De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad van 19 december 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergaderingen van de gemeenteraad van 19 december 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad van 19 december 2023 goed.
De vraag van Audio om het uittreksel van het verslag van de algemene vergadering van Audio ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad.
De afgevaardigden van de deelgenoten van Audio zijn verantwoordelijk voor de kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad.
Art. 20 van de statuten van Audio.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van Audio d.d. 8 december 2023.
Aanvraag van FUTURN K1 NV ontvangen op dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid op 29 november 2023 om een machtiging tot verkoop te verkrijgen voor verkoop aan BV WINSOLAR van bedrijfsunit 8 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom.
De C-site of voormalige Coca Cola-site is gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H.
De activiteit van de kandidaat-koper BV WINSOLAR is verhuur aan KMO bedrijven.
Op 23 maart 1973, 23 december 1976, 17 november 1980 en 17 juli 1985 verkoopt de stad Hasselt verschillende delen van percelen gelegen te Sasstraat 2, 3500 Hasselt aan de NV LIMOBO.
Op 25 juni 1991 is er een fusieakte tussen de NV LIMOBO en de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV. Het onroerend goed wordt overgedragen van de NV LIMOBO naar de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV.
Op 14 februari 1996 wordt ingevolge proces-verbaal van buitengewone algemene vergadering met inbreng door de NV SA COCA-COLA BEVERAGES BELGIUM NV, voorheen genaamd “SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV, het goed overgedragen aan de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM (BTW BE 0425.071.420), toen genaamd “SOCODRINK”.
Op 14 februari 2014 wordt het onroerend goed verkocht door de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM aan de NV MC CAPITAL.
Op 17 december 2020 wordt de NV MC CAPITAL overgenomen door de GROUP MC NV. Het volledige vermogen van de NV MC CAPITAL wordt overgedragen naar de GROUP MC NV, waaronder het vermeld onroerend goed gelegen te 3500 Hasselt, Sasstraat 2.
Op 19 mei 2021 verkoopt de vennootschap GROUP MC NV het voornoemd onroerend goed aan FUTURN K1 NV, die op hun beurt de site zal herontwikkelen tot een multifunctioneel bedrijvenpark met kleine bedrijfsgebouwen, parkeerplaatsen en fietsstallingen tot gevolg, met het oog op de verkoop en verhuur aan andere bedrijven.
Op 27 oktober 2022 is een omgevingsvergunning OMV_2022090552 voor de herontwikkeling van de C-SITE door FUTURN K1 NV door het college van burgemeester en schepenen vergund.
Bijzondere voorwaarden worden opgelegd:
In de mate dat de Bijzondere Voorwaarden, meer bepaald punt b) van de akte van drieëntwintig maart negentienhonderd drieënzeventig, door verwijzing is opgenomen in de akten van drieëntwintig december negentienhonderd zesenzeventig en van zeventien november negentienhonderd tachtig en voor wat betreft die akten nog van kracht is, wordt tweede zin van voormeld punt b) vervangen door volgende zin:
"Voormelde vennootschap zal de grond die het voorwerp uitmaakt van deze akte kunnen verkopen of verhuren of in het algemeen overdragen indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het K.M.O.-gebied Trichterheide en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen."
De overige nog toepasselijke bijzondere verkoopsvoorwaarden van voormelde akten blijven behouden in overeenstemming met de bewoordingen van die betreffende akten.
De KOPER wordt door de VERKOPER volledig in zijn plaats gesteld voor de goede uitvoering van alle verplichtingen en rechten, voortspruitend uit voormelde akte, en verplicht zich ertoe deze voorwaarden na te leven en op te leggen aan de nieuwe verkrijgers en ze te vermelden in latere overdrachtsakten van dit goed, minstens ernaar te verwijzen.
Bij samenlezing van de diverse akten, waarvan de KOPER verklaart kopieën te hebben ontvangen, stellen VERKOPER en KOPER vast dat deze onder meer en zonder beperkend te zijn betreffen:
- bestemming:
economische activiteit die toegelaten is in een zone die bestemd is voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen
De opsomming, vermeld in de akte van 2 augustus 1991.
- latere overdrachten:
- vervreemding mits toestemming van de gemeenteraad (na advies van de Bestendige Deputatie en de goedkeuring van de bevoegde overheid).
- de verkoop of verhuring of in het algemeen de overdracht zal mogelijk zijn indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het KMO-gebied “Trichterheide" en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen.
- terugkooprecht bij definitieve stopzetting bedrijvigheden.
De koper wordt in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkoper met betrekking tot die bedingen, voor zover ze nog uitwerking hebben.
Hij verbindt zich ertoe deze te eerbiedigen en uit te voeren, zonder enige tussenkomst noch verantwoordelijkheid van de verkoper. Het feit dat deze bepalingen hier worden aangehaald, kan echter aan niemand meer verschaffen dan hij ervoor al had.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat koper, BV WINSOLAR, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Voor dit dossier werd het advies ingewonnen van de betrokken diensten:
Advies dienst Vergunningen: "De dienst vergunningen kan akkoord gaan indien bedrijfsunit 8 enkel wordt verhuurd voor het vestigen van een ambachtelijk bedrijf, een werkplaats of een magazijn conform de gewestplan bestemming. De unit mag niet verhuurd worden voor louter kantoor-, dienstverlenende, medische, commerciële en/of recreatieve functies."
Advies dienst Economie: "Bij deze verlenen we vanuit Dienst Economie een gunstig advies voor de verkoop, mits de nieuwe eigenaar de basisakte gestelde voorwaarden door de Stad Hasselt rond de bestemming van de panden respecteert.”
Conclusie
De gemeenteraad geeft zijn schriftelijk akkoord betreffende de geplande verkoop.
Echter moeten alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst als kettingbeding in extenso en integraal wél worden overgenomen.
De stad vraagt wel om alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst in de definitieve akte mee op te nemen. Het notariaat wordt uitdrukkelijk verzocht een kopie van de definitieve akte te laten geworden aan de stad Hasselt, om toe te laten toezicht uit te oefenen op de correcte toepassing van de elementen van het verleende advies.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een machtiging tot verkoop door bv FUTURN K1 NV aan BV WINSOLAR voor bedrijfsunit 8 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom of beter gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H, goed.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat koper, BV WINSOLAR, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Het advies van de betrokken diensten is bijgevolg gunstig.
Alle bijzondere bepalingen uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst moeten als kettingbeding in extenso en integraal worden overgenomen.
De stad Hasselt is eigenaar van verschillende percelen (gekend ten kadaster Hasselt 16e Afdeling, Sectie A, percelen 206/L, 257/B, 262/B en 256/A of heden beter gekend als perceel Hasselt 16e Afdeling, Sectie A, perceel 352/A (grond) en 260/K (gebouw) gelegen te Spalbeekstraat. Op voornoemde percelen was voorheen de sporthal van Spalbeek gevestigd maar na de bouw van een nieuwe lagere basisschool in combinatie met een sporthal te Spalbeek, werd de oude sporthal afgebroken.
Sinds de afbraak van de oude sporthal bleven de percelen er braak bij liggen tot de stad in 2017 een opstalrecht (percelen doch in gebruik sinds 2014) aan ging met vzw Rijvereniging Van Veldeke Ridders Spalbeek (ruitervereniging).
Het opstalrecht kende een start op 1 mei 2014 (aktedatum in 2017) voor een periode van 20 jaar. De vzw benut de percelen voor de uitoefening van hun activiteiten, zijnde paardensport. Zoals in artikel 8 van de opstalakte dd. 22 juni 2017 is opgenomen: "De realisatie van de aanleg van de nodige infrastructuur voor de uitoefening van de activiteiten van de rijvereniging bestaande uit een springterrein, een inspringpiste, enkele dressuurterreinen op grasland en een onverharde parkeerzone."
De vzw wenst het opstalrecht te ontbinden met als volgende motivatie: "Daar onze vereniging helaas onvoldoende leden heeft om een goede werking verder te zetten, zien wij ons genoodzaakt de bestaande overeenkomst op te zeggen."
Voor de opzeg van het opstalrecht dient er een opzegtermijn gerespecteerd te worden van één jaar, te beginnen vanaf postdatum opzegbrief, namelijk 22 januari 2023. Het opstalrecht zal bij gevolg een einde kennen op 21 januari 2024.
De geplaatste constructies (container dienstdoende als cafetaria en omheining) zullen verwijderd dienen te worden door de vzw ten laatste per 30 april 2024.
In het besluit ter opstart van de ontbinding (2023_CBS_00812 dd. 23/02/2023) werd notariskantoor Marc Janssen en Arvid Leroi (Diestersteenweg 175, 3510 Hasselt) aangesteld om de akte voor te bereiden en te verlijden.
Met dit besluit wordt de ontwerpakte ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de opstalnemer, namelijk vzw Rijvereniging Van Veldeke Ridders Spalbeek.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Stopzetting jaarlijks canon (€ 1089,70 te vermeerderen met consumptie index), zie artikel 7 van de opstalakte dd. 22/06/2017.
De gemeenteraad keurt bijgevoegde ontwerpakte goed ter ontbinding van het gestelde opstalrecht afgesloten op 22 juni 2017 met vzw Rijvereniging Van Veldeke Ridders Spalbeek.
Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de opstalnemer, namelijk vzw Rijvereniging Van Veldeke Ridders Spalbeek.
Voor de opzeg van het opstalrecht dient er een opzegtermijn gerespecteerd te worden van één jaar, te beginnen vanaf postdatum opzegbrief, namelijk 22 januari 2023. Het opstalrecht zal bij gevolg een einde kennen op 21 januari 2024.
De geplaatste constructies (container dienstdoende als cafetaria en omheining) zullen verwijderd dienen te worden door de vzw ten laatste per 30 april 2024.
Aanvraag van FUTURN K1 NV ontvangen op dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid op 28 november 2023 om een machtiging tot verkoop te verkrijgen voor verkoop aan de éénmanszaken RUBBRECHT Joost (KBO éénmanszaak: 0659.820.724) en HELEVEN Martine (KBO éénmanszaak: 0700.540.037) van bedrijfsunit 7 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom.
