Terug
Gepubliceerd op 28/02/2024

2024_GR_00029 - Rooilijn - Definitieve vaststelling - Sterrestraat - Goedkeuren

gemeenteraad
di 27/02/2024 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Habib El Ouakili, schepen; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00029 - Rooilijn - Definitieve vaststelling - Sterrestraat - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 35
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Hubert Lenssen, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Peter Briers, Marc Roppe, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 2
Frank Troosters, Dietrich Vandereyken
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00029 - Rooilijn - Definitieve vaststelling - Sterrestraat - Goedkeuren 2024_GR_00029 - Rooilijn - Definitieve vaststelling - Sterrestraat - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De Sterrestraat is vandaag een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid met een breedte van 3 meter, bestaande uit asfaltverharding, met greppels van 50 cm langs weerszijden, en ze gaan over in een onverhard voetpad van ongeveer 1 meter breedte.

De Sterrestraat heeft een openbaar karakter omwille van de aanwezige nutsvoorzieningen, de verharding, het meer dan 30 jaar publiek gebruik en omwille van de reeds afgeleverde vergunningen op deze straat. Toch is de wegzate nog steeds eigendom van de eigenaars van de aanpalende percelen. De dienst Vergunningen heeft vooroverleg gehad voor een bouwproject op de hoek van de Sterrestraat en de Willekensmolenstraat. Hiervoor zal de bestaande woning (Willekensmolenstraat 45) afgebroken worden. Bijgevolg is het noodzakelijk uitsluitsel te geven over het statuut van deze straat en is het aangewezen om over te gaan tot de verbreding (bereikbaarheid veiligheidsdiensten) en de verwerving van de wegzate, conform het decreet gemeentewegen van 2019. 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in dit besluit het voornemen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de definitieve rooilijn van de Sterrestraat.

De bijhorende plannen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert B. Cleuren op datum van d.d. 14/04/2022, nl.:
- ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg Sterrestraat blijkt
- Topografische kaart
- Orthofoto
- Uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen
- Uittreksel Kadaster 

Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Eigenaars van aanpalende percelen, die tijdens het openbaar onderzoek zullen aangeschreven worden, zijn opgelijst in het rooilijnplan. Omwille van GDPR-wetgeving zijn de eigenaars van de percelen anoniem gemaakt. 

De gemeenteraad keurde in de zitting van 28 november 2023 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen van de Sterrestraat goed. Het bijhorende openbaar onderzoek liep van 1 december 2023 tot en met 31 december 2023. Er werd gedurende deze periode 1 officieel bezwaar via aangetekende ingediend, en 1 officieus via e-mail. 

Argumentatie

Het decreet gemeentewegen van 2019 legt vast dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. Hierbij moet rekening gehouden worden met de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau, bescherming van trage wegen, wijzigingen ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de omliggende percelen en de toekomstige functie van de weg.

Het decreet gemeentewegen (Art. 13. § 1. ) vermeld dat grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.

In het voorliggend rooilijnplan wordt de Sterrestraat niet enkel bestendigd als gemeenteweg, ze wordt ook verbreed zodanig veilige manoeuvres op de weg uitgevoerd kunnen worden, zodanig dat de hulpdiensten een vlotte bereikbaarheid hebben en zodanig de aansluiting op de Willekensmolenstraat ook veiliger kan ingericht worden.  Het onverhard voetpad dat aansluit op de Sterrestraat van 1 meter breed - een trage ontsluiting - blijft behouden. De aanpassingen staan ten diensten van het algemeen belang. 

De rooilijnvastlegging houdt dus rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is. 

De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er één officieel bezwaar werd ingediend:
(ook als bijlage aan dit besluit gehecht):

"...

2.1 Schending van het motiveringsbeginsel
In de aankondiging van het openbaar onderzoek zoals raadpleegbaar op de website van de stad Hasselt, is er geen enkel motief opgenomen van de reden waarom er een rooilijnplan moet vastgesteld worden noch zijn er motieven vermeld welke keuzes daarbij zijn gemaakt en wat de motieven zijn van die keuzes. Via de website https://www.hasselt.be/nl/bekendmakingen kan de bekendmaking van het openbaar onderzoek over het voorlopig vastgesteld rooilijn worden geraadpleegd. Volgens deze aankondiging zou er een digitaal beschikbare dossierbundel moeten zijn. Na telefonisch contact met de diensten van de Stad Hasselt blijkt dat er geen verdere informatie in openbaar onderzoek werd gelegd dan het onderstaande ontwerp
(verwijzend op het rooilijnplan). 

