Terug
Gepubliceerd op 29/05/2024

2024_GR_00119 - RUP 223 Campus Elfde Linie - Definitieve vaststelling - Goedkeuren

gemeenteraad
di 28/05/2024 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00119 - RUP 223 Campus Elfde Linie - Definitieve vaststelling - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 34
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Joske Dexters, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Peter Briers, Marc Roppe, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 5
Frank Troosters, Koen Ooms, Kim De Witte, Dietrich Vandereyken, Sameer Srivastva
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00119 - RUP 223 Campus Elfde Linie - Definitieve vaststelling - Goedkeuren 2024_GR_00119 - RUP 223 Campus Elfde Linie - Definitieve vaststelling - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

In 2012 werd het masterplan Elfde Linie opgesteld door Palmbout. Hierin werd een totaalvisie uitgewerkt voor het volledige gebied tussen de Kempische Steenweg (westen), de Gouverneur Verwilghensingel (noorden en oosten), de Koning Boudewijnlaan (zuiden) en de Groene boulevard (zuidwesten).

In zitting van 5 oktober 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen de opstart van de opmaak van een gemeentelijk RUP voor de hele campus goed.

Het hele proces omvat volgende onderdelen:

• een ontwerpend onderzoek om een antwoord te kunnen bieden aan de verschillende ruimtelijke vraagstukken die op tafel liggen;

• een onderzoek naar mobiliteit en parkeren dat inzicht verschaft in de werkelijke parkeervraag en hier gericht oplossingen voor aanbiedt;

• de opmaak van een RUP dat het geheel juridisch verankert.

Conform het bestuursakkoord 2019-2024 wordt er verder werk gemaakt van de realisatie van de Campus Elfde Linie tot een eenvormige en belevingsvolle omgeving met ruimte om te wonen, studeren en ontspannen (541).

Het gemeentelijk RUP is geen concrete uitvoering van een bindende bepaling van het structuurplan Hasselt. Het is wel in overeenstemming met de richtinggevende bepalingen ervan. In het structuurplan Hasselt (2009) wordt de 'Stedelijke Demervallei' naar voor geschoven als concept en als hoofdruimte. De Stedelijke Demervallei staat voor stedelijke ontwikkeling. Het is de ruimte waar de stad zich ontwikkelt voor de functies die de regionale betekenis van Hasselt ondersteunen. De Demer die doorheen deze hoofdruimte loopt vormt een groene ader doorheen al de ontwikkelingen en verbindt ze.

Voorafgaand:

  • De uitgangsprincipes van het campusmodel werden goedgekeurd in zitting van het CBS van 8 februari 2018.
  • Parallel aan het ontwerpend onderzoek werd een parkeer- en mobiliteitsstudie opgemaakt waarvan de principes en het voorkeursscenario werden goedgekeurd in zitting van het CBS van 13 september 2018. De voorkeur ging uit naar scenario 3: randparkeren met beperkt parkeren op Elfde Linie.
  • Het eindrapport 'Campusmodel Elfde Linie' werd door het CBS goedgekeurd op 26 november 2020. 
  • Begin 2018 tot begin 2022: bilateraal overleg met stadsdiensten, stakeholders, andere overheden, GECORO, ...
  • Een algemene toelichting aan alle stakeholders op 17 januari 2022
  • Een informele toelichting aan de diensten RO van de Provincie Limburg en het Vlaams niveau op 28 februari 2022
  • Een informele toelichting aan de GECORO op 8 maart 2022 over de opstart van het RUP
  • De start- en procesnota werd door het CBS goedgekeurd op 30 juni 2022
  • De goedgekeurde startnota werd openbaar gemaakt tijdens de periode van publieke raadpleging (van 01/08/2022 t.e.m. 29/09/2022). Het publiek werd tijdens deze periode geïnformeerd via verschillende kanalen: de documenten lagen ter inzage in 't Scheep en waren tevens consulteerbaar op de website. Daarnaast organiseerde de dienst Planning een participatiemoment in de vorm van een infomarkt op 15/09/2022. Ook de overheden, adviesinstanties en de Gecoro werden tijdens de raadplegingsperiode geconsulteerd voor advies.
  • Participatiemoment in de vorm van een infomarkt op 15 september 2022 
  • GECORO op 20 september 2022 met formeel advies
  • Op basis van de startnota en het ontwerpend onderzoek i.k.v. het masterplan werd een voorontwerp van RUP uitgewerkt bestaande uit een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota, een voorlopige versie van scopingnota en een procesnota.
  • Het voorontwerp RUP werd door het CBS goedgekeurd op 25 mei 2023
  • De opmerkingen en adviezen m.b.t. de goedgekeurde startnota, die tijdens de adviesperiode/periode van publieke raadpleging zijn ontvangen vanwege publiek, overheden/adviesinstanties en Gecoro, werden verwerkt in een voorlopige scopingnota, die op 25 mei 2023 door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd en op de website van de stad Hasselt geplaatst op 26 mei 2023 en vervolgens samen met het dossier plenaire vergadering voorgelegd aan de adviserende instanties.
  • GECORO op 6 en 13 juni 2023
  • Er werd een plenaire vergadering georganiseerd op 20 juni 2023 
  • Stakeholderoverleg 9 en 10 oktober 2023
  • Het Team Externe Veiligheid stelde in het kader van de adviesronde bij de plenaire vergadering dat zij geen aanzienlijke effecten op het vlak van de externe veiligheid verwacht en bijgevolg beslist dat er geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet worden opgemaakt.
  • De opmerkingen van team Mer werden besproken en verwerkt in een tweede aangepaste scopingnota. Op 10/11/2023 heeft het team Mer een beslissing genomen over de ontheffing van de MER-plicht: De conclusie is dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER bijgevolg niet nodig is.
  • Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid en latere wijzigingen, werd het gemeentelijk RUP223_CampusElfdeLinie onderworpen aan een watertoets zoals blijkt uit het verslag opgenomen in de toelichtingsnota en de scopingnota. Concluderend wordt gesteld dat na uitvoering van de watertoets dient geoordeeld te worden dat het RUP Elfde Linie geen significante problemen met zich mee zal brengen inzake potentiële wateroverlast. De resultaten van de watertoets werden verwerkt in het RUP. 
  • Het ontwerp-RUP met inbegrip van de milieueffectenbeoordeling (MER-screening) werd door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld in zitting van 19 december 2023.
  • Het college van burgemeester en schepenen heeft het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP 223 Campus Elfde Linie onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 9 januari 2024 tot 8 maart 2024. Het openbaar onderzoek werd vooraf aangekondigd via aanplakking, via publicatie in het Belgisch Staatsblad, in drie dagbladen en via bericht op de website van de stad Hasselt. Er werd ook een infomarkt georganiseerd op 29 januari 2024. 

Argumentatie

Tijdens het openbaar onderzoek werden er 12 adviezen en 56 bezwaren ontvangen die door de Gemeentelijk Commissie voor Ruimtelijke ordening werden gebundeld, behandeld en besproken. 

De GECORO behandelde de adviezen en bezwaren in zitting van 16 en 23 april 2024 en bracht een voorwaardelijk gunstig advies uit over het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan nr. 223 Campus Elfde linie, mits rekening wordt gehouden met de behandeling van de adviezen en ingediende reacties/bezwaarschriften. De bundeling en behandeling van de adviezen, opmerkingen en bezwaren werd overgemaakt aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen. 

Er wordt door de GECORO voorgesteld om een aantal aanpassingen en/of aanvullingen door te voeren. Op basis hiervan worden samenvattend volgende wijzigingen aangebracht:

  • De toekomstmogelijkheden van het recent vergunde gebouw ‘Demerkot’ worden verduidelijkt door een aanduiding met een punt (symbool) op het grafisch plan en een beschrijving in de stedenbouwkundige voorschriften. 
  • De stedenbouwkundige voorschriften van art. 6 ‘Ecologische corridor’ worden aangepast en aangevuld zodat het duidelijk is dat het hier om een overdruk gaat met inrichtingsprincipes en niet om een bestemmingswijziging. De mogelijkheden voor de bestaande gebouwen worden verduidelijkt en aangevuld met een mogelijkheid voor herbouw op voorwaarde dat de footprint met minimum 50% verkleint. De hefboomfunctie voor het verwijderen van verharding en bebouwing uit deze zone in ruil voor meer bouwmogelijkheden in het aanpalende kwadrant wordt verduidelijkt. De mogelijkheid voor heraanleg van de fietssnelweg, de Elfde Liniestraat en de aanleg van bijkomende trage wegen wordt explicieter opgenomen. De breedte van de ecologische corridor wordt onderbouwd in de toelichtingsnota.  
  • In art 8, Verbinding langzaam verkeer wordt er verduidelijkt dat de aanduiding van de trage verbindingen niet wil zeggen dat er geen gecombineerde ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer mogelijk is. 
  • De toelichtingsnota wordt aangevuld met bijkomende relevante conclusies/cijfergegevens van de mobiliteitsstudie van 2018 i.v.m. mobiliteitseffecten ten gevolge van scenario 3 ‘Randparkeren met beperkt parkeren in campus Elfde linie’. In de toelichtingsnota wordt een opsomming opgenomen van de flankerende maatregelen op het vlak van mobiliteit die in parallelle processen aanvullend aan het RUP worden uitgewerkt. 
  • In de stedenbouwkundige voorschriften wordt duidelijker geformuleerd dat een ontsluiting van de ‘parkeergelegenheid’ niet toegelaten is via de Elfde Liniestraat. 
  • De begrippen leerling, student en personeelslid worden verduidelijkt bij de begrippen in de algemene voorschriften. 
  • Er wordt extra verduidelijking gegeven over het concept van de ‘open campus’, de doorwaadbaarheid en de mogelijkheid om bepaalde delen afsluitbaar te maken in functie van de veiligheid. Er wordt omschreven dat de verbinding tussen de Demer en de Vildersstraat indicatief aangeduid is en dat deze verlegd kan worden n.a.v. de meest optimale verbinding doorheen de site. De trage verbinding in kwadrant 3 wordt op het grafisch plan doorgetrokken tot aan de Demer. 
  • In art. 5 Compacte clusters worden een aantal verduidelijkingen en correcties doorgevoerd:
    1. De verwijzing naar B/T en V/T in het voorschrift van het hoogteaccent wordt geschrapt.
    2. De B/T en V/T van kwadrant 3 worden gecorrigeerd. 
    3. Het voorschrift dat ondergronds parkeren verplicht, wordt geschrapt. Er wordt omschreven dat parkeren binnen het bebouwd volume/de footprint van de gebouwen dient te gebeuren. 
    4. Er wordt verduidelijkt dat ondergrondse fietsstalplaatsen mogelijk zijn mits het voorzien van een berijdbare helling.
    5. Het woord ‘eigendom’ wordt vervangen door zakelijk recht. 
    6. Het evenredigheidsprincipe wordt toegelicht. 
    7. De verwijzing naar art.7 wordt gecorrigeerd en vervangen door art.6. Dit wordt ook aangepast in de toelichtingsnota. 
    8. Het algemeen voorschrift i.v.m. bestaande vergunde gebouwen, en constructies wordt hier opgenomen. 
    9. De volgende paragraaf wordt geschrapt: ‘Het project mag de goede ontsluitbaarheid van geen enkele zone die in aanmerking komt voor ontwikkelingen conform dit RUP in het gedrang brengen.’
  • Op het grafisch plan worden de grijze lijnen die de onderliggende gewestplanzonering aangeven weggelaten omdat deze voor onduidelijkheid zorgen. 
  • In art 1 Woongebied, zone a wordt de zinsnede ‘Er worden substantiële inspanningen geleverd in functie van het algemeen belang van de scholencampus Elfde Linie en de buurt.’ vervangen door ‘Er worden substantiële inspanningen geleverd in functie van het algemeen belang van de scholencampus Elfde Linie en/of de buurt’.
  • In art. 1 Woongebied, zone d, wordt het voorschrift i.v.m. nevenfuncties aangepast zodat aan het wonen verwante functies op verdiep ook worden toegelaten maar enkel indien er een aparte toegang vanaf het maaiveld wordt voorzien. Aan het wonen verwante functies worden beperkt tot een maximale oppervlakte van 10% van de V/T zolang er geen hinder is.

De gemeenteraad sluit zich aan bij de beoordeling van de GECORO van de tijdens het openbaar onderzoek uitgebrachte adviezen, opmerkingen en bezwaren. De gemeenteraad treedt het voorwaardelijk gunstig advies bij en wenst de motivering tot de zijne te maken met uitzondering van of mits toevoeging of aanpassing van volgende punten:   

