De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 23 januari 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 23 januari 2024. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 23 januari 2024 goed.
Op de zitting van 27 april 2021 keurde de gemeenteraad de samenwerking met S-Lim goed voor de realisatie van de Stadsapp.
Op de zitting van 28 november 2023 nam de gemeenteraad kennis van de stilzwijgende verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met s-Lim DV met 1 jaar voor de Stadsapp.
De inkanteling van de huidige Stadsapp van S-Lim op het platform van Digitaal Vlaanderen betekent een eenmalige integratiekost alsook een jaarlijkse onderhoudskost die zal blijven lopen via S-Lim voor een aantal add-ons die niet in het standaardproduct zitten van de ‘Mijn burgerprofiel-app’ van Digitaal Vlaanderen.
Op de zitting van 27 april 2021 keurde de gemeenteraad de samenwerking met S-Lim goed voor de realisatie van de Stadsapp.
Op de zitting van 28 november 2023 nam de gemeenteraad kennis van de stilzwijgende verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met s-Lim DV met 1 jaar voor de Stadsapp.
De inkanteling van de huidige Stadsapp van S-Lim op het platform van Digitaal Vlaanderen betekent een eenmalige integratiekost alsook een jaarlijkse onderhoudskost die zal blijven lopen via S-Lim voor een aantal add-ons die niet in het standaardproduct zitten van de ‘Mijn burgerprofiel-app’ van Digitaal Vlaanderen.
De lastvoorwaarden zijn voorzien in de lopende samenwerkingsovereenkomst met S-Lim.
De totale uitgave voor de integratie wordt geraamd op € 147.993,94 excl. btw of € 179.072,66 incl. 21% btw (= eenmalige integratiekost + jaarlijkse onderhoudskost 2024-2026).
Bovenstaande argumentatie geeft aan dat er slechts één mogelijke leverancier in aanmerking komt voor het uitvoeren van de integratie, zijnde S-Lim, Herkenrodesingel 14 te 3500 Hasselt. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op basis van artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen) van de wet van 17 juni 2016.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatie- en investeringskrediet van 2024 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Raming:
De gemeenteraad keurt de gunning bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking goed, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).
De gemeenteraad keurt goed dat enkel de firma S-Lim, Herkenrodesingel 14 te 3500 Hasselt, als enig mogelijke leverancier een offerte kan aanbieden.
De betaling van de uitgave zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget volgens 'Anders budgetteren' en in het exploitatiebudget van de meerjarenplanning, op algemeen rekeningnummer 61301000 (volgnummer MJP004478 - AC000224).
In de stationsbuurt wordt de materiële openbare orde al te vaak verstoord door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Deze verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein.
De gemeenteraad wenst maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan.
In de stationsbuurt doen zich op het openbaar domein al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde en overlast voor door personen die onder invloed zijn van alcohol. De politie kreeg hiervan talloze meldingen van derden die daardoor hinder ondervinden en dient hiervoor talloze interventies te doen. Hierdoor kan men besluiten dat de overlast nog latent aanwezig is in de stationsbuurt.
In tegenstelling tot de voorbijgaande jaren adviseert de politie om deze verordening niet te verlengen voor de wijk Runkst. In deze wijk is de overlastproblematiek onder controle.
De verstoringen van de materiële openbare orde en de overlast doen zich vooral voor in volgende straten:
Er wordt verwezen naar het advies van de politie dd. 14 november 2023, waaruit blijkt dat in bovenvermelde straten in de periode 1 januari 2023 tot en met 1 november 2023 maar liefst 585 PV's werden opgemaakt ten gevolge van overlast en verstoringen van de materiële openbare orde op het openbaar domein. Vaak worden deze overlast en verstoringen gepleegd onder invloed van alcohol en dit ondanks de reeds geldende politieverordening waarin een verbod op het gebruik van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken werd opgenomen.
Uit advies blijkt duidelijk dat er zich in de betreffende straten een probleem voordoet inzake verstoringen van de materiële openbare orde en overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol.
In het kader van de herneming van deze politieverordening werd tevens de tijd genomen om deze verordening verder te evalueren voor het ganse jaar 2023. Dit gebeurde binnen verschillende overleggen tussen de bestuurlijke overheid en de lokale politie (overlastoverleg, overleg bestuurlijke handhaving). Telkens bleven we signalen krijgen van de problematiek van alcoholmisbruik in de stationsomgeving en dit steeds met de nodige agressie tot gevolg.
Wanneer alcohol genuttigd wordt in horecazaken en de bijhorende terrassen zijn de uitbaters ervoor verantwoordelijk dat zij hun klanten geen dergelijke hoeveelheden alcohol schenken dat de klanten dronken worden en daardoor de materiële openbare orde verstoren en overlast veroorzaken op het openbaar domein.
Tegen uitbaters van horecazaken die te lichtzinnig omspringen met het schenken van alcohol kan de burgemeester optreden in het kader van zijn politiebevoegdheden zoals deze hem worden toegekend in de Nieuwe Gemeentewet.
Wanneer personen alcohol nuttigen op het openbaar domein is er evenwel geen uitbater of een andere persoon die erop toeziet dat deze personen geen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen en daardoor de materiële openbare orde verstoren of openbare overlast veroorzaken.
De politie kan tevens niet voortdurend overal op het openbaar domein aanwezig zijn teneinde te voorkomen dat er personen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen op het openbaar domein.
Het gebruiken van alcohol op het openbaar domein houdt dan ook een groter risico in voor verstoringen van de materiële openbare orde en voor overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol dan het nuttigen van alcohol in een horecazaak.
De gemeenteraad is bevoegd om politieverordeningen goed te keuren die tot doel hebben om verstoringen van de materiële openbare orde en openbare overlast tegen te gaan.
Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein in de betreffende straten waar zich de grootste problemen voordoen is noodzakelijk teneinde de materiële openbare orde te kunnen waarborgen en openbare overlast tegen te gaan.
De politieverordening zal in werking treden op 1 maart 2024 en gelden tot en met 31 maart 2025.
Artikelen 119 en 135 §2 nieuwe Gemeentewet.
De gemeenteraad keurt de nieuwe politieverordening voor het verbod op bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein goed voor de periode van 1 maart 2024 tot en met 31 maart 2025.
Ter hoogte van de Diepenbekerweg en project Pietelbeek, langs spoorlijn 34, ligt een gedeelte van de fietssnelweg F701 op het openbaar domein van Infrabel.
Het betreft hier in concreto een onroerend goed gelegen te Hasselt, langs de spoorlijn 34, tussen kmp 51.221 en kmp 50.228, met een totale oppervlakte van 3.207,16 m² waarvan 1597,89 m² fietspad en 1609,27 m² bijkomende oppervlakte voor beheer en (groen)onderhoud. Dit behoort toe tot het openbaar domein van Infrabel en kan niet verkocht worden omdat er een actieve spoorlijn naast loopt.
Het alternatief is om voor het aldaar gelegen fietspad in beheer van stad Hasselt een toelating tot bezetting af te sluiten.
Het goed zal uitsluitend bestemd worden voor (mede)gebruik als openbare fietsverbinding (fietssnelweg). Daarnaast blijft het in bezetting gegeven goed tevens in gebruik van (onder meer) Infrabel als dienstweg en andere lokaal aanwezige partijen.
Via deze weg wordt dan ook bijgevoegde bezettingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Deze "toelating tot precaire bezetting van een goed van het openbaar domein van Infrabel" wordt afgesloten voor onbepaalde duur, tegen een bezettingsvergoeding van € 124,64 (1597,89 m² fietspad x € 0,078/m²). Er wordt geen jaarlijkse bezettingsvergoeding aangerekend voor de bijkomende oppervlakte voor beheer en (groen)onderhoud.
De overeenkomst treedt in werking op 01/01/2024.
Tevens worden met de overeenkomst de volgende doelstellingen van het Bestuursakkoord gerealiseerd:
247. We ontsluiten alle deelgemeenten zoveel mogelijk met slimme, comfortabele en veilige fietspaden.
298. Het functionele fietsroutenetwerk moet meer en meer ontvlochten worden van het autoverkeer. We richten het stedelijk fietsroutenetwerk maximaal in met veilige, hoogwaardige en snelle fietsroutes.
299. Onze stad moet van oost naar west en van noord naar zuid makkelijk, snel en veilig te doorkruisen zijn met de fiets. We bakenen deze bewegingen af in tijd en ruimte, zodat er geen conflicten zijn met voetgangers en andere weggebruikers.
De bezetting geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Bezettingsvergoeding (= uitgave)
MJP001157 -- BA - Overige huur, huurlasten en andere vergoedingen
Jaarlijkse vergoeding = € 124,64 (1597,89 m² fietspad x € 0,078/m²).
Deze eenheidsprijs is nog aanzienlijk lager dan de gemiddelde eenheidsprijs venale waarde voor dergelijke locaties.
Vergoeding jaarlijks te indexeren volgens consumptie index.
De overeenkomst treedt in werking op 01/01/2024.
De gemeenteraad keurt bijgevoegde bezettingsovereenkomst voor inname van het openbaar domein van Infrabelgrond als fietssnelweg (F701 - Project Pietelbeek), goed.
Huidige transactie gebeurt om reden van openbaar nut, namelijk met het oog op het beheer van het daar gelegen fietspad en parking op het grondgebied van de stad Hasselt.
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur, tegen een jaarlijkse vergoeding van € 124,64 (jaarlijks te indexeren volgens consumptie index). De overeenkomst treedt in werking op 01/01/2024.
Aquafin nv zou willen overgaan tot enkele innames in de Kiezelstraat. Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring voor de ontwerpakte in bijlage.
De ontwerpakte werd opgesteld door de dienst vastgoedtransacties. Deze wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Het gaat om volgende innames:
Inname 1: verkopen van een perceel
Inname 1 - 2: vestiging van erfdienstbaarheden
Prijzen conform schattingsverslag dd. 3 augustus 2023 opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen (referentienummer 360).
In de zitting van de gemeenteraad van 19 december 2023 werden de prijzen en voorwaarden goedgekeurd (2023_GR_0031).
In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 21 december 2023 werd dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2023_CBS_04373). Deze dienst is gevestigd in de Koning Astridlaan 50, 3500 Hasselt.
Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van Aquafin nv.
Via deze weg wordt dan ook de betreffende ontwerpakte (in bijlage) ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte voor de verkoop van een perceel gelegen in de Kiezelstraat en kadastraal gekend onder: Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1024/D met een oppervlakte van 30 m², goed, met een gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer: Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1024 E.
De gemeenteraad keurt de ontwerpaktes voor de erfdienstbaarheden voor innames 1 en 2 kadastraal gekend onder: Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1024/D en Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1039/C, goed.
Dienst Vastgoedtransacties met maatschappelijke zetel gelegen te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt zal de authentieke akte verlijden en mag namens stad Hasselt kwijting geven.
Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van Aquafin nv.
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de overnemer, zijnde Aquafin nv.
Om voldoende capaciteit te genereren op de goedgekeurde verkaveling OMV_2022162387 van een perceel in 2 loten waarvan lot 1 bestemd is voor de realisatie van een woonproject en lot 2 behouden blijft als sportterrein gelegen te Sint-Janshoefstraat zn en met als kadastrale omschrijving afdeling 12 sectie B nrs. 312D2, 312G2 en 316K, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen ter hoogte van de Sint-Janshoefstraat.
In de verkaveling werd hiervoor reeds de nodige ruimte voorzien, met name een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Sint-Janshoefstraat, gekend ten kadaster 12de afdeling sectie B, deel perceelnummer 312g2 volgens bijgevoegd plan en lot 3 op bijgevoegd verkavelingsplan, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid.
Het perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Sint-Janshoefstraat, gekend ten kadaster 12de afdeling sectie B, deel perceelnummer 312g2 volgens bijgevoegd plan en lot 3 op bijgevoegd verkavelingsplan, is geprékadastreerd met planreferentienummer 71032-10274. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine in functie van het openbaar nut.
De locatie voor deze cabine werd reeds vastgelegd binnen de goedgekeurde verkavelingsvergunning.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via de voorziene zone voor erfdienstbaarheid, die ook via authentieke akte zal vastgelegd worden.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van € 8.700,00 (ACHTDUIZEND ZEVENHONDERD euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, landmeter expert dd. 20 september 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, worden de hierboven vermelde voorwaarden opgenomen.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 8.700,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 20 september 2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023/HA24).
De gemeenteraad keurt de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Sint-Janshoefstraat, gekend ten kadaster 12de afdeling sectie B, deel perceelnummer 312g2 en volgens bijgevoegd verkavelingsplan aangeduid als lot 3, aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71032-10274.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine in functie van het openbaar nut.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via zone van de erfdienstbaarheid zoals aangeduid op bijgevoegd inplantingsplan en verkavelingsplan.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van € 8.700,00 (ACHTDUIZEND ZEVENHONDERD euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, landmeter expert dd. 20 september 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. De gemeenteraad keurt goed dat de bevoegde commissaris in naam van de stad Hasselt kwijting geeft. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
De Sterrestraat is vandaag een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid met een breedte van 3 meter, bestaande uit asfaltverharding, met greppels van 50 cm langs weerszijden, en ze gaan over in een onverhard voetpad van ongeveer 1 meter breedte.
De Sterrestraat heeft een openbaar karakter omwille van de aanwezige nutsvoorzieningen, de verharding, het meer dan 30 jaar publiek gebruik en omwille van de reeds afgeleverde vergunningen op deze straat. Toch is de wegzate nog steeds eigendom van de eigenaars van de aanpalende percelen. De dienst Vergunningen heeft vooroverleg gehad voor een bouwproject op de hoek van de Sterrestraat en de Willekensmolenstraat. Hiervoor zal de bestaande woning (Willekensmolenstraat 45) afgebroken worden. Bijgevolg is het noodzakelijk uitsluitsel te geven over het statuut van deze straat en is het aangewezen om over te gaan tot de verbreding (bereikbaarheid veiligheidsdiensten) en de verwerving van de wegzate, conform het decreet gemeentewegen van 2019.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in dit besluit het voornemen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de definitieve rooilijn van de Sterrestraat.
De bijhorende plannen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert B. Cleuren op datum van d.d. 14/04/2022, nl.:
- ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg Sterrestraat blijkt
- Topografische kaart
- Orthofoto
- Uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen
- Uittreksel Kadaster
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Eigenaars van aanpalende percelen, die tijdens het openbaar onderzoek zullen aangeschreven worden, zijn opgelijst in het rooilijnplan. Omwille van GDPR-wetgeving zijn de eigenaars van de percelen anoniem gemaakt.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 28 november 2023 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen van de Sterrestraat goed. Het bijhorende openbaar onderzoek liep van 1 december 2023 tot en met 31 december 2023. Er werd gedurende deze periode 1 officieel bezwaar via aangetekende ingediend, en 1 officieus via e-mail.
Het decreet gemeentewegen van 2019 legt vast dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. Hierbij moet rekening gehouden worden met de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau, bescherming van trage wegen, wijzigingen ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de omliggende percelen en de toekomstige functie van de weg.
Het decreet gemeentewegen (Art. 13. § 1. ) vermeld dat grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
In het voorliggend rooilijnplan wordt de Sterrestraat niet enkel bestendigd als gemeenteweg, ze wordt ook verbreed zodanig veilige manoeuvres op de weg uitgevoerd kunnen worden, zodanig dat de hulpdiensten een vlotte bereikbaarheid hebben en zodanig de aansluiting op de Willekensmolenstraat ook veiliger kan ingericht worden. Het onverhard voetpad dat aansluit op de Sterrestraat van 1 meter breed - een trage ontsluiting - blijft behouden. De aanpassingen staan ten diensten van het algemeen belang.
De rooilijnvastlegging houdt dus rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is.
De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er één officieel bezwaar werd ingediend:
(ook als bijlage aan dit besluit gehecht):
"...
2.1 Schending van het motiveringsbeginsel
In de aankondiging van het openbaar onderzoek zoals raadpleegbaar op de website van de stad Hasselt, is er geen enkel motief opgenomen van de reden waarom er een rooilijnplan moet vastgesteld worden noch zijn er motieven vermeld welke keuzes daarbij zijn gemaakt en wat de motieven zijn van die keuzes. Via de website https://www.hasselt.be/nl/bekendmakingen kan de bekendmaking van het openbaar onderzoek over het voorlopig vastgesteld rooilijn worden geraadpleegd. Volgens deze aankondiging zou er een digitaal beschikbare dossierbundel moeten zijn. Na telefonisch contact met de diensten van de Stad Hasselt blijkt dat er geen verdere informatie in openbaar onderzoek werd gelegd dan het onderstaande ontwerp (verwijzend op het rooilijnplan).
Aan de hand van de openbaar gemaakte informatie kunnen onze cliënten niet inschatten welke motieven er worden gehanteerd om het rooilijnplan te verantwoorden, of er daarbij een alternatievenonderzoek heeft plaatsgevonden en welke (financiële) gevolgen de vooropgestelde inname van de voorste strook van hun perceel zal hebben. Kortom, het rooilijnplan is als geheel niet gemotiveerd hetgeen op zich voldoende is om de schending van het motiveringsbeginsel vast te stellen.
2.2 Schending van het gelijkheidsbeginsel
Uit het plan blijkt een schending van het gelijkheidsbeginsel. io. De rooilijnstrook is nl. niet over alle percelen even breed. Dit heeft tot gevolg dat er geen correcte verdeling is van de last van het openbare gebruik van de rooilijnstrook. Als er een meer evenwichtige verdeling zou zijn, dan zou minstens de strook die over het perceel van onze cliënten gelegd wordt minder breed zijn. Er is derhalve een ongelijke behandeling ten nadele van het perceel van onze cliënten. Deze benadeling is belangrijk: het gaat om een inname van 40 ca.
2.3 De onaanvaardbare aantasting van het eigendomsrecht
En ten slotte is er ook een schending van het eigendomsrecht van onze cliënten. Zoals onder titel 2.2 toegelicht is de beperking die het rooilijnplan aan het perceel van onze cliënten oplegt, omvangrijk. Het gebruik van 40 ca wordt ernstig beperkt: de rooilijnstrook laat in principe geen privatief gebruik meer toe zodat deze strook voor onze cliënten volledig waardeloos wordt.13. Deze schade wordt op basis van de bestuursdocumenten die op heden voorliggen, niet gecompenseerd. Dit kan uiteraard niet. Minimaal moet deze schade vergoed worden, maar beter nog zou zijn om het rooilijnplan helemaal niet vast te stellen.
Gelet op de bovenstaande bezwaren moet het voorgestelde rooilijnplan achterwege worden gelaten. De gemeenteraad zal derhalve het voorgestelde rooilijnplan niet definitief willen vaststellen conform artikel 17, §5 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
..."
De gemeenteraad neemt volgend gemotiveerd standpunt over dit bezwaar:
In verband met bezwaaronderdeel 2.1 kan er gezegd worden dat het rooilijnplan raadpleegbaar was via de website en kon ook via afspraak aan de balie digitaal ingekeken worden. Er wordt in het bezwaar ook vermeld dat er geen motivatie werd meegegeven. Deze motivatie werd echter wel gegeven in het gemeenteraadsbesluit van de voorlopige vaststelling, zoals het decreet ook voorschrijft. Gemeenteraadsbesluiten kunnen opgevraagd en ingekeken worden via een aanvraag 'openbaarheid van besturen'. Het gemeenteraadsbesluit op zich mag tijdens het openbaar onderzoek dus niet op de website gepubliceerd worden, maar moet via de gangbare weg aangevraagd worden.
In verband met bezwaaronderdeel 2.2 zegt het bezwaar dat omwille van een onevenwichtige verdeling van de rooilijn er een schending zou zijn van het gelijkheidsbeginsel en dat de betrokken eigenaar meer benadeeld wordt dan bv. de tegenovergelegen buren. Dit is een bezorgdheid over de variërende breedte van de rooilijnstrook over verschillende percelen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat de beslissingen met betrekking tot de rooilijn zorgvuldig zijn genomen op basis van technische, stedenbouwkundige en andere relevante overwegingen. Het ontwerp van de rooilijn houdt rekening met de mogelijkheid om de weg te verbreden naar 6 meter, zonder dat er huizen moeten afgebroken worden. De percelen aan de noordzijde beschikken over meer vrije voortuinruimte om de toekomstige weg op te voorzien. Alle partijen zullen hiervoor ook op gelijkvormige manier vergoed worden.
In verband met bezwaaronderdeel 2.3 wordt de schending van het eigendomsrecht aangehaald: de rooilijnstrook laat geen privatief gebruik meer toe. Er wordt vermeld dat deze schade niet vergoed wordt. Thans klopt dit ook niet - de nodige onderhandelingen voor de inname van het betrokken perceel waren al lopende (en intussen is er ook een mondeling akkoord bereikt). Zoals in goedgekeurd besluit 2022_CBS_02741 en 2023_GR_00279 heeft zowel het college van burgemeester en schepenen als de gemeenteraad zich al akkoord verklaard met " Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad." Het is dus de intentie om eerlijke compensatie te bieden voor de inname van grond, op basis van een schattingsverslag opgesteld door een onafhankelijk beëdigd landmeter-schatter. Om dit voornemen voldoende daadkracht te geven, wordt het budget voorzien voor de innames al in dit besluit vastgelegd onder het financieel luik. Op die manier wordt dit bedrag reeds gereserveerd voor de aankoop van de betrokken loten.
Daarnaast kwam er gedurende de periode van het openbaar onderzoek ook één bezwaar binnen via e-mail. Dit is thans niet de formele manier om een bezwaar in te dienen, maar wordt hier voor de volledigheid toch behandeld. (ook als bijlage aan dit besluit gehecht):
"...
Ik heb kennis genomen van het openbaar onderzoek de commodo et incommodo over de vaststelling van een nieuwe rooilijn in de Sterrestraat (zie documenten in bijlage). Om aan dit voorstel te voldoen, zou een groot deel van het voorplan van mijn woning moeten worden onteigend. Daarmee zou het huis een parkeerplaats (voor een auto, of meerdere fietsen) verliezen. Ik vind dat niet acceptabel, en teken bij deze bezwaar aan tegen dit plan.
Mij is ter ore gekomen dat de eigenaar van Sterrestraat 'xxx', ook bezwaar heeft tegen dit voorstel. Ik sluit mij graag hierbij aan.
..."
De gemeenteraad neemt volgend gemotiveerd standpunt over dit bezwaar:
Bij het opstellen van het rooilijnplan wordt rekening gehouden met verschillende belangen en noden, waaronder de mobiliteitsvereisten. Ons doel is om stadsontwikkeling te bevorderen met oog voor duurzaamheid en toegankelijkheid. De verbreding van de Sterrestraat gebeurt dan ook in kader van het algemeen belang & de veiligheid. Bij de opmaak van het rooilijnplan werd een evenwichtige afweging gemaakt van diverse belangen, waaronder die van bewoners. Verder kan hier ook de motivatie van bovenstaande weerlegging 2.3 herhaald worden: met name dat een eerlijke vergoeding, conform schattingsverslag, zal aangeboden worden.
Gezien de weerlegging van bovenvermeld bezwaar (en officieus bezwaar), dienen er geen bijkomende inhoudelijke aanpassingen aan het dossier gemaakt te worden.
De nieuwe rooilijnen van de Sterrestraat worden gedefinieerd met lijnstukken 01-02-03-04 en 05-06-07-08-09-10, zoals weergegeven met rode stippellijn op bijgevoegd rooilijnplan. Hierbij wordt er een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Willekensmolenstraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 01-11-10, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten.
De rooilijnprocedure en de bijhorende innames gebeuren om redenen van openbaar nut.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Aankoop onroerende goederen (= uitgave)
Investeringsbudget
Geen ORBA-project voorzien
Niet opgenomen in de lijst 1a van investeringen.
Totale schatting = € 87.850,20
Prijzen conform schattingsverslag opgemaakt door bvba Geowijzer (dossier 2022HA20v2) dd. 30 januari 2024.
Aktekosten (= uitgave)
Exploitatie
ARK: 61630000
Basisbudget
Volgnummer: MJP001144.
AP000111 Basiswerking van groep Hasselt garanderen 2020 - 2025
De gemeenteraad keurt de rooilijnen voor de verbreding van de Sterrestraat, zoals aangeduid op het rooilijnplan dd. 14/04/2022, opgesteld door beëdigd landmeter-expert B. Cleuren, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.
De rooilijnen van de Sterrestraat worden gedefinieerd met lijnstukken 01-02-03-04 en 05-06-07-08-09-10, zoals weergegeven met rode stippellijn op bijgevoegd rooilijnplan. Hierbij wordt er een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Willekensmolenstraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 01-11-10, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten.
Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
In het bestuursakkoord 2019-2024 ‘Groot(s) op mensenmaat’ formuleerde het Hasselts stadsbestuur de ambitie om voorloper te willen zijn in “‘anders wonen’”, “in nieuwe en duurzame woonvormen”. Het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen de Thonissenlaan en de Dr. Willemsstraat en voorheen gekend als administratief centrum van de stadsdiensten en kantoor voor lokale politie, werd daarbij expliciet opgenomen als de toekomstige locatie voor “een belangrijk referentieproject aangaande nieuwe en duurzame woonvormen”. Daarbij worden een “efficiënt ruimtegebruik”, de “integratie van voldoende groene ruimte” en stimuleren van “sociale cohesie” als expliciete doelstellingen beoogd.
Intussen werd een uitgebreide ruimtelijke visie ontwikkeld voor het Willemskwartier, waarbinnen het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen Thonissenlaan en Dr. Willemsstraat (afdeling 1, sectie H, nr. 1188 K), een centrale rol opneemt. Deze werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2022. Daarmee besliste het college van burgemeester en schepenen om aan het Dr. Willemsgebouw, naast een (reguliere) woonfunctie, ook een aantal andere functies te geven.
De Stad Hasselt wenst het Dr. Willemsgebouw te verkopen onder voorwaarden (zie verder), daarin begrepen o.a. de realisatie van een doorsteek welke op een later tijdstip terug aan de Stad Hasselt moet worden overgedragen. Het toekomstig gebouw zal, naast een hoog aandeel aan woonfuncties (waaronder een aanzienlijk deel betaalbaar wonen), ook ruimte moeten bieden voor een aantal andere functies zoals mobiliteit en een levendige plint.
In het kader hiervan moet de koper ook rekening houden met het volgende:
- De Stad Hasselt wenst de gevel en achterliggende structuren van het huidig Dr. Willemsgebouw aan de kant van de Thonissenlaan maximaal te behouden. Het Dr. Willemsgebouw is als één van de weinige historische panden uit de binnenstad namelijk een architecturale landmark. Wat betreft de gevel en achterliggende structuren van het Dr. Willemsgebouw die aan de kant van de Dr. Willemsstraat zijn gelegen, kunnen zij door de koper, indien behoud niet mogelijk of duurzaam is, eventueel worden gesloopt en in aangepaste vorm worden heropgebouwd, maar dan moeten daarbij de contouren van het bestaande volume grotendeels behouden blijven.
- De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid.
- De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van architecturale kwaliteit en op vlak van ‘klein stedelijk wonen’ en ‘betaalbaar wonen’.
Met het oog hierop worden, naast de aankoop, met de koper afspraken gemaakt over de renovatie van het Dr. Willemsgebouw, waarbij de koper in het bijzonder, geheel op eigen kosten en risico, zal instaan voor het ontwerp, de werken en de financiering die zijn vereist om deze renovatie door te voeren . Daarnaast zullen er met de koper ook afspraken worden gemaakt over de realisatie en kosteloze wederoverdracht van een doorsteek voor voetgangers en fietsers doorheen de structuur (zie verder).
In het kader van deze opdracht zal de koper dienen in te staan voor:
- De aankoop van het volledige Dr. Willemsgebouw, zoals aangeduid op de plannen opgenomen in de studie van PTA architecten (Bijlage H, p.26-27 & p.90-103), en in de staat waarin het zich momenteel bevindt, tegen minstens een minimale prijs die wordt vermeld in titel 12, volledig en zonder enig voorbehoud aan de Stad Hasselt te betalen. De minimale prijs zoals bepaald door de aanbestedende overheid is gebaseerd op enerzijds een geschatte marktprijs en anderzijds de (geraamde) waarde van de verplichtingen van de koper die met de verkoop gepaard gaan, onder meer de beoogde totaalrenovatie van het Dr. Willemsgebouw, de te realiseren doorsteek tussen de Thonissenlaan en de Dr. Willemsstraat, de implementatie van betaalbaar wonen en klein stedelijk wonen, enz. (zie verder). De koper neemt ingevolge deze aankoop alle eigenaarsverplichtingen die momenteel op het Dr. Willemsgebouw rusten integraal over.
- De totaalrenovatie van het Dr. Willemsgebouw, waarbij wordt ingezet op het maximaal behoud van het gebouw aan de Thonissenlaan, evenals op duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid en architecturale kwaliteit en waarbij de volgende functies binnen dit gebouw worden gerealiseerd:
*Een aanzienlijke residentiële functie.
*Een levendige plint die bijdraagt aan de dynamiek en het karakter van de straat.
- Behoud en opwaardering van een aanzienlijk deel van de groene ruimte in het hart van het gebouw.
- Creëren van een doorsteek voor voetgangers en fietsers doorheen de structuur. Deze doorgang moet een openbaar karakter hebben, een vlotte doorgang bieden en een rechtstreekse verbinding mogelijk maken van de Thonissenlaan naar de Dr. Willemsstraat. Er wordt aangedrongen op een onderhoudsvriendelijk ontwerp. Na realisatie en oplevering van deze doorsteek wordt deze kosteloos overgedragen aan het openbaar domein van de Stad Hasselt.
- De Stad Hasselt wil van het Dr. Willemsgebouw een pilootproject maken voor kleine stedelijke woonvormen en betaalbaar wonen opdat er een aanbod kan worden gecreëerd dat inspeelt op de noden van starters en singles.
*De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat de specifieke ruimtelijke karakteristieken van het Dr. Willemsgebouw de ontwerpers moet uitdagen om op deze locatie nieuwe concepten inzake klein stedelijk wonen te realiseren. Deze moeten toelaten om meer waarde te creëren met minder grondbeslag, wat een positief effect moet hebben op verkoopprijs.
*Betaalbaar wonen. De Stad Hasselt heeft de uitdrukkelijke ambitie om binnen het Dr. Willemsgebouw een aanzienlijk aandeel betaalbare woningen te realiseren. Daarbij wordt expliciet gemikt op innovatieve woonvormen en alternatieve financieringsvormen.
- De (aantrekking van enige) financiering die nodig is om het Dr. Willemsgebouw te kunnen aankopen en alle hierboven vermelde zaken te kunnen uitvoeren / realiseren.
Het projectgebied heeft een grondoppervlakte van 3.505m² en is gelegen aan de Thonissenlaan, zoals aangeduid op de plannen die zijn opgenomen in Bijlage I bij deze selectieleidraad.
Deze overheidsopdracht werd initieel (zie de selectieleidraad) gestructureerd als een occasioneel gezamenlijke opdracht (cfr. artikel 48 Overheidsopdrachtenwet) tussen de Stad Hasselt en het AGB Stadsontwikkeling Hasselt. Ingevolge voortschrijdend inzicht is besloten dat het AGB Stadsontwikkeling niet langer zal ageren als mede-opdrachtgever binnen deze opdracht.
Het stadsbestuur kiest ervoor om de ambities met betrekking tot het Dr. Willemsgebouw waar te maken vanuit een regisseursrol en door het voeren van een actief grondbeleid en gebouwenbeheer. In die optiek wil het stadsbestuur het Dr. Willemsgebouw verkopen maar dit niet zonder de vooropgestelde visie te verankeren en concretiseren. Dit laatste door de realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een doorsteek voor fietsers en voetgangers doorheen het Dr. Willemsgebouw (van Thonissenlaan tot Dr. Willemsstraat) in deze gunning in te schrijven. Gelet op het feit dat er met het oog op de realisatie van het beoogde programma ook een aanzienlijke ontwerpcomponent is binnen deze opdracht is overeenkomstig de Overheidsopdrachtenwet het gebruik van de mededingingsprocedure met onderhandeling toegelaten en wenselijk.
Er wordt een biedvergoeding voorzien voor niet-gegunde inschrijvers als een gedeeltelijke tussenkomst voor de kosten van het ontwerpend onderzoek en de opmaak van een gedetailleerde offerte. Om aanspraak te kunnen maken op deze vergoeding moeten niet-gegunde inschrijvers wel een regelmatige definitieve offerte ingediend hebben die een minimale globale score van 50 op 100 heeft behaald op de gunningscriteria en minstens een score van 25 op 50 op gunningscriterium 2 en daarbij minstens de helft van de punten heeft behaald voor de respectievelijke subgunningscriteria van gunningscriterium 2. Aangezien het aantal kandidaten na selectiefase is beperkt tot 3 kan deze kost maximaal oplopen tot € 75.000 BTW excl of € 90.750 BTW incl..
De investeringen die door koper dienen te worden gedaan in functie van de realisatie van de doorsteek voor fietsers en voetgangers doorheen het Dr. Willemsgebouw worden geraamd op € 777.500 BTW excl.. Zoals beschreven in leidraad dient deze doorsteek na realisatie kosteloos te worden overgedragen aan de stad Hasselt.
De koper dient aan de aanbestedende overheid een over te dragen kooprecht aan te beiden voor 45% van de netto beschikbare woonoppervlakte een minimumkorting van 15% op de geschatte marktwaarde in functie van het opzetten van financiële structuren ten behoeve van de doelstellingen betaalbaar wonen.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (hierna: Overheidsopdrachtenwet).
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren (hierna: KB Plaatsing).
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten (Hierna: KB AUR).
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies (hierna: Rechtsbeschermingswet).
Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.
Koninklijk besluit van 13 juli 2014 betreffende de energie-efficiëntie-eisen in het kader van bepaalde overheidsopdrachten betreffende de verwerving van producten, diensten en gebouwen.
Wet van 20 maart 1991 houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken.
Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van den titel en van het beroep van architect.
De partijen zullen hun verplichtingen in het kader van onderhavige overeenkomst uitvoeren in overeenstemming met alle wettelijke verplichtingen waaronder, doch niet beperkt tot, de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, alsook de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Luik ontvangsten (des)investering uit verkoop
Luik uitgaven 'biedvergoedingen voor niet-gegunde inschrijvers'
Luik uitgaven 'vergoeding externe juryleden'
Gunningsleidraad
De gemeenteraad keurt de gunningsleidraad voor opdracht tot aankoop van het Dr. Willemsgebouw met de plicht tot realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw goed.
Het lokaal bestuur van Hasselt neemt een regierol op in het lokale woonbeleid. Ze wil daartoe instrumenten ontwikkelen die de woonmarkt in de richting zet van woonontwikkelingsmodellen met voldoende maatschappelijke antwoorden. Dat doet ze concreet door haar schouders te zetten onder projecten waarin nieuwe en duurzame woonvormen met bijhorende vernieuwende financierings- en samenwerkingsmodellen worden gerealiseerd, om kwaliteitsvol wonen betaalbaar en toegankelijk te maken voor alle doelgroepen. Een belangrijke werking daarbij is het opzetten van het zogenaamd Hasselts Woonmodel.
Het Hasselts Woonmodel is een koopmodel dat een aantal op elkaar inwerkende en elkaar versterkende elementen combineert.
Het Hasselts Woonmodel bestaat (kort gezegd) uit vier elementen:
Ten behoeve van de implementatie van het Hasselts Woonmodel wenst de Stad Hasselt samenwerkingen met promotoren en ontwikkelaars tot stand te brengen die bereid zijn om, mede gelet op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid als ondernemer, mee hun schouders te zetten onder het Hasselts Woonmodel. Elke promotor/ontwikkelaar die bereid is om in te stappen in het Hasselts Woonmodel komt in aanmerking voor een samenwerking daaromtrent met de Stad Hasselt.
De Promotor Immo Frasnes nv en de Grondeigenaar Doultremont nv onderschrijven de werking en de filosofie van het Hasselts Woonmodel en wensen in het project Rongese (Rongesepark, Sint-Truidersteenweg 67, Fonteinstraat 2/6, 3500 Hasselt) een site gelegen in de stad Hasselt particuliere wooneenheden te ontwikkelen en is daarbij in het kader van deze geplande ontwikkeling bereid om samen met de Stad Hasselt mee te werken aan de implementatie van het Hasselts Woonmodel en zo 6 betaalbare koopwoningen te realiseren binnen het Hasselts woonmodel.
Deze samenwerkingsovereenkomst leidt tot concrete toewijzing van woningen op basis van toewijzingsreglement.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Kredieten voor eventuele kosten schatting zijn voorzien via:
MJP001144 - Overige vergoedingen, erelonen & studies (o.a. landmeters, notarissen, schatters, milieuonderzoek, …)
ARK 61630000 - overige vergoedingen erelonen
Basis
De gemeenteraad van de Stad Hasselt keurt de samenwerkingsovereenkomst goed met Immo Frasnes nv (maatschappelijke zetel te Thonissenlaan 71, 3500 Hasselt, BE0475.449.260) en Doultremont nv (maatschappelijke zetel te Thonissenlaan 71, 3500 Hasselt, BE0422.844.279) in het kader van de realisatie van 6 betaalbare wooneenheden binnen het Hasselts woonmodel in het project Rongese (Rongesepark, Sint-Truidersteenweg 67, Fonteinstraat 2/6, 3500 Hasselt).
De Stad Hasselt neemt een regierol op in het lokale woonbeleid. Op grond van artikel 53 van het bestuursakkoord van 2019-2024 wil de Stad Hasselt “haar schouders zetten onder projecten waarin nieuwe en duurzame woonvormen met bijhorende vernieuwende financierings- en samenwerkingsmodellen worden gerealiseerd, om kwaliteitsvol wonen betaalbaar en toegankelijk te maken voor alle doelgroepen.” De Stad Hasselt wenst een bijkomend systeem uit te werken en te implementeren omtrent “betaalbare woningen”. Dit systeem betreft het zogenaamd Hasselts Woonmodel.
Het Hasselts Woonmodel is een koopmodel dat een aantal op elkaar inwerkende en elkaar versterkende elementen combineert. Samengebald bestaat het Hasselts Woonmodel uit vier elementen:
In functie van het optuigen van het Hasselts woonmodel werden volgende modeldocumenten opgesteld:
- een model van samenwerkingsovereenkomst met bouwheer/ontwikkelaar;
- een model van samenwerkingsovereenkomst met bancaire partner;
- een model van aankoop-/verkoopbelofte;
- een oplijsting van bijzondere modaliteiten om toe te voegen aan compromis en
- een ontwerp van notariële akte van aankoop.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De voorgelegde modeldocumenten hebben nog geen financiële implicaties. Bij toepassing van het woonmodel zijn er wel enkele financiële implicaties voor de stad Hasselt, deze zullen bij goedkeuring van de concrete projecten worden opgenomen.
De gemeenteraad keurt - in het kader van het Hasselts woonmodel - het model van aankoop-/verkoopbelofte; de oplijsting van bijzondere modaliteiten om toe te voegen aan compromis en het ontwerp van notariële akte van aankoop goed.
De gemeenteraad keurt - in het kader van het Hasselts woonmodel - het model van samenwerkingsovereenkomst met promotor goed.
De gemeenteraad keurt - in het kader van het Hasselts woonmodel - het model van samenwerkingsovereenkomst met bank goed.
Hasselt heeft de ambitie om een aantrekkelijke woon- en leefstad te zijn voor een diverse bevolking. In dat kader is het stadsbestuur van oordeel dat de dure vastgoedprijzen op haar grondgebied een rem zijn op het aantrekken van minder kapitaalkrachtige maatschappelijke groepen. Het bestuur neemt daarom de nodige initiatieven om op een slimme manier een aanbod betaalbare koopwoningen te creëren voor deze doelgroep. Een belangrijk beleidsinitiatief daarbij is het Hasselts woonmodel.
Dat Hasselts woonmodel is een koopmodel dat een aantal op elkaar inwerkende en elkaar versterkende elementen combineert.
De Groep Hasselt zet in op een eigen model betaalbaar wonen, genaamd 'Hasselts woonmodel'. Het betreft een koopmodel dat bestaat uit verschillende, op elkaar inwerkende en elkaar versterkende elementen, vervat in een model van wederzijdse aankoop- verkoopbelofte, een document met bijzondere modaliteiten in te voegen in compromis tot aankoop/verkoop, een model van notariële akte, modelovereenkomst met bouwheer/ontwikkelaar, een modelovereenkomst met bancaire partner en een toewijzingsreglement.
Het voorliggende toewijzingsreglement stelt dat:
Het toewijzingsreglement voorziet ook in 2 voorrangsregels. De voorrangsregels zijn hiërarchisch opgesteld. De voorrangsregel bepaald onder 1° primeert op de voorrangsregel bepaald onder 2°. Een kandidaat-koper die voldoet aan één van de volgende voorwaarden met betrekking tot een voldoende band met de Stad Hasselt, geniet van een voorrang ten opzichte van een kandidaat-koper die hier niet aan voldoet, waarbij er achtereenvolgens rekening gehouden wordt met de regel waarbij de kandidaat-koper:
1°. gedurende de afgelopen tien jaar minstens:
2°. tewerkgesteld is in de Stad Hasselt of een van de aangrenzende gemeenten.
Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn. 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming);
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het voorgelegde toewijzingsreglement, dat kadert binnen het zogenaamde Hasselts woonmodel, heeft geen financiële implicaties.
positief advies mits de gemaakte afspraken bij uitvoering door te voeren en te documenteren
De gemeenteraad keurt het toewijzingsreglement met betrekking tot het Hasselts woonmodel goed.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen voor de verdere uitvoering van de bepalingen vervat in dit reglement, waaronder de toewijzing van de stadswoning aan de kandidaat-koper op basis van dit reglement.
Het aanpassen van het retributiereglement staat al langer op het programma. We staan er algemeen bekend om een goedkoop zwembad te zijn, zeker als we kijken naar het aanbod waarover we beschikken. Verder krijgen we jaarlijks meer en meer vragen van de Hasselaar om de tarieven voor de niet Hasselaar op te trekken. Dit naar aanleiding van drukke zomers waar de Hasselaar vaak voor een vol zwembad staat en zich zelfs niet altijd meer even thuis voelt in zijn eigen zwembad. De tariefaanpassing heeft enkel betrekking op het hoogseizoen dat samenvalt met het openen van het buitencomplex. Dit is ook de uitgesproken kans om de 2 bestaande retributiereglementen (parking en zwembad) samen te gieten om zo over één makkelijk te raadplegen correct reglement te beschikken.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en haar latere wijzigingen, inzonderheid artikel 240 §4; Gecoördineerde statuten van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 23 oktober 2018 en door de gemeenteraad op 27 november 2018; Beheersovereenkomst 2019-2025 tussen het AGB Stadsontwikkeling Hasselt en de stad Hasselt, goedgekeurd bij besluit van de Raad van Bestuur van 12 juni 2019 en bij gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2019;
Gedurende het hoogseizoen wat gelijk loopt met het openen van het buitencomplex worden de prijzen voor de niet-Hasselaar opgetrokken tot €10.
Momenteel is de impact financieel moeilijk in te schatten.
Opbrengst blijft binnenkomen op MJP002939, dus geen veranderingen.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor het Stedelijk zwembad Kapermolen goed.
Met dit vernieuwde investeringstoelagereglement willen we de erkende Hasseltse sportverenigingen, conform het ‘reglement van erkenning’ goedgekeurd door de GR op 25/05/2021 en latere wijzigingen, nog meer ondersteunen om hun infrastructuur up-to-date te houden, uit te breiden en/of te verbeteren.
Rekening houdend met de verplichtingen vermeld in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2030 en de verplichtingen opgenomen in 'SURE2050' willen we hen helpen zich voor te bereiden op de toekomst en hun toekomstige werking veilig te stellen. Om zo te komen tot een kwalitatieve, duurzame sportinfrastructuur die de werking van de sportvereniging ten goede komt.
Type 1 verwijst in grote lijnen naar het huidige reglement 'investeringstoelage sport' waarbij Hasseltse sportverenigingen met eerder beperkte financiële middelen toch in de gelegenheid worden gesteld om een (noodzakelijke) investering te realiseren.
Het gaat hier om projecten beperkt tot een investering van 200 000,00 euro (incl. btw) waarbij de toelage 70% bedraagt van de uitgaven met een maximum van 70 000,00 euro.
Voor type 1 kent de stad Hasselt jaarlijks, binnen de in de begroting voorziene kredieten, een subsidie toe voor infrastructuurwerken, renovatiewerken, aankoop van sport-specifieke materialen die bestemd zijn of zullen worden gebruikt voor sportbeoefening volgens het reglement 'investeringstoelage sport'.
Type 2 is een bijkomend luik waarbij Hasseltse sportverenigingen ondersteuning kunnen krijgen voor grotere, meer ingrijpende investeringen.
Deze projecten kennen een investering > 200 000,00 euro (incl. btw) en kunnen een toelage bekomen van maximaal 70% van de uitgaven. Voor de aanvragen vallend onder type 2 zal een bedrag moeten worden ingeschreven in de meerjarenbegroting.
De wet van 14 november 1983 betreffende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies;
Het cultuurpact van 28 januari 1974;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het stedelijk subsidiereglement i.k.v. sportinvesteringstoelagen van 26 september 2017.
De uitgave voor investeringssubsidies van het type 1 zijn de kredieten voorzien op:
De uitgave voor investeringssubsidies van het type 2 worden kredieten voorzien via anders budgetteren.
De gemeenteraad keurt het vernieuwd reglement 'investeringstoelage sport' goed inzake betoelaging van 'erkende' sportverenigingen voor investeringen bij sportinfrastructuur, gelegen op grondgebied Hasselt.
Het reglement van 26 september 2017 betreffende betoelaging van sportverenigingen voor investeringen in sportinfrastructuur wordt opgeheven.
Dit reglement treedt in werking na goedkeuring vanaf 01/03/2024 en eindigt op 31/12/2029.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen.
Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om eigen leerplannen te ontwikkelen en in te dienen of gebruik te maken van leerplannen die door derden worden ontwikkeld en ingediend.
De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Het naleven van de reglementering over de leerplannen is een erkenningsvoorwaarde.
Een officiële school moet bovendien als erkenningsvoorwaarde de leerplannen volgen van ofwel OVSG, POV of het gemeenschapsonderwijs, ofwel eigen leerplannen ermee verenigbaar.
Een leerplan moet voldoen aan de volgende decretale en reglementaire criteria:
Het schoolbestuur houdt ook rekening met de volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de school/scholen:
OVSG heeft ten behoeve van zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam Leer Lokaal een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisschool. Dit digitaal leerplan (online tool met achterliggende databank) bevat de authentieke en decretaal vastgelegde onderdelen, maar het is ruimer dan dat. Leer Lokaal bestaat namelijk uit een basisleerlijn, ondersteunende doelen, verdiepende doelen en uitbreidingsdoelen en vertrekt vanuit de zestien Europese sleutelcompetenties.
OVSG heeft Leer Lokaal ingediend bij de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie heeft een advies tot definitieve goedkeuring uitgebracht. De Vlaamse Regering heeft Leer Lokaal definitief goedgekeurd.
Het schoolbestuur wenst op voorstel van de directeurs gebruik te maken van Leer Lokaal voor zijn scholen van het basisonderwijs.
Het schoolbestuur stelt na toetsing vast dat Leer Lokaal voldoet aan alle criteria en kiest daarom voor het gebruik van Leer Lokaal in zijn scholen van het basisonderwijs.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45 en art. 62, §1, 9° en §2, 2°
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 november 2006 tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen.
De gemeenteraad keurt het gebruik van het leerplan Leer Lokaal van OVSG in de scholen van het stedelijk basisonderwijs Hasselt goed, met name:
Stad Hasselt wil een systeem met verrijdbare archiefkasten aankopen voor BHL Dusart. Door gebruik te maken van een systeem met verrijdbare archiefkasten, kan de beschikbare ruimte optimaal benut worden.
In het kader van de opdracht “Aankoop verrijdbare archiefkasten BHL Dusart” werd een bestek met nr. 2024-5537 opgesteld door de dienst aankopen in samenspraak met de betrokken
dienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 57.851,24 excl. btw of € 70.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 143.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Voorzien in lijst prio 1A.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-5537 en de raming voor de opdracht “Aankoop verrijdbare archiefkasten BHL Dusart" opgesteld door dienst aankopen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt op € 57.851,24 excl. btw of € 70.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In het kader van de patrimoniumoefening en SURE2050 die Groep Hasselt vandaag voert, streeft men er naar om een selectie te maken van de gebouwen die qua kosten/baten (onderhoud, renovaties, kleine herstellingen, ...) verantwoordbaar zijn om in beheer te houden. Dit wil zeggen dat er vervolgens knopen moeten worden doorgehakt over welke panden afgestoten gaan worden.
In dit geval komen we tot de vaststelling dat een pand van de stad gelegen te Kempische Steenweg 87, in de volksmond beter bekend als Sportgebouw 'De Velodroom', en kadastraal gekend als Hasselt, 3e afdeling, Sectie C, perceelnummers 227C, verkocht moet worden wegens te hoge investerings- en onderhoudskosten, na de afronding van de werken van de nieuwe topsportturnhal te Runkst. Deze nieuwe topsportturnhal zal de functie van het sportgebouw op de Kempische Steenweg overnemen. De overige polyvalente ruimtes in het gebouw te Kempische Steenweg vereisen een te grote renovatie om te voldoen aan de voorwaarden van SURE2050.
Volgens het gewestplan Hasselt Genk, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 3 april 1979, is perceel 227C volledig gelegen in woongebied. Er is verder geen BPA en geen RUP van toepassing.
Het huidige gebouw bestaat uit een gelijkvloerse verdieping (± 2000 m²) bestaande uit een grote polyvalente hal (sporthal), werkplaats/loods, inkomzone, sanitaire ruimtes, keukentje en kleinere polyvalente ruimte. En een eerste verdieping (± 500 m²) bestaande uit verschillende kleinere kantoor/leslokalen.
De buitenaanleg bestaat uit bij benadering 1200 m².
Het pand is gelegen nabij het centrum van Hasselt, tussen de Kleine en Grote Ring, en op slechts een 800 meter van het stadscentrum (Grote Markt). De trein en openbaar vervoer en ook alle faciliteiten qua onderwijs, cultuur, sportbeleving, uitgaansleven, … zijn binnen loop- of fietsafstand bereikbaar. Gezien ook de grote ring (R71) op 390 meter (indicatief gemeten) gelegen is en het gebouw ook met de auto goed ontsloten is met snelle uitvalswegen naar alle richtingen en naar de autosnelweg E313 Antwerpen-Luik.
Het betrokken perceel, is echter een achterliggend perceel en sluit niet rechtstreeks aan op het openbaar domein van de Kempische Steenweg. Voor de ontsluiting van het betrokken perceel zijn er historisch erfdienstbaarheden gevestigd op het voorliggend lijdend perceel 228E. Het plan met de servituden is als bijlage toegevoegd. De huidige toegangsweg is echter doorheen de jaren verschoven richting de perceelsgrens. Deze rechttrekking kan dus best samen met verkoopakte (indien nog van toepassing) herbevestigd worden.
De Stad heeft voor de grond een blanco bodemattest ontvangen. Het EPC-attest wordt opgemaakt via de dienst gebouwbeheer die hiervoor een extern raamcontract heeft. Daarnaast werd het gebouw ook gecontroleerd op asbest, deze inventaris is ook als bijlage te vinden.
De gebruikers die momenteel nog aanwezig zijn in het gebouw, zullen uiterlijk op 31/05/2024 het pand verlaten. Dit werd ook naar hen gecommuniceerd via de beherende diensten en via aanplakking in het gebouw zelf op meerder plaatsen.
1) Danie Jordens - vzw Hendrik en Co - kostendekkende gebruiksovereenkomst - Loodsgedeelte- einddatum laatste contract 31-5-2023 - beherende dienst Cultuur
2) vzw Koninklijke Harmonie - kostendekkende gebruiksovereenkomst - opslaglokaal op verdieping 1 - einddatum laatste contract 31-5-2023 - beherende dienst Cultuur
3) vzw Perspectief - zonder overeenkomst (historisch mondeling akkoord) - 2 leslokalen verdieping 1 - beherende dienst Wijkopbouw
4) Een evangelische organisatie - zonder overeenkomst (historisch mondeling akkoord?) - polyvalente ruimte benedenverdieping - beherende dienst niet gekend
5) De sportverenigingen - zonder overeenkomst - sportgedeelte - zullen na bouw topsportturnhal Runkst mee kunnen verhuizen.
6) Opslag van de weesfietsen - zonder overeenkomst - loodsgedeelte - Beherende dienst Integrale Veiligheid.
Voor de organisaties die verder ondersteund gaan worden, wordt er samen met de beherende diensten gezocht naar een nieuwe locatie. Waar nodig worden er terug afzonderlijke dossiers opgestart en voorgelegd aan het bestuur.
In zijn huidige hoedanigheid is het pand aan renovatie toe, zeker in het licht van SURE2050.
Er zijn verschillende argumenten die er voor zorgen dat de stad een deel van haar patrimonium wenst te verkopen onder andere:
- Het onderhoud van het huidige gebouw kost de stad erg veel.
- Kosten/baten brengt het pand momenteel niets op in eigen beheer.
- De kost die de stad dient te investeren om het pand terug gebruiksklaar te maken, zijn aan de hoge kant.
- Door de huidige bouw van de Topsportturnhal zal de huidige turnhal niet meer nodig zijn. Het is net die turnhal die de grootste ruimte in het volledige gebouw inneemt. Het gebouw enkel behouden voor de loods en de vergader/leslokalen is niet rendabel.
- Het gebouw bevindt zich planologisch binnen woonzone. De opbrengsten kunnen op hun beurt ingezet worden om de doelstellingen van SURE2050 in ander stadspatrimonium te verwezenlijken.
Het geld dat de stad momenteel investeert in het onderhoud van verouderd patrimonium blijft oplopen. Kortom, een kleiner patrimonium is beter te onderhouden én is controleerbaarder. Om die reden is ook de verdere verhuur van het pand niet interessant, gezien de eigenaarskosten hoog blijven.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 11 mei 2023 (2023_CBS_01649) de aanstelling van notariskantoor Jansen en Leroi (Diestersteenweg 175, 3500 Hasselt), goed. Deze notaris zal het dossier afhandelen en op zijn beurt de authentieke akte verlijden. Alle kosten met betrekking tot deze akten vallen ten laste van de koper(s).
Tevens keurde het college in diezelfde zitting de aanstelling van COVAST goed, ter organisatie van deze openbare verkoop om zo de meest biedende kandidaat-koper op te leveren.
De instelprijs werd bepaald door schattingsverslag dd. 21/11/1992 opgesteld door landmeter-expert Bart Severi (2023/HA20) en bedraagt €1.170.000,00.
Bij deze prijs is rekening gehouden met de grondwaarde alsook de mogelijke ontwikkelingsscenario's.
De openbare verkoop geschiedt volgens de geldende ruimtelijke voorwaarden. Deze kunnen via de reguliere manier opgevraagd worden bij de dienst Omgevingsvergunningen van de stad Hasselt.
Deze openbare verkoop geschiedt dan ook voor het algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Opbrengst - Verkoop onroerend goed, Velodroom Kempische Steenweg 87:
Geraamde inkomst: minimaal €1.170.000,00
Via "anders budgetteren', MJP nog aan te maken.
Prijs conform herschatting opgesteld door landmeter-expert Bart Severi dd. 21/11/2023 (2023/HA20)
De gemeenteraad keurt de openbare verkoop van het sportgebouw met polyvalente ruimtes, gekend als 'De Velodroom', te Kempische Steenweg 87, ten kadaster, Hasselt, 3e afdeling, Sectie C, perceelnummers 227C, goed. De verkoop van dit onroerend goed geschiedt om redenen van algemeen belang.
De instelprijs werd bepaald door schattingsverslag dd. 21/11/1992 opgesteld door landmeter-expert Bart Severi (2023/HA20) en bedraagt € 1.170.000,00.
Bij de openbare verkoop is er recht van hoger bod mogelijk.
De gemeenteraad keurt goed dat COVAST cvba de openbare verkoop organiseert met als doel de meest biedende kandidaat-koper op te leveren. De uitvoering van deze opdracht moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2020-0149-01 van 11 september 2020 (2020_CBS_02498).
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om over te gaan tot het toewijzen van bovenvermeld goed indien de geboden prijs de minimumprijs bedraagt.
De Algemene Administratie voor de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen het ook mag wezen.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 11 mei 2023 (2023_CBS_01649) de aanstelling van notariskantoor Jansen en Leroi (Diestersteenweg 175, 3500 Hasselt), goed. Deze notaris zal het dossier afhandelen en op zijn beurt de authentieke akte verlijden.
Alle kosten met betrekking tot deze akten vallen ten laste van de koper(s).
In het bestuursakkoord is de ontwikkeling van de Abdijsite Herkenrode als toeristische hefboom voor Hasselt een belangrijk speerpunt. In het kader van die verdere ontwikkeling is de Demer een belangrijke ader doorheen de site en als connector met de ruimere omgeving. In 2022 werd besloten om als Stad Hasselt mee te investeren in twee peddelroutes vertrekkende aan de abdijsite. Een korte route richting Kuringen met in- en uitstapplaats in Herkenrode voorzien van materiaalverhuur, en een lange 'avontuurlijkere' route richting Schulensmeer. De korte route wordt begin 2024 ingericht en zal vanaf juli '24 open zijn voor het grote publiek. De lange route volgt in het tweede deel van dat jaar.
De gronden van de abdijsite in Herkenrode zijn eigendom van Toerisme Vlaanderen. Hierbij werd aan Herita VZW een erfpacht toegekend voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de site. Omdat het in dit dossier werken betreft die uitgevoerd worden op gronden die niet in bezit of erfpacht zijn van Stad Hasselt, leent het toekennen van een nominatieve subsidie zich het beste om de nodige budgetten ter beschikking te stellen voor de inrichting van de peddelroutes.
Het budget zal ter beschikking gesteld worden aan Herita VZW in functie van oplevering (op basis van facturen), in overeenstemming met 40% van de uitgaven. De overige 60% wordt gefinancierd met middelen ter beschikking gesteld door Toerisme Vlaanderen in kader van een relance oproep (zie ook 2022_CBS_02441).
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 65.000,00
Investeringsbudget
Algemene rekening (ARK): 66400000
Volgnummer: MJP006483
Actieplan: AP000053 + AP000057
Beleidsbudget
PA nummer (Orba) + omschrijving: PA6333 - Recreatieve Vaarroute De Demer
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 65.000,00
Project is voorzien in de investeringslijst onder prioriteit 1a.
De gemeenteraad keurt de toekenning van de nominatieve investeringssubsidie aan Herita VZW goed ten bedrage van € 65.000,00.
De uitbetaling van deze nominatieve subsidie zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het beleidsbudget van de meerjarenplanning, op het algemene rekeningnummer 66400000 ( volgnummer MJP006482 en actienummer AP000053 + AP000057).
In het kader van het Strategisch Actieplan Toerisme in Hasselt en meer bepaald in het kader van de strategische lijn Hasselt als uitvalsbasis voor de regio, is gekozen om een kwalitatieve mobilhomeparking (camperterrein) op een toeristisch gunstige locatie (Kapermolenpark) te voorzien. Het camperterrein is gericht op bezoekers en toeristen van Hasselt.
Er zijn 20 staanplaatsen aangelegd, die afgesloten zijn met een slagboom. De staanplaatsen en de nutsvoorzieningen zijn betalend. Om een retributie te kunnen heffen is er een retributiereglement nodig als wettelijke basis. Om de openbare orde tijdens het verblijf te waarborgen, is een huishoudelijk reglement noodzakelijk. Dit reglement legt de rechten en plichten met betrekking tot het gebruik van het camperterrein vast.
Het retributiereglement bevat een overzicht van de kosten van een verblijf op het camperterrein. Zo vindt men er bijvoorbeeld in terug hoeveel de kostprijs bedraagt van een standplaats, en de kostprijs van de voorzieningen zoals water, elektriciteit,…
Om ervoor te zorgen dat het verblijf van de campertoerist aangenaam verloopt is er een huishoudelijk reglement opgesteld waarin bepaalde afspraken worden genoteerd. Zo staat er onder meer in opgenomen wanneer de aankomst- en vertrektijden zijn, de regels met betrekking tot nachtlawaai, de regels m.b.t. afvalinzameling, mogelijke sancties, …
Actie AC000292 – Beleidsbudget mobilhomestandplaats op een toeristisch gunstige locatie
ARK 70219300 retributiereglement mobilhomepark
MJP008308
Beleidsbudget
Geraamde ontvangsten: € 54.000 (incl btw)
De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor het Camperterrein Kapermolen goed met ingang vanaf 1 maart 2024.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor het Camperterrein Kapermolen goed met ingang vanaf 1 maart 2024.
