Dehollogne.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden ingeval van verdaging van deze algemene vergadering met dezelfde agenda.
Ingeval één van de aangeduide vertegenwoordigers niet aanwezig is op de algemene vergadering, worden diens stemmen automatisch overgedragen op de aanwezige vertegenwoordiger(s).
Het schrijven van IGL van 24 oktober 2024, voor de algemene vergadering van 19 december 2024 om 18.00 uur die de volgende agendapunten bevat:
1. Financieel rapport over het eerste semester 2024, balans, resultaat en saldo per 30 juni 2024: kennisneming
2. Begroting 2025: goedkeuring
3. Algemene Vergadering IGL 27 maart 2025: De algehele vernieuwing van de Raad van Bestuur door de verkiezing van 15 bestuurders: kennisneming
De stad Hasselt is deelnemer van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2019 waarbij de mevrouwen Nele Kelchtermans en Inge Hendrikx respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van IGL.
Artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg op 19 december 2024 goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De gemeenteraad verleent aan mevrouw Nele Kelchtermans en mevrouw Inge Hendrikx mandaat om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen en aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden ingeval van verdaging van deze algemene vergadering met dezelfde agenda.
De vraag van Audio om het uittreksel van het verslag van de algemene vergadering van Audio van 30 september 2024 ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad.
De afgevaardigden van de deelgenoten van Audio zijn verantwoordelijk voor de kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad.
Art. 20 van de statuten van Audio.
Art. 485 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 490 paragraaf 2 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van Audio d.d. 30 september 2024.
De klacht die werd ingediend bij ABB, aangaande de vergunningen toegekend aan De Serre in de zomerperiode van 2024.
Zoals voorgeschreven door het decreet Lokaal Bestuur, moet het definitieve antwoord van de toezichthoudende overheid aan de indiener van een klacht ter kennis gebracht worden van de betreffende raad.
Decreet Lokaal Bestuur, art. 332 §1, derde lid en art. 333, tweede lid.
De gemeenteraad neemt kennis van de klacht die werd ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), aangaande de uitgereikte vergunningen voor activiteiten georganiseerd door de Serre, en de communicatie vanwege ABB die erop betrekking heeft.
Elke gemeenteraad binnen de Politiezone dient in haar budget de gemeentelijke dotatie te voorzien.
De gemeentelijke dotatie aan de Politiezone Limburg Regio Hoofdstad moet voor goedkeuring voorgelegd worden aan de gouverneur nadat deze ter goedkeuring aan de gemeenteraad werd voorgelegd.
De gemeentelijke dotatie moet niet enkel ingeschreven worden in het budget, maar tevens vastgelegd worden in een afzonderlijk besluit.
De gemeentelijke dotatie is bepaald volgens een verdeelsleutel en als raming voorzien in het budget 2025.
De toelage werd verhoogd met 2,90% ten opzichte van 2024.
Artikel 40 van de Wet tot organisatie van een Geïntegreerde Politiedienst gestructureerd op twee niveau's (W.P.G.) dat bepaalt dat elke gemeenteraad van een politiezone de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend, stemt.
Artikel 71 van de W.P.G. betreffende de goedkeuring van deze beslissing door de gouverneur.
Artikel 3.5.1 van de omzendbrief BA-2002/12. - Administratief toezicht op de gemeenten en de politiezones
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 20.516.667
Volgnummer: MJP001310
Algemene rekening: ARK 64910000 Verplichte werkingssubsidies
Basisbudget
Exploitatiebudget
Goedgekeurd door de gemeenteraad met unanimiteit.
De gemeenteraad keurt de dotatie aan de Politiezone Limburg Regio Hoofdstad ten bedrage van € 20.516.667 voor het dienstjaar 2025 goed. Dit bedrag wordt voorzien op ARK 64910000 onder MJP001310.
Een afschrift van dit besluit zal aan de gouverneur overgemaakt worden ter goedkeuring.
Dienst grondbeleid werd recent gecontacteerd door notariskantoor Peeters & Hermans uit Heist-op-den-Berg betreffende de verkoop van een magazijn op en met grond gelegen te Hellebeemden 1, 3500 Hasselt. Stad Hasselt verkocht dit perceel d.d. 15 juni 1987 aan de huidige eigenaar en deze wil dit op zijn beurt verkopen. Zoals opgenomen in de akte d.d. 15 juni 1987 dient een vervreemding voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
Het betreft de verkoop van een magazijn op en met grond gelegen te Hellebeemden 1, 3500 Hasselt of kadastraal gekend onder: Hasselt, 4de afdeling, sectie E, nr. 184/2A met een oppervlakte van 26a 93ca.
Stad Hasselt verkocht het perceel d.d. 15 juni 1987 aan de huidige eigenaar en deze wil dit op zijn beurt verkopen. Zoals opgenomen in de akte d.d. 15 juni 1987 dient een vervreemding voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
De bijzondere voorwaarden van de verkoopakte luidt als volgt:
Het terrein dat is aangekocht en de gebouwen die erop worden opgericht mogen noch geheel noch gedeeltelijk worden vervreemd, in vennootschap ingebracht, verhuurd, in bruikleen gegeven, in erfpacht gegeven of om niet ter beschikking van derden gesteld zonder de voorafgaandelijke en schriftelijke goedkeuring van de Gemeenteraad, met kennisgeving aan de hogere overheid. Worden niet als derden beschouwd de personen of vennootschappen die behoren tot dezelfde familie of tot dezelfde groep van vennootschappen, waarvan het bedrijf van voormelde vennootschap deel uit maakt. De goedkeuring zal niet worden geweigerd indien de derde zich schriftelijk verbindt alle verplichtingen van deze akte, ook de hierboven voorziene aktiviteiten over de nemen en na te leven. In geval van schriftelijke overeenkomst tussen voormelde vennootschap en de derde dienen alle verplichtingen, opgenomen in deze akte onder bijzondere voorwaarden, in extenso te worden overgenomen.
De koper zal dezelfde activiteit uitoefenen als de huidige eigenaar.
Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring aan de gemeenteraad voor de machtiging van de doorverkoop van het perceel gelegen te Hellebeemden 1, 3500 Hasselt of kadastraal gekend onder: Hasselt, 4de afdeling, sectie E, nr. 184/2A.
De machtiging tot doorverkoop is geldig tot 1 maart 2026. De voorwaarden in de authentieke akte lopen vanaf 15 juni 1987 met een onbepaalde duurtijd.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Geen financiële implicaties
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor het verkrijgen van een machtiging doorverkoop betreffende een magazijn met grond gelegen Hellebeemden 1, 3500 Hasselt of kadastraal gekend onder: Hasselt, 4de afdeling, sectie E, nr. 184/2A met een oppervlakte van 26a 93ca, goed.
De gemeenteraad keurt de machtiging tot doorverkoop tot 1 maart 2026, goed. De voorwaarden in de authentieke akte lopen vanaf 15 juni 1987 met een onbepaalde duurtijd.
De gemeentegrenzen werden begin 1800 officieel beschreven en vastgelegd in processen verbaal, ondertekend door de toenmalige burgemeesters. De primitieve plannen die hoorden bij de PV's dateren van de start van het kadaster en dateren dus van dezelfde tijd.
In het origineel proces verbaal van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt werd opgenomen dat de burgemeesters niet akkoord waren met de ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg. Na dit laatste proces verbaal werd er geen nieuw akkoord gevonden tussen de gemeenten omtrent de ligging. Er werd dus steeds uitgegaan van een stilzwijgend akkoord.
De gemeentegrens werd uiteindelijk bepaald op basis van de primitieve plannen en in 1977, via een hermeting, gewijzigd.
Naar aanleiding van een herverkaveling Kiewit-Zonhoven heeft FOD Financiën -naar vraag van de Vlaamse Landmaatschappij- de vraag gesteld aan gemeente Zonhoven en gemeente Hasselt om de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt te bevestigen.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft in samenwerking met de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie tijdens het onderzoek bij de herverkaveling Kiewit-Zonhoven, vastgesteld dat er in 1977 een gemeentegrens ter hoogte van de Bokrijkseweg op de verkeerde plek werd vastgesteld. Tijdens de analysefase -bevindingen zijn terug te vinden via rapport in bijlage- van het onderzoek werd er vastgesteld dat tot 1977 de gemeentegrens steeds in de as van de Bokrijkseweg gelegd werd.
In 1977 werd er een hermeting uitgevoerd en werd de gemeentegrens aangepast. Tijdens het onderzoek door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie werd er geen afdoende motivatie teruggevonden wat de aanpassing van de gemeentegrens zou verantwoorden. De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie en de Vlaamse Landmaatschappij concluderen dat er in 1977 een fout geslopen is in de hermeting van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt waardoor de aanpassing in 1977 ten onrechte aangepast werd.
Om deze vergissing recht te zetten, en de gemeentegrens terug te plaatsen naar de juridische correcte ligging gebaseerd op de primitieve plannen, werd er door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie een PV van afbakening gemaakt zodat beiden gemeenten de coördinaten kunnen bevestigen. De PV van afbakening wijzigt de grens niet maar legt enkel de coördinaten vast. De gemeentegrens Zonhoven-Hasselt heeft geen kadastrale impact; met andere woorden, de stad Hasselt staat geen oppervlakte af of krijgt geen oppervlakte bij, het midden van de Bokrijkseweg blijft de grens tussen de 2 gemeenten.
De goedkeuring van het PV heeft als doel om de juridische ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg te herbevestigen in nationale coördinaten, wat veel duidelijker is dan de originele beschrijving uit de jaren 1800.
Dienst Grondbeleid legt het PV van afbakening ter goedkeuring voor.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Geen financiële gevolgen
De gemeenteraad keurt het PV van afbakening ter bevestiging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg, goed.
De goedkeuring geschiedt om redenen van openbaar nut.
De goedkeuring van het PV heeft als doel om de juridische ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg te herbevestigen in nationale coördinaten, wat veel duidelijker is dan de originele beschrijving uit de jaren 1800.
De PV van afbakening wijzigt de grens niet maar legt enkel de coördinaten vast. De gemeentegrens Zonhoven-Hasselt heeft geen kadastrale impact; met andere woorden, de stad Hasselt staat geen oppervlakte af of krijgt geen oppervlakte bij, het midden van de Bokrijkseweg blijft de grens tussen de 2 gemeenten.
Stad Hasselt en de ontwikkelaars NV Gelatines Properties en NV Mommen Wegenbouw beogen de ontwikkeling van de Gelatinesite en deel Parkwijk. Partijen wensen dit addendum aan de samenwerkingsovereenkomst af te sluiten.
Er wordt via dit addendum een uitbreiding in BVO tussen Partijen overeengekomen omwille van de volgende redenen:
Het Project van Mommen getuigt van een kwalitatieve multidisciplinaire aanpak. Het is een absolute meerwaarde voor de Blauwe Boulevard en de stad Hasselt:
2. Technisch
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
nvt
De gemeenteraad keurt het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en NV Gelatines Properties en NV Mommen Wegenbouw goed.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de stad Hasselt ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor slopen van een industriehal en woningen, het bouwen van 20 wooneenheden (studio's en éénslaapkamerappartementen), 9 grondgebonden wooneenheden en een toren met 18 wooneenheden, het aanleggen van een wadi, het plaatsen van een fietsenstalling, het exploiteren van warmtepompen en het exploiteren van een bemaling met verzoek tot bijstelling van milieuvoorwaarden" (OMV_2023159500).
In de projectzone wordt er een doorgang voorzien voor voetgangers en fietsers en groenaanleg met infrastructuurelementen voorzien. Deze doorwaadbaarheid van het projectgebied is onderdeel van de gehele ontwikkeling van de kanaalkom en werd vastgelegd in het RUP224 Blauwe Boulevard Oost (langzame verkeersverbinding).
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarom onder meer het vastleggen van een erfdienstbaarheid van publieke doorgang binnen de afbakening zoals aangegeven op het bijgevoegde rooilijnplan. Het beoogde ontwerp rooilijnplan opgemaakt door Geotec op 09/01/2024 voorziet een erfdienstbaarheid van publieke doorgang over percelen ten kadaster gekend als 7e afdeling, sectie G, perceelnummers 206A2/deel, 206B2/deel, 206s/deel, 206Z/deel, 207X/deel en 207Y/deel met een totale oppervlakte van 6a89ca.
Gezien op het ingediende rooilijnplan de erfdienstbaarheid eveneens de groenzones en een wadi bevat. Dat het onderhoud van de erfdienstbaarheid voor de stad is. Dat de wadi wordt aangelegd in functie van het bouwproject, dat de groenzones deels dienen als brandweg (versterkt gras). Dat in de voorwaarden dan ook zal opgenomen worden dat enkel de paden zullen overgenomen voorzien binnen de afgebakende zone van het rooilijnplan. Het rooilijnplan werd voorzien van rode aanduidingen waarbij 2 zones uitgesloten worden en een totale oppervlakte bekomen wordt van 4a65ca.
