Terug
Gepubliceerd op 28/06/2023

2023_GR_00142 - Lokaal Energie- en Klimaatpact - Toetreding pact 2.1 - Goedkeuren

gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:05 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip Dehollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Mark Leppens, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00142 - Lokaal Energie- en Klimaatpact - Toetreding pact 2.1 - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Bert Lambrechts, Gerald Corthouts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Maryam Jamshid, Philip Dehollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Koen Deconinck
Stemmen voor 34
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Derya Erdogan, Gerald Corthouts, Habib El Ouakili, Hubert Lenssen, Joske Dexters, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Kim De Witte, Philip Dehollogne, Dirk Sweron, Marc Roppe, Dirk Thoelen, Mark Leppens, Guido Fissette
Stemmen tegen 3
Frank Troosters, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00142 - Lokaal Energie- en Klimaatpact - Toetreding pact 2.1 - Goedkeuren 2023_GR_00142 - Lokaal Energie- en Klimaatpact - Toetreding pact 2.1 - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.

Stad Hasselt ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030, met het engagement om 40% CO2 te besparen tegen 2030 en te werken aan klimaatadaptatie. Stad Hasselt maakte hiervoor een Klimaatactieplan 2030 op. 

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030. 

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

Het bestuursakkoord acties 202-213, 443, 458, 485, 565-568, i.v.m. acties rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, acties 23, 558, 560, 561 i.v.m. klimaatadaptatiemaatregelen en acties 431-434 rond participatie i.k.v. klimaat.

De toetreding van Stad Hasselt tot het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 van de Vlaamse Regering, beslissing gemeenteraad van 28 september 2021.

De toetreding van Stad Hasselt tot het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 van de Vlaamse Regering, beslissing gemeenteraad van 22 november 2022.

Het 'FIT for 55'-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

De vraag van de Vlaamse overheid, de VVSG en de Provincie Limburg tot onderschrijving van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 voor 5 juli 2023. 

Argumentatie

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1) is een addendum bij het in 2022 gelanceerde LEKP 2.0 en bevat een aanscherping en uitbreiding van de doelstellingen vermeld in werf 2 "Verrijk je wijk". Dit addendum kwam als gevolg van de energiecrisis waarmee we eind 2022 werden geconfronteerd. Hierdoor werd namelijk duidelijk dat we als samenleving weerbaarder moeten worden voor prijsschokken en minder afhankelijk moeten zijn van fossiele brandstoffen. 

Het LEKP 2.1 volgt dezelfde principes als de eerdere versies. Zoals hierboven vermeld, werd werf 2 uitgebreid met een specifieke focus op het wijkniveau, om de energievraag te beperken en de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte en uitgebreide engagementen zoals hieronder vermeld:

Lokale besturen engageren zich om:

  • Realisatie van minstens één thematisch wijkverbeteringscontract waarbinnen een collectieve renovatie wordt gefaciliteerd voor einde 2025. Een thematisch wijkverbeteringscontract kenmerkt zich door 4 elementen: (i) het is gericht op de uitvoering van een collectieve renovatie, (ii) het betreft een nieuwe samenwerkingsvorm, (iii) binnen een specifieke wijk, (iv) met oog voor sociale diversiteit;
  • Opmaak van een voorgesteld renovatietraject op maat van elke bewoner waar de klimaattafel georganiseerd wordt, voor 50 per 1.000 huishoudens en dit voor einde 2025;
  • Een verdubbeling en versnelling voor de doelstelling: ‘1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030’: minstens 36 kWp in plaats van 18 kWp per 500 inwoners, waarvan 18 kWp per 500 inwoners wordt gerealiseerd voor einde 2025.
  • Toegang tot de activiteiten van een energiegemeenschap operationaliseren voor 1 per 500 inwoners voor einde 2025.

 De Vlaamse overheid engageert zich om:

  • Een sterke kennisoverdracht te organiseren tussen lokale besturen met de eerste leerlessen uit de 11 lopende wijkverbeteringscontracten wat betreft het vernieuwd instrumentarium in het kader van de werkplatformen (deze zijn begin 2023 van start gegaan);
  • De beoogde wijkrenovatietool uit te breiden met de ontwikkeling van een digitaal platform (de ‘Digital Twin’) waarbij (i) databronnen gecombineerd worden met de best beschikbare instrumenten en analyses (zoals bijvoorbeeld warmtezoneringskaarten) en (ii) waarop publieke of private instrumenten op kunnen aansluiten (overheden, Energiehuizen, bouwsector, applicatie- en softwarebedrijven, …). Deze wordt niet enkel aan lokale besturen aangereikt, maar kan dus ook gekoppeld worden aan Energiehuizen om renovatietrajecten procesmatig te begeleiden;
  • Het aanbieden van een technische assistentie-hub om lokale besturen en hun OCMW’s te ondersteunen in het opstarten van lokale energiegemeenschappen waarbij activiteiten ten gunste van mensen met risico op energie armoede kan worden uitgerold. De hub wordt aanbesteed in 2023 en zal zich inzetten voor het inhoudelijk technische, het aanbestedingsmatige, juridische en financiële maatwerk bij de realisatie van de activiteiten van de energiegemeenschap.
  • Het voorzien van een additionele budgettaire impuls van 16 miljoen euro voor de capaciteit bij lokale besturen ter realisatie van de versterkte engagementen in de komende twee jaren:
    • 9.000.000 in 2023,
    • 7.000.000 in 2024.

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft Stad Hasselt aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeld in het LEKP 2.1, met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2, waar te maken.

De ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 en het uitvoeren van de gewenste en mogelijke acties geeft Stad Hasselt recht op een bijkomende financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht. Dit gebeurt via cofinanciering 50%. Rapportering van de uitgaven gebeurt via codes in de jaarrekening en de opvolging van de acties verloopt via een jaarlijkse rapportering aan de gemeenteraad (uiterlijk voor 1 maart).

De subsidie wordt aangevraagd, ingediend en opgevolgd via het Loket Lokaal Bestuur.

We gebruiken de bijkomende middelen om het renovatiebegeleidingsproject aan te passen aan de bijkomende voorwaarden en werken hiervoor samen met dienst Wonen en directie Samenleving (PA5246). We onderzoeken verder hoe we energiegemeenschappen kunnen inzetten (PA6452 ) en coöperatieve hernieuwbare energie installeren (PA6408). Het project 'klimaattafels' (PA6064) loopt en wordt gekoppeld met de renovatiebegeleider. 

Juridische grond

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Financiële informatie

De stad Hasselt kan voor deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 minstens 110.389 euro subsidie ontvangen voor het jaar 2023. 

De subsidie is met  50% cofinanciering, voor elke euro die we uitgeven krijgen we een euro subsidie.

Eigen middelen mogen ook gaan naar personeelskosten.

Voor 2024 wordt er in totaal 7 miljoen euro  voorzien door de Vlaamse overheid. De exacte verdeling is afhankelijk van het aantal steden en gemeenten die ondertekenen. 

De opvolging van de besteding van de middelen wordt gerealiseerd door een code toe te voegen in de jaarrekening: ABB-LEKP-2023.

De middelen zullen voorzien worden op MJP2491 en MJP7023.

Adviezen

Financieel advies Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad onderschrijft het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten.