Groep Hasselt, met daaronder OCMW Hasselt, ondertekende het burgemeestersconvenant en stelde een klimaatactieplan op om tegen 2030 minstens 40% minder CO2 uit te stoten. Inzake de doelstellingen om meer in te zetten op hernieuwbare energie maakt de stad, het OCMW en het Crematorium reeds gebruik van de raamovereenkomst voor het aankopen van PV-installaties bij het VEB, waar nu ook het AGB bijgevoegd wordt als onderdeel van Groep Hasselt.
Het VEB heeft de overheidsopdracht betreffende een Raamovereenkomst Zonnepanelen EE_2023_0_036 (PV-Publieke sector), na een Europese open offerte aanvraag, gegund aan Earth BV en Linea Trovata Suntec NV voor de provincie Limburg.
Het bestek (punt 1.2.1) bepaalt dat het VEB optreedt als aankoopcentrale in de zin van de Overheidsopdrachtenwet van 17 juni 2016. De raamovereenkomst startte op 14 april 2023 en heeft de looptijd van 2 jaar, tweemaal verlengbaar met telkens 1 jaar.
Om te kunnen toetreden tot de aankoopcentrale moet de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW akkoord gaan met de samenwerking.
Tevens ligt er reeds een ontwerpstudie klaar ter ondertekening voor de PV-installatie op het dak van Welzijnscampus II. Deze studie heeft de initiële stappen bij het VEB al doorlopen.Naast de klimaatcrisis is er de afgelopen jaren ook veel onzekerheid ontstaan over de energieprijzen. Deze combinatie geeft een duidelijke aanleiding tot maatregelen vanuit alle diensten. Naast het reduceren van het energieverbruik in het Hasseltse patrimonium door energetische renovaties zoals beschreven in het strategisch vastgoedplan (SURE2050), moet er ook ingezet worden op het maximaliseren van het aandeel hernieuwbare energie in Hasselt. PV-installaties blijven een makkelijke en betrouwbare optie voor hernieuwbare, goedkope energie op te wekken en de huidige kosten te drukken. De huidige terugverdientijd van PV-installaties is zeer gunstig en bedraagt rond de 5 jaar. Daarnaast dragen PV-installaties natuurlijk ook bij aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen van Hasselt zoals beschreven in het klimaatactieplan (maatregel 7: ‘Inzetten op hernieuwbare energie’ en maatregel 45: ‘faciliteren van en zelf investeren in fotovoltaïsche energie en warmte uit zonne-energie’). In het bestuursakkoord 2019-2024 leest actie 458 als volgt: we investeren in bijkomende zonnepanelen op eigen gebouwen.
Het is aangewezen om aan te sluiten bij de opdrachtencentrale VEB voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, het ontwerp, de levering, de installatie en de indienstneming van de installatie omdat:
Het raamcontract van de VEB vergemakkelijkt zo de transitie om de gebouwen van Groep Hasselt op een snelle manier verder te optimaliseren voor het opvangen van zonne-energie, en zo het imago als hernieuwbare en efficiënte energiegebruiker te versterken. Deze langetermijnvisie sluit naadloos aan bij onze vastgoedstrategie SURE2050.
Meer specifiek is er recent vanuit de Vlaamse overheid een PV-verplichting opgelegd voor grootverbruikers. Deze verplichting is extra streng voor overheidsinstanties omdat deze als voorbeeldfunctie naar voren geschoven worden.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Raamovereenkomst: intekenen op raamcontract is kosteloos. Kosten worden achteraf projectmatig aangerekend
PV-installatie Welzijnscampus II:
1) Kost
Bedrag: € 67.136,61 excl. btw of € 81.235,30 incl. 21% btw
Beleidsinvesteringsbudget
Algemene rekening: 22910000
ORBA: PA6407 - Plaatsen PV op stedelijke gebouwen
2) Opbrengst
Productie: 101.355 kWh/jaar
Autoconsumptie: 50%
Besparing (afhankelijk van energieprijs): 21.000 EUR/jaar
Terugverdientijd: 4,01 jaar
De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW keurt de toetreding tot de aankoopcentrale goed en wenst af te nemen van de raamovereenkomst en ondertekent de algemene voorwaarden PV publieke sector in bijlage.
De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW neemt kennis van het bestek Raamovereenkomst Zonnepanelen EE_2023_0_036 en van de gunning aan Earth BV en Linea Trovata Suntec NV.
De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW keurt de ontwerpstudie en de plaatsing voor de PV-installatie op Welzijnscampus II conform de offerte van Linea Trovata goed.