De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 november 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 28 november 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 november 2023 goed.
Naar aanleiding van de vraag om vele aanpassingen aan de RPR, de samenvoeging van stad en OCMW Hasselt, de fusie tussen Hasselt en Kortessem en het nieuwe Vlaamse besluit over de rechtspositieregeling, wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de RPR op ons lokale niveau.
Het doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW, dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn en waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen, met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
De grote delen van de RPR zijn:
- de loopbaan,
- verloning en
- verloven en afwezigheden.
In deze fase hebben we omwille van de fusie tussen Hasselt en Kortessem, de relevante bepalingen uit de loopbaan aangepast. Het gaat met name over de aanwerving, de interne personeelsmobiliteit, de externe personeelsmobiliteit, de bevordering, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing van personeel.
Later volgen de andere delen.
Op grond van artikel 186 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB), moet de gemeenteraad de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vaststellen.
De gemeenteraad moet zich daarbij houden aan het kader dat voorzien is door de Vlaamse Regering.
Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden vastgesteld waaraan de rechtspositieregeling moet voldoen. Dit Vlaams besluit vervangt de vorige versie uit 2007.
Het nieuwe Vlaamse besluit is beknopter en laat veel meer vrijheid aan de lokale besturen om de rechtspositieregeling (RPR) vorm te geven.
Ons doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn, waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen en met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
Er wordt voorzien in een totaalrenovatie van de verschillende delen van de RPR, zijnde:
1. Loopbaan
2. Verloning
3. Verloven en afwezigheden
4. Overgangsbepalingen
Daartoe werden verschillende werkgroepen opgericht die met de verschillende delen aan de slag gaan.
Het plan is om de RPR stuk voor stuk te vernieuwen.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen in de RPR, verwijzen we graag naar de wijzigingen zoals opgesomd in bijlage of naar het bijgevoegde RPR ontwerp waarin de wijzigingen in het blauw worden aangeduid.
Artikel 186 Decreet Lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen goed aan de aanwerving, interne personeelsmobiliteit, bevordering, externe personeelsmobiliteit, het mandaatstelsel en de ambtshalve herplaatsing, uit de gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2009, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling, en latere wijzigingen, zoals opgenomen in bijlage.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
De stad Hasselt en de gemeente Kortessem hebben op 21 november 2023 definitief goedkeuring gegeven aan een vrijwillige samenvoeging op gemeentelijk vlak per 1 januari 2025. De steden Borgloon en Tongeren hebben gelijkaardig besloten op 17 oktober 2023. De intentiebeslissingen daartoe dateren reeds van 30 augustus 2021 (Tongeren), 2 september 2021 (Borgloon), 25 april 2023 (Hasselt) en 28 april 2023 (Kortessem).
Deze voorgenomen gemeentefusies, beslist door de Vlaamse overheid, hebben noodgedwongen ook gevolgen voor de politiezones waarvan de betrokken gemeenten deel uitmaken. Zo zal op 1 januari 2025 moeten worden vastgesteld dat het grondgebied van de politiezones Kanton Borgloon, Limburg Regio Hoofdstad (LRH) en Tongeren-Herstappe veranderd is in de zin dat de gemeente Kortessem en de stad Borgloon door hun gemeentelijke fusie met respectievelijk de stad Hasselt en de stad Tongeren niet langer deel uitmaken van de politiezone Kanton Borgloon.
Het restant van deze politiezone, zijnde de gemeenten Alken, Heers en Wellen, kan op zich onmogelijk een politiezone blijven uitmaken gelet op de vereiste van het verzekeren van een basispolitiezorg, zodat het past deze situatie per 1 januari 2025 proactief te regelen en de continuïteit van de politiewerking voorop te stellen.
In 2016 werd in de Wet op de geïntegreerde politiedienst (WGP) de mogelijkheid ingevoerd om vrijwillig de grenzen (en aldus de samenstelling) van bestaande politiezones te wijzigen. Hiertoe dient aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan:
De wetgever heeft aldus toegelaten dat een gemeente vrijwillig een politiezone kan verlaten en aansluiten bij een andere zone, weliswaar met akkoord van alle betrokken gemeenten. Het voordeel van deze vrijwillige procedure is dat men de regie in eigen handen houdt.
In die optiek heeft de gemeente Alken op 25 mei 2023 en op 30 augustus 2023 de wens geuit om de politiezone Kanton Borgloon te verlaten en per 1 januari 2025 aan te sluiten bij de politiezone LRH. De gemeente Kortessem deed hetzelfde bij gemeenteraadsbeslissing van 26 mei 2023.
De stad Borgloon heeft op haar beurt op 26 oktober 2023 formeel beslist om per 1 januari 2025 aan te sluiten bij de politiezone Tongeren-Herstappe. Ook de gemeenten Heers en Wellen hebben in de toekomst voor deze zone gekozen, meer bepaald bij gemeenteraadsbesluit van 30 oktober 2023 en respectievelijk 27 oktober 2023.
In deze voornoemde besluiten werd aldus door de vijf gemeenten gekozen om de politiezone Kanton Borgloon per 1 januari 2025 vrijwillig te ontbinden en aan te sluiten bij andere zones. Dit houdt meteen in dat men de huidige legislatuur in de drie bij de wijziging betrokken politiezones kan uitdoen.
In elk van deze betreffende gemeenteraadsbesluiten werd bovendien de operationele en organisatorische meerwaarde van de keuze voor aansluiting bij een bepaalde politiezone gemotiveerd, een eerste stap in de procedure van vrijwillige defusie zoals bepaald door art. 91/11 WGP.
De tweede stap behelst het akkoord van alle bij de voorliggende wijziging betrokken gemeenten.
In casu gaat het om de gemeenten Alken en Kortessem (de zgn. vertrekkende) en alle gemeenten die deel uitmaken van de huidige politiezone LRH (de zgn. ontvangende), die samen per 1 januari 2025 een nieuwe politiezone zullen vormen.
Dit akkoord wordt vandaag aan de gemeenteraad voorgelegd.
Het dient aanbeveling om nog voor 31 december 2023 hierover te beslissen, gelet op de omzendbrief d.d. 9 juni 2023 van de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, die stelt dat in een verkiezingsjaar geen beslissingen mogen worden genomen die het beleid van de nieuwe raden of de toekomstige ontwikkeling van de financiën nodeloos zouden verstoren. Later beslissen zou eventuele discussies over de draagwijdte van deze omzendbrief met zich kunnen meebrengen. Bovendien dient rekening gehouden te worden met het gegeven dat 2024 ook een verkiezingsjaar is voor de federale regering met mogelijke bevoegdheidsgevolgen op dat niveau.
PROCEDURE VRIJWILLIGE WIJZIGING VAN DE GRENZEN VAN EEN POLITIEZONE
WAT? | WANNEER? DUIDING? | WETSGROND |
1 . Bepalen van operationele /organisatorische meerwaarde | - vóór de aanvraag - door gemeenteraad vertrekkende gemeente(n) :
| 91/11 WGP |
2. Gezamenlijke gemotiveerde aanvraag door de gemeenteraden die deel uitmaken van de vorige politiezones bij de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken.
In bijlage:*
| - instemming vereist van alle gemeenteraden zowel van ontvangende als vertrekkende gemeenten : gemeenten zones LRH, Kanton Borgloon en Tongeren Herstappe
| 91/12 + 257quinquies/12 WGP |
3. Koninklijk Besluit tot bepaling van het territoriaal ambtsgebied van de nieuwe politiezone (eerste KB). | - op voordracht van de beide ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. - De bevoegdheden van de organen van de vorige politiezones (gemeente-/politieraad, college van burgemeester en schepenen/politiecollege) worden beperkt tot de handelingen die betrekking hebben op het dagelijks beheer, de dringende zaken en de lopende zaken. - timing : 01/2024
| 91/12 WGP |
4. Verzamelstap Tussenperiode waarin een overeenkomst tussen de betrokken gemeenten kan worden gesloten om de werkingsmodaliteiten in de hoedanigheid van een enkele operationele entiteit vast te leggen.
| - voorbereiding overgang nieuwe zone - geen nieuwe politieraad of politiecollege wel gemeentelijke betrokkenheid: gemeenteraden oefenen bevoegdheden politieraad uit en burgemeesters die van het politiecollege - 2024
| 257quinquies/4/16/17 WGP |
5. Koninklijk besluit tot Instelling nieuwe politiezones
| - datum van ingang gemeentelijke fusies - huidige zones kunnen lopende legislatuur voleindigen - nieuwe zones starten met nieuwe volwaardige termijn - 01/01/2025
| 257quinquies/5/ 11 juncto WGP |
6. Ter goedkeuring voorleggen van de nieuwe zonale veiligheidsplannen aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.
| binnen de vier maanden na de oprichting van de nieuwe politiezones - voor 01/05/2025 | 91/8/13 WGP |
PROCEDURESTAPPEN EN - AANDACHTSPUNTEN BIJ TOETREDING VAN KORTESSEM EN ALKEN TOT PZ LRH
Stap 1: het bepalen van de operationele of organisatorische meerwaarde door de gemeenteraden van de vertrekkende gemeenten uit de politiezone Kanton Borgloon
Deze stap werd, zoals hoger toegelicht, reeds genomen. Deze gemeenteraadsbeslissingen houden meteen ook het akkoord in van de toekomstige ontbinding van de politiezone Kanton Borgloon. Zij worden als integrale bijlagen bij dit besluit gevoegd.
Stap 2: de gezamenlijke gemotiveerde aanvraag door alle bij de wijziging van de grenzen van de politiezones betrokken gemeenteraden
Deze gezamenlijke gemotiveerde aanvraag ligt thans voor. In casu betreft het de aansluiting van de gemeenten Alken en Kortessem bij de politiezone LRH om vanaf 1 januari 2025 een nieuwe zone te vormen, zodat het akkoord van alle betrokken gemeenteraden vereist is.
Het dient aangestipt dat met de ontbinding van de politiezone Kanton Borgloon op 1 januari 2025 het personeel, goederen, activa en passiva van deze zone zal worden verdeeld over de zones waarbij wordt aangesloten. De regelgeving bepaalt hieromtrent dat:
In die optiek zal bijvoorbeeld het hoofdcommissariaat door keuze van Borgloon voor de politiezone Tongeren-Herstappe overgaan naar deze laatste, terwijl het wijkkantoor in Alken naar de zone LRH zal verschuiven.
De artikelen 91 /12 en 257quinquies/12 WGP bepalen daarom dat naast de uitdrukkelijke verwijzing naar de operationele meerwaarde uit stap 1 bij de aanvraag op advies van de betrokken korpschefs volgende bijlagen worden gevoegd:
Deze lijsten zijn als bijlagen bij dit besluit gevoegd. Het weze opgemerkt dat uit de parlementaire voorbereiding van de wet blijkt dat deze verdeling (en bijlagen) uiteraard alleen betrekking heeft op de zone waaruit wordt vertrokken. Het personeel, goederen, activa en passiva van de politiezone waarbij wordt aangesloten, gaan integraal mee over naar de nieuwe zone.
De wetgeving vergt het akkoord van de gemeenteraden, niet van de politieraden. Toch past het vanuit goed bestuur de organen van de betrokken politiezone te betrekken in het verloop van de procedure en hen derhalve regelmatig te informeren.
Stap 3: opmaak Koninklijk Besluit dat het territoriaal ambtsgebied van de nieuwe politiezones bepaalt
Dit wordt genomen op voordracht van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.
Vanaf dit besluit worden de bevoegdheden van de organen van de huidige politiezones Kanton Borgloon, LRH en Tongeren-Herstappe beperkt tot de handelingen die voortvloeien uit het dagelijks beheer, die gaan over de dringende zaken of die betrekking hebben op de lopende zaken. Sanctie is de niet-tegenstelbaarheid aan de organen van de nieuwe politiezones (art. 257quinquies/11 juncto 257quinquies/4 WGP).
Tevens worden de organen van de nieuwe politiezones opgericht. Wat de politieraad betreft, moeten er in principe geen politieraadsverkiezingen worden gehouden vermits de ontbinding van de zone Kanton Borgloon en aansluiting van de gemeenten bij hetzij de zone LRH hetzij de zone Tongeren-Herstappe gepaard gaat met de gemeentelijke fusies Kortessem-Hasselt en Borgloon-Tongeren. De bevoegdheden van de politieraad worden in dit geval uitgeoefend door alle betrokken gemeenteraden van de nieuwe politiezone tot aan de instelling van de nieuwe zones en de algehele vernieuwing van de politieraden begin 2025. Ook worden er in afwachting geen nieuwe politiecolleges gevormd. De bevoegdheden van het politiecollege in de nieuwe politiezones worden tot aan de instelling van de nieuwe zones gezamenlijk uitgeoefend door alle in de respectieve zone betrokken burgemeesters.
Stap 4: verzamelstap, die de voorbereiding van de instelling van de lokale politie van de nieuwe zones, inhoudt
Eenvoudig gesteld duurt hij de rest van het jaar 2024. Na de publicatie van het eerste Koninklijk Besluit dat de territoriale grenzen van de nieuwe zones omschrijft, komt men in een soort tussenperiode waarin zowel de oude zones blijven functioneren (middels hun organen wiens bevoegdheden beperkt worden) en de overgang naar de nieuwe zones dient te worden voorbereid.
Zo moet het mandaat van korpschef in de zgn. ontvangende zones (= zones waarnaar de gemeenten van de gedefusioneerde zone bij aansluiten) niet worden vacant verklaard, omdat deze wijzigingsoperatie zoals hoger gesteld zowel voor de aansluiting bij de zone LRH als voor de aansluiting bij de zone Tongeren-Herstappe gepaard gaat met een fusie van gemeenten (art. 257quinquies/17 WGP). Dit principe geldt mutatis mutandis ook voor de bijzonder rekenplichtige en de politiesecretaris. Bedoeling van deze uitzondering is om geen hiaat te krijgen in de politiebedeling en de voorbereiding naar de nieuwe zonestructuur meteen van start te kunnen laten gaan. Er begint geen nieuw mandaat van korpschef te lopen. De termijn van diens mandaat in de huidige, ontvangende zone blijft doorlopen.
Ter voorbereiding van de nieuw te vormen politiezones zullen in de tussenperiode van 2024 eveneens een aantal zaken moeten worden aangevraagd of stukken worden opgemaakt, waaronder:
Bepaalde beslissingen kunnen de nieuwe zones in wording in dit stadium nog niet treffen, zoals overheidsopdrachten lanceren of personeel werven.
Stap 5: de eigenlijke instelling van de nieuwe lokale politiezones kan slechts op de eerste dag van een trimester
In casu wordt geopteerd voor 01.01.2025 vermits dit de huidige zones toelaat de lopende legislatuur te voleindigen en de nieuwe zones te starten met een nieuwe, volwaardige termijn. De gemeentelijke fusies gaan bovendien ook in op die datum. Het tweede Koninklijk Besluit zal dan ook noodgedwongen terugwerkende kracht krijgen.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 2, 40 en 41, 9°.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, artikelen 91/11 e.v. evenals 257quinquies/11 e.v.
Het Koninklijk Besluit van 27 december 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Limburg in politiezones.
De gemeenteraad keurt goed dat er een gemotiveerde aanvraag tot wijziging van de grenzen van de politiezones Limburg Regio Hoofdstad (LRH) en de politiezone kanton Borgloon ingediend wordt bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.
De gemeenteraad keurt goed dat op advies van de korpschefs van de politiezones Limburg Regio Hoofdstad, Kanton Borgloon en Tongeren-Herstappe volgende handelingen worden aangenomen:
De gemeenteraad keurt goed dat het personeel, de goederen, en activa en passiva van de huidige politiezone Limburg Regio Hoofdstad integraal naar de betreffende nieuwe, hierboven omschreven politiezone, zullen overgaan.
De Algemene Vergadering van Fluvius Limburg Opdrachthoudende Vereniging heeft op 27 juni 2023 besloten tot partiële splitsing waarbij de deelneming van Fluvius Limburg OV in de coöperatieve vennootschap s-Lim en de activiteit zoals omschreven in het artikel 3 A.5. 5.3 van de statuten Fluvius Limburg, werden ondergebracht in de Dienstverlenende Vereniging s-Lim, met inwerkingtreding per 30 juni 2023. Deze beslissing werd authentiek verleden voor meester Xavier Desmet, notaris te Antwerpen, op 29 juni 2023.
S-Lim DV werd opgericht bij notariële akte op 30 juni 2023 als een dienstverlenende vereniging in de zin van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna het “DLB”). De dienstverlenende vereniging s-Lim werd gelijktijdig meerderheidsaandeelhouder in cv s-Lim, die over ruime kennis en ervaring in het kader van smart city-projecten beschikt. S-Lim DV heeft tot statutair voorwerp onder meer: “het bevorderen van samenwerking ten behoeve van haar deelnemers, in hoofdzaak tussen steden en gemeenten, en het leveren van diensten aan haar deelnemers, rond de ontwikkeling van een geografisch gebied tot een Smart Region (“Slimme Regio”). Dit voorwerp houdt onder meer het volgende in:
In het licht van deze statutaire voorwerp wenst stad Hasselt een overeenkomst aan te gaan met s-Lim DV onder de voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst.
Stad Hasselt wenst over de mogelijkheid te beschikken om een beroep te kunnen doen op de diensten van s-Lim DV overeenkomstig haar statutair voorwerp. In het kader daarvan wenst stad Hasselt een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met s-Lim DV. Deze samenwerkingsovereenkomst bevat de algemene afspraken voor de onderlinge samenwerking en financiële afspraken.
De samenwerkingsovereenkomst geeft de mogelijkheid aan de stad om diensten af te nemen bij s-Lim en kadert binnen de statutaire voorwerp van de DV. De samenwerking wordt aangegaan als een raamovereenkomst waarbinnen in een later stadium projectspecifieke afspraken kunnen worden afgesloten die vervolgens als bijlage zullen gevoegd worden aan de samenwerkingsovereenkomst. De juridische grondslag voor deze samenwerkingsovereenkomst is gelijktijdig van toepassing op alle verder te sluiten projectspecifieke afspraken.
De mogelijkheid voor s-Lim DV om rechtstreeks diensten te verlenen aan de stad Hasselt, kadert binnen de toepassingsvoorwaarden van artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (hierna de “Wet Overheidsopdrachten”). Meer bepaald oefent stad Hasselt – zelf een aanbestedende overheid in de zin van artikel 2, lid 1, 1° van de Wet Overheidsopdrachten – op s-Lim DV een toezicht uit zoals op haar eigen diensten.
Dit toezicht uit zich in (a) de samenstelling van de algemene vergadering van s-Lim DV, die bestaat uit een vertegenwoordiger van alle deelnemers, waaronder stad Hasselt, alsook in (b) de samenstelling van de raad van bestuur van s-Lim DV, die op voordracht van stad Hasselt tot stand kwam.
Verder staat het vast dat s-Lim DV voor minstens 80% van haar jaarlijks gegenereerde omzet diensten verricht voor de toegetreden steden en gemeenten. Ten slotte is er in s-Lim DV geen directe participatie van privékapitaal. Zodoende is er sprake van een collectieve, verticale in-houserelatie tussen stad Hasselt en s-Lim DV zoals bedoeld in artikel 30 van de Wet Overheidsopdrachten.
Artikel 30 en artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 en de artikelen 413-460;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
nvt
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met s-Lim DV goed.
De gemeenteraad keurt goed dat s-Lim DV verzocht wordt om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt goed dat het college van burgemeester en schepenen gelast wordt met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan s-Lim DV.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Putvennestraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens spanningsklachten in de omgeving van Putvennestraat nr. 80. In samenspraak met de betrokken diensten (vergunningen, mobiliteit, groen) wordt voorgesteld om de cabine aan de rand van de sportlocaties, langs de parkeerzone van de sportlocaties te plaatsen.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt (Kiewit) langs de Putvennestraat, gekend ten kadaster 2de afdeling, sectie A, deel van perceelnummer 349/Y10, volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, met bijhorende zone van erfdienstbaarheid, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13281J). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71322-10243, en gereserveerd perceelnummer 71322 A 349 N11 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via de voorziene zone voor erfdienstbaarheid, die ook via authentieke akte zal vastgelegd worden.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEHONDERDVIJFENZEVENTIG EURO (375,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/HA17) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert dd. 27 april 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, zal ook de groenintegratie in de omgeving, zijnde een groene omsluitingshaag en het maximum behoud van de bestaande bomen, als voorwaarde worden opgenomen. De cabine ligt ook een stukje verderaf van het kruispunt én fietspad zodat er voor de bestuurders een voldoende zicht is én rekening gehouden is met de veiligheid van de fietsers.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 375,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/HA17) dd. 27 april 2023.
De gemeenteraad keurt de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt (Kiewit) langs de Putvennestraat, gekend ten kadaster 2de afdeling, sectie A, deel van perceelnummer 349/Y10, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13281J), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71322-10243, en gereserveerd perceelnummer 71322 A 349 N11 P0000.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt via de voorziene zone voor erfdienstbaarheid, zoals aangeduid op bijgevoegd inplantingsplan, die ook via authentieke akte zal vastgelegd worden.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEHONDERDVIJFENZEVENTIG EURO (375,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/HA17) dd. 27 april 2023.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
In 2020 engageerde stad Hasselt zich om samen met Trage Wegen vzw, inwoners en lokale organisaties het netwerk van trage wegen te inventariseren en een beleidskader op te maken dat voldoet aan de bepalingen van het Vlaams decreet houdende de gemeentewegen (oftewel Gemeentewegendecreet) van 03.05.2019.
Dit beleidskader heeft als doel de trage wegen in onze stad te beschermen, te verbeteren en te promoten als belangrijk onderdeel van onze leefomgeving.
Het beleidskader houdt geen beslissingen in over het juridische statuut van individuele verbindingen. Concrete acties m.b.t. het tragewegennetwerk dienen steeds weg per weg en met de nodige neutraliteit, transparantie en inspraak bekeken te worden, volgens de regelgeving van toepassing door het Gemeentewegendecreet.
Voorliggende NOTA met BIJLAGES vormt het beleidskader en verduidelijkt de rol die trage wegen vervullen in het versterken van Hasselt als belevingsvolle en beweegvriendelijke stad. Aanvullend is de TOOLBOX een inspiratieboek dat een brede waaier van initiatieven op, rond en over trage(re) wegen bundelt. Aan de hand van sprekende voorbeelden binnen en buiten Hasselt kunnen zowel stadsdiensten, beleidsmakers als inwoners en burgerinitiatieven concreet aan de slag met trage wegen en stapvriendelijke straten.
Tot slot wordt de TRAGEWEGENINVENTARIS, samen met alle adviezen die gekoppeld zijn aan een locatie, ter beschikking gesteld in een GIS-shapefile (niet als bijlage bij dit besluit). Zo wordt raadpleging en integratie in lopende planningsprocessen door alle stadsdiensten mogelijk gemaakt.
De fundamenten van dit beleidskader zijn de trage wegen: alle wegen, paden of routes die in principe niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers voelen er zich thuis en bepalen het ritme. Trage wegen maken Hasselt tot een beweegvriendelijke stad en een belevingsvolle stad.
Om tot een actuele kaart en databank van alle trage wegen te komen, werden gedurende de zomer van 2020 alle paden in Hasselt geïnventariseerd. 35 bereidwillige Hasselaars brachten met de hulp van een inventarisatie-app 3400 wegsegmenten in kaart.
Vandaag is 258 km (van de 388 km) aan trage wegen ook effectief toegankelijk. Dat is een mooi aantal. Toch zijn er vele trage wegen niet (duidelijk) toegankelijk en is niet elk gebied of elke buurt even goed ontsloten door trage wegen. Via dit project worden daarom knelpunten en kansen aangeduid.
Er werd bij deze visie-opbouw ook rekening gehouden met de reeds bestaande beleids- en planningscontexten zijnde:
- het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (2009)
- groenplan (2020)
- buurtontwikkelingsvisie van Runkst (2021-2023)
- Participatietraject Buurtontwikkelingsvisie Kuringen-Heide (2021-heden)
- Masterplan Ten Hove Kermt (2022)
- Landinrichtingsplan Kiewit -Zonhoven VLM (2022)
- Bestuursakkoord Hasselt 2019-2024
- Speelweefselnetwerk (2020-2025)
- Basta Bende - Kinderraad Hasselt
- Gangmakers en koploperstraject Runkst (2019)
Het wensbeeld voor het traag netwerk is een stadsbreed ideaalbeeld op lange termijn en vormt een leidraad voor de versterking van trage wegen. Zes eigenschappen dienen als graadmeter voor die kwaliteit: de samenhang, de fijnmazigheid, de multifunctionaliteit, de veellagigheid, de mate waarin het netwerk ontsloten is en de flexibiliteit van het netwerk.
Het wensbeeld voor het traag netwerk hangt op aan drie typologieën. Het zijn lijnelementen die inzetten op de verbinding van tragewegensnippers tot langere tracés.
LANGEAFSTANDSWEG. Dit is een bovenlokale en ononderbroken verbinding langs herkenbare groenblauwe structuren of lijninfrastructuren, die zo meehelpt de leesbaarheid van het traag netwerk en het landschap te verhogen.
VERBINDER. Dit zijn tracés die bestemmingen en wijken aansluiten op langeafstandswegen.
VERFIJNER. Dit is een trage doorsteek of verbinding op microschaal. Deze typologie omvat enerzijds paden op wijk- of buurtniveau die het netwerk verfijnen doorheen bebouwing, binnengebieden en terreinen (functioneel, recreatief of als ontsluiting).
Een categorie die niet apart op de kaart getoond wordt maar wel het vermelden waard is, is de SCHAKEL. Deze maakt het mogelijk om als actieve weggebruiker barrières – zoals spoorwegen, autowegen en waterwegen – op een comfortabele manier te overwinnen en speelt zo een belangrijke rol binnen het stadsbrede verhaal van het wensbeeld.
De drie typologieën – langeafstandswegen, verbinders en verfijners – komen samen in een gebiedsdekkend en aaneengesloten netwerk.
Deze wenslijnen zijn een indicatie van een wenselijke verbinding tussen twee punten en vormen geen directe aanleiding tot realisatie. Ze duiden een zoekzone aan waar in overeenstemming met eigenaar(s) zal worden gezocht naar het meest wenselijke tracé. Het wensbeeld is richtinggevend en dynamisch en kan wijzigen in functie van realisaties en toekomstige opportuniteiten.
Samen met de stad werden er bovendien een aantal gebiedsgerichte en / of thematische invalshoeken (conform het GWD) uitgewerkt. Zij maken het mogelijk om stapsgewijs te werken (delen van) het wensbeeld op korte en middellange termijn. Dit zijn de zoekscenario’s als opstap naar actie of operationale beleidskeuzes (OBKs). Zij geven bijkomend en diepgaand richting aan het beleidskader. De OBKs maken het mogelijk voor beleidsmakers en administraties om op stads- en wijkniveau prioriteiten te stellen, een focus vast te leggen als het gaat over het versterken en optimaliseren van het traag netwerk. Deze operationele beleidskeuzes werden reeds goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 21 april 2022.
De vier operationele beleidskeuzes voor Hasselt zijn de volgende:
OBK1 Buurtwegencheck
OBK2 Wandellussen
OBK3 Op avontuur door de vallei van Herk en Mombeek
OBK4 Beleefbare wijken
Voor de concrete uitwerking van deze operationele beleidskeuzes wordt rechtstreeks verwezen naar het beleidsplan als bijlage.
Belangrijk om nog te vermelden is dat dit hele plan volgens een participatief traject tot stand kwam, waarbij verschillende soorten stakeholders (zowel intern als extern) werden gehoord. Zo zijn er intern verschillende werktafels geweest waarbij diensten van verschillende departementen werden uitgenodigd om mee de krijtlijnen uit te zetten (Vergunningen, Planning, Mobiliteit, Groen, Publieke infrastructuur - Openbaar domein, Leefomgeving, Jeugd, Sport, Cultuur). Daarnaast werden er ook twee maal een samenwerking opgezet met de UHasselt Live Lab waarbij de Live-Project weken zorgde voor interactieve participatiemomenten in Katarina (CCH), Hollands Veld (De Tuimelaar) en Heilig-Hart (Vrijwilligersplein). Bovendien werd er ook een publieke werksessie georganiseerd waarbij verschillende stakeholders werden uitgenodigd om mee te denken. Er werd tot slot ook afgestemd met verschillende dorpsraden en met natuurverenigingen die actief zijn in de Herk-en Mombeekvallei.
Regelmatig werd er ook breed gecommuniceerd over het project:
- 24/04/2020 - Lancering oproep vrijwilligers inventarisatie + opmaak projectwebsite + bericht in de wijkkrantjes en Nieuwe Hasselaar
- 18/01/2021 - Persbericht opstart visie
- 15/10/2021 - Nieuwsbrief aan alle vrijwilligers inventarisatie
en geïnteresseerden
- 27/06/2022 - Persbericht OBK's
- 16/10/2022 - Dag van de Trage Weg - 3 bewegwijzerde wandelroutes werden aangeboden door Stad Hasselt
- 15/02/2023 - Nieuwsbrief Stavaza aan vrijwilligers inventarisatie
en geïnteresseerden + uitnodiging werktafels
- 31/03/2023 - Publieksmoment Live-Projectweek Heilig-Hart Vrijwilligersplein
Het voorliggende beleidskader vormt een visie en leidraad voor de uitbouw van een volwaardig traag netwerk in Hasselt. Het kader houdt geen beslissingen in over het juridische statuut van individuele verbindingen. Concrete acties zullen geval per geval en altijd in overleg met de betrokkenen bekeken worden, volgens de regelgeving van toepassing door het Gemeentewegendecreet. Voorgestelde adviezen of initiatieven impliceren dus geen onmiddellijke actie op het terrein en kunnen pas uitgevoerd worden na grondig bijkomend onderzoek en goedkeuring door de gemeenteraad.
De vervolgstappen, conform het decreet gemeentewegen, is om dit ontwerp beleidsplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek met daaraan gekoppeld een publieksmoment. Dit openbaar onderzoek zal opgestart worden na goedkeuring dit besluit op de gemeenteraad. Het openbaar onderzoek zal breed bekend worden gemaakt via de verschillende communicatiekanalen van stad Hasselt. Tijdens deze periode kan iedereen de documenten komen in kijken op het stadhuis, alsook zullen ze allemaal online raadpleegbaar zijn.
In deze periode zal er ook advies gevraagd worden aan de GECORO, aan de deputatie van Provincie Limburg en aan Agentschap Wegen en Verkeer.
Na sluiting van het openbaar onderzoek zullen alle bezwaren individueel behandeld worden en wordt er getracht de beleidsvisie definitief te laten goedkeuren door de gemeenteraad in het voorjaar van 2024.
Vanaf dan is het ook de bedoeling dat de tragewegenreflex (of het zoeken naar kansen voor trage wegen) ingang vindt in de dagdagelijkse werkpraktijk van zoveel mogelijk stadsdiensten. Het optimaliseren van het traag belevingsnetwerk is immers een proces. De optelsom van vele kleine beslissingen levert geleidelijk aan een robuust traag netwerk op. De stad gaat het engagement aan om visietrajecten en komende ontwikkelingen te toetsen aan (de kaarten van) het wensbeeld traag netwerk en de vier operationele beleidskeuzes.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De gemeenteraad keurt de voorlopige vaststelling van het ontwerp-beleidskader trage wegen, inclusief bijlagen 1 tot en met 8, goed.
Dit openbaar onderzoek zal opgestart worden na goedkeuring dit besluit op de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Congostraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens lopende spanningsklachten. Eveneens is er nood om een blijvende oplossing tijdens de activiteiten die op deze locatie georganiseerd worden; vooral de jaarlijkse kermis. In samenspraak met de betrokken diensten (strategische planning, vergunningen, mobiliteit, groen) wordt voorgesteld om de cabine aan de rand van de groene zone (openbaar domein) te plaatsen.
Meerbepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 45,00 m², gelegen te Hasselt langs de Congostraat, gekend ten kadaster 3de afdeling, sectie C, zonder nummer (openbaar domein), aangeduid als lot 1 en afgebeeld in rode kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Arne Pyferoen, opgemaakt op datum van 21 april 2023 (dossier PR006). Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND DRIEHONDERD VIJFENZEVENTIG EURO (3.375,00 euro).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Prijs conform schattingsverslag dd. 30/06/2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023HA21).
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 3.375,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 30 juni 2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023/HA21).
De gemeenteraad keurt de verkoop van het perceel grond met een oppervlakte van 45,00m², gelegen te Hasselt langs de Congostraat, gekend ten kadaster 3de afdeling, sectie C, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in rode kleur, plan opgemaakt door landmeter-expert Arne Pyferoen, opgemaakt op datum van 21 april 2023 (dossier PR0064), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De verkoop geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De gemeenteraad keurt goed dat het betreffende lot 1 wordt gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
De eigenaar verklaart dat de goederen niet verhuurd of verpacht zijn en stelt ze bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND DRIEHONDERD VIJFENZEVENTIG EURO (3.375,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023HA21) dd. 30/06/2023.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, de voorziene werken aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Aanvraag via notaris Tuerlinckx ontvangen op dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid op 30 oktober 2023 om de machtiging tot splitsing van NV ROBBO met maatschappelijke zetel te 3840 Borgloon, Opleeuwstraat 69, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Antwerpen – afdeling Tongeren, ondernemingsnummer 0437.677.064, naar de navermelde nieuw op te richten BV ROBBO TRIS en BV BORIOLCA, waarbij de diverse vermogensbestanddelen worden ondergebracht in de vermelde nieuw op te richten vennootschappen, te verkrijgen.