Het hemelwater- en droogteplan werd opgesteld na een grondige analyse en onder begeleiding van een werkgroep en een uitgebreide adviesraad. Het hemelwater- en droogteplan zal als richtinggevend document fungeren bij (ruimtelijke) beslissingen die impact kunnen hebben op het (hemel)waterbeheer. Hierdoor zullen de toekomstige gevolgen van wateroverlast en droogte beperkt blijven, zowel op korte als op lange termijn. Het hemelwater- en droogteplan bevat een concreet actieplan, met zowel infrastructurele als beleidsmaatregelen.
De Blue Deal is een ambitieus programma van de Vlaamse overheid dat de strijd tegen waterschaarste, droogte en wateroverlast op het terrein aangaat. De focus van het programma ligt op structurele oplossingen en concrete realisaties op het terrein. Er is ook aandacht voor de aanpassing van de relevante wetgeving, onderzoek, monitoring en communicatie en sensibilisatie. Het programma beoogt een mentaliteitsshift in het omgaan met water, zowel bij overheden, als bij burgers, bedrijven en alle mogelijke instanties. Bovendien wordt sterk ingezet op samenwerking tussen alle actoren.
Een van de maatregelen van de Blue Deal is het opmaken van een hemelwater- en droogteplan door de lokale besturen. Vanaf 2025 zal een gemeente enkel nog toegang hebben tot watergerelateerde subsidies als er een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan werd goedgekeurd. Een hemelwater- en droogteplan beschrijft hoe een lokaal bestuur op lange termijn het best omgaat met het hemelwater dat op haar grondgebied valt. Het is een instrument om een integrale ruimtelijke visie uit te werken om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en verdroging te beperken en het grondgebied robuust te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering.
In de provincie Limburg heeft Fluvius als rioolbeheerder het initiatief genomen om de gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van de hemelwater- en droogteplannen. Fluvius heeft studiebureau Sweco aangesteld om de effectieve opmaak van de hemelwater- en droogteplannen te realiseren. Stad Hasselt maakt gebruik van dit aanbod. Het proces werd opgestart in april 2021.
In de provincie Limburg heeft Fluvius als rioolbeheerder het initiatief genomen om de gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van de hemelwater- en droogteplannen. Fluvius heeft studiebureau Sweco aangesteld om de effectieve opmaak van de hemelwater- en droogteplannen te realiseren. Stad Hasselt maakt gebruik van dit aanbod. Het proces werd opgestart in april 2021. Het hemelwater- en droogteplan werd opgesteld onder de begeleiding van een werkgroep, bestaande uit relevante interne diensten en externe partners. Daarna werd het plan voorgelegd aan een uitgebreide adviesraad, opgebouwd uit een ruime afvaardiging van interne diensten en externe organisaties met belangen en/of expertise over (hemel)waterbeheer.
Het hemelwater- en droogteplan is een onderbouwd en gedragen plan. Het werd opgesteld na een grondige analyse en houdt rekening met andere stedelijke beleidsplannen en visies, zoals het ruimtelijk beleid, het klimaatactieplan en het groenstructuurplan.
Het hemelwater- en droogteplan bevat de algemene visie op een verbeterd (hemel)waterbeheer. De onderstaande principes, in volgorde van belang, zijn richtinggevend in het plan.
1. Toepassen van bronmaatregelen
Dit zijn alle maatregelen die het hemelwater zo veel als mogelijk ter plaatse houden, daar waar het valt. Door het veranderende klimaat, is er een grotere frequentie van hevige buien (piekneerslag) te verwachten. Bronmaatregelen beperken de grootte van de piekbelasting op het rioleringsstelsel en het natuurlijke afwateringsstelsel (grachten, beken, rivieren) en voorkomen op die manier wateroverlast en overstromingen. De volgende types maatregelen worden toegepast:
2. Bufferen van hemelwater en gescheiden regenwaterafvoer
Als bronmaatregelen voor het ter plaatse houden van water niet mogelijk en/of niet voldoende zijn, kan hemelwater gebufferd en vertraagd afgevoerd worden. Zo wordt piekbelasting van het rioleringsstelsel en het natuurlijke afwateringsstelsel vermeden. De belangrijkste doelstelling voor stad Hasselt is de evolutie naar een rioleringsstelsel met een gescheiden afvoer van hemelwater en vervuild water, met lokale infiltratiemogelijkheden voor hemelwater. De afvoer van hemelwater (RWA) zal zoveel mogelijk in open systemen gebeuren. Naast het bouwen van artificiële bufferbekkens, worden ook de mogelijkheden voor buffering via beekstructuurherstel en natuurlijke overstromingszones onderzocht.
3. Droogtestress verminderen
In het hemelwater- en droogteplan worden de maatregelen om droogtestress te verminderen in de onderstaande groepen ingedeeld.
4. Preventie en paraatheid bij wateroverlast en droogte verhogen
De eerste drie principes zorgen ervoor dat wateroverlast en droogtestress zo veel mogelijk voorkomen worden. Deze laatste maatregel erkent dat dat niet altijd voldoende zal zijn om wateroverlast en droogte te vermijden. Daarom is het belangrijk om de zelfredzaamheid en paraatheid van burgers te verhogen. Stad Hasselt zal burgers informeren over wat ze zelf kunnen doen om de gevolgen van wateroverlast en droogte te beperken. Het gaat om:
Het hemelwater- en droogteplan zal als richtinggevend document fungeren bij (ruimtelijke) beslissingen die impact kunnen hebben op het (hemel)waterbeheer. Hierdoor zullen de toekomstige gevolgen, zowel op korte als lange termijn, van wateroverlast en droogte beperkt blijven. Om een en ander nog duidelijker te maken worden in het hemelwater- en droogteplan de algemene principes nog verder uitgewerkt in maatregelen voor typegebieden en voor deelzones.
De volgende typegebieden worden erkend:
De volgende deelzones (afstroomgebieden van beken en/of rivieren) worden erkend:
Het uitvoeren van de acties voorgesteld in het hemelwater- en droogteplan zal leiden tot een effectief en zinvol (hemel)waterbeheer en het verhogen van de klimaatrobuustheid van het grondgebied van Hasselt.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het hemelwater- en droogteplan wordt opgesteld naar aanleiding van de Blue Deal, programma tegen waterschaarste en droogte aangenomen door de Vlaamse regering in de zomer van 2020.
De gemeenteraad keurt het hemelwater- en droogteplan goed.
Situatie: er is al jaren een tekort aan huisartsen en zorgverleners hebben moeilijkheden om zorg te verstrekken in Hasselt.
In overleg met de Herkenrode Huisartsenkring stel ik volgende vragen:
1/ vergunningenbeleid: kunnen we een flexibeler afsprakenkader voorzien voor huisartsen- en andere zorgpraktijken naar bouw- en parkeervergunningen om te voorkomen dat men zich in andere gemeenten en steden gaat vestigen?
2/ website en vinden van info: kunnen we de website www.herkenrodehuisartsen.be een link geven op onze Hasseltse website en app met een rubriek "ik zoek een huisarts"
3/ parkeren en bereikbaarheid zorgbehoevenden:
- kunnen we huisartsen, thuisverpleegkundigen en andere paramedische hulpverleners makkelijker en terug kostenloos laten parkeren rond en in de binnenstad om te voorkomen dat er daar geen huisbezoeken meer plaatsvinden wegens "te tijdrovend" en "te onpraktisch"
- kan er een flexibeler doorgangsbeleid georganiseerd worden bij Pukkelpop om te voorkomen dat er in die dagen en in de aanpalende straten praktijken moeten sluiten en er geen huisbezoeken kunnen afgelegd worden
Het Sint-Hubertusplein was eens het kloppend hart van Runkst. Er waren vele horecazaken, verschillende soorten winkels en horecazaken, vier banken en meerdere bankautomaten, krantenzaken, postpunten etc.
Nu
Het stadsbestuur moet investeren in alle wijken, zodat alle Hasselaren goed kunnen wonen en tot rust kunnen komen in een leefbare, gezellige, veilige en kindvriendelijke buurt.
Mijn vragen:
Er zijn de voorbije 10 jaren diverse stappen gezet in het dossier om van OC Runkst opnieuw een volwaardig ontmoetingscentrum te maken dat voldoet aan de hedendaagse noden en normen. Het lijkt nu al lange tijd windstil. Wat is de stand van zaken in dit dossier?