Terug
Gepubliceerd op 28/02/2024

2024_GR_00028 - Hemelwater- en droogteplan (HWDP) - Definitieve versie - Goedkeuren

gemeenteraad
di 27/02/2024 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Habib El Ouakili, schepen; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00028 - Hemelwater- en droogteplan (HWDP) - Definitieve versie - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 34
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Hubert Lenssen, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 2
Frank Troosters, Dietrich Vandereyken
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 1
Peter Briers
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00028 - Hemelwater- en droogteplan (HWDP) - Definitieve versie - Goedkeuren 2024_GR_00028 - Hemelwater- en droogteplan (HWDP) - Definitieve versie - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het hemelwater- en droogteplan werd opgesteld na een grondige analyse en onder begeleiding van een werkgroep en een uitgebreide adviesraad. Het hemelwater- en droogteplan zal als richtinggevend document fungeren bij (ruimtelijke) beslissingen die impact kunnen hebben op het (hemel)waterbeheer. Hierdoor zullen de toekomstige gevolgen van wateroverlast en droogte beperkt blijven, zowel op korte als op lange termijn. Het hemelwater- en droogteplan bevat een concreet actieplan, met zowel infrastructurele als beleidsmaatregelen.

De Blue Deal is een ambitieus programma van de Vlaamse overheid dat de strijd tegen waterschaarste, droogte  en wateroverlast op het terrein aangaat. De focus van het programma ligt op structurele oplossingen en concrete realisaties op het terrein. Er is ook aandacht voor de aanpassing van de relevante wetgeving, onderzoek, monitoring en communicatie en sensibilisatie. Het programma beoogt een mentaliteitsshift in het omgaan met water, zowel bij overheden, als bij burgers, bedrijven en alle mogelijke instanties. Bovendien wordt sterk ingezet op samenwerking tussen alle actoren. 

Een van de maatregelen van de Blue Deal is het opmaken van een hemelwater- en droogteplan door de lokale besturen. Vanaf  2025 zal een gemeente enkel nog toegang hebben tot watergerelateerde subsidies als er een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan werd goedgekeurd. Een hemelwater- en droogteplan beschrijft hoe een lokaal bestuur op lange termijn het best omgaat met het hemelwater dat op haar grondgebied valt. Het is een instrument om een integrale ruimtelijke visie uit te werken om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en verdroging te beperken en het grondgebied robuust te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. 

In de provincie Limburg heeft Fluvius als rioolbeheerder het initiatief genomen om de gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van de hemelwater- en droogteplannen. Fluvius heeft studiebureau Sweco aangesteld om de effectieve opmaak van de hemelwater- en droogteplannen te realiseren. Stad Hasselt maakt gebruik van dit aanbod. Het proces werd opgestart in april 2021.

Argumentatie

In de provincie Limburg heeft Fluvius als rioolbeheerder het initiatief genomen om de gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van de hemelwater- en droogteplannen. Fluvius heeft studiebureau Sweco aangesteld om de effectieve opmaak van de hemelwater- en droogteplannen te realiseren. Stad Hasselt maakt gebruik van dit aanbod. Het proces werd opgestart in april 2021. Het hemelwater- en droogteplan werd opgesteld onder de begeleiding van een werkgroep, bestaande uit relevante interne diensten en externe partners. Daarna werd het plan voorgelegd aan een uitgebreide adviesraad, opgebouwd uit een ruime afvaardiging van interne diensten en externe organisaties met belangen en/of expertise over (hemel)waterbeheer. 

Het hemelwater- en droogteplan is een onderbouwd en gedragen plan. Het werd opgesteld na een grondige analyse en houdt rekening met andere stedelijke beleidsplannen en visies, zoals het ruimtelijk beleid, het klimaatactieplan en het groenstructuurplan. 

Het hemelwater- en droogteplan bevat de algemene visie op een verbeterd (hemel)waterbeheer. De onderstaande principes, in volgorde van belang, zijn richtinggevend in het plan. 

1. Toepassen van bronmaatregelen

Dit zijn alle maatregelen die het hemelwater zo veel als mogelijk ter plaatse houden, daar waar het valt. Door het veranderende klimaat, is er een grotere frequentie van hevige buien (piekneerslag) te verwachten. Bronmaatregelen beperken de grootte van de piekbelasting op het rioleringsstelsel en het natuurlijke afwateringsstelsel (grachten, beken, rivieren) en voorkomen op die manier wateroverlast en overstromingen. De volgende types maatregelen worden toegepast:

  1. Afstroom van hemelwater vermijden: Verharde oppervlakken veroorzaken een snelle afstroom van het hemelwater naar het afvoerstelsel. Verharding beperken en vermijden, zowel op openbaar als op privaat domein, is dus een belangrijke beleidsvisie. Er zal maximaal ingezet worden op lokale infiltratie van hemelwater door natuurgebaseerde oplossingen. Als stad zetten we vooral in op de inventarisatie en afbraak van overbodige verhardingen, infiltratie in bermen op openbaar terrein, infiltratie in (verlaagde) groenzones, tegeltuinen en tuinen, beperken van nieuwe verhardingen en de aanleg van groendaken. Lokale infiltratie is ook een belangrijke maatregel tegen droogtestress.
  2. Hergebruik van hemelwater bevorderen: Hemelwater opvangen om nadien te gebruiken in woningen of voor bedrijfsprocessen beperkt het afstromen ervan en vermindert wateroverlast. Bijkomend kan zo de druk op de grondwatertafel en drinkwaterreserves verkleinen. Voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater bepalend. Daarnaast zal Hasselt inzetten op sensibilisering van en communicatie met burgers, waterhuishoudingsstudies voor bedrijven(clusters) en onderzoek naar de mogelijkheden voor collectieve wateropvang. 
  3. Infiltratie van hemelwater bevorderen: Hemelwater dat kan infiltreren zo dicht mogelijk bij de plaats waar het valt, vormt geen belasting voor het afwateringsstelsel. Hiervoor bestaan heel wat bronmaatregelen die een groenblauwe dooradering van het bebouwde gebied als doel hebben of die een verhoging van de infiltratie in het buitengebied mogelijk maken. Infiltratie heeft als bijkomende voordelen een verhoging van het basisdebiet van waterlopen en verminderen van droogtestress. De beste infiltratievorm moet steeds lokaal onderzocht worden. 

2. Bufferen van hemelwater en gescheiden regenwaterafvoer

Als bronmaatregelen voor het ter plaatse houden van water niet mogelijk en/of niet voldoende zijn, kan hemelwater gebufferd en vertraagd afgevoerd worden. Zo wordt piekbelasting van het rioleringsstelsel en het natuurlijke afwateringsstelsel vermeden. De belangrijkste doelstelling voor stad Hasselt is de evolutie naar een rioleringsstelsel met een gescheiden afvoer van hemelwater en vervuild water, met lokale infiltratiemogelijkheden voor hemelwater. De afvoer van hemelwater (RWA) zal zoveel mogelijk in open systemen gebeuren. Naast het bouwen van artificiële bufferbekkens, worden ook de mogelijkheden voor buffering via beekstructuurherstel en natuurlijke overstromingszones onderzocht. 

3. Droogtestress verminderen

In het hemelwater- en droogteplan worden de maatregelen om droogtestress te verminderen in de onderstaande groepen ingedeeld.

