In 2012 werd het masterplan Elfde Linie opgesteld door Palmbout. Hierin werd een totaalvisie uitgewerkt voor het volledige gebied tussen de Kempische Steenweg (westen), de Gouverneur Verwilghensingel (noorden en oosten), de Koning Boudewijnlaan (zuiden) en de Groene boulevard (zuidwesten). Sindsdien zijn er verschillende actoren op basis van het masterplan, weliswaar los van elkaar, aan de slag gegaan. Het betreft zowel UHasselt, PXL Hogeschool, het Gemeenschapsonderwijs, de provinciale kunsthumaniora als de stad Hasselt.
In zitting van 5 oktober 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen de opstart van de opmaak van een gemeentelijk RUP voor de hele campus goed.
Het hele proces omvat volgende onderdelen om tot een adequaat antwoord te komen op bovenstaande problematieken:
• een ontwerpend onderzoek om een antwoord te kunnen bieden aan de verschillende ruimtelijke vraagstukken die op tafel liggen;
• een onderzoek naar mobiliteit en parkeren dat inzicht verschaft in de werkelijke parkeervraag en hier gericht oplossingen voor aanbiedt;
• de opmaak van een RUP dat het geheel juridisch verankert.
Conform het bestuursakkoord 2019-2024 wordt er verder werk gemaakt van de realisatie van de CampusElfdeLinie tot een eenvormige en belevingsvolle omgeving met ruimte om te wonen, studeren en ontspannen (541).
Het gemeentelijk RUP is geen concrete uitvoering van een bindende bepaling van het structuurplan Hasselt. Het is wel in overeenstemming met de richtinggevende bepalingen ervan.
In het structuurplan Hasselt (2009) wordt de 'Stedelijke Demervallei' naar voor geschoven als concept en als hoofdruimte. De Stedelijke Demervallei staat voor stedelijke ontwikkeling. Het is de ruimte waar de stad zich ontwikkelt voor de functies die de regionale betekenis van Hasselt ondersteunen. De Demer die doorheen deze hoofdruimte loopt vormt een groene ader doorheen al de ontwikkelingen en verbindt ze.
Voorafgaand:
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, meer bepaald artikel 2.2.21;
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 223 'CampusElfdeLinie' voorlopig vast.
Het betreft:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het organiseren van een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen (van 09/01/2024 t.e.m. 08/03/2024), over het ontwerp van gemeentelijk RUP 223 CampusElfdeLinie.
Tijdens de duur van het openbaar onderzoek wordt een infomarkt georganiseerd.
Het openbaar onderzoek wordt binnen de dertig dagen (termijn van orde) na de voorlopige vaststelling minstens aangekondigd door:
De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) bezorgd. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad.