De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2024. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2024 goed.
Het schrijven van Fluvius OV van 2 september 2024, voor de digitale buitengewone algemene vergadering van 13 november om 18.30 uur met agenda:
De stad Hasselt is deelnemer van Fluvius OV.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2019 en de beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2020 waarbij mevrouw Laurence Libert, schepen, en de heer Philip Dehollogne, gemeenteraadslid, respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde om de stad Hasselt te vertegenwoordigen op de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van Fluvius OV en dit voor de volledige duur van de legislatuur 2019-2024, tot andersluidend besluit van de gemeenteraad.
Artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de digitale buitengewone algemene vergadering, van 13 november 2024 van Fluvius OV goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de digitale buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 13 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op, zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Aan schepen Laurence Libert en raadslid Philip Dehollogne wordt mandaat gegeven om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden ingeval van verdaging van deze buitengewone algemene vergadering met dezelfde agenda.
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Fluvius OV.
Het schrijven van Fluvius Limburg van 18 september 2024, voor de buitengewone algemene vergadering van 7 november 2024, om 18.00 uur, met volgende agenda:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
3. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
De stad Hasselt is deelnemer van Fluvius (voorheen Infrax Limburg).
De beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2019 en de beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2020 waarbij de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde om de stad Hasselt te vertegenwoordigen op de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van Fluvius Limburg en dit voor de volledige duur van de legislatuur 2019-2024, tot andersluidend besluit van de gemeenteraad.
Artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 24 van de statuten van Fluvius Limburg.
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 7 november 2024 goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad Hasselt, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 7 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op, zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Aan raadsleden Philip Dehollogne en Bart Moors wordt mandaat gegeven om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden ingeval van verdaging van deze algemene vergadering met dezelfde agenda.
De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 met de volgende agendapunten:
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;
Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal;
Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;
Stad Hasselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 september 2023 waarbij de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Cipal.
Artikel 15 en 15bis van de statuten van Cipal.
Geen financiële gevolgen.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal op 7 november 2024 goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De gemeenteraad verleent aan de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors mandaat om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen en aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De uitnodiging van de dienstverlenende vereniging s-Lim voor de buitengewone algemene vergadering van 19 november 2024 met de volgende agenda:
1. Bespreking en goedkeuring van de begroting, te ontwikkelen activiteiten en strategie voor het boekjaar 2025
2. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
De stad Hasselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging s-Lim DV.
Artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.
De statuten van s-Lim DV, in het bijzonder artikel 26 inzake de samenstelling van de algemene vergadering.
Raadslid Smets zal de vergadering bijwonen.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van s-Lim DV d.d. 19 november 2024 goed op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
Aan raadsleden Brigitte Smets en Joske Dexters wordt mandaat gegeven om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad Hasselt, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van s-Lim DV op 19 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op, zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden van onderhavige beslissing.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden ingeval van verdaging van deze buitengewone algemene vergadering met dezelfde agenda.
In de omgeving van het Capucienenplein wordt de materiële openbare orde al te vaak verstoord door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Deze verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein.
De burgemeester nam maatregelen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan.
In de omgeving van het Capucienenplein doen zich op het openbaar domein al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde en overlast voor door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Sinds geruime tijd volgt de politie samen met de andere sociale partners de omstandigheden op het Capucienenplein nauwgezet op. Echter blijven er talloze meldingen toekomen bij politie van derden die hinder ondervinden door de omstandigheden op het plein met als bijkomend gevolg talloze interventies.
Ook in het meldingssysteem van de stad Hasselt komen er veelvuldig meldingen binnen van personen ( buurtbewoners, bezoekers van de stad,...) die hinder ondervinden van de omstandigheden op het Capucienenplein.
De omstandigheden op het Capucienenplein werden gedurende een geruime tijd gemonitord door zowel de lokale politie als door de stadsdiensten maar een verbetering van de overlast is tot op heden niet aan de orde.
De verstoringen van de materiële openbare orde en de overlast doen zich vooral voor in volgende straten:
Er wordt verwezen naar het advies van politie d.d. 17 september 2024 waaruit blijkt dat in bovenvermelde straten in de periode van 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024 maar liefst 330 meldingen zijn toegekomen bij de lokale politie inzake overlast. Naar aanleiding van deze meldingen werden er gedurende de periode 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024, 241 interventies uitgevoerd in de perimeter Capucienenplein ( Capucienenplein - Torenstraat - Capucienenstraat). Daarnaast deed de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad ook nog 37 interventies op eigen initiatief.
Ten gevolge van deze meldingen en interventies werden er gedurende de periode van 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024, 98 PV's opgesteld. De opgestelde PV's hebben betrekking op volgende feiten:
Zo ligt het aantal opgestelde PV's voor 2024 ( tot en met 1 september 2024) al hoger dan het totaal aantal opgestelde PV's voor het desbetreffende gebied dan in 2022 (79) en in 2021 (69). In 2023 werden er voor het desbetreffende gebied 135 PV's opgesteld wat al een stijging inhield ten aanzien van de jaartallen 2022 en 2021.
Bijgevolg kunnen we concluderen dat de PV's die werden opgemaakt voor het desbetreffende gebied ten gevolge zijn van overlast en verstoringen van de materiële openbare orde op het openbaar domein. Vaak worden deze overlast en verstoringen gepleegd onder invloed van alcohol.
Uit advies blijkt duidelijk dat er zich in de betreffende straten en plein een probleem voordoet inzake verstoringen van de materiële openbare orde en overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Naar aanleiding van eerdere bestuurlijke verslagen van de politie gedurende het jaar 2024 werd de tijd genomen om de omstandigheden in de omgeving van het Capucienenplein nauwgezet op te volgen binnen verschillende overleggen tussen de bestuurlijke overheid en de lokale politie ( overlastoverleg, overleg bestuurlijke handhaving,... ). Telkens bleven we signalen krijgen van de problematiek van alcoholmisbruik in de omgeving van het Capucienenplein en dit steeds met de nodige agressie tot gevolg.
Wanneer alcohol genuttigd wordt in horecazaken en de bijhorende terrassen zijn de uitbaters ervoor verantwoordelijk dat zij hun klanten geen dergelijke hoeveelheden alcohol schenken dat de klanten dronken worden en daardoor de materiële openbare orde verstoren en overlast veroorzaken op het openbaar domein.
Tegen uitbaters van horecazaken die te lichtzinnig omspringen met het schenken van alcohol kan de burgemeester optreden in het kader van zijn politiebevoegdheden zoals deze hem worden toegekend in de Nieuwe Gemeentewet.
Wanneer personen alcohol nuttigen op het openbaar domein is er evenwel geen uitbater of andere persoon die erop toeziet dat deze personen geen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen op het openbaar domein.
Het gebruiken van alcohol op het openbaar domein houdt dan ook een groter risico in voor verstoringen van de materiële openbare orde en voor overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol dan het nuttigen van alcohol in een horecazaak.
De burgemeester is krachtens artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.
Gelet op de toenemende ernstige materiële overlast op en rond het Capucienenplein was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid van de bezoekers en omwonenden te bewaken. Deze toenemende overlast werd tevens duidelijk op een coördinatieoverleg rond dak- en thuislozen dat plaatsvond op woensdag 25 september 2024 waaruit eveneens bleek dat dringend maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid in de omgeving van het Capucienenplein te waarborgen.
Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein in de betreffende straten waar zich de overlast voordoet, was en is noodzakelijk teneinde de openbare orde te kunnen waarborgen en openbare overlast tegen te gaan.
Deze politieverordening is onmiddellijk in werking getreden op 2 oktober 2024 en geldt tot en met 31 maart 2025. Na deze periode volgt een evaluatie waarbij gekeken wordt naar het effect van deze maatregel op de meldingen en vaststellingen van overlast.
De burgemeester ging op woensdag 2 oktober 2024 dan ook over tot goedkeuring van de politieverordening "Verbod op het bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein - omgeving Capucienenplein".
Deze politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 119, 134 §1 en 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening inzake het verbod op het bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein zone Capucienenplein, zoals gevoegd in bijlage en goedgekeurd door de burgemeester bij besluit d.d. 2 oktober 2024.
In de omgeving van Quartier Bleu wordt de materiële openbare orde al te vaak verstoord door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Deze verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein.
De burgemeester nam maatregelen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan.
In de omgeving van Quartier Bleu doen zich op het openbaar domein al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde en overlast voor door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Sinds geruime tijd volgt de politie samen met de andere sociale partners de omstandigheden in de omgeving nauwgezet op. Echter blijven er talloze meldingen toekomen bij politie van derden die hinder ondervinden door de omstandigheden op het openbaar domein in de omgeving van Quartier Bleu met als bijkomend gevolg talloze interventies.
Ook in het meldingssysteem van de stad Hasselt komen er veelvuldig meldingen binnen van personen ( buurtbewoners, bezoekers van de stad,...) die hinder ondervinden van de omstandigheden in de omgeving van Quartier Bleu.
De omstandigheden in de omgeving van Quartier Bleu werden gedurende een geruime tijd gemonitord door zowel de lokale politie als door de stadsdiensten maar een verbetering van de overlast is tot op heden niet aan de orde.
De verstoringen van de materiële openbare orde en de overlast doen zich vooral voor in volgende straten:
Er wordt verwezen naar het advies van politie d.d. 26 september 2024 waaruit blijkt dat in bovenvermelde straten in de periode van 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024 maar liefst 266 meldingen zijn toegekomen bij de lokale politie inzake overlast. Naar aanleiding van deze meldingen werden er gedurende de periode 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024, 208 interventies uitgevoerd in de perimeter Quartier Bleu. Daarnaast deed de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad ook nog 27 interventies op eigen initiatief.
Ten gevolge van deze meldingen en interventies werden er gedurende de periode van 1 januari 2024 tot en met 1 september 2024, 81 PV's opgesteld. De opgestelde PV's hebben betrekking op volgende feiten:
Het aantal opgestelde PV's voor 2024 ( tot en met 1 september 2024) bedraagt reeds 81.
Bijgevolg kunnen we concluderen dat de PV's die werden opgemaakt voor het desbetreffende gebied ten gevolge zijn van overlast en verstoringen van de materiële openbare orde op het openbaar domein. Vaak worden deze overlast en verstoringen gepleegd onder invloed van alcohol.
Uit advies blijkt duidelijk dat er zich in de betreffende straten en plein een probleem voordoet inzake verstoringen van de openbare orde en overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Naar aanleiding van eerdere bestuurlijke verslagen van de politie gedurende het jaar 2024 werd de tijd genomen om de omstandigheden in de omgeving van Quartier Bleu nauwgezet op te volgen binnen verschillende overleggen tussen de bestuurlijke overheid en de lokale politie ( overlastoverleg, overleg bestuurlijke handhaving,... ). Telkens bleven er signalen komen van de problematiek van alcoholmisbruik in de omgeving van Quartier Bleu en dit steeds met de nodige agressie tot gevolg.
Wanneer alcohol genuttigd wordt in horecazaken en de bijhorende terrassen zijn de uitbaters ervoor verantwoordelijk dat zij hun klanten geen dergelijke hoeveelheden alcohol schenken dat de klanten dronken worden en daardoor de materiële openbare orde verstoren en overlast veroorzaken op het openbaar domein.
Tegen uitbaters van horecazaken die te lichtzinnig omspringen met het schenken van alcohol kan de burgemeester optreden in het kader van zijn politiebevoegdheden zoals deze hem worden toegekend in de Nieuwe Gemeentewet.
Wanneer personen alcohol nuttigen op het openbaar domein is er evenwel geen uitbater of andere persoon die erop toeziet dat deze personen geen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen op het openbaar domein.
Het gebruiken van alcohol op het openbaar domein houdt dan ook een groter risico in voor verstoringen van de materiële openbare orde en voor overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol dan het nuttigen van alcohol in een horecazaak.
De burgemeester is krachtens artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.
Gelet op de toenemende materiële overlast in de omgeving van Quartier Bleu was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid van de bezoekers en omwonenden te bewaken. Deze toenemende overlast werd tevens duidelijk op een coördinatieoverleg rond dak- en thuislozen dat plaatsvond op woensdag 25 september 2024 waaruit eveneens bleek dat dringend maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid in de omgeving van Quartier Bleu te waarborgen.
Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein in de betreffende straten waar zich de overlast voordoet, is noodzakelijk teneinde de openbare orde te kunnen waarborgen en openbare overlast tegen te gaan.
Deze politieverordening is onmiddellijk in werking getreden op 2 oktober 2024 en geldt tot en met 31 maart 2025. Na deze periode volgt een evaluatie waarbij gekeken wordt naar het effect van deze maatregel op de meldingen en vaststellingen van overlast.
De burgemeester ging op woensdag 2 oktober 2024 dan ook over tot goedkeuring van de politieverordening "Verbod op het bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein - omgeving Quartier Bleu". Deze politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 119 , 134 §1 en 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening inzake het verbod op het bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein zone Quartier Bleu, zoals gevoegd in bijlage en goedgekeurd door de burgemeester bij besluit d.d. 2 oktober 2024.
De Hasseltse jeneverfeesten vonden plaats op 19 en 20 oktober 2024.
Dit evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan, jong en oud en gaat onvermijdelijk gepaard met de consumptie van alcoholische dranken. Vorige jaren is gebleken dat dit leidt tot dronkenschap op openbare plaatsen met overlast, wanorde en agressie tot gevolg. Ook het in bezit hebben van glazen recipiënten, al dan niet met alcoholhoudende drank, betekent vaak een gevaar voor de openbare veiligheid.
De verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein. Hiervoor was het noodzakelijk maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan en de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier te laten plaatsvinden.
De Hasseltse jeneverfeesten vonden dit jaar plaats op 19 en 20 oktober 2024.
De burgemeester ontving een advies van Politie LRH waaruit blijkt dat uit de risicoanalyse van voornoemd event een gevaar voor de openbare orde dreigt.
De Hasseltse jeneverfeesten worden jaarlijks veelvuldig bijgewoond, ook door kinderen en jongeren, zowel meerder- als minderjarig. Er wordt steeds overdadig alcohol geconsumeerd. Gezien het laagdrempelige aanbod van alcoholhoudende dranken kan dit mede inbreuken vergemakkelijken op de wet van 24 januari 1977 – Wet betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, met name artikel 6 §6 verkoop van alcoholhoudende dranken aan min-zestienjarigen en sterke dranken aan min-achttienjarigen.
Vaststellingen tijdens voorgaande edities leren dat het laagdrempelige aanbod ook een katalysator is voor feiten van dronkenschap op openbare plaatsen en het daarbij horende schandaal en wanorde dat veroorzaakt wordt (zoals omschreven in de besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap van 14 november 1939, Art.1 §1 en §2), evenals agressie geïnduceerd door overmatig drankgebruik.
Tijdens voorgaande edities is eveneens gebleken dat bezoekers vaak zelf meegebrachte alcoholhoudende dranken nuttigen op openbaar domein. Het in bezit hebben van glazen recipiënten betekende meermaals een gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten als potentieel wapen kunnen gebruikt worden. Zowel lege flessen als de glasscherven ervan afkomstig op de rijbaan en trottoirs leiden regelmatig tot ongevallen en de daarbij horende kwetsuren.
De aanwezigheid van flessen, glazen en glasscherven op locaties waar heel veel mensen bijeenkomen en waar alcohol wordt geconsumeerd brengt ontegensprekelijk een veiligheidsrisico met zich mee. Mensen kunnen zich niet alleen verwonden aan scherven die op de grond liggen maar glas kan, in welke vorm dan ook, in het ergste geval ook als wapen worden gebruikt bij vechtpartijen.
Ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid, was een verbod op, respectievelijk, het gebruik van glazen recipiënten, ongeacht hun inhoud, in de gehele binnenstad, noodzakelijk, evenals een verbod op andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten. Op die manier was politie in de mogelijkheid om in te grijpen van zodra de openbare orde in gevaar dreigde te komen door de aanwezigheid van glas en alcohol. Een dergelijke maatregel met een preventieve finaliteit viseert daarenboven niet de handelszaken en is specifiek gericht naar risicogroepen ter vrijwaring van de materiële openbare orde.
Gelet op de locatie van de Hasseltse jeneverfeesten in de binnenstad, was het verbod nodig op het openbaar domein binnen en op de Kleine Ring, inclusief het volledige Kolonel Dusartplein.
De politieverordening was van toepassing tijdens de Hasseltse jeneverfeesten, zijnde op zaterdag 19 en zondag 20 oktober 2024 vanaf 8.00 uur en tot 24.00 uur.
Volgende maatregelen worden opgelegd:
• Een verbod op het gebruik van glazen recipiënten die dranken bevatten
• Een verbod op het gebruik van andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten
De verboden waren geldig op het openbaar domein in de binnenstad, met inbegrip van de Kleine Ring en het volledige Kolonel Dusartplein, waar de Hasseltse jeneverfeesten plaatsvonden.
Het in bezit hebben of voorhanden zijn van glazen recipiënten en alcoholhoudende dranken betekent immers een acuut en ernstig gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten enerzijds als potentieel wapen kunnen gebruikt worden en anderzijds openbaar dronkenschap in de hand werken.
Aangezien de burgemeester krachtens artikel 134§1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.
Aangezien het evenement reeds van start ging op 19 oktober en een advies van politie pas voorhanden was begin oktober was een optreden van de burgemeester bij hoogdringendheid noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens het evenement te bewaken.
De burgemeester ging op donderdag 3 oktober dan ook over tot het goedkeuring van een politieverordening voor "Verbod op het gebruik van glazen recipiënten die dranken bevatten en andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten tijdens de jeneverfeesten 2024 op het openbaar domein.
De politieverordening wordt heden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet;
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, 56 §1 en 63;
Artikelen 119 en 135, § 2 Nieuwe Gemeentewet;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
De codex politieverordeningen zoals vastgelegd op 28 november 2023 en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening: "Verbod op het gebruik van glazen recipiënten die dranken bevatten en andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten tijdens de jeneverfeesten 2024 op het openbaar domein", zoals gevoegd in bijlage en goedgekeurd door de burgemeester bij besluit d.d. 3 oktober 2024.
Het parkeerbeleid voor het parkeren op de openbare weg in de stad Hasselt heeft tot doel de handelszones van de gemeente dynamischer te maken, de druk van het autoverkeer te verminderen en een betere toegankelijkheid ten behoeve van de bewoners te verzekeren. Daarom is het noodzakelijk toezicht te houden op het aantal geparkeerde voertuigen en het uitvoeren van controles op een gereglementeerd parkeerrecht met inachtneming van de respectievelijke parkeerduur per zone.
Stad Hasselt heeft parkeerwachters in dienst om dit toezicht uit te oefenen. Momenteel gebeurt dit op een fysiek intensieve en repetitieve manier: de parkeerwachter patrouilleert te voet met een pda en scant kenteken per kenteken, kijkt per kenteken na of er een parkeerrecht is (fysiek document of digitaal), en beslist op basis van het retributiereglement van kracht. Wanneer er geen geldig parkeerrecht werd vastgesteld, zal de parkeerwachter een retributie uitschrijven.
Omwille van technologische evoluties zijn er andere en slimmere manieren van controleren mogelijk. Met de beleidsdoelstelling om een slimme stad te worden, met nadruk op mobiliteit en parkeerdomein, wil de stad Hasselt inzetten op slimme technologieën in de parkeerhandhaving. Meer bepaald door de aankoop van een scanwagen die aan de hand van ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) nummerplaten van geparkeerde voertuigen op legale wijze kunnen herkennen en scannen, relevante omgevingsfoto’s en een foto van het voertuig kan maken binnen het Hasselts grondgebied.
Aanvullend wil de stad Hasselt een centraal verwerkingssysteem (CVS) aanschaffen. In dit systeem komt alle data die verzameld werd door de scanwagen terecht en wordt deze verrijkt met data uit andere databanken die bijdragen voor de bepaling van het parkeerrecht. Met een centraal verwerkingssysteem kan een ambtenaar dan op eenvoudige wijze beslissen op basis van objectieve en relevante data of er een retributie uitgeschreven moet worden of niet.
De uitrol van de scanwagen en het centraal verwerkingssysteem kadert in een slim en data gedreven mobiliteitsbeleid.
In het kader van de opdracht “Leveren, uitrusten en onderhouden van scanwagen” werd een selectieleidraad en bestek met nr. 2024-5589 opgesteld door dienst aankopen, in samenspraak met de betrokken diensten.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 874.229,75 excl. btw of € 1.057.818,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° c) (voorafgaande onderhandelingen noodzakelijk wegens specifieke omstandigheden).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Totaalbedrag
Perceel 1
Aankoop wagen + systeem:
Opleiding (éénmalig):
Service en licentie (vanaf jaar 2) van de scanwagen:
Perceel 2
Aankoop centraal verwerkingssysteem:
Opleiding (éénmalig):
Service en licentie van CVS:
Bij overheidsopdrachten:
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad, de selectievereisten zoals opgenomen in de publicatie en de raming voor de opdracht “Leveren, uitrusten en onderhouden van scanwagen”, opgesteld door dienst aankopen, goed.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 874.229,75 excl. btw of € 1.057.818,00 incl. 21% btw.
De gemeenteraad keurt het bestek met nummer 2024-5589, goed.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget prioriteitenlijst 1a van 2025 en het exploitatiebudget van 2025 en komende jaren.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Onderwerp aanvraag
Opening van een nieuwe gemeenteweg in kader van de omgevingsvergunningaanvraag 'Het aanleggen van een fietssnelweg en een nieuwe visnevengeul tussen Hasselt en Kuringen, evenwijdige met de spoorlijn die de fietsbrug over het Albertkanaal verbindt met de Herkenrodesingel, de Crutzenstraat en aansluit op de Overdemerstraat.'
Zaak der wegen
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij departement omgeving (Vlaanderen) ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor "Het aanleggen van een fietssnelweg en een nieuwe visnevengeul tussen Hasselt en Kuringen, evenwijdig met de spoorlijn die de fietsbrug over het Albertkanaal verbindt met de Herkenrodesingel, de Crutzenstraat en aansluit op de Overdemerstraat". De gemeenteraad van Hasselt dient zich enkel uit te spreken over ‘de zaak der wegen’.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarmee een nieuwe rooilijn, voor de aanleg van de fietssnelweg (bestaande uit 5 deelplannen). Deze wijziging houdt in concreto een opening van een nieuwe gemeenteweg in. Het beoogde ontwerp rooilijnplan voorziet een nieuwe gemeenteweg over percelen ten kadaster gekend HASSELT - afdeling 7 sectie G nrs. 337Z, 341A, 343L, 343D, 365H2, 365N, 365L, 365G, 365H, 365M5, 365C5, 365B5, 368K, 680E, 711A, afdeling 12 sectie B nrs. 93R, 93P, 93S, 94K, 95H, 96G, 96F, 96E, 97F, 97G, , 109L, 109N, 109F, 109C, 109T, 109R, 109P, 113B, 118M,181Z, 181Y, 182V, 184K, 679L, 679R, 679V, 679T, 679K, afdeling 13 sectie E nrs. 99D, 100G, 101B, 101/2, 102A en 104V. Hierbij heeft de gemeente de intentie de zone binnen de rooilijnen op te nemen binnen haar openbaar domein.
De plannen die betrekking hebben op de nieuwe gemeentelijke rooilijn (6.1.1, 6.1.2, 6.1.3, 6.1.4, 6.1.5, 6.2.1, 6.2.2, 6.2.3) werden opgesteld door Studiebureau Sweco, door landmeter-expert A. Bulen op datum van d.d. 27/09/2024, nl. - een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de actuele en de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt. De rode lijn geeft de toekomstige rooilijn weer.
In de projectzone is buurtweg 2 (chemin 2) in de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt gesitueerd. Wat betreft de bestaande buurtweg heeft het project geen impact op de continuïteit van deze weg in huidige toestand gezien de bestaande toestand zal hersteld worden. Hier zal dus verder ook geen uitspraak over gedaan worden.
