Door de "Werkgroep Noodplanning" - die in de schoot van de Gemeentelijke Veiligheidscel van de stad Hasselt werd opgericht - is een voorlopige versie van het Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) Pukkelpop 2023 opgesteld.
In uitvoering van het KB van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning vormt dit Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) Pukkelpop 2023 een aanvulling op het reeds bestaande Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) van de Stad Hasselt. Dit BNIP beschrijft de organisatie van de hulpverlening en de multidisciplinaire coördinatie zowel in preventieve fase als tijdens een noodsituatie.
Een noodsituatie kan altijd en onverwacht toeslaan. Omdat op zo'n moment multidisciplinair moet worden samengewerkt, is een goede voorbereiding en adequaat veiligheidsplan noodzakelijk.
Het stadsbestuur beschikt reeds over een Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) dat in werking treedt bij een noodsituatie. Grote openluchtfestivals zoals Pukkelpop kennen hun typerende risico's en vergen specifieke afspraken naar inzet van de interventiediensten. Daarom is het noodzakelijk om deze risico's met de nodige interventiemiddelen en verantwoordelijken per discipline (brandweer, politie, organisatie, ...) vast te leggen in een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP).
Een belangrijke wijziging dit jaar is de verhuis van 'Camping Relax' van de Kiewitstraat naar de Kempische Steenweg, ter hoogte van garage De Valck (Toyota). Daarmee gaan verschillende andere aanpassingen gepaard, zoals het schrappen van 'Camping Comfy' en 'Camping Relax On Wheels', het schrappen van de interne busshuttle, wijzigingen in voetgangers- en verkeersstromen, wijzgingen met betrekking tot parkings, enzovoort. De voornaamste afspraken zijn hierover reeds gemaakt met de verschillende partners. De te treffen maatregelen dienen in de komende weken nog verder vorm te krijgen.
Het is op dit moment bijgevolg niet mogelijk om alle risico's in te schatten waarmee we te maken zullen krijgen tijdens de festivaldagen in augustus. Bijgevoegd BNIP is daarom slechts een voorlopige versie op basis van de situatie zoals we die nu kennen en de informatie waarover we momenteel beschikken. Aanpassingen zijn in een latere fase noodzakelijk en een definitieve versie kan daarom pas worden goedgekeurd kort voor aanvang van de betreffende festivaldagen.
Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen;
Koninklijk Besluit van 18 mei 2020 tot vaststelling van het nationaal noodplan betreffende de aanpak van een terroristische gijzelneming of terroristische aanslag;
Ministeriële omzendbrief OOP 41 van 31 maart 2014 betreffende de operationalisering van het referentiekader CP 4 over het genegotieerd beheer van de publieke ruimte n.a.v. gebeurtenissen die de openbare orde aanbelangen;
Ministeriële Omzendbrief SPV06 van 25 mei 2016 betreffende Veiligheid van festivals en evenementen met een grote volkstoeloop in het kader van dreigingsniveau 3.
Gezien in de maanden juli en augustus geen gemeenteraad plaatsvindt, dienen de bevoegdheden inzake de goedkeuring van de definitieve versie van het BNIP Pukkelpop 2023 te worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen. De Wet Civiele Veiligheid (art. 9, §4, 2e lid) en het KB betreffende Lokale Noodplanning staan dat toe.
De gemeenteraad keurt de voorlopige versie van het Bijzonder Nood- en Interventieplan Pukkelpop 2023 goed.
De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot goedkeuring van het definitieve Bijzonder Nood- en Interventieplan Pukkelpop 2023 aan het college van burgemeester en schepenen, na aanpassing van de voorlopige versie van het Bijzonder Nood- en Interventieplan Pukkelpop 2023 aan de wijzigingen in de risicoanalyse en de bijhorende risicobeperkende maatregelen.