De C-site of voormalige Coca Cola-site is gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H.
De activiteit van de kandidaat-koper RUBBRECHT Joost is verhuur van licht- en geluidsinstallaties, decoratie. Licht- en geluidstechniek en support voor evenementen.
De activiteit van de kandidaat-koper HELEVEN Martine is gespecialiseerd en gecoördineerd claims support voor bedrijfsrisico’s en technische risico’s (o.a. bouwschade, BA, ABR, machinebreuk, …), en buildings in opdracht van de verzekeringsmakelaars, verzekeringsagenten, verzekeringsmaatschappijen of openbare besturen (enkel B2B relatie, op freelance basis) met opslag van beschadigde goederen en opslag van meet- en onderzoek apparatuur en installaties.
Op 23 maart 1973, 23 december 1976, 17 november 1980 en 17 juli 1985 verkoopt de stad Hasselt verschillende delen van percelen gelegen te Sasstraat 2, 3500 Hasselt aan de NV LIMOBO.
Op 25 juni 1991 is er een fusieakte tussen de NV LIMOBO en de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV. Het onroerend goed wordt overgedragen van de NV LIMOBO naar de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV.
Op 14 februari 1996 wordt ingevolge proces-verbaal van buitengewone algemene vergadering met inbreng door de NV SA COCA-COLA BEVERAGES BELGIUM NV, voorheen genaamd “SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV, het goed overgedragen aan de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM (BTW BE 0425.071.420), toen genaamd “SOCODRINK”.
Op 14 februari 2014 wordt het onroerend goed verkocht door de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM aan de NV MC CAPITAL.
Op 17 december 2020 wordt de NV MC CAPITAL overgenomen door de GROUP MC NV. Het volledige vermogen van de NV MC CAPITAL wordt overgedragen naar de GROUP MC NV, waaronder het vermeld onroerend goed gelegen te 3500 Hasselt, Sasstraat 2.
Op 19 mei 2021 verkoopt de vennootschap GROUP MC NV het voornoemd onroerend goed aan FUTURN K1 NV, die op hun beurt de site zal herontwikkelen tot een multifunctioneel bedrijvenpark met kleine bedrijfsgebouwen, parkeerplaatsen en fietsstallingen tot gevolg, met het oog op de verkoop en verhuur aan andere bedrijven.
Op 27 oktober 2022 is een omgevingsvergunning OMV_2022090552 voor de herontwikkeling van de C-SITE door FUTURN K1 NV door het college van burgemeester en schepenen vergund.
Bijzondere voorwaarden worden opgelegd:
In de mate dat de Bijzondere Voorwaarden, meer bepaald punt b) van de akte van drieëntwintig maart negentienhonderd drieënzeventig, door verwijzing is opgenomen in de akten van drieëntwintig december negentienhonderd zesenzeventig en van zeventien november negentienhonderd tachtig en voor wat betreft die akten nog van kracht is, wordt tweede zin van voormeld punt b) vervangen door volgende zin:
"Voormelde vennootschap zal de grond die het voorwerp uitmaakt van deze akte kunnen verkopen of verhuren of in het algemeen overdragen indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het K.M.O.-gebied Trichterheide en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen."
De overige nog toepasselijke bijzondere verkoopsvoorwaarden van voormelde akten blijven behouden in overeenstemming met de bewoordingen van die betreffende akten.
De KOPER wordt door de VERKOPER volledig in zijn plaats gesteld voor de goede uitvoering van alle verplichtingen en rechten, voortspruitend uit voormelde akte, en verplicht zich ertoe deze voorwaarden na te leven en op te leggen aan de nieuwe verkrijgers en ze te vermelden in latere overdrachtsakten van dit goed, minstens ernaar te verwijzen.
Bij samenlezing van de diverse akten, waarvan de KOPER verklaart kopieën te hebben ontvangen, stellen VERKOPER en KOPER vast dat deze onder meer en zonder beperkend te zijn betreffen:
- bestemming:
economische activiteit die toegelaten is in een zone die bestemd is voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen
De opsomming, vermeld in de akte van 02 augustus 1991.
- latere overdrachten:
- vervreemding mits toestemming van de gemeenteraad (na advies van de Bestendige Deputatie en de goedkeuring van de bevoegde overheid).
- de verkoop of verhuring of in het algemeen de overdracht zal mogelijk zijn indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het KMO-gebied “Trichterheide" en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen.
- terugkooprecht bij definitieve stopzetting bedrijvigheden.
De koper wordt in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkoper met betrekking tot die bedingen, voor zover ze nog uitwerking hebben.