Voorwaarden:
- De inrichting dient te gebeuren volgens de aangeleverde plannen rekening houdend met eventuele voorwaarden opgenomen in het besluit van de omgevingsvergunning (OMV_2023159500).
De vestiging van een erfdienstbaarheid van publieke doorgang is te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:
-- De samenhang en fijnmazigheid van het tragewegennet wordt vergroot gezien er nieuwe trage verbindingen worden gecreëerd om het binnengebied ook op een autoluwe manier te
bereiken.
- De doorwaadbaarheid opgelegd werd vanuit het RUP Blauwe Boulevard Oost.
- Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 03/07/2024 tot en met 01/08/2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden er geen bezwaren ingediend met
betrekking tot de zaak der wegen.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de erfdienstbaarheid van publieke doorgang zoals voorzien op het roolijnplan d.d. 09/01/2024 opgemaakt door GEOTEC van het project "The Zoo" voorwaardelijk goed.
Voorwaarde: de erfdienstbaarheid van doorgang beperkt zich tot de paden in de afgebakende zone (zie rode aanduidingen op het rooilijnplan).
De oorspronkelijke statuten van ELZ Herkenrode dateren van 2020. Intussen heeft het departement Zorg van Vlaanderen nieuwe regelgeving uitgewerkt om te komen tot slagkrachtige Zorgraden. Uitgangspunten zijn het versterken van de rol van de lokale besturen in de zorgraden, het verhogen van de betrokkenheid van het welzijnsveld en de actualisering van de opdrachten van de zorgraden.
De aangepaste regelgeving van Vlaanderen in het kader van het erkennen en subsidiëren van de Eerstelijnszones, de opgedane bestuurservaring van ELZ Herkenrode en de aanbevelingen van Vivel hebben ertoe geleid dat er in de huidige statuten van ELZ Herkenrode een aantal wijzigingen worden doorgevoerd.
Bedoeling is om de nieuwe statuten op de Algemene Vergadering van 28/11/2024 van ELZ Herkenrode goed te keuren. Als lokaal bestuur maken we deel uit van ELZ Herkenrode. De goedkeuring van de nieuwe statuten wordt daarom voorgelegd aan de gemeenteraad. Uiterlijk op 1 december 2024 dienen de goedgekeurde statuten aan Vlaanderen bezorgd te worden.
De wijzigingen in de statuten gebeurt ofwel omwille van de regelgeving, het advies van Vivel en de ervaringen uit de praktijk. Als bijlage aan deze nota zijn de gewijzigde artikels en de motivatie van wijziging in detail opgenomen, samen met de nieuwe statuten zoals ze voorgelegd zullen worden voor publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Besluit Vlaamse Regering van 26 april 2024 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden
Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders
De gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van ELZ Herkenrode goed.
Op 1 januari 2025 zullen Hasselt en Kortessem fuseren tot 1 stad, Hasselt. Deze fusie heeft ook gevolgen voor de huidige bibliotheekwerking in beide gemeenten.
Vernieuwde werking Bibliotheek Hasselt Limburg
Vanaf 1 januari 2025 zullen Bibliotheek Hasselt Limburg (BHL) en Bibliotheek Kortessem één grote fusiebibliotheek vormen, bestaande uit 3 vestigingen, met een uitgebreide extra muroswerking:
Het belangrijkste instrument om een goede dienstverlening aan bibliotheekgebruikers te kunnen bieden is het gebruikersreglement (en het daaraan gekoppelde retributiereglement). Het gebruikersreglement informeert de bibliotheekgebruiker van:
De bovenvermelde parameters van het bibliotheekgebruik van BHL en Bibliotheek Kortessem verschillen momenteel van elkaar. Vanaf 1 januari 2025 moeten deze parameters identiek zijn. Indien deze parameters niet op elkaar kunnen worden afgestemd, is een samenvoeging van de digitale bibliotheekinfrastructuur (website, online catalogus, digitale dienstverlening en toepassingen, digitale collecties, collectiebestand, lenersbestand, ...) van beide bibliotheken onmogelijk en kan er geen eengemaakte bibliotheekwerking worden uitgerold.
Om de eenmaking van de bibliotheek te kunnen finaliseren, doet BHL daarom een weloverwogen voorstel voor een nieuw gebruikersreglement, met een daaraan gekoppeld nieuw retributiereglement. BHL heeft een grondige vergelijking gemaakt van beide gebruikersreglementen (zie overzicht in bijlage). Daaruit blijkt dat de overname van het gebruikersreglement van BHL het meest voordelig is voor de bibliotheekgebruikers van Kortessem en de bibliotheekgebruikers van Hasselt samen. Daarom is ervoor gekozen om het gebruikersreglement (en het daaraan verbonden retributiereglement) van BHL te laten ingaan voor de hele bibliotheekwerking van de nieuwe fusiestad.
Vraag BHL
Bibliotheek Hasselt Limburg vraagt het bestuur van Stad Hasselt om:
Het nieuwe gebruikersreglement en het nieuwe retributiereglement treden in werking vanaf 1 januari 2025.
De bijhorende privacyverklaring waarnaar wordt verwezen in het gebruikersreglement wordt actueel gehouden op de website van BHL.
Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS)
Het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) werd in de periode 2019-2022 door Cultuurconnect vzw uitgerold in Vlaanderen en Brussel ter vervanging van de uitdovende Povinciale Bibliotheeksystemen (PBS) (zie gekoppeld besluit 2019_CBS_00911).
Het EBS vormt een digitale basisinfrastructuur (netwerk) waarbinnen de volgende elementen mogelijk gemaakt en geregeld worden:
In 2019 schakelden zowel BHL als Bibliotheek Kortessem over van het PBS naar het EBS. Zij sloten apart een overeenkomst af met Cultuurconnect i.k.v. de digitale basisinfrastructuur EBS (zie gekoppeld besluit 2020_CBS_01535 en zie goedgekeurd besluit Gemeente Kortessem in bijlage). De samenvoeging (en eventuele aanpassing) van deze contracten is momenteel in onderzoek bij de dienst Aankopen i.s.m. BHL. Dit dossier zal op een later moment ter goedkeuring worden voorgelegd aan het bestuur.
De samenvoeging van de digitale basisinfrastructuur van BHL en de digitale basisinfrastructuur van Bibliotheek Kortessem is van essentieel belang voor een eengemaakte bibliotheekwerking en vormt daarmee de basis voor de dienstverlening die beschreven wordt in het gebruikersreglement en het daaraan gekoppelde retributiereglement. Deze samenvoeging ("migratie") werd onderhandeld met Cultuurconnect en zal plaatsvinden op dinsdag 10 december 2024.
Vanaf de samenvoeging van de digitale basisinfrastructuur EBS van BHL en Bibliotheek Kortessem, zullen alle vestigingen van BHL (Dusart, Kortessem en Kuringen) beschikken over:
Openingsuren
De openingsuren en sluitingsdagen van Bibliotheek Hasselt Limburg worden gevalideerd door de gemeenteraad van Stad Hasselt en zijn steeds raadpleegbaar via de website van BHL (https://www.hasselt.be/nl/bibliotheek). Deze worden ook opgenomen in het gebruikersreglement van BHL (zie bijlage)
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Er werd voor gekozen om het reglement van Hasselt over te nemen in Kortessem vanaf 1 januari 2025. BHL heeft via het Eengemaakt Bibliotheeksysteem / Wise een prognose opgemaakt van wat de financiële consequenties zijn op de ontvangsten, wanneer Kortessem het reglement van Hasselt overneemt.
Wanneer het lidmaatschap van bibliotheekgebruikers van Kortessem (d.w.z. als nieuwe Hasselaren) 2,50 euro zal kosten i.p.v. 5,00 euro, zal er een vermindering van 1.155,00 euro aan inkomsten zijn voor Bibliotheek Hasselt Limburg.
De inkomsten van BHL worden op de volgende budgetten beheerd:
De gemeenteraad keurt het nieuwe gebruikersreglement van Bibliotheek Hasselt Limburg i.k.v. de fusie van Hasselt en Kortessem vanaf 1 januari 2025 goed.
De gemeenteraad keurt het nieuwe retributiereglement van Bibliotheek Hasselt Limburg i.k.v. de fusie van Hasselt en Kortessem vanaf 1 januari 2025 goed.
De start van de nieuwe legislatuur en tegelijkertijd het ingaan van de fusie Hasselt-Kortessem zorgt voor enkele administratieve obstakels. Aangezien de diverse reglementen moeten worden aangepast en deze zullen worden goedgekeurd door het nieuwe bestuur, kan het nieuwe erkenningsreglement nog niet worden toegepast. Deze erkenning is echter nodig om de aanvragen van begin 2025 te kunnen aanvaarden. Daarom stellen we voor om uitzonderlijk de erkenning te verlengen tot 30 juni 2025.
Hierbij volgen we het gekregen juridische advies aangezien het reglement, artikel 1, verwijst naar een geldige erkenning van 1 jaar en wij hierbij een afwijking vragen op het bestaande reglement.
Op deze manier zullen de rechthebbende sportclubs hun subsidies niet mislopen. Tegelijkertijd kunnen we op deze manier alle nieuwe reglementen laten ingaan voor zowel de Hasseltse sportclubs als de sportclubs van Kortessem vanaf seizoen 2025-2026. Hierdoor kunnen de sportclubs zich tijdig aanpassen waar nodig zodat zij maximaal gebruik kunnen maken van de diverse subsidiereglementen.
Het nieuwe erkenningsreglement zal pas door het nieuwe bestuur worden goedgekeurd. Echter zijn er subsidiereglementen die begin van het jaar van toepassing zijn. Hierdoor komen we timinggewijs in de problemen met de nieuwe erkenning en de bestaande subsidie(s). Daarom het voorstel om de erkenning te verlengen zodat de clubs ook begin 2025 een aanvraag kunnen indienen voor de subsidies van toepassing in het begin van het kalenderjaar (o.a. de grascheque).
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige subsidies.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Het decreet lokaal besturen van 22 december 2017.
De gemeenteraad keurt de verlenging van de huidige erkenning tot 30 juni 2025 goed.
De tunnel "Passerel", gelegen tussen de Spoorwegstraat en de Passerelstraat, verkeert in slechte toestand. Enerzijds sijpelt het grondwater doorheen de wanden en vloer binnen, hetgeen voor veel hinder (en pompkosten) zorgt, en anderzijds dient de tunnel aan de binnenzijde gerenoveerd te worden.
In het kader van de opdracht “PA5235 - Waterdichtingswerken en esthetische opwaardering van de Tunnel ''Passerel'' werd een bestek met nr. 2019 4618 opgesteld door studiebureau Evolta Engineers nv met maatschappelijke zetel Avenue du Porc 86c/103a – 1000 Brussel.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 297.300,00 excl. btw of € 359.733,00 incl. 21% btw + optionele posten € 10.500,00 excl. btw of € 12.705,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 297.300,00 excl. btw of € 359.733,00 incl. 21% btw + optionele posten € 10.500,00 excl. btw of € 12.705,00 incl. 21% btw.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 1432003 WR RAM en de raming voor de opdracht "PA5235 - Waterdichtingswerken en esthetische opwaardering van de Tunnel ''Passerel", opgesteld door studiebureau Evolta Engineers nv met maatschappelijke zetel Avenue du Porc 86c/103a – 1000 Brussel, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
Raming: € 297.300,00 excl. btw of € 359.733,00 incl. 21% btw (raming inclusief optionele posten: € 307.800,00 excl. btw of € 372.438,00 incl. 21% btw).
De optionele posten worden pas gegund na uitdrukkelijke goedkeuring college van burgemeester en schepenen
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Studiebureau Jonckheere BV, Torhoutse Steenweg 378 te 8200 Brugge heeft het ontwerp opgesteld voor het dossier "22.749 Optimalisatie Godsheide" in opdracht van Aquafin.
De samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van de opdracht "22.749 Optimalisatie Godsheide", tussen de aanbestedende overheden zijnde Aquafin NV en de Stad Hasselt, waarbij de Aquafin NV in het kader van het algemeen belang wordt aangesteld als opdrachtgevend bestuur, werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juni 2021.
In het kader van de opdracht “22.749 Optimalisatie Godsheide” werd het bestek, de plannen en de raming opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Jonckheere BV, Torhoutse Steenweg 378 te Brugge.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.894.142,27 (excl. btw) of € 3.124.659,05 (incl. btw zoals verrekend op gedeelte stad Hasselt) en opgesplitst als volgt:
- Werken t.l.v. Stad Hasselt: Dit deel wordt geraamd op € 1.097.545,69 (excl. btw) verminderd met tussenkomst van Aquafin van € 9.205,60 = € 1.088.340,09 (excl. btw) of € 1.316.891,51 (incl. 21% btw & tussenkomst Aquafin);
- Werken t.l.v. Aquafin NV, Dijkstraat 8 te Aartselaar. Dit deel wordt geraamd op € 1.771.968,03 (geen btw) + € 9.205,60 (geen btw - deel bijdrage Aquafin) = € 1.781.173,63 (incl. bijdrage - geen btw);
- De kosten voor de signalisatie worden pro rata verdeeld conform ieders aandeel in het dossier, 62% t.l.v. Aquafin en 38% t.l.v stad Hasselt. Dit aandeel wordt voor de stad Hasselt geraamd op € 9.358,84 (excl. btw) of € 11.324,20 (incl. btw) en voor Aquafin NV op € 15.269,71 (geen btw).
De opdracht zal door Aquafin gepubliceerd worden als openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.894.142,27 (excl. btw) of € 3.124.659,05 (incl. btw zoals verrekend op gedeelte stad Hasselt) en opgesplitst als volgt:
- Werken t.l.v. Stad Hasselt: Dit deel wordt geraamd op € 1.097.545,69 (excl. btw) verminderd met tussenkomst van Aquafin van € 9.205,60 = € 1.088.340,09 (excl. btw) of € 1.316.891,51 (incl. 21% btw & tussenkomst Aquafin);
- Werken t.l.v. Aquafin NV, Dijkstraat 8 te Aartselaar. Dit deel wordt geraamd op € 1.771.968,03 (geen btw) + € 9.205,60 (geen btw - deel bijdrage Aquafin) = € 1.781.173,63 (incl. bijdrage - geen btw);
- De kosten voor de signalisatie worden pro rata verdeeld conform ieders aandeel in het dossier, 62% t.l.v. Aquafin en 38% t.l.v stad Hasselt. Dit aandeel wordt voor de stad Hasselt geraamd op € 9.358,84 (excl. btw) of € 11.324,20 (incl.btw) en voor Aquafin NV op € 15.269,71 (geen btw).
Algemene rekening (ARK): 22400000
Basis- of beleidsbudget: Beleidsinvesteringsbudget
PA-nummer: PA5584
Borg: Ja
Prijsherziening: Ja
Restbudget: Bestekvaststelling
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 9709 en de raming voor de opdracht “22.749 Optimalisatie Godsheide”, opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Jonckheere BV, Torhoutse Steenweg 378 te Brugge, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming voor Stad Hasselt bedraagt € 1.097.698,93 excl. btw of € 1.328.215,70 incl. 21% btw (zoals verrekend op gedeelte stad Hasselt).
Bovengenoemde opdracht zal door Aquafin gepubliceerd worden als openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Stad Hasselt wenst gebruik te maken van de raamovereenkomst "Consultancy in strategisch en belanghebbendenmanagement" opgesteld door het Facilitair bedrijf i.s.m. Agentschap Overheidspersoneel en dit voor beide percelen zijnde:
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De toetreding omvat geen aankoopverplichting.
Stad Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat Stad Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
De toetreding houdt geen enkele afnameverplichting in.
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot 22 november 2027. (24 maanden + 2 * 1 jaar stilzwijgende verlenging).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de aankoopcentrale - Facilitair Bedrijf
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in en er is momenteel nog geen verwachte afname in de nabije toekomst.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de aankoopcentrale van het Facilitair Bedrijf voor de raamovereenkomst "Consultancy in strategisch en belanghebbendenmanagement" en dit voor beide percelen zijnde perceel 1 "consultancy in strategisch management" en perceel 2 "consultancy in belanghebbendenmanagement". De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
De gemeenteraad neemt kennis van de gunning door de aankoopcentrale van het Facilitair Bedrijf voor de raamovereenkomst "Consultancy in strategisch en belanghebbendenmanagement" perceel 1 "consultancy in strategisch management" aan:
- IDEA Consult NV Jozef II-straat 4 1000 Brussel (Tripartite van IDEA Strategische Economische Consulting nv, Mondea bv en The Argonauts bv);
- EY Advisory Services BV Kouterveldstraat 7B bus 1 1831 Diegem;
- Möbius Business Redesign NV Kortrijksesteenweg 152 9830 Sint-Martens-Latem;
- KPMG Advisory BV Luchthaven Brussel Nationaal 1K 1930 Zaventem;
- shiftN BV Sluisstraat 79 3000 Leuven als combinatie zonder rechtspersoonlijkheid samen met:
en perceel 2 "consultancy in belanghebbendenmanagement" aan:
- LEVUUR BV Maria Theresiastraat 123 3000 Leuven;
- IDEA Consult NV Jozef II-straat 4 1000 Brussel (Tripartite van IDEA Strategische Economische Consulting nv, Mondea bv en The Argonauts bv);
- Common Ground NV Rooigemlaan 532 9000 Gent;
- Möbius Business Redesign NV
Kortrijksesteenweg 152
9830 Sint-Martens-Latem.
Indien de geraamde
waarde ≤ € 75.000,00 excl. BTW of > € 75.000,00
excl. BTW is, wordt de opdracht respectievelijk toegewezen in cascade of in minicompetitie.
Elke gemeenteraad dient in haar budget de gemeentelijke dotatie te voorzien aan de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, bepaald volgens een verdeelsleutel.
De zoneraad keurde in zitting van 10 oktober 2024 de gemeentelijke dotatie voor 2025, voor een bedrag van 5.465.557,73 EUR, goed.
De totale gemeentelijke dotatie in de begroting 2025 voor de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg werd door de zoneraad van 10 oktober 2024 vastgelegd op 20.908.512,76 EUR.
De verdeelsleutel vastgelegd bij beslissing van de zoneraad d.d. 9 september 2024.
De gemeentelijke dotatie wordt bepaald als het aandeel volgens deze verdeelsleutel in de raming van de begroting van de hulpverleningszone.
De weging en berekening van voornoemde criteria heeft geleid tot volgende gemeentelijke dotatie voor Hasselt voor het jaar 2025: 5.465.557,73 EUR.
De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inclusief latere wijzigingen, inzonderheid artikels 67, 68 en 120 en volgende.
De wet van 19 april 2014 betreffende de wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
De wet van 3 augustus 2012 betreffende de wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.
Het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones.
Het bedrag van de dotaties voor het jaar 2025 van de gemeenten aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg werd vastgesteld op een totaal van 20.908.512,76 EUR, waarbij het exacte bedrag voor Hasselt 5.465.557,73 EUR bedraagt.
Volgnummer: MJP001311
AC000067 Basisbudget Financiën - Werkingsbijdragen
ARK 64910000 Verplichte werkingssubsidies
Basisbudget
De gemeenteraad keurt het vastgestelde bedrag van 5.465.557,73 EUR als gemeentelijke dotatie 2025 voor Stad Hasselt aan de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, goed.
