De kerkfabriek Sint-Quintinus en Onze-Lieve-Vrouw heeft financiering nodig voor investeringen aan de Sint-Quintinuskathedraal en doet hiervoor beroep op de stad Hasselt. Dit kan in de vorm van toegestane leningen.
Wanneer door de stad Hasselt een lening wordt toegestaan aan een instelling, dient deze verrichting geformaliseerd te worden in de vorm van een juridische overeenkomst tussen beide partijen.
De financiering van investeringen van kerkfabrieken kan op 2 manieren gebeuren, namelijk door het geven van een investeringstoelage of door het aangaan van een doorgeeflening. Volgens de afsprakennota met het Centraal kerkbestuur wordt altijd gekozen voor een investeringstoelage behalve voor de kerkfabriek Sint-Quintinus wanneer deze financiering nodig heeft voor werken aan de Sint-Quintinuskathedraal kaderend binnen het protocolakkoord. In dit geval werd de financiering steeds via een doorgeeflening toegekend waarbij de Provincie Limburg tussenkomt in de leningslasten en alzo subsidieert zoals ook overeengekomen is in het protocolakkoord tussen de stad Hasselt en de Provincie Limburg.
Echter gezien de huidige liquiditeitspositie van de stad en de huidige rentemarkt is het voordeliger om voor deze nieuw aangevraagde leningen geen doorgeefleningen bij een bankinstelling aan te gaan maar dit zelf te financieren in de vorm van renteloze toegestane leningen.
Voordeliger voor de kerkfabriek gezien de hoge rentevoeten die vandaag de dag van toepassing zijn.
Daarnaast is dit ook administratief eenvoudiger omdat er geen lening bij de bank moet aangegaan worden door de stad.
De kerkfabriek heeft volgende 2 leningen nodig:
Lening 1: dit betreft een nieuwe, nog op te nemen lening, voor een bedrag van 450.000 euro voor de financiering van dakwerken aan de daken abscis.
Lening 2: dit betreft een nieuwe, nog op te nemen lening, voor een bedrag van 60.000 euro voor de financiering van de herstellingen aan het orgel.
Beide leningen hebben een looptijd van 10 jaar met trimestriële aflossingen.
Bij het toestaan van deze leningen dienen overeenkomsten opgemaakt te worden.
Het opmaken van deze overeenkomsten is noodzakelijk aangezien de stad en de kerkfabriek twee aparte rechtspersonen zijn waartussen afspraken gemaakt worden. Deze overeenkomsten dienen geformaliseerd te worden in een gemeenteraadsbeslissing en de tegenpartij dient deze beslissing ook te aanvaarden.
Deze verplichting vloeit ook voort uit het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) met betrekking tot de BBC dat een inschrijving van een transactie in de boekhouding van een bestuur enkel kan gebeuren aan de hand van een formeel bewijsstuk.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
- Budget voor de uitbetaling van de leningen aan de kerkfabriek:
MJP001298 - 2023/29030009/ALO/0790/ALG - Vorderingen wegens toegestane leningen aan andere entiteiten (erediensten)
Lening 1 : 450.000 euro
Lening 2: 60.000 euro
- Budget voor de terugbetalingen van kapitaal volgens de aflossingstabellen:
MJP001308 - 2023/49430009/ALO/0790/ALG - Terugvorderingen van kapitaalsaflossingen van toegestane leningen t.l.v. andere entiteiten (erediensten)
Lening 1 : 2023 = 11.250 euro, vervolgens jaarlijks 45.000 euro t.e.m. 2033
Lening 2 : 2023 = 1.500 euro, vervolgens jaarlijks 6.000 euro jaarlijks t.e.m. 2033
De gemeenteraad keurt volgende 2 toegestane leningen en leningsovereenkomsten met de kerkfabriek Sint-Quintinus en Onze-Lieve-Vrouw goed:
Lening 1 voor een bedrag van 450.000 euro voor de financiering van dakwerken aan de daken abscis.
Lening 2 voor een bedrag van 60.000 euro voor de herstellingen van het orgel.