De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 25 juni 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 25 juni 2024. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 25 juni 2024 goed.
Het verstrijken van de in de statutaire overeenkomst voorziene duurtijd van ILV Schakelzorgcentrum Meerlehof, nl. "zolang het schakelzorgcentrum nodig is om de COVID-19 uitbraak te bestrijden".
In het kader van een efficiënt beheer van de diverse entiteiten waar stad Hasselt van uitmaakt, is het aangewezen om entiteiten als ILV Schakelzorgcentrum Meerlehof, waarvan het doel ondertussen voorbijgestreefd is, te ontbinden.
Naar aanleiding van de fusie met Kortessem vanaf 1/1/2025, werd de ontbinding ook voorgelegd aan de fusiestuurgroep.
De statutaire overeenkomst tot oprichting van de ILV Schakelzorgcentrum Meerlehof.
nvt
De gemeenteraad keurt goed dat de in de statutaire overeenkomst voorziene duurtijd van interlokale vereniging (ILV) Schakelzorgcentrum Meerlehof, nl. "zolang het schakelzorgcentrum nodig is om de COVID-19 uitbraak te bestrijden", verstreken is.
De gemeenteraad neemt er kennis van dat voor de ontbinding van de ILV een drievierde meerderheid van de deelnemers zijn schriftelijk akkoord moet geven daartoe. Deze beslissing wordt daarom ook voorgelegd aan de gemeenteraden van de andere deelnemers: Zonhoven, Diepenbeek, Alken, Herk-de-Stad, Halen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen.
De gemeenteraad keurt de ontbinding van ILV Schakelzorgcentrum Meerlehof goed.
De gemeenteraad stelt vast dat zich in de ILV Schakelzorgcentrum Meerlehof activa noch passiva bevinden en dat er, mits akkoord van de andere deelnemers, geen vereffenaar aangesteld dient te worden.
Op 21 april 2023
werd de Regioraad Limburg opgestart, naar aanleiding van het Regiodecreet dat door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd.
In dat decreet werden de referentieregio's afgebakend. De 42 gemeenten van de provincie Limburg behoren tot één referentieregio.
Om de Regioraad Limburg vorm te geven nam de gouverneur het initiatief om samen met de VVSG en de lokale besturen een ontwikkeltraject uit te werken voor de regio Limburg, en organiseerde op 21 april 2023 de Reflectienamiddag van Limburgse burgemeesters en algemeen directeurs. Daar werd uitvoerig gesproken over het te ontwerpen concept van burgemeestersoverleg voor de één-referentieregio Limburg. Dit regioplatform heet Regioraad Limburg en de burgemeesters van de Limburgse gemeenten vormen de spil. De bedoeling is dat de Regioraad Limburg ontmoeting en informatiedeling faciliteert op schaal van de één-referentieregio Limburg.
Het regiodecreet voorziet in de agendering van de regiowerking op de agenda van de gemeenteraad, minstens 2 keer per jaar.
Het regiodecreet van 3 februari 2023 - art. 8
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de regioraad van 17 mei 2024.
Binnen de werking van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM wordt een samenwerking opgezet tussen de gemeente Diepenbeek en de stad Hasselt met als doel de administratieve afhandeling van de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111. De modaliteiten van deze samenwerking worden geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst.
De overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren zoals opgenomen in de bijzondere politieverordening van gemeente Diepenbeek worden administratief afgehandeld door de stad Hasselt. De politie stelt de overtreding vast, neemt die in een proces-verbaal op en bezorgt deze rechtstreeks aan de sanctionerend ambtenaar van de stad Hasselt. De vaststellingen worden door de stad Hasselt verwerkt volgens de procedure beschreven in de wet van 24 juni 2023 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals gewijzigd en eventueel met toekomstige wijzigingen, in het bijzonder artikels 29, 29/1, 30, en 33.
De gemeente Diepenbeek staat na bovenstaande afhandeling in voor de invordering van de opgelegde administratieve geldboeten als deze niet tijdig betaald worden en kan deze ook gedwongen uitvoeren zoals omschreven in artikel 32 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Ingeval dat er tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar een beroep bij de politierechtbank wordt ingediend in overeenstemming met artikel 33 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, staat de gemeente Diepenbeek in voor deze procedure.
De verplichtingen en taken van beide partijen worden in artikel 3 van de overeenkomst nader omschreven.
De gemeente Diepenbeek verbindt zich ertoe een kostprijs te betalen ten belope van 13,00 EUR per ontvangen proces-verbaal van vaststelling(en), ongeacht het gevolg dat gegeven wordt aan de vaststelling(en), als vergoeding voor de door de stad Hasselt behandelde dossiers, in uitvoering van onderhavige overeenkomst. Deze vergoeding dekt alle kosten door Stad Hasselt gemaakt, inclusief personeelskosten, operationele kosten en andere diverse kosten. De kostprijs van de vergoeding is gekoppeld aan de gezondheidsindex en kan jaarlijks, op de vervaldag van de overeenkomst aangepast worden.
De softwarekosten (configuratie, installatie, opleiding...) van InTouch worden door de leveranciers rechtstreeks gefactureerd aan de gemeente Diepenbeek. Hiervoor moet de gemeente Diepenbeek toetreden tot de aankoopcentrale C-smart zodat cfr. de wet van de overheidsopdrachten rechtsgeldig afgenomen kan worden van het raamcontract Smartville.
De overeenkomst start op 1 oktober 2024 en geldt voor onbepaalde duur. Zij kan op elk ogenblik worden aangepast mits goedkeuring van beide partijen. Beide partijen kunnen te allen tijde een einde maken aan deze overeenkomst mits het in acht nemen van een opzegperiode van zes maanden.
Artikelen 119bis, 123 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet;
De overeenkomst betreffende oprichting van een interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-Lim d.d. 1 november 2022, en latere wijzigingen;
Het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM d.d. 1 november 2022, en latere wijzigingen;
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, inzonderheid artikel 23, §1, vijfde lid, voor wat verkeersinbreuken betreft;
Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen zoals gewijzigd op 19 juli 2018;
Artikel 2 §1 van het Koninklijk Besluit van 21/12/2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Geen uitgaven (exploitatie of investering).
Inkomsten: geschat op 6.767,86 euro jaarlijks (exacte bedrag afhankelijk van het aantal vaststellingen GAS 4).
Geen gekoppeld ORBA - project - samenwerking i.k.v. ILV MidWestLim.
Algemene rekening (ARK): 74500000
MJP 005772
Basis- of beleidsbudget: beleidsbudget
Actieplan: AP000078 Verankeren in bovenlokale netwerken (actienummer AC000770)
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Diepenbeek en de stad Hasselt binnen de werking van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM, met als doel de administratieve afhandeling van de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111, goed.
Van woensdag 7 augustus 2024 tot en met zondag 11 augustus vond de zomereditie van Theater op de Markt voor de 12e keer plaats in Hasselt.
De voorstellingen verbonden aan dit festival werden verspreid ( over 25 locaties) opgevoerd binnen het openbaar domein van de stad Hasselt .
Het kon hierbij gaan om voorstellingen vrij toegankelijk of mits aankoop van een toegangsticket.
In totaal werden er voor het ganse festival zo'n 300 artiesten uit binnen- en buitenland verwacht en mikte men op een 100.000 tot 120.000 bezoekers.
Voor een deel van deze voorstellingen dienden er constructies te worden voorzien op de voorbestemde locaties.
In het kader van de organisatie en teneinde de veiligheid te kunnen waarborgen wenste Theater op de Markt bewakingsagenten in te zetten op verschillende locaties in de stad en dit van zaterdag 3 augustus 2024 tot en met maandag 12 augustus 2024. Deze vraag kwam toe bij de gemeente via het overlegorgaan AGEV ( adviesgroep evenementenveiligheid) op 20 juni 2024.
Zo voorzag de organisatie veiligheidsagenten in te zetten om toe te zien op de infrastructuur en technische installaties van het festival op onderstaande momenten:
Artikel 115, 2° en 116 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid voorzien in deze mogelijkheid.
Er dient benadrukt te worden dat deze bewakingsagenten niet beschikken over gerechtelijke bevoegdheden, noch over de bevoegdheid om dwang of geweld te gebruiken en ook geen andere handelingen kunnen stellen dan deze die voortvloeien uit de rechten waarover ieder persoon beschikt, tenzij dit uitdrukkelijk voorzien is in de wet private veiligheid of haar uitvoeringsbesluiten.
Ook voor materiële vaststellingen met betrekking tot goederen, hebben ze geen vaststellingsbevoegdheid, en zullen ze steeds de lokale politie verwittigen.
De private bewakingsagenten zijn wel bevoegd een persoon te fouilleren en staande te houden in afwachting van de komst van de politie. De bewakingsagent heeft echter niet de bevoegdheid om daarbij betrokken personen, getuigen of verantwoordelijken op te sporen, de identiteit te controleren, bijkomende inlichtingen in te winnen of personen te verhoren.
De private bewakingsagenten treden dus niet in de plaats van de lokale politie maar zij werken er in tegendeel zeer nauw mee samen, waarbij de lokale politie de regie behoudt en een sturende rol vervult.
De inzet van private bewakingsagenten voor evenementenbewaking, met name elke vorm van statische bewaking van de goederen, van toezicht op en controle van het publiek met het oog op het verzekeren van het veilig en vlot verloop van evenement, is enkel mogelijk op voorwaarde dat de gemeenteraad een politiereglement aanneemt waarin de zone wordt afgebakend waarbinnen deze private bewakingsactiviteiten kunnen plaatsvinden en waarin de duurtijd ervan wordt bepaald.
Aangezien de eerstvolgende gemeenteraad pas samenkomt op 24 september 2024, de eventbewaking reeds plaatsvond van 3 augustus 2024 tot en met 12 augustus 2024, kon niet gewacht worden op de volgende gemeenteraad voor goedkeuring van deze verordening.
Aangezien de burgemeester krachtens artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om deze door de eerstvolgende gemeenteraad te laten bekrachtingen.
Aangezien het event reeds plaats heeft gevonden in augustus en de melding dat private bewaking noodzakelijk was pas eind juni duidelijk bleek, was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het event te bewaken.
De burgemeester ging op 22 juli 2024 dan ook over tot goedkeuring van een politieverordening waarbij de zone waarbinnen private bewakingsagenten de bewaking van het evenement konden uitvoeren, werd afgebakend tot volgende locaties:
De evenementenbewaking werd enkel toegestaan in de periode dat dit noodzakelijk was om de veiligheid van het evenement te garanderen, met name van 3 augustus 2024 tot en met 12 augustus 2024.
De tijdelijke politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 119 en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet
Artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet;
Artikelen 115, 2°, 116 en 117 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;
Het ministerieel besluit van 10 november 2017 tot vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hoofdstuk 3;
Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de tijdelijke politieverordening tot afbakening van de zone waarbinnen evenementenbewaking door private bewakingsagenten kan worden uitgeoefend, die werd goedgekeurd door de burgemeester bij besluit dd. 22 juli 2024 ( 2024_Burg_0024) zoals bijgevoegd in bijlage.
Dit besluit wordt voorgelegd op vraag van de lokale politie LRH in het kader van het globaal veiligheidsplan van het evenement UEC Road European Championships EK Limburg 2024.
Van 11 tot en met 15 september 2024 ging het EK wielrennen door met Hasselt als aankomstplaats.
Dit was een evenement met een grote internationale uitstraling waarvan er een verwachting was dat er tijdens dit evenement meer dan 100.000 bezoekers zouden zijn.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
Vanaf woensdag 11 september 2024 tot en met zondag 15 september 2024 vond het UEC Road Championships EK Limburg 2024 plaats op het grondgebied van de stad Hasselt.
Om het goede verloop van het evenement UEC Road European Championships EK Limburg 2024 enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren was het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.
De te nemen specifieke politiemaatregelen werden bepaald aan de hand van de risicoanalyse die werd uitgevoerd door de lokale politie LRH in het kader van de voorbereiding van het politionele beheer van het evenement.
Om het goede verloop van het UEC Road European Championships EK Limburg 2024 en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het evenement te verzekeren, was het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van drones en /of besturingssystemen te kunnen vermijden in de omgeving van het evenement.
De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad had de nodige afspraken gemaakt met de federale politie om detectie en onderschepping van drones tijdens het evenement mogelijk te maken.
Daarnaast ging tijdens deze evenementen zowel de helikopter van de politie als de drone van de politie activiteiten ontwikkelen in de evenementenzone. Een verbod op het bezit van RPAS hielp bij het voorkomen van luchtvaartincidenten tijdens de evenementen.
Alsook is het overvliegen van een massa mensen - niet betrokken personen verboden.
Ter ondersteuning van deze maatregel vroeg de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad om een politieverordening te nemen waarbij het bezit van drones en/of besturingssystemen in de perimeter van het evenement verboden was.
Zo werd bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement UEC Road European Championships EK Limburg 2024, en dit gedurende de volledige duur van het evenement, verboden. Deze maatregel diende genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen:
De voornoemde openbare wegen maakten deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing was.
Aangezien de burgemeester krachtens artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken onder de verplichting om deze door de eerstvolgende gemeenteraad te laten bekrachtigen.
Aangezien het evenement reeds van start ging op 10 september 2024 en de melding dat een politieverordening voor het verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPAS) pas in juli duidelijk bleek, was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het evenement te bewaken.
De burgemeester ging op 26 juli 2024 dan ook over tot de goedkeuring van een politieverordening waarbij het verbod op het bezig van op afstand bestuurde luchtvaartuigen ( RPAS) drones en/ of besturingssystemen tijdens UEC Road Championships Ek Limburg 2024 werd opgelegd.
De tijdelijke politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, en 63;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis, 134 § 1 en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening die het bezit van drones (RPAS – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbood binnen de volgende periode:
Dit verbod gold niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen:
De voornoemde openbare wegen maakten deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing is.
Dit besluit wordt voorgelegd op vraag van de lokale politie LRH in het kader van het globaal veiligheidsplan van het evenement Pukkelpop 2024.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
Van donderdag 15 augustus 2024 tot en met zondag 18 augustus 2024 vond het jaarlijkse Pukkelpop festival plaats op het grondgebied van de stad Hasselt.
Op maandag 19 augustus 2024 verlieten de kamperende festivalbezoekers de nabij gelegen kampeerterreinen .
Om het goede verloop van het muziekfestival Pukkelpop en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het festivalgebeuren te verzekeren, was het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van drones en /of besturingssystemen te kunnen vermijden in de omgeving van het festivalgebeuren.
De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad had de nodige afspraken gemaakt met de federale politie om detectie en onderschepping van drones tijdens het evenement mogelijk te maken.
Daarnaast ging tijdens dit evenement zowel de helikopter van de politie als de drone van de politie activiteiten ontwikkelen in de evenementenzone. Een verbod op het bezit van RPAS hielp bij het voorkomen van luchtvaartincidenten tijdens de evenementen.
Alsook is het overvliegen van een massa mensen - niet betrokken personen verboden.
Ter ondersteuning van deze maatregel vroeg de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad om een politieverordening te nemen waarbij het bezit in een vooraf bepaalde perimeter van het evenement verboden was.
Zo werd bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement Pukkelpop 2024, en dit gedurende de volledige duur van het evenement, verboden. Deze maatregel diende genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen: Hasseltse Beverzakstraat - Bokrijkseweg - Zavelvennestraat - Kiewitstraat - Banneuxstraat - Paalsteenstraat - Vilstraat - Blookstraat - Nieuwstraat - Hoogheide - Langvennestraat - Paalsteenstraat - Ranonkelstraat - Slangbeekweg - Ranonkelstraat - Kempische Steenweg. De voornoemde openbare wegen maken deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing is.
Aangezien de eerstvolgende gemeenteraad pas samenkomt op 24 september 2024, het event plaatsvond van 15 tot en met 18 augustus 2024, kon niet gewacht worden op de volgende gemeenteraad voor goedkeuring van deze verordening.
Aangezien de burgemeester krachtens artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken onder de verplichting om deze door de eerstvolgende gemeenteraad te laten bekrachtigen.
Aangezien het evenement reeds van start ging op 15 augustus 2024 en de melding dat een politieverordening voor het verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPAS) pas in juli duidelijk bleek, was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het evenement te bewaken.
De burgemeester ging op 26 juli 2024 dan ook over tot goedkeuring van een politieverordening waarbij het verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPAS) drones en/of besturingssystemen tijdens Pukkelpop 2024 werd opgelegd (2024_Burg_00038 politieverordening bij hoogdringendheid - Verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPAS) - drones en/ of besturingssystemen tijdens Pukkelpop 2024).
De politieverordening stelde dat het bezit van drones (RPAS) een op afstand bestuurd luchtvaartuig en of besturingssystemen op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement verbood binnen de periode donderdag 15 augustus 2024 om 12 uur tot en met maandag 19 augustus 2024 - 12 uur.
De perimeter voor deze verordening bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied begrensd door Hasseltse Beverzakstraat - Bokrijkseweg - Zavelvennestraat - Kiewitstraat - Banneuxstraat - Paalsteenstraat - Vilstraat - Blookstraat - Nieuwstraat - Hoogheide - Langvennestraat - Paalsteenstraat - Ranonkelstraat - Slangbeekweg - Ranonkelstraat - Kempische steenweg.
De tijdelijke politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, en 63;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis, 134 § 1 en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening die het bezit van drones (RPAS – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbood binnen de volgende periode:
Dit verbod gold niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen: Hasseltse Beverzakstraat - Bokrijkseweg - Zavelvennestraat - Kiewitstraat - Banneuxstraat - Paalsteenstraat - Vilstraat - Blookstraat - Nieuwstraat - Hoogheide - Langvennestraat - Paalsteenstraat - Ranonkelstraat - Slangbeekweg - Ranonkelstraat - Kempische Steenweg. De voornoemde openbare wegen maken deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing is.
Dit jaar vonden voor 47ste keer de Virga Jessefeesten plaats in Hasselt en deze gingen van start op 11 augustus 2024.
Het hoogtepunt van de Virga Jessefeesten waren de ommegangen waarbij ruim 1.500 deelnemers mee opstapten.
Naar aanleiding van het globaal veiligheidsplan opgesteld door de lokale politie LRH werd er gevraagd om bijkomende maatregelen voor dit evenement te nemen.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
De Virga Jessefeesten in Hasselt zijn gestart op 11 augustus 2024. Het hoogtepunt van de Virga Jessefeesten waren de ommegangen.
Om het goede verloop van het evenement enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren was het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.
De te nemen specifieke politiemaatregelen werden bepaald aan de hand van de risicoanalyse die werd uitgevoerd door de lokale politie LRH in het kader van de voorbereiding van het politionele beheer van het evenement.
Om het goede verloop van de Virga Jessefeesten en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het evenement te verzekeren, was het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van drones en /of besturingssystemen te kunnen vermijden in de omgeving van het evenement.
De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad had de nodige afspraken gemaakt met de federale politie om detectie en onderschepping van drones tijdens het evenement mogelijk te maken.
Daarnaast ging tijdens dit evenement zowel de helikopter van de politie als de drone van de politie activiteiten ontwikkelen in de evenementenzone. Een verbod op het bezit van RPAS helpt bij het voorkomen van luchtvaartincidenten tijdens de evenementen.
Ter ondersteuning van deze politieverordeningen had de lokale politie LRH ook een geo-zone laten activeren waarin het vliegen met drone onder de 150 m verboden is, uitgezonderd degene die hiervoor uitdrukkelijk en voorafgaandelijk toestemming hebben gekregen om te mogen vliegen.
Alsook is het overvliegen van een massa mensen - niet betrokken personen verboden.
Ter ondersteuning van deze maatregel vroeg de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad om een politieverordening te nemen waarbij het bezit van drones en/of besturingssystemen in de perimeter van het evenement verboden was.
Zo werd bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement Virga Jessefeesten 2024 meer specifiek tijdens de ommegangen op volgende momenten verboden.
Deze maatregel diende genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied begrensd door de
Bijgevolg viel het hele gebied begrensd door en inclusief de R71 binnen de perimeter waarop tijdens de vooropgestelde periodes het verbod van toepassing was.
Dit verbod gold niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
Aangezien de eerstvolgende gemeenteraad pas samenkomt op 24 september 2024, het event plaatsvond van 11 augustus tot en met 24 augustus 2024, kon niet gewacht worden op de volgende gemeenteraad voor goedkeuring van deze verordening.
Aangezien de burgemeester krachtens artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken onder de verplichting om deze door de eerstvolgende gemeenteraad te laten bekrachtigen.
Aangezien de eerste ommegang uitging op 15 augustus 2024 en de melding dat een politieverordening voor het verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen ( RPAS) pas in juli duidelijk bleek, was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het evenement te bewaken.
De burgemeester ging op 26 juli 2024 dan ook over tot goedkeuring van een politieverordening waarbij het verbod op bezit van op afstand bestuurde luchtvaartuigen ( RPAS)- drones en/of besturingssystemen tijdens de Virga Jessefeesten 2024 werd opgelegd. De politieverordening stelde dat het bezit van drones ( RPAS - een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of besturingssystemen op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement verbood binnen de periode:
De perimeter voor deze verordening bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied begrensd door de:
De tijdelijke politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, en 63;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis, 134 § 1 en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening die het bezit van drones (RPAS – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbood binnen de volgende periode:
Dit verbod gold niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevatte op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied begrensd door de
Bijgevolg viel het hele gebied begrensd door en inclusief de R71 binnen de perimeter waarop tijdens de vooropgestelde periodes het verbod van toepassing was.
Zondag 25 augustus van 19 uur tot 23 uur heeft Bar Dimanche plaatsgevonden op het Leopoldplein tegenover horecazaak The Century zoals goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2024.
Het betrof een gratis muzikaal event waarvoor men normaal 500 bezoekers verwachtte. Zondag 25 augustus van 22 uur tot 23 uur heeft Omdat Het Kan & Average Rob opgetreden en hier verwachtte men mogelijks een grotere volkstoeloop naar aanleiding van de recente stijging in populariteit van deze artiest.
In overleg met veiligheidsdiensten werd geconcludeerd dat de inzet van bewakingsagenten tijdens het optreden van deze artiest toch noodzakelijk werd geacht.
In het kader van de organisatie en teneinde de veiligheid te kunnen waarborgen wenste SUC6 bvba bewakingsagenten in te zetten op de locatie van het Leopoldplein en dit van zondag 25 augustus van 18.45 uur tot 23 uur. Deze vraag kwam toe bij het lokaal bestuur op 21 augustus 2024 via de veiligheidsdiensten.
De organisatie heeft 4 veiligheidsagenten ingezet om toe te zien op de infrastructuur en technische installaties van het evenement. De organisatie van Bar Dimanche heeft voor deze bewakingsopdracht een beroep gedaan op de bewakingsagenten van de firma Total Security BV, gelegen te Paalstraat 15 in Meldert-Lummen en maakte hiervoor de nodige afspraken met de lokale politie LRH.
Artikel 115, 2° en 116 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid voorzien in deze mogelijkheid.
Er dient benadrukt te worden dat deze bewakingsagenten niet beschikken over gerechtelijke bevoegdheden, noch over de bevoegdheid om dwang of geweld te gebruiken en ook geen andere handelingen kunnen stellen dan deze die voortvloeien uit de rechten waarover ieder persoon beschikt, tenzij dit uitdrukkelijk voorzien is in de wet private veiligheid of haar uitvoeringsbesluiten. Ook voor materiële vaststellingen met betrekking tot goederen, hebben ze geen vaststellingsbevoegdheid, en zullen ze steeds de lokale politie verwittigen. De private bewakingsagenten zijn wel bevoegd een persoon te fouilleren en staande te houden in afwachting van de komst van de politie. De bewakingsagent heeft echter niet de bevoegdheid om daarbij betrokken personen, getuigen of verantwoordelijken op te sporen, de identiteit te controleren, bijkomende inlichtingen in te winnen of personen te verhoren. De private bewakingsagenten treden dus niet in de plaats van de lokale politie maar zij werken er in tegendeel zeer nauw mee samen, waarbij de lokale politie de regie behoudt en een sturende rol vervult. De inzet van private bewakingsagenten voor evenementenbewaking, met name elke vorm van statische bewaking van de goederen, van toezicht op en controle van het publiek met het oog op het verzekeren van het veilig en vlot verloop van evenement, is enkel mogelijk op voorwaarde dat de gemeenteraad een politiereglement aanneemt waarin de zone wordt afgebakend waarbinnen deze private bewakingsactiviteiten kunnen plaatsvinden en waarin de duurtijd ervan wordt bepaald.
Aangezien het event reeds heeft plaatsgevonden op 25 augustus 2024 en de melding dat private bewaking noodzakelijk is om de veiligheid te garanderen pas op 21 augustus 2024 duidelijk bleek, was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het event te bewaken.
De burgemeester ging op 23 augustus 2024 dan ook over tot de goedkeuring van een politieverordening waarbinnen private bewakingsagenten overeenkomstig de bepalingen van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid de bewakingsactiviteit "evenementenbewaking" konden uitoefenen in de periode van zondag 25 augustus 2024 van 18.45 uur tot 23 uur, in de zone tussen het Leopoldplein en de Guffenslaan, voor Hotel The Century.
De evenementenbewaking werd enkel toegestaan in de periode dat dit noodzakelijk was om de veiligheid van het evenement te garanderen, met name van zondag 25 augustus 2024 van 18.45 uur tot 23 uur.
Die tijdelijke politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 119 en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet;
Artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet;
Artikelen 115, 2°, 116 en 117 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;
Het ministerieel besluit van 10 november 2017 tot vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hoofdstuk 3;
Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de tijdelijke politieverordening tot afbakening van de zone waarbinnen evenementenbewaking door private bewakingsagenten kan worden uitgeoefend, die werd goedgekeurd door de burgemeester bij besluit d.d. 23 augustus 2024 (2024_BURG_00060).
De salarisschalen van de decretale graden zijn in de rechtspositieregeling van stad Hasselt vastgelegd (artikel 147 en bijlage 3), binnen de salarisschaalgrenzen zoals bepaald door de Vlaamse regering in het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen (BVR RPR).
De salarisschaalgrenzen van de algemeen directeur en de financieel directeur zijn afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente (artikel 29 §1 en artikel 30 §1 BVR RPR). De huidige salarissen bevinden zich in de categorie van de "gemeenten van 50.001 tot 80.000 inwoners".
De salarisschalen van de adjunct algemeen directeur zijn vastgesteld als een percentage van de salarisschalen van de algemeen directeur. De salarisschalen van de adjunct financieel directeur zijn vastgesteld als een percentage van de salarisschalen van de financieel directeur.
