Terug
Gepubliceerd op 29/05/2024

2024_GR_00102 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan fase 1 ontwikkeling Monerik - Goedkeuren

gemeenteraad
di 28/05/2024 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00102 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan fase 1 ontwikkeling Monerik - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 35
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Joske Dexters, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 3
Frank Troosters, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken
Blanco stemmen 1
Peter Briers
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00102 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan fase 1 ontwikkeling Monerik - Goedkeuren 2024_GR_00102 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan fase 1 ontwikkeling Monerik - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende: 

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:  

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Argumentatie

De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de provincie Limburg ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor "verkavelen van een perceel in 17 loten voor grondgebonden eengezinswoningen in halfopenbouwvorm, 1 lot voor groepswoningbouwproject (20 geschakelde woningen), 1 lot voor 6 sociale wooneenheden en het verleggen van de Bosbeek (fase 1-verkaveling Monerik)" (OMV_2023095507).

In de projectzone wordt er nieuwe openbare wegenis en groenaanleg met infrastructuurelementen voorzien, doorheen het projectgebied wordt een nieuw fietspad aangelegd zodat aangesloten kan worden op de fietssnelwegen F74 en F5.

Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarom onder meer vastleggen van een nieuwe rooilijn. Het beoogde ontwerp rooilijnplan voorziet een nieuwe rooilijn over percelen ten kadaster gekend als 12e afdeling, sectie B, perceelnummers 249z/deel, 350B/deel, 352N/deel, 353/deel, 354/deel, 355/deel, 356/deel, 357A/deel; 358/deel, 359F, 359G/deel, 360C, 360D, 360F, 360G, 360H, 361A, 364A/deel, 365A/deel, 368/deel, 3870/deel, 372/deel, 376/deel, 377/deel, 382A/02/deel, 382/deel, 383/deel met een totale oppervlakte van 4 ha32ca en 42ca.

In Kuringen-Heide werden door het GRUP Afbakening stedelijk regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk een aantal woonuitbreidingsgebieden omgezet naar woongebied waardoor in totaal een 500-tal wooneenheden extra kunnen gerealiseerd worden bovenop de bestaande 1500 eenheden. Gezien Kuringen-Heide momenteel onvoldoende voorzieningen heeft (o.a. geen school, geen buurtwinkels,weinig openbaar groen, geen recreatie, …) is beslist om de ontwikkeling gefaseerd uit te voeren op het tempo van de realisatie van de voorzieningen. De grote ontwikkelingsprojecten moeten dan ook een bijdrage leveren op het vlak van buurtvoorzieningen. 

Het projectgebied van Monerik moet een bijdrage leveren op het vlak van publiek toegankelijk buurtgroen met ruimte voor sport en spel en aansluiting vinden binnen het groenblauw netwerk.

Voorliggende omgevingsvergunning betreft de eerste fase van de ontwikkeling van Monerik met verkaveling van een perceel in 17 loten voor grondgebonden eengezinswoningen in halfopenbouwvorm langs de Reyderstraat, 1 lot voor groepswoningbouwproject (20 geschakelde woningen), 1 lot voor 6 sociale wooneenheden die zullen aansluiten op de nieuwe ontsluitingsweg. Het dossier bevat ook de verlegging van de Bosbeek.
Het project voorziet doorheen het plangebied een fietspad met een breedte van 3.00 m waarbij aangesloten kan worden op de fietssnelwegen F74 en F5. De toplaag wordt afgewerkt met een cementbetonverharding in grijsbruine kleur. Het fietspad wordt verlicht.

Ter hoogte van de fietsverbinding naar de Monerikstraat, ten zuiden van de Bosbeek, wordt een parkeercluster van 8 parkeerplaatsen aangelegd, één parkeerplaats is gereserveerd voor mindervaliden.

Door de verlegging van de Bosbeek naar het binnengebied wordt er een ruimer valleigebied gecreëerd wat ruimte geeft voor water maar ook voor groen en sport en spel. Ter hoogte van de Nijverheidskaai wordt dan naast de nieuwe Bosbeek met verbreed profiel, ook een wadi voorzien die extra buffercapaciteit geeft bij hevige regenval. De wadi en de bedding en bermen van de beek wordt voorzien op een soortenrijk permanent grasland waardoor bij correct maaibeheer een verhoging van de biodiversiteit bekomen wordt. Ter hoogte van het bufferbekken wordt een vlonderpad aangelegd, de onderbouw is voorzien in roestvrij staal met een afwerking in bamboe. Ten zuiden van de wadi wordt een wilgenbosje voorzien.

