Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de Stad Hasselt ingediend op 07/10/2024 en betreft de omgevingsaanvraag voor "het verkavelen van gronden in 17 loten met oog op appartementsbouw op gemeenschappelijke sokkel en de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 19". De gemeenteraad van Hasselt dient zich uit te spreken over ‘de zaak der wegen’.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarmee een gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 19 van de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt. Het beoogde ontwerp afschaffingsplan voorziet een afschaffing van de gemeenteweg over percelen ten kadaster gekend HASSELT - afdeling 8 sectie G 695B2.
De plannen die betrekking hebben op de gedeeltelijke afschaffing werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert Marc van Opstal op datum van d.d. 02/10/2024 - een gemeentelijk afschaffingsplan waaruit duidelijk de af te schaffen rooilijn van de gemeenteweg blijkt, een uittreksel van het kadaster, een uittreksel van de Atlas van de Buurtwegen en een orthografische luchtfoto. De rode zone geeft het af te schaffen gedeelte van de buurtweg weer.
Het voorstel betreft de afschaffing van een deel van buurtweg nr. 19 tussen de Armand Hertzstraat en de Slachthuiskaai/Kanaalkom in Hasselt. Volgens de Atlas der Buurtwegen (wet van 10/04/1841) ligt deze weg op kadastraal perceel Hasselt 8ste afdeling sectie G nr. 695 B2 en maakt deel uit van RUP zone 217, Blauwe Boulevard West.
Hoewel de buurtweg officieel openbaar domein is, bestaat hij ter plaatse niet meer en is deels vervangen door de nooduitrit van Quartier Bleu, het Broekermolenplein en het projectgebied van RUP 217. Dit gebied is bestemd voor stadsontwikkeling en opgedeeld in ‘gemengde zones’ A & B. De afschaffing van de weg past in de ontwikkeling van het projectgebied zoals vastgelegd in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
Hierbij wordt specifiek rekening gehouden met artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, die de basis vormen voor de vaststelling en aanpassing van rooilijnen binnen gemeentelijke projecten:
1. Algemeen belang: Het op te heffen deel van buurtweg nr. 19 (volgens de Atlas der Buurtwegen) wordt al lange tijd niet meer gebruikt. De Oude Broekermolenstraat werd in het verleden aangelegd op het tracé van buurtweg 19. Bij de goedkeuring van BPA Blauwe Boulevard en later RUP Blauwe Boulevard werd de Oude Broekermolenstraat vervangen door het Broekermolenplein die de verbinding vormt (voor de zwakke weggebruiker) tussen de Armand Hertzstraat en de Gelatineboulevard/kanaalkom.
2. Uitzonderingsmaatregel: De buurtweg staat nog slechts vermeld in de Atlas der Buurtwegen, maar niet meer op recente kaarten zoals het 'Geoloket' of het kadasterplan. Het Broekermolenplein en Quartier Bleu hebben de buurtweg vervangen, wat de afschaffing een logische regularisatie maakt van de huidige situatie. Eerder werd een deel van deze buurtweg al afgeschaft door de gemeenteraad in 2009, waarmee de atlas werd aangepast aan de feitelijke situatie.
3. Verkeersveiligheid en ontsluiting: De buurtweg is enkel toegankelijk voor niet-gemotoriseerd verkeer en de afschaffing heeft geen gevolgen voor de ontsluiting van omliggende percelen. De verkeersveiligheid blijft gegarandeerd en de huidige verkeerscirculatie via Quartier Bleu verloopt soepel zonder hinder.
4. Gemeentegrensoverschrijdend perspectief: Deze buurtweg heeft uitsluitend een lokale functie en geen impact over de gemeentegrenzen. Het tracé biedt in de huidige situatie geen verbinding van west naar oost.
5. Actuele functie en toekomstige generaties: Het deel van de buurtweg heeft geen actuele functie en kan die ook niet meer vervullen. De omgeving rond het Broekermolenplein vereist geen uitbreidingen voor maatschappelijke activiteiten, wat de afschaffing rechtvaardigt.
6. Nutsleidingen: Uit het KLIP/KLIM-uittreksel blijkt dat er nutsleidingen liggen bij het Broekermolenplein. De recente aanleg van de omgeving maakt verdere infrastructuurwerken overbodig, en de afschaffing van de buurtweg heeft geen invloed op de bestaande nutsvoorzieningen.
De afschaffingsprocedure gebeurt om redenen van openbaar nut.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 22/10/2024 tot en met 20/11/2024.
