In het kader van het burgemeestersconvenant, dat als doel heeft om 40% CO₂-uitstoot te verminderen tegen 2030, heeft de Stad Hasselt verschillende initiatieven genomen om haar energieverbruik te optimaliseren en de transitie naar hernieuwbare energie te ondersteunen. Een belangrijke maatregel daarbij is de installatie van PV-panelen op stedelijke gebouwen, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord 2019-2024 en het klimaatactieplan 2030. Onder meer maatregel 7 richt zich op het stimuleren van hernieuwbare energie, terwijl maatregel 45 specifiek inzet op investeringen in fotovoltaïsche energie. Het strategisch vastgoedplan (SURE2050) van Hasselt legt daarnaast de nadruk op energetische renovaties, waaronder relighting en isolatie van stedelijke gebouwen.
Om de energietransitie efficiënt te ondersteunen, maakt de stad gebruik van het Vlaams Energiebedrijf (VEB). VEB heeft een aanbod ontwikkeld om Hasselt te begeleiden bij energie-efficiëntie en hernieuwbare energieoplossingen. Dit gebeurt via raamcontracten, zoals het eerder goedgekeurde besluit '2023_GR_00259 - PV-panelen met burgerparticipatie - Toetreding raamcontract VEB voor installatie PV met burgerparticipatie'. Via dit mechanisme neemt VEB de projectcoördinatie op zich en worden onder andere PV-installaties gerealiseerd zonder dat de stad zelf de volledige initiële investering moet doen. Ook burgerparticipatie speelt een centrale rol in deze projecten, zoals in dit dossier dat nu voorgelegd wordt voor een installatie op het Jenevermuseum, waar burgers kunnen investeren in de energievoorziening.
De keuze voor een samenwerking met VEB en het sluiten van stroomafnameovereenkomsten heeft meerdere voordelen voor de Stad Hasselt. Ten eerste zorgen deze overeenkomsten ervoor dat publieke gebouweigenaren, zoals de stad en OCMW, volledig ontzorgd worden. De installatie, het onderhoud en de levering van groene stroom worden volledig verzorgd door een externe partijen, de coöperatie Bronsgroen CV (met zetel te Theresiastraat 29, 3500 Hasselt, BTW BE 0844.930.673, RPR 844.930.673), die met burgerbudgetten de PV-installaties financieren. Hierdoor worden risico's beperkt en kan de stad zonder grote initiële investeringen toch bijdragen aan de energietransitie. Dit mechanisme zorgt tevens voor lagere energiekosten tijdens zonne-uren, omdat de stad goedkopere elektriciteit aankoopt via de stroomafnameovereenkomst.
Daarnaast sluit deze aanpak nauw aan bij de sociale en milieudoelstellingen van de stad. Door burgers te betrekken via coöperaties, krijgen inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om PV-panelen te installeren, toch de kans om te investeren in hernieuwbare energie en hier financieel van te profiteren. Dit vergroot niet alleen het draagvlak voor de energietransitie, maar versterkt ook de band tussen de stad en haar inwoners. Bovendien worden de installaties na een periode van 21 jaar kosteloos overgedragen aan de stad, waardoor Hasselt op lange termijn volledig eigenaar wordt van deze energievoorzieningen.
Ten slotte biedt de samenwerking met VEB en de keuze voor een raamcontract verschillende voordelen. De expertise en ervaring van VEB zorgen ervoor dat de stad geen afzonderlijke procedures hoeft te doorlopen, wat administratieve vereenvoudiging en tijdswinst oplevert. Daarnaast is er een duidelijk financieel voordeel, aangezien de stad gebruik kan maken van scherpe prijzen en schaalvoordelen. Deze integrale aanpak versterkt Hasselt's positie als een vooruitstrevende en duurzame stad die actief inzet op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
In dit dossier wordt een kosteloze concessieovereenkomst van 21 jaar voorgesteld voor de installatie van een PV-systeem op de ongebruikte dakoppervlakken van het gebouw aan de Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt, 1STE KADASTRALE AFDELING, sectie H, Perceel 0014/00G000. De totale bruto-oppervlakte van het dak bedraagt 868 m². De Stad Hasselt (concessieverlener) stelt dit dak ter beschikking van Coöperatie Bronsgroen CV (concessionaris) voor de installatie en exploitatie van een fotovoltaïsch systeem met een verwacht vermogen van 25 kWp. De concessieovereenkomst is als integrale bijlage bij dit besluit gevoegd.
Ook de bijhorende stroomafnameovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd. Via een stroomafnameovereenkomst wordt de groene stroom geproduceerd door de installatie die onder concessie op het dak ligt aangekocht voor een periode van 21 jaar door Stad Hasselt bij Bronsgroen. Zo is er het voordeel om groene stroom aan te kopen van de lokale producent (Bronsgroen) aan een voordelig en een stabiel tarief.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgaven zijn voorzien op:
1) Geen bijkomende financiële implicaties in het kader van de concessieovereenkomst voor Stad Hasselt.
2) Financiële implicaties in kader van de stroomafnameovereenkomst:
Volgnummer: MJP001170 - BA - Elektriciteit
Algemene rekening: 61100000
Exploitatie
Basisbudget
ORBA: PA6408 - PV-installatie met burgerparticipatie
De investering in de zonne-installatie op het dak wordt voor 100% gefinancierd met burgerkapitaal.
De gemeenteraad keurt de concessie voor een PV-installatie tussen Stad Hasselt en coöperatie Bronsgroen CV voor het Jenevermuseum goed.
De gemeenteraad keurt de stroomafnameovereenkomst tussen Stad Hasselt en de maatschap Ecopower - Bronsgroen CV (via VEB) voor het Jenevermuseum goed.