In KMO-zone Pietelbeek zal stad Hasselt het huidige fietspad (gekend als voetweg 72 in de Atlas van de Buurtwegen in Hasselt) gedeeltelijk opheffen en verleggen inclusief verbreden naar een nieuwe locatie die tevens zal ingericht worden als fietspad.
Tot op heden was de voetweg een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang (stippellijn in de Atlas der Buurtweg), en belast volgende percelen: Hasselt, 8ste afdeling, sectie D, nr.: 563A, 428, 430A, 523B, 524B.
Deze zal opgeheven, verlegd en verbreed worden naar het gepland fietspad op de percelen: Hasselt, 8ste afdeling, sectie D, nrs.: 563A, 428, 430A, 523B, 524B. Stad Hasselt is reeds eigenaar van de percelen 523B en 524B.
De bedoeling is om de zate binnenin de rooilijn, in de toekomst toe te voegen aan het openbaar domein door middel van de nodige innames en overdrachten naar het openbaar domein (we zullen afstappen van de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid dus de stippellijn in de Atlas der Buurtwegen komt te vervallen).
De bijhorende plannen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert Peter Gijsen op datum van 02/05/2024, nl.:
- Ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, waaruit duidelijk de nieuwe rooilijn van de gemeenteweg Pietelbeek blijkt
- Topografische kaart
- Orthofoto
- Uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innames van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De eigenaars van de aanpalende percelen werden tijdens het openbaar onderzoek aangeschreven. Deze zijn opgesomd in het rooilijnplan. Omwille van GDPR-wetgeving zijn de eigenaars van de percelen anoniem gemaakt.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 25 juni 2024 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen aan de Pietelbeekstraat goed. Het bijhorend openbaar onderzoek liep van 25 juli 2024 tot en met 27 september 2024. Er werd gedurende deze periode geen bezwaren ontvangen.
Dienst grondbeleid vraagt de goedkeuring voor het definitief innameplan/rooilijnplan en de gedeeltelijke opheffing/verlegging en verbreding van voetweg nr. 72 ter hoogte van de Pietelbeekstraat.
Het decreet gemeentewegen van 2019 legt vast dat niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. Hierbij moet rekening gehouden worden met de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau, bescherming van trage wegen, wijzigingen ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de omliggende percelen en de toekomstige functie van de weg.
De rooilijn afschaffing, verlegging en verbreding houdt dus rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is.
Nuttig en noodzakelijk voor algemeen belang: Het verleggen en verbreden van voetweg nr. 72 is nuttig en noodzakelijk voor het algemeen belang, omdat het zal resulteren in de aanleg van een hoogwaardig fietspad dat de Pietelbeekstraat verbindt met de nieuwe KMO-zone Pietelbeek. Dit draagt bij aan de verbetering van de mobiliteit en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in de regio.
Beperkte hinder voor betrokken eigenaars: Bij het verleggen en verbreden van voetweg nr. 72 zal rekening worden gehouden met de belangen van de betrokken eigenaars en gebruikers van aangrenzende percelen. Er zal gestreefd worden naar minimale hinder en verstoring van hun eigendommen, gezien het nieuwe fietspad zo dicht mogelijk op bestaande perceelgrenzen wordt ontworpen.
Compensatie voor betrokken eigenaars: Indien nodig zal compensatie worden geboden aan de betrokken eigenaars als gevolg van de wijziging van de voetweg. Dit zal, zoals hoger aangehaald, in een afzonderlijk dossier worden voorgelegd.
Geen belemmering voor openbaar nut: De voorgestelde wijziging van voetweg nr. 72 zal geen belemmering vormen voor het openbaar nut. Integendeel, het zal de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte verbeteren door het creëren van een veilige en efficiënte fiets- en wandelverbinding tussen de Pietelbeekstraat en de nieuwe KMO-zone, wat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de regio.
De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Uit het proces verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er geen bezwaren werden ingediend (ook als bijlage aan dit besluit gehecht).
Het innameplan/rooilijnplan wordt als integrale bijlage aan dit besluit gehecht:
De rooilijnprocedure en de bijhorende innames gebeuren om redenen van openbaar nut.
In het goedgekeurde besluit van het college van burgemeester en schepenen op 07/03/2024 (2024_CBS_00720) werd notariskantoor Michel Van der Linden (Toekomststraat 56, 3500 Hasselt) reeds aangesteld.
De aanleg van het fietspad en verlegging van voetweg 72 naar het fietspad geschiedt om reden van openbaar nut.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De gemeenteraad keurt het innameplan/rooilijnplan voor de gedeeltelijke opheffing/verlegging en verbreding van voetweg 72 ter hoogte van de Pietelbeekstraat zoals aangeduid op het innameplan/rooilijnplan d.d. 02/05/2024, opgesteld door beëdigd landmeter-expert Peter Gijsen, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.
De huidige en op te heffen rooilijn ter hoogte van Pietelbeekstraat nl. deel voetweg nr. 72 wordt gedefinieerd met lijnstukken 1 t.e.m. 16 met een oppervlakte van 359m², zoals weergegeven (blauwe lijnen) op bijgevoegd rooilijnplan.
De nieuwe en te verleggen rooilijn ter hoogte van Pietelbeekstraat nl. deel voetweg nr. 72 wordt gedefinieerd met lijnstukken 15 t.e.m. 46 met een oppervlakte van 2382m² zoals weergegeven (rode lijnen) op bijgevoegd rooilijnplan.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Het innameplan/rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.
Om deze rooilijn te realiseren zijn er bijkomende innemingen van toepassing. De aanbodformulieren tot verkoop van de onroerende goederen van deze innames zullen in een afzonderlijk dossier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.