  • In het toelichtend deel van de stedenbouwkundige voorschriften wordt bij art. 5 en art. 6 opgenomen dat in de omgevingsvergunning er een fasering of een timing kan worden opgenomen m.b.t. het verwijderen van bebouwing of verharding om deze af te stemmen op het ritme van de uitvoering van de werken en op het ritme van de mobiliteitstransitie. 
  • In de toelichtingsnota en in het toelichtend deel van de stedenbouwkundige voorschriften bij art. 5 Compacte clusters wordt opgenomen dat voor het opvangen van de fietsparkeerbehoefte er ook kan gezocht worden naar collectieve en/of geclusterde oplossingen op voorwaarde dat deze uiterst bereikbaar zijn en zich in de directe omgeving van de gebouwen en bestemmingen bevinden. Deze aanpassing is gewenst omwille van de grote uitdaging voor het voorzien van voldoende fietsparkeerplaatsen en om gedeeld en efficiënt ruimtegebruik mogelijk te maken. Er wordt ook hier toelichtend opgenomen dat er een fasering of een timing kan worden opgenomen in de omgevingsvergunning m.b.t. de realisatie van de fietsparkeerplaatsen om te kunnen afstemmen op het ritme van mobiliteitstransitie. Om zuiniger ruimtegebruik mogelijk te maken worden de oppervlaktenormen voor de fietsparkeerplaatsen geschrapt uit de voorschriften. Dit laat toe om gebruik te maken van ruimtebesparende en stapelbare systemen. 
  • In het verordenend deel van art.8 Verbinding langzaam verkeer wordt de paragraaf ‘De verbinding voor langzaam verkeer zal ten allen tijde publiek toegankelijk zijn. Het is niet toegelaten deze verbinding af te sluiten.’ vervangen door ‘De verbinding voor langzaam verkeer is publiek toegankelijk.’ en de zin ‘Het is niet toegelaten deze verbinding af te sluiten’ te verschuiven naar het toelichtend deel en aan te vullen met ‘tenzij dit omwille van de veiligheid noodzakelijk is’.  Deze formulering geeft iets meer flexibiliteit om in te spelen op mogelijke wijzigende omstandigheden in functie van veiligheid wat vooral relevant kan zijn voor de verbinding doorheen kwadrant 3 tussen Vilderstraat en Demer die dwars doorheen een schoolcluster loopt. 
  • Het advies van de GECORO om in art. 5 Compacte cluster het volgende op te nemen: dat de verharding die verwijderd wordt uit Art. 6 kan gebruikt worden als meerwaarde bij de afwijking van de V/T in het aanpalende quadrant (1/1 compensatie en per m²) wordt als volgt herschreven en aangevuld:’ Verhardingen die binnen het kwadrant of uit de zone van Art. 6 Ecologische corridor verwijderd worden en omgezet worden naar groen op volle grond kunnen in een verhouding van 1 op 1 (1m² verharding opbreken = 1m² brutovloeroppervlakte extra) aangewend worden om een hogere V/T te realiseren in het kwadrant.’ De zin: ‘Er wordt aangetoond dat een substantieel deel van de bestaande verhardingen werd verwijderd.’ wordt bij het punt afwijkingsmogelijkheid geschrapt. In het toelichtend deel wordt de volgende zinsnede geschrapt: ‘een substantieel deel van’ en ‘Dit betekent meer onverharde ruimte dan de minimale G/T’. Er wordt ook het volgende toegevoegd: ‘onthardingen die reeds eerder werden uitgevoerd (vanaf de nulmeting RUP = voorlopige vaststelling = 19/12/2024) en die nog niet geleid hebben tot uitbreiding van de brutovloeroppervlakte, mogen meegenomen worden in latere onderbouwingen voor een hogere V/T’. Op deze manier wordt dit voorschrift concreter gemaakt. De teksten in de toelichtingsnota worden naar analogie aangepast. 
  • In aanvulling op het advies van de GECORO wordt in het toelichtend deel van de voorschriften van art. 6 Ecologische corridor opgenomen dat de gewestplanbestemming = gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. Er worden bij de mogelijkheid voor herbouw, mits de footprint met 50% wordt verminderd, ook voorschriften opgenomen i.v.m. maximale hoogte, de dakvorm en het gebruik van het dak als groendak, terras en voor energieproductie. 
  • In aanvulling op het advies van de GECORO wordt in art. 5 Compacte cluster bij het punt B/T en V/T het woord ‘de’ toegevoegd om aan te duiden dat de verruimde normen van toepassing zijn als alle bebouwing verwijderd wordt uit art. 6 Ecologische corridor. 
  • In aanvulling op het advies van de GECORO wordt in art. 5 Compacte cluster de verplichting om het parkeren binnen het bebouwd volume/ de footprint van de gebouwen te voorzien aangevuld met de uitzondering voor mindervalidenparkeerplaatsen en kortparkeren. 
  • In art. 5 Compacte cluster wordt het voorschrift aangepast naar analogie met art. 6 omdat het hier ook om een overdrukzone gaat met inrichtingsvoorschriften en niet om een nieuwe bestemming. De zin ’ Deze overdrukzone is bestemd voor schoolinfrastructuur, sportinfrastructuur, socio-educatieve voorzieningen, gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.’ wordt vervangen door ‘De bestemming van het gewestplan zone voor gemeenschapsvoorzieningen blijft behouden. Deze overdrukzone kan ingericht worden  voor schoolinfrastructuur, sportinfrastructuur, socio-educatieve voorzieningen, gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.’ 
  • In art. 5 Compacte cluster wordt bedrijvigheid gelinkt aan ‘onderwijs’ vervangen door bedrijvigheid gelinkt aan ‘de onderwijscampus’ om op die manier een 24/24 uur levendige campus mogelijk te maken wat bijdraagt tot de sociale veiligheid in het gebied wat op zijn beurt het open campusconcept ten goede komt. In het toelichtend deel van de voorschriften wordt dit voorschrift verduidelijkt. 
  • In plaats van de voorschriften van art. 9 ‘Verbinding gemotoriseerd verkeer (indicatief)’ aan te vullen, wordt art. 9 en de bijhorende aanduiding op het grafisch plan geschrapt. Bij art. 5 Compacte cluster wordt een paragraaf toegevoegd: Tussen de Vilderstraat en het Koekerellenpad dient een verbinding gemaakt te worden in functie van logistiek verkeer voor kwadrant 5. Er dient gezocht te worden naar het meest gepaste tracé binnen kwadrant 4 en/of kwadrant 6. Het onderzoek naar dit tracé moet deel uitmaken van de inrichtingsstudie die moet opgemaakt worden in het kader van omgevingsvergunningsaanvragen voor kwadrant 4 en/of kwadrant 6. 

