In 2020 kreeg De Werkvennootschap NV de opdracht van de Vlaamse regering om het studiewerk te verrichten met het oog op een versnelde ingebruikname van Spartacus Lijn 2 met een trambus als voertuig.
Het tracé start aan het station van Hasselt en loopt via de Singel tot aan de Elfde Liniestraat. Hier buigt het tracé af om via de Elfde Liniestraat aan te takken op de Boudewijnlaan. Vanaf hier kent het een gecombineerd tracé met Lijn 1 tot aan de campus in Diepenbeek.
Het einddoel is een maximaal vrije bedding te voorzien voor de trambus. Aangezien de trambus ook gemengd kan rijden met het overige gemotoriseerd verkeer, is het niet noodzakelijk om de gehele bedding te realiseren vooraleer de trambus in dienst genomen kan worden. Daarom is een gefaseerde aanpak vooropgesteld.
In Hasselt werd de Elfde Liniestraat en het kruispunt Koning Boudewijnlaan/Elfde Liniestraat geselecteerd als ‘quick win’. In de samenwerkingsovereenkomst worden de afspraken tussen de Werkvennootschap en de stad Hasselt omtrent de herinrichting vastgesteld.
In de samenwerkingsovereenkomst worden de afspraken tussen de Werkvennootschap en de stad Hasselt omtrent de herinrichting vastgelegd.
De Werkvennootschap staat zowel in voor de volledige financiering van de herinrichting van de Elfde Liniestraat en het kruispunt Koning Boudewijnlaan/Elfde Liniestraat als voor alle aspecten die kaderen binnen de realisatie, zoals de uitvoering van de studies, de opmaak van de opdrachtdocumenten voor de uitvoering van werken, het voeren van de plaatsingsprocedure in het kader van opdrachten van werken, de plaatsing van de opdrachten voor werken, de opvolging van en toezicht op de werf en het verlenen van de voorlopige en definitieve oplevering. De Werkvennootschap duidt de leidend ambtenaar aan.
De Werkvennootschap staat echter niet in:
• voor de werken die betrekking hebben op de installatie van openbare verlichting die noch deel uitmaken van de vergunningsaanvraag, noch deel uitmaken van de werken waarvoor De Werkvennootschap een overheidsopdracht heeft geplaatst;
• voor de plaatsing van straatmeubilair (zitbanken, vuilnisbakken, halteaccommodatie van reguliere bushaltes op het traject, fietsenrekken,…);
• voor aspecten die kaderen binnen het beheer en het onderhoud.
De stad, in haar hoedanigheid van domeinbeheerder van de Elfde Liniestraat en van het kruispunt Koning Boudewijnlaan/Elfde Liniestraat, geeft haar toestemming aan De Werkvennootschap om de herinrichting van de Elfde Liniestraat en van het kruispunt Koning Boudewijnlaan/Elfde Liniestraat uit te voeren, conform de vergunningen die hiertoe verkregen dient te worden.
In deze samenwerkingsovereenkomst is ook de aanleg van de Vilderstraat (deel) opgenomen als voorwaardelijk deel.
De studie, het ontwerp en het aanvragen van de noodzakelijke vergunningen voor het aanleg van de Vilderstraat zijn ten laste van de werkvennootschap. De uitvoeringskosten zouden ten laste zijn van de stad.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Geen financiële implicaties.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Hasselt en De Werkvennootschap NV met betrekking tot de herinrichting van de Elfde Liniestraat en van het kruispunt Koning Boudewijnlaan/Elfde Liniestraat in het kader van de Hoogwaardig Openbaar Vervoersverbinding tussen Hasselt en Maasmechelen goed.