De notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2023 goed.
Naar aanleiding van de vraag om vele aanpassingen aan de RPR, de samenvoeging van stad en OCMW Hasselt, de fusie tussen Hasselt en Kortessem en het nieuwe Vlaamse besluit over de rechtspositieregeling, wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de RPR op ons lokale niveau.
Het doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW, dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn en waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen, met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
De grote delen van de RPR zijn:
- de loopbaan,
- verloning en
- verloven en afwezigheden.
In deze fase hebben we omwille van de fusie tussen Hasselt en Kortessem, de relevante bepalingen uit de loopbaan aangepast. Het gaat met name over de aanwerving, de interne personeelsmobiliteit, de externe personeelsmobiliteit, de bevordering, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing van personeel.
Later volgen de andere delen.
In artikel 186 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) staat dat de RMW de rechtspositieregeling van het OCMW personeel moet vaststellen:
"§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:
1° het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;
2° de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1;
3° het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.
§ 3. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 1° en 2°, vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend en rekening houdend met de door de Vlaamse Regering vastgestelde minimale voorwaarden, vermeld in artikel 195.
§ 4. Voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 3°, kan de raad voor maatschappelijk welzijn op gemotiveerde wijze afwijken van de rechtspositieregelingen vermeld in paragraaf 1 en 3. De mogelijkheid tot gemotiveerde afwijking geldt niet voor de bezoldiging van de personeelsleden en de salarisschalen die van toepassing zijn, rekening houdend met onder meer de gestelde bekwaamheidsvereisten en functievereisten.
De eventuele afwijkingen mogen bovendien niet strijdig zijn met de door de Vlaamse Regering vastgestelde minimale voorwaarden, vermeld in artikel 195."
Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden vastgesteld waaraan de rechtspositieregeling moet voldoen. Dit Vlaams besluit vervangt de vorige versie uit 2007.
Het nieuwe Vlaamse besluit is beknopter en laat veel meer vrijheid aan de lokale besturen om de rechtspositieregeling (RPR) vorm te geven.
Ons doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn, waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen en met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
Er wordt voorzien in een totaalrenovatie van de verschillende delen van de RPR, zijnde:
1. Loopbaan
2. Verloning
3. Verloven en afwezigheden
4. Overgangsbepalingen
Daartoe werden verschillende werkgroepen opgericht die met de verschillende delen aan de slag gaan.
Het plan is om de RPR stuk voor stuk te vernieuwen.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen in de RPR, verwijzen we graag naar de wijzigingen zoals opgesomd in bijlage of naar het bijgevoegde RPR ontwerp waarin de wijzigingen in het blauw worden aangeduid.
Artikel 186 §2 Decreet Lokaal bestuur.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassingen goed aan de aanwerving, interne personeelsmobiliteit, bevordering, externe personeelsmobiliteit, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing, uit de beslissing van 26 september 2023, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling voor de specifieke functies, zoals opgenomen in bijlage.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing goed aan de aanwerving, interne personeelsmobiliteit, bevordering, externe personeelsmobiliteit, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing, uit de beslissing van 26 september 2023 van de rechtspositieregeling voor de specifieke diensten, zoals opgenomen in bijlage.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing goed aan de aanwerving, interne personeelsmobiliteit, bevordering, externe personeelsmobiliteit, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing, uit de beslissing van 26 september 2023 van de rechtspositieregeling voor de maatschappelijk werker, zoals opgenomen in bijlage.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
Dienst Ruimte, Milieu & Energie wenst gebruik te maken van de ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB).
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten, en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in. Ingeval van een afname zal dit gebeuren voor de percelen van toepassing voor Limburg.
In het kader van de opdracht ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB) werd een plaatsingsprocedure gevoerd (cfr. artikelen 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016).
OCMW Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat OCMW Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot mei 2027 (24 maanden + 2 x 1 jaar verlengbaar).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het vast bureau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget van 2023 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de raamovereenkomst opgesteld door de aankoopcentrale VEB.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat OCMW Hasselt toetreedt tot de ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB) en meer bepaald voor de gegunde percelen die van toepassing zijn voor Limburg, zijnde
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Dienst ICT wenst gebruik te maken van de "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten, en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:
Perceel 5 “Open Source” werd niet gegund.
De toetreding omvat geen aankoopverplichting.
In het kader van de opdracht "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) werd een plaatsingsprocedure gevoerd (cfr. artikelen 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016).
OCMW Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat OCMW Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
De toetreding houdt geen enkele afnameverplichting in.
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot oktober 2030 (48 maanden + 3 x 1 jaar verlengbaar).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het vast bureau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget van 2023 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° a en 7°b en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de raamovereenkomst opgesteld door de aankoopcentrale VITO.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat OCMW Hasselt toetreedt tot de "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde Perceel 1 “Servers & Storage”, Perceel 2 “Back-up & Archiving”, Perceel 3 “Hypervisor & Cloud”, Perceel 4 “Netwerk & Security”, Perceel 6 “End-points”. Perceel 5 “Open Source” werd niet gegund. De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn conform artikel 78, 17° van het decreet lokaal bestuur.
In het meerjarenplan 2020-2025 worden nominatieve subsidies voorzien. Als bijlage aan dit besluit wordt de lijst met de nominatieve subsidies gehecht, deze lijst omvat de begunstigden en de bedragen die gebudgetteerd werden per begunstigde. De raad voor maatschappelijk welzijn dient de lijst met de nominatieve subsidies 2024 vast te stellen.
Het bestuur is van oordeel dat het toekennen van de nominatieve subsidies zoals opgenomen in bijlage bijdraagt aan de realisatie van haar doelstellingen.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017.
Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale [en de provinciale] besturen van 30/03/2018.2024
Werkingssubsidies: 13.925,00 €
Investeringssubsidies: 0,00 €
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de lijst van de nominatieve subsidies 2024 van het OCMW Hasselt vast.