Deze splitsing zal gebeuren in overeenstemming met artikel 12:5 juncto 12:75 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
De voorgestelde splitsing kadert in een operatie die tot doel heeft om de continuïteit van de activiteiten van NV ROBBO te waarborgen en een blokkering van de vennootschap wegens een verschillende toekomstvisie tussen de aandeelhouders betreffende toekomstige investeringen te vermijden. Daardoor zullen de vermogensbestanddelen van NV ROBBO worden verdeeld over twee nieuw op te richten vennootschappen, zodat elk van deze nieuwe vennootschappen hun eigen activiteiten naar eigen inzicht kunnen uitbouwen. Op die manier zullen investeringsplannen autonoom binnen iedere nieuw op te richten vennootschap genomen kunnen worden, waar het binnen één vennootschap telkens op tegenstrijdige visies uitmondt.
De splitsing van de vermogensbestanddelen wordt ingegeven door financiële en operationele redenen:
Hiertoe zal NV ROBBO (de “Te Splitsen Vennootschap”) alle activa en passiva, als gevolg van een ontbinding zonder vereffening, overdragen naar de 2 nieuwe Vennootschappen.
Het betreffen de bedrijfsunits C1A en C1B, gelegen in bedrijvenpark genaamd BUSINESSPARK EKKELGAARDEN, gelegen te Ekkelgaarden, perceel bekend ten kadaster 4e afdeling, sectie E, nummer 542A2 P0000 en de bedrijfsunits 2A, 2B, 2C en 2D, gelegen in bedrijvenpark genaamd BUSINESSPARK EKKELGAARDEN, gelegen te Ekkelgaarden, deel van het perceel, bekend ten kadaster 4e afdeling, sectie E, nummer 542V - partities P0018, P0019, P0020 en P0021, aangeduid als “zone paars” die worden overgedragen naar BV ROBBO TRIS.
BV ROBBO TRIS zal de bijzondere publiekrechtelijke bepalingen als opgelegd door de stad Hasselt blijven respecteren.
Aan de vestigingen en activiteiten wijzigt niets. Net als NV ROBBO, zal BV ROBBO TRIS, deze hallen verder verhuren. De huidige ondernemingen/huurders zijn kleine lokale ondernemingen die een magazijn/werkatelier huren.
Op 17 december 1999 werd de verkoopakte m.b.t. dit perceel verleden tussen de Stad Hasselt en de NV Harte-Hanks CRM Services Belgium, met opname van bijzondere voorwaarden.
Op 18 december 2013 werd deze eigendom ingebracht in de naamloze vennootschap Futurn Projects bij akte verleden door notaris Ivo Vrancken, met vastlegging van de statuten en herneming van de bijzondere voorwaarden.
NV Futurn Projects zal de site herontwikkelen tot een multifunctioneel bedrijvenpark met kleine bedrijfsgebouwen, parkeerplaatsen en fietsstallingen tot gevolg, met het oog op de verkoop en verhuur aan andere bedrijven.
De bijzondere voorwaarden van de stad handelen over :
Art. 1: Economische activiteiten; art. 2:Tewerkstelling; art. 3: Bezetting en inbedrijfstelling; art. 4: Boetebeding; art. 5: Vervreemding; art. 6: Faling; art 7: Vergoeding wegens gerealiseerde meerwaarde; art. 8: Recht van terugkoop; art. 9: Onteigening; Art. 10: Verplichtingen van de stad Hasselt ten opzichte van de hypothecaire kredietverleners; art. 11: Voorwaarden te vervullen door de hypothecaire kredietverlener ten opzichte van de Stad Hasselt; art. 12: Het recht van splitsing.
De nieuw op te richten BV ROBBO TRIS met maatschappelijke zetel te 3840 Borgloon, Opleeuwstraat 69 is bereid om alle 'Bijzondere voorwaarden' over te nemen in extenso. Hij zal zich er evenwel toe verbinden de bepaling omtrent de economische activiteiten zoals omschreven in artikel 1 van de bijzondere voorwaarden na te leven.
Artikel 1 van de bijzondere voorwaarden: De koper zal bij deze overeenkomst verkochte onroerend goed een multifunctionele bedrijvenzone met diverse economische activiteiten ontwikkelen, in zoverre de ontwikkeling in overeenstemming is met de van toepassing zijnde stedenbouwkundige voorschriften. Detailhandel en met het doel inrichten van een toonzaal toegankelijk voor het publiek zijn niet toegestaan op de site.
In de akte wordt dan ook onder 'Bijzonder voorwaarden' volgende in extenso opgenomen:
Bijzondere voorwaarden opgelegd door stad Hasselt, goedgekeurd door de gemeenteraad van de stad Hasselt op 26 februari 2013 zijn van toepassing.
In de voormelde statutenakte, in het bijzonder in DEEL III bijzondere bepalingen voor de bedrijvenbouw werden in extenso de artikels 1 tot en met 12 van de bijzondere voorwaarden van de stad Hasselt opgenomen.
De bijzondere voorwaarden van de stad handelen over:
Art. 1: Economische activiteiten; art. 2: Tewerkstelling; art. 3: Bezetting en inbedrijfstelling; art. 4: Boetebeding; art. 5: Vervreemding; art. 6: Faling; art 7: Vergoeding wegens gerealiseerde meerwaarde; art. 8: Recht van terugkoop; art. 9: Onteigening; art. 10: Verplichtingen van de stad Hasselt ten opzichte van de hypothecaire kredietverleners; art. 11: Voorwaarden te vervullen door de hypothecaire kredietverlener ten opzichte van de Stad Hasselt; art. 12: Het recht van splitsing.
Kettingbeding conform artikel 5.4 van de voorwaarden van de stad.
BV ROBBO TRIS verklaart perfect kennis te hebben van artikel 31 van het Decreet Ruimtelijke Economie van 13 juli 2012, van de bijzondere verkoopsvoorwaarden van de stad Hasselt en van de stedenbouwkundige voorschriften.
BV ROBBO TRIS wordt gesubrogeerd in alle rechten en verplichtingen voortvloeiende uit deze bijzondere verkoopsvoorwaarden, en verbindt zich tot een stipte en integrale uitvoering ervan, en verbindt zich ertoe dat hij op zijn beurt deze verkoopsvoorwaarden zal opleggen aan de partijen met wie hij contracteert, hun rechtsopvolgers en rechtsverkrijgers ten welke titel ook.
Bij alle overdragende of verklarende akten van eigendom of genot, inbegrepen de huurovereenkomsten, moet voormelde vet gedrukte tekst eveneens in het vet overgenomen worden. BV ROBBO TRIS verklaart kennis te hebben genomen van de bijzondere voorwaarden, opgelegd door de stad Hasselt, waarvan de artikels 1 tot en met 12 werden overgenomen in de artikels 42 tot en met 53 van het reglement van mede-eigendom in bijlage bij bovengenoemde statutenakte.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Om deze machtiging doorverkoop ter goedkeuring voor te leggen won de dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid het advies in van betrokken diensten:
Advies dienst Vergunningen: "De gebouwen zijn gelegen in KMO zone van het BPA 62 Ekkelgarden, zolang de functies van magazijn/werkatelier niet gewijzigd worden kan de dienst vergunningen hiermee akkoord gaan."
Advies dienst Economie: "Bij deze verlenen we vanuit Dienst Economie een gunstig advies voor de gevraagde splitsing, mits inachtneming van de in de basisakte gestelde voorwaarden door de Stad Hasselt rond de bestemming van de panden. De bedoelde bestemming is atelier, magazijn, kantoor, met name geen detailhandel.”
Conclusie
De gemeenteraad geeft zijn schriftelijk akkoord betreffende de geplande splitsing van NV ROBBO, gezien alle voorwaarden op correcte manier worden overgenomen en toegepast.
Uitzondering hierop zijn kleinhandelsactiviteiten, deze zijn niet mogelijk op deze zone.
Echter moeten alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst als kettingbeding in extenso en integraal wél worden overgenomen.
Het notariaat wordt uitdrukkelijk verzocht een kopie van de definitieve akte te laten geworden aan de stad Hasselt, om toe te laten toezicht uit te oefenen op de correcte toepassing van de elementen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een splitsing van de NV ROBBO naar de nieuw op te richten BV ROBBO TRIS en BV BORIOLCA waarbij NV ROBBO haar vastgoed, gelegen in Businesspark Ekkelgaarden te Ekkelgaarden 6 en Ekkelgaarden 6D, 3500 Hasselt zijnde de bedrijfsunits C1A, C1B, 2A, 2B, 2C en 2D afsplitst naar de BV ROBBO TRIS, goed.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de nieuw op te richten BV ROBBO TRIS passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Het advies van de betrokken diensten is bijgevolg gunstig.
Alle bijzondere bepalingen uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst moeten als kettingbeding in extenso en integraal worden overgenomen.
Aquafin nv zou willen overgaan tot enkele innames. De dienst grondbeleid - patrimonium vraagt de goedkeuring voor onderstaande innames:
Inname 1: verkopen van een perceel
Inname 1 - 2: vestiging van erfdienstbaarheden
Voor erfdienstbaarheden voorziet Aquafin een standaard forfaitaire vergoeding van € 3,00/lm en € 25,00 per inspectieput. De erfdienstbaarheden zijn van toepassing op volgende percelen:
Totale vergoeding
De vestiging erfdienstbaarheid en verkoop geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Er werd een actualisatie van de schattingen gevraagd vermits de schattingsverslagen ouder waren dan 2 jaar.
Via deze weg worden dan ook bijgevoegde overeenkomst tot vestiging erfdienstbaarheid en verkoopbelofte ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanstellen van de notaris. Deze notaris wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier en de opmaak van de authentieke akte. Er wordt voorgesteld om hiervoor de dienst Vastgoedtransacties aan te stellen. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van Aquafin nv.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Prijs (inname 1 verkoop) conform schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen dd. 3 augustus 2023 met referentienummer 360.
De gemeenteraad keurt de verkoop van een perceel gelegen in de Kiezelstraat en kadastraal gekend onder: Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1024/D met een oppervlakte van 30 m² (inname 1 volgens het plannetje en de overeenkomst) aan de schattingsprijs dd. 3 augustus 2023 van € 180,00 goed
De gemeenteraad keurt de erfdienstbaarheden voor innames 1 en 2 kadastraal gekend onder: Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1024/D (inname 1 volgens het plannetje en de overeenkomst) en Hasselt, 3de afdeling, sectie C, nr. 1039/C (inname 2 volgens het plannetje en de overeenkomst) aan de standaard forfaitaire vergoeding van € 488,00 goed.
Alle kosten die het opmaken en verlijden van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van nv Aquafin.
De vestiging erfdienstbaarheid en verkoop geschiedt om reden van openbaar nut.
De gemeenteraad keurt de totale te ontvangen vergoeding van € 668,00 voor bovenstaande innames 1 en 2 goed.
De gemeenteraad keurt de blanco terreinbeschrijvingen voor de innames 1 en 2 goed. Hierin werden geen kosten noch schade gemaakt.
Na goedkeuring van de gemeenteraad worden de aktes voor deze innames opgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 9 augustus 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023106671 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt betreffende het plaatsen van een betonnen prefab distributiecabine op een deel van het openbaar domein langs de Congostraat in de directe omgeving van het Kolonel Dusartplein.
De omgevingsvergunning is dus tweeledig, enerzijds wordt er een onttrekking van een deel van het openbaar domein aangevraagd en anderzijds het oprichten van een distributiecabine.
De gemeenteraad dient enkel een beslissing te nemen over de onttrekking van een deel van het openbaar domein t.b.v. een nieuwe distributiecabine.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 22/08/2023 tot en met 20/09/2023.
Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er 1 bezwaarschrift ingediend aangaande de locatie van de distributiecabine. De bezwaarschrijver wenst dat de nieuwe distributiecabine geïntegreerd wordt in het bestaande gebouw van de stad Hasselt dat zich centraal op het Kolonel Dusartplein bevindt.
De gekozen locatie langs de Congostraat in de directe omgeving van het Kolonel Dusartplein heeft echter meerdere voordelen en geniet de voorkeur. De locatie langs de Congostraat zal de gebruiksmogelijkheden op het Kolonel Dusartplein zelf niet hypothekeren, er dienen geen private percelen gehypothekeerd te worden, de locatie is technisch goed bereikbaar, er hoeven geen bomen gekapt te worden en de cabine ligt het meest centraal t.o.v. de omgeving waar men de huidige spanningsklachten wenst op te lossen en toekomstige spanningsklachten wenst te voorkomen voor de directe omgeving.
Het betreft bovendien een gemeenschapsvoorziening die alle gebruikers en bewoners in de directe omgeving ten goede zal komen. Bijgevolg is de plaatsing van de cabine ruimtelijk aanvaardbaar en in overeenstemming met de gewestplanbestemming nl. gelegen binnen een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.
Het bezwaar wordt bijgevolg ongegrond bevonden.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan vast voor de onttrekking van een deel van het openbaar domein t.b.v. een nieuwe distributiecabine langs de Congostraat in de directe omgeving van het Kolonel Dusartplein.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 31 mei 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023059856 ingediend bij de stad voor het verbouwen en uitbreiden van een hoevewoning en stallingen, het slopen van bijgebouwen en het bouwen van een loods met mestopslag en het aanleggen van verhardingen + het exploiteren van een paardenfokkerij + het verleggen van buurtweg nr. 55, te Schimpenstraat 199, kadastraal gekend als, HASSELT - afdeling 13 sectie C nr. 213K, 213L, 213H, 215F en 217B.
In de projectzone zijn buurtwegen 55 en 56 in de Atlas van de Buurtwegen gesitueerd. Deze buurtwegen lijken op terrein verdwenen, maar zijn nog steeds publiekrechtelijke erfdienstbaarheden die juridisch bestaan. Beide zijn ter plekke 1m16 breed.
De huidige ligging van buurtweg 55 is echter niet meer optimaal – zowel niet in publiek gebruik als voor de eigenaars van de grondzate. Thans is er voor buurtweg 55 een nieuwe locatie gevonden, die alsnog aansluit op buurtweg 56 en zo voor een verbinding zorgt tussen de Schimpenstraat, de Stevoortse Kiezel (Haagstraat) en de Mettestraat.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat daarom ondermeer het wijzigen van de rooilijn van de buurtweg 55. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke verlegging in. Het beoogde ontwerp rooilijnplan voorziet een afschaffing van buurtweg 55 over percelen ten kadaster gekend als 13e afdeling, sectie C, perceelnummers 215F en 213K. De nieuwe ligging van dit segment buurtweg bevindt zich op perceel ten kadaster gekend 13e afdeling, sectie C, perceelnummer 217B – tegen de westelijke perceelrand en sluit daar ook aan op buurtweg 56 (die verder ongewijzigd blijft). Al deze percelen zijn in eigendom van de vergunningsaanvrager. Het betreft dus een verlegging binnen eigen domein.
Het plan dat betrekking heeft op de gemeentelijke rooilijn werd opgesteld door landmeter-expert Jorre Herckens op datum van d.d. 9 maart 2023, nl. - een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de actuele en de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt, een luchtfoto, een uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen en een kadastraal uittreksel.
Er werd tevens een schattingsverslag opgevraagd bij beëdigd landmeter-expert Bart Severi, in raamcontract met de Stad Hasselt. Dit schattingsverslag (2023HA15) baseert zich op Artikel 28 § 2 van het decreet houdende de gemeentewegen: “Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.”
Hieruit kan besloten worden dat de geraamde waarde € 300,00 geneutraliseerd wordt. Er is dus geen meerwaarde van toepassing op de verplaatsing van buurtweg 55.
In dit dossier is de gedeeltelijke verlegging te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:
- De wijziging van het gemeentelijk wegennet is niet nadelig voor het algemeen belang, gezien de trage wegen die op het terrein aanwezig zijn worden behouden, thans wel op een nieuwe, logischere en optimale locatie. De verplaatsing die wordt voorgesteld maakt dat de weg tussen het begin- en eindpunt behouden blijft. In dit geval was de weg niet langer toegankelijk of zichtbaar op het terrein, maar is het openbaar recht van doorgang als dusdanig niet opgeheven. Door herstel of herwaardering krijgt dit ‘vergeten’ tracé een hedendaagse invulling. Er wordt bij een verplaatsing gestreefd naar een traject dat niet van eigenaar verandert, wat in deze voldaan is.
- Het lokaal bestuur zet expliciet in op de uitbreiding en behoud van het aanwezig traag netwerk. In onbruik geraakte trage wegen worden op deze manier terug geactiveerd.
- De samenhang en fijnmazigheid van het netwerk wordt vergroot of blijft minstens gewaarborgd. De multifunctionaliteit en belevingskwaliteit van het netwerk verhoogt of komt minstens niet in het gedrang.
- De voorgestelde gedeeltelijke verlegging heeft geen negatief effect op de ontsluiting van de naastgelegen percelen.
- De voorgestelde gedeeltelijke verlegging heeft ook geen negatief effect op het (toekomstig) trage wegennetwerk noch op de verkeersveiligheid.
- De voorgestelde gedeeltelijke verlegging geeft daarenboven wél de mogelijkheid aan een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, die past in het planningskader.
- Deze verlegging wordt ook voorgesteld in het ontwerp tragewegenbeleidskader (momenteel nog in opmaak) onder code 9252.
- Na goedkeuring van de verlegging, dienen de eigenaars deze publiekrechtelijke erfdienstbaarheid op terrein te vrijwaren voor het publiek; De toegankelijkheid mag niet in het gedrang komen. Het resulterend onverhard wandelpad kan in het periodiek onderhoud van de Stad mee opgenomen worden.
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 10 oktober 2023 tot en met 8 november 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening;
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening;
Het omgevingsdecreet;
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke verlegging van buurtweg nr. 55 in de Atlas van de Buurtwegen van Kuringen, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Jorre Herckens op datum van d.d. 9 maart 2023, in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer VVO2023/0406 - OMV_2023059856, goed.
De gemeenteraad keurt het schattingsverslag van landmeter-expert Bart Severi d.d. 14 september 2023, goed.
De rooilijnen van een deel van de buurtweg nr. 55 in de Atlas van de Buurtwegen van Kuringen, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. Het deel van de buurtweg dat wordt aangeduid met een rode invulling wordt afgeschaft en verlegd naar de rooilijnen opgesteld door de hoekpunten 1, 2, 3, en 4 (groene opvulling).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:
(1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer VVO2023/0406 - OMV_2023059856 , op 31 mei 2023 ingediend bij de stad, voor het verbouwen en uitbreiden van een hoevewoning en stallingen, het slopen van bijgebouwen en het bouwen van een loods met mestopslag en het aanleggen van verhardingen + het exploiteren van een paardenfokkerij + het verleggen van buurtweg nr. 55 te Schimpenstraat 199, 3511 Hasselt, kadastraal gekend als HASSELT - afdeling 13 sectie C nrs. 213K, 213L, 213H, 215F en 217B, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;
(2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Bij de samenvoeging van gemeenten kunnen identieke of gelijkklinkende straten meermaals voorkomen. Om verwarring en problemen bij onder meer postbedeling en interventies van hulpdiensten te vermijden, moet dit probleem worden weggewerkt voor 1 januari 2025. Volgende principes werden in acht genomen bij het opstellen van een lijst:
Op basis van deze principes stelde de werkgroep een lijst op van 19 straatnamen die in aanmerking komen voor verandering.
Straatnaam Hasselt | Straatnaam Kortessem |
Tulpenlaan | Tulpenlaan |
Dorpsstraat | Dorpsstraat |
Rozenstraat | Rozenstraat |
Fonteinstraat | Fonteinstraat |
Eeuwfeeststraat | Eeuwfeeststraat |
Kerkhofstraat | Kerkhofstraat |
Groenstraat | Groenstraat |
Kapelstraat | Kapelstraat |
Nieuwstraat | Nieuwstraat |
Helstraat | Helstraat |
Koning Boudewijnlaan | Koning Boudewijnlaan |
Sint-Lambertusstraat | St.-Lambertusstraat |
Sint-Rochusstraat | St.-Rochusstraat |
Sint-Amandusstraat | St.-Amandusstraat |
Sint-Jansstraat | St.-Janstraat |
Kortstraat | Kortestraat |
Kerselaarstraat | Kerselarestraat |
Beemdenstraat | Beemdstraat |
Heerstraat | Herestraat |
Algemene procedure volgens artikel 4 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de openbare wegen en pleinen:
In het geval van gemeenten die samengaan is er een soepelere procedure van artikel 4/1 als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
Deze soepelere procedure kan enkel gebruikt worden voor identieke straatnamen. Voor gelijkende straatnamen zal de algemene procedure gevolgd moeten worden.
Om te bepalen in welke gemeente de straatnaam zal moeten wijzigen, wordt er naar drie criteria gekeken:
In eerste instantie is de werkgroep in gesprek gegaan met de cultuurraad, erfgoedraad en wijkmanagers in Hasselt en de heemkundige kring in Kortessem om historisch belangrijke straatnamen te identificeren die niet weg te denken zijn uit hun omgeving. Vervolgens wordt er gekeken naar de objectieve parameters, zoals het aantal gezinnen en bedrijven. In overleg met de raden werd er een advies gepresenteerd aan stuurgroep dat gevolgd werd.
De historische betekenis van zowel de Kapelstraat in Hasselt als de Sint-Lambertusstraat in Kortessem weegt zwaarder door dan de objectieve criteria die aan deze straatnamen zijn verbonden. Dit voorstel wordt gedragen door beide adviesraden. De overige 17 straatnamen komen in aanmerking voor wijziging o.b.v. de objectieve criteria. Als de som van het aantal gezinnen en bedrijven in de straat groter is in een gemeente vergeleken met de andere, blijft de straatnaam in die gemeente behouden.