Hij verbindt zich ertoe deze te eerbiedigen en uit te voeren, zonder enige tussenkomst noch verantwoordelijkheid van de verkoper. Het feit dat deze bepalingen hier worden aangehaald, kan echter aan niemand meer verschaffen dan hij ervoor al had.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat kopers, RUBBRECHT Joost (KBO éénmanszaak: 0659.820.724) en HELEVEN Martine (KBO éénmanszaak: 0700.540.037), passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Voor dit dossier werd het advies ingewonnen van de betrokken diensten:
Advies dienst Vergunningen: "Vanuit de dienst vergunningen kunnen we akkoord gaan met de doorverkoop van bedrijfsunit 7 met als geplande activiteit opslag van goederen, installaties en apparatuur."
Advies dienst Economie: "Bij deze verlenen we vanuit Dienst Economie een gunstig advies voor de verkoop aan Heleven - Rubbrecht, aangezien de nieuwe eigenaar heeft aangegeven dat de verzekeringsactiviteit samengaat met opslag van goederen en dus niet louter een kantoorfunctie heeft.”
Conclusie
De gemeenteraad geeft zijn schriftelijk akkoord betreffende de geplande verkoop.
Echter moeten alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst als kettingbeding in extenso en integraal wél worden overgenomen.
De stad vraagt wel om alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst in de definitieve akte mee op te nemen. Het notariaat wordt uitdrukkelijk verzocht een kopie van de definitieve akte te laten geworden aan de stad Hasselt, om toe te laten toezicht uit te oefenen op de correcte toepassing van de elementen van het verleende advies.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een machtiging tot verkoop door bv FUTURN K1 NV aan de éénmanszaken RUBBRECHT Joost (KBO éénmanszaak: 0659.820.724) en HELEVEN Martine (KBO éénmanszaak: 0700.540.037) voor bedrijfsunit 7 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom of beter gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H, goed.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat kopers, RUBBRECHT Joost (KBO éénmanszaak: 0659.820.724) en HELEVEN Martine (KBO éénmanszaak: 0700.540.037), passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Het advies van de betrokken diensten is bijgevolg gunstig.
Alle bijzondere bepalingen uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst moeten als kettingbeding in extenso en integraal worden overgenomen.
Tijdens voorbesprekingen met dienst vergunningen in 2019 met betrekking tot het bebouwen van 3 percelen (2HOB) op de Brugstraat, met name Afdeling 3, sectie C, perceelnummers 797Z, 800M en 800L, werd opgemerkt dat er nog een oude zate van de Herkenrodebeek de betrokken percelen dwarst.
De aanwezigheid van de zate van de vroegere beek legt een hypotheek op de mogelijkheid tot bebouwing.
De officiële waterloop van de Herkenrodedebeek is samen met de loop van de Schrijnbroekbeek reeds omgelegd naar de Genkersteenweg, doch is de zate nog steeds bestaande als openbaar domein.
De betrokken particulieren hebben rechtstreeks contact opgenomen met de dienst grondbeleid om de aanvraag tot 'afschaffing en onttrekking van een deel van de verlaten beekbedding van de Herkenrodebeek', met als doel nadien de zate te kunnen overkopen en toe te voegen aan percelen 797Z, 800M en 800L.
Het onttrekken van het statuut van openbaar domein van de verlaten beekbedding van de Herkenrodebeek heeft geen nadelige gevolgen voor het algemeen belang of openbaar nut, gezien de beek al sinds de verlegging naar de Genkersteenweg niet meer op de locatie van het openbaar domein ligt.
De betreffende zate kan uit het openbaar domein gelicht (= desaffecteren) worden als de gemeenteraad daartoe haar goedkeuring geeft. Op zich volstaat deze beslissing om die desbetreffende zone als privé-eigendom van de stad te zien in plaats van openbaar domein.
De aanvrager heeft reeds een opmetingsplan laten opstellen door landmeter-expert Bart Cleuren dd. 12/04/2020, aangehecht aan dit besluit, om zo te duiden welk deel van het openbaar domein exact gedesaffecteerd zal worden. Na de goedkeuring van de gemeenteraad wordt dit deel gezien als privé-domein en kan de gemeenteraad de zate respectievelijk verkopen aan de betrokken aangelanden.
Alle kosten betreffende deze verkoop zijn dan ook ten laste van de koper. Zo ook eventuele kosten van verwijderen buis (als deze nog aanwezig zou zijn en verwijderd zou moeten worden).
Nadat de gemeenteraad de goedkeuring over de desaffectatie van een deel van het openbaar domein heeft gegeven wordt de precad opgevraagd voor Bart Cleuren, beëdigd landmeter-expert. Vervolgens wordt de onderhandeling met de aangelanden opgestart door Bart Severi, beëdigd landmeter-expert Geowijzer bvba. Nadien worden de prijzen en voorwaarden terug voorgelegd aan de gemeenteraad.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Geen financiële implicaties. Pas in volgende fase waarin we naar de GR gaan om prijzen en voorwaarden te laten goedkeuren.
geen fin implicaties
De gemeenteraad keurt de desaffectatie van een deel van het openbaar domein van de verlaten beekbedding van de Herkenrodebeek (nr. 690) ter hoogte van de Brugstraat, goed.
Na de goedkeuring van de desaffectatie wordt de precad opgevraagd door landmeter-expert, Bart Cleuren.
