Terug
Gepubliceerd op 28/06/2023

2023_GR_00150 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan en herinrichting Ranonkelstraat en Slangbeekstraat (gedeeltelijk) - Goedkeuren

gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00150 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan en herinrichting Ranonkelstraat en Slangbeekstraat (gedeeltelijk) - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Bert Lambrechts, Gerald Corthouts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 33
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Derya Erdogan, Gerald Corthouts, Habib El Ouakili, Hubert Lenssen, Joske Dexters, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 3
Frank Troosters, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken
Blanco stemmen 1
Raf Martens
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00150 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan en herinrichting Ranonkelstraat en Slangbeekstraat (gedeeltelijk) - Goedkeuren 2023_GR_00150 - Zaak der wegen - Vaststelling rooilijnplan en herinrichting Ranonkelstraat en Slangbeekstraat (gedeeltelijk) - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende: 

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:  

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Argumentatie

Op 15 december 2022 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV 2022135137 ingediend bij de Bestendige Deputatie betreffende de uitvoering van riolerings- en terreinaanlegwerken te Zonhoven/Hasselt, rooien van bomen en ontbossen en het exploiteren van een bronbemaling. De werken situeren zich deels op het grondgebied Zonhoven, deels op het grondgebied Hasselt. De werken op grondgebied Hasselt hebben betrekking op de herinrichting van de Ranonkelstraat en de gedeeltelijke herinrichting van de Slangbeekstraat. 

Het ingediende ontwerp voorziet een verbreding van het openbaar domein ter hoogte van de Ranonkelstraat, hoofdzakelijk aan de noordzijde. Hiervoor werd een rooilijnplan en een onteigeningsplan opgemaakt. Voor het deel van de Slangbeekstraat dat heraangelegd wordt werd eveneens een rooilijnplan opgemaakt. 

De omgevingsvergunning bevat een volledige heraanleg met een gewijzigde inplanting. De heraanleg voorziet een asfaltverharding met een breedte van 3,6 m met aan weerzijden betonnen kantstroken van 0,5 m breedte (ter hoogte van de Varenstraat wordt een lichte verbreding voorzien). Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd in de Slangbeekstraat. In de Ranonkelstraat wordt enkel een DWA-riool aangelegd. Langs de weg worden grachten aangelegd die aangesloten worden op de bestaande gracht gelegen achter de woningen gelegen ten zuiden van de  Ranonkelstraat die uiteindelijk uitmondt in de nieuw aangelegde buffergracht in het bosperceel ten zuiden van de Slangbeekstraat.

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 25/03/2023 tot en met 23/04/2023. Er werd één bezwaar ingediend. Het bezwaar heeft betrekking op de onteigening van een stuk grond. De bezwaarschrijver meldt geen bezwaar te hebben tegen de voorgestelde werken maar vraagt een akkoord met betrekking tot de onteigening vooraleer de werken aanvatten.
Naar aanleiding van het bezwaar werd het roolijnplan en het wegenisplan aangepast. Het openbaar domein blijft plaatselijk behouden conform de bestaande toestand. Het wegontwerp werd aangepast, de Ranonkelstraat wordt een eenrichtingstraat waardoor de geplande verbreding van de rijweg geen nut meer heeft. De rijweg wordt met een smaller profiel aangelegd.

Er diende geen nieuw openbaar onderzoek georganiseerd te worden gezien de aanpassing geen impact heeft op derden (volgens artikel 5 van het decreet op de gemeentewegen kunnen er alleen wijzigingen aangebracht worden op basis van bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd).

Juridische grond

Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de Ranonkelstraat en het rooilijnplan van een deel van de Slangbeekstraat vast en keurt de herinrichting van de Ranonkelstraat en de gedeeltelijke herinrichting van de Slangbeekstraat, goed.