De gemeentelijke bijdrage wordt voorzien in de gemeentelijke begroting 2025 op ARK 64910000 onder MJP001311.
In 2017 besliste de Vlaamse regering om 3 landinrichtingsprojecten (LIP's) op te starten voor het gebied De Wijers. Hieronder ook het LIP 'De Wijers beleven fase 1', waarin Domein Kiewit (naast Bolderberg en het Demerstrand) ontwikkeld wordt als toegangspoort van De Wijers.
In overleg met alle partners is een uitgebreide maatregelenlijst opgesteld, waaronder de herinrichting van de parking met onthaalstructuur in Wijerhuisstijl, de versterking en verlenging van de dreef tot het sportcentrum Kiewit, het toegankelijk maken van de monsterberg, ... Dit landinrichtingsplan met bijhorende financiering is goedgekeurd op de Hasseltse gemeenteraad van 26/10/2021 (2021_GR_00273) en door de Vlaamse Regering op 17/12/2021.
In 2022 en 2023 heeft heel wat overleg met alle stakeholders (VLM, ANB, De Lijn, hulpdiensten, stadsdiensten Groen, Wegen, Mobiliteit, Sport, Vergunningen, Domein Kiewit) geresulteerd in een gedragen ontwerpplan. Wegens de stijgende bouwprijzen én ook het feit dat alle stakeholders voorstander zijn om de toegang van Domein Kiewit met de parking in zijn totaliteit aan te pakken om zo (1) de verkeersveiligheid te verhogen; (2) de ecologische waarde te verbeteren; (3) te voldoen aan de steeds strenger wordende regelgeving i.k.v. o.a. hemelwateropvang; (4) de toegankelijkheid/visibiliteit/aantrekkelijkheid voor de bezoeker te optimaliseren, is de geraamde kost voor de uitvoering van het planontwerp groter dan initieel voorzien in het landinrichtingsplan. De stad Hasselt is akkoord gegaan met deze scope- en bijhorende budgetwijziging (2024_CBS_01007) waarbij de meerkost die door stad Hasselt gedragen wordt deels gefinancierd wordt vanuit LEKP-middelen (Lokaal Energie en Klimaatpact).
Het is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) die de realisatie van deze landinrichting coördineert (van planontwerp over bestekopmaak tot aanbesteding en werfopvolging) in nauw overleg met alle betrokken stakeholders. De financiering is gedeeld tussen de VLM en stad Hasselt. In deze overeenkomst worden de concrete formaliteiten en afspraken vastgelegd betreffende deze financiering tussen stad Hasselt en de VLM.
Overwegende dat:
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Totale raming 739.712 euro incl. btw
Financiering voorzien door VLM 334.712 euro incl. btw
Financiering te voorzien door stad Hasselt: 405.000 euro incl. btw
Investeringsbudget
Oud volgnummer: MJP005265 'versterken domein Kiewit door uitvoeren landschappelijke ingrepen ikv landinrichtingsproject'
Beleidsbudget
AC000238
PA5196 Opmaak en uitvoering landinrichtingsplan Domein Kiewit
Projectbedrag volgens Orba: 405.000 euro
Dit project staat op de lijst van prioritaire 1A-projecten met een budget van 405.000 euro (300.000 in 2024 en 105.000 in 2025) waarvan 300.000 euro teruggevorderd wordt via LEKP (Lokaal Energie en Klimaatpact).
De projectcoördinatie (inclusief opmaak bestekken, prijsvraag, gunning, opvolging van de werken, ...) gebeurd door de Vlaamse Landmaatschappij, uiteraard wordt voor elke stap akkoord gevraagd van stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen stad Hasselt en de Vlaamse Landmaatschappij inzake een afbetalingsplan voor de realisatie van het landinrichtingsplan Domein Kiewit goed.
Natuurgebied Tommelen herbergt o.a. een reeks zeldzame amfibieën. Met oog op het behoud en het versterken van de plaatselijke biodiversiteit dient het natuurgebied zeer goed beheerd te worden! Het beheer van het natuurgebied werd daarom door de stad Hasselt overgedragen aan vzw Natuurpunt Beheer.
De huidige beheerovereenkomst zal volgend jaar (2025) in april aflopen en moet bijgevolg vernieuwd worden.
In tegenstelling tot de huidige beheerovereenkomst willen we in de nieuwe beheerovereenkomst de periode van beheer verlengen van 9 jaar naar 27 jaar. Enkel als de periode van beheer minimum 24 jaar bedraagt, kan vzw Natuurpunt een beheerplan door het Agentschap Natuur en Bos laten goedkeuren en een broodnodige subsidie genereren om dit plan te verwezenlijken.
Tot op heden beheerde Natuurpunt het natuurgebied Tommelen zonder enige vorm van subsidie!
Met oog op een duurzaam behoud van het natuurgebied moeten, met oog op de problematiek van aanhoudende perioden van droogte (Verandering van het klimaat), alle percelen van de vorige overeenkomst opnieuw deel uitmaken van het natuurgebied.
Natuurgebied Tommelen herbergt o.a. een reeks zeldzame amfibieën, waaronder de Kamsalamander (Rode lijst). Met oog op het behoud en het versterken van de plaatselijke biodiversiteit dient het natuurgebied zeer goed beheerd te worden! Het beheer van het natuurgebied werd daarom door de stad Hasselt overgedragen aan vzw Natuurpunt Beheer (Maatschappelijke zetel te 2800 Mechelen, Coxiestraat 11).
De beheerovereenkomst van 15 december 2016, met een termijn van negen jaar tussen de Stad Hasselt en de vzw Natuurpunt Beheer, eindigt op 21 april 2025 en dient best opnieuw verlengd te worden. VZW Natuurpunt Beheer heeft immers haar verplichtingen, zoals opgenomen in de oorspronkelijke overeenkomst, steeds correct uitgeoefend.
In tegenstelling tot de huidige beheerovereenkomst willen we in de nieuwe beheerovereenkomst de periode van beheer verlengen van 9 jaar naar 27 jaar. Enkel als de periode van beheer, conform het Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos (9 mei 2014) en de bijhorende uitvoeringsbesluiten (28 oktober 2017), minimum een looptijd heeft van 24 jaar, kan vzw Natuurpunt een beheerplan door het Agentschap Natuur en Bos laten goedkeuren en een broodnodige subsidie genereren om dit plan te verwezenlijken.