Aanvraag van FUTURN K1 NV ontvangen op dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid op 22 december 2023 om een machtiging tot verkoop te verkrijgen voor verkoop aan FLUVIUS van een strookje grond van 30ca, aangeduid als LOT 4 in het splitsingsplan, gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom. Dit lot 4 van 30ca zal verkocht worden aan Fluvius voor het oprichten van een elektriciteitscabine.
De C-site of voormalige Coca Cola-site is gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H.
Op 23 maart 1973, 23 december 1976, 17 november 1980 en 17 juli 1985 verkoopt de stad Hasselt verschillende delen van percelen gelegen te Sasstraat 2, 3500 Hasselt aan de NV LIMOBO.
Op 25 juni 1991 is er een fusieakte tussen de NV LIMOBO en de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV. Het onroerend goed wordt overgedragen van de NV LIMOBO naar de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV.
Op 14 februari 1996 wordt ingevolge proces-verbaal van buitengewone algemene vergadering met inbreng door de NV SA COCA-COLA BEVERAGES BELGIUM NV, voorheen genaamd “SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV, het goed overgedragen aan de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM (BTW BE 0425.071.420), toen genaamd “SOCODRINK”.
Op 14 februari 2014 wordt het onroerend goed verkocht door de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM aan de NV MC CAPITAL.
Op 17 december 2020 wordt de NV MC CAPITAL overgenomen door de GROUP MC NV. Het volledige vermogen van de NV MC CAPITAL wordt overgedragen naar de GROUP MC NV, waaronder het vermeld onroerend goed gelegen te 3500 Hasselt, Sasstraat 2.
Op 19 mei 2021 verkoopt de vennootschap GROUP MC NV het voornoemd onroerend goed aan FUTURN K1 NV, die op hun beurt de site zal herontwikkelen tot een multifunctioneel bedrijvenpark met kleine bedrijfsgebouwen, parkeerplaatsen en fietsstallingen tot gevolg, met het oog op de verkoop en verhuur aan andere bedrijven.
Op 27 oktober 2022 is een omgevingsvergunning OMV_2022090552 voor de herontwikkeling van de C-SITE door FUTURN K1 NV door het college van burgemeester en schepenen vergund.
Bijzondere voorwaarden worden opgelegd:
In de mate dat de Bijzondere Voorwaarden, meer bepaald punt b) van de akte van drieëntwintig maart negentienhonderd drieënzeventig, door verwijzing is opgenomen in de akten van drieëntwintig december negentienhonderd zesenzeventig en van zeventien november negentienhonderd tachtig en voor wat betreft die akten nog van kracht is, wordt tweede zin van voormeld punt b) vervangen door volgende zin:
"Voormelde vennootschap zal de grond die het voorwerp uitmaakt van deze akte kunnen verkopen of verhuren of in het algemeen overdragen indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het K.M.O.-gebied Trichterheide en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen."
De overige nog toepasselijke bijzondere verkoopsvoorwaarden van voormelde akten blijven behouden in overeenstemming met de bewoordingen van die betreffende akten.
De KOPER wordt door de VERKOPER volledig in zijn plaats gesteld voor de goede uitvoering van alle verplichtingen en rechten, voortspruitend uit voormelde akte, en verplicht zich ertoe deze voorwaarden na te leven en op te leggen aan de nieuwe verkrijgers en ze te vermelden in latere overdrachtsakten van dit goed, minstens ernaar te verwijzen.
Bij samenlezing van de diverse akten, waarvan de KOPER verklaart kopieën te hebben ontvangen, stellen VERKOPER en KOPER vast dat deze onder meer en zonder beperkend te zijn betreffen:
- bestemming:
economische activiteit die toegelaten is in een zone die bestemd is voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen
De opsomming, vermeld in de akte van 02 augustus 1991.
- latere overdrachten:
- vervreemding mits toestemming van de gemeenteraad (na advies van de Bestendige Deputatie en de goedkeuring van de bevoegde overheid).
- de verkoop of verhuring of in het algemeen de overdracht zal mogelijk zijn indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het KMO-gebied “Trichterheide" en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen.
- terugkooprecht bij definitieve stopzetting bedrijvigheden.
De koper wordt in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkoper met betrekking tot die bedingen, voor zover ze nog uitwerking hebben.
Hij verbindt zich ertoe deze te eerbiedigen en uit te voeren, zonder enige tussenkomst noch verantwoordelijkheid van de verkoper. Het feit dat deze bepalingen hier worden aangehaald, kan echter aan niemand meer verschaffen dan hij ervoor al had.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat koper, FLUVIUS, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Voor dit dossier werd het advies ingewonnen van de betrokken diensten:
Advies dienst Vergunningen: "De dienst vergunningen kan akkoord gaan met deze splitsing mits er een omgevingsvergunning bekomen wordt voor het bouwen van de elektriciteitscabine."
Advies dienst Economie: "Vanuit de dienst Economie verlenen we hiervoor gunstig advies.”
Conclusie
De gemeenteraad geeft zijn schriftelijk akkoord betreffende de geplande verkoop.
Echter moeten alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst als kettingbeding in extenso en integraal wél worden overgenomen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een machtiging tot verkoop door bv FUTURN K1 NV aan FLUVIUS voor een strookje grond van 30ca, aangeduid als LOT 4 in het splitsingsplan, gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom of beter gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H, goed.
Dit lot 4 van 30ca zal verkocht worden aan Fluvius voor het oprichten van een elektriciteitscabine.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat koper, FLUVIUS, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Het advies van de betrokken diensten is bijgevolg gunstig.
Alle bijzondere bepalingen uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst moeten als kettingbeding in extenso en integraal worden overgenomen.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 21 juli 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023100099 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt betreffende het bouwen van een vakantiewoning met carport, gedeeltelijke afschaffing buurtweg nr 43 en het exploiteren van warmtepompen langs de Genkersteenweg op perceel afdeling 2 sectie B nr. 121Y2 (gelegen tussen huisnr. 361 & 369).
Het betrokken perceel wordt nog belast door buurtweg 43 in de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt, ter plekken ingeschreven met een breedte van 13,6 meter. Deze buurtweg is reeds sinds lange tijd op terrein verdwenen en kan ook geen toegevoegde waarde meer bieden in het tragewegennnetwerk, en komt daardoor in aanmerking tot afschaffing.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat ondermeer het wijzigen van buurtweg nr. 43 in de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke afschaffing in. Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert Bart Cleuren op datum van d.d. 18/10/2023, nl.
Er werd een schattingsverslag opgemaakt van de waardevermindering/waardevermeerdering door landmeter-expert Bart Severi van Geowijzer, aangesteld door stad Hasselt via raamcontract, d.d. 30 oktober 2023 dat als integraal deel van de plannen aanschouwd wordt.
Het voorliggend rooilijnplan geeft verdere uitvoering aan artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 24/11/2023 tot en met 23/12/2023.
Er werden geen bezwaren ingediend met betrekking tot de afschaffing van het deel van de buurtweg.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad schaft het deel van de buurtweg nr. 43 in de Atlas van de Buurtwegen van Hasselt af ter hoogte van perceel 121Y2 langs de Genkersteenweg (tussen huisnr. 361 & 369) dossiernr. OMV_OMV_2023100099 & VVO2023/0571.
’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ is het eerste product van het Vastgoedinformatieplatform waarbij betrouwbare vastgoedinformatie over een perceel snel verzameld wordt. Dit zowel in het kader van een verkoop, langdurige verhuur als een andere vorm van overdracht waarbij de verwerver (potentiële koper) zo goed mogelijk geïnformeerd wordt over het perceel en de gebouw(en). De aanvrager verkrijgt de ’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ via één eenvoudig kanaal. Het platform verzamelt data uit centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verder verrijkt met gevalideerde lokale data. De aanvrager ontvangt het resultaat via het Vlaamse webportaal, als PDF of in een eigen toepassing.
In oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars. Ondertussen behandelen steeds meer steden en gemeenten aanvragen via het nieuwe systeem. Eens het decreet in werking is (begin 2024) zullen alle aanvragen ’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ in Vlaanderen via het platform verlopen. Vanaf dan zullen ook burgers en andere aanvragers terecht kunnen op het platform.
Het goedkeuren van de toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform en het document 'ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie' is in functie van het lopende ORBA-project PA6376.
De toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform is het contract dat te ondertekenen is door beide partijen, stad Hasselt en het vastgoedinformatieplatform (VIP).
Het document 'ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie' is een reglement dat goedgekeurd dient te worden door de gemeenteraad.
Gelet artikel 173, van de Grondwet;
Gelet op artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de Omgevingsvergunning.
Het VIP-decreet is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, en sedert 1 januari 2024 is het ook in werking getreden.
De gemeentelijke retributie van €70 blijft behouden. Echter gaat de aanvrager vanaf 1 januari 2024 €35 extra moeten betalen, geld bestemd voor Vlaanderen, voor de ontwikkeling van het platform.
De volledige inning gebeurt door Vlaanderen. Vlaanderen maakt vervolgens maandelijks de gemeentelijke retributie over. €70 x het aantal aanvragen per maand.
MJP005276 - BA retributie administratieve diensten
Budget : € 220.000
AC000765 - basisbudget stadsontwikkeling
De gemeenteraad keurt de toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform goed.
De gemeenteraad keurt het document 'ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie' tot het vastgoedinformatieplatform (VIP) goed.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 27 september 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV 2023079885 ingediend bij de Vlaamse Overheid betreffende de aanleg van een spitsstrook tussen Lummen en Hasselt-West.
Voorliggende aanvraag omvat eveneens de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 8, 35, 43 en voetwegen 25, 59, 62, 70 ter hoogte van het gewestdomein van E313.
De voorliggende gedeeltelijke afschaffing van deze wegen is een bestendiging van de situatie op terrein door de aanleg van de E313 in 1960. Bij de ingebruikname van de autosnelweg zijn de bestaande buurt- en voetwegen die deze autostrade kruisen in onbruik geraakt. Deze buurt- en voetwegen werden in het verleden echter nooit afgeschaft.