In het kader van de aanleg van een fietssnelweg tussen Hasselt (Singel) en Kuringen en de bijhorende aanpassing van de infrastructuur, is het vestigen van nieuwe rooilijnen een essentieel onderdeel van het project. Het vastleggen van deze rooilijnen is niet enkel noodzakelijk om de fysieke ruimte voor de infrastructuur te garanderen, maar ook om een duurzame, verkeersveilige en multimodale omgeving te creëren. Hierbij wordt specifiek rekening gehouden met artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, die de basis vormen voor de vaststelling en aanpassing van rooilijnen binnen gemeentelijke projecten:
Bevordering van openbaar gebruik: De voorgestelde fietssnelweg zal fungeren als een belangrijke verkeersader voor fietsverkeer in de regio, door een vlotte en veilige verbinding te creëren tussen de fietsbrug over het Albertkanaal en omliggende wegen zoals de Herkenrodesingel, Crutzenstraat en Overdemerstraat. Door het vastleggen van de rooilijnen wordt voldoende ruimte voorzien voor een breed fietspad dat het verkeer van verschillende fietsersstromen aankan en een veilige doorgang garandeert.
Optimalisatie van verkeersstromen: De aanleg van deze fietssnelweg zorgt voor een duidelijke scheiding tussen het gemotoriseerde verkeer en fietsers, wat de verkeersveiligheid aanzienlijk verbetert. De inrichting van de fietssnelweg minimaliseert het aantal conflictpunten en verhoogt de doorstroming voor zowel fietsers als voetgangers, waardoor het risico op ongelukken wordt beperkt.
Toegankelijkheid (Artikel 3): Conform artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen moet de fietssnelweg toegankelijk zijn voor openbaar gebruik. De route is niet enkel bedoeld voor snelle fietsers, maar biedt ook ruimte aan trage fietsers en voetgangers. Dankzij strategisch aangelegde bochten wordt de snelheid op een natuurlijke manier beperkt, zonder het gebruik te belemmeren. Dit zorgt voor een veilige, gedeelde ruimte waar verschillende weggebruikers kunnen samenkomen.
Duurzaam ruimtegebruik en natuurbehoud: Door het fietstracé langs de rand van het natuurgebied te leggen, wordt de impact op waardevolle flora en fauna beperkt. De aanleg van nieuwe aanplantingen en een aquatische corridor versterkt de biodiversiteit en draagt bij aan het natuurbehoud in de regio. Dit duurzame ruimtegebruik zorgt ervoor dat mobiliteit en natuurbehoud hand in hand gaan, met oog voor het evenwicht tussen ecologie en infrastructuur.
Veiligheid en duurzaamheid bij de rooilijnen (Artikel 4): Artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen benadrukt het belang van rooilijnen die veiligheid en duurzaamheid ondersteunen. Door de rooilijnen strategisch vast te stellen, wordt de fietssnelweg breed genoeg aangelegd om veilig gedeeld te worden door fietsers en voetgangers. De heraanleg van de Overdemerstraat met veilige oversteekplaatsen vermindert conflicten tussen verschillende weggebruikers, terwijl de bochten in het tracé ervoor zorgen dat de snelheid van fietsers onder controle blijft, zonder de functionaliteit te verminderen.
Evenwicht tussen mobiliteit en natuur: Het verplaatsen van het fietstracé naar de rand van het natuurgebied toont een bewuste keuze voor duurzaam ruimtegebruik. Niet alleen worden ingenomen boszones gecompenseerd door nieuwe aanplantingen, maar er wordt ook bijgedragen aan de biodiversiteit door de aanleg van een visnevengeul en aquatische corridor. Dit project biedt een duurzaam evenwicht tussen mobiliteit en natuurbehoud, met positieve lange-termijnvoordelen voor de regio.
Openbaar Onderzoek
Een eerste openbaar onderzoek met betrekking tot de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 30 mei 2024 tot en met 28 juni 2024. Een tweede openbaar onderzoek, na aangebrachte wijzigingen, werd gehouden van 25 juli 2024 tot en met 23 augustus 2024. Tijdens deze periodes werden in totaal 13 bezwaarschriften ingediend.
In dit gemeenteraadsbesluit, dat zich uitsluitend richt op de vaststelling van de toekomstige rooilijnen, worden alleen de bezwaren besproken die specifiek betrekking hebben op deze rooilijnen. Overige bezwaren worden afgehandeld binnen de procedure van de omgevingsvergunning.
Geen van de ingediende bezwaren was expliciet gericht op de rooilijnen. Echter, enkele bezwaren raakten indirect aan de kwestie van de rooilijnen. In het kader van behoorlijk bestuur worden deze bezwaren hier toch vermeld en behandeld:
Deel van bezwaar: Wij gaan akkoord om onze grond af te staan indien dit kan gebeuren in ruil met het stuk grond gelegen tussen perceel 109N en 114E, nu groen aangeduid met de volgende tekst " Draineren en nivelleren terrein zodat het gebruikt kan worden als speelterrein". De kerkfabriek kan niet akkoord gaan met enige andere compensatie. Tevens willen we dat de voorziene en beschreven werken uitgevoerd worden voordat de ruil kan plaatsvinden. De regel die wij als kerkfabriek moeten navolgen is dat wij ons als kerkfabriek niet mogen verarmen. Eveneens is bij de schenking van deze grond expliciet vermeld dat het geschonken perceel enkel mag dienen voor gebruik door de jeugd.
Antwoord: De verwerving van de grond volgt in aansluiting op de aanvraag van de omgevingsvergunning. De vraag om de gronden te ruilen in plaats van aan te kopen wordt voorgelegd aan het bestuur en
maakt onderdeel uit van de onderhandeling bij de grondverwerving van de benodigde gronddelen
voor de fietsverbinding. De bemerking aangaande het expliciet gebruik van de gronden door de jeugd is momenteel begrijpelijk maar wordt door het organiseren van bijvoorbeeld rommelmarkten, Jaarmarkt e.d. ook niet strikt gevolgd. Het aanleggen van de fietsverbinding sluit echter in dezelfde zin aan bij de voorwaarde om te gebruiken door de jeugd, gezien deze verbinding zowel voor de kinderen van de jeugdbewegingen als de schoolgaande jeugd een verbetering is aangaande veiligheid. Dit zowel vanuit bijv. omgeving Gebrandestraat, als de wijken Rode Rok en Kuringen Heide.
Deel van bezwaar: Als bezorgde Kuringenaren willen we ook opmerken dat bij de oversteek van de Diepstraat de (vaak snelle) fietsers voorrang hebben op het doorgaand verkeer. Misschien kan hier beter van afgestapt worden gezien de Diepstraat een drukke weg is waar plots opduikende fietsers voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen wat de frustratie en de onveiligheid voor de gebruikers verhoogt. Deze verkeerssituatie is bovendien gevaarlijk voor de vele schoolgaande kinderen die via de Diepstraat naar school fietsen en bij deze voorrang voor de fietsers op de fietssnelweg dreigen omver gefietst te worden.
Antwoord: Het basisprincipe van een fietssnelweg is dat fietsers overal voorrang krijgen op het gemotoriseerde verkeer. De veiligheid van zwakke weggebruikers staat bij het bestuur voorop. Daarom zijn in het ontwerp diverse elementen opgenomen om de kruisingen met gemotoriseerd verkeer extra te beveiligen. Denk hierbij aan trajectcontroles, verkeersdrempels en versmalling van de weg door middel van middengeleiders.
Deel van bezwaar: Het is niet veilig omwille van de verschillende kruisingen met wegen, wandel- en voetpaden. Er bestaan alternatieve routes die mogelijk zijn zonder hinder te veroorzaken aan lokale wandelaars, fauna en flora. Er bestaan alternatieve routes die sneller zijn. Deze snelweg heeft te veel bochten en is veel langer dan andere alternatieven. Dit impliceert in belastinggeld die onnodig wordt besteed.
Antwoord: De naam 'fietssnelweg' kan de misvatting creëren dat deze verbinding enkel bedoeld is voor snelle fietsers (45 km/u) die snel van A naar B willen. In realiteit is het gebruik veel diverser. De fietssnelweg fungeert als verbinding over zowel korte als lange afstanden, toegankelijk voor een breed scala aan fietsers, van traag tot snel. De route is ontworpen om conflicten met gemotoriseerd verkeer te minimaliseren. Net zoals op fietspaden in woongebieden, is wederzijds respect tussen fietsers en voetgangers essentieel. Flankerende signalisatie of borden kunnen geplaatst worden waar nodig, maar de verantwoordelijkheid voor veilig gebruik ligt bij elke weggebruiker. De "vele bochten" zijn een gevolg van bijsturing juist om de natuur te ontzien en bijkomend tegemoet te komen aan de wensen van de lokale jeugdwerking. Dit heeft als indirect voordeel dat de snelheid wordt verlaagd, terwijl fietsers van jong tot oud uit de omgeving nog steeds veilig van en naar Kuringen kunnen pendelen. De oorspronkelijke planning was om de fietssnelweg langs de Demer aan te leggen dwars door de natuur. Na overleg met natuurinstanties is besloten om het tracé te verplaatsen naar de rand. Dit zorgt voor een evenwicht tussen een veilige fietsverbinding en maximaal behoud van de natuur, met name het kerngebied waar waardevolle fauna verblijft. Hoewel alternatieve tracés in theorie mogelijk lijken, heeft onderzoek en overleg met stakeholders geleid tot de keuze voor de huidige route. Deze route biedt een directe en veilige verbinding tussen belangrijke verkeersaders en is ontworpen met een focus op zowel efficiëntie als veiligheid, terwijl ook ecologische overwegingen zijn meegenomen.
Deel van Bezwaar: De voorgestelde route kruist de wandelpaden in het gebied en loopt langs een speeltuin.
Door de combinatie met fietsers die aan hoge snelheden langsrazen, ontstaan potentieel gevaarlijke situaties. Een alternatieve route langs het Albertkanaal zou een kleiner effect op de natuur hebben en toch de nagestreefde connectie van de F70 tussen Stokrooie en Bilzen waarmaken. Deze route is 4 km korter, bovendien is ze overzichtelijker, waardoor de veiligheid opvallend toeneemt. Ze sluit ook beter aan bij wat we doorgaans verstaan onder het begrip 'snelweg'.
Antwoord: Hoewel de bezorgdheid over de veiligheid bij kruisingen met wandelpaden en de nabijheid van de speeltuin begrijpelijk is, is de voorgestelde route ontworpen met uitgebreide maatregelen om deze risico's te minimaliseren. Het ontwerp omvat veilige oversteekplaatsen, duidelijke signalering en andere maatregelen om de interactie tussen fietsers en voetgangers te reguleren, met als doel een veilige omgeving voor alle gebruikers te creëren. De alternatieve route langs het Albertkanaal lijkt aantrekkelijk vanwege de kortere afstand en grotere overzichtelijkheid, maar voldoet in deze niet aan alle projectdoelstellingen. De gekozen route is zorgvuldig geselecteerd om niet alleen de oost-westverbinding te verbeteren, maar ook om naadloos aan te sluiten op lokale kerngebieden, wat essentieel is voor het bevorderen van lokale mobiliteit en het integreren van de fietssnelweg met bestaande netwerken. Andere mogelijke routes, zoals het inschakelen van bestaande straten, zijn onderzocht, maar bleken onpraktisch vanwege grote hoeveelheden conflicten, zoals hoge aantallen inritten en kruisingen met gemotoriseerd verkeer, wat de veiligheid en doorstroming zou ondermijnen. De gekozen route biedt een afgewogen balans tussen veiligheid, functionaliteit en ecologische overwegingen.
Deel van bezwaar: De fietsverbinding tussen de fietssnelweg en de Crutzenstraat loopt doorheen de verkaveling ‘Crutzenstraat’, over lot 14, ingekleurd als zone hoofdzakelijk voor voetgangers (art. 2.6). Volgens de verkavelingsvoorschriften, meer bepaald art. 2.6, is de wegenis hoofdzakelijk voor voetgangers ‘…met een aangepaste inrichting voorbehouden voor voetgangers en eventueel ook fietsers (zacht verkeer)’. De voorgestelde inrichting is echter enkel op fietsers voorzien. Zo sluit het pad rechtstreeks aan op de fietssnelweg en is er geen ruimte voor de voetgangers voorzien. Aan de kant van de Crutzenstraat sluit het pad eveneens aan op de fietspaden en een fietsoversteekplaats. Er zijn in de Crutzenstraat geen voetpaden of voetgangersoversteken voorzien. Dergelijke inrichting leest voor de gebruikers als een fietspad waar in het beste geval voetgangers gedoogd worden. Dit staat haaks op verkavelingsvoorschriften. Er is hier geen sprake van een aangepaste inrichting voor voetgangers.
Bijkomend vermeldt het betreffende artikel 2.6 uit de verkavelingsvoorschriften dat de ‘paadjes in kleinschalige materialen’ moeten worden aangelegd. Op plan Plan A_Verharding_PRT_N_3_TDP6.pdf staat echter dat het fietspad wordt aangelegd in een asfaltverharding. Dit is strijdig met de verkavelingsvoorschriften. In de verantwoordingsnota B26 staat onder artikel 3.2.2 dat de werken op lot 14 geen conflict vormen met de verkaveling. Dit is vanzelfsprekend ook niet correct.
Antwoord: Het zijwegje (lot 14) uit het verkavelingsplan van de Crutzenstraat (2019), grijs gekleurd, is inmiddels overgedragen naar het openbare domein. De verkavelingsvoorschriften Crutzenstraat zijn gebaseerd op het oudere BPA Kuringen centrum. Het zijwegje is voorbehouden voor hoofdzakelijk voetgangers volgens het BPA, maar doet hier geen inbreuk als dubbele functie fiets/voetpad daar een fietser ook wordt aanschouwd als zacht verkeer. Het BPA Kuringen Centrum is van 1988 en destijds was het gebruikelijk om een onderscheid te maken tussen rijwegverhardingen enerzijds en fiets- en voetpadverbindingen anderzijds. Deze laatste voorzien in een verharding van kleinschalig materiaal is echter niet comfortabel volgens de huidige richtlijnen en adviezen van de fietsersbond. De voorkeur gaat naar monolieten verhardingen.
Deel van bezwaar: Op plan Plan A_Verharding_PRT_N_3_TDP6. pdf staat het fietspad ingetekend met een breedte van 3,30m inclusief trottoirbanden, en een bermbreedte van 2 x 0,60m. Het totale profiel bedraagt bijgevolg 4,50m. De breedte van lot 14 bedraagt slechts 4m. Dit betekent dat het voorgestelde profiel niet inpasbaar is binnen de beschikbare ruimte. Worden de aangelanden hiervoor onteigend?
Antwoord: Het profiel TDP6 is genomen ten noorden van lot 9 waar de breedte openbaar domein 50m is. Ter hoogte van het zijwegje (lot 14) tussen de loten 9 en 10 is het openbaar domein inderdaad 4,00m breed. We stellen bijgevolg TDP6a voor waarbij we de berm van 60cm versmallen naar 35cm. Deze smalle berm wordt aangelegd als een infiltratiezone voor het regenwater en kan geoptimaliseerd worden door deze te voorzien van een grindkanaal met drainagebuis, aangesloten op het RWA-stelsel in de Crutzenstraat. De minimale schuwzone van 50cm tussen asfaltverharding fietspad en de perceelsgrens wordt hierbij gerespecteerd. Bijkomende innames zijn aldus niet nodig.
Deel van bezwaar: In het ‘Gemotiveerd verzoek voor afwijkingsbepalingen voor handelingen van algemeen belang met ruimtelijk beperkte impact’ wordt de fietssnelweg als een ontbrekende schakel omschreven. Dit is echter niet correct. Er is momenteel een volwaardig en veilige route voor de F70 langsheen het Albertkanaal. Deze route sluit aan in het knooppunt ter hoogte van de spoorbrug (knoop F5 – F74 – F741 – F70). Deze route is volledig conflict-vrij aangelegd, de laatste jaren zijn er trouwens investeringen gebeurd in veilige oversteken en fietspaden in de Slachthuiskaai, Gebrandestraat, Simpernelstraat en Overdemerstraat. Het is bijzonder cynisch om nu een omleiding te voorzien op een ingerichte fietssnelweg enkel om Kuringen – Centrum te bedienen. De huidige ligging langsheen het Albertkanaal is trouwens beter bereikbaar voor alle inwoners van Kuringen-Heide. Bijkomend is het centrum van Kuringen volledig ontsloten met conforme en veilige fietspaden die recent zijn (Overdemerstraat) of zelfs momenteel (Crutzenstraat) worden aangelegd. Via deze twee straten is Kuringen rechtstreeks aangesloten op de F70 langsheen het Albertkanaal, op de F741 in de Oude Spoorbaan en de op F74 ter hoogte van de fietsbrug langsheen de spoorbrug. Er is op dit moment geen enkele noodzaak voor een bijkomende fietsverbinding door het parkgebied van de Prinsbeemden. Dit betekent ook dat alle schade door de aanleg van de fietssnelweg vermijdbare schade is.
Antwoord: De tijdelijke route op het jaagpad geeft geen directe ontsluiting voor het centrum van Kuringen. De aanwezige en in aanleg zijnde fietsverbindingen zijn gelegen naast wegen welke gebruikt worden door autoverkeer en waar op zeer regelmatige afstanden opritten de fietspaden kruisen waar ook de nodige risico's mee verbonden zijn. Alternatieve tracés zijn wel degelijk onderzocht. Initieel ingediende omgevingsvergunning voorzag de aanleg van een fietsverbinding vlak naast de Demer. Dit tracé doorkruiste echter het aanwezige natuurgebied en werd in overleg verplaatst naar het zuiden. Ook hier zijn diverse alternatieven voorgesteld om uiteindelijk te komen tot het huidige tracé dat aan de rand van het groengebied doch op voldoende afstand van de achterzijde van de woning komt te liggen. De terminologie 'openbaar groen' sluit de aanleg van een fietsverbinding niet uit.
Deel van bezwaar: Naast de vergunningsaanvraag is in het dossier ook een verzoek tot het nemen van een beslissing over de zaak van de wegen opgenomen. Het gaat om een beslissing over een gemeenteweg. De bezwaarindiener is het niet eens met de kwalificatie van de aan te leggen fietssnelweg als gemeenteweg en zal dit hierna toelichten. Hierna wordt uiteengezet wat een gemeenteweg is. Gemeentewegen zijn decretaal omschreven als: 1 “een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond. (1 Art. 2. 6° Gemeentewegendecreet. 2 Parl.St. VL.PARL. 2018-2019, nr. 1847/1, p. 3. 3 Parl.St. VL.PARL. 2018-2019, nr. 1847/1, p. 9. ) In de parlementaire voorbereiding die aan het Gemeentewegendecreet is voorafgegaan werd het volgende overwogen: 2 “Dit voorstel van decreet vormt de uitwerking van de principes uit de conceptnota, die uitgaat van een geïntegreerde benadering en één uniforme regelgeving voor alle gemeentewegen. Dat volgt de huidige logica in het administratief recht, dat een onderscheid maakt tussen gemeentewegen, (provinciewegen), gewestwegen en autosnelwegen (ook beheerd door het gewest). Die benadering maakt bijgevolg een eind aan de bestaande situatie waar alles juridisch ‘door elkaar loopt’. Het is logisch dat alle gemeentewegen een vergelijkbaar statuut krijgen en met uniforme procedures worden behandeld. Dat zorgt voor eenduidigheid en duidelijkheid.” Verder wordt in de parlementaire voorbereiding nog overwogen dat: 3 “Gemeentewegen zijn uiteraard een gemeentelijke bevoegdheid. De autonomie en de bevoegdheid van de gemeenten worden met dit voorstel bevestigd. De gemeenten zijn belast met het beheer van het lokale wegennet. Dat betekent een belangrijke verantwoordelijkheid en kostenpost voor de lokale besturen. Het verantwoordt waarom de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van dergelijke wegen gehoorzamen aan strikte en verordenende regels. Met dit nieuwe decretale initiatief opteren de indieners resoluut voor een geïntegreerde benadering en dus één decreet voor alle gemeentewegen. Dat betekent dat de wijziging, verplaatsing of opheffing van een voormalige ‘buurtweg’ via dezelfde procedure zal verlopen als ‘gewone’ weg in een verkaveling.” Tot slot is de volgende overweging nog relevant voor een correct begrip van wat een gemeenteweg is: 4 “Omdat lokale wegen bij uitstek een gemeentelijke bevoegdheid zijn, behoort het tot de exclusieve taak van de gemeente om een beleidskader op te stellen voor haar gemeentewegen. Bepaalde gemeentewegen kunnen uiteraard een intergemeentelijk karakter hebben, maar beperken zich steeds tot het lokale niveau. Vlaanderen past met andere woorden ook hier het subsidiariteitsbeginsel toe.” Voor een omschrijving van lokale wegen moet worden gekeken naar het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De indeling van de wegen is een beleidstaak die is gedaan in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Aan lokale wegen werd daarin de volgende definitie gegeven: 5 “Lokale wegen zijn wegen waar het toegang geven de belangrijkste functie is en zijn aldus niet van gewestelijk belang.” Een gemeenteweg is dus een weg die onder het beheer van een gemeente valt en die een rol speelt in het lokale wegennet. Een fietssnelweg kan maar het voorwerp zijn van een gemeenteraadsbeslissing over de zaak van de wegen indien deze fietssnelweg een lokale weg is. Hierna wordt aangetoond dat een fietssnelweg geen lokale weg is. Fietssnelwegen zijn de ruggengraat van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk, namelijk potentieel intensief te gebruiken doorgaande fietsroutes tussen steden en belangrijke attractiepolen, die met kwalitatief hoogwaardige infrastructuur worden uitgerust. 6 Uit de definitie van de term fietssnelweg blijkt dat dit geen lokale weg is. Doordat een fietssnelweg geen lokale weg is, kan deze onmogelijk beschouwd worden als een gemeenteweg. Bijgevolg is het wegenisdossier onrechtmatig en kan de gemeenteraad van de stad Hasselt niet op rechtmatige wijze beslissen om de strook grond waar de fietssnelweg zal worden aangelegd, te kwalificeren als een gemeenteweg.
Antwoord: Het bezwaar dat de fietssnelweg geen gemeenteweg zou zijn en dus niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad valt, kan weerlegd worden door te verwijzen naar het Decreet betreffende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en de omgevingswetgeving die duidelijk stelt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over gemeentewegen, ongeacht het bovenlokale of intergemeentelijke karakter van de infrastructuur.
Het decreet gemeentewegen bepaalt dat een gemeenteweg een openbare weg is die onder het beheer van de gemeente valt, ongeacht of deze een bovenlokaal of lokaal belang heeft. Het is een misvatting te denken dat een fietssnelweg, omdat deze deel uitmaakt van een bovenlokaal netwerk, automatisch buiten de bevoegdheid van de gemeente valt. Artikel 3 van het decreet stelt immers dat het beheer van gemeentewegen, zelfs als ze een intergemeentelijk karakter hebben, nog steeds onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Het gaat hier om wegen die een publieke functie hebben en deel uitmaken van het lokale wegennet, wat ook geldt voor fietssnelwegen.
Verder bevestigt het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, dat de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft wanneer het gaat om wegenwerken die de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg betreffen. De gemeenteraad moet zich daarbij uitspreken over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg, wat ook geldt voor de fietssnelweg in kwestie. Dit betekent dat de gemeenteraad niet alleen het recht, maar ook de plicht heeft om zich over het rooilijnplan en de fietssnelweg uit te spreken.
Bovendien is in dit specifieke geval de fietssnelweg ontworpen om een directe verbinding te vormen met lokale kernen en stadscentra. Hoewel het traject deel uitmaakt van een bovenlokaal fietsroutenetwerk, vervult het ook een essentiële rol in het ontsluiten van de lokale gebieden en het stimuleren van fietsverkeer in de gemeente, wat het karakter van de fietssnelweg als een gemeenteweg verder bevestigt.
Conclusie: Het argument dat de fietssnelweg geen gemeenteweg zou zijn en daardoor niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad valt, is niet houdbaar binnen het juridische kader van het decreet gemeentewegen en het omgevingsbesluit. De gemeenteraad is bevoegd om een beslissing te nemen over het tracé en de rooilijnen van deze fietssnelweg.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen goed betreffende de opening van een nieuwe gemeenteweg, volgens het rooilijnplan opgemaakt door A. Bulen (Studiebureau Sweco) Landmeters - Experten d.d. 27/09/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2023168520).
De rooilijnen van de fietssnelweg, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. De nieuwe rooilijnen worden gedefinieerd met hoekpunten zoals op ieder deelplan aangeduid in Belge-Lambert-72 coördinaten.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig: (1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_20231685, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd; (2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2024006791 werd bij de stad Hasselt ingediend en betreft het verkavelen van percelen in 39 loten, waarvan 16 loten voor woningbouw, voor woonontwikkeling (Wolske-fase 1), aanleg van infrastructuurwerken.
Volgens de atlas der buurtwegen zijn er geen officiële buurtwegen of trage wegen gekend op de getroffen percelen.
De omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat eveneens het bestendigen van de rooilijn op het voorgesteld rooilijnplan terug te vinden onder Hasselt, 3de afdeling, sectie C nrs:. 1202A, 1204C, 1214B, 1232B, 1327B en 1339A.
Het plan dat betrekking heeft op de nieuwe gemeentelijke rooilijn werd opgesteld door studiebureau Hosbur d.d. 05/04/2024. Lot 19 op dit plan met een oppervlakte van 2601m² dient na afloop van de werken kosteloos door de projectontwikkelaar te worden overgedragen naar stad Hasselt. De gratis grondafstand geschiedt om redenen van openbaar nut. Het over te dragen goed zal door stad Hasselt ingelijfd worden in haar openbaar domein.
Artikel 3: Behoefte aan een goede ontsluiting
Artikel 3 van het decreet gemeentewegen stelt dat gemeentewegen moeten bijdragen aan een goed bereikbaar en ontsloten gebied. De voorgestelde verkaveling brengt nieuwe woningen en voorzieningen met zich mee, wat een aanzienlijke toename in het verkeer en de behoefte aan infrastructuur met zich meebrengt.
Artikel 4: Kwaliteit en inrichting van de gemeentewegen
Artikel 4 van het decreet gemeentewegen benadrukt het belang van de kwaliteit en de inrichting van gemeentewegen. Dit artikel legt de nadruk op de noodzaak om bij de aanleg van nieuwe wegen rekening te houden met de omgevingskwaliteit en het welzijn van de inwoners.
Conclusie
De goedkeuring van de nieuwe verkaveling en de bijhorende gemeenteweg is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de stad Hasselt. Op basis van artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, is het evident dat deze nieuwe infrastructuur niet alleen tegemoetkomt aan de actuele behoefte aan ontsluiting en bereikbaarheid, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
Onderwerp aanvraag
De gratis overdracht van lot 19 om in te lijven bij het openbaar domein, met uitzondering van de kruiwagenpaden achter de woningen en de zone tussen de parkeerplaatsen.
Zaak der wegen
Volgens het aangepast plan.
De stukken met betrekking tot de zaak der wegen zijn als volgt in het dossier opgenomen:
Openbaar Onderzoek
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 8/7/2024 tot en met 6/8/2024 . Er werd 1 bezwaarschrift ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Dit bezwaarschrift heeft geen betrekking tot de wegenis/overdracht naar het openbaar domein.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen voorwaardelijk goed betreffende de kosteloze overdracht van lot 19, naar openbaar domein met een totale oppervlakte van 2601m², volgens het rooilijnplan opgemaakt door Hosbur d.d. 05/04/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024006791).
Voorwaarde: geen overdracht van de kruiwagenpaden achter de woningen en de zone tussen de parkeerplaatsen volgens rode aanduiding op plan BA_INFRA_P_N_2_ROOI_Wolske_RA.pdf.
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Quintinus en Onze Lieve Vrouw - met gunstig advies van het bisdom.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 322.263,47 euro + protocolakkoord 2025: 214.000,00 EUR
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Quintinus en Onze Lieve Vrouw goed mits aanpassing: het budget 2025 herleiden naar het laatst goedgekeurde meerjarenplan. De gevraagde investeringstoelage werd niet besproken met de Stad Hasselt en niet opgenomen in het meerjarenplan, hierdoor kunnen we deze niet goedkeuren. Dit werd besproken met de kerkfabriek en ze erkennen het probleem.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van V.P.K.B. Hasselt.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 11.318,47 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van V.P.K.B. Hasselt goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Niklaas Wimmertingen - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 13.292,18 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Niklaas Wimmertingen goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Martinus Stevoort - met gunstig advies van het bisdom met opmerking: Het resultaat van de investeringen dient gelijk te zijn aan nul.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 35.181,17 euro
Investeringstoelage 2025: 12.408,87 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Martinus Stevoort goed met opmerking: gelieve het investeringsoverschot weg te werken.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Lambertus Kiewit - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 64.897,09 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Lambertus Kiewit goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Lambertus Herk - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 42.172,73 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Lambertus Herk goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Jozef Tuilt - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 10.593,14 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Jozef Tuilt goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Jozef Rapertingen - met gunstig advies van het bisdom met opmerking: Stichtingen deficitair, een reductie van de stichtingslast wordt aangeraden.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 101.898,23 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Jozef Rapertingen goed mits aanpassing: de uitgaven voor stichtingen kunnen niet ten laste gelegd van de Stad Hasselt in het kader van een waardige eredienst. De exploitatiebijdrage wordt verminderd a rato van het tekort met € 550. Ook uitgaven voor het privaat patrimonium kunnen niet ten laste gelegd van de Stad Hasselt in het kader van een waardige eredienst. Aangezien deze opmerking meermaals werd gegeven maar tot op heden zonder gevolg bleef, zal de stad de exploitatietoelage verminderen a rato van het tekort (€ 2.330). De exploitatietoelage zal dus € 101.898,23 bedragen.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint Jan de Doper Kuringen - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 0,00 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint Jan de Doper Kuringen goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Gertrudis Kuringen - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 97.193,22 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Gertrudis Kuringen goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Amandus Stokrooie - met gunstig advies van het bisdom met opmerking: Het resultaat van de investeringen dient gelijk te zijn aan nul.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 30.840,40 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Amandus Stokrooie goed met opmerking: gelieve het investeringsoverschot weg te werken.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Bezoeking Godsheide - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 22.654,35 euro
Investeringstoelage 2025: 69.000,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Bezoeking Godsheide goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Boodschap Spalbeek - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 20.613,86 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro;
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Boodschap Spalbeek goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van de Heilig Hart Parochie - met gunstig advies van het bisdom met opmerkingen: er werden geen ontvangsten voorzien voor de stichtingen. Het resultaat van de investeringen dient gelijk te zijn aan nul.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 0,00 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro;
Leningen 2025: 0,00 euro.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van de Heilig Hartparochie Hasselt goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming Kermt - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 33.499,02 euro
Investeringstoelage 2025: 615.426,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming Kermt goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Catharina Hasselt - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 47.823,35 euro
Investeringstoelage 2025: 1.490.000,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Catharina Hasselt goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Kerk Heilig Kruis Runkst - met gunstig advies van het bisdom met opmerking: Stichtingen deficitair, een reductie van de stichtingslast wordt aangeraden.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 18.586,66 euro
Investeringstoelage 2025: 427.000,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van kerk Heilig Kruis Runkst goed mits aanpassing: Er zal 50 euro worden afgehouden van de exploitatietoelage wegens het tekort in de stichtingen dat de stad niet moet financieren. De toelage zal dus 18.586,66 bedragen.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw van Banneux - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 37.072,17 euro
Investeringstoelage 2025: 0,00 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Onze Lieve Vrouw van Banneux goed.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op. De basis voor het budget is het goedgekeurde meerjarenplan.
De budgetten van de rooms-katholieke kerkfabrieken moeten gecoördineerd ingediend worden door het centraal bestuur.
De protestantse kerkfabriek dient haar budget afzonderlijk in.
We ontvingen het budget 2025 van Sint-Martinus Hollandsveld - met gunstig advies van het bisdom.
Er wordt voorgesteld om het budget goed te keuren.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Budget 2025:
Exploitatietoelage 2025: 12.289,09 euro
Investeringstoelage 2025: 75.206,61 euro
Leningen 2025: 0,00 euro.
Budgetten werden voorzien in meerjarenplan stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van Sint-Martinus Hollandsveld goed mits aanpassing van de investeringstoelage naar het laatst goedgekeurde bedrag zijnde 75.206,61 euro. De kerkfabriek is hiervan op de hoogte en gaat akkoord met deze aanpassing.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
Op 7 augustus 2024 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur van het Bisdom Hasselt de samenvoegingsaanvraag voor de lokale geloofsgemeenschap “Sint-Quintinus” van Hasselt met de lokale geloofsgemeenschap “Heilig Hart” van Hasselt. Het Agentschap Binnenlands Bestuur oordeelde de aanvraag ontvankelijk.
De stad Hasselt moet binnen de 4 maanden na deze kennisgeving een advies bezorgen aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Het samenvoegen van de geloofsgemeenschappen Sint-Quintinus en Heilig Hart werd opgenomen in de meest recente versie van het kerkenbeleidsplan. De Kerk Heilig Hart werd daarin als te herbestemmen opgenomen.
De directie financiën stelt dan ook voor om deze samenvoeging gunstig te adviseren.
Artikel 37 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021.
Aan deze beslissing zijn geen financiële gevolgen verbonden. Op termijn zou dit wel een invloed kunnen hebben op de toelage aan de kerkfabrieken, deze zou kunnen verminderen.
De gemeenteraad geeft een gunstig advies aan het Agentschap Binnenlands Bestuur over de samenvoeging van de geloofsgemeenschappen “Sint-Quintinus” Hasselt met “Heilig Hart” Hasselt.
Op 27 augustus 2024 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur van het Bisdom Hasselt de samenvoegingsaanvraag voor de lokale geloofsgemeenschap “Sint-Jan te Kuringen” met de lokale geloofsgemeenschap "Sint-Gertrudis te Kuringen”. Het Agentschap Binnenlands Bestuur oordeelde de aanvraag ontvankelijk.
De stad Hasselt moet binnen de 4 maanden na deze kennisgeving een advies bezorgen aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Het samenvoegen van de geloofsgemeenschappen Sint-Jan en Sint-Gertrudis werd opgenomen in de meest recente versie van het kerkenbeleidsplan. De Kerk van Sint-Jan werd daar opgenomen als te herbestemmen.
De directie financiën stelt dan ook voor om deze samenvoeging gunstig te adviseren.
Artikel 37 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021.
Aan deze beslissing zijn geen financiële gevolgen verbonden. Op termijn zou dit wel een invloed kunnen hebben op de toelage aan de kerkfabrieken, deze zou kunnen verminderen.
De gemeenteraad geeft een gunstig advies aan het Agentschap Binnenlands Bestuur over de samenvoeging van de geloofsgemeenschap “Sint-Jan te Kuringen” met de geloofsgemeenschap “Sint-Gertrudis te Kuringen".
Naar aanleiding van de renovatie van de bibliotheek Kuringen wenst men een plaatsingsprocedure op te starten voor het ontwerp en de inrichting van de bibliotheek.
De opdracht omvat het voorstellen van een functioneel, duurzaam, doelgroepgericht ((groot)ouders met kinderen), uitnodigend en tijdloos concept voor een familiebibliotheek met ruimte voor een opstelling van 25 000 à 30 000 boeken (60% jeugd en 40% volwassen) en verschillende hoeken met zit- en werkruimte die worden ingericht met:
In het kader van de opdracht “Ontwerp en inrichting bibliotheek Kuringen” werd een selectieleidraad en een bestek met nr. 2024-5538 opgesteld door de dienst aankopen in samenspraak met de betrokken dienst.
