De gemeentegrenzen werden begin 1800 officieel beschreven en vastgelegd in processen verbaal, ondertekend door de toenmalige burgemeesters. De primitieve plannen die hoorden bij de PV's dateren van de start van het kadaster en dateren dus van dezelfde tijd.
In het origineel proces verbaal van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt werd opgenomen dat de burgemeesters niet akkoord waren met de ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg. Na dit laatste proces verbaal werd er geen nieuw akkoord gevonden tussen de gemeenten omtrent de ligging. Er werd dus steeds uitgegaan van een stilzwijgend akkoord.
De gemeentegrens werd uiteindelijk bepaald op basis van de primitieve plannen en in 1977, via een hermeting, gewijzigd.
Naar aanleiding van een herverkaveling Kiewit-Zonhoven heeft FOD Financiën -naar vraag van de Vlaamse Landmaatschappij- de vraag gesteld aan gemeente Zonhoven en gemeente Hasselt om de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt te bevestigen.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft in samenwerking met de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie tijdens het onderzoek bij de herverkaveling Kiewit-Zonhoven, vastgesteld dat er in 1977 een gemeentegrens ter hoogte van de Bokrijkseweg op de verkeerde plek werd vastgesteld. Tijdens de analysefase -bevindingen zijn terug te vinden via rapport in bijlage- van het onderzoek werd er vastgesteld dat tot 1977 de gemeentegrens steeds in de as van de Bokrijkseweg gelegd werd.
In 1977 werd er een hermeting uitgevoerd en werd de gemeentegrens aangepast. Tijdens het onderzoek door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie werd er geen afdoende motivatie teruggevonden wat de aanpassing van de gemeentegrens zou verantwoorden. De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie en de Vlaamse Landmaatschappij concluderen dat er in 1977 een fout geslopen is in de hermeting van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt waardoor de aanpassing in 1977 ten onrechte aangepast werd.
Om deze vergissing recht te zetten, en de gemeentegrens terug te plaatsen naar de juridische correcte ligging gebaseerd op de primitieve plannen, werd er door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie een PV van afbakening gemaakt zodat beiden gemeenten de coördinaten kunnen bevestigen. De PV van afbakening wijzigt de grens niet maar legt enkel de coördinaten vast. De gemeentegrens Zonhoven-Hasselt heeft geen kadastrale impact; met andere woorden, de stad Hasselt staat geen oppervlakte af of krijgt geen oppervlakte bij, het midden van de Bokrijkseweg blijft de grens tussen de 2 gemeenten.
De goedkeuring van het PV heeft als doel om de juridische ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg te herbevestigen in nationale coördinaten, wat veel duidelijker is dan de originele beschrijving uit de jaren 1800.
Dienst Grondbeleid legt het PV van afbakening ter goedkeuring voor.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Geen financiële gevolgen
De gemeenteraad keurt het PV van afbakening ter bevestiging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg, goed.
De goedkeuring geschiedt om redenen van openbaar nut.
De goedkeuring van het PV heeft als doel om de juridische ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van de Bokrijkseweg te herbevestigen in nationale coördinaten, wat veel duidelijker is dan de originele beschrijving uit de jaren 1800.
De PV van afbakening wijzigt de grens niet maar legt enkel de coördinaten vast. De gemeentegrens Zonhoven-Hasselt heeft geen kadastrale impact; met andere woorden, de stad Hasselt staat geen oppervlakte af of krijgt geen oppervlakte bij, het midden van de Bokrijkseweg blijft de grens tussen de 2 gemeenten.