Er werden 7 bezwaren ingediend met betrekking tot de gedeeltelijk afschaffing van de voorliggende buurtweg (buurtweg 19). De bezwaren kunnen als volgt worden samengevat:
1. Tijdens de aanvraagvergunningen van het eerste deel Quartier Bleu werd aan de buurtbewoners van Heilig Hart wijk beloofd dat er een doorgang voor fietsers, buggy's en rolstoelgebruikers zou terugkomen dewelke ongeveer hetzelfde verloop zou hebben als voetweg 19. Zoals zichtbaar is in het gras (olifantenpadjes), wordt de helling nog steeds frequent gebruikt door voetgangers, fietsers, rolstoelgebruikers, buggy's en winkeltrolley 's omdat je anders een heel eind moet omlopen langs Lazarijstraat of Stokerijstraat. De trappenpartij welke verder aanwezig is, is ruim onvoldoende om deze buurtweg te compenseren, noch in gebruiksgemak, noch in breedte, noch in toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden. Deze buurtweg vervult vandaag nog steeds een maatschappelijke functie, want hij wordt veelvuldig gebruikt. Dit door de huidige generatie en dus alsook door de toekomstige generaties.
2. De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over het kanaal komt eindelijk terug. Deze brug vertrekt op het Broekermolenplein en sluit perfect aan op voetweg 19. Dus het argument om de voetweg te schrappen omdat hij doodloopt tegen het kanaal, klopt bijgevolg niet. Voetweg 19 kan gebruikt worden om vanuit de H.Hartwijk op een vlotte manier Quartier Blue en de nieuwe fietsbrug te bereiken. Het afschaffen van de buurtweg en de organisch gegroeide doorsteek maakt de bouw van deze brug zinloos.
3. De voetweg is een veelgebruikte, noodzakelijke doorsteek voor niet-gemotoriseerd verkeer van en naar de Heilig Hart Wijk. Met het schrappen van deze voetweg wordt veel mensen hun mobiliteit beperkt.
4. De wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang. Dit algemeen belang wordt op een onwettige manier misbruikt door de overheid. Door het achterhouden van dit openbaar onderzoek van de aanvraag tot het afschaffen van een deel van buurtweg nr. 19 werd de omwonenden van het betrokken wegdeel de mogelijkheid om bezwaar in te dienen ontnomen. Hierdoor werd belanghebbenden die bezwaar tegen dit gelatinecomplex en die parkinguitrit indienden een belangrijk argument in hun bezwaarschrift onthouden. Dit was zeker niet ten dienste van het algemeen belang, maar duidelijk het steunen van bepaalde particuliere privébelangen.
5. In de toelichtingsnota wordt gesteld dat het gedeelte van de buurtweg (buurtweg nr 19 in de Atlas der Buurtwegen), welke opgeheven wordt, al geruime tijd niet meer gebruikt wordt. Deze buurtweg kon onmogelijk gebruikt worden doordat die gedeeltelijk is overbouwd door een bouwovertreding door de "nooduitrit" van Quartier Bleu. Hier wordt de waarheid geweld aangedaan want het is ook een gewone uitrit. Die nooduitrit was logischer langs de Slachthuiskaai geweest met onmiddellijk toegang naar de Singel en niet langs de Armand Hertzstraat waardoor die automatsich voor een verkeersinfarct in de wijk zou zorgen.
Die bouwovertreding van de "de nooduitrit" van Quartier Bleu blijkt duidelijk uit document van 2 oktober 2024 "Gelatinewijk ABCD Hasselt-Plan afschaffing buurtweg" door Landmeter-expert Marc van Opstal beëdigd door de rechtbank van Eerste aanleg te Mechelen.
6. In plaats van de afschaffing van voetweg 19 zou binnen lot 2A de mogelijkheid kunnen genomen worden om de verplaatsing van voetweg 19 te voorzien op dit Lot en alzo de verbinding tussen het Broekermolenplein en de Armand Hertzstraat te herstellen. Dit op voorwaarde van vlotte toegankelijkheid door een geleidelijke talud te verzorgen gezien van de Armand Hertzstraat tot de Gelatineboulevard een verschil van 5.00 m dient overwonnen te worden. Dit zou voor bejaarden en zeker voor rolstoelgebruikers een aanwinst zijn als ze volgend jaar de wandelbrug over Kanaalkom willen gaan bewonderen. Omgaan langs de Molenpoort is toch een te grote omweg. Daartoe biedt de verkaveling de mogelijkheid indien de doorgankelijkheid wordt gerealiseerd.