De uitgave voor de opdracht “Ontwerp en inrichting bibliotheek Kuringen” wordt geraamd op € 322.314,05 excl. btw of € 390.000,00 incl. 21% btw.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald 38, § 1, 1° b en c (de opdracht kan niet worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden, of wegens de daaraan verbonden risico’s).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor de uitgave zijn voorzien op:
Bij overheidsopdrachten:
De gemeenteraad keurt de selectievereisten zoals opgenomen in selectieleidraad, het bestek en de raming voor de opdracht “Ontwerp en inrichting bibliotheek Kuringen ”, opgesteld door de dienst aankopen in samenspraak met de betrokken dienst, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 322.314,05 excl. btw of € 390.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget prioriteitenlijst 1A.
Het schrijven van 29 mei 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholen van de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de lestijden volgens de schalen, de SES-lestijden, de additionele lestijden, de uren kinderverzorging, de puntenenveloppes ICT-coördinatie en administratieve ondersteuning voor het schooljaar 2024-2025.
Het schrijven van 4 juni 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de puntenenveloppe stimulus voor het schooljaar 2024-2025.
Het schrijven van 5 juni 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de puntenenveloppe zorg voor het schooljaar 2024-2025.
Het schrijven van 27 mei 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de lestijden aanvangsbegeleiding voor het schooljaar 2024-2025.
Het schrijven van 27 mei 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de lestijden ondersteuning van de kerntaak en samen school maken voor het schooljaar 2024-2025.
Het schrijven van 8 juli 2024 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) houdende mededeling voor de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt van de lestijden lerarenplatform voor het schooljaar 2024-2025.
De voorstellen van de schooldirecties over de aanwending van de lestijdenpakketten, aanvullingen en puntenenveloppes, over de keuze van de ambten die op basis van de puntenenveloppes kunnen georganiseerd worden en over de opleidingsniveaus, over de overdracht en herverdeling van lestijden voor het schooljaar 2024-2025.
Het overleg in de schoolraden, over de vaststelling van criteria voor de aanwending van de lestijdenpakketten, aanvullingen en puntenenveloppes van de scholengemeenschap Stedelijke Basisscholen stad Hasselt.
De besteding van het lessenpakket wordt voorgelegd aan het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs.
Van elke tijdelijke aanstelling wordt steeds een afzonderlijke beraadslaging op het college gebracht.
Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van het gesubsidieerd personeel;
Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997;
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van het personeel;
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs;Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs;
Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2004 tot vaststelling en indeling van de ambten in de instellingen van het gewoon basisonderwijs;
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 voor de Stedelijke Basisschool Kermt goed:
| kleuteronderwijs | lager onderwijs | algemeen |
Lestijden volgens de schalen | 89/24 | 150/24 |
|
Herverdeling lestijden kleuter-lager | 88/24 | 151/24 |
|
SES-lestijden | 13/24 | 19/24 |
|
Aanvangsbegeleiding | 3/24 | ||
Ondersteuning van de kerntaak | 3/24 | ||
Rooms-katholieke godsdienst |
| 6/24 | |
Islamitische godsdienst |
| 6/24 |
|
Niet-confessionele zedenleer |
| 6/24 |
|
Directeur |
|
| 24/24 |
Beleidsondersteuning PWB* |
|
| 8/36 |
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 22/36 | ||
Kinderverzorging |
|
| 12/32 |
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) |
|
| 6/36 |
Administratie (opleidingsniveau ten minste HSO) |
|
| 33/36 |
*PWB | personeel ten laste werkingsbudget |
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 voor de Stedelijke Basisschool Kuringen goed:
kleuteronderwijs | lager onderwijs | algemeen | |
Lestijden volgens de schalen | 256/24 | 461/24 | |
Herverdeling lestijden kleuter-lager | 256/24 | 461/24 | |
SES-lestijden | 31/24 | 61/24 | |
Aanvangsbegeleiding | 8/24 | ||
Ondersteuning van de kerntaak | 9/24 | ||
Rooms-Katholieke godsdienst | 12/24 | ||
Islamitische godsdienst | 12/24 | ||
Niet-confessionele zedenleer | 12/24 | ||
Protestantse godsdienst | 4/24 | ||
Directeur | 24/24 | ||
Beleidsondersteuning | 23/36 | ||
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 58/36 | ||
Kinderverzorger | 25/32 | ||
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 12/36 | ||
Administratie (opleidingsniveau ten minste HSO) | 66/36 | ||
*PWB | personeel ten laste werkingsbudget |
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 voor de Stedelijke Basisschool Rapertingen goed:
kleuteronderwijs | lager onderwijs | algemeen | |
Lestijden volgens de schalen | 188/24 | 305/24 | |
Herverdeling lestijden kleuter-lager | 171/24 | 322/24 | |
SES-lestijden | 11/24 | 18/24 | |
Aanvangsbegeleiding | 5/24 | ||
Anderstalige nieuwkomers | 4/24 | ||
Ondersteuning van de kerntaak | 6/24 | ||
Rooms-Katholieke godsdienst | 16/24 | ||
Islamitische godsdienst | 12/24 | ||
Niet-confessionele zedenleer | 16/24 | ||
Directeur | 24/24 | ||
Beleidsondersteuning | 14/36 | ||
Beleidsondersteuning PWB* | 2/36 | ||
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 40/36 | ||
Kinderverzorging | 19/32 | ||
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 13/36 | ||
Administratie (opleidingsniveau ten minste HSO) | 48/36 | ||
*PWB | personeel ten laste werkingsbudget |
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 voor de Stedelijke Basisschool Spalbeek goed:
kleuteronderwijs | lager onderwijs | algemeen | |
Lestijden volgens de schalen | 120/24 | 188/24 | |
Herverdeling lestijden kleuter-lager | 115/24 | 193/24 | |
SES-lestijden | 5/24 | 10/24 | |
Aanvangsbegeleiding | 3/24 | ||
Ondersteuning van de kerntaak | 3/24 | ||
Lestijden PWB* | 4/24 | ||
Rooms-Katholieke godsdienst | 12/24 | ||
Islamitische godsdienst | 8/24 | ||
Niet-confessionele zedenleer | 12/24 | ||
Protestantse godsdienst | 4/24 | ||
Directeur | 24/24 | ||
Beleidsondersteuning
| 5/36 | ||
Beleidsondersteuning PWB* | 1/36 | ||
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 24/36 | ||
Kinderverzorging | 13/32 | ||
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 7/36 | ||
Administratie (opleidingsniveau ten minste HSO) | 35/36 | ||
*PWB | personeel ten laste werkingsbudget |
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 voor de Stedelijke Basisschool Tuilt goed:
kleuteronderwijs | lager onderwijs | algemeen | |
Lestijden volgens de schalen | 159/24 | 280/24 | |
Herverdeling lestijden kleuter-lager | 159/24 | 280/24 | |
SES-lestijden | 10/24 | 16/24 | |
Aanvangsbegeleiding | 5/24 | ||
Lestijden PWB* | |||
Ondersteuning van de kerntaak | 5/24 | ||
Rooms Katholieke godsdienst | 14/24 | ||
Islamitische godsdienst | 12/24 | ||
Niet-confessionele Zedenleer | 14/24 | ||
Protestantse godsdienst | 6/24 | ||
Directeur | 24/24 | ||
Beleidsondersteuning | 9/36 | ||
Beleidsondersteuning PWB* | 3/36 | ||
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 36/36 | ||
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) PWB* | 1/36 | ||
Kinderverzorging | 17/32 | ||
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 12/36 | ||
Administratie (opleidingsniveau ten minste HSO) | 49/36 | ||
*PWB | personeel ten laste van het werkingsbudget |
De gemeenteraad keurt de vastgestelde personeelsformatie vanaf 1 september 2024 op niveau van de scholengemeenschap goed:
Zorgcoördinatie (opleidingsniveau ten minste MA) | 18/36 |
Beleidsondersteuning (pedagogisch coördinator) (opleidingsniveau ten minste PBA) | 11/36 |
ICT-coördinatie (opleidingsniveau ten minste PBA) | 19/36 |
ICT-coördinatie PWB* (opleidingsniveau ten minste PBA) | 4/36 |
Beleidsondersteuning (STEM-coördinator) PWB* (opleidingsniveau ten minste PBA) | 18/36 |
Beleidsondersteuning (preventieadviseur) PWB* (opleidingsniveau ten minste PBA) | 22/36 |
*PWB = personeel ten laste van het werkingsbudget |
De artistiek-pedagogisch directeurs en zakelijk directeur zijn in samenspraak met het personeel van knst. aan de slag gegaan met het algemeen beleid van de academies. Uit dit traject kwam naar voor dat een wijziging in visie en opleidingsstructuur noodzakelijk was. Dit niet alleen vanuit de bevindingen van het personeel en de schoolleiding, maar ook vanuit het decreet betreffende de organisatie van Deeltijds Kunstonderwijs.
De opleidingsstructuur van een academie bevat de studierichtingen die ze aanbiedt binnen elke graad. Deze richting wordt, indien nodig, verder geconcretiseerd in de verschillende lesvakken met de lestijd per week.
De opleidingsstructuur werd voorgelegd aan de vakbondsorganisaties tijdens aan ABOC op 25 september 2024.
De opleidingsstructuur van een academie is een verplichting vanuit het niveaudecreet. Hierin staat beschreven hoe de academie werkt aan een duidelijke lijn binnen het eigen studieaanbod. Ook laat het toe om differentiatie te voorzien naar gelang de interesses van cursisten. Zo wordt er een duidelijk verschil gemaakt in de opleiding van een vertolkend artiest of een creërend artiest.
Met de goedkeuring van deze structuur bieden de academies duidelijkheid naar hun cursisten. Daarnaast is het een instrument voor de academie waarmee ze de onderwijskwaliteit kan garanderen doormiddel van doelgerichte opleidingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018;
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs van 4 mei 2018.
De gemeenteraad keurt de opleidingsstructuur van de academies knst.beeld en knst.podium goed.
De artistiek-pedagogisch directeurs en zakelijk directeur zijn in samenspraak met het personeel van knst. aan de slag gegaan met het algemeen beleid van de academies. Uit dit traject kwam naar voor dat een wijziging in visie en opleidingsstructuur noodzakelijk was. Dit niet alleen vanuit de bevindingen van het personeel en de schoolleiding, maar ook vanuit het decreet betreffende de organisatie van Deeltijds Kunstonderwijs.
Het artistiek pedagogisch project van een academie omschrijft de normen en waarden van het geboden onderwijs binnen de onderwijsinstelling. Het omschrijft de missie die de school nastreeft in haar onderwijs.
Dit beleidsdocument is een kapstok waaraan alle verdere beleidsplannen en acties van een academie worden gehangen.
Het artistiek pedagogisch project is een verplicht beleidsdocument voor elke academie binnen het onderwijsniveau Deeltijds Kunstonderwijs. Het geeft concrete vorm aan het geboden onderwijs binnen de instelling en geeft een invulling aan de grondwettelijke onderwijsvrijheid binnen Vlaanderen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018;
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs van 4 mei 2018.
De gemeenteraad keurt het artistiek pedagogisch project van knst.podium goed.
De artistiek-pedagogisch directeurs en zakelijk directeur zijn in samenspraak met het personeel van knst. aan de slag gegaan met het algemeen beleid van de academies. Uit dit traject kwam naar voor dat een wijziging in visie en opleidingsstructuur noodzakelijk was. Dit niet alleen vanuit de bevindingen van het personeel en de schoolleiding, maar ook vanuit het decreet betreffende de organisatie van Deeltijds Kunstonderwijs en het decreet rechtspositie van de personeelsleden van gesubsidieerde onderwijsinstellingen.
Het beleidsplan is een concretisering van het artistiek pedagogisch project (APP) van de academie op korte en middellange termijn. Het zet de speerpunten van het APP om in operationele doelstellingen en acties.
Het beleidsplan werd voorgelegd aan de vakbondsorganisaties tijdens een ABOC op 25 september 2024.
Het beleidsplan van knst. vormt het APP van beide academies om naar concrete operationele doelstellingen en acties die wenselijk zijn om te realiseren binnen de termijn van het beleidsplan (2024-2026).