Langsheen de Bosbeek wordt een fiets- en wandelpad aangelegd die aansluit op de achtertuinen van de woningen in fase 2 en aansluiting zoekt met de wegenis wat de doorwaadbaarheid van het gehele plangebied bevordert. Naast dit pad worden een aantal streekeigen bomen en houtkanten aangeplant maar worden ook een aantal verpozingsmomenten en spelelementen aangebracht. Het addendum B41 gevoegd bij de aanvraag geeft een uitvoerige beschrijving van de te plaatsen banken, spelelementen en verlichtingsarmaturen.
Met uitzondering van de banken ter hoogte van de vlonderstructuren komen de gekozen elementen uit de productencatalogus publieke ruimte vers 1.1.2022 van de stad Hasselt zodat een uniformiteit bekomen wordt over het ganse grondgebied.
Enkel de banken op de vlonderstructuren zullen op maat gemaakt worden met evenwel hetzelfde uitzicht als de zitbank groot uit de productcatalogus. Bijkomend komen er op vraag van de jeugddienst een “grashopper” en een “death ride”. 

Lot 23 ten noordoosten van het fietspad en de verlegde Bosbeek wordt als dotterbloemgrasland ingericht en sluit hiermee aan op de bestaande vegetatie op het terrein. 

De eerste fase van de wegenis betreft een straat die vertrekt vanuit de Reyderstraat, de aanleg is voorlopig voorzien tot aan het fietspad. De weg zelf wordt aangelegd met een breedte van 4.60 m voorzien in een bitumineuze verharding. Langs de weg wordt een laanbeplanting van zomereiken voorzien zodat een dreefeffect bekomen wordt. Naast de weg worden er stroken in grasdallen voorzien enerzijds als mogelijkheid tot parkeren, anderzijds als uitwijkmaneuver. Het ontwerp voorziet de nodige wadi’s. 

Het plan dat betrekking heeft op de gemeentelijke rooilijn werd opgesteld door studiebureau Geotec op datum van d.d. 17/02/2023.

Er werd geen schattingsverslag door de Stad Hasselt aangevraagd, gezien de zate binnen de goed te keuren rooilijn kosteloos dient overgedragen te worden na definitieve oplevering van de openbare weg en groenaanleg met bijhorende infrastructuur. Dit dient ook als voorwaarde mee opgenomen te worden bij de vergunning. De projectontwikkelaar levert na definitieve oplevering de volgende stukken aan de stad Hasselt:

o          Proces-verbaal voorlopige oplevering

o          Post Interventie Dossier

o          As-built (DWG en PDF)

o          Overdrachtsplan

o          Prekadastratie

Voorwaarden: De inrichting dient te gebeuren volgens de aangeleverde plannen en het toegevoegde bestek met toevoeging van inrichtingselementen zoals vermeld in addendum B41, rekening houdend met eventuele voorwaarden opgenomen in het besluit van de omgevingsvergunning (OMV_2023095507).

De rooilijnwijziging is te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:

- De wijziging van het gemeentelijk wegennet is ten voordelen van het algemeen belang. 

- De samenhang en fijnmazigheid van het tragewegennet wordt vergroot gezien er nieuwe trage verbindingen worden gecreëerd om het binnengebied ook op een autoluwe manier te bereiken. 

- De voorgestelde nieuwe openbare weg geeft de mogelijkheid aan een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, die past in het planningskader. 

-  Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 01/03/2024 tot en met 30/03/2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden er 28 bezwaren ingediend. De bezwaren  hebben betrekking op de realisatie van een bijkomende verkaveling in Kuringen-Heide en de bijkomende verkeersoverlast die hiermee gepaard zullen gaan, de mogelijke gevolgen op  vlak van de waterhuishouding naar aanleiding van de verplaatsing van de Bosbeek en de bekostiging van de spelelementen die voorzien zijn in de groenvoorziening die overgedragen  gaat worden.  Deze bezwaren worden weerlegd. De verkaveling betreft een eerste fase voor de ontwikkeling van Monerik. Uit de mober-studie blijkt dat de realisatie van de eerste fase  geen verkeersoverlast in de wijk zal veroorzaken. Bijkomend wordt een bijkomende fietsverbinding doorheen het gehele gebied voorzien waardoor de verbinding van de wijk met de  stadskern verbeterd wordt. De spelelementen worden voorzien door de bouwheer, dit zal ook nog eens expliciet in de voorwaarden opgenomen worden. De provincie Limburg, directie Omgeving, dienst waterbeheer bracht op 19 maart 2024, een voorwaardelijk gunstig advies uit met betrekking tot de waterhuishouding. 

Juridische grond

Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het rooilijnplan van de verkaveling "Monerik fase 1" goed.