Op basis van bovengenoemde criteria zullen 8 straatnamen in Hasselt wijzigen en 11 in Kortessem
Hasselt
Kortessem
Tevens, stelde de werkgroep voor om de algemene procedure, zoals beschreven in decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, te volgen. Zo kunnen de identieke en gelijkklinkende straatnamen in parallel en met uniforme communicatie naar de burger, behandeld worden.
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (BS. 07.04.1977), gewijzigd bij:
Decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 01/09/1987;
Decreet van 4 februari 1977 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 25/02/1997;
Decreet van 29 november 2002, houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 17/12/2002.
De gemeenteraad keurt de lijst van de te wijzigen straatnamen in Hasselt goed.
De gemeenteraad gaat akkoord met het volgen van de algemene procedure om de wijzigingen door te voeren.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 17 juli 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023090867 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt betreffende het verkavelen van een hoekperceel in 3 loten waarvan 1 bouwlot (lot 1A) voor een eengezinswoning in open bebouwing en 1 lot (lot 1B) als zone voor maximaal behoud van de houtkant en 1 lot (1C) voor de oprichting van een elektriciteitscabine + de ontbossing gelegen langs zowel de Brugstraat als de Zandstraat in Godsheide.
Het straatbeeld op de hoek van de Zandstraat met de Brugstraat wordt bepaald door een kenmerkende houtwal waarin zich een bestaand kapelletje bevindt. Om het behoud van de houtwal aan de zijde van de Zandstraat op lange termijn te garanderen wordt de eerste 12 m van het perceel ten opzichte van de rooilijn langs de Zandstraat lot 1B overgedragen naar het privédomein van de stad Hasselt. In de verkaveling zal dit lot bestemd worden als zone voor maximaal behoud van de bestaande houtkant, de biodiversiteit en het straatbeeld van de Zandstraat met openbaar karakter.
Het lot 1B heeft een oppervlakte van 2a 83ca zoals aangegeven op het rooilijnplan d.d. 09/05/2023 opgemaakt door Geotec.Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 27/09/2023 tot en met 26/10/2023.
Er werden geen bezwaren ingediend met betrekking tot de grondoverdracht.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen goed betreffende de overdracht van lot 1B naar het privé-eigendom van de stad Hasselt met bestemming: zone voor maximaal behoud houtkant, biodiversiteit en straatbeeld Zandstraat met openbaar karakter.
S-Lim stelt aan Genk en Hasselt een business model voor waarbij de leverancier de schuilhuisjes levert en plaatst in opdracht van s-Lim, en s-Lim deze vervolgens ter beschikking stelt aan de gemeente. De gemeente doet afstand van reclamerechten aan schuilhuisjes en vrijstaande reclamevitrines. S-Lim geeft opdracht aan reclame-exploitant voor onderhoud schuilhuisjes, plaatsing en onderhoud reclamevitrines, en ter beschikking stelling publiciteitstijd aan gemeente. In ruil hiervoor doet de reclame-exploitant financiële afdracht aan s-Lim, die op zijn beurt financiële afdracht doet aan de gemeente na aftrek van kosten voor verhuur.
Op het grondgebied van stad Hasselt staan momenteel 106 schuilhuizen, 31 reclameborden en 17 doggybagborden.
Voor dit straatmeubilair dienen we een overheidsopdracht op te starten aangezien de huidige contracten verlopen zijn en Hasselt daardoor ook geen vergoedingen ontvangt voor reclame-inkomsten.
We zijn momenteel in de mogelijkheid om samen met de stad Genk deel te nemen aan een opdracht die wordt uitgeschreven door s-Lim.
In navolging van de goedgekeurde principiële nota van CBS van 7 februari 2019 heeft s-Lim reeds een aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor de aankoop van deze schuilhuizen.
Het dossier reclame-exploitatie eind 2021 teruggetrokken door s-Lim op basis van juridisch advies. Er is toen besloten om het dossier niet te gunnen. Op 27 april 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de aangepaste lastvoorwaarden en gunningswijze goed. De aanpassing van het lastenboek betreft het overgaan naar 1 perceel in plaats van 2 percelen zoals oorspronkelijk voorzien was. De procedure is gevoerd worden door s-Lim.
Nu, zodat s-Lim kan overgaan tot gunning dient de exploitatieovereenkomst goedgekeurd te worden.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hoofdstuk 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel artikel 47.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
De kredieten voor de verwachtte ontvangsten zijn voorzien op:
Bedrag: € 157.297
Volgnummer: MJP005329 - BE - Bushokjes en reclamepanelen - inkomsten reclame
ARK: 70011000
Budget: Beleidsexploitatiebudget - ontvangst
ORBA: PA5444 - Communicatie in straatbeeld
De uitgaven zullen gecompenseerd worden met de vergoeding voor de reclameopbrengsten (zie bijlage 3). De reclameopbrengsten die hoger zijn dan de vergoeding van de stad aan S-LIM worden doorgestort door S-LIM aan de stad.
Inkomsten: € 290.504
UItgaven: € 133.207
Netto opbrengst: € 157.297
De gemeenteraad keurt de exploitatieovereenkomst met S-LIM cvba inzake de reclame-exploitatie van schuilhuisjes en reclameborden op het grondgebied van Stad Hasselt goed.
In 2012 werd het masterplan Elfde Linie opgesteld door Palmbout. Hierin werd een totaalvisie uitgewerkt voor het volledige gebied tussen de Kempische Steenweg (westen), de Gouverneur Verwilghensingel (noorden en oosten), de Koning Boudewijnlaan (zuiden) en de Groene boulevard (zuidwesten). Sindsdien zijn er verschillende actoren op basis van het masterplan, weliswaar los van elkaar, aan de slag gegaan. Het betreft zowel UHasselt, PXL Hogeschool, het Gemeenschapsonderwijs, de provinciale kunsthumaniora als de stad Hasselt.
In zitting van 5 oktober 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen de opstart van de opmaak van een gemeentelijk RUP voor de hele campus goed.
Het hele proces omvat volgende onderdelen om tot een adequaat antwoord te komen op bovenstaande problematieken:
• een ontwerpend onderzoek om een antwoord te kunnen bieden aan de verschillende ruimtelijke vraagstukken die op tafel liggen;
• een onderzoek naar mobiliteit en parkeren dat inzicht verschaft in de werkelijke parkeervraag en hier gericht oplossingen voor aanbiedt;
• de opmaak van een RUP dat het geheel juridisch verankert.
Conform het bestuursakkoord 2019-2024 wordt er verder werk gemaakt van de realisatie van de CampusElfdeLinie tot een eenvormige en belevingsvolle omgeving met ruimte om te wonen, studeren en ontspannen (541).
Het gemeentelijk RUP is geen concrete uitvoering van een bindende bepaling van het structuurplan Hasselt. Het is wel in overeenstemming met de richtinggevende bepalingen ervan.
In het structuurplan Hasselt (2009) wordt de 'Stedelijke Demervallei' naar voor geschoven als concept en als hoofdruimte. De Stedelijke Demervallei staat voor stedelijke ontwikkeling. Het is de ruimte waar de stad zich ontwikkelt voor de functies die de regionale betekenis van Hasselt ondersteunen. De Demer die doorheen deze hoofdruimte loopt vormt een groene ader doorheen al de ontwikkelingen en verbindt ze.
Voorafgaand:
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, meer bepaald artikel 2.2.21;
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 223 'CampusElfdeLinie' voorlopig vast.
Het betreft:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het organiseren van een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen (van 09/01/2024 t.e.m. 08/03/2024), over het ontwerp van gemeentelijk RUP 223 CampusElfdeLinie.
Tijdens de duur van het openbaar onderzoek wordt een infomarkt georganiseerd.
Het openbaar onderzoek wordt binnen de dertig dagen (termijn van orde) na de voorlopige vaststelling minstens aangekondigd door:
De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) bezorgd. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad.
Door het departement Ruimte en Openbaar domein - Dienst Wegen werd een lastenboek met raming opgemaakt voor de aanleg van fietssuggestiestroken in gekleurde slem en het uitvoeren van bestrijkingswerken op gemeentelijke (fiets)wegen 2024.
Het lastenboek voorziet de mogelijkheid om de opdracht "fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024", 1 maal te verlengen.
In het kader van de opdracht “Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024 (met 1 mogelijke verlenging)” werd een bestek met nr. 2023-5467 opgesteld door Stad Hasselt.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht "Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024", raming: € 433.506,80 excl. btw of € 524.543,23 incl. 21% btw;
* Verlenging "Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024", raming: € 433.506,80 excl. btw of € 524.543,23 incl. 21% btw. (verlenging 1 – 2025)
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 867.013,60 excl. btw of € 1.049.086,46 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
- Geraamd totaalbedrag excl. 21%. BTW: € 867.013,60
- Geraamd totaalbedrag incl. 21%. BTW: € 1.049.086,46
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht "Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024", raming: € 433.506,80 excl. btw of € 524.543,23 incl. 21% btw.
* Verlenging "Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024", raming: € 433.506,80 excl. btw of € 524.543,23 incl. 21% btw (verlenging 1 – 2025).
Volgnummer: MJP003871
Algemene rekening (ARK): 22400000
Basis- of beleidsbudget: beleidsinvesteringsbudget
PA nummer (Orba): PA5243: Structureel onderhoud van asfaltverhardingen - globale rijwegen
Geschatte totale projectkost: € 4.823.589,75
Actieplan: AP000115 Patrimoniumonderhoud
Borg (voor basisopdracht of verlenging): ja, 5% van het oorspronkelijk bedrag (kan worden overgedragen naar eventuele verlenging)
Prijsherziening (voor basisopdracht en verlenging): ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5467 en de raming voor de opdracht “Fietssuggestiestroken in gekleurde slem en bestrijkingen 2024 (met 1 mogelijke verlenging)”, opgesteld door Stad Hasselt - Departement Ruimte en Openbaar Domein – Dienst Wegen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 867.013,60 excl. btw of € 1.049.086,46 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Alvorens de ontbinding van de vzw Abdijsite Herkenrode te kunnen betekenen op de Algemene Vergadering dient volgens de statuten van deze vzw de ontbinding ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
Betreffende artikels uit de statuten:
Art. 10
Statutenwijzigingen, de ontbinding van de vereniging alsook de beslissing tot omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk dienen, voorafgaand aan de algemene vergadering, ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Art. 37
Elk voorstel tot ontbinding moet, voorafgaand aan de algemene vergadering, ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad van de stad Hasselt. De algemene vergadering zal, in geval van vrijwillige ontbinding, een of twee vereffenaars aanduiden en hun bevoegdheid bepalen. Het actief van de vereniging zal, na aanzuivering van de schulden en de lasten, overgedragen worden aan de stad Hasselt, die het actief een bestemming zal geven die zoveel mogelijk overeenkomt met het doel waarvoor de vereniging is opgericht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
Advies en visum gevraagd voor de ontbinding gezien het actief van de vereniging naar de stad komt, waar het een bestemming moet krijgen conform het doel van de vereniging.