  1. Aanvullen van grondwater door infiltratie: De infiltratiemogelijkheden die werden voorgesteld om wateroverlast tegen te gaan in punt 1, helpen ook bij droogte. Bijkomend zal ingezet worden op kleinschalige infiltratie bij burgers en private grondeigenaars, natuur- en beekherstel in natuurgebieden, hermeandering van waterlopen, ophoging van de bodem van waterlopen, opstuwen van water in grachten en beperken van vochtverlies door verdamping (bv. door bodembedekkers of mulch in plantvakken). 
  2. Bewust omgaan met water: Hasselt zal inzetten op sensibilisering en communicatie met burgers, bedrijven en landbouwers om rationeel watergebruik te promoten en een waterzuinige mindset te bekomen. Het verbruik van leidingwater zal moeten dalen, zowel door rationeel watergebruik als door inzetten van alternatieve waterbronnen. Vergunningen voor zowel grondwaterwinningen als tijdelijke grondwaterbemalingen zullen zorgvuldig geëvalueerd worden. 
  3. Inzetten van alternatieve waterbronnen: In punt 1.2 worden de maatregelen inzake hergebruik van hemelwater al besproken. Op basis van waterhuishoudingsstudies bij bedrijven en landbouwers kan onderzocht worden of bemalingswater, effluent van rioolzuiveringsinstallaties, hemelwater van RWA-afvoer of nog andere bronnen aangesproken kunnen worden om grond- en/of leidingwater te besparen.

4. Preventie en paraatheid bij wateroverlast en droogte verhogen

De eerste drie principes zorgen ervoor dat wateroverlast en droogtestress zo veel mogelijk voorkomen worden. Deze laatste maatregel erkent dat dat niet altijd voldoende zal zijn om wateroverlast en droogte te vermijden. Daarom is het belangrijk om de zelfredzaamheid en paraatheid van burgers te verhogen. Stad Hasselt zal burgers informeren over wat ze zelf kunnen doen om de gevolgen van wateroverlast en droogte te beperken. Het gaat om:

  • preventieve maatregelen: waterbewust bouwen en wonen,
  • reactieve maatregelen: voorbereiden op en goed handelen tijdens wateroverlast en droogte,
  • nazorg en ondersteuning nadat zich een noodsituatie heeft voorgedaan.


Het hemelwater- en droogteplan zal als richtinggevend document fungeren bij (ruimtelijke) beslissingen die impact kunnen hebben op het (hemel)waterbeheer. Hierdoor zullen de toekomstige gevolgen, zowel op korte als lange termijn, van wateroverlast en droogte beperkt blijven. Om een en ander nog duidelijker te maken worden in het hemelwater- en droogteplan de algemene principes nog verder uitgewerkt in maatregelen voor typegebieden en voor deelzones. 

De volgende typegebieden worden erkend:

  • stadscentrum, zone binnen de Singel
  • woonkernen buiten de Singel
  • industrie- en bedrijventerreinen
  • open ruimtegebied, met aandacht voor landbouw- en natuurgebied
  • wegen

De volgende deelzones (afstroomgebieden van beken en/of rivieren) worden erkend:

  • Zusterkloosterbeek - Herkenrodebeek
  • Schrijnebroeksbeek - Muggenbeek
  • Bosbeek - Voorste Kuilenbeek
  • Slangbeek - Roosterbeek - Zonderikbeek
  • Demer
  • Helbeek
  • Galgebeek - Trekschurenbeek - Rapertingenbeek
  • Garebeek - Kermterbeek
  • Laarbeek
  • Mombeek - Herk
  • Waanbeek - Sterrebeek

    Het uitvoeren van de acties voorgesteld in het hemelwater- en droogteplan zal leiden tot een effectief en zinvol (hemel)waterbeheer en het verhogen van de klimaatrobuustheid van het grondgebied van Hasselt.

    Juridische grond

    Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. 

    Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

    Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht. 

    Het hemelwater- en droogteplan wordt opgesteld naar aanleiding van de Blue Deal, programma tegen waterschaarste en droogte aangenomen door de Vlaamse regering in de zomer van 2020.

    Regelgeving bevoegdheid

    Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

    Besluit

    De gemeenteraad beslist:

    Artikel 1

    De gemeenteraad keurt het hemelwater- en droogteplan goed.