Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat de langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van een gemeente bevat. Het moet ondertekend zijn door het gemeentebestuur en de bisschop.
Een goedgekeurd plan is vereist indien een gemeente een erfgoedpremie wil bekomen van het agentschap Onroerend Erfgoed voor werken aan een beschermde parochiekerk. Aangezien het vorige kerkenbeleidsplan dateert van 2017 kreeg dit een grondige update, waaronder enkele bijkomende kerken die de status “herbestemmen” krijgen.
Na goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen wordt dit kerkenbeleidsplan voorgelegd aan de bisschop, die op zijn beurt goedkeuring dient te geven. Nadien zal het kerkenbeleidsplan voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Hasselt telt negentien parochiekerken. De “Paterkeskerk” in de Minderbroederstraat is een kloosterkerk die openstaat voor publieke erediensten maar is geen parochiekerk en valt dus niet onder het kerkenbeleidsplan.
De kathedraal en de Virga Jessebasiliek vormen samen de Sint-Quintinusparochie. De basiliek is een annexe van de kathedrale parochie. De specifiek kathedrale functie, als zetel van de bisschop, wordt beheerd door een kathedrale kerkfabriek.
Er is één federatie in Hasselt en één centraal kerkbestuur.
Dit kerkenbeleidsplan omvat volgende gebouwen voor de rooms-katholieke eredienst op het grondgebied van de stad Hasselt:
Voorliggend kerkenbeleidsplan werd opgemaakt in samenspraak met het CKB, de pastoraal verantwoordelijke (de deken) en een afvaardiging uit het bisdom Hasselt.
Het kerkenbeleidsplan voor de stad Hasselt omhelst een langetermijnvisie op de parochiekerken. Hierin worden principiële beslissingen genomen over de bestemming van deze kerken. Evoluties in het pastoraal landschap moeten uiteraard opgevolgd worden en zullen mee verrekend worden in de verdere uitwerking van deze langetermijnvisie.
In dit kerkenbeleidsplan worden allereerst de betrokken kerkgebouwen ruimtelijk gesitueerd. Vervolgens volgt een bespreking van elke kerk afzonderlijk. Aan bod komen een beschrijving, een situering in de ruimtelijke omgeving en een beschrijving van het actueel gebruik en de actuele functie.
Binnen het kerkenbeleidsplan werden alle kerken ingedeeld in 3 categorieën:
Voor de kerken die volledig blijven voorbehouden voor de eredienst wordt wel ingezet op valorisatie. Onder valorisatie verstaan we initiatieven die, met respect voor het normale gebruik van de parochiekerk, de betekenis van het kerkgebouw in al zijn aspecten kunnen versterken en bevorderen (religieus en cultureel, historisch en kunsthistorisch, architecturaal en landschappelijk). We denken bijvoorbeeld aan een occasioneel en passend gebruik van het kerkgebouw voor kunsthistorische rondleidingen, concerten, voordrachten, conferenties of tijdelijke tentoonstellingen.
De volgende kerken werden gekenmerkt als zondagskerk:
De volgende kerken werden gekenmerkt als parochiekerk (met al dan niet medegebruik):
Voor volgende kerken staat al vast dat zij als parochiekerk geen toekomst meer hebben. Er zullen herbestemmingstrajecten worden opgestart. Voor elke kerk zal er een tijdspad worden uitgezet, afhankelijk van de lokale context.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014.
Het Decreet houdende toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst en gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening van 12 juli 2023.
De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan Hasselt goed.