Het inwoneraantal van Hasselt is recent gestegen tot boven de 80.000 inwoners. Bijgevolg moeten de salarissen van de algemeen directeur en de financieel directeur zich in de categorie van de "gemeenten van 80.001 tot 150.000 inwoners" bevinden.
1.
Op grond van artikel 186 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB), moet de gemeenteraad de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vaststellen.
De gemeenteraad moet zich daarbij houden aan het kader dat voorzien is door de Vlaamse Regering in het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen (BVR RPR).
De gemeenteraad moet in de rechtspositieregeling de salarisschaal van de algemeen directeur bepalen, binnen de minimum- en maximumgrenzen, uitgedrukt in euro en gespreid over 15 trappen (artikel 29 §1 BVR RPR). De gemeenteraad moet in de rechtspositieregeling ook de salarisschaal van de financieel directeur bepalen, binnen de vastgestelde minimum- en maximumgrenzen, uitgedrukt in euro en gespreid over 15 trappen (artikel 30 §1 BVR RPR).
2.
De salarisschaalgrenzen van de algemeen directeur en de financieel directeur zijn afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente (artikel 29 §1 en artikel 30 §1 BVR RPR). De huidige salarissen bevinden zich in de categorie van de "gemeenten van 50.001 tot 80.000 inwoners".
De salarisschalen van de adjunct algemeen directeur zijn vastgesteld als een percentage van de salarisschalen van de algemeen directeur. De salarisschalen van de adjunct financieel directeur zijn vastgesteld als een percentage van de salarisschalen van de financieel directeur.
3.
Het aantal inwoners waarbij rekening wordt gehouden is het bevolkingscijfer van de gemeente, vermeld in artikel 4, §3, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017.
Artikel 4, §3, tweede lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna: ‘DLB’) bepaalt het volgende:
“§ 3. […]
Het bevolkingsaantal op 1 januari, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, wordt, met behoud van de toepassing van het eerste lid, vanaf 1 januari na de bekendmaking ervan, in aanmerking genomen als bevolkingscijfer in dit decreet.”.
Hier wordt verwezen naar artikel 4, §3, eerste lid, van het DLB dat bepaalt:
“§ 3. Uiterlijk op 1 juni van het jaar waarin de gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden, stelt de Vlaamse Regering een lijst op van het aantal te verkiezen gemeenteraadsleden per gemeente op basis van de bevolkingsaantallen van de gemeenten. Het inwonertal dat in aanmerking wordt genomen, is het aantal personen dat ingeschreven is in het rijksregister van de natuurlijke personen en dat op 1 januari van het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen zijn hoofdverblijfplaats in de desbetreffende gemeente had. Ingeval een gemeente een principiële beslissing tot samenvoeging aan de Vlaamse Regering heeft kenbaar gemaakt, vermeldt de Vlaamse Regering desgevallend in de lijst van het aantal te verkiezen gemeenteraadsleden ook het aantal te verkiezen gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeente, op basis van de som van de bevolkingsaantallen van de samen te voegen gemeenten. Vanaf de inwerkingtreding van het samenvoegingsdecreet wordt in deze lijst het aantal te verkiezen gemeenteraadsleden, vermeld voor de samengevoegde gemeenten, opgeheven en is enkel het aantal te verkiezen gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeente geldig.”
Hieruit volgt dat men zich voor de vaststelling van de salarisschalen van de decretale graden moet baseren op het bevolkingscijfer van de 6-jaarlijkse volkstelling, opgemaakt op 1 januari van het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, in casu 1 januari 2024. Tussentijdse stijgingen of dalingen van het bevolkingsaantal spelen geen rol.
Concreet betekent dit dat de salarisschalen van de algemeen directeur en van de financieel directeur moeten worden vastgesteld op basis van het officieel bevolkingscijfer van de gemeente op 1 januari 2024 zoals dat in het Belgisch Staatsblad zal worden gepubliceerd. De publicatie werd gepubliceerd in BS (zie BS van 14 februari 2024 voor dit jaar) (zie https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/loop-van-de-bevolking/geboorten) (zie bijlage 1 en bijlage 2 bij dit besluit).
4.
Het inwoneraantal van Hasselt is dus gestegen tot boven de 80.000 inwoners. Bijgevolg moeten de salarissen van de algemeen directeur en de financieel directeur zich in de categorie van de "gemeenten van 80.001 tot 150.000 inwoners" bevinden.
Voor de algemeen directeur zijn de nieuwe salarisschaalgrenzen als volgt bepaald: minimum 57.470,01 EUR per jaar – maximum 83.722,08 EUR per jaar.
Voor de financieel directeur zijn de nieuwe salarisschaalgrenzen de volgende: minimum 54.138,41 EUR per jaar – maximum 78.868,63 EUR per jaar.
Voor de adjunct (financieel) directeur is enkel bepaald dat het salaris lager moet zijn. Het huidige percentage van 97,5% (artikel 147 RPR Stad Hasselt) kan behouden blijven.
In bijlage zit de tabel met de oude en nieuwe salarisschalen van de algemeen directeur, adjunct algemeen directeur, de financieel directeur en de adjunct financieel directeur.
De aanpassing van de salarisschalen kan gebeuren op de dag van publicatie in het Belgische Staatsblad, maar het kan ook met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.
Artikel 4, §3, lid 2 Decreet lokaal bestuur: de berekening van het inwoneraantal.
Artikel 186 Decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.
Artikel 588 Decreet lokaal bestuur: de inschaling van de algemeen directeur en financieel directeur
Artikel 29 en 30 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen: de salarisschalen van de algemeen directeur, financieel directeur, de adjunct algemeen directeur en de adjunct financieel directeur.
Artikel 147 en bijlage 3 van de RPR van stad Hasselt, vastgesteld bij Gemeenteraadsbesluit van 24 november 2009 en het besluit van 19 december 2023 waarbij de rechtspositieregeling voor het laatst werd gewijzigd.
Budget voorzien op stoel : AD/AD-1, AD/AA-2, FI/FD-1 en TR/AA-1 (Stad) MJP2024-2026
Bijkomende kost wordt door het personeelsbudget gefinancierd.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen goed aan "bijlage 3 bij de rechtspositieregeling van stad Hasselt" over de salarisschalen van de decretale graden, uit de gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2009, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling, en latere wijzigingen, zoals opgenomen in bijlage.
De aanpassing wordt retroactief vanaf 1 januari 2024 van toepassing.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
Bij de samenvoeging van gemeenten kunnen identieke of gelijkklinkende straten meermaals voorkomen. Om verwarring en problemen bij onder meer postbedeling en interventies van hulpdiensten te vermijden, moet dit probleem worden weggewerkt voor 1 januari 2025. Er werden 19 straatnamen geïdentificeerd die in aanmerking komen voor verandering. In de gemeenteraad van 19/12/2023 werd besloten welke straatnamen in Hasselt van naam zouden moeten veranderen en welke procedure er gevolgd moet worden.
In de maand februari (01-29) konden de bewoners van Hasselt suggesties indienen voor nieuwe straatnamen. De werkgroep heeft alle ingediende voorstellen samen met de socioculturele raad en de erfgoedraad geanalyseerd en heeft voor elke straat een geschikt en onderbouwd voorstel geformuleerd dat voorlopig werd vastgesteld in de gemeenteraad van 23/04/2024. Na de voorlopige vaststelling volgde er een openbaar onderzoek van 30 kalenderdagen (01-30 mei) waarbij opmerkingen en bezwaren konden worden ingediend. Na behandeling van de ingediende bezwaren werd in de gemeenteraad van 25.06.2024 vijf straatnamen definitief vastgesteld.
Dorpsstraat > Het Dorp
Helstraat > Recorstraat
Sint-Lambertusstraat > Jozef Droogmansstraat
Sint-Rochusstraat > Maanlichtstraat
Beemdenstraat > Broekbeemdenstraat
In drie gevallen werden de bezwaren aanvaard en werden de straatnamen opnieuw voorlopig vastgesteld. Een openbaar onderzoek liep van 08 juli t.e.m. 06 augustus
Tulpenlaan > Madeliefjeslaan
Eeuwfeeststraat > Eerste Eeuwfeeststraat
Kerselaarstraat > Kersenstraat
Er zijn geen bezwaren binnengekomen in het kader van het openbaar onderzoek dat liep van 08 juli tot en met 06 augustus. Het onderwerp van het onderzoek was de definitieve vaststelling van nieuwe straatnamen in het kader van de fusie Hasselt-Kortessem.
Tulpenlaan > Madeliefjeslaan
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor om de straatnaam Madeliefjeslaan definitief vast te stellen.
Eeuwfeeststraat > Eerste Eeuwfeeststraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor om de straatnaam Eerste Eeuwfeeststraat definitief vast te stellen.
Kerselaarstraat > Kersenstraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor om de straatnaam Kersenstraat definitief vast te stellen.
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (BS. 07.04.1977), gewijzigd bij:
Decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 01/09/1987;
Decreet van 4 februari 1977 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 25/02/1997;
Decreet van 29 november 2002, houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 17/12/2002.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de straatnaam 'Tulpenlaan' naar 'Madeliefstraat' definitief goed.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de straatnaam 'Eeuwfeestlaan' naar Eerste Eeuwfeeststraat definitief goed.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de straatnaam 'Kerselaarstraat' naar Kersenstraat definitief goed.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Consciencelaan. Een bijkomende cabine is nodig wegens spanningsklachten in de omgeving van Consciencelaan. In samenspraak met de betrokken diensten (vergunningen, planning, mobiliteit, groen) wordt voorgesteld om de cabine langs de Consciencelaan, ter hoogte van huisnummer 20, te plaatsen.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30 m², gelegen te Hasselt langs de Consciencelaan, gekend ten kadaster 3de afdeling, sectie C, deel van perceel 516G, volgens bijgevoegd plan, opgemaakt door Landmeter-Expert Bart Severi (Geowijzer) op datum van 24 januari 2024 (dossier 2023FL29). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71323-10450, en gereserveerd perceelnummer 71323 C 516 K P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via de voorziene zone voor erfdienstbaarheid, die ook via authentieke akte zal vastgelegd worden.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERDVIJFTIG EURO (150,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2024/HA11) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert d.d. 6 maart 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, zal ook de groenintegratie in de omgeving, zijnde een groene omsluitingshaag en het maximum behoud van de bestaande bomen, als voorwaarde worden opgenomen. De cabine ligt ook een stukje verderaf van het kruispunt én fietspad zodat er voor de bestuurders een voldoende zicht is én rekening gehouden is met de veiligheid van de weggebruikers.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 150,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2024/HA11) d.d. 6 maart 2024.
De gemeenteraad keurt de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Consciencelaan, gekend ten kadaster 3de afdeling, sectie C, deel van perceelnummer 516G, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in oranje kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Bart Severi (Geowijzer), opgemaakt op datum van 24 januari 2024 (dossier 2023FL29), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71323-10450, en gereserveerd perceelnummer 71323 C 516 K P0000.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via de voorziene zone voor erfdienstbaarheid, zoals aangeduid op bijgevoegd inplantingsplan, die ook via authentieke akte zal vastgelegd worden.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERDVIJFTIG EURO (150,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2024/HA11) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert d.d. 6 maart 2024.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. De gemeenteraad keurt goed dat de bevoegde commissaris in naam van de Stad Hasselt kwijting geeft. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Gezien de slechte staat van het wegdek, dringt er zich een renovatie op van het wegdek (boven- en onderschil) aan de Deken Habrakenstraat. Tijdens de opstart van het dossier is gebleken dat een deel van de wegzate nog privatief eigendom is van Kerkfabriek Sint-Gertrudis te Kuringen (VL - Hasselt).
Om de wegzate, wat nu publiek gebruik oogt en al historisch ingenomen werd als een effectieve straat, te regulariseren is dienst Grondbeleid in contact gekomen met de eigenaar, namelijk de Kerkfabriek Sint-Gertrudis te Kuringen, om de zate te verwerven.
Na gesprekken met de Kerkfabriek is dienst Grondbeleid overeengekomen om een deel van de bestaande wegzate (perceel gekend ten kadaster Hasselt 12e Afdeling, Sectie B, perceelnummer 28/D2), kosteloos te verwerven ter inlijving bij het openbaar domein.
Tijdens de opstart van het dossier d.d. 03 november 2022 (2022_CBS_03318) werd notariskantoor Hage Goetsbloets, Van Damme & Sauwens
(Kapelstraat 49, 3500 Hasselt) aangesteld om de authentieke akte op te stellen en ten gepaste tijden te verlijden.
Via dit besluit wordt de ontwerpakte ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepen en de gemeenteraad.
Alle kosten die betrekking hebben op de kosteloze overdracht zijn ten laste van de stad Hasselt.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
geen financiële gevolgen
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed betreffende de kosteloze verwerving van perceel gekend ten kadaster Hasselt 12e Afdeling, Sectie B, perceelnummer 28/D2.
De overdracht zal plaatsvinden tussen de stad Hasselt (verwerver) en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis te Kuringen (eigenaar).
Notariskantoor Hage Goetsbloets, Van Damme & Sauwens (Kapelstraat 49, 3500 Hasselt) zal de authentieke akte verlijden.
Alle kosten die betrekking hebben op de kosteloze overdracht zijn ten laste van de stad Hasselt.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Oude-Maasstraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens lopende spanningsklachten. In samenspraak met de betrokken diensten (strategische planning, vergunningen, mobiliteit, groen) wordt voorgesteld om de cabine op de graszone (openbaar domein) te plaatsen.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30,00 m², gelegen te Hasselt langs de Oude-Maasstraat, gekend ten kadaster 10de afdeling, sectie B, zonder nummer (openbaar domein), aangeduid als lot 1 en afgebeeld in oranje kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Bart Severi (Geowijzer), op datum van 12 januari 2024 (dossier 2023FL35). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71052/10272 en gereserveerd perceelnummer 71052 B 682 A P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERD VIJFTIG EURO (150,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2024HA02) opgesteld door Bart Severi (Geowijzer bvba), Landmeter expert d.d. 25 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, zal de veilige afstand ten opzichte van de weg als voorwaarde worden opgenomen. De cabine wordt uitgevoerd in een groene kleur.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 150,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 25 januari 2024
opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2024HA02).
De gemeenteraad keurt de verkoop van het perceel grond met een oppervlakte van 30,00 m², gelegen te Hasselt langs de Oude-Maasstraat, gekend ten kadaster 10de afdeling sectie B, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in oranje kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Bart Severi (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 12 januari 2024 (dossier 2023FL35), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De verkoop geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De gemeenteraad keurt goed dat het betreffende lot 1 wordt gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
De eigenaar verklaart dat de goederen niet verhuurd of verpacht zijn en stelt ze bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERD VIJFTIG EURO (150,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2024HA02 ) d.d. 25 januari 2024.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, de voorziene werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. De gemeenteraad keurt goed dat de bevoegde commissaris in naam van de Stad Hasselt kwijting geeft. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Eindhovenlaan. Een bijkomende cabine is nodig wegens lopende spanningsklachten. In samenspraak met de betrokken diensten (strategische planning, vergunningen, mobiliteit, groen) wordt voorgesteld om de cabine op de graszone (openbaar domein) in de pijpenkop, tegenover de groene zone, te plaatsen.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30,00 m², gelegen te Hasselt langs de Eindhovenlaan, gekend ten kadaster 3de afdeling sectie C, zonder nummer (openbaar domein), aangeduid als lot 1 en afgebeeld in oranje kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Bart Severi (Geowijzer bvba), op datum van 26 januari 2024 (dossier 2023FL32). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71323/10442, en gereserveerd perceelnummer 71323 C 1351 A P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van NEGENHONDERD EURO (900,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2024HA07) opgesteld door Bart Severi (Geowijzer bvba), Landmeter expert d.d. 23 februari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, zal de veilige afstand ten opzichte van de weg als voorwaarde worden opgenomen. De cabine wordt uitgevoerd in een groene kleur en maximale groenintegratie en groenbehoud in de omgeving waarbij de cabine wordt weggewerkt achter een groenstructuur en zo minder aanwezig is in de straat en de ruimtelijke impact zeer beperkt is. Er moet naast de rijbaan een doorgang van minstens 1,5 m voorzien worden voor voetgangers.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 900,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag d.d. 23 februari 2024
opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2024HA07).
De gemeenteraad keurt de verkoop van het perceel grond met een oppervlakte van 30,00 m², gelegen te Hasselt langs de Eindhovenlaan, gekend ten kadaster 3de afdeling, sectie C, zonder nummer (openbaar domein), volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in oranje kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Bart Severi (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 26 januari 2024 (dossier 2023FL32), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De verkoop geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De gemeenteraad keurt goed dat het betreffende lot 1 wordt gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
De eigenaar verklaart dat de goederen niet verhuurd of verpacht zijn en stelt ze bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van NEGENHONDERD EURO (900,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2024HA07) d.d. 23 februari 2024.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, de voorziene werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. De gemeenteraad keurt goed dat de bevoegde commissaris in naam van de Stad Hasselt kwijting geeft. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
In de zitting van 29 juni 1992 keurde de gemeenteraad een overeenkomst met C.V. Interelectra (heden Fluvius) betreffende de inbreng van distributienetten en installaties van elektriciteit, goed. Conform deze gemeenteraadsbeslissing besloot de stad Hasselt om de aan haar toebehorende elektriciteitsnetten voor de distributie van laagspanning en middenspanning op het grondgebied Hasselt in te brengen bij C.V. Interelectra (heden Fluvius). De overdracht van deze activa aan C.V. Interelectra (heden Fluvius) werd vergoed door de uitgifte van aandelen van C.V. Interelectra (heden Fluvius). Kortom, met deze beslissing stelde de stad Hasselt de nodige grondzaten ter beschikking (tegen vergoeding in aandelen) waarop Fluvius haar eigen cabines kon plaatsen. Echter zorgt dit heden voor moeilijke situaties: bv. een perceel in eigendom van de stad Hasselt waarop de cabine van Fluvius staat, wordt ingesloten door particuliere eigendommen. Vandaag wil Fluvius toegang nemen tot deze cabines, maar vermits de stadsgrond (waarop de cabines staan) ingesloten wordt door particuliere eigendommen, dient Fluvius de particuliere eigendommen te betreden. Vandaag komt het steeds frequenter voor dat de betreffende particulieren de toegang aan Fluvius ontzeggen. Immers, er is nooit bij akte een erfdienstbaarheid bedongen geweest waarmee men de ingesloten percelen stadseigendom kan ontsluiten.
Een regularisatie dringt zich aldus op vermits het niet de bedoeling kan zijn dat de stad Hasselt (eigenaar van vele heersende erven) met alle particulieren (eigenaars van vele lijdende erven) vandaag de onderhandelingen moet voeren om een recht van doorgang - ten gunste van Fluvius - te bedingen.
In de zitting van 12/08/2021 keurde het college van burgemeester en schepenen dan ook de opstart van het dossier met betrekking tot de vervreemding grondzaten ter regularisatie van de cabines, aan Fluvius, goed (2021_CBS_02428).
Om deze regularisatie te finaliseren is het wenselijk dat de stad Hasselt de volgende 8 percelen verkoopt aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg:
1. het perceel grond met een oppervlakte van 30 m², gelegen te Koningin Astridlaan, achter huisnummer 67, ten kadaster gekend Hasselt 7de afdeling, sectie G, deel van perceelnummer 549/G, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid afgebeeld in paarse kleur, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 22 januari 2024 (dossier 2023FL/17). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71327-10362, en gereserveerd perceelnummer 71327 G 549 M P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van VIERDUIZEND VIJFHONDERD EURO (4.500,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL17) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba) d.d. 24 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
2. het perceel grond met een oppervlakte van 30 m², gelegen te Pater Raskinstraat, langs huisnummer 1, ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie A, deel van perceelnummer 376/K, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid afgebeeld in paarse kleur, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 19 december 2023 (dossier 2023FL/19). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71055/10211, en gereserveerd perceelnummer 71055 A 376 E2 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DUIZEND ACHTHONDERD EURO (1.800,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL19) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert d.d. 3 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
3. het perceel grond met een oppervlakte van 33 m², gelegen te De Cottereaustraat, ter hoogte van huisnummer 27, ten kadaster gekend Hasselt 10de afdeling, sectie C, deel van perceelnummer 178/N, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid afgebeeld in paarse kleur, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 21 december 2023 (dossier 2023FL/20). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71052/10265, en gereserveerd perceelnummer 71052 C 178 S2 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van NEGENDUIZEND NEGENHONDERD EURO (9.900,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL20) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert d.d. 3 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
4. het perceel grond met een oppervlakte van 31 m², gelegen te Muntelbeekstraat, langs huisnummer 27, ten kadaster gekend Hasselt 10de afdeling, sectie D, deel van perceelnummer 122/B/02, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 15 januari 2024 (dossier 2023FL/21). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71052/10271, en gereserveerd perceelnummer 71052 D 122 / 2 C P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERDVIJFENVIJFTIG EURO (155,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL21) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert d.d. 21 maart 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
5. het perceel grond met een oppervlakte van 30 m², gelegen te Vorststraat, tegenover huisnummer 79, ten kadaster gekend Hasselt 10de afdeling, sectie C, deel van perceelnummer 267/N/02, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 22 december 2023 (dossier 2023FL/23). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71052/10266, en gereserveerd perceelnummer 71052 C 267 T2 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van TWEEDUIZEND TWEEHONDERD VIJFTIG EURO (2.250,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL23) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert d.d. 3 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
6. het perceel grond met een oppervlakte van 30 m², gelegen te Kempische Steenweg, achter huisnummer 386, ten kadaster gekend Hasselt 7de afdeling, sectie G, deel van openbaar domein, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid afgebeeld in paarse kleur (perceelnummer 123/A/08) , plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 22 december 2023 (dossier 2023FL/25). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71327/10357, en gereserveerd perceelnummer 71327 G 722 A P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND ZEVENHONDERD VIJFTIG EURO (3.750,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL25) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert d.d. 18 december 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
7. het perceel grond met een oppervlakte van 40 m², gelegen te Wijerveldstraat, langs huisnummer 77, ten kadaster gekend Hasselt 10de afdeling, sectie C, deel van openbaar domein, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1, plan opgemaakt door Bart Severi, landmeter-expert (Geowijzer bvba), opgemaakt op datum van 19 december 2023 (dossier 2023FL/27). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71052/10267, en gereserveerd perceelnummer 71052 C 717 A P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND EURO (3.000,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/FL27) opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert d.d. 3 januari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
8. het perceel grond met een oppervlakte van 147 m², gelegen te Zwartvennestraat, langs huisnummer 6, ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie A, delen van perceelnummers 163/05/N (lot 1A met een oppervlakte van 93 m²) en 163/05/P (lot 1B met een oppervlakte van 54 m²), volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Mathieu Rutten, landmeter-expert (Landmeters- en vastgoedexperten B.V.B.A.), opgemaakt op datum van 28 december 2023 (dossier 1493). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71322-10251. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND ZESHONDERD VIJFENZEVENTIG EURO (3.675,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2024/HA08) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert d.d. 22 februari 2024, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurde raamovereenkomst.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De betreffende cabines vallen onder de categorie: "De grondzaten waarop doorheen de jaren door Fluvius een cabine (zowel gas als elektriciteit) geplaatst is geweest, waar de stad Hasselt destijds geen aandelen voor in ruil kreeg, zal Fluvius aankopen bij notariële akte, conform de prijs zoals deze wordt bepaald door een onafhankelijk beëdigd landmeter-expert-schatter aangesteld door de stad Hasselt" (zie art. 3 goedgekeurd besluit 2021_CBS_02428).
Via deze weg wordt dan ook bijgevoegde overeenkomst ter verkoop van hogervermelde cabinepercelen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De overdracht geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanstellen van de notaris. Deze notaris wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier en de opmaak van de authentieke akte. Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop van 8 cabinegronden. Meer bepaald:
In de zitting van 29 juni 1992 keurde de gemeenteraad een overeenkomst met C.V. Interelectra (heden Fluvius) betreffende de inbreng van distributienetten en installaties van elektriciteit, goed. Conform deze gemeenteraadsbeslissing besloot de stad Hasselt om de aan haar toebehorende elektriciteitsnetten voor de distributie van laagspanning en middenspanning op het grondgebied Hasselt in te brengen bij C.V. Interelectra (heden Fluvius). De overdracht van deze activa aan C.V. Interelectra (heden Fluvius) werd vergoed door de uitgifte van aandelen van C.V. Interelectra (heden Fluvius).
Zoals toegelicht in besluit 2021_CBS_02428 keurde het college van burgemeester en schepenen goed om volgens de volgende principes te handelen:
1. De grondzaten waarvoor de stad destijds een vergoeding in aandelen heeft bekomen, worden bij notariële akte kosteloos overgedragen aan Fluvius.
2. De grondzaten waarop doorheen de jaren door Fluvius een cabine (zowel gas als elektriciteit) geplaatst is geweest, waar de stad Hasselt destijds geen aandelen voor in ruil kreeg, zal Fluvius aankopen bij notariële akte, conform de prijs zoals deze wordt bepaald door een onafhankelijk beëdigd landmeter-expert schatter aangesteld door de stad Hasselt.
3. Eventuele huurcontracten van toepassing voor dergelijke grondzaten tussen de stad Hasselt en Fluvius, zullen dan ook eindigen op de dag dat de notariële akte wordt verleden.
In dit geval betreft het grondverhandelingen volgens het tweede principe.
Verkoop onroerend goed - 8 cabinegronden met een totale opbrengst van € 29.030,00 (= opbrengsten)
1. perceel gelegen te Koningin Astridlaan
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 4.500,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL17) d.d. 24 januari 2024.
2. perceel gelegen te Pater Raskinstraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 1.800,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL19) d.d. 3 januari 2024.
3. perceel gelegen te De Cottereaustraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 9.900,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL20) d.d. 3 januari 2024.
4. perceel gelegen te Muntelbeekstraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 155,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL21) d.d. 21 maart 2024.
5. perceel gelegen te Vorststraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 2.250,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL23) d.d. 3 januari 2024.
6. perceel gelegen te Kempische Steenweg
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 3.750,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL25) d.d. 18 december 2023.
7. perceel gelegen te Wijerveldstraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 3.000,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/FL27) d.d. 3 januari 2024.
8. perceel gelegen te Zwartvennestraat
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 3.675,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter-expert (Geowijzer bvba - dossier 2024/HA08) d.d. 22 februari 2024.
De gemeenteraad keurt de verkoop van 8 percelen, met betrekking tot de vervreemding grondzaten ter regularisatie van de cabines, opgenomen in het bijgevoegde overzicht met cabinegronden en voorafgaand opgelijst, aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed.
De overdracht geschiedt conform de bijgevoegde overeenkomst.
De betreffende opmetingsplannen zullen, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het regulariseren van de grondzate in functie van een distributiecabine ten openbare nutte.
De verkoop van de 8 cabinegronden wordt toegestaan en aanvaard voor de totale prijs van NEGENENTWINTIGDUIZEND DERTIG EURO (€ 29.030,00).
De koopsommen, conform de voorgemelde schattingsverslagen, zullen betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
- de koper bekomt een omgevingsvergunning op het verkochte onroerend goed, indien vereist voor de werken die zij wenst uit te voeren
- de verkoop wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de koper.
De gemeenteraad keurt goed dat betreffende loten van de grondzaten van cabine 6 (Kempische Steenweg) en cabine 7 (Wijerveldstraat) worden gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De Algemene Administratie voor de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen het ook mag wezen.
De stad Hasselt heeft via OVAM blanco bodemattesten ontvangen.
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt. De gemeenteraad keurt goed dat de bevoegde commissaris in naam van de Stad Hasselt kwijting geeft. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in dit besluit het voornemen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de definitieve rooilijn van de Laarbeekstraat, zijstraat van de Oudestraat te Spalbeek.
Het voorstel van deze rooilijnvastlegging vloeit voort uit ORBA-project PA5576: Spalbeek Zuid heeft nog een gemengd rioleringsstelsel. Daarom heeft Stad Hasselt samen met Fluvius een project opgestart om deze zone te voorzien van een nieuw gescheiden rioleringsstelsel. De voorbije twee jaar heeft Aquafin een eerste deel van deze projectzone onder handen genomen (deel Wijerstraat en Herkkantstraat, tevens ook in samenwerking met stad Hasselt en gemeente Herk-de-Stad). Dit project is inmiddels afgerond en voorlopig opgeleverd. Fluvius heeft reeds een subsidie verkregen voor de verdere uitwerking van de volgende fase, welke bestaat uit het resterende deel van de Wijerstraat en de Oudestraat (en zijstraat Laarbeekstraat). Stad Hasselt stapt mee in dit dossier om zodoende deze straten te herinrichten.
In dit dossier worden de rooilijnen van het deel van de Laarbeekstraat bevestigd. Er zijn geen documenten die de rooilijn van de Laarbeekstraat in het verleden op een correcte juridische manier hebben vastgelegd. De grens die momenteel op het terrein zichtbaar is, is het resultaat van goedgekeurde verkavelingen/vergunningen. Om duidelijkheid te creëren voor de toekomst, is het belangrijk om deze zichtbare rooilijn nu ook juridisch vast te leggen, zodat de geplande werken binnen de rooilijnen kunnen plaatsvinden.
Momenteel heeft de Laarbeekstraat alleen een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid met een breedte van ongeveer 6 meter, bestaande uit asfaltverharding. De Laarbeekstraat heeft echter al een openbaar karakter vanwege de aanwezige nutsvoorzieningen, verharding, openbare verlichting en het feit dat de stad al voor het onderhoud zorgt. Desondanks blijft de weg eigendom van de eigenaars van de aangrenzende percelen. Daarom is het naast het vastleggen van de juridische grens (rooilijnen) ook sterk aangewezen om over te gaan tot de verwerving van de weg, in overeenstemming met het decreet gemeentewegen van 2019.
De bijbehorende plannen zijn opgesteld door beëdigd landmeter-expert A. Bulen op 15/05/2023, namelijk een ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg Laarbeekstraat blijkt.
Om deze rooilijn te realiseren, zijn er bijkomende innemingen vereist. De aanbodformulieren voor de verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een apart dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Eigenaars van aangrenzende percelen, die tijdens het openbaar onderzoek werden aangeschreven, zijn opgenomen in het rooilijnplan. Vanwege de GDPR-wetgeving zijn de eigenaars van de percelen geanonimiseerd.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 28 mei 2024 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen van de Laarbeekstraat goed. Het bijhorende openbaar onderzoek liep van 24/06/2024 tot en met 26/07/2024. Er werd gedurende deze periode geen bezwaar ingediend.
Het decreet gemeentewegen van 2019 legt vast dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. Hierbij moet rekening gehouden worden met de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau, bescherming van trage wegen, wijzigingen ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de omliggende percelen en de toekomstige functie van de weg.
Het decreet gemeentewegen (Art. 13. § 1. ) vermeldt dat grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De rooilijnvastlegging houdt, zoals verplicht, rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is.
Ten eerste, dat de rooilijnen worden vastgelegd door middel van een rooilijnplan. Het college heeft conform aan deze voorwaarde een ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan laten opstellen door een beëdigd landmeter-expert. Dit plan toont duidelijk de toekomstige rooilijn van de Laarbeekstraat en voldoet daarmee aan deze vereiste.
Ten tweede, vereist artikel 4 dat de rooilijnen worden vastgesteld met inachtneming van de voorschriften inzake ruimtelijke ordening. Het vaststellen van de rooilijnen van de Laarbeekstraat is in overeenstemming met het geldende ruimtelijk ordeningsplan en alle relevante voorschriften op dat gebied.
Daarnaast schrijft artikel 4 voor dat de vaststelling van de rooilijnen duidelijkheid en rechtszekerheid moet bieden aan alle belanghebbenden. Door de rooilijnen formeel vast te leggen, zorgen we voor helderheid omtrent de eigendomsgrenzen en de rechten en plichten van zowel de gemeente als de aanpalende perceeleigenaars.
Tot slot, bepaalt artikel 4 dat de vaststelling van de rooilijnen moet gebeuren met het oog op een vlotte uitvoering van werken aan de gemeentewegen. Het bekrachtigen van de rooilijnen van de Laarbeekstraat zal bijdragen aan een efficiënte en doelgerichte aanpak van toekomstige projecten en initiatieven met betrekking tot deze straat en de infrastructuur.
De toekomstige rooilijnen van de Laarbeekstraat worden weergegeven met rode volle lijn, met bijhorende hoekpunten in de overzichtslijst, op bijgevoegd rooilijnplan. Hierbij wordt er een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Oudestraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 209-253, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten.
De rooilijnprocedure en de bijhorende innames gebeuren om redenen van openbaar nut.
De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er géén bezwaar werd ingediend.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De gemeenteraad keurt de rooilijnen voor de Laarbeekstraat, zoals aangeduid op het ontwerprooilijnplan d.d. 15/05/2023, opgesteld door beëdigd landmeter-expert A. Bulen, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.
De nieuwe rooilijnen van de Laarbeekstraat worden weergegeven met rode volle lijn, met bijhorende hoekpunten in de overzichtslijst, op bijgevoegd ontwerp-rooilijnplan. Hierbij wordt er een een klein gedeelte van de rooilijn van gemeenteweg Oudestraat afgeschaft, gedefinieerd met lijnstuk 209-253, zodanig dat beide naadloos op mekaar aansluiten.
Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk digitaal bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad gaf in de zitting van 28 november 2023 de goedkeuring voor de openbare verkoop van de percelen kadastraal gekend onder: Hasselt, 4de afdeling, sectie E, nrs: 102/L3 en 102/R3/deel samen met Infrabel in de Hefveldstraat. In dit besluit werden ook de prijzen en voorwaarden, de aanstelling van Covast en de aanstelling van notaris Van Soest goedgekeurd.
De aanstelling van de notaris is echter de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.
De ondertekening van de akte stond gepland op vrijdag 30 augustus 2024. Recent werd dienst grondbeleid gecontacteerd dat notaris Van Soest verhinderd was en daarom notaris Lemmens de akte zou ondertekenen.
In het besluit van de gemeenteraad van 28 november 2023 (2023_GR_00278) werd de aanstelling van de notaris als volgt geformuleerd:
De gemeenteraad keurt de aanstelling van notaris Ernst Van Soest (Koningin Astridlaan 57, 3500 Hasselt) goed. Deze notaris wordt belast met de opmaak van de authentieke verkoopakte. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de koper.
Dienst grondbeleid had hier notariskantoor Van Soest & Lemmens (Koningin Astridlaan 57, 3500 Hasselt) moeten aanstellen i.p.v. enkel notaris Van Soest. Om deze reden werd de aanstelling van het notariskantoor voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen op vrijdag 23 augustus 2024. Hierin werd de aanstelling van notariskantoor Van Soest & Lemmens goedgekeurd. Notaris Lemmens kon nu wel de akte op vrijdag 30 augustus 2024 verlijden.
De aanstelling van een notariskantoor is de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen. In het besluit van 28 november 2023 (2023_GR_00278) gaf de gemeenteraad hiervoor haar goedkeuring. Na overleg met de juridische dienst werd beslist dit dossier opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad om artikel 7 van besluit 2023_GR_00278 op te heffen.
Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring voor de opheffing van artikel 7 van het besluit van de gemeenteraad van 28 november 2023 (2023_GR_00278).
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad heft artikel 7 van het besluit van de gemeenteraad van 28 november 2023 (2023_GR_00278) op.
Dienst grondbeleid heeft samen met de stadsingenieur reeds een plaatsbezoek gehad op de locatie, Ten Hove 12C, 3500 Hasselt. Op deze locatie is reeds een zendmast van Belgium Tower Partners (voorheen Telenet) aanwezig, maar deze zou niet voldoende capaciteit hebben. Daarom heeft Digi Belgium gevraagd om hier een extra zendmast te mogen plaatsen.
Dienst grondbeleid heeft de plannen van Digi Belgium ontvangen. Op basis daarvan werd er een schattingsverslag opgevraagd bij een onafhankelijk beëdigd landmeter-expert ter bepaling van de jaarlijkse huurvergoeding.
Het perceel is kadastraal gekend onder: Hasselt, 15de afdeling, sectie B, nr. 435/deel met een oppervlakte van 18m².
De jaarlijkse huurprijs voor het plaatsen van een pyloon alsook ondergrondse leidingen en nodige erfdienstbaarheden bedraagt: € 6.000,00, geschat op 31 mei 2024 door beëdigd landmeter-expert, Bart Severi.
De huurovereenkomst wordt afgesloten voor een periode van 9 jaar. Die periode van 9 jaar begint te lopen op de datum waarop de werken aanvangen. De overeenkomst kan verlengd worden met een periode van 9 jaar, mits aangetekend schrijven en dit ten laatste 6 maanden voor het einde van de initiële periode van 9 jaar.
Elk jaar zal de huurprijs op 1 januari herzien worden in functie van de stijging van de Belgische gezondheidsindex gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en overeenkomstig de berekeningswijze bepaald in artikel 1728bis van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, zijnde de hiernavolgende formule:
basishuurprijs x nieuwe indexcijfer
aangepaste huurprijs = aanvangsindexcijfer
De aanpassing van de huurprijs gebeurt voor de eerste maal op 1 januari van het jaar nadat de huur één jaar in voege is.
Bij elke verlenging zullen dezelfde bepalingen en voorwaarden zoals overeengekomen in de overeenkomst van kracht zijn.
Voetbalclub Juve heeft bevestigd geen bezwaar te hebben tegen de extra zendmast en ook dienst planning heeft geen bezwaar.
Dienst grondbeleid informeerde ook bij het departement omgeving of deze procedure openbaar uitgeschreven zou moeten worden.
Departement omgeving bezorgde ons volgende info:
De verhuring geschiedt om reden van algemeen nut.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Huurvergoeding (inkomst)
De gemeenteraad keurt de verhuring van een perceel met een oppervlakte van 18m² + ondergrondse erfdienstbaarheden goed, gelegen te Ten Hove 12 of kadastraal gekend onder: Hasselt, 15de afdeling, sectie B, nr. 435/deel aan een jaarlijkse huurprijs van € 6.000,00.
De huurovereenkomst wordt afgesloten voor een periode van 9 jaar. Die periode van 9 jaar begint te lopen op de datum waarop de werken aanvangen. De overeenkomst kan verlengd wordt met een periode van 9 jaar, mits aangetekend schrijven en dit ten laatste 6 maanden voor het einde van de initiële periode van 9 jaar.
Bij elke verlenging zullen dezelfde bepalingen en voorwaarden zoals overeengekomen in de overeenkomst van kracht zijn.
Het doel van de verhuring is het plaatsen van een zendmast voor het openbaar nut.
Na de goedkeuring van de gemeenteraad wordt de huurovereenkomst getekend.
In het bestuursakkoord 2019-2024 ‘Groot(s) op mensenmaat’ formuleerde het Hasselts stadsbestuur de ambitie om voorloper te willen zijn in “‘anders wonen’”, “in nieuwe en duurzame woonvormen”. Het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen de Thonissenlaan en de Dr. Willemsstraat en voorheen gekend als administratief centrum van de stadsdiensten en kantoor voor lokale politie, werd daarbij expliciet opgenomen als de toekomstige locatie voor “een belangrijk referentieproject aangaande nieuwe en duurzame woonvormen”. Daarbij worden een “efficiënt ruimtegebruik”, de “integratie van voldoende groene ruimte” en stimuleren van “sociale cohesie” als expliciete doelstellingen beoogd.
