De notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2023 goed.
Naar aanleiding van de vraag om vele aanpassingen aan de RPR, de samenvoeging van stad en OCMW Hasselt, de fusie tussen Hasselt en Kortessem en het nieuwe Vlaamse besluit over de rechtspositieregeling, wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de RPR op ons lokale niveau.
Het doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW, dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn en waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen, met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
De grote delen van de RPR zijn:
- de loopbaan,
- verloning en
- verloven en afwezigheden.
In deze eerste fase hebben we omwille van de harmonisering tussen stad en OCMW, het artikel over de graadnamen, de vakantie en de feestdagen aangepast. De aanpassingen vormen ook een aanloop voor de samenvoeging van de RPR'en in het kader van de fusie met Kortessem.
Later volgen de andere delen.
Voor HOGEVIJF, geldt een aparte regeling voor functieclassificatie, vakantie en feestdagen. Om die redenen worden deze wijzigingen daar nog niet doorgevoerd.
In artikel 186 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) staat dat de RMW de rechtspositieregeling van het OCMW personeel moet vaststellen:
"§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:
1° het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;
2° de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1;
3° het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.
§ 3. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 1° en 2°, vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend en rekening houdend met de door de Vlaamse Regering vastgestelde minimale voorwaarden, vermeld in artikel 195.
§ 4. Voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 3°, kan de raad voor maatschappelijk welzijn op gemotiveerde wijze afwijken van de rechtspositieregelingen vermeld in paragraaf 1 en 3. De mogelijkheid tot gemotiveerde afwijking geldt niet voor de bezoldiging van de personeelsleden en de salarisschalen die van toepassing zijn, rekening houdend met onder meer de gestelde bekwaamheidsvereisten en functievereisten.
De eventuele afwijkingen mogen bovendien niet strijdig zijn met de door de Vlaamse Regering vastgestelde minimale voorwaarden, vermeld in artikel 195."
Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden vastgesteld waaraan de rechtspositieregeling moet voldoen. Dit Vlaams besluit vervangt de vorige versie uit 2007.
Het nieuwe Vlaamse besluit is beknopter en laat veel meer vrijheid aan de lokale besturen om de rechtspositieregeling (RPR) vorm te geven.
Ons doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn, waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen en met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
Er wordt voorzien in een totaalrenovatie van de verschillende delen van de RPR, zijnde:
1.Loopbaan
2.Verloning
3.Verloven en afwezigheden
4.Overgangsbepalingen
Daartoe werden verschillende werkgroepen opgericht die met de verschillende delen aan de slag gaan.
Het plan is om de RPR stuk voor stuk te vernieuwen. Omwille van de harmonisering tussen stad en OCMW, behandelen we nu het artikel over de graadnamen, de vakantie en de feestdagen. De aanpassingen vormen ook een aanloop voor de samenvoeging van de RPR'en in het kader van de fusie met Kortessem. Later volgen de andere delen. Voor HOGEVIJF, geldt een aparte regeling voor functieclassificatie, vakantie en feestdagen. Om die redenen worden deze wijzigingen daar nog niet doorgevoerd.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen in de RPR, verwijzen we graag naar de wijzigingen zoals opgesomd in bijlage of naar het bijgevoegde RPR ontwerp waarin de wijzigingen in het blauw worden aangeduid.
Artikel 186 §2 Decreet Lokaal bestuur.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de schrapping goed van de beslissing van 24 november 2020, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling voor de functies die ook bestaan bij de gemeente.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassingen goed aan het toepassingsgebied, de graadnamen, de vakantie en de feestdagen uit de beslissing van 24 november 2020, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling voor de specifieke functies, zoals opgenomen in bijlage.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de vaststelling van de rechtspositieregeling voor de specifieke diensten goed, zoals opgenomen in bijlage.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de vaststelling van de rechtspositieregeling voor de maatschappelijk werker goed, zoals opgenomen in bijlage.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
De uitnodiging van Cipal van 14 juli 2023 voor de algemene vergadering van 12 oktober 2023.
OCMW Hasselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 februari 2019 en de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 april 2020 waarbij de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Cipal.
Artikel 15 en 15bis van de statuten van Cipal.
Deze algemene vergadering zal digitaal doorgaan.
Geen financiële gevolgen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal op 12 oktober 2023 goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors mandaat om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen en aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden in geval van verdaging van deze algemene vergadering met dezelfde agenda.
Conform artikel 263 van het decreet lokaal bestuur wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
De evaluatie van de prioritaire actieplannen geeft een duidelijk beeld over het besteden van de beschikbare kredieten en de uitvoering ervan.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 263.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van lokale besturen artikel 6 en artikel 29.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2023 van de prioritaire actieplannen.