De gemeenteraad keurt de ontbinding van de vzw Abdijsite Herkenrode goed volgens de gestelde modaliteiten in de statuten van de vzw en dit na goedkeuring door de Algemene Vergadering van de vzw.
[1] De EVA VZW Abdijsite Herkenrode werd opgericht op 15 juni 2011 met als doel de Abdijsite Herkenrode te ontwikkelen en te beheren als waardevol natuur- en erfgoedproject en strategisch toeristisch hefboomproject, met respect voor de natuurwaarde en de cultuurhistorische eigenheid van het domein.
De Stad Hasselt en Herita vzw streven naar één gezamenlijke strategie voor de positionering en promotie van de Abdijsite Herkenrode, in lijn met de bovenlokale positionering van de Stad Hasselt als toeristische bestemming en wensen via deze overeenkomst hun wederzijdse engagementen om deze doelstelling te realiseren vast te leggen.
Het engagement van de Stad Hasselt binnen deze overeenkomst bestaat uit het uitlenen van stadspersoneel (zoals opgenomen in bijlage 1), het groenbeheer van het kerngebied van de Abdijsite Herkenrode (zoals opgenomen in bijlage 2) en logistieke en technische ondersteuning.
De Stad Hasselt en Herita VZW bevestigen en actualiseren met deze overeenkomst hun gedeelde ambitie voor de integrale culturele, toeristische en economische ontwikkeling van de Abdijsite Herkenrode door de Abdijsite Herkenrode te beheren als waardevol natuur- en erfgoedproject en strategisch toeristisch hefboomproject, met respect voor de natuurwaarde en de cultuurhistorische eigenheid van het domein.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3 Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst voor het uitlenen van personeel van de stad Hasselt aan Herita vzw goed.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst, en de bijhorende engagementen van de Stad Hasselt, tussen de Stad Hasselt en de VZW Herita goed.
In 2022 keurde de gemeenteraad van Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek de fusie tussen de projectvereniging Wijk-Werken Midden-Limburg en de interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg goed. Gezien de uitbreiding van de regierol naar sociale economie en werk, zijn de doelstellingen van beide verenigingen gelijkaardig. Daarenboven kunnen de middelen die gegenereerd worden via het wijkwerken door een samensmelting ook ingezet worden op het bredere tewerkstellings- en activeringsbeleid. De originele projectvereniging werd opgericht op 1 januari 2018 en loopt voor een termijn van 6 jaar. Om het voortbestaan van deze projectvereniging en hun werking te garanderen dienen deze statuten verlengd te worden. Er wordt opnieuw geopteerd om met het maximum aantal jaren (6 jaar) te verlengen.
De projectvereniging Wijk-Werken en werkgelegenheid Midden-Limburg heeft de volgende 3 doelen:
§1 de organisatie van wijk-werken: wijk-werken heeft als doelstelling om werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen minstens gericht op het behoud van reeds verworven competenties. Dit gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving door middel van werkplekken op lokaal niveau bij een gebruiker. De werkzoekende kan werkervaring opbouwen in functie van een individueel traject naar werk gericht op het normaal economisch circuit.
§2 de samenwerking tussen de deelnemende besturen onderling en andere betrokken partners (die als doelstelling hebben het stimuleren van tewerkstellings- en activeringsbeleid) te bevorderen en te streven naar de uitvoering van projecten die de tewerkstellingsgraad van kwetsbare groepen in het werkingsgebied verhogen en de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en de kansengroepen te verbeteren.
§3 het opnemen van de regierol sociale economie en werk zoals bepaald in het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Deze doelen zijn opgenomen in de statuten. Enkel wanneer deze projectvereniging wordt verlengd kunnen er taken worden uitgevoerd om naar deze doelen te streven.
De statuten en het huishoudelijk reglement van deze projectvereniging werden opnieuw bijgewerkt om administratief en juridisch correct te zijn. Deze werden goedgekeurd door de huidige raad van bestuur.
Tijdens de raad van bestuur in oktober 2023 waren alle aanwezige raadsleden (waarvan ook alle stemgerechtigde raadsleden) akkoord om de projectvereniging voor 6 jaar (van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029) te verlengen om zo continuïteit te garanderen.
Hieronder worden de belangrijkste elementen uit de statuten en het huishoudelijk reglement hernomen:
De in de vereniging aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld pro rata het aantal inwoners van de gemeenten en pro rata het aantal wijkwerkcheques. Eventuele schulden worden verdeeld volgens dezelfde verdeelsleutel.
Wanneer een nieuwe legislatuur van kracht is en een nieuwe gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen gevormd zijn, zullen de mandaten in deze projectvereniging wijzigen zoals in 2019 (zie Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 407).
Het decreet van 7 juli 2017 betreffende wijk-werken.
Het besluit Vlaamse Regering betreffende wijk-werken van 29 september 2017.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 407:
De duur en de wijze van beëindiging van het mandaat van bestuurder worden statutair bepaald. Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval wijzen de deelnemende gemeenten in de loop van de maand januari die volgt op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend. Eventueel worden nog bestuurders door de andere deelnemers aangewezen in de loop van de maand die volgt op de installatie van hun eigen raden.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de projectvereniging Wijk-Werken en Werkgelegenheid Midden-Limburg voor een periode van 6 jaar (1 januari 2024 tot en met 31 december 2029).
De gemeenteraad keurt de aanpassingen in de statuten en het huishoudelijk reglement van de projectvereniging Wijk-Werken en Werkgelegenheid Midden-Limburg goed.
Dienst Ruimte, Milieu & Energie wenst gebruik te maken van de ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB).
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten, en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in. Ingeval van een afname zal dit gebeuren voor de percelen van toepassing voor Limburg.
In het kader van de opdracht ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB) werd een plaatsingsprocedure gevoerd (cfr. artikelen 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016).
Stad Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat Stad Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot mei 2027 (24 maanden + 2 x 1 jaar verlengbaar).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget van 2023 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de raamovereenkomst opgesteld door de aankoopcentrale VEB.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de ‘Raamovereenkomst Energieprestatiecertificaten’ opgesteld door de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB) en meer bepaald voor de gegunde percelen die van toepassing zijn voor Limburg, zijnde
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
De Orde van de Hasseltse Speculaas is een belangrijke partner in het immaterieel erfgoed rond Hasseltse speculaas.
Met deze subsidie ondersteunen we hen om activiteiten te ontwikkelen die deze werking ondersteunen.
De Rode Antraciet organiseert socio-culturele activiteiten in alle penitentiaire instellingen in Vlaanderen.
Met deze subsidie ondersteunen we hen om ook activiteiten in de instelling in Hasselt te ontplooien.
In het meerjarenplan van de stad Hasselt staat dat men verenigingen en organisatoren wenst te ondersteunen in hun werking.
Dat kan door deze nominatieve toelage toe te kennen aan deze 2 verenigingen.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De Rode Antraciet vzw:
Bedrag: €1.000 in 2023
Volgnummer: MJP002410
Exploitatiebudget.
Actienummer: AC000322
Algemeen rekeningnummer: 64900000
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: €1.000 in 2023.
Saldo na uitbetaling van deze toelage is €0.
Orde van de Hasseltse Speculaas vzw:
Bedrag: €1.000 in 2023
Volgnummer: MJP002429
Exploitatiebudget.
Actienummer: AC000330
Algemeen rekeningnummer: 64900000
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: €1.000 in 2023.
Saldo na uitbetaling van deze toelage is €0.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toelage aan de Orde van de Hasseltse Speculaas vzw van €1.000 voor 2023 goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toelage aan De Rode Antraciet vzw van €1.000 voor 2023 goed.
Naar aanleiding van de Virga Jessefeesten 2024 wilt dienst cultuur in samenwerking met het Virga Jessecomité het subsidiereglement van de culturele projectsubsidies tijdelijk uitbreiden. Op die manier hopen we een laagdrempelig systeem te creëren dat de artistieke ondernemerszin van de Hasseltse burger prikkelt en stimuleert om een initiatief binnen het zevende jaar uit te werken. Uiteindelijk willen we zo een uitgebreid, gezellig en divers aanbod binnen de Virga Jessefeesten voorzien.
Bij de vormgeving van dit reglement werd aandacht besteed aan het ontwerpen van een zo laagdrempelig mogelijk kader, om zoveel mogelijk initiatieven te verzamelen.
Dit reglement komt overeen met de subsidie culturele projecten stad Hasselt in die zin dat er steeds een culturele insteek, alsook een link met Hasselt wordt verwacht. Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend vanaf 1 januari 2024 en uiterlijk tot en met 15 april 2024 en zullen beoordeeld worden door een jury. In die periode zal er driemaal een beoordelingsmoment plaatsvinden, met name in de tweede helft van zowel januari, als maart en april 2024. Hierdoor voorzien we de mogelijkheid dat de activiteiten tijdig in het programma van de Virga Jessefeesten worden opgenomen.
Dit reglement vormt een uitbreiding op subsidie culturele projecten stad Hasselt in die zin dat ditmaal ook een link met de Virga Jessefeesten wordt verwacht. Het initiatief moet plaatsvinden binnen het zevende jaar en wordt ook aangevraagd via het formulier van het Virga Jessecomité. We staan per initiatief slechts eenmalig het bedrag van €350 toe. Beoordelingscriteria vallen weg, enkel ontvankelijkheidscriteria worden toegepast. Dit reglement laat toe dat zowel organisaties, als feitelijke verenigingen en individuen een aanvraag mogen indienen, ongeacht voor reguliere of projectmatige werking.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige subsidies.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het reglement 'betoelaging culturele projecten' goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 februari 2021.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 65.000 in 2024
Volgnummer: MJP005816 - BE - Projectsubsidies (reglement)
Algemene rekening: 64960000 niet verplichte werkingssubsidies
Beleidsbudget
Exploitatiebudget
De gemeenteraad keurt de tijdelijke uitbreiding aan het stedelijk reglement 'subsidie culturele projecten' goed, zoals vastgelegd in de bijlage die integraal deel uitmaakt van het besluit.
Deze tijdelijke uitbreiding van het reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 en is van toepassing t.e.m. 31 december 2024. Dit reglement is een tijdelijke toevoeging op het bestaande reglement van 23 februari 2021.
De betalingen in het kader van dit subsidiereglement zullen gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van de meerjarenplanning, op algemeen rekeningnummer 64960000 (volgnummer MJP005816 - actienummer AC000359).
Dit reglement eindigt op 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 geldt terug het reguliere reglement 'subsidie culturele projecten' dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 februari 2021.
Sinds de escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict op 7 oktober zijn er in de Gazastrook al meer dan 4630 Palestijnse kinderen gedood en 8663 gewond en dit aantal stijgt ieder dag. Het geweld tegen kinderen strekt zich uit tot buiten de Gazastrook.
Meer dan dertig Israëlische kinderen zijn gedood, terwijl er minstens twintig nog steeds gegijzeld worden in de Gazastrook – hun lot is onbekend. Op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, zijn minstens 46 Palestijnse kinderen gedood.