Met oog op een duurzaam behoud van het natuurgebied moet er immers dringend geïnvesteerd worden om het natuurgebied te ontsluiten! Natuurgebied Tommelen ligt volledig ingesloten tussen twee woonwijken, een autostrade en een spoorwegemplacement. Een dergelijke isolatie kan leiden tot het uitsterven van minder mobiele soorten zoals de kamsalamander.
Daarnaast is het noodzakelijk dat in de nieuwe overeenkomst, o.a. met oog op de aanpak van de problematiek van aanhoudende perioden van droogte (Verandering van het klimaat), alle percelen van de huidige overeenkomst voor 27 jaar deel uitmaken van het natuurgebied!
Tijdens de afgelopen jaren 2022 en 2023 vielen in het oude deel van het natuurgebied een belangrijk aantal poelen droog. Dit in tegenstelling tot enkele poelen in het KMO-gebied. Bovendien kan tijdens een periode van aanhoudende droogte vanuit het KMO-gebied het bestaande bufferbekken aangesproken worden om te verhinderen dat een reeks nabijgelegen poelen zouden droogvallen.
Deze zgn. KMO-zone is volgens Natuurpunt bovendien belangrijk voor de toekomst van Tommelen als natuurgebied, onder meer omdat:
De nieuwe beheerovereenkomst zal aansluitend op de vorige overeenkomst ingaan op 22/04/2025.
Volgende percelen zullen opnieuw in beheer overgenomen worden:
71326F0043/00B000, 71326F0019/00C000, 71326F0026/00R000, 71326F0020/00C000, 71326F0025/00F000, 71326F0028/00G000, 71326F0026/00P002, 71326F0020/00F000, 71326F0046/00A000, 71326F0041/00R003, 71326F0020/00D000, 71326F0016/00M000, 71326F0021/00H000, 71326F0020/00E000, 71326F0044/00B000, 71326F0024/00P000, 71326F0027/00G000, 71326F0017/00F000, 71326F0048/00D000, 71326F0043/00K000, 71326F0041/00Y003
Eenzijdige opzegging door de Stad Hasselt is mogelijk indien deze vaststelt dat de beheerder niet voldoet aan zijn verplichtingen opgenomen in de overeenkomst.
De overeenkomst wordt dan ontbonden per datum van het aangetekend schrijven van de opzegging.
De overeenkomst wordt gesloten ten kosteloze titel.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het gaat over een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Hasselt en Natuurpunt
Er zijn echter voor de stad Hasselt geen kosten aan verbonden.
Dienst planning kan akkoord gaan met de beheersovereenkomst op uitzondering van de gronden gelegen binnen de gele arcering op onderstaand plan. Het betreffen de gronden gelegen binnen de bestemmingszones: zone voor gekoppelde bebouwing, buurtlaan, projectzone 1, groene buffer, park en bedieningszone.
Het verlenen van een beheersovereenkomst voor 27 jaar, gekoppeld aan de opmaak van een natuurbeheersplan type 4, zou het gebruik van de gronden i.f.v. hun juridische bestemming compromitteren.
Zolang de gronden niet ontwikkeld worden volgens hun juridische bestemming kunnen ze ingezet worden i.f.v. het achterliggend natuurgebied Tommelen. Bij een eventuele inrichting i.f.v. hun bestemming zal er wel rekening gehouden worden met de ligging grenzend aan het natuurgebied.
Dienst planning verleent een voorwaardelijk gunstig advies.
GUNSTIG: Besluit en beheersovereenkomst zijn in orde voor dienst Grondbeleid.
Gelieve ons na afloop een getekende versie te bezorgen voor archivering op grondbeleid@hasselt.be
Het natuurgebied Tommelen is een belangrijk gebied met natte natuur in de onmiddellijke omgeving van het stadscentrum van Hasselt. Natte natuur is van cruciaal belang om het omliggend stedelijk gebied te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo blijven deze wijken aantrekkelijke gebieden om te wonen, zonder wateroverlast bij hevige regenbuien en met een aangename temperatuur, ook in de warme zomermaanden. Vooral de wijken in de onmiddellijke omgeving van Tommelen, nl. Runkst binnen Singel (Cederpark), Runkst buiten Singel en Schimpen tussen spoorweg en E 313 (omgeving Dormaalstraat) zullen profiteren van de nabijheid van Tommelen.
In heel Vlaanderen staat natte natuur erg onder druk, zowat 3/4 is al verdwenen. Een van de doelstellingen van de Blue Deal van de Vlaamse overheid is dan ook een betere bescherming van natte natuur. Het Hemelwater- en Droogteplan van Hasselt, opgesteld i.k.v. de Blue Deal, zet dan ook in op het behouden van de bestaande groenblauwe netwerken, beperken van (nieuwe) verharding en het inzetten op bronmaatregelen om het hemelwater zoveel mogelijk ter plaatste te houden. Door een degelijk, planmatig beheer van het natuurgebied Tommelen worden deze doelstellingen gerealiseerd.
Het natuurgebied Tommelen biedt diverse ecosysteemdiensten (ESD's) aan de wijken in de omgeving. ESD's zijn diensten die de natuur ons leveren. De belangrijkste ESD die Tommelen levert is de buffering van hemelwater bij hevige neerslag. Het gebied vangt heel wat water op tijdens regenbuien. Aangezien voornamelijk het Cederpark een probleemgebied is voor pluviale overstromingen (door regenbuien), is het wenselijk om natuurgebied Tommelen en de omliggende niet-ontwikkelde zones zo goed mogelijk te beheren om hun waterbufferende capaciteiten te bewaren en eventueel te verhogen. In de toekomst, wanneer neerslag nog vaker in piekbuien zal vallen, is de aanwezigheid van Tommelen cruciaal om zware wateroverlast te vermijden. Daarnaast heeft Tommelen een positief effect op de stedelijke hittestress. Door de aanwezigheid van het water en de kleine bosgebieden is er een betere nachtelijke afkoeling van het gebied, waardoor hittestress beperkt blijft. Dit effect is vooral van belang bij lange, heel warme periodes in de zomer. Het temperatuurverschil tussen het bebouwd gebied en meer natuurlijke gebieden kan oplopen tot > 5 °C. Daarnaast heeft het natuurgebied Tommelen een belangrijke maatschappelijke en sociale meerwaarde voor de bewoners van de dichtbevolkte wijken rondom het gebied. De nabijheid van (toegankelijke) natuur in de onmiddellijke omgeving van de woning heeft een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners.
Hieruit blijkt dat het behouden en correct beheren van het natuurgebied Tommelen een voorwaarde is voor een klimaatrobuuste omgeving. Een degelijk, planmatig ecologisch beheer, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek is hiervoor belangrijk. De verlenging en uitbreiding in tijd van de beheersovereenkomst, zodat er een beheersplan kan opgesteld worden, is vanuit klimaatadaptatie zeer wenselijk. Hoe groter het aaneengesloten gebied, hoe groter het positieve effect van de ecosysteemdiensten. Bovendien wordt het gebied zelf daardoor ook beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. De verdere ontwikkeling van de omgeving naar harde bestemmingen is vanuit het oogpunt van klimaatadaptatie absoluut niet wenselijk.
De gemeenteraad keurt de vernieuwde beheerovereenkomst aangaande natuurgebied Tommelen goed en dit voor een periode van 27 jaar.
De overeenkomst wordt gesloten ten kosteloze titel.
Op dinsdag 23 april 2024 werden een veertigtal wagens weggesleept op de Hasseltse Astridparking vanwege de werkzaamheden die de dag nadien zouden plaatsvinden.
Gedupeerden kregen een GAS-boete van €58,00 euro bovenop de kosten van de takeldienst €195,00.
2 gedupeerden stapten naar de politierechtbank en kregen over de volledige lijn gelijk van de politierechter. De ingediende beroepen werden dus volledig gegrond verklaard.
Het tijdelijke parkeerverbod bleek immers niet volgens de regels duidelijk aangekondigd. De borden op de Astridparking stonden in de verkeerde richting en bovendien had het stadsbestuur nagelaten om bij de betaalautomaat melding te maken van het feit dat er een beperking was op de parkeermogelijkheden.
Gevolg: de GAS-boete moet niet betaald moet worden, de kosten inzake rechtspleging én de takelkosten kunnen teruggevorderd worden door de 2 gedupeerden in kwestie.
Wat nu met de andere gedupeerden ?
Volgens de krant stelt de stad zicht op als volgt: “In de andere dossiers inzake de takelingen op de Astridparking op 23 en 24 april, werd geen beroep ingediend tegen de opgelegde GAS-boete. De termijn om beroep in te dienen, is intussen reeds verstreken. Deze boetes zijn dan ook definitief. Het vonnis van de politierechter heeft betrekking op twee concrete dossiers en zegt in se niets over de beoordeling van de andere dossiers. Elk dossier staat op zich en werd apart beoordeeld.”
Wij zijn van mening dat de stad zich hier veel flexibeler kan en moet opstellen in plaats van deze letterlijke interpretatie.
De stad was in fout, de signalisatie was verkeerd, de communicatie onbestaande en de burger is er uiteindelijke de dupe van.
In het bestuursakkoord van 2019 - 2024 staat onder andere:
- We werken het kluwen aan onduidelijke bewegwijzering weg.
- We zetten extra in op een goede informatiedoorstroming naar de Hasselaren.
- Alle infrastructuurwerken starten met goede communicatie. Open communicatie met de Hasselaren is essentieel.
- We moeten het vertrouwen vergroten.
- Groot(s) op mensenmaat.
Bijgevolg vragen we dan ook om de daad bij het woord te voegen, de verantwoordelijke te nemen en zich op te stellen naar de geest van de titel van het bestuursakkoord zijnde
'Groot(s) op mensenmaat':
1) de intrekking van de uitgeschreven GAS-boetes indien mogelijk
2) een terugbetaling van de uitgeschreven GAS-boetes indien mogelijk
of indien een terugbetaling / intrekking niet mogelijk is
3) een (voucher) compensatie ter waarde van x aantal dagen gratis parkeren, zo heeft de middenstand er ook nog wat aan.
Voorstel tot beslissing
Voorstel 1) De intrekking van de uitgeschreven GAS-boetes met betrekking tot de takelingen op de Astridparking op 23 april 2024
Voorstel 2) De terugbetaling van de uitgeschreven GAS-boetes met betrekking tot de takelingen op de Astridparking op 23 april 2024
Voorstel 3) Een compensatie ter waarde van x aantal dagen gratis parkeren, of enige andere vorm van (voucher) compensatie (die de middenstand ten goede komt) voor de uitgeschreven GAS-boetes met betrekking tot de takelingen op de Astridparking op 23 april.
Van verschillende mensen hoorde ik dat het niet toegelaten is om een ramp voor rolstoel- en rollatorgebruikers te plaatsen, zodra die de openbare weg raakt. Het gaat over rolstoelgebruikers zelf maar ook over winkelhouders en andere kleine zelfstandigen.
Blijkbaar zou dat verboden zijn omwille van de veiligheid voor de andere weggebruikers. Ik snap het probleem van de veiligheid. We willen natuurlijk niet dat er mensen struikelen. Maar is er geen oplossing mogelijk door de ramp aan de zijkanten ook aflopend te maken?
Voor de leerlingen en leerkrachten van Kindsheid Jesu, Virga-Jessecollege en Hast zijn het stresserende weken. Niet alleen door de aankomende examens, maar vooral door de plannen van de scholengroep om duizenden leerlingen te groeperen op de site van Hast.
Heel wat ouders, leerlingen en leerkrachten trokken over deze plannen aan de alarmbel. Als buurtbewoner van de Heilig-Hartwijk ontving ik ook heel wat vragen vanuit de omwonenden. Vragen over mobiliteit, leefbaarheid maar ook over het welzijn van de duizenden jongeren die op deze megacampus les zouden moeten volgen. Zaken waar een stadsbestuur een verantwoordelijkheid kan en volgens Groen Hasselt in moét opnemen. Een voorafgaande mobiliteitsstudie of de buurt deze plannen verkeerstechnisch aankan lijkt alvast nodig voordat er definitieve beslissingen worden genomen. Ook is er duidelijk nood aan een betere communicatie met de buurt, net als meer aandacht voor het welzijn van iedereen op school.
In naam van de meer dan 100 buurtbewoners die onze petitie ondertekend hebben en alle ouders, leerlingen en leerkrachten wil ik dan ook de volgende vragen stellen aan de betrokken schepen en burgemeester:
Was de schepen van onderwijs op de hoogte van deze plannen?
Wat is het standpunt van de schepen over een mogelijke centralisatie van duizenden leerlingen op één campus?
Op welke manier zal het stadsbestuur verdere stappen nemen in dit dossier?
Welke voorwaarden ziet het stadsbestuur om een eventuele megacampus leefbaar te maken voor alle betrokkenen en hoe denkt ze deze te realiseren?
Is het opportuun om een masterplan op te stellen over onderwijs in Hasselt?