Buurtweg 35
Het tracé van buurtweg 35 loopt vanaf de Stokrooiestraat naar het noordoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan te sluiten op buurtweg nr. 34 (Uithoekstraat in Lummen). De buurtweg is voor het grootste deel vervangen door de Lagendalstraat die afbuigt net voor de E313. Vanaf het kruisende gedeelte met de E313 is de buurtweg niet meer zichtbaar in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Buurtweg 8
Het tracé van buurtweg 8 loopt vanaf de Zolderstraat naar het noordoosten en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Waterlozestraat. Vanaf het kruispunt Waterlozestraat en Uithoekstraat ligt de buurtweg op grondgebied Lummen.
De buurtweg is voor het grootste deel vervangen door de Zolderstraat die doodloopt net voor de E 313. Het kruisende gedeelte met de E313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Buurtweg 8 is vanaf de E 313 richting Waterlozestraat niet zichtbaar in het landschap en niet meer in gebruik, na de kruising met de Zolderstraat (ten oosten van de E 313) opnieuw wel zichtbaar en in gebruik.
Het gedeelte tussen de de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 25
Het tracé van voetweg 25 loopt langs de Voortbeek over de Helwinningsstraat naar het noordoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan de te sluiten op andere voetwegen. Voetweg 25 is aanwezig in het landschap en in gebruik langs de Voortbeek. Vanaf de Helwinningsstraat tot aan de E 313 is de voetweg ook aanwezig en in gebruik maar niet op de locatie van de Atlas. De voetweg bevindt zich nu langsheen de Voortweg.
Het kruisende gedeelte met de E 313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Voorbij de E 313 is de voetweg niet meer aanwezig in het landschap.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Buurtweg 43
Het tracé van de buurtweg 43 loopt vanaf de kruising Snapperstraat/Zolderse Kiezel naar het noordoosten en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Zolderse Kiezel (kant Tuiltermolen).
De buurtweg is er voor het grootste deel vervangen door de Zolderse Kiezel. Het gedeelte voor en na de E 313 is zichtbaar in het landschap en in gebruik. Het kruisende gedeelte met de E313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 59
Het tracé van voetweg 59 loopt vanaf de Mevrouwhofstraat (buurtweg 62) naar het noorden en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Abdij van Herkenrode.
De voetweg is niet meer aanwezig in het landschap en dus ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 70
Het tracé van voetweg 70 loopt vanaf het kruispunt Herkenrodedreef/Zolderse Kiezel naar het zuidoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan te sluiten op de voetweg 60.
De voetweg is voor de E313 niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Voorbij de E313, aansluitend op de voetweg 60 is de voetweg niet zichtbaar in het landschap en niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 62
Het tracé van voetweg 62 loopt vanaf kruispunt N729 en de Mevrouwhofstraat. De buurtweg is de Mevrouwhofstraat. Deze draait af voor de E 313 in zuidoostelijke richting. De voetweg is zichtbaar in het landschap en in gebruik als Mevrouwhofstraat. Het kruisende gedeelte met de E 313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Aan de oostelijke zijde van de E313 is voetweg 62 de Sacramentstraat en bijgevolg zichtbaar. De Sacramentstraat loopt dood op de E313.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
De afschaffing van deze voetwegen en buurtwegen tussen de eigendom van het gewest ter hoogte van de E313 is verantwoord gezien:
Openbaar Onderzoek
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 16/11/2023 tot en met 15/12/2023. Er werden geen bezwaren ingediend met betrekking tot de afschaffing van de voorliggende voetwegen en buurtwegen tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 8, 35, 43 en voetwegen 25, 59, 62, 70, tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein (ter hoogte van E 313), goed.
Sinds het inschrijvingsdecreet van 25 november 2011 zijn schoolbesturen verplicht de maximumcapaciteit van hun scholen te bepalen. Scholen die behoren tot een LOP-werkingsgebied zijn er ook aan gehouden afspraken te maken over de inschrijvings- en voorrangsperiodes in het LOP. De stedelijke basisscholen hanteren de afspraken die gemaakt worden in het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Hasselt.
Elk schoolbestuur moet de capaciteit voor elke school, onderwijsniveau en vestigingsplaats bepalen. De capaciteit van de school, het niveau en de vestigingsplaats worden maximaal vastgelegd voor zover de veiligheid van de kinderen niet in het gedrang komt. Het schoolbestuur kan ondanks het bereiken van de capaciteit toch bepaalde leerlingen inschrijven conform het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 art.37 novies §5.
Scholen die gelegen zijn in een werkingsgebied van een Lokaal Overleg Platform (LOP) moeten voorrangsperiodes voorzien van minimaal twee weken per voorrangsgroep, waarbinnen ouders leerlingen kunnen inschrijven. Scholen in een LOP-gebied kunnen voor de voorrangsgroep ‘kinderen van personeel’ een kortere voorrangsperiode voorzien. Scholen in een LOP-gebied kunnen ten vroegste de inschrijvingen starten op de eerste schooldag van maart van het voorafgaande schooljaar.
