De notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2024. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2024 goed.
Jaarlijkse rapportering aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de organisatiebeheersing.
Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.
Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuĆÆteit van de werking van de gemeentelijke diensten.
Het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn worden jaarlijks in kennis gesteld (rapportering) over de organisatiebeheersing.
Art. 219. decreet lokaal bestuur: Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.
Het jaarrapport op zich heeft geen financielƫ impact.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2023.
Naar aanleiding van de organisatiewijzigingen november 2023, werd verder aan de slag gegaan met het verder vorm geven van de verschillende directies.
Op basis daarvan worden nu een aantal wijzigingen aan het organogram voorgesteld.
Dit is een logische volgende stap in de groei van onze organisatie.
De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram. (DLB art 171 §4)
De GR en de RMW stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden. (DLB art 161)
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gezamenlijk organogram van stad- en OCMW Hasselt van juni 2024, zoals gevoegd in bijlage, vast.
De fusie van Hasselt met Kortessem werd goedgekeurd in november 2023 door beide besturen en definitief bekrachtigd door de Vlaamse overheid in het fusiedecreet.
Een degelijke voorbereiding en eenmaking van systemen en processen is noodzakelijk om een vlotte start te maken als nieuwe stad/OCMW vanaf 1 januari 2025. Daartoe behoren onder meer de vertaling van het organogram naar de financiƫle en HR systemen. Omdat het organogram de kapstok vormt voor vele processen, is het cruciaal te kunnen starten met de voorbereiding hiervan reeds geruime tijd op voorhand (6 maanden).
Daarnaast is het als goed huisvader belangrijk dat we de medewerkers van onze organisatie voldoende gemoedsrust geven door hen zicht te geven op hun toekomstige plaats in het organogram.
De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram. (DLB art 171 §4)
De GR en de RMW stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden. (DLB art 161)
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gezamenlijk organogram van stad- en OCMW Hasselt van januari 2025, zoals gevoegd in bijlage, vast.
1.
Op 1 januari 2015 werden de pensioenen van de statutaire personeelsleden en mandatarissen van stad Hasselt aangesloten bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZPPO, zoals ingesteld bij de wet van 24 oktober 2011 tot vrijwaring van een duurzame financiering van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten en van de lokale politiezones, tot wijziging van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid en houdende diverse wijzigingsbepalingen.
Het beheer en de betaling van de rust- en overlevingspensioenen ten laste van het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZPPO werd verder toevertrouwd aan Ethias. Dit gebeurde bij besluit “2014_GR_00032 - Pensioenen – Aansluiting bij het gesolidariseerd pensioenfonds van RSZPPO vanaf 1 januari 2015 – Goedkeuren”.
2.
In 2020 werd de overeenkomst goedgekeurd tot vereffening van de opdracht houdende vereniging HeLics, zijnde intergemeentelijke samenwerking tussen Stad Hasselt en Stad Leuven rond ICT, en haar bijlagen. Met ingang van 1 juli 2020 werden personeelsleden van HeLics door Stad Hasselt overgenomen.
De statutaire personeelsleden kwamen onder de toepassing van de overeenkomst die met Ethias gesloten was voor het beheer en de betaling van de rust- en overlevingspensioenen. Dit gebeurde bij besluit "2020_CBS_01147 - Overdracht - Personeel van HeLics naar stad Hasselt - Goedkeuren".
3.
Vanaf 1 januari 2022 werden ook de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van het OCMW Hasselt bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZ/FPD aangesloten.
De raad maatschappelijk welzijn keurde goed om de toekenning, het beheer en de betaling van de rust- en overlevingspensioenen ten laste van het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZ/FPD verder te blijven toevertrouwen aan Ethias, evenals de betaling van de bijdragen. Dit gebeurde bij besluit "2021_RMW_00092 - Pensioenen - Toetreding tot het gesolidariseerd pensioenfonds - Goedkeuren".
4.
Hoger vermelde gebeurtenissen maakte een aanpassing aan de overeenkomst met Ethias nodig. De bijgewerkte pensioenverzekeringsovereenkomst en de overeenkomst bijdrageverzekering werd goedgekeurd door de gemeenteraad en raad maatschappelijk welzijn op 27 september 2022. Dit gebeurde via besluit "2022_GR_00161 - Pensioenverzekeringsovereenkomst 1ste pp (wettelijke pensioenen) Stad OCMW Hasselt - Overeenkomst bijdrageverzekering Stad Hasselt - Goedkeuren " en "2022_RMW_00074 - Pensioenverzekeringsovereenkomst 1ste pp (wettelijke pensioenen) Stad en OCMW Hasselt - Overeenkomst bijdrageverzekering OCMW Hasselt - Goedkeuren ".
5.
N.a.v. de samenvoeging van OCMW Kortessem met OCMW Hasselt in 2025 moet er een regeling uitgewerkt worden voor de pensioenen 1ste pijler van de statutaire werknemers die in de nieuwe entiteit terecht gaan komen.
OCMW Hasselt heeft sinds 2022 een een overeenkomst bijdrageverzekering NR. 126 ten voordele van de statutaire personeelsleden.
In het kader van de fusie met OCMW Kortessem stellen wij vast dat:
- OCMW Kortessem geen pensioenverzekeringsovereenkomst of bijdrageverzekering heeft bij Ethias;
- Op grond van artikelen 344 en 350 DLB de nieuwe gemeente / het nieuwe OCMW bij samenvoeging (fusie) van rechtswege de rechten, plichten en lasten overneemt die voortvloeien uit overeenkomsten van de samengevoegde gemeenten / OCMW's.
- Het is niet wenselijk om twee systemen naast elkaar te laten bestaan na de samenvoeging.
Omwille hiervan en omwille van de vereenvoudiging van de administratieve last na de samenvoeging, is het noodzakelijk om nu te beslissen dat de statutaire personeelsleden van gemeente of OCMW Kortessem, die na de fusie onder de nieuwe entiteit OCMW terecht komen, ook onder de toepassing zullen vallen van hogervermelde bijdrageverzekering (fonds 126).
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
De wet van 5 mei 2014 betreffende diverse aangelegenheden inzake de pensioenen van de overheidssector.
Wet van 24 oktober 2011 tot vrijwaring van een duurzame financiering van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten en van de lokale politiezones, tot wijziging van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid en houdende diverse wijzigingsbepalingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 344 en 350,3° betreffende de overname van (contractuele) rechten en plichten na samenvoeging.
beleidsbudget
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de uitbreiding goed van de overeenkomst bijdrageverzekering (voor de statutaire personeelsleden) onderschreven door OCMW Hasselt, naar de personeelsleden van Kortessem die na de samenvoeging (fusie) onder de nieuwe entiteit tewerkgesteld zullen worden.
Afschrift van dit besluit wordt aan Ethias bezorgd.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in haar zitting van 20 november 2001 de beslissing voor oprichting van en toetreding tot de vzw Limburgs PET-centrum goed. In de vergadering van 18 december 2001 werden de ontwerpstatuten en de bijlagen goedgekeurd. Ook de autonome verzorgingsinstelling Virga Jesseziekenhuis was bij oprichting (associatie)lid van de vzw Limburgs PET-centrum.
De vzw Limburgs PET-centrum is een ziekenhuisassociatie die werd opgericht voor de gemeenschappelijke exploitatie van een PET-scanner. Het oogmerk van de associatie bestaat in de gemeenschappelijke exploitatie van een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner is opgesteld, het optimaliseren van de werking en infrastructuur en het nastreven van de hoogst mogelijke kwaliteit om optimaal te kunnen beantwoorden aan de behoefte van de bevolking met betrekking tot een kwalitatieve gezondheidszorg.
De vzw werd destijds opgericht conform artikel 135bis van de OCMW-wetgeving. In de stand van de wetgeving dd. 2002 diende een OCMW betrokken te zijn. Om die reden werd het OCMW van Hasselt lid van de vereniging.
De vzw Limburgs PET-centrum heeft vandaag als enige activiteit de uitbating en het beheer van de PET-scanners die fysiek zijn ondergebracht in het Jessa ziekenhuis.
Gelet op de fusie die plaatsvond in 2009 waarna de vzw Jessa Ziekenhuis de plaats heeft ingenomen van de Autonome Verzorgingsinstelling Virga Jesseziekenhuis, evenals de wijzigingen aan de wetgeving, is het niet langer noodzakelijk dat het OCMW van Hasselt nog langer deel uitmaakt van de vzw Limburgs PET-centrum.
Daarnaast blijft de huidige activiteit van de vzw beperkt tot het beheer en de uitbating van de PET-scanners die nog aanwezig zijn. Gelet op de beperkte activiteit in de vzw wenst men een administratieve vereenvoudiging door te voeren.
Om die reden beslist de raad voor maatschappelijk welzijn dat het OCMW Hasselt kan uittreden uit de vzw Limburgs PET-centrum.
Aangezien het OCMW Hasselt nooit een financiële inbreng gedaan heeft in de vzw, noch financiële verplichtingen had in de vzw, heeft deze uittreding geen financiële gevolgen.
