Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 27 september 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV 2023079885 ingediend bij de Vlaamse Overheid betreffende de aanleg van een spitsstrook tussen Lummen en Hasselt-West.
Voorliggende aanvraag omvat eveneens de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 8, 35, 43 en voetwegen 25, 59, 62, 70 ter hoogte van het gewestdomein van E313.
De voorliggende gedeeltelijke afschaffing van deze wegen is een bestendiging van de situatie op terrein door de aanleg van de E313 in 1960. Bij de ingebruikname van de autosnelweg zijn de bestaande buurt- en voetwegen die deze autostrade kruisen in onbruik geraakt. Deze buurt- en voetwegen werden in het verleden echter nooit afgeschaft.
Buurtweg 35
Het tracé van buurtweg 35 loopt vanaf de Stokrooiestraat naar het noordoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan te sluiten op buurtweg nr. 34 (Uithoekstraat in Lummen). De buurtweg is voor het grootste deel vervangen door de Lagendalstraat die afbuigt net voor de E313. Vanaf het kruisende gedeelte met de E313 is de buurtweg niet meer zichtbaar in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Buurtweg 8
Het tracé van buurtweg 8 loopt vanaf de Zolderstraat naar het noordoosten en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Waterlozestraat. Vanaf het kruispunt Waterlozestraat en Uithoekstraat ligt de buurtweg op grondgebied Lummen.
De buurtweg is voor het grootste deel vervangen door de Zolderstraat die doodloopt net voor de E 313. Het kruisende gedeelte met de E313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Buurtweg 8 is vanaf de E 313 richting Waterlozestraat niet zichtbaar in het landschap en niet meer in gebruik, na de kruising met de Zolderstraat (ten oosten van de E 313) opnieuw wel zichtbaar en in gebruik.
Het gedeelte tussen de de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 25
Het tracé van voetweg 25 loopt langs de Voortbeek over de Helwinningsstraat naar het noordoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan de te sluiten op andere voetwegen. Voetweg 25 is aanwezig in het landschap en in gebruik langs de Voortbeek. Vanaf de Helwinningsstraat tot aan de E 313 is de voetweg ook aanwezig en in gebruik maar niet op de locatie van de Atlas. De voetweg bevindt zich nu langsheen de Voortweg.
Het kruisende gedeelte met de E 313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Voorbij de E 313 is de voetweg niet meer aanwezig in het landschap.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Buurtweg 43
Het tracé van de buurtweg 43 loopt vanaf de kruising Snapperstraat/Zolderse Kiezel naar het noordoosten en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Zolderse Kiezel (kant Tuiltermolen).
De buurtweg is er voor het grootste deel vervangen door de Zolderse Kiezel. Het gedeelte voor en na de E 313 is zichtbaar in het landschap en in gebruik. Het kruisende gedeelte met de E313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 59
Het tracé van voetweg 59 loopt vanaf de Mevrouwhofstraat (buurtweg 62) naar het noorden en kruist er de E 313 om vervolgens aan te sluiten op de Abdij van Herkenrode.
De voetweg is niet meer aanwezig in het landschap en dus ook niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 70
Het tracé van voetweg 70 loopt vanaf het kruispunt Herkenrodedreef/Zolderse Kiezel naar het zuidoosten en kruist er de E313 om vervolgens aan te sluiten op de voetweg 60.
De voetweg is voor de E313 niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Voorbij de E313, aansluitend op de voetweg 60 is de voetweg niet zichtbaar in het landschap en niet meer in gebruik.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
Voetweg 62
Het tracé van voetweg 62 loopt vanaf kruispunt N729 en de Mevrouwhofstraat. De buurtweg is de Mevrouwhofstraat. Deze draait af voor de E 313 in zuidoostelijke richting. De voetweg is zichtbaar in het landschap en in gebruik als Mevrouwhofstraat. Het kruisende gedeelte met de E 313 is niet meer aanwezig in het landschap en ook niet meer in gebruik. Aan de oostelijke zijde van de E313 is voetweg 62 de Sacramentstraat en bijgevolg zichtbaar. De Sacramentstraat loopt dood op de E313.
Het gedeelte tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein wordt afgeschaft.
De afschaffing van deze voetwegen en buurtwegen tussen de eigendom van het gewest ter hoogte van de E313 is verantwoord gezien:
Openbaar Onderzoek
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 16/11/2023 tot en met 15/12/2023. Er werden geen bezwaren ingediend met betrekking tot de afschaffing van de voorliggende voetwegen en buurtwegen tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 8, 35, 43 en voetwegen 25, 59, 62, 70, tussen de grenzen van het openbaar gewestdomein (ter hoogte van E 313), goed.