Intussen werd een uitgebreide ruimtelijke visie ontwikkeld voor het Willemskwartier, waarbinnen het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen Thonissenlaan en Dr. Willemsstraat (afdeling 1, sectie H, nr. 1188 K), een centrale rol opneemt. Deze werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2022. Daarmee besliste het college van burgemeester en schepenen om aan het Dr. Willemsgebouw, naast een (reguliere) woonfunctie, ook een aantal andere functies te geven.
De Stad Hasselt wenst het Dr. Willemsgebouw te verkopen onder voorwaarden (zie verder), daarin begrepen o.a. de realisatie van een doorsteek welke op een later tijdstip terug aan de Stad Hasselt moet worden overgedragen. Het toekomstig gebouw zal, naast een hoog aandeel aan woonfuncties (waaronder een aanzienlijk deel betaalbaar wonen), ook ruimte moeten bieden voor een aantal andere functies zoals mobiliteit en een levendige plint.
In het kader hiervan moet de koper ook rekening houden met het volgende:
- De Stad Hasselt wenst de gevel en achterliggende structuren van het huidig Dr. Willemsgebouw aan de kant van de Thonissenlaan maximaal te behouden. Het Dr. Willemsgebouw is als één van de weinige historische panden uit de binnenstad namelijk een architecturale landmark. Wat betreft de gevel en achterliggende structuren van het Dr. Willemsgebouw die aan de kant van de Dr. Willemsstraat zijn gelegen, kunnen zij door de koper, indien behoud niet mogelijk of duurzaam is, eventueel worden gesloopt en in aangepaste vorm worden heropgebouwd, maar dan moeten daarbij de contouren van het bestaande volume grotendeels behouden blijven.
- De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid.
- De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van architecturale kwaliteit en op vlak van ‘klein stedelijk wonen’ en ‘betaalbaar wonen’.
Met het oog hierop worden, naast de aankoop, met de koper afspraken gemaakt over de renovatie van het Dr. Willemsgebouw, waarbij de koper in het bijzonder, geheel op eigen kosten en risico, zal instaan voor het ontwerp, de werken en de financiering die zijn vereist om deze renovatie door te voeren. Daarnaast zullen er met de koper ook afspraken worden gemaakt over de realisatie en kosteloze wederoverdracht van een doorsteek voor voetgangers en fietsers doorheen de structuur (zie verder).
In het kader van deze opdracht zal de koper dienen in te staan voor:
- De aankoop van het volledige Dr. Willemsgebouw, zoals aangeduid op de plannen opgenomen in de studie van PTA architecten (Bijlage H, p. 26-27 & p. 90-103), en in de staat waarin het zich momenteel bevindt, tegen minstens een minimale prijs die wordt vermeld in titel 12 van de gunningsleidraad, volledig en zonder enig voorbehoud aan de Stad Hasselt te betalen. De minimale prijs zoals bepaald door de aanbestedende overheid is gebaseerd op enerzijds een geschatte marktprijs en anderzijds de (geraamde) waarde van de verplichtingen van de koper die met de verkoop gepaard gaan, onder meer de beoogde totaalrenovatie van het Dr. Willemsgebouw, de te realiseren doorsteek tussen de Thonissenlaan en de Dr. Willemsstraat, de implementatie van betaalbaar wonen en klein stedelijk wonen, enz. (zie verder). De koper neemt ingevolge deze aankoop alle eigenaarsverplichtingen die momenteel op het Dr. Willemsgebouw rusten integraal over.
- De totaalrenovatie van het Dr. Willemsgebouw, waarbij wordt ingezet op het maximaal behoud van het gebouw aan de Thonissenlaan, evenals op duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid en architecturale kwaliteit en waarbij de volgende functies binnen dit gebouw worden gerealiseerd:
*Een aanzienlijke residentiële functie.
*Een levendige plint die bijdraagt aan de dynamiek en het karakter van de straat.
- Behoud en opwaardering van een aanzienlijk deel van de groene ruimte in het hart van het gebouw.
- Creëren van een doorsteek voor voetgangers en fietsers doorheen de structuur. Deze doorgang moet een openbaar karakter hebben, een vlotte doorgang bieden en een rechtstreekse verbinding mogelijk maken van de Thonissenlaan naar de Dr. Willemsstraat. Er wordt aangedrongen op een onderhoudsvriendelijk ontwerp. Na realisatie en oplevering van deze doorsteek wordt deze kosteloos overgedragen aan het openbaar domein van de Stad Hasselt.
- De Stad Hasselt wil van het Dr. Willemsgebouw een pilootproject maken voor kleine stedelijke woonvormen en betaalbaar wonen opdat er een aanbod kan worden gecreëerd dat inspeelt op de noden van starters en singles.
*De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat de specifieke ruimtelijke karakteristieken van het Dr. Willemsgebouw de ontwerpers moet uitdagen om op deze locatie nieuwe concepten inzake klein stedelijk wonen te realiseren. Deze moeten toelaten om meer waarde te creëren met minder grondbeslag, wat een positief effect moet hebben op verkoopprijs.
*Betaalbaar wonen. De Stad Hasselt heeft de uitdrukkelijke ambitie om binnen het Dr. Willemsgebouw een aanzienlijk aandeel betaalbare woningen te realiseren. Daarbij wordt expliciet gemikt op innovatieve woonvormen en alternatieve financieringsvormen.
- De (aantrekking van enige) financiering die nodig is om het Dr. Willemsgebouw te kunnen aankopen en alle hierboven vermelde zaken te kunnen uitvoeren / realiseren.
Het projectgebied heeft een grondoppervlakte van 3.505m² en is gelegen aan de Thonissenlaan, zoals aangeduid op de plannen die zijn opgenomen in Bijlage I bij deze selectieleidraad.
Deze overheidsopdracht werd initieel (zie de selectieleidraad) gestructureerd als een occasioneel gezamenlijke opdracht (cfr. artikel 48 Overheidsopdrachtenwet) tussen de Stad Hasselt en het AGB Stadsontwikkeling Hasselt. Ingevolge voortschrijdend inzicht is besloten dat het AGB Stadsontwikkeling niet langer zal ageren als mede-opdrachtgever binnen deze opdracht.
Het stadsbestuur kiest ervoor om de ambities met betrekking tot het Dr. Willemsgebouw waar te maken vanuit een regisseursrol en door het voeren van een actief grondbeleid en gebouwenbeheer. In die optiek wil het stadsbestuur het Dr. Willemsgebouw verkopen maar dit niet zonder de vooropgestelde visie te verankeren en concretiseren. Dit laatste door de realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een doorsteek voor fietsers en voetgangers doorheen het Dr. Willemsgebouw (van Thonissenlaan tot Dr. Willemsstraat) in deze gunning in te schrijven. Gelet op het feit dat er met het oog op de realisatie van het beoogde programma ook een aanzienlijke ontwerpcomponent is binnen deze opdracht is overeenkomstig de Overheidsopdrachtenwet het gebruik van de mededingingsprocedure met onderhandeling toegelaten en wenselijk.
Er wordt een biedvergoeding voorzien voor niet-gegunde inschrijvers als een gedeeltelijke tussenkomst voor de kosten van het ontwerpend onderzoek en de opmaak van een gedetailleerde offerte. Om aanspraak te kunnen maken op deze vergoeding moeten niet-gegunde inschrijvers wel een regelmatige definitieve offerte ingediend hebben die een minimale globale score van 50 op 100 heeft behaald op de gunningscriteria en minstens een score van 25 op 50 op gunningscriterium 2 en daarbij minstens de helft van de punten heeft behaald voor de respectievelijke subgunningscriteria van gunningscriterium 2. Aangezien het aantal kandidaten na selectiefase is beperkt tot 3 kan deze kost maximaal oplopen tot € 75.000 BTW excl of € 90.750 BTW incl..
De investeringen die door koper dienen te worden gedaan in functie van de realisatie van de doorsteek voor fietsers en voetgangers doorheen het Dr. Willemsgebouw worden geraamd op € 777.500 BTW excl.. Zoals beschreven in leidraad dient deze doorsteek na realisatie kosteloos te worden overgedragen aan de stad Hasselt.
De koper dient aan de aanbestedende overheid een over te dragen kooprecht aan te beiden voor 45% van de netto beschikbare woonoppervlakte een minimumkorting van 15% op de geschatte marktwaarde in functie van het opzetten van financiële structuren ten behoeve van de doelstellingen betaalbaar wonen.
Met het oog op het uitvragen van verbeterde offertes (waarbij de intentie is om op basis van de verbeterde offertes over te gaan tot gunning van de opdracht) wil de aanbestedende overheid graag volgende 4 elementen finetunen/uitwerken:
1. Allereerst wil de aanbestedende overheid duidelijk maken welke waarderingsmethode zal gehanteerd worden in het kader van de waardebepaling. Dit in het kader van de minimumeis met betrekking tot betaalbaar wonen. Zoals beschreven in de gunningsleidraad (p. 32-33) eist de aanbestedende overheid dat de inschrijver een overdraagbare aankoopoptie/verkoopbelofte verkrijgt ten belope van 45% van de gerealiseerde totale netto woonoppervlakte binnen het gerenoveerde Dr. Willemsgebouw en dit met een korting van 15% ten opzichte van de (initiële) verkoopprijs. De initiële verkoopprijs wordt bepaald aan de hand van een door een beëdigd schatter geschatte marktwaarde. De aanbestedende overheid verduidelijkt bij deze hoe deze waardering zal verlopen.
2. Daarnaast verduidelijkt de aanbestedende overheid ook dat de inname openbaar domein die het gevolg is van de realisatie van de opgelegde doorsteek voor voetgangers en fietsers met openbaar karakter doorheen de site, wordt vrijgesteld van belastingen 'inname openbaar domein'. Conform het belastingreglement worden innames voor werken uitgevoerd door of in opdracht van openbare besturen hiervan vrijgesteld. De stad specifieert bij deze dat de werken aan een opgelegde doorsteek onder deze vrijstelling vallen. Immers, na realisatie en oplevering van deze doorsteek wordt deze kosteloos overgedragen aan het openbaar domein van de Stad Hasselt.
3. Tot slot finetunet de opdrachtgevende overheid ook de betalingsvoorwaarden. De Koper zal de koopprijs volledig betalen, maar wel binnen een periode die nu nader zal worden gespecifieerd, namelijk in twee delen, meer bepaald 10% bij akte en 90% uiterlijk twee (2) jaar na datum van het verlijden van de notariële aankoopakte. De termijn van twee (2) jaar kan mits schriftelijk akkoord van partijen verlengd worden.
In afwachting van de betaling van het saldo van de Koopprijs:
Nieuwe Koopprijs = (Koopprijs – voorschot) x ((1+ OLO 10 jaar + marge)^(A/365))
A: aantal dagen tussen Contractdatum en tijdstip betaling Saldo Koopprijs
OLO 10 jaar: OLO 10 jaar op datum verlijden akte
Marge: 0,4% op jaarbasis (40 basispunten)
4. Een verdere uitwerking van artikels 21 'Terugkooprecht (recht van inkoop)' en Artikel 24 'Beëindiging'.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (hierna: Overheidsopdrachtenwet).
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren (hierna: KB Plaatsing).
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten (Hierna: KB AUR).
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies (hierna: Rechtsbeschermingswet).
Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.
Koninklijk besluit van 13 juli 2014 betreffende de energie-efficiëntie-eisen in het kader van bepaalde overheidsopdrachten betreffende de verwerving van producten, diensten en gebouwen.
Wet van 20 maart 1991 houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken.
Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van den titel en van het beroep van architect.
De partijen zullen hun verplichtingen in het kader van onderhavige overeenkomst uitvoeren in overeenstemming met alle wettelijke verplichtingen waaronder, doch niet beperkt tot, de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, alsook de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Luik ontvangsten (des)investering uit verkoop
Luik uitgaven 'biedvergoedingen voor niet-gegunde inschrijvers'
Luik uitgaven 'vergoeding externe juryleden'
De gemeenteraad neemt kennis van het eerste en tweede aanvullend opdrachtdocument ter verduidelijking van de gunningsleidraad 'opdracht tot aankoop van het Dr. Willemsgebouw met de plicht tot realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw':
- 240424 Dr. Willems gunningsleidraad aanvullend opdrachtdoc 1 DEF.pdf
- 240627 Dr. Willems gunningsleidraad aanvullend opdrachtdoc 2 DEF.pdf
De gemeenteraad keurt het derde aanvullend opdrachtdocument goed dat dient ter verduidelijking en aanpassing van de gunningsleidraad 'opdracht tot aankoop van het Dr. Willemsgebouw met de plicht tot realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw':
- 240829 Dr. Willems gunningsleidraad aanvullend opdrachtdoc 3 DEF.pdf
- 240829 Dr. Willems gunningsleidraad aanvullend opdrachtdoc 3 bijlage principes waardering
De gemeenteraad keurt de aanvullingen en aanpassingen aan de verkoopovereenkomst (bijlage B) goed die deel uitmaakt van de gunningsleidraad van 'opdracht tot aankoop van het Dr. Willemsgebouw met de plicht tot realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw':
- 240903 Bijlage B Ontwerpovereenkomst Dr. Willemsgebouw DEF.pdf
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies van het bisdom voor:
Naast meerjarenplanwijzigingen werd er ook een budgetwijziging ontvangen met een gunstig advies van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
De geplande uitgaven voor restauratie van het dak in 2024 worden gespreid over 2024 en 2025. Hetzelfde gebeurt voor de gewestelijke toelage en de stadstoelage voor die investeringen. Er blijft voor 2024 een investering en betoelaging voorzien van 1.130.000 euro. Deze is echter groter dan voorzien in het MJP (760.000 euro).
Na overleg met de kerkfabriek blijkt het te gaan om een vergissing en zal het bedrag in het budget 2024 beperkt worden tot 760.000 euro. De kerkfabriek is hier mee akkoord, de rest van het budget blijft beschikbaar in het meerjarenplan, in 2025. De totale toelage blijft dus ongewijzigd.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024: -1.490.000 euro (verschuiving naar 2025)
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024: -12.000 euro
Wijziging leningen 2024: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Catharina Hasselt goed. Hierdoor wordt de investeringstoelage verdeeld over de jaren 2024 en 2025, het bedrag blijft gelijk.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Catharina Hasselt goed mits beperking van investeringstoelage 2024 tot het bedrag opgenomen in de meerjarenplanwijziging zijnde 760.000 euro i.p.v. 1.130.000 euro. De exploitatietoelage vermindert met 12.000 euro.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies van het bisdom voor:
Naast meerjarenplanwijzigingen werd er ook een budgetwijziging ontvangen met een gunstig advies van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024 en 2025: 0 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024: vermindering met 5.385 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2025: vermindering met 5.250 euro
Wijziging leningen in 2024 en 2025: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Boodschap Spalbeek goed met opmerking: het tekort in de exploitatie van privaat patrimonium kan niet toegerekend worden aan de exploitatietoelage. De exploitatietoelage wordt in 2024 beperkt tot 25.499,44 euro en in 2025 beperkt tot 26.293,02 euro. Deze meerjarenplanwijziging heeft geen invloed op de toelage van de stad.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Boodschap Spalbeek goed met opmerking: Het tekort in de exploitatie van privaat patrimonium kan niet meegerekend worden voor de exploitatietoelage. Het bedrag van de exploitatietoelage wordt beperkt tot 17.252,30 euro.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies van het bisdom voor:
Naast meerjarenplanwijzigingen werd er ook een budgetwijziging ontvangen met een gunstig advies van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024 met -75.206,61 euro
Wijziging van de investeringstoelage in 2025 met +75.206,61 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024 in de budgetwijziging: +600 euro
Wijziging leningen 2024: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Hollandsveld goed mits aanpassing. De toelage mag verschuiven van 2024 naar 2025 maar het bedrag moet gelijk blijven, nl. 75.206,61 euro. De verhoging van 20% werd niet besproken met de stad Hasselt en niet gedocumenteerd. Dit werd besproken met de kerkfabriek, ze zijn akkoord om de 20% te laten vallen.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Hollandsveld goed. Hierdoor stijgt de exploitatietoelage met 600 euro, deze blijft binnen het goedgekeurde meerjarenplan. De investeringstoelage van 75.206,61 euro verschuift van 2024 naar 2025. (De verhoging van de investeringstoelage van 20%, gevraagd in de MJPW, wordt niet goedgekeurd.)
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies van het bisdom voor:
Naast meerjarenplanwijzigingen werd er ook een budgetwijziging ontvangen met een gunstig advies met opmerking "De wijziging aan het meerjarenplan waarvan sprake in het begeleidend schrijven werd, behoudens vergissingen aan onze kant, niet teruggevonden" van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2024 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2024/1 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024 en 2025: 0 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024 met -90 euro en in 2025 met -35 euro
Wijziging leningen 2024 en 2025: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Jozef Tuilt goed. Hierdoor daalt de exploitatietoelage voor 2024 met 90 euro en in 2025 met 35 euro.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Jozef Tuilt goed met opmerkingen: de exploitatie-uitgaven van de BW zijn hoger dan deze in de MJPW. Dat is ook zo voor de exploitatieontvangsten. Er is geen invloed op de gevraagde exploitatietoelage die wel binnen het meerjarenplan blijft.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies met opmerking "De strategische nota ontbreekt" van het bisdom voor:
Naast meerjarenplanwijzigingen werd er ook een budgetwijziging ontvangen met een gunstig advies met opmerking "De wijziging aan het meerjarenplan waarvan sprake in het begeleidend schrijven werd, behoudens vergissingen aan onze kant, niet teruggevonden" van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024 en 2025: 0 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024 en 2025: 0 euro
Wijziging leningen 2024 en 2025: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Amandus Stokrooie goed. Er wijzigt niets aan de exploitatietoelage en de investeringstoelage van 2024 en 2025.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Amandus Stokrooie goed met opmerking: het investeringsoverschot dient weggewerkt te worden. Deze goedkeuring heeft geen invloed op de tussenkomst van de stad.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de meerjarenplanwijziging met een gunstig advies met opmerking ""Z" (Overzicht): Het resultaat van de investeringen dient gelijk te zijn aan nul" van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2025: 12.408,87 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2025: 3.840,87 euro
Wijziging leningen 2024 en 2025: 0 euro
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Stevoort goed met opmerking: Het investeringsoverschot dient weggewerkt te worden. De exploitatietoelage stijgt met 3.840,87 euro in 2025 en de investeringstoelage stijgt met 12.408,87 euro in 2025.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we de budgetwijziging met een gunstig advies van het bisdom voor:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 oktober 2023 over het budget 2024 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2024 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2024/1 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2024: 0 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2024: 0 euro
Wijziging leningen 2024: -5.700 euro
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Gertrudis Kuringen goed. Er wijzigt niets aan de exploitatietoelage en de investeringstoelage van 2024 vanuit de stad Hasselt.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
Wet tot wijziging van artikel 124, 1°, van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, teneinde de wetgeving betreffende de uitoefening van technische verpleegkundige verstrekkingen door een mantelzorger of door een bekwame helper.
Decretale wijzigingen in het decreet rechtspositie van de gesubsidieerde personeelsleden van de instellingen van het gesubsidieerd onderwijs werden vertaald naar het arbeidsreglement op het advies van OVSG.
Alle aanpassingen werden onderhandeld in het ABC en werden goedgekeurd door de vakbondsafgevaardigden.
Globaal overzicht wijzigingen
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen in het arbeidsreglement voor de personeelsleden van de Stedelijke Basisscholen Hasselt goed.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
De wijzigingen in het decreet rechtspositie van de gesubsidieerde personeelsleden van de instellingen van het gesubsidieerd onderwijs ten gevolgen van CAOXII.
Decretale wijzigingen in het decreet rechtspositie van de gesubsidieerde personeelsleden van de instellingen van het gesubsidieerd onderwijs werden vertaald naar het arbeidsreglement op het advies van OVSG.
Alle aanpassingen werden onderhandeld in het ABC.
Globaal overzicht wijzigingen
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen in het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het stedelijk deeltijds kunstonderwijs goed.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
Het schoolreglement wordt opgesteld volgens het model van schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG). Het schoolreglement bestaat uit een algemeen deel en uit een afsprakennota (schoolspecifieke bepalingen).
De wijzigingen hebben wat het schoolreglement betreft betrekking op:
De basis van de afsprakennota is hetzelfde voor de 5 stedelijke basisscholen. Deze werden verder ingevuld met schoolspecifieke afspraken.
Volgende wijzigingen werden vormelijk doorgevoerd:
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de afsprakennota.
Het huidig schoolreglement basisonderwijs (inclusief de afsprakennota's), goedgekeurd op datum 27 juni 2023, moet aangepast worden conform de wijzigingen in de regelgeving.
De aangepaste versie van het schoolreglement en de aangepaste versies van de afsprakennota's werden voor overleg voorgelegd aan de schoolraden van de verschillende stedelijke basisscholen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 27, 28, 33, 37, 54 en 172 quinquies.
Het decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018.
Het decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april 2004 zoals gewijzigd door het decreet van 4 april 2014 houdende de diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van de leerlingen in het basis en secundair onderwijs en betreffende participatie op school.
De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde schoolreglement met inbegrip van de afsprakennota's goed.
Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs met inbegrip van de afsprakennota's, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2023 wordt opgeheven.
Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de afsprakennota wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Het schoolreglement treedt in werking op 1 september 2024.
Het academiereglement van knst.beeld en knst.podium, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2023, dient aangepast te worden ingevolge wijzigingen aan de schoolorganisatie en hogere regelgeving.
De wijzigingen hebben betrekking op:
Als bijlage een versie van het academiereglement van knst.beeld en knst.podium waarin de wijzigingen werden aangeduid alsook een definitieve versie van het academiereglement.
Voor elke instelling deeltijds kunstonderwijs moet een reglement opgesteld worden dat de betrekkingen regelt tussen het schoolbestuur en de ouders/leerlingen, zo ook voor knst.beeld en knst.podium.
Het model van reglement van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) werd gehanteerd als uitgangspunt.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 104 en 119.
Decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.
De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde academiereglement goed.
Het bestaande academiereglement van knst.beeld en knst.podium, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2023, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit academiereglement.
Het academiereglement en het artistiek-pedagogisch project worden door de directeur via elektronische drager meegedeeld aan de leerling of de ouders van de minderjarige leerling bij de eerste inschrijving van de leerling. Wijzigingen aan deze documenten worden eveneens aan de leerling/ouders meegedeeld via elektronische drager. Het academiereglement is beschikbaar via de website van knst.Hasselt.
Het academiereglement treedt in werking op 1 september 2024.
Op 23/6/2023 werd het decreet tot bescherming van klokkenluiders in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap goedgekeurd. Dit decreet is een omzetting van de Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden (2019/1937).
Naar aanleiding van dit decreet werd de meldingsregeling voor meldingen van integriteitsinbreuken - zoals reeds werd opgenomen in het arbeidsreglement ‘stedelijke basisscholen Hasselt’ en arbeidsreglement ‘Hasseltse kunstscholen’ (zoals gewijzigd gemeenteraad 27 juni 2023) - aangepast. Deze aanpassingen liggen voor als onderdeel van de gewijzigde arbeidsreglementen op de gemeenteraad van 24 september 2024.
In artikel 8 van het decreet tot bescherming van klokkenluiders in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald dat iedere instelling een intern meldkanaal heeft. Het interne meldkanaal kan door de instelling zelf worden beheerd of extern ter beschikking worden gesteld door een derde. Het interne meldkanaal bestaat uit ten minste een persoon die bevoegd is om meldingen te ontvangen en te behandelen.
Er wordt voorgesteld om volgende twee leden van het integriteitscomité van stad Hasselt aan te stellen als intern meldingskanaal: de integriteitscoördinator en de jurist van het integriteitscomité. Dit omwille van volgende redenen:
De integriteitscoördinator en de jurist van het integriteitscomité zijn bevoegd voor het ontvangen en behandelen van meldingen in de zin van de deontologische code. Van zodra zij een melding behandeld hebben, rapporteren ze hierover aan het integriteitscomité die desgevallend over verdere stappen kan adviseren. De rapportering gebeurt op anonieme wijze, waardoor de vertrouwelijkheid van de melder gevrijwaard blijft (tenzij de melder instemt om zijn identiteit te mogen bekendmaken).
Artikel 8 Decreet tot bescherming van klokkenluiders in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap
De gemeenteraad stelt de integriteitscoördinator en de jurist van het integriteitscomité van stad Hasselt aan als intern meldingskanaal voor meldingen in de zin van de deontologische code voor de Hasseltse stedelijke basisscholen en de Hasseltse kunstscholen.
Het college van burgemeester en schepenen gaf op 27 juni 2024 (2024_CBS_0272) de goedkeuring voor de opstart van het dossier betreffende de verkoop van het pand in de Vijversstraat 23, 3500 Hasselt of kadastraal gekend onder Hasselt, 7de afdeling, sectie G, perceelnummers: 49/M7 en 49/H10. Dienst grondbeleid heeft ondertussen het schattingsverslag ontvangen en wil graag verder met het dossier.
Het pand werd in 2020 aangekocht in functie van de noden van de buitenschoolse Kinderopvang. Na de aankoop van het onroerend goed, bleek het toch niet zo ideaal te zijn. Het onroerend goed heeft té veel ingrepen nodig en er zouden te veel investeringen van grote aard nodig zijn om het gebruiksklaar te maken, de indeling van het pand is niet ideaal voor de buitenschoolse kinderopvang. De jaren verstreken en tot op heden is er geen invulling van het pand geweest.
Onder andere in het kader van klimaatproject Sure2050, is het aangeraden om het onbenut en leegstaand patrimonium van de stad Hasselt kritisch te bekijken en indien nodig te vervreemden op de openbare verkoopmarkt. Na een eerste check is het onroerend goed gelegen te Vijversstraat 23 een ideaal pand om van de hand te doen.
De Stad heeft voor de grond een blanco bodemattest ontvangen. Het EPC-attest wordt opgemaakt via de dienst gebouwbeheer die hiervoor een extern raamcontract heeft. Daarnaast zal het gebouw ook nog gecontroleerd worden op asbest, hiervoor heeft dienst gebouwen een extern raamcontract. Deze inventaris zal dienst grondbeleid op korte termijn ontvangen.
Geowijzer heeft het schattingsverslag voor het pand overgemaakt d.d. 26 juli 2024. Het betreft volgende:
Een onroerend goed, gelegen in de Vijverstraat 23, 3500 Hasselt of kadastraal gekend onder: Hasselt, 7de afdeling, sectie G, nr. 49/M7 en 49H10. Het pand is gelegen in Hasselt/Kiewit op circa 3,5 km van het centrum van Hasselt. Verder bevindt het zich in een residentiële omgeving gelegen nabij N74. Er is een bushalte gelegen op circa 150m en treinstation van Kiewit is gelegen op circa 1 km.
De woning werd gebouwd in 1949, is een halfopen bebouwing en heeft een kadastrale oppervlakte van 5a19ca.
Waarde beïnvloede factoren in positieve zin:
Waarde beïnvloede factoren in negatieve zin:
Waarde in vrije verkoop:
Waarde openbare procedure:
Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring aan de gemeenteraad om het pand openbaar te mogen verkopen via het online biedingsplatform van Covast. De verkoopprijs via openbare verkoop werd geschat op € 230.000,00 (d.d. 26 juli 2024). Dit bedrag zal tevens de instelprijs en zo ook de minimale verkoopprijs zijn. Biedingen zijn mogelijk vanaf € 230.000,00 via de openbare procedure.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om over te gaan tot het toewijzen van bovenvermeld goed indien de geboden prijs de minimumprijs bedraagt.
In het besluit van burgemeester en schepenen op 27 juni 2024 (2024_CBS_0272) werd de aanstelling van Covast ter organisatie van deze openbare verkoop om zo de meest biedende kandidaat-koper op te leveren reeds goedgekeurd.
In het besluit van burgemeester en schepenen op 27 juni 2024 (2024_CBS_0272) werd notariskantoor Michaël Van Der Linden (Toekomststaat 56, 3500 Hasselt) reeds aangesteld. Deze notaris wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier en de opmaak van de ontwerp- en authentieke akte.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Opbrengst (= verkoop onroerend goed)
De gemeenteraad keurt de openbare verkoop van het pand gelegen in de Vijversstraat 23, 3500 Hasselt en kadastraal gekend onder: Hasselt; 7de afdeling, sectie G, nrs.: 49/M7 en 49/H10, goed.
De instelprijs werd bepaald door het schattingsverslag d.d. 26 juli 2024 opgesteld door landmeter-expert Bart Severi (2024/HA24) en bedraagt € 230.000,00 via openbare verkoop.
Bij openbare verkoop is er recht van hoger bod mogelijk.
De gemeenteraad keurt goed dat COVAST cvba de openbare verkoop organiseert met als doel de meest biedende kandidaat-koper op te leveren. De uitvoering van deze opdracht moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2020-0149-01 van 11 september 2020 (2020_CBS_02498).
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om over te gaan tot het toewijzen van bovenvermeld goed indien de geboden prijs de minimumprijs bedraagt.
De Algemene Administratie voor de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen het ook mag wezen.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 27 juni 2024 (2024_CBS_027) de aanstelling van notariskantoor Michaël Van Der Linden (Toekomststraat 56, 3500 Hasselt), goed. Deze notaris zal het dossier afhandelen en op zijn beurt de authentieke akte verlijden.
Alle kosten met betrekking tot deze akten vallen ten laste van de koper(s).
Stad Hasselt wil de verkoop van zandzakjes aan iedere burger op het grondgebied van Hasselt faciliteren naar analogie met andere gemeenten.
Om een retributie te kunnen heffen dient het retributiereglement voor de prestaties geleverd door de stedelijke uitvoeringsdiensten te worden aangepast en goedgekeurd.
Dit is de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Volgende punten in het reglement worden aangepast:
Toevoeging: retributie voor zandzakjes 5 euro per 10 zakjes.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
MJP nr. 008442 (voor de zandzakjes)
BA - diverse ontvangsten
ACTIE: A000764 - basisbudget magazijn
ARK: 74500000 Overige diverse operationele opbrengsten
De gemeenteraad keurt de toevoeging van zandzakjes aan het retributiereglement op de prestaties, geleverd door de technische uitvoeringsdienst goed vanaf 1 oktober 2024.
Het Muziekatelier Hasselt heeft zijn plaats in het landschap van instellingen in Hasselt waar men muziek kan aanleren.
Zowel kinderen als volwassenen kunnen bij hen terecht om op een aangename wijze te leren musiceren en dit op hun tempo en op hun niveau, zodat ze er veel voldoening uit halen.
Hun methode is gebaseerd op het notenschrift en zij bieden dus zowel Algemene Muziekleer (notenleer) als instrumentleer. Diverse muzikale genres komen aan bod zoals pop, rock, jazz, kleinkunst, wereldmuziek, ...
Tenslotte bieden zij de cursisten ook de gelegenheid om hun talenten te demonstreren via hun café chantants en helpen zij graag andere Hasseltse organisaties om hun events op te luisteren (bv. vernissages zoals Lens en Penseel, concerten in Verzorgingstehuizen en dergelijke).
Met ongeveer 200 cursisten en 16 docenten volstaat het inschrijvingsgeld van de cursisten niet om alle kosten te dekken.
In het meerjarenplan van de stad Hasselt staat dat men verenigingen en organisatoren wenst te ondersteunen in hun werking.
Met het toekennen van deze toelage stimuleert ze talentontwikkeling bij muzikanten van verschillende niveau's.
Op deze manier wordt de humuslaag van muzikanten in Hasselt blijvend gevoed.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 5.000,00
Volgnummer: MJP002336 - BE - Tussenkomst in de werkingskosten van Muziekatelier Hasselt vzw (nominatief)
Exploitatiebudget.
Actienummer: AC000264
Algemeen rekeningnummer: 64900000
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: €20.000,00 in 2024.
Saldo na uitbetaling van deze toelage is € 0,00.
(Verhoging met €5.000 via AMJP058110 ingezet, op agenda van MAT 19/06/2024)
De gemeenteraad keurt de verhoging van de nominatieve toelage aan Muziekatelier Hasselt vzw van € 5.000,00 voor 2024 goed.
Conform artikel 263 van het decreet lokaal bestuur wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
De evaluatie van de prioritaire actieplannen geeft een duidelijk beeld over het besteden van de beschikbare kredieten en de uitvoering ervan.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 263.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van lokale besturen artikel 6 en artikel 29.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2024 van de prioritaire actieplannen.
Ter hoogte van de volkstuintjes aan de Notelarenstraat dient het parkje verder aangelegd te worden.
In het kader van de opdracht “Aanleg van parkje Notelarenstraat” werd een bestek met nr. 2024-5644 opgesteld door Stadsbeheer - Werken - Groendienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 39.364,60 excl. btw of € 47.631,2 incl. btw. (21%)
.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien:
Raming:€ 39.364,6 excl. btw of € 47.631,2 incl. btw. (21%)
Beleidsinvesteringbudget
ORBA: PA5806: € 50.000
Uitgave opgenomen in de lijst investeringsbudget 2024-2026 - onder tabblad prio 1A
Borg: neen
Prijsherziening: neen
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-5644 en de raming voor de opdracht “Aanleg van parkje Notelarenstraat”, opgesteld door Stadsbeheer - Werken - Groendienst goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 39.364,6 excl. btw of € 47.631,2 incl. btw. (21%)
.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
We hebben al meerdere discussies gehad over het ontmoetingscentrum van Runkst. De verenigingen die dat centrum doen draaien, zijn zeer actief. Ze hebben zonet nog de Runkster Volksfeesten georganiseerd. Het ontmoetingscentrum is echter versleten tot op de draad. Zeventien jaar geleden werd er een nieuw ontmoetingscentrum beloofd. Vandaag zijn we nog altijd niet verder dan plannen.
De huidige bestuurscoalitie deelde in het begin van de legislatuur mee dat ze aan de Sint-Hubertuskerk het “Ontmoetingscentrum van de Toekomst” wilden bouwen. De verenigingen hadden veel moeite met die beslissing, omdat hiervoor de uitgewerkte plannen achter het huidig OC werden afgevoerd. Over die plannen was er eensgezindheid in de buurt, omdat hier een lang proces van inspraak en aanpassingen was aan voorafgegaan.
De verenigingen zijn desalniettemin meegegaan met de nieuwe plannen. Er is opnieuw heel wat overleg gepleegd. De verenigingen hebben, op basis van hun rijke ervaring met het beheer van een OC, heel wat elementen aangebracht om de oorspronkelijke plannen – binnen dezelfde oppervlaktecontouren – gevoelig te verbeteren, in samenspraak met de stadsdiensten en de architect. Dit leidde tot de plannen van februari 2023.
Nadien heeft het schepencollege echter opnieuw een aantal wijzigingen aangebracht aan deze plannen, hoofdzakelijk uit besparingsoverwegingen. Zij brengen een multifunctioneel gebruik en een goed beheer van het OC ernstig in het gedrang. In een schrijven van 4 juli 2024 hebben de verenigingen toegelicht waarom de plannen van februari 2023 beter zijn en wat er zeker terug moet veranderen (zie bijlage).
Met deze motie vragen wij dan ook de steun van de gemeenteraad om terug te keren naar de plannen van februari 2023 voor het OC van Runkst en de verenigingen de mogelijkheid te geven om het bruisend ontmoetingscentrum in hun wijk verder te ontwikkelen.
Verschillende verenigingen en organisaties uit Runkst voerden reeds diverse keren actie met betrekking tot de bouw van een nieuw Ontmoetingscentrum in Runkst. Ze eisten van het stadsbestuur de ongewijzigde uitvoering van de plannen zoals die volgens gemaakt in februari 2023.
Welk is de huidige stand van zaken aangaande de bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum in Runkst?
Werd (of wordt er nog) er recent nog overleg ter zake gevoerd? Met wie, wanneer en met welk resultaat?
Indien niet, waarom niet?
Wij kregen een getuigenis van een papa over de gratis Buzzy Pazz in Hasselt voor jongeren bij De Lijn. Deze Pazz is beschikbaar voor alle jongeren tussen 6 en 20 jaar. Maar voor jongeren die onder co-ouderschap vallen, is de pas enkel beschikbaar tot 18 jaar. De papa kreeg het volgende antwoord van de stad:
“Er is een reglement rond het co-ouderschapsregister opgesteld. In dit reglement wordt aangegeven dat ouders hun co-ouderschap kunnen laten registeren in het Rijksregister, zoals dit ook kan in andere steden en gemeenten. In Hasselt zijn er dan extra bepalingen toegevoegd in dit reglement. Er is namelijk gesteld dat alle minderjarige kinderen in co-ouderschap recht hebben op dezelfde voordelen als minderjarige kinderen van ouders die in Hasselt gedomicilieerd zijn. De grens voor de voordelen is dus vastgelegd tem. 18 jaar. Dit is dus de achterliggende reden voor uw situatie.”
Mijn vraag: is het mogelijk om deze manifeste discriminatie tussen jongeren met co-ouderschap en jongeren zonder co-ouderschap zo snel mogelijk op te heffen?
Parkeren voor studenten in Hasselt is nog steeds een probleem. Studenten kunnen gratis parkeren op de site parking H. Maar voor studenten van de UHasselt, die les volgen in de Oude Gevangenis, is dat nog een heel eind wandelen.
Vlakbij de Oude Gevangenis is de parking onder de Blauwe Boulevard. Die parking is eigendom van de stad en staat tijdens de kantooruren quasi leeg.
Mijn vraag: kan deze parking tijdens de kantooruren gratis ter beschikking gesteld worden van de studenten van de UHasselt die les volgen in de Oude Gevangenis?
Het EK Wielrennen had een grote impact op Hasselt en haar inwoners, zowel positief als negatief.
Dat het EK door het in beeld brengen van de stad en de regio, en door de overnachtingen een toeristische meerwaarde creëerde die hopelijk nog lang na 2024 blijft nazinderen, staat buiten kijf.
Dat grote delen van Hasselt en veel Hasselaren tijdens het EK hinder, tot zelfs grote hinder ondervonden, is echter ook een feit. Dat een evenement van dergelijke omvang de mobiliteit impacteert, is een evidentie die men er moet bijnemen; de bluts en de buil als het ware.
Maar samen met ons stelden heel wat Hasselaren en handelaren uit de binnenstad vast dat de negatieve impact op hun dagelijks leven wel erg groot was:
- sommige gezinnen kregen tot drie keer toe een brief met andere instructies omtrent de uren dat hun woning niet toegankelijk zou zijn,
- andere gezinnen kregen dan weer een schrijven dat er niet geparkeerd zou mogen worden in hun straat tussen 8u en 18u. Toen hun wagen om even voor 6u 's ochtends getakeld werd, bleek dat de politie 6u - 20u als niet-parkeertijd had doorgekregen,
- de in- en uitgang tot Henegouwberg werd op zaterdag 20 minuten voor het in de brief vermelde uur al hermetisch afgesloten "omdat de organisatie dat zo besliste". Via het fietspad naar de Trekschurenstraat probeerden velen alsnog de wijk in- en uit te rijden, hetgeen in combinatie met de fietsers levensgevaarlijk was,
- de inwoners van Hollands Veld bleken plots Runkstenaren te zijn en moest op een vaag kaartje uitvissen hoe hun wijk al dan niet geïmpacteerd was,
- op o.a. de Maastrichtersteenweg zouden inwoners hun woning kunnen verlaten tussen 20u en 8u, maar een ononderbroken lang lint van nadarhekkens verhinderde dat alsnog,
- en voor veel handelaren was de doodse binnenstad, zeker de eerste dagen van het EK, een dikke streep door de rekening.
Welke lessen heeft het stadsbestuur getrokken uit het verloop van de organisatie en wat zal men in de toekomst anders doen als er nog eens een evenement met een dergelijke impact naar Hasselt komt? En moeten de eigenaars van wagens die getakeld werden, terwijl hun informatiebrief andere informatie bevatte, die takelkosten alsnog betalen?