De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 februari 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 28 februari 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 februari 2023 goed.
De uitnodiging van Bosgroep Limburg vzw voor de algemene vergadering van 25 maart 2023 om 13.30 uur in Park Molenheide te Houthalen-Helchteren, met als agenda:
- verwelkoming
- goedkeuring verslag algemene vergadering 2022
- jaarrekening 2022 en begroting 2023
- kwijting aan bestuurders
- goedkeuring statutenwijziging
- activiteitenverslag 2022
- planning 2023
- varia
Er werd tijdens de huidige legislatuur eerder geen communicatie op het secretariaat ontvangen vanwege Bosgroep Limburg vzw. Deze entiteit was niet bekend, waardoor er deze legislatuur nog niemand afgevaardigd werd in de algemene vergadering. Bij Bosgroep Limburg stond de heer Geert Vande Kerkhof als afgevaardigde geregistreerd. Hij is dus in een eerdere legislatuur wel aangeduid als vertegenwoordiger. De heer Vande Kerkhof is bereid deze vergadering bij te wonen. Gelet op de datum van de vergadering, besluit het college van burgemeester en schepenen de heer Geert Vande Kerkhof af te vaardigen voor de algemene vergadering van Bosgroep Limburg vzw van 25 maart 2023 en de afvaardiging voor die specifieke vergadering te laten bekrachtigen door de gemeenteraad. Nadien kan op dezelfde zitting de gemeenteraad overgaan tot het aanduiden van een afgevaardigde voor de lopende legislatuur.
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van 16/3/2023 aangaande de aanstelling van de heer Geert Vande Kerkhof als afgevaardigde in de algemene vergadering van Bosgroep Limburg vzw voor de vergadering van 25 maart 2023.
De mogelijkheid voor stad Hasselt om een afgevaardigde aan te stellen in de algemene vergadering van Bosgroep Limburg vzw.
Er werd deze legislatuur nog geen afgevaardigde voor de algemene vergadering van Bosgroep Limburg vzw gekozen.
De gemeenteraad keurt, na geheime stemming, de aanstelling van Geert Vande Kerkhof als afgevaardigde in de algemene vergadering van Bosgroep Limburg vzw, goed.
Stad Hasselt wenst in te zetten op een snelle, kwaliteitsvolle en klantgerichte dienstverlening.
Hiervoor wenst zij onder andere de registratie en het beheer van haar adressen op een kwalitatieve manier uitvoeren.
In het kader van een kwalitatief adressenbeheer kan een reglement met transparante en afdwingbare regels rond het toekennen van huisnummers niet ontbreken.
Een correcte en consistente toekenning van huisnummers kan ertoe bijdragen dat een woning gemakkelijker te vinden is. Om veiligheidsredenen is het wenselijk dat bewoners zo snel mogelijk bereikt kunnen worden in noodgevallen. Ook gebouweenheden en bewoners zijn door een logische toekenning van huis- en busnummers eenvoudig te traceren, waardoor zij dus sneller bereikt kunnen worden in geval van nood. Daarnaast moet een logische toekenning van busnummers toelaten de inschrijving van personen in het bevolkings-, vreemdelingen- en wachtregister te koppelen aan de ligging van hun gebouweenheid binnen een gebouw.
Een consistente toekenning van huisnummers heeft als extra voordeel dat de betrokken diensten op een efficiënte manier kunnen werken. Kwaliteitsvolle data kunnen vervolgens dienen als basis voor een goede communicatie naar de burger, een correcte rapportering, aanpak van domiciliefraude...
Voor een goede coördinatie tussen enerzijds de verschillende gemeentelijke diensten onderling en anderzijds tussen de gemeentelijke diensten, de andere openbare diensten en de veiligheidsdiensten is het onontbeerlijk dat eenzelfde woongelegenheid of handelsruimte in alle registers en bestanden door middel van één en hetzelfde nummer geïdentificeerd wordt.
Bij geautomatiseerde adressering door overheidsdiensten, gebruikmakend van het Adressenregister, is het ten slotte noodzakelijk dat het door de gemeente geregistreerde huis- en/of busnummer overeenkomt met het brievenbusnummer van de geadresseerde.
Om die reden is stad Hasselt van oordeel dat de regels rond het toekennen van huis- en busnummers moeten worden vastgelegd in een reglement. Op die manier is het voor alle burgers en derden duidelijk en transparant op welke manier huis- en busnummers worden toegekend.