Door uittreding van het OCMW Hasselt uit de vzw Limburgs PET-centrum komen ook de mandaten te vervallen.
Overeenkomstig artikel 9:23 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen evenals artikel 6 van de statuten van de vzw Limburgs PET-centrum wordt de raad van bestuur in kennis gesteld van huidige beslissing, waarbij gevraagd wordt om de statuten van de vzw aan te passen evenals het lidmaatschap van het OCMW Hasselt te beëindigen na de minimumtermijn bepaald in de statuten, zijnde 6 maanden.
Het OCMW Hasselt is, in haar hoedanigheid van lid van de vzw Limburgs PET-centrum, eveneens partij bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de associatieleden en de vzw Limburgs PET-centrum dd. 13 augustus 2013. Aangezien het OCMW Hasselt uit de associatie treedt, dient ook de samenwerkingsovereenkomst opgezegd. Hiertoe zal de raad voor maatschappelijk welzijn, overeenkomstig artikel15 van de samenwerkingsovereenkomst, een aangetekend schrijven richten aan alle betrokken partijen, waardoor de opzegtermijn van één jaar kan starten.
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019, meer specifiek artikel 9:23
Oprichtingsakte vzw Limburgs PET-centrum dd. 14 januari 2001
Statuten vzw Limburgs PET-centrum, laatst gewijzigd op de algemene vergadering van 25 juni 2013, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad dd. 24 juni 2014
Samenwerkingsovereenkomst tussen de associatieleden en de vzw Limburgs PET-centrum dd. 13 augustus 2013
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat het OCMW Hasselt ontslag neemt in de vzw Limburgs PET-centrum en aldus uit deze vzw treedt.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat de raad van bestuur van de vzw Limburgs PET-centrum een afschrift van huidig besluit ontvangt, met verzoek tot aanpassing van de statuten evenals beëindiging van het lidmaatschap van het OCMW Hasselt na de minimumtermijn van 6 maanden.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de associatieleden en de vzw Limburgs PET-centrum dd. 13 augustus 2013 wordt opgezegd en zal in die zin een aangetekend schrijven richten aan alle bij de samenwerkingsovereenkomst betrokken partijen, waarbij een opzegtermijn van één jaar moet worden nageleefd.
De vraag van Audio om het uittreksel van het verslag van de algemene vergadering van Audio en de jaarrekening 2023 ter kennisgeving voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
De afgevaardigden van de deelgenoten van Audio zijn verantwoordelijk voor de kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Art. 20 van de statuten van Audio.
Art 485 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 490 paragraaf 2 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het uittreksel van het verslag van de algemene vergadering van Audio d.d. 24 mei 2024.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de jaarrekening Audio 2023.
De mail van Audio van 30 mei 2024, waarin men vraagt om de formele goedkeuring van de raad voor maatschappelijk welzijn voor de toetreding van de stad Sint-Truiden, gemeenten Knokke-Heist en Oosterzele, OCMW's Knokke-Heist, Oosterzele, Sint-Gillis-Waas en Sint-Truiden en zorgvereniging VitaS, tot de vereniging Audio.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 20 december 2016 de toetreding tot ledenorganisatie Audio goed.
De toetreding van stad Hasselt tot de ledenorganisatie werd door de algemene vergadering van Audio goedgekeurd op 14 juni 2017.
De vraag van de stad Sint-Truiden, gemeenten Knokke-Heist en Oosterzele, OCMW's Knokke-Heist, Oosterzele, Sint-Gillis-Waas en Sint-Truiden en zorgvereniging VitaS, om toe te treden tot ledenorganisatie Audio.
De groeistrategie van Audio, goedgekeurd door de algemene vergadering van Audio op 24 mei 2024.
De vraag van Audio om formele goedkeuring van de verzoeken tot toetreding.
Art. 482 van het decreet Lokaal Bestuur.
Art. 330 van het decreet Lokaal Bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van gemeente Knokke-Heist tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van OCMW Knokke-Heist tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van gemeente Oosterzele tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van OCMW Oosterzele tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van OCMW Sint-Gillis-Waas tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van stad Sint-Truiden tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van OCMW Sint-Truiden tot de ledenorganisatie Audio, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding van zorgvereniging VitaS tot de ledenorganisatie Audio, goed.
Conform het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017 dient de gemeenteraad de aanpassing van het meerjarenplan van zowel Stad Hasselt als OCMW Hasselt goed te keuren.
Voorafgaand aan de goedkeuring door de gemeenteraad dient het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW Hasselt door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld te worden.
