Vanaf 1 oktober 2023 geldt er een nieuw eenvormig toewijssysteem waarin de bestaande regelgeving voor sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren wordt geïntegreerd. Een centrale rol wordt toebedeeld aan de toewijzingsraad. Er is een toewijzingsraad per werkingsgebied of per deelwerkingsgebied als de woonmaatschappij daarvoor kiest. In Limburg wordt geopteerd om met een toewijzingsraad per deelwerkingsgebied te werken:
1. Noord-Limburg, West-Limburg en MidWest-Limburg
2. Zone Kemp & Duin, Maasland
3. Hasengouw, ZoLim en Herkenrode
De 3 toewijzingsraden worden opgericht door de woonmaatschappij en zijn telkens samengesteld uit vertegenwoordigers van de woonmaatschappij, de lokale besturen en de relevante welzijnsactoren uit het deelwerkingsgebied. De toewijzingsraden hebben ten eerste een beleidsvoorbereidende opdracht. In de toewijzingsraad stemmen de woonmaatschappij, de gemeenten en welzijnsorganisaties hun beleid en aanpak inzake toewijzingen van sociale woningen binnen het deelwerkingsgebied op elkaar af. Het is de bedoeling dat iedere toewijzingsraad een consensus bereikt over het ontwerp van toewijzingsreglement binnen het deelwerkingsgebied. Lokaal maatwerk - zoals dat op heden het geval is - blijft mogelijk. De toewijzingsraden hebben verder een operationele opdracht. Elke toewijzingsraad is verantwoordelijk voor het opstellen van een afsprakenkader met betrekking tot de praktische uitvoering van de toewijzingsregels (aanmeldingsmodaliteiten, verdeling contingenten, weging objectief puntensysteem voor versnelde toewijzingen, etc). De eigenlijke toewijzingen van de sociale woningen worden door de regelgeving voorbehouden aan de woonmaatschappij en het hiertoe aangestelde toewijzingscomité.
Een lokaal bestuur kan één vertegenwoordiger en één plaatsvervangend vertegenwoordiger aanstellen in de toewijzingsraad.
Het is
aangewezen dat de vertegenwoordiger affiniteit vertoont met de doelgroep en over een brede kijk beschikt op het sociaal woonbeleid.
In het licht hiervan en specifiek voor de lokale besturen wordt voorgesteld te kiezen voor een mandataris, een diensthoofd wonen of welzijn, of een vertegenwoordiger uit een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van mevr. Miet Vanderspickken als vertegenwoordiger en mevr. Dymfna Meynen als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de toewijzingsraad van Wonen in Limburg, goed.