Globaal genomen is de capaciteit van het Hasselts stedelijk onderwijs ruim genoeg, maar sommige leerjaren staan lokaal wel onder druk. Hier wordt dan doorverwezen naar andere scholen in de buurt. De globale capaciteit van het basisonderwijs in Hasselt is voldoende ruim om voor alle leerlingen een plaatsje te voorzien.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 30 mei 2012 houdende technische en praktische aanpassingen aan het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, de artikelen 3, 15, 18, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 32, 37, hoofdstuk IV afdeling 3 Recht op inschrijving, de artikelen 37bis - 37 duodevicies en afdeling 4 Aanmeldingsprocedures, de artikelen 37 undevicies – artikel 37 vicies septies.
De omzendbrief BaO/2012/01 Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs.
De gemeenteraad keurt de capaciteitsbepaling en de vastlegging van de inschrijvings- en voorrangsperiode voor het schooljaar 2024-2025 goed.
capaciteitsbepaling
De capaciteit wordt vanaf 1 september 2024 en voor het schooljaar 2024-2025 beperkt tot volgende maximum-aantallen:
- Stedelijke basisschool Kermt, Diestersteenweg 165, 3510 Hasselt: 240
- Stedelijke basisschool Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 53, 3511 Hasselt: 720
- Stedelijke basisschool Rapertingen, Bieststraat 40, 3500 Hasselt: 456
- Stedelijke basisschool Spalbeek, Spalbeekstraat 62, 3510 Hasselt: 346
- Stedelijke basisschool Tuilt, Zolderse Kiezel 86, 3511 Hasselt: 461
Inschrijvings- en voorrangsperiode
§1 Over de inschrijvings- en voorrangsperiodes werden afspraken gemaakt binnen het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Hasselt. De inschrijvingsperiode voor de voorrangsgroep van dezelfde leefentiteit (broers en zussen) en de inschrijvingsperiode voor de voorrangsgroep kinderen van personeel worden samengenomen. Deze periode start op 29 januari 2024 9u00 tot en met 18 februari 2024 16u00. Daarna, 27 februari 2024 9u00 tot en met 19 maart 2024 16u00, kunnen alle andere kinderen van het geboortejaar 2022 en kinderen die van school wensen te veranderen zich aanmelden. Vanaf 22 april 2024 9u00 tot en met 13 mei 2024 16u00 kunnen de kinderen die reeds aangemeld waren zich definitief inschrijven. Na deze periode, namelijk vanaf 23 mei 2024 9u00, wordt er geen voorrang meer verleend en gelden er vrije inschrijvingen.
§2 De inschrijvingsperiodes worden bekend gemaakt aan alle belanghebbenden via een brede informatiecampagne voor alle scholen op het Hasselts grondgebied. Deze campagne wordt georganiseerd door de stad Hasselt in samenwerking met het Lokaal Overlegplatform en omvat o.a. brochures die gericht worden aan de betrokken ouders en informatie op de gemeentelijke website. Elke school maakt de inschrijvingsmodaliteiten ook bekend via haar eigen kanalen, zoals de schoolwebsite, een brief aan de ouders, een infobrochure, etc.
Een school moet de vrije plaatsen minstens bekend maken op volgende momenten, en (behalve voor de vrije inschrijvingsperiode) telkens per contingent:
De vrije plaatsen in de stedelijke scholen worden gecommuniceerd via de website van het LOP Basis Hasselt en via de schoolwebsites.
De directeur kan in bepaalde situaties leerlingen toch inschrijven als de maximumcapaciteit bereikt is.
Herinrichting Diepstraat met vrij liggende fietspaden dit in kader van een fietsvriendelijke stad.
In het kader van de opdracht “PA5592 - HERINRICHTING DIEPSTRAAT” werd een bestek met nr. 2023-5509 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 939.274,28 excl. btw of € 1.136.521,88 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien:
Raming:€ 939.274,28 excl. btw of € 1.136.521,88 incl. 21% btw
Investering
Volgnummer: via 'anders budgetteren'
Beleidsbudget
PA nummer (Orba) + omschrijving: PA5592: Fietspaden in de Diepstraat
Borg: ja, 5% en bijkomende borg van 10%
Prijsherziening: ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5509 en de raming voor de opdracht “PA5592 - HERINRICHTING DIEPSTRAAT”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen
goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt € 939.274,28 excl. btw of € 1.136.521,88 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Het project “bereikbare binnenstad” werd opgestart in zomer van 2020, waarbij de eerste uitvoeringen december 2021 werden gerealiseerd.
De grotere infrastructurele werken werden in zomer van 2022 uitgevoerd met verzinkbare palen, knippen in zones met nieuwe verkeerslussen.
Na een chaotisch 2023 waarbij het verkeer vaak vast kwam te zitten owv de werken aan de Diesterstraat, blijven de beloofde oplossingen nog steeds uit.
De verdere uitrol ligt reeds een jaar stil.
Wat is het vervolgtraject met finalisering van dit project “Bereikbare Binnenstad” in deze legislatuur?
Wat zijn tot op heden de gemaakte kosten van alle werken én de nog te maken ramingswerken?