De aanpassing van het meerjarenplan is nodig voor de verdere werking van het bestuur.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22/12/2017 en haar latere wijzigingen (o.a. meer specifiek art. 249-253, art. 257-258 en art. 259);
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Omzendbrief KB/ABB 2019/4 - strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen;
Omzendbrief KB/ABB 2018 /4 betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW Hasselt vast.
vzw Goods to give zamelt nieuwe non-foodproducten in bij bedrijven en herverdeelt ze aan kwetsbare begunstigden via een netwerk van sociale organisaties die strijden tegen armoede in België. In de online catalogus kan men als sociale organisatie deze producten voor dagelijks gebruik bestellen om hulpvragers een menswaardig bestaan te laten leiden. Depot Margo verdeelt als sociaal distributieplatform in Limburg o.a. de goederen die ze ontvangt van het verdeelplatform Goods to give en dit uitsluitend aan caritatieve organisaties die door het lokale beleid zijn erkend om mensen in armoede te ondersteunen. Voor de herverdeling van voedingsmiddelen onder de begunstigde caritatieve organisaties maakt Depot Margo gebruik van het platform 'Schenkingsbeurs'. Voor niet-voedingsmiddelen heeft Depot Margo een eigen webshop. Het online platform van de Schenkingsbeurs biedt een oplossing door voedselbedrijven die over onverkochte goederen beschikken (schenkers) in verbinding te brengen met de voedselhulp- en sociale organisaties die op zoek zijn naar schenkingen (ontvangers) en vergemakkelijkt voedselschenkingen. Er wordt een beheerstool aangereikt aan de voedselhulp- en sociale organisaties waarmee ze nieuwe bevoorradingsbronnen kunnen aanboren en hun begunstigden verse en gevarieerde voeding kunnen aanbieden.
Vzw Welzijn wil zich registreren bij de Schenkingsbeurs en opgenomen worden als ontvanger van voedselhulp en als sociale organisatie om zich gemakkelijker en regelmatig te bevoorraden. Hiervoor dienen zij te beschikken over een attest van de lokale overheid voor de erkenning als caritatieve instellingVzw Welzijn is erkend als voedselpunt in Hasselt en:
De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart en keurt goed dat vzw Welzijn, De Stockheimlaan 39 bus 1, 3510 Kermt (Hasselt), een caritatieve organisatie is die zich inzet voor de strijd tegen armoede.
In de periode van november tot en met maart (winterperiode) voorzien we jaarlijks vanuit OCMW Hasselt voor Hasselaren die financieel kwetsbaar zijn, klant zijn bij de netbeheerder Fluvius en een prepaidmeter hebben, een minimale levering aardgas (MLA) en minimale levering elektriciteit (MLE) (voor de gezinnen die met elektriciteit verwarmen).
De overheid wil vermijden dat mensen hun woning niet kunnen verwarmen. In functie van hun type woning en in functie van het feit of ze al dan niet beschermde afnemer zijn krijgen ze in die periode 2 keer per maand een bedrag op hun budgetmeter geplaatst, uiteraard moet er wel eerst contact zijn met het OCMW.
Via Fluvius krijgt het OCMW voor de MLA en MLE het grootste gedeelte van het bedrag dat opgeladen wordt terug, nl. 70% (winter 2023-2024). De resterende 30% voorziet OCMW Hasselt met middelen van het sociaal energiefonds.
Uiteraard stopt het financieel probleem voor deze doelgroep niet in april. We zien dat deze doelgroep moeilijk de financiële eindjes aan elkaar kan knopen en zeker in de zomerperiode ook niet de mogelijkheid heeft om extra op te laden op hun digitale meter met prepaid functie voor de komende koude wintermaanden. Kortom, ze blijven in de problemen.
Vorig jaar voorzagen we een eerste keer deze tussenkomst voor personen met een digitale meter met prepaidfunctie die voldeden aan een bepaald aantal voorwaarden.
93 huishoudens werden in de periode juli-oktober 2023 financieel ondersteund zodat ze de wintermaanden konden trotseren. Uitbetaald bedrag: 49.672,83 EUR.
We willen deze actie dit jaar hernemen en betrachten dus om de mensen die financieel kwetsbaar zijn en een prepaid functie in digitale meter hebben onder bepaalde voorwaarden financieel verder te helpen in de periode juli tot en met oktober 2024. Personen die een digitale meter hebben met prepaid functie kunnen geen afrekeningen voorleggen en vragen om de rekening ten last te nemen via de sociale dienst. Ze dienen zelf initiatief te nemen om oplading te doen. We willen deze maatregel dan ook naast de MLA (minimale levering aardgas) en MLE (minimale levering elektriciteit) voor deze doelgroep inzetten in het kader van het terugdringen van energie-armoede.