Artikel 5, §3 van de Wet op de bevolkingsregisters bepaalt dat de gemeenteraad per verordening de nadere regels betreffende de procedure inzake nummering van woningen gelegen op het gemeentelijk grondgebied bepaalt.
Aan de gemeenteraad wordt een reglement betreffende huisnummers ter goedkeuring voorgelegd. In het reglement worden volgende zaken geregeld:
Objecten die een huis- en/of busnummer krijgen toegekend;
Wijze van nummering van gebouwen;
Wijze van nummering binnen gebouwen;
Procedure voor het toekennen van huis- en/of busnummers
Hernummering of schrapping, indien dit nodig blijkt;
Affichering van huis- en busnummers;
toekennen van straatnamen;
Sancties
Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
De wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten;
Het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992 betreffende het bevolkings- en vreemdelingenregister;
Het Decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand;
Het CRAB van de stad Hasselt, gevalideerd op 16 januari 2015;
Het GAS-reglement (deel I van de Codex Politieverordeningen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2020, en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 44.
Best-adress Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en Huisnummer van 23 februari 2018 en de aanpassing van 04 november 2020
De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de huisnummers, zoals gevoegd in bijlage, goed.
Huidig reglement zal bekendgemaakt worden zoals voorzien in artikel 286 Decreet Lokaal Bestuur.
Een afschrift van huidig reglement zal conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet worden overgemaakt aan de deputatie van de provincieraad en de griffie van de politierechtbank en rechtbank van eerste aanleg.
Om een retributie te kunnen heffen op het betalend parkeren, op het parkeren in een blauwe zone en op het parkeren op parkeerplaatsen voorbehouden aan de houders van een digitale parkeervergunning dient er een reglement opgesteld te worden als wettelijke basis.
Op 22 februari 2022 is de laatste bijsturing van het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn er enkele kansen geïdentificeerd om het parkeercomfort van een aantal doelgroepen verder te verhogen.
Het parkeerbeleid heeft tot doel om sturend te zijn door de stadsbezoeker (shopper, werknemer, pendelaar, ...) aan de hand van tarieven en betaaltijden te verleiden om maximaal off-street te laten parkeren op de meest aangewezen parking. Hierdoor wordt er op straat in de woonwijken ruimte gecreëerd / behouden wat het parkeercomfort van bewoners en hun persoonlijk bezoek ten goede komt.
Een sturend parkeerbeleid is noodzakelijk om de stedelijke mobiliteit in goede banen te leiden. De parkeervisie die aan de basis ligt van dit reglement kan als volgt samengevat worden:
1. Parkeren in de straat behoort in de eerste plaats toe aan de bewoners en hun persoonlijk bezoek.
Bewoners moeten vlot een vrije parkeerplaats kunnen vinden in hun straat of in omliggende straten, en ze moeten hier gratis en onbeperkt in tijd kunnen parkeren met hun digitale parkeervergunning. Ook persoonlijke bezoekers van bewoners moeten er voordelig kunnen parkeren. Anderen kunnen uiteraard ook steeds parkeren op straat mits het in acht nemen van de parkeerregels.
2. Voor stadsbezoekers (werknemers, pendelaars, shoppers, ...) zijn de ondergrondse parkeergarages en de randparkings de beste optie.
Stadsbezoekers hebben een waaier aan keuzemogelijkheden om te parkeren. Bezoekers die gratis wensen te parkeren en bereid zijn om de laatste honderden meters tot het stadscentrum te voet, met de fiets of bus af te leggen kunnen terecht op één van de gratis parkeerterreinen aan de rand.
Bezoekers die daarentegen zo dicht mogelijk bij het stadscentrum of hun bestemming wensen te parkeren hechten belang aan een hoog parkeercomfort wat z'n prijskaartje heeft. Zij kunnen terecht in de ondergrondse parkeergarages. Ondergronds parkeren is goedkoper dan parkeren in de straat.
Het verbeteren van het parkeeraanbod en stedelijke mobiliteit brengt voor de gemeente aanzienlijke lasten en kosten met zich mee. De inkomsten uit het parkeerbeleid kunnen hiervoor aangewend worden.
- Bedrag incl. BTW: 4.225.000,00 euro (jaarlijkse inkomsten aan retributies)
- Exploitatie
- Algemene rekening: 70201000
- MJP nummer: MJP001111
- Basis- of beleidsbudget: Basisbudget
- PA nummer (Orba) + omschrijving: PA5144 - I-N: Parkeerbeleid fase 2: Digitalisering van de blauwe zones
- Totale budgetbedrag van het MJP-nummer: 4.225.000,00 euro
- Het restbudget op MJP-nummer en wat hier de bedoeling mee is nl: niet van toepassing, ontvangst
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op het betalend parkeren, het parkeren in de blauwe zone en het parkeren op plaatsen voorbehouden voor houders van een digitale parkeervergunning goed.
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2023 en vervangt het reglement van 22 februari 2022 terzake.
Om gemeentelijke parkeerkaarten te kunnen uitreiken aan specifieke doelgroepen dient er door de gemeenteraad een reglement aangenomen te worden.
Om een retributie te kunnen heffen op de uitreiking van gemeentelijke parkeerkaarten dient er een reglement opgesteld te worden als wettelijke basis.
Sinds het 'retributiereglement voor het invoeren van gemeentelijke parkeerkaarten', vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december 2013 en in werking getreden in het voorjaar van 2014, heeft de stad Hasselt op basis van art. 27 quater van de Wegcode beslist om het gebruik van de gemeentelijke parkeerkaart te vervangen door een elektronisch toezichtsysteem op basis van het kenteken van het voertuig. In dat geval wordt de bijzondere parkeerregeling inzake beperkte parkeertijd, betalend parkeren of voorbehouden parkeerplaatsen gecontroleerd op basis van de kentekenplaat van het voertuig en hoeft er geen kaart op de voorruit te worden aangebracht.
Een sturend parkeerbeleid is noodzakelijk om de stedelijke mobiliteit in goede banen te leiden. De parkeervisie die aan de basis ligt van dit reglement kan als volgt samengevat worden:
1. Parkeren in de straat behoort in de eerste plaats toe aan de bewoners en hun persoonlijk bezoek.
Bewoners moeten vlot een vrije parkeerplaats kunnen vinden in hun straat of in omliggende straten, en ze moeten hier gratis en onbeperkt in tijd kunnen parkeren met hun digitale parkeervergunning. Ook persoonlijke bezoekers van bewoners moeten er voordelig kunnen parkeren. Anderen kunnen uiteraard ook steeds parkeren op straat mits het in acht nemen van de parkeerregels.
2. Voor stadsbezoekers (werknemers, pendelaars, shoppers, ...) zijn de ondergrondse parkeergarages en de randparkings de beste optie.
Stadsbezoekers hebben een waaier aan keuzemogelijkheden om te parkeren. Bezoekers die gratis wensen te parkeren en bereid zijn om de laatste honderden meters tot het stadscentrum te voet, met de fiets of bus af te leggen kunnen terecht op één van de gratis parkeerterreinen aan de rand.
Bezoekers die daarentegen zo dicht mogelijk bij het stadscentrum of hun bestemming wensen te parkeren hechten belang aan een hoog parkeercomfort wat z'n prijskaartje heeft. Zij kunnen terecht in de ondergrondse parkeergarages. Ondergronds parkeren is aanzienlijk goedkoper dan parkeren in de straat.
Het verbeteren van het parkeeraanbod en stedelijke mobiliteit brengt voor de gemeente aanzienlijke lasten en kosten met zich mee. De inkomsten uit het parkeerbeleid kunnen hiervoor aangewend worden.
Art. 173 van de Grondwet;
Het K.B. van 15 maart 1968 betreffende categorieën van voertuigen;
Het K.B. van 1 december 1975, houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg en de opeenvolgende wijzigingen;
Het K.B. van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen;
Het M.B. van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De kredieten voor deze ontvangsten zijn voorzien op:
Bedrag: 125.000,00 euro (jaarlijks)
Volgnummer: MJP001112 - BA – Retributie op digitale parkeervergunningen
Algemene rekening: 70202000
Basisbudget
PA nummer (Orba): PA5144 - Parkeerbeleid fase 2: Digitalisering van blauwe zones
Totale budgetbedrag van het volnummer: 125.000,00 euro
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op de gemeentelijke digitale parkeervergunningen goed.
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2023 en vervangt het reglement van 22 februari 2022 terzake.
