Terug
Gepubliceerd op 23/10/2024

2024_GR_00271 - Zaak der wegen - verkaveling Wolske fase 1 - Nieuwe Steenweg - De kosteloze overdracht van Lot 19 naar het openbaar domein in het kader van de verkaveling OMV_2024006791 - Goedkeuren

gemeenteraad
di 22/10/2024 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Habib El Ouakili, schepen; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00271 - Zaak der wegen - verkaveling Wolske fase 1 - Nieuwe Steenweg - De kosteloze overdracht van Lot 19 naar het openbaar domein in het kader van de verkaveling OMV_2024006791 - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 31
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Peter Briers, Marc Roppe, Sameer Srivastva, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 3
Frank Troosters, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken
Blanco stemmen 3
Hubert Lenssen, Raf Martens, Dirk Thoelen
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00271 - Zaak der wegen - verkaveling Wolske fase 1 - Nieuwe Steenweg - De kosteloze overdracht van Lot 19 naar het openbaar domein in het kader van de verkaveling OMV_2024006791 - Goedkeuren 2024_GR_00271 - Zaak der wegen - verkaveling Wolske fase 1 - Nieuwe Steenweg - De kosteloze overdracht van Lot 19 naar het openbaar domein in het kader van de verkaveling OMV_2024006791 - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende: 

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. 

 § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.” 

Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende: 

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.” 

Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit: 

Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald: 

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen; 

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden; 

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep; 

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag; 

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.” 


De aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2024006791 werd bij de stad Hasselt ingediend en betreft het verkavelen van percelen in 39 loten, waarvan 16 loten voor woningbouw, voor woonontwikkeling (Wolske-fase 1), aanleg van infrastructuurwerken. 

Volgens de atlas der buurtwegen zijn er geen officiële buurtwegen of trage wegen gekend op de getroffen percelen.  

De omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat eveneens het bestendigen van de rooilijn op het voorgesteld rooilijnplan terug te vinden onder Hasselt, 3de afdeling, sectie C nrs:. 1202A, 1204C, 1214B, 1232B, 1327B en 1339A. 

Het plan dat betrekking heeft op de nieuwe gemeentelijke rooilijn werd opgesteld door studiebureau Hosbur d.d. 05/04/2024. Lot 19 op dit plan met een oppervlakte van 2601m² dient na afloop van de werken kosteloos door de projectontwikkelaar te worden overgedragen naar stad Hasselt. De gratis grondafstand geschiedt om redenen van openbaar nut. Het over te dragen goed zal door stad Hasselt ingelijfd worden in haar openbaar domein. 

Artikel 3: Behoefte aan een goede ontsluiting

Artikel 3 van het decreet gemeentewegen stelt dat gemeentewegen moeten bijdragen aan een goed bereikbaar en ontsloten gebied. De voorgestelde verkaveling brengt nieuwe woningen en voorzieningen met zich mee, wat een aanzienlijke toename in het verkeer en de behoefte aan infrastructuur met zich meebrengt.

  • Verkeersstromen: De nieuwe gemeenteweg biedt een noodzakelijke ontsluiting van de nieuwe woonwijken en zorgt voor een vlotte doorstroming van het verkeer. Dit is cruciaal om congestie op bestaande wegen te vermijden en de bereikbaarheid van de nieuwe en bestaande gebieden te garanderen.
  • Toegankelijkheid: De nieuwe wegenis waarborgt de toegankelijkheid voor nood- en hulpdiensten, wat van essentieel belang is voor de veiligheid en de leefbaarheid in het gebied.

Artikel 4: Kwaliteit en inrichting van de gemeentewegen

Artikel 4 van het decreet gemeentewegen benadrukt het belang van de kwaliteit en de inrichting van gemeentewegen. Dit artikel legt de nadruk op de noodzaak om bij de aanleg van nieuwe wegen rekening te houden met de omgevingskwaliteit en het welzijn van de inwoners.

  • Ontwerp en landschappelijke integratie: De nieuwe gemeenteweg wordt ontworpen met aandacht voor de landschappelijke context, met groene bufferzones en een inrichting die aansluit bij de bestaande omgeving. Dit zorgt ervoor dat de weg niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de esthetische waarde van de omgeving.
  • Veiligheid en duurzaamheid: De nieuwe wegenis zal worden ingericht met veilige fietspaden en voetpaden, wat bijdraagt aan de veiligheid van alle weggebruikers en het bevorderen van duurzaam vervoer. Dit sluit aan bij de beleidsdoelen van de stad om het gebruik van duurzame mobiliteitsvormen te stimuleren.

Conclusie

De goedkeuring van de nieuwe verkaveling en de bijhorende gemeenteweg is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de stad Hasselt. Op basis van artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, is het evident dat deze nieuwe infrastructuur niet alleen tegemoetkomt aan de actuele behoefte aan ontsluiting en bereikbaarheid, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. 

Argumentatie

Onderwerp aanvraag

De gratis overdracht van lot 19 om in te lijven bij het openbaar domein, met uitzondering van de kruiwagenpaden achter de woningen en de zone tussen de parkeerplaatsen.

Zaak der wegen

Volgens het aangepast plan.

De stukken met betrekking tot de zaak der wegen zijn als volgt in het dossier opgenomen:

  • BA_INFRA_P_N_2_ROOI_Wolske_RA.pdf
  • VA_VP_B_Wolske.pdf
  • VA_VP_N_Wolske.pdf
  • Bijlage B41Gratis grondafstand openbaar domein.pdf

Openbaar Onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 8/7/2024 tot en met 6/8/2024 . Er werd 1 bezwaarschrift ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Dit bezwaarschrift heeft geen betrekking tot de wegenis/overdracht naar het openbaar domein.

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.

Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen voorwaardelijk goed betreffende de kosteloze overdracht van lot 19, naar openbaar domein met een totale oppervlakte van 2601m², volgens het rooilijnplan opgemaakt door Hosbur d.d. 05/04/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024006791). 

Voorwaarde: geen overdracht van de kruiwagenpaden achter de woningen en de zone tussen de parkeerplaatsen volgens rode aanduiding op plan BA_INFRA_P_N_2_ROOI_Wolske_RA.pdf.