In uitvoering van het koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019 en de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid heeft de stad Hasselt, en in het bijzonder de veiligheidscel, het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) grondig geactualiseerd.
Elke gemeente of stad in België is immers verplicht een algemeen nood- en interventieplan (ANIP), dat het multidisciplinair optreden regelt en de algemene richtlijnen en de nodige informatie bevat om het beheer van een noodsituatie te verzekeren, op te maken en actueel te houden. Iedere grondige wijziging of actualisatie aan het Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het ANIP werd, als basisrichtlijn voor het beheer van noodsituaties, grondig onder de loep genomen door de noodplanningscoördinatoren en de gemeentelijke veiligheidscel, en aangepast waar aangewezen. De aanleiding hiervoor is het nieuwe canvas voor de gemeentelijke algemeen nood- en interventieplannen. Dit canvas werd aangereikt door de dienst noodplanning en crisisbeheer van de provincie Limburg en wordt ook nationaal verspreid. Het doel van het canvas is nationale eenvormigheid op vlak van nood - en interventieplannen. De gemeenten worden aangeraden om hun gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan op te maken in dit canvas, zodanig duidelijk en eenvoudig voor alle bovenlokale betrokken stakeholders.
Het vernieuwde actuele Algemeen Nood- en Interventieplan van de stad Hasselt werd goedgekeurd door de gemeentelijke veiligheidscel op 26 april 2024, en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit ANIP is een levend document dat continu geactualiseerd wordt op vlak van contactgegevens, data en beperkte procedurebijsturingen n.a.v. oefeningen en incidenten.
Na goedkeuring door de gemeenteraad zal het ANIP ook aan de gouverneur worden voorgelegd ter goedkeuring.
Een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) bevat de algemene richtlijnen en de informatie die nodig zijn om het beheer van om het even welke noodsituatie te garanderen en legt de organisatie van de beleidscoördinatie en de hoofdbeginselen van de multidisciplinaire interventie vast. Het doel is dat het gemeentelijk ANIP kan ingezet worden voor een brede waaier aan noodsituaties.
Het ANIP vermeldt een duidelijke omschrijving van de wetgeving, de risico’s, afspraken tussen de verschillende actoren (disciplines), wie de verantwoordelijken zijn voor de verschillende disciplines en de organisaties hiervan, wijze van informatiedeling aan de bevolking en kanalen, organisatie van het coördinatiecomité van de burgemeester, ondersteuning en informatiebronnen.
Er worden vijf disciplines onderscheiden, namelijk:
- discipline 1: de hulpverleningsoperaties;
- discipline 2: de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening;
- discipline 3: de politie;
- discipline 4: de logistieke steun (technische dienst, Civiele bescherming, Defensie);
- discipline 5: alarmering van en de informatie aan de bevolking.
Het ANIP voor stad Hasselt werd uitgewerkt binnen de gemeentelijke veiligheidscel. In deze veiligheidscel zijn de verschillende disciplines vertegenwoordigd. De redactie ligt in handen van de noodplanningscoördinator. Het voorliggend ANIP is een levendig document dat ten allen tijde moet kunnen worden aangepast in functie van aanduiding verantwoordelijken, wijzigingen contactgegevens, evaluaties oefeningen en incidenten, enzovoort.
De wet betreffende civiele veiligheid van 15 mei 2007.
Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaalniveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
De gemeenteraad keurt het algemeen nood- en interventieplan van stad Hasselt goed.