Daarnaast geeft het beleidsplan mee vorm aan het personeelsbeleid van de academies. Zo dient het als basis voor de vastlegging van criteria voor vacantverklaring van de betrekkingen binnen de academie.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018;
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs van 4 mei 2018;
Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
De gemeenteraad keurt het beleidsplan van de academies knst.beeld en knst.podium goed.
Door de afdeling Stadsbeheer-werken-wegen werd een bestek met nr. 2024-5633 voor de opdracht “Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen (met 1 mogelijke verlenging)”, opgesteld.
In het kader van de opdracht “Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen (met 1 mogelijke verlenging)” werd een bestek met nr. 2024-5633 opgesteld door de afdeling Stadsbeheer-werken-wegen.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.292.920,00 excl. btw of € 1.564.433,20 incl. 21% btw, opgedeeld als volgt:
* Basisopdracht bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen - datum aanvangsbevel tot 31/12/2025 raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw;
* Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen – eerste verlenging kalenderjaar 2026, raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn:
Raming: € 1.292.920,00 excl. btw of € 1.564.433,20 incl. 21% btw
Opgedeeld als volgt :
* Basisopdracht bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen - datum aanvangsbevel tot 31/12/2025 raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw;
* Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen – eerste verlenging kalenderjaar 2026, raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw.
Volgnummer: MJP003872 - BE Structureel onderhoud van asfaltverhardingen - globale wegen.
Algemene rekening: 22400000
Beleidsinvesteringsbudget
PA nummer (Orba): PA5243
Borg: ja
Prijsherziening: ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-5633 en de raming voor de opdracht “Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen (met 1 mogelijke verlenging)”, opgesteld door de afdeling Stadsbeheer - werken - wegen, goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.292.920,00 excl. btw of € 1.564.433,20 incl. 21% btw, opgedeeld als volgt:
* Basisopdracht bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen - datum aanvangsbevel tot 31/12/2025 raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw;
* Bestrijkingen, structureel onderhoud KWS en vervangen van bestaande asfaltverhardingen – eerste verlenging kalenderjaar 2026, raming: € 646.460,00 excl. btw of € 782.216,60 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Jaarlijks dienen diverse voetpaden en zijbermverhardingen op Hasselts grondgebied vernieuwd of heraangelegd te worden. In dit verband is het bestek "Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden" opgesteld.
In het kader van de opdracht “Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 1 mogelijke verlenging)” werd een bestek met nr. 2024-5600 opgemaakt door Stadsbeheer/Technische diensten werken/Wegen.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld :
* Basisopdracht (Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 504.547,16 excl. btw of € 610.502,07 incl. 21% BTW;
* Eerste mogelijke verlenging (Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 504.547,16 excl. btw of € 610.502,07 incl. 21% BTW;
De uitgave wordt geraamd op € 1.009.094,33 excl. btw of € 1.221.004,14 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn:
Raming: € 1.009.094,33 excl. btw of € 1.221.004,14 incl. 21% btw
Opgedeeld als volgt :
* Basisopdracht (Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 504.547,16 excl. btw of € 610.502,07 incl. 21% BTW;
* Eerste mogelijke verlenging (Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 2 mogelijke verlengingen)), raming: € 504.547,16 excl. btw of € 610.502,07 incl. 21% BTW; (verlenging 1 - jaar 2026)
Volgnummer: MJP003895.
Algemene rekening: 22400000 - BE Heraanleg, vervanging en lokale herstellingen van voetpaden en voetverbindingen op grondgebied Hasselt.
Beleidsbudget
PA nummer (Orba): PA5241
Borg (voor basisopdracht of verlenging): ja
Prijsherziening (voor basisopdracht en verlenging): ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-5600 en de raming voor de opdracht "Structureel onderhoud en vervanging van bestaande voetpaden (met 1 mogelijke verlenging)", opgesteld door Stadsbeheer/Technische diensten werken/Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming (per jaar) bedraagt € 504.547,16 excl. btw of € 610.502,07 incl. 21% btw en de totale raming bedraagt € 1.009.094,33 excl. btw of € 1.221.004,14 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Jaarlijks dienen er op diverse plaatsen en kruispunten structurele ingrepen of verbeteringen op Hasselts grondgebied uitgevoerd te worden. In dit verband is het bestek "Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen" opgesteld.
In het kader van de opdracht “Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen (met 1 mogelijke verlenging)” werd een bestek met nr. 2024-5638 opgemaakt door Stadsbeheer/Technische diensten werken/Wegen.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld :
* Basisopdracht (Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen
(met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 344.141,94 excl. btw of € 416.411,75 incl. 21% btw;
* Eerste mogelijke verlenging (Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen
(met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 344.141,94 excl. btw of € 416.411,75 incl. 21% btw;
De uitgave wordt geraamd op € 688.283,88 excl. btw of € 832.823,49 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn:
- Totale raming: € 688.283,88 excl. btw of € € 832.823,49 incl. 21% btw
Opgedeeld als volgt :
* Basisopdracht (Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen (met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 344.141,94 excl. btw of € 416.411,75 incl. 21% btw;
* Eerste mogelijke verlenging (Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen
(met 1 mogelijke verlenging)), raming: € 344.141,94 excl. btw of € 416.411,75 incl. 21% btw;
(verlenging 1 - jaar 2026);
Volgnummer: MJP003961 - BE - Structureel ingrepen van geringe omvang in diverse straten
Algemene rekening: 22400000
Beleidsbudget
PA nummer (Orba): PA5240
Borg: ja
Prijsherziening: ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-5638 en de raming voor de opdracht "Structureel onderhoud en werken van geringe omvang aan gemeentewegen (met 1 mogelijke verlenging)", opgesteld door Stadsbeheer/Technische diensten werken/Wegen goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming (per jaar) bedraagt € 344.141,94 excl. btw of € 416.411,75 incl. 21% btw en de totale raming bedraagt € 688.283,88 excl. btw of € 832.823,49 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van openbare procedure.
In KMO-zone Pietelbeek zal stad Hasselt het huidige fietspad (gekend als voetweg 72 in de Atlas van de Buurtwegen in Hasselt) gedeeltelijk opheffen en verleggen inclusief verbreden naar een nieuwe locatie die tevens zal ingericht worden als fietspad.
Tot op heden was de voetweg een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang (stippellijn in de Atlas der Buurtweg), en belast volgende percelen: Hasselt, 8ste afdeling, sectie D, nr.: 563A, 428, 430A, 523B, 524B.
Deze zal opgeheven, verlegd en verbreed worden naar het gepland fietspad op de percelen: Hasselt, 8ste afdeling, sectie D, nrs.: 563A, 428, 430A, 523B, 524B. Stad Hasselt is reeds eigenaar van de percelen 523B en 524B.
De bedoeling is om de zate binnenin de rooilijn, in de toekomst toe te voegen aan het openbaar domein door middel van de nodige innames en overdrachten naar het openbaar domein (we zullen afstappen van de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid dus de stippellijn in de Atlas der Buurtwegen komt te vervallen).
De bijhorende plannen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert Peter Gijsen op datum van 02/05/2024, nl.:
- Ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, waaruit duidelijk de nieuwe rooilijn van de gemeenteweg Pietelbeek blijkt
- Topografische kaart
- Orthofoto
- Uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innames van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De eigenaars van de aanpalende percelen werden tijdens het openbaar onderzoek aangeschreven. Deze zijn opgesomd in het rooilijnplan. Omwille van GDPR-wetgeving zijn de eigenaars van de percelen anoniem gemaakt.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 25 juni 2024 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen aan de Pietelbeekstraat goed. Het bijhorend openbaar onderzoek liep van 25 juli 2024 tot en met 27 september 2024. Er werd gedurende deze periode geen bezwaren ontvangen.
Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring voor het definitief innameplan/rooilijnplan en de gedeeltelijke opheffing/verlegging en verbreding van voetweg nr. 72 ter hoogte van de Pietelbeekstraat.
Het decreet gemeentewegen van 2019 legt vast dat niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. Hierbij moet rekening gehouden worden met de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau, bescherming van trage wegen, wijzigingen ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de omliggende percelen en de toekomstige functie van de weg.
De rooilijn afschaffing, verlegging en verbreding houdt dus rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is.
Nuttig en noodzakelijk voor algemeen belang: Het verleggen en verbreden van voetweg nr. 72 is nuttig en noodzakelijk voor het algemeen belang, omdat het zal resulteren in de aanleg van een hoogwaardig fietspad dat de Pietelbeekstraat verbindt met de nieuwe KMO-zone Pietelbeek. Dit draagt bij aan de verbetering van de mobiliteit en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in de regio.
Beperkte hinder voor betrokken eigenaars: Bij het verleggen en verbreden van voetweg nr. 72 zal rekening worden gehouden met de belangen van de betrokken eigenaars en gebruikers van aangrenzende percelen. Er zal gestreefd worden naar minimale hinder en verstoring van hun eigendommen, gezien het nieuwe fietspad zo dicht mogelijk op bestaande perceelgrenzen wordt ontworpen.
Compensatie voor betrokken eigenaars: Indien nodig zal compensatie worden geboden aan de betrokken eigenaars als gevolg van de wijziging van de voetweg. Dit zal, zoals hoger aangehaald, in een afzonderlijk dossier worden voorgelegd.
Geen belemmering voor openbaar nut: De voorgestelde wijziging van voetweg nr. 72 zal geen belemmering vormen voor het openbaar nut. Integendeel, het zal de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte verbeteren door het creëren van een veilige en efficiënte fiets- en wandelverbinding tussen de Pietelbeekstraat en de nieuwe KMO-zone, wat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de regio.
De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Uit het proces verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er geen bezwaren werden ingediend (ook als bijlage aan dit besluit gehecht).
Het innameplan/rooilijnplan wordt als integrale bijlage aan dit besluit gehecht:
De rooilijnprocedure en de bijhorende innames gebeuren om redenen van openbaar nut.
In het goedgekeurde besluit van het college van burgemeester en schepenen op 07/03/2024 (2024_CBS_00720) werd notariskantoor Michel Van der Linden (Toekomststraat 56, 3500 Hasselt) reeds aangesteld.
De aanleg van het fietspad en verlegging van voetweg 72 naar het fietspad geschiedt om reden van openbaar nut.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De gemeenteraad keurt het innameplan/rooilijnplan voor de gedeeltelijke opheffing/verlegging en verbreding van voetweg 72 ter hoogte van de Pietelbeekstraat zoals aangeduid op het innameplan/rooilijnplan d.d. 02/05/2024, opgesteld door beëdigd landmeter-expert Peter Gijsen, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.
De huidige en op te heffen rooilijn ter hoogte van Pietelbeekstraat nl. deel voetweg nr. 72 wordt gedefinieerd met lijnstukken 1 t.e.m. 16 met een oppervlakte van 359m², zoals weergegeven (blauwe lijnen) op bijgevoegd rooilijnplan.
De nieuwe en te verleggen rooilijn ter hoogte van Pietelbeekstraat nl. deel voetweg nr. 72 wordt gedefinieerd met lijnstukken 15 t.e.m. 46 met een oppervlakte van 2382m² zoals weergegeven (rode lijnen) op bijgevoegd rooilijnplan.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Het innameplan/rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
In het kader van het burgemeestersconvenant, dat als doel heeft om 40% CO₂-uitstoot te verminderen tegen 2030, heeft de Stad Hasselt verschillende initiatieven genomen om haar energieverbruik te optimaliseren en de transitie naar hernieuwbare energie te ondersteunen. Een belangrijke maatregel daarbij is de installatie van PV-panelen op stedelijke gebouwen, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord 2019-2024 en het klimaatactieplan 2030. Onder meer maatregel 7 richt zich op het stimuleren van hernieuwbare energie, terwijl maatregel 45 specifiek inzet op investeringen in fotovoltaïsche energie. Het strategisch vastgoedplan (SURE2050) van Hasselt legt daarnaast de nadruk op energetische renovaties, waaronder relighting en isolatie van stedelijke gebouwen.