De bezwaren met betrekking tot de gedeeltelijke afschaffing van de buurtweg worden als volgt behandeld:
1. Het olifantenpad dat momenteel gebruikt wordt tussen de Armand Hertzstraat en het Broekermolenplein is spontaan in gebruik sinds het opbreken van de Oude Broekermolenstraat en de realisatie van Quartier Blue. Dit olifantenpad loopt toevallig evenwijdig met een deel van het tracé van voetweg 19. De Oude Broekermolenstraat werd destijds aangelegd op de zate van de voetweg 19.
Om de Armand Hertzstraat te verbinden met de kanaalkom werd binnen Quartier Blue een nieuwe ontsluiting ter hoogte van het Broekermolenplein voorzien door middel van een trappenpartij of via een hellend vlak dat om aan de wetgeving inzake toegankelijkheid te voldoen start ter hoogte van de Stokerijstraat. Deze verbinding het “ Broekermolenplein” neemt de eigenlijke functie van de voetweg 19 op.
Niettegenstaande de gerealiseerde verbinding van de Armand Hertzstraat naar het Broekermolenplein kan er rekening gehouden worden met een verhoogde toegankelijkheid vanuit de H.Hartwijk naar het Broekermolenplein.
Binnen het verkavelingsplan is binnen lot A2 volgens de voorschriften de aanleg van openbare ruimte toegelaten waarbij gesteld wordt dat dit lot geheel of gedeeltelijk kan overgedragen worden naar de openbare ruimte waarbij de doorwaadbaarheid en/of toegankelijkheid ervan als doelstelling binnen de gehele ontwikkeling van de Blauwe Boulevard centraal kan staan.
Om tegemoet te komen aan het bezwaar zal het voorschrift aangepast worden en zal de verplichting opgelegd worden om dit lot doorwaadbaar te maken waarbij een doorsteek voorzien dient te worden tussen de Armand Hertzstraat en het Broekermolenplein.
Bijkomend zullen er bij de verdere ontwikkeling van het RUP doorsteken gecreëerd worden op de site van de Gelatine van de H.Hartwijk naar de kanaalkom.
2. De fiets- en voetgangersbrug zal voor de verbinding tussen de oost-kade en de west-kade van de kanaalkom zorgen. De aanleg van de brug staat bijgevolg los van de buurtweg. De afschaffing van deze buurtweg staat ook los van de aanleg van de brug.
3. Zie bespreking punt 1.
4. Zowel het BPA Blauwe Boulevard, RUP Blauwe Boulevard als het project Quartier Blue met de bijhorende wegenis werden destijds onderworpen aan een openbaar onderzoek. De juridische “afschaffing” van deze voetweg is indertijd over het hoofd gezien omdat deze al jaren vervangen was door de Oude Broekermolenstraat en maakte geen deel uit van het openbaar onderzoek. Tijdens het openbaar onderzoek zijn er hieromtrent geen opmerkingen gemaakt. Het BPA en het latere RUP zijn wel duidelijk in de toekomstige ontwikkeling en de doorwaadbaarheid van de sites.
5. De nooduitgang van Quartier Blue werd vergund in het project. De buurtweg had bij de procedure van het BPA afgeschaft moeten geweest zijn. Dit is helaas niet gebeurd en wordt bij voorliggende verkaveling rechtgezet.
6 Dit bezwaar wordt aanvaard. Binnen de kavel lot A2 zal de verplichting opgelegd worden om een openbare doorsteek te voorzien tussen de Armand Hertzstraat en de Gelatineboulevard die ook via een helling toegankelijk is. Evenwel kan niet gegarandeerd worden dat een helling volgens de wetgeving inzake toegankelijkheid kan gerealiseerd worden omwille van het hoogteverschil.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 19 in de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt, volgens het afschaffingsplan opgemaakt door landmeter-expert Marc van Opstal op datum van d.d. 07/10/2024 en ingediend via het Omgevingsloket (OMV_2024124361), goed.
Het af te schaffen gedeelte wordt weergegeven met rode kleur op het afschaffingsplan. De af te schaffen rooilijnen worden gedefinieerd met hoekpunten zoals aangeduid in Belge-Lambert-72 coördinaten.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig: (1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_20231685, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd; (2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
De volgende voorwaarde dient opgelegd te worden bij de aflevering van de verkavelingsvergunning: Bij Artikel 5.2 van de toegevoegde voorschriften van de verkaveling wordt de verplichting opgelegd om een openbare doorsteek te voorzien voor voetgangers op lot A2 tussen de Armand Hertzstraat en de Gelatineboulevard.