In Gaza is de humanitaire situatie kritiek. Luchtaanvallen en bombardementen hebben ziekenhuizen en scholen verwoest. Vele aanvoerroutes zijn afgesneden. Kinderen en families in Gaza hebben bijna geen voedsel of drinkbaar water meer, ze hebben amper toegang tot medicijnen of ziekenhuizen en de brandstof raakt op.
Wegens de grote noden in de getroffen regio wil de stad Hasselt zich solidair tonen met de duizenden kinderen die slachtoffer werden van het conflict. Daarom wil Stad Hasselt een eenmalige nominatieve subsidie van € 5.000,- toekennen aan Unicef.
Medewerkers van UNICEF blijven ter plaatse om te voorzien in de eerste behoeften van kinderen, met onder andere medische benodigdheden, hygiënekits en brandstof. Ze zetten zich in om de toegang tot zuiver water tijdelijk te herstellen voor 1 miljoen mensen in Deir Al Balah, Khan Younis en Rafah, waaronder meer dan 560.000 kinderen, door brandstof en waterzuiveringsmateriaal aan te leveren. Verder leveren ze medische benodigdheden en medicijnen aan ziekenhuizen, en werken ze samen met partners om de gezondheidszorg in zowel het noorden als het zuiden van Gaza te ondersteunen.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt de eenmalige nominatieve subsidie van € 5.000,- aan Unicef goed, ter ondersteuning van humanitaire hulp in de getroffen Palestijnse gebieden.
Dienst ICT wenst gebruik te maken van de "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten, en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:
Perceel 5 “Open Source” werd niet gegund.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
In het kader van de opdracht "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) werd een plaatsingsprocedure gevoerd (cfr. artikelen 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016).
Stad Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat Stad Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
De toetreding houdt geen enkele afnameverplichting in.
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot oktober 2030 (48 maanden + 3 x 1 jaar verlengbaar).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget van 2023 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de raamovereenkomst opgesteld door de aankoopcentrale VITO.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de "Raamovereenkomst aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur" opgesteld door de aankoopcentrale Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde Perceel 1 “Servers & Storage”, Perceel 2 “Back-up & Archiving”, Perceel 3 “Hypervisor & Cloud”, Perceel 4 “Netwerk & Security”, Perceel 6 “End-points”. Perceel 5 “Open Source” werd niet gegund. De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
De vaste contracten voor gas en elektriciteit van crematorium Hasselt lopen eind 2023 af. In het nieuwe contract verdubbelen de kosten voor elektriciteit en verviervoudigen de kosten voor gas. Hierdoor stijgen de onkosten per crematie met gemiddeld 50 euro. Crematorium Hasselt voerde sinds 2011 geen indexering van de crematietarieven meer door.
Momenteel maakt het retributiereglement van het crematorium deel uit van het retributiereglement van de begraafplaatsen, dit terwijl ze elk onder een andere directie vallen.
Het beleid kiest bewust niet voor een indexering, wat zou resulteren in een stijging van de tarieven met 35,5%. In plaats daarvan worden de tarieven voor volwassen enkel verhoogd met de gestegen onkosten. Dit komt neer op 50 euro per crematie. Zo blijven de tarieven van crematorium Hasselt bij de meest voordelige van Vlaanderen en de goedkoopste in de regio. De tarieven voor kinderen blijven ongewijzigd.
Dit resulteert in volgende nieuwe prijslijst:
Daarnaast wordt ook een jaarlijkse, trapsgewijze, automatische indexering volgens de gezondheidsindex van de maand november
mogelijk gemaakt. Hiervoor wordt een kliksysteem gehanteerd waarbij de prijzen pas worden aangepast wanneer een indexering een tariefwijziging van 5 euro of meer inhoudt.
Tot slot wordt deze beslissing aangegrepen om het retributiereglement van het crematorium los te koppelen van dit van de begraafplaatsen.
De gemeenteraad gaat ermee akkoord om de crematietarieven voor volwassenen op 1 januari 2024 te verhogen met 50 euro (incl. btw).
De gemeenteraad gaat ermee akkoord om de crematietarieven voor kinderen op 1 januari 2024 niet te verhogen.
De gemeenteraad gaat ermee akkoord om vanaf 1 januari 2024 een jaarlijkse, automatische indexering volgens een kliksysteem toe te passen op basis van de gezondheidsindex van de maand november.
De gemeenteraad gaat akkoord met de opsplitsing van de retributiereglementen van de begraafplaatsen en het crematorium in twee afzonderlijke reglementen.
De gemeenteraad keurt het opgesplitste, gewijzigde retributiereglement van het crematorium goed.
De gemeenteraad keurt het opgesplitste, maar inhoudelijk ongewijzigde retributiereglement van de begraafplaatsen goed.
Het AG Stadsontwikkeling Hasselt heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2024. Op basis van deze ramingen heeft het AG Stadsontwikkeling Hasselt vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2024 de inkomsten uit toegangsgelden van het zwembadcomplex Kapermolen minstens € 1.078.286,74 (BTW excl.) moeten bedragen om rendabel te zijn. Op basis van bovenvermelde ramingen en een raming van het verwachte gebruikers- of bezoekersaantal op jaarbasis heeft het AG Stadsontwikkeling Hasselt vastgesteld dat zij voor de betrokken periode per zwembeurt, tijdens de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 € 1,06(BTW excl.) bovenop de bestaande tarieven zou moeten aanrekenen voor het verlenen van de toegang tot de zwemzone van het Zwembadcomplex Kapermolen.
Om de geldende consumententarieven (€ 3,50 als basistarief, € 2,50 als voordeeltarief, € 1,75 als bijzonder voordeeltarief, € 1 als scholentarief en € 0 als doelgroepentarief) voor de gebruikers te behouden wordt er beslist om per zwembeurt, over alle tarieven heen, een prijssubsidie van € 1,06 per zwembeurt toe te kennen, waarop telkens € 0,06 BTW-bijdragen op verschuldigd zijn. De prijzen van clubzwemmen (berekend per baan) en de jaarkaart (ongeacht aantal beurten) worden niet aangevuld met een prijssubsidie omdat daarbij niet per zwembeurt wordt gerekend. De prijzen van deze formules voor de gebruiker blijven echter ongewijzigd.
Gelet op de doelstelling om het AG Stadsontwikkeling Hasselt ook in 2024 operationeel winstgevend te houden, gelet op het aangepaste meerjarenplan 2020-2026 voor het AG Stadsontwikkeling Hasselt en gelet op de keuze om de toegangsprijzen tot het zwembadcomplex Kapermolen, dat wordt geëxploiteerd door het AG Stadsontwikkeling Hasselt, op het huidige niveau te houden verbindt de Stad Hasselt zich ertoe om een prijssubsidie van € 1,06 BTW excl. of € 1,12 BTW incl. per zwembeurt toe te kennen aan het AG Stadsontwikkeling Hasselt. Daar staat tegenover dat het AG Stadsontwikkeling Hasselt zich er tegenover de Stad Hasselt toe verbindt om, rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de vrijetijdsinfrastructuur, tijdens het kalenderjaar 2024 geen prijsverhogingen door te voeren ten aanzien van gebruikers van de vrijetijdsinfrastructuur. De Stad Hasselt wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de vrijetijdsinfrastructuur toegankelijk is voor iedereen.
Om economisch leefbaar te zijn is het noodzakelijk dat het AG Stadsontwikkeling Hasselt vanwege de Stad Hasselt prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de beperkte toegangsgelden voor het zwembadcomplex Kapermolen te Hasselt. Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de vrijetijdsinfrastructuur, komen de Stad Hasselt en het AGB Stadsontwikkeling Hasselt overeen dat er tijdens het kalenderjaar 2024 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de vrijetijdsinfrastructuur. De Stad Hasselt wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de vrijetijdsinfrastructuur toegankelijk is voor iedereen. De Stad Hasselt verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies en dit voor een totaalbedrag van € 296.490,74 BTW excl. of € 314.280,18 BTW incl.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Gecoördineerde statuten van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 maart 2020 en door de gemeenteraad op 28 april 2020, inzonderheid artikels 18.1 en 38;
Beheersovereenkomst 2019-2025 tussen het AGB Stadsontwikkeling Hasselt en de stad Hasselt, goedgekeurd bij besluit van de Raad van Bestuur van 12 juni 2019 en bij gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2019, inzonderheid artikel 15 en artikel 21 §1.
Ontwerpbesluit '2023_AGBRB_00021 - AGB - Prijssubsidiereglement Zwembadcomplex Kapermolen 2024 - Goedkeuren' is op het ogenblik van indienen van dit punt nog niet goedgekeurd door de raad van bestuur. Dit punt staat op de agenda van de raad van bestuur AGB van 11 december 2023.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag incl. BTW: € 314.280,18
MJP006021
ARK 64950000
De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement 2024 ten voordele van het AG Stadsontwikkeling Hasselt voor de toegang tot het zwembadcomplex Kapermolen goed.
De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2026, actienummer AC000120, MJP006021, beleidsveld 742 en beleidsitem ZKA.
Het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid van de gemeenteraad conform artikel 41 23° van het decreet Lokaal Bestuur.
In het meerjarenplan 2020-2025 worden nominatieve subsidies voorzien. Als bijlage aan dit besluit wordt de lijst met de nominatieve subsidies gehecht, deze lijst omvat de begunstigden en de bedragen die gebudgetteerd werden per begunstigde. Het betreft zowel investerings- als werkingssubsidies. De gemeenteraad dient de lijst met de nominatieve subsidies 2024 vast te stellen.
Het bestuur is van oordeel dat het toekennen van de nominatieve subsidies zoals opgenomen in bijlage bijdraagt aan de realisatie van haar doelstellingen.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22/12/2017 en haar latere wijzigingen (oa. meer specifiek artikel 41 23°)
Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale [en de provinciale] besturen van 30/03/20182024
Werkingssubsidies: 32.592.666,77 €
Investeringssubsidies: 3.523.573,12 €
De gemeenteraad stelt de lijst van de nominatieve subsidies 2024 van de Stad Hasselt vast.
Het bestuur wenst de energiebesparende maatregelen die worden uitgevoerd aan panden te ondersteunen en stimuleren door middel van een subsidie.
De huidige subsidie, gestemd voor de periode van 1 december 2022 tot en met 31 december 2023 loopt af.
Sinds de goedkeuring van de subsidie hebben we 106 aanvragen voor een totaal bedrag van 21.820 euro ontvangen.
Voor de inname van het openbaar domein dient er in Hasselt een belasting betaald te worden. Deze wordt berekend per ingenomen oppervlakte en varieert naargelang de locatie.
Om deze kosten te compenseren wordt er een subsidiereglement opgesteld rekening houdend met dezelfde tarieven als het belastingreglement.
Het bedrag van de toelage is beperkt tot maximaal 1.500,00 euro per adres waar de energiezuinige maatregelen werden uitgevoerd.
Artikel 40 van de decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwendig van sommige toelagen.
MJP007453 : BE - toelagereglement - energiebesparende maatregelen waarvoor inname openbaar domein nodig is
AC000425 Beleidsbudget - werken naar een kwaliteitsvol en veilig openbaar domein waarbij de mens centraal staat.
Budget: 30.000,00 euro (incl. BTW)
ARK 64960000
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement op de energiebesparende maatregelen waarvoor inname van het openbaar domein nodig is goed vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.