Aan de hand van de openbaar gemaakte informatie kunnen onze cliënten niet inschatten welke motieven er worden gehanteerd om het rooilijnplan te verantwoorden, of er daarbij een alternatievenonderzoek heeft plaatsgevonden en welke (financiële) gevolgen de vooropgestelde inname van de voorste strook van hun perceel zal hebben. Kortom, het rooilijnplan is als geheel niet gemotiveerd hetgeen op zich voldoende is om de schending van het motiveringsbeginsel vast te stellen.

2.2 Schending van het gelijkheidsbeginsel
Uit het plan blijkt een schending van het gelijkheidsbeginsel. io. De rooilijnstrook is nl. niet over alle percelen even breed. Dit heeft tot gevolg dat er geen correcte verdeling is van de last van het openbare gebruik van de rooilijnstrook. Als er een meer evenwichtige verdeling zou zijn, dan zou minstens de strook die over het perceel van onze cliënten gelegd wordt minder breed zijn. Er is derhalve een ongelijke behandeling ten nadele van het perceel van onze cliënten. Deze benadeling is belangrijk: het gaat om een inname van 40 ca.

2.3 De onaanvaardbare aantasting van het eigendomsrecht
En ten slotte is er ook een schending van het eigendomsrecht van onze cliënten. Zoals onder titel 2.2 toegelicht is de beperking die het rooilijnplan aan  het perceel van onze cliënten oplegt, omvangrijk. Het gebruik van 40 ca wordt ernstig beperkt: de rooilijnstrook laat in principe geen privatief gebruik meer toe zodat deze strook voor onze cliënten volledig waardeloos wordt.13. Deze schade wordt op basis van de bestuursdocumenten die op heden voorliggen, niet gecompenseerd. Dit kan uiteraard niet. Minimaal moet deze schade vergoed worden, maar beter nog zou zijn om het rooilijnplan helemaal niet vast te stellen.

Gelet op de bovenstaande bezwaren moet het voorgestelde rooilijnplan achterwege worden gelaten. De gemeenteraad zal derhalve het voorgestelde rooilijnplan niet definitief willen vaststellen conform artikel 17, §5 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

..."

De gemeenteraad neemt volgend gemotiveerd standpunt over dit bezwaar: 

In verband met bezwaaronderdeel 2.1 kan er gezegd worden dat het rooilijnplan raadpleegbaar was via de website en kon ook via afspraak aan de balie digitaal ingekeken worden. Er wordt in het bezwaar ook vermeld dat er geen motivatie werd meegegeven. Deze motivatie werd echter wel gegeven in het gemeenteraadsbesluit van de voorlopige vaststelling, zoals het decreet ook voorschrijft. Gemeenteraadsbesluiten kunnen opgevraagd en ingekeken worden via een aanvraag 'openbaarheid van besturen'. Het gemeenteraadsbesluit op zich mag tijdens het openbaar onderzoek dus niet op de website gepubliceerd worden, maar moet via de gangbare weg aangevraagd worden. 

In verband met bezwaaronderdeel 2.2 zegt het bezwaar dat omwille van een onevenwichtige verdeling van de rooilijn er een schending zou zijn van het gelijkheidsbeginsel en dat de betrokken eigenaar meer benadeeld wordt dan bv. de tegenovergelegen buren. Dit is een bezorgdheid over de variërende breedte van de rooilijnstrook over verschillende percelen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat de beslissingen met betrekking tot de rooilijn zorgvuldig zijn genomen op basis van technische, stedenbouwkundige en andere relevante overwegingen. Het ontwerp van de rooilijn houdt rekening met de mogelijkheid om de weg te verbreden naar 6 meter, zonder dat er huizen moeten afgebroken worden. De percelen aan de noordzijde beschikken over meer vrije voortuinruimte om de toekomstige weg op te voorzien. Alle partijen zullen hiervoor ook op gelijkvormige manier vergoed worden. 

In verband met bezwaaronderdeel 2.3 wordt de schending van het eigendomsrecht aangehaald: de rooilijnstrook laat geen privatief gebruik meer toe. Er wordt vermeld dat deze schade niet vergoed wordt. Thans klopt dit ook niet - de nodige onderhandelingen voor de inname van het betrokken perceel waren al lopende (en intussen is er ook een mondeling akkoord bereikt). Zoals in goedgekeurd besluit 2022_CBS_02741 en 2023_GR_00279 heeft zowel het college van burgemeester en schepenen als de gemeenteraad zich al akkoord verklaard met " Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad." Het is dus de intentie om eerlijke compensatie te bieden voor de inname van grond, op basis van een schattingsverslag opgesteld door een onafhankelijk beëdigd landmeter-schatter. Om dit voornemen voldoende daadkracht te geven, wordt het budget voorzien voor de innames al in dit besluit vastgelegd onder het financieel luik. Op die manier wordt dit bedrag reeds gereserveerd voor de aankoop van de betrokken loten. 

Daarnaast kwam er gedurende de periode van het openbaar onderzoek ook één bezwaar binnen via e-mail. Dit is thans niet de formele manier om een bezwaar in te dienen, maar wordt hier voor de volledigheid toch behandeld. (ook als bijlage aan dit besluit gehecht):

"...

Ik heb kennis genomen van het openbaar onderzoek de commodo et incommodo over de vaststelling van een nieuwe rooilijn in de Sterrestraat (zie documenten in bijlage). Om aan dit voorstel te voldoen, zou een groot deel van het voorplan van mijn woning moeten worden onteigend. Daarmee zou het huis een parkeerplaats (voor een auto, of meerdere fietsen) verliezen. Ik vind dat niet acceptabel, en teken bij deze bezwaar aan tegen dit plan.

Mij is ter ore gekomen dat de eigenaar van Sterrestraat 'xxx', ook bezwaar heeft tegen dit voorstel. Ik sluit mij graag hierbij aan.

..."

De gemeenteraad neemt volgend gemotiveerd standpunt over dit bezwaar: 

Bij het opstellen van het rooilijnplan wordt rekening gehouden met verschillende belangen en noden, waaronder de mobiliteitsvereisten. Ons doel is om stadsontwikkeling te bevorderen met oog voor duurzaamheid en toegankelijkheid. De verbreding van de Sterrestraat gebeurt dan ook in kader van het algemeen belang & de veiligheid. Bij de opmaak van het rooilijnplan werd een evenwichtige afweging gemaakt van diverse belangen, waaronder die van bewoners. Verder kan hier ook de motivatie van bovenstaande weerlegging 2.3 herhaald worden: met name dat een eerlijke vergoeding, conform schattingsverslag, zal aangeboden worden. 

Gezien de weerlegging van bovenvermeld bezwaar (en officieus bezwaar), dienen er geen bijkomende inhoudelijke aanpassingen aan het dossier gemaakt te worden.


De nieuwe rooilijnen van de Sterrestraat worden gedefinieerd met lijnstukken 01-02-03-04 en 05-06-07-08-09-10, zoals weergegeven met rode stippellijn op bijgevoegd rooilijnplan. Hierbij wordt er een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Willekensmolenstraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 01-11-10, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten. 

De rooilijnprocedure en de bijhorende innames gebeuren om redenen van openbaar nut. 

Juridische grond

Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Financiële informatie

Aankoop onroerende goederen (= uitgave)

Investeringsbudget

Geen ORBA-project voorzien

Niet opgenomen in de lijst 1a van investeringen. 

Totale schatting = € 87.850,20 

Prijzen conform schattingsverslag opgemaakt door bvba Geowijzer (dossier 2022HA20v2) dd. 30 januari 2024. 


Aktekosten (= uitgave)

Exploitatie

ARK: 61630000

Basisbudget

Volgnummer: MJP001144.

AP000111 Basiswerking van groep Hasselt garanderen 2020 - 2025

Adviezen

Financieel advies Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de rooilijnen voor de verbreding van de Sterrestraat, zoals aangeduid op het rooilijnplan dd. 14/04/2022, opgesteld door beëdigd landmeter-expert B. Cleuren, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.

Artikel 2

De rooilijnen van de Sterrestraat worden gedefinieerd met lijnstukken 01-02-03-04 en 05-06-07-08-09-10, zoals weergegeven met rode stippellijn op bijgevoegd rooilijnplan. Hierbij wordt er een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Willekensmolenstraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 01-11-10, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten.

Artikel 3

Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

Artikel 4

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.

Artikel 5

Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Artikel 6

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019. 

Artikel 7

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.