We kunnen deze maatregel in 2024 realiseren met middelen uit het sociaal energiefonds.
Het steunkader inzake de oplading voor mensen met digitale meter met prepaid functie 2024 wordt uitgewerkt voor financieel kwetsbare Hasselaren die een digitale meter met actieve prepaid functie hebben op 24/06/2024 en door onze sociale dienst actief gevolgd worden in het kader van een hulpverleningstraject.
Om uit te maken of iemand financieel kwetsbaar is en recht heeft op deze aanvullende steun (in de periode van juli tot en met oktober 2024) wordt er door de maatschappelijk werker een sociaal en financieel onderzoek gedaan van de aanvrager en alle gezinsleden.
Indien de aanvrager en de gezinsleden voldoen aan de volgende criteria worden ze weerhouden mits een digitale meter met actieve prepaid functie en:
- recht op de verhoogde tegemoetkoming of
- recht hebben op een verwarmingstoelage (inkomensvoorwaarden) of
- cliënten die in budgetbeheer of in CSR zijn.
Iedere Hasselaar die op 24/06/2024 een digitale meter heeft met actieve prepaid functie en actief gevolgd wordt door onze sociale dienst zal een brief ontvangen en geïnformeerd worden over de mogelijkheid van dit steunkader. We vragen dan aan deze personen om contact op te nemen met de sociale dienst zodat we het sociaal en financieel onderzoek kunnen uitvoeren om te kijken of ze recht hebben. Indien deze persoon zelf geen contact opneemt binnen de 30 dagen, zal de sociale dienst deze persoon trachten te contacteren. Maar na effectief contact met de persoon en na uitvoeren sociaal en financieel onderzoek kan er een toekenning volgen.
Iedere aanvraag wordt voorgelegd op het eerst volgende BCSD.
Mits er recht is op deze aanvullende steun, zal er 1 keer per maand vanaf de maand van de toekenning een bedrag opgeladen worden op de digitale meter i.f.v.
- verwarmingsbron (gas of elektriciteit) (merendeel gas)
- beschermde of niet beschermde afnemer.
Dit zal gebeuren in de periode van juli tot en met oktober 2024, doch de eerste oplading kan maar gebeuren na uitvoering sociaal en financieel onderzoek. Hieronder een overzicht van de bedragen die maandelijks op de digitale meter met actieve prepaid worden gezet:
Verwarming op aardgas | |
Beschermde klant | Niet beschermde klant |
45,33 | 67,33 |
Verwarming op elektriciteit | |
Beschermde klant | Niet beschermde klant |
124,10 | 128,10 |
De dossiers zullen voor de toekenning van de steun i.k.v. steunkader inzake de oplading voor mensen met een digitale meter met prepaid functie niet worden afgetoetst aan de criteria van de aanvullende financiële steun.
Enkel de combinatie van zowel behoren tot de doelgroepomschrijving en voldoen aan 1 van de criteria en een positieve beslissing van het bijzonder comité van de sociale dienst geven aanleiding tot een steun i.k.v. steunkader inzake de oplading voor mensen met digitale meter met prepaid functie.
OCMW-wet van 8 juli 1976 en latere wijzigingen;
Wet van 15 december 2021 houdende maatregelen in het licht van de hoge energieprijzen in 2021;
Wet van 4 september 2002 houdende toewijzing van een opdracht aan de openbare centra voor maatschappelijk welzijn inzake de begeleiding en de financiële maatschappelijke steunverlening aan de meest hulpbehoevenden inzake energielevering;
Septemberverklaring van de Vlaamse regering;
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen (en latere wijzigingen);
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op
Volgnummer: MJP001781 -Sociaal Fonds voor Gas en Elektriciteit (individuele aanzuiveringen)
Algemene rekening: 64810120
Actie: Basisbudget Sociale Dienst- Sociale bijstand
Exploitatie
Budget: 184.186,39 EUR
Resterend budget: 132.279,39 EUR
De kredieten voor de ontvangsten werden voorzien op:
Volgnummer MJP: 1790- BA -Tegemoetkoming Gas en Elekticiteit Sociaal Energiefonds
Algemene rekening: 74061000
De raad voor maatschappelijk welzijn geeft haar goedkeuring aan het steunkader 2024 inzake oplading voor mensen met een digitale meter met prepaid functie.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de uitbetaling van deze steun na uitvoeren van sociaal en financieel onderzoek en mits goedkeuring van de beslissing door het bijzonder comité van de sociale dienst.