De gemeenteraad acht het bijgevolg nodig om het voorlopig vastgesteld ontwerp van RUP 223 Campus Elfde Linie aan te passen. Bovenvermelde opmerkingen leiden tot het aanpassen van de toelichtingsnota, de stedenbouwkundige voorschriften en het grafisch plan. Voor het overige werden de adviezen en bezwaren weerlegd en deze geven geen verdere aanleiding tot aanpassingen aan het RUP. 

De gemeenteraad wenst het aldus aangepaste RUP definitief vast te stellen. 

Juridische grond

  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, meer bepaald artikel 2.2.21, 2.3.3, 7.4.5;
  • Het KB van 3 april 1979 houdende de goedkeuring van het gewestplan Hasselt-Genk;
  • Het MB van 6 oktober 2000 houdende de wijziging van het gewestplan Hasselt-Genk;
  • Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), goedgekeurd door de Vlaamse regering op 23 september 1997 en bekrachtigd via bindende bepalingen door het Vlaams Parlement op 17 december 1997;
  • De eerste herziening van het RSV, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 12 december 2003 en bekrachtigd via bindende bepalingen bij decreet van 19 maart 2004;
  • De tweede herziening van het RSV, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 17 december 2010 en bekrachtigd via bindende bepalingen bij decreet van 25 februari 2011;
  • Het beleidsplan Ruimte Limburg (Ruimtepact 2040) door de provincieraad definitief vastgesteld op 21 februari 2024;
  • Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hasselt goedgekeurd door de Deputatie van de provincie Limburg op 29 oktober 2009;
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen;
  • Het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het lntegraal Waterbeleid en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 1.3.1.1. over de watertoets;
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets en latere wijzigingen;
  • het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 en latere wijzigingen houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;
  • Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en latere wijzigingen;
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s en latere wijzigingen;
  • het besluit van de Vlaamse regering van 26 januari 2007 houdende nadere regels inzake ruimtelijke veiligheidsrapportage;

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 223 Campus Elfde Linie definitief vast. 

Het betreft:

  • Procesnota (RUP_71022_214_00223_00001_PN_DV)
  • Toelichtingsnota (RUP_71022_214_00223_00001_TN_DV)
  • Stedenbouwkundige voorschriften (RUP_71022_214_00223_00001_SV_DV)
  • Plan bestaande toestand (RUP_71022_214_00223_00001_TNK_DV)
  • Verordenend grafisch plan (RUP_71022_214_00223_00001_GP_DV)
  • Register plancompensaties (RUP_71022_214_00223_00001_RPC_DV)

Artikel 2

Het bovenvermelde ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 223 Campus Elfde Linie, bestaande uit de procesnota, de toelichtingsnota, de stedenbouwkundige voorschriften, het plan bestaande toestand, het verordenend grafisch plan en het register plancompensaties en het advies van de GECORO, inclusief register van ingediende adviezen, opmerkingen en bezwaren, maakt integrerend deel uit van dit besluit. 

Artikel 3

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie Limburg, en aan het departement.