Om de energietransitie efficiënt te ondersteunen, maakt de stad gebruik van het Vlaams Energiebedrijf (VEB). VEB heeft een aanbod ontwikkeld om Hasselt te begeleiden bij energie-efficiëntie en hernieuwbare energieoplossingen. Dit gebeurt via raamcontracten, zoals het eerder goedgekeurde besluit '2023_GR_00259 - PV-panelen met burgerparticipatie - Toetreding raamcontract VEB voor installatie PV met burgerparticipatie'. Via dit mechanisme neemt VEB de projectcoördinatie op zich en worden onder andere PV-installaties gerealiseerd zonder dat de stad zelf de volledige initiële investering moet doen. Ook burgerparticipatie speelt een centrale rol in deze projecten, zoals in dit dossier dat nu voorgelegd wordt voor een installatie op het Jenevermuseum, waar burgers kunnen investeren in de energievoorziening.
De keuze voor een samenwerking met VEB en het sluiten van stroomafnameovereenkomsten heeft meerdere voordelen voor de Stad Hasselt. Ten eerste zorgen deze overeenkomsten ervoor dat publieke gebouweigenaren, zoals de stad en OCMW, volledig ontzorgd worden. De installatie, het onderhoud en de levering van groene stroom worden volledig verzorgd door een externe partijen, de coöperatie Bronsgroen CV (met zetel te Theresiastraat 29, 3500 Hasselt, BTW BE 0844.930.673, RPR 844.930.673), die met burgerbudgetten de PV-installaties financieren. Hierdoor worden risico's beperkt en kan de stad zonder grote initiële investeringen toch bijdragen aan de energietransitie. Dit mechanisme zorgt tevens voor lagere energiekosten tijdens zonne-uren, omdat de stad goedkopere elektriciteit aankoopt via de stroomafnameovereenkomst.
Daarnaast sluit deze aanpak nauw aan bij de sociale en milieudoelstellingen van de stad. Door burgers te betrekken via coöperaties, krijgen inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om PV-panelen te installeren, toch de kans om te investeren in hernieuwbare energie en hier financieel van te profiteren. Dit vergroot niet alleen het draagvlak voor de energietransitie, maar versterkt ook de band tussen de stad en haar inwoners. Bovendien worden de installaties na een periode van 21 jaar kosteloos overgedragen aan de stad, waardoor Hasselt op lange termijn volledig eigenaar wordt van deze energievoorzieningen.
Ten slotte biedt de samenwerking met VEB en de keuze voor een raamcontract verschillende voordelen. De expertise en ervaring van VEB zorgen ervoor dat de stad geen afzonderlijke procedures hoeft te doorlopen, wat administratieve vereenvoudiging en tijdswinst oplevert. Daarnaast is er een duidelijk financieel voordeel, aangezien de stad gebruik kan maken van scherpe prijzen en schaalvoordelen. Deze integrale aanpak versterkt Hasselt's positie als een vooruitstrevende en duurzame stad die actief inzet op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
In dit dossier wordt een kosteloze concessieovereenkomst van 21 jaar voorgesteld voor de installatie van een PV-systeem op de ongebruikte dakoppervlakken van het gebouw aan de Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt, 1STE KADASTRALE AFDELING, sectie H, Perceel 0014/00G000. De totale bruto-oppervlakte van het dak bedraagt 868 m². De Stad Hasselt (concessieverlener) stelt dit dak ter beschikking van Coöperatie Bronsgroen CV (concessionaris) voor de installatie en exploitatie van een fotovoltaïsch systeem met een verwacht vermogen van 25 kWp. De concessieovereenkomst is als integrale bijlage bij dit besluit gevoegd.
Ook de bijhorende stroomafnameovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd. Via een stroomafnameovereenkomst wordt de groene stroom geproduceerd door de installatie die onder concessie op het dak ligt aangekocht voor een periode van 21 jaar door Stad Hasselt bij Bronsgroen. Zo is er het voordeel om groene stroom aan te kopen van de lokale producent (Bronsgroen) aan een voordelig en een stabiel tarief.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgaven zijn voorzien op:
1) Geen bijkomende financiële implicaties in het kader van de concessieovereenkomst voor Stad Hasselt.
2) Financiële implicaties in kader van de stroomafnameovereenkomst:
Volgnummer: MJP001170 - BA - Elektriciteit
Algemene rekening: 61100000
Exploitatie
Basisbudget
ORBA: PA6408 - PV-installatie met burgerparticipatie
De investering in de zonne-installatie op het dak wordt voor 100% gefinancierd met burgerkapitaal.
De gemeenteraad keurt de concessie voor een PV-installatie tussen Stad Hasselt en coöperatie Bronsgroen CV voor het Jenevermuseum goed.
De gemeenteraad keurt de stroomafnameovereenkomst tussen Stad Hasselt en de maatschap Ecopower - Bronsgroen CV (via VEB) voor het Jenevermuseum goed.
In het kader van het burgemeestersconvenant, dat als doel heeft om 40% CO₂-uitstoot te verminderen tegen 2030, heeft de Stad Hasselt verschillende initiatieven genomen om haar energieverbruik te optimaliseren en de transitie naar hernieuwbare energie te ondersteunen. Een belangrijke maatregel daarbij is de installatie van PV-panelen op stedelijke gebouwen, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord 2019-2024 en het klimaatactieplan 2030. Onder meer maatregel 7 richt zich op het stimuleren van hernieuwbare energie, terwijl maatregel 45 specifiek inzet op investeringen in fotovoltaïsche energie. Het strategisch vastgoedplan (SURE2050) van Hasselt legt daarnaast de nadruk op energetische renovaties, waaronder relighting en isolatie van stedelijke gebouwen.
Om de energietransitie efficiënt te ondersteunen, maakt de stad gebruik van het Vlaams Energiebedrijf (VEB). VEB heeft een aanbod ontwikkeld om Hasselt te begeleiden bij energie-efficiëntie en hernieuwbare energieoplossingen. Dit gebeurt via raamcontracten, zoals het eerder goedgekeurde besluit '2023_GR_00259 - PV-panelen met burgerparticipatie - Toetreding raamcontract VEB voor installatie PV met burgerparticipatie'. Via dit mechanisme neemt VEB de projectcoördinatie op zich en worden onder andere PV-installaties gerealiseerd zonder dat de stad zelf de volledige initiële investering moet doen. Ook burgerparticipatie speelt een centrale rol in deze projecten, zoals in dit dossier dat nu voorgelegd wordt voor een installatie op het OC Godsheide, waar burgers kunnen investeren in de energievoorziening.
De keuze voor een samenwerking met VEB en het sluiten van stroomafnameovereenkomsten heeft meerdere voordelen voor de Stad Hasselt. Ten eerste zorgen deze overeenkomsten ervoor dat publieke gebouweigenaren, zoals de stad en OCMW, volledig ontzorgd worden. De installatie, het onderhoud en de levering van groene stroom worden volledig verzorgd door externe partijen, de coöperatie Bronsgroen CV (met zetel te Theresiastraat 29, 3500 Hasselt, BTW BE 0844.930.673, RPR 844.930.673), die met burgerbudgetten de PV-installaties financieren. Hierdoor worden risico's beperkt en kan de stad zonder grote initiële investeringen toch bijdragen aan de energietransitie. Dit mechanisme zorgt tevens voor lagere energiekosten tijdens zonne-uren, omdat de stad goedkopere elektriciteit aankoopt via de stroomafnameovereenkomst.
Daarnaast sluit deze aanpak nauw aan bij de sociale en milieudoelstellingen van de stad. Door burgers te betrekken via coöperaties, krijgen inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om PV-panelen te installeren, toch de kans om te investeren in hernieuwbare energie en hier financieel van te profiteren. Dit vergroot niet alleen het draagvlak voor de energietransitie, maar versterkt ook de band tussen de stad en haar inwoners. Bovendien worden de installaties na een periode van 21 jaar kosteloos overgedragen aan de stad, waardoor Hasselt op lange termijn volledig eigenaar wordt van deze energievoorzieningen.
Ten slotte biedt de samenwerking met VEB en de keuze voor een raamcontract verschillende voordelen. De expertise en ervaring van VEB zorgen ervoor dat de stad geen afzonderlijke procedures hoeft te doorlopen, wat administratieve vereenvoudiging en tijdswinst oplevert. Daarnaast is er een duidelijk financieel voordeel, aangezien de stad gebruik kan maken van scherpe prijzen en schaalvoordelen. Deze integrale aanpak versterkt Hasselt's positie als een vooruitstrevende en duurzame stad die actief inzet op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
In dit dossier wordt een kosteloze concessieovereenkomst van 21 jaar voorgesteld voor de installatie van een PV-systeem op de ongebruikte dakoppervlakken van het gebouw aan de Kiezelstraat 118, 3500 Hasselt, 3E KADASTRALE AFDELING, sectie C, Perceel 0894/00C002. De totale bruto-oppervlakte van het dak bedraagt 1.189 m². De Stad Hasselt (concessieverlener) stelt dit dak ter beschikking van Coöperatie Bronsgroen CV (concessionaris) voor de installatie en exploitatie van een fotovoltaïsch systeem met een verwacht vermogen van 25 kWp. De concessieovereenkomst is als integrale bijlage bij dit besluit gevoegd.
Ook de bijhorende stroomafnameovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd. Via een stroomafnameovereenkomst wordt de groene stroom geproduceerd door de installatie die onder concessie op het dak ligt aangekocht voor een periode van 21 jaar door Stad Hasselt bij Bronsgroen. Zo is er het voordeel om groene stroom aan te kopen van de lokale producent (Bronsgroen) aan een voordelig en een stabiel tarief.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgaven zijn voorzien op:
1) Geen bijkomende financiële implicaties in het kader van de concessieovereenkomst voor Stad Hasselt.
2) Financiële implicaties in kader van de stroomafnameovereenkomst:
Volgnummer: MJP001170 - BA - Elektriciteit
Algemene rekening: 61100000
Exploitatie
Basisbudget
ORBA: PA6408 - PV-installatie met burgerparticipatie
De investering in de zonne-installatie op het dak wordt voor 100% gefinancierd met burgerkapitaal.
De gemeenteraad keurt de concessie voor een PV-installatie tussen Stad Hasselt en coöperatie Bronsgroen CV voor het OC Godsheide goed.
De gemeenteraad keurt de stroomafnameovereenkomst tussen Stad Hasselt en de maatschap Ecopower - Bronsgroen CV (via VEB) voor het OC Godsheide goed.
De jaarrekening over boekjaar 2023 voor Stad en OCMW Hasselt werd op 28 mei 2024 door de respectievelijke raden vastgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd.
De goedgekeurde jaarrekening 2023 werd aan het toezicht (Agentschap Binnenlands Bestuur) bezorgd. Wij ontvingen de goedkeuring van de jaarrekening 2023 conform de brief als bijlage aan dit besluit gehecht.
Conform het decreet lokaal bestuur dit voorziet, dient deze goedkeuringsbrief ter kennisgeving gebracht te worden aan de gemeenteraad.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 332, §1, derde lid.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuringsbrief van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de jaarrekening 2023 van Stad en OCMW Hasselt.
Tot nu toe konden Hasseltse Mooimakers met hun zwerfvuil-opraap-rondes punten sparen,
die ze vervolgens konden verzilveren in duurzame producten (zoals tickets voor De Lijn/NMBS.
In de nieuwsbrief van maandag 14/10 door dienst Milieu en Energie alsook aan de reeds actieve Hasseltse Mooimakers
verschoon de informatie dat deze Hasseltse Mooimakers vanaf 2025 géén punten meer kunnen verzamelen.
Als reden daarvoor wordt de fusie aangehaald?
"aangezien het in Kortessem niet de gewoonte was, wordt het nu ook afgeschaft in Hasselt"
Het doel van Mooimakers ligt niet in het sparen van dit soort beloningen.
Maar toch kan het het afschaffen van die mogelijkheid zonder dat daar een alternatief tegenover staat, een invloed hebben op de motivatie van bepaalde Mooimakers.
Is er overwogen om de regeling gelijk te trekken naar de Hasseltse regeling?
En wat is de reden om toch te kiezen om het Kortessemse systeem over de hele lijn door te trekken?