Het college van burgermeester en schepenen heeft het voornemen om de gemeenteraad definitief te laten beslissen over de bekrachtiging van de rooilijn van de Wijerstraat te Spalbeek. Het voorstel van deze rooilijnvastlegging vloeit voor uit ORBA-project PA5576:
Spalbeek Zuid heeft nog een gemengd rioleringsstelsel. Daarom heeft Stad Hasselt samen met Fluvius een project opgestart om deze zone te voorzien van een nieuw gescheiden rioleringsstelsel. De voorbije twee jaar heeft Aquafin een eerste deel van deze projectzone onder handen genomen (deel Wijerstraat en Herkkantstraat, tevens ook in samenwerking met stad Hasselt en gemeente Herk-de-Stad). Dit project is inmiddels afgerond en voorlopig opgeleverd.
Fluvius heeft reeds een subsidie verkregen voor de verdere uitwerking van de volgende fase, welke bestaat uit het resterende deel van de Wijerstraat en de Oudestraat. Stad Hasselt stapt mee in dit dossier om zodoende deze straten te herinrichten als ook over de gehele Wijerstraat (ook deel van Aquafin) aan beide zijden een aanliggend fietspad te realiseren.
In dit dossier worden de rooilijnen van het deel van de Wijerstraat bekrachtigd. Er zijn geen documenten terug te vinden die de rooilijn van de Wijerstraat in het verleden op een correcte juridische manier hebben vastgelegd. De grens die er vandaag de dag op terrein visueel zichtbaar is, is het gevolg van goedgekeurde verkavelingen. Om eenduidigheid te hebben naar te toekomst, is het van belang om deze zichtbare rooilijn nu ook juridisch te verankeren, zodanig dat de geplande werken binnen de rooilijnen kunnen plaatsvinden.
De bijhorende plannen werden opgesteld door beëdigd landmeter-expert A. Bulen op datum van d.d. 25/05/2023, nl.:
ontwerp van een gemeentelijk rooilijnplan, bestaande uit 3 delen 11.1-11.2-11.3, waaruit duidelijk de te bekrachtigen rooilijn van de gemeenteweg Wijerstraat blijkt en worden mee aan dit besluit gehecht.
Om deze rooilijn te realiseren zijn er geen bijkomende innemingen van toepassing.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 27 juni 2023 de voorlopige vaststelling van de rooilijnen van de Wijerstraat goed (2023_GR_00151). Het bijhorende openbaar onderzoek liep van 14 juli 2023 tot en met 31 augustus 2023. Er werd gedurende deze periode 1 bezwaar/opmerking ingediend.
De stad nam het initiatief voor de bekrachtiging van de rooilijn van de Wijerstraat te Spalbeek, nl. gedefinieerd met punten 52-104 op deelplan 11.1, met punten 105-172 op deelplan 11.2 en met punten 173-211 op deelplan 11.3, overal aangeduid in rode kleur op aangehechte plannen. Deze rooilijnvastlegging kadert in het wegenisproject PA5576.
De rooilijnvastlegging van voorgenoemde gemeenteweg houdt daarbij rekening met de principes zoals opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen, waaraan voorliggend dossier onderhevig is.
De aanpassing staat ten dienste van het algemeen belang, nl. het vastleggen van de juridische grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. Hierdoor kunnen de geplande werken binnen de correcte contouren gebeuren en is de grens duurzaam vastgelegd voor de toekomst.
Vermits het hier gaat om een bestendiging van de reeds aanwezige visuele grens - en er geen verlegging of opheffing voorgesteld wordt - is er ook geen impact op het gemeentelijk wegennet.
De ontsluiting van de aangrenzende percelen blijft hierbij ook ongewijzigd.
De deputatie en het departement openbare werken werden om advies gevraagd, maar hebben geen advies verleend binnen de periode van het openbaar onderzoek. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan
Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er één bezwaar/opmerking werd ingediend:
"...
Bij het raadplegen van deze plannen valt ons echter op dat er buiten de vermelding van ons perceel "B 230 Y" op de plannen er geen verwijzing is naar dit perceel in het deel 'tabellen', noch met de kadastrale omschrijving 'B230Y', noch de "aard" (kapel), noch met de kadastrale oppervlakte, waar dit met de aanliggende eigendommen wel het geval is (zelfs de elektriciteitscabine wordt vermeld). Ook wordt er op een van de plannen 'Sint-Truiden' vermeld.
Verder hebben we ook geen uitnodiging ontvangen voor de tweede infosessie die blijkbaar enkele weken geleden in het O.C. Eneide is doorgegaan, hoewel we toch ook belanghebbende zijn".
De gemeenteraad neemt volgend gemotiveerd standpunt over dit bezwaar:
Bovenstaande aangehaalde elementen vormen in sé geen bezwaar, maar zijn een opmerking ten aanzien van de opbouw van de rooilijnplannen.
Er werd inderdaad opgemerkt dat perceel B230Y niet vermeld wordt in de tabellen, maar verwisseld is met naastgelegen perceel B230K3. Thans zijn deze tabellen ook louter informatief gezien er géén innemingen nodig zijn (het is dus géén officiële innemingstabel). Bovendien zijn de bezwaarindieners wel op de correcte manier per aangetekende zending op de hoogte gebracht van het lopende openbaar onderzoek. De tabel op de plannen vormde dus niet de basis voor de adressenlijst voor aangetekende zendingen, hiervoor werd op basis van een GIS-analyse de meest recente adreslijst geëxtraheerd alvorens de start van het openbaar onderzoek. Alle stappen werden dus correct doorlopen. Deze opmerking werd wel meegenomen en de lijst is nu wel correct.
In verband met de verwijzing naar Sint-Truiden: deze komt enkel voor in de legende waarbij het lettertype op plan voor kadastrale gemeente/afdeling/sectie verduidelijkt wordt met het voorbeeldje "Sint-Truiden, 2e afdeling, sectie A'. Dit is dus een louter ter indicatie van het lettertype en had dus eender welke gemeente, afdeling en sectie als voorbeeld kunnen hebben.
In verband met de infosessie kan gezegd worden dat de dienst wegen, die de desbetreffende infosessies organiseren, contact heeft opgenomen met de bezwaarindiener en de nodige rechtzetting heeft gedaan. Dit gedeelte van het bezwaar heeft dus geen invloed op dit dossier.
Gezien de weerlegging van het bezwaar(opmerking), dienen er geen bijkomende inhoudelijke aanpassingen aan het dossier gemaakt te worden.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De gemeenteraad keurt de bekrachtiging van de rooilijn van de Wijerstraat te Spalbeek zoals aangeduid op het ontwerprooilijnplan dd. 25/05/2023, opgesteld door beëdigd landmeter-expert A. Bulen en bestaande uit 3 deelplannen 11.1-11.2-11.3, goed. Dit plan wordt definitief vastgesteld.
De rooilijn wordt gedefinieerd met punten 52-104 op deelplan 11.1, met punten 105-172 op deelplan 11.2 en met punten 173-211 op deelplan 11.3, overal aangeduid in rode kleur op aangehechte plannen.
Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.