Als sluitstuk van de Blauwe Boulevard wordt er een voetgangers- en fietsersbrug gebouwd om beide oevers met elkaar te verbinden. Daartoe wordt er een selectieleidraad als eerste stap in de procedure uitgeschreven en het voorwerp van de opdracht betreft het design (D) en build (B) van een verbindings- en belevingsbrug Blauwe boulevard in Hasselt, die zowel het ontwerp, de studie en de bouw van de verbindings- en belevingsbrug omvat.
In het kader van de opdracht “Blauwe Boulevard: verbindings- en belevingsbrug” werd een selectieleidraad met nr. 2023-5373 opgesteld door GD&A advocaten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.892.561,98 excl. btw of € 3.500.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° a), b) en c);
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad voor de design and build-opdracht “Blauwe Boulevard: verbindings- en belevingsbrug”, goed. De raming bedraagt € 2.892.561,98 excl. btw of € 3.500.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op Belgisch niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van de meerjarenplanning, op algemene rekening 22400000.
In het kader van het vernieuwen en het onderhouden van de branddetectie- en brandalarminstallaties in de gebouwen van groep Hasselt, wenst stad Hasselt een raamovereenkomst af te sluiten.
In het kader van de opdracht “Aankoopcentrale Stad Hasselt - Raamovereenkomst vernieuwen en onderhouden branddetectie- en alarminstallaties” werd een bestek met nr. 2023-5359 opgesteld door dienst aankopen, in samenspraak met dienst gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 702.479,34 excl. btw of € 850.000,00 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 826.446,28 excl. btw of € 1.000.000,00 incl. 21% btw.
De opdracht heeft een looptijd van 60 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Stad Hasselt treedt op als aankoopcentrale voor Stad Hasselt, OCMW Hasselt, AGB Stadsontwikkeling Hasselt en Crematorium NV bij de gunning van de opdracht.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgaven zijn voorzien op:
Waarvan:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5359 en de raming voor de opdracht “Aankoopcentrale Stad Hasselt - Raamovereenkomst vernieuwen en onderhouden branddetectie- en alarminstallaties”, opgesteld door dienst aankopen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 702.479,34 excl. btw of € 850.000,00 incl. 21% btw. De geraamde maximale waarde voor de volledige looptijd van de raamovereenkomst bedraagt € 1.000.000,00 incl. 21% BTW.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal Stad Hasselt optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald : OCMW Hasselt, AGB Stadsontwikkeling Hasselt en Crematorium NV.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van de meerjarenplanning, op algemene rekening 21100000 en in het exploitatiebudget van budgetjaar 2024 op algemene rekening 61030000.
De stad Hasselt wil zich dus engageren om tegen 2030:
In het kader van de opdracht “Aanpassen bestaande bushaltes tot toegankelijke bushaltes” werd een bestek met nr. 2023-5352 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 109.857,50 excl. btw of € 132.927,58 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5352 en de raming voor de opdracht “Aanpassen bestaande bushaltes tot toegankelijke bushaltes”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 109.857,50 excl. btw of € 132.927,58 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De opdracht omvat de integratie van de bestaande databanken tijdsregistratie voor Stad en OCMW. Deze opdracht kadert in de verdere integratie tussen Stad en OCMW en kan enkel voorzien worden door de huidige dienstverlener, zijnde GPS, Oosterring 9 te 3600 Genk.
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze inzake "Integratie databanken GPS (tijdsregistratie) Stad & OCMW", goed.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 79.005,00 excl. btw of € 95.596,05 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
GPS staat langs hun kant in voor de huidige databanken Stad en OCMW en staat bijgevolg ook in voor de integratie van beide databanken.
Vermits GPS verantwoordelijk is voor de integratie van de door hun ontwikkelde databanken, zijn zij de enig mogelijke leverancier die in aanmerking komt voor het uitvoeren van deze opdracht. Op basis van artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen) van de wet van 17 juni 2016, stelt dienst aankopen voor om enkel prijs te vragen bij de firma GPS, Oosterring 9 te 3600 Genk. Rekening houdende met bovenstaande is een beperkt opdrachtdocument opgesteld met contractuele en administratieve bepalingen. De overige elementen zijn opgenomen in de aangeboden offerte. Beide documenten samen worden als contractueel document beschouwd.
In het kader van de opdracht “Integratie databanken GPS (tijdsregistratie) Stad & OCMW” werd de technische beschrijving (3 scenario's) besproken tussen stad Hasselt en GPS. De functionaliteiten werden gevalideerd door stad Hasselt (ICT en HR) waarbij finaal scenario 3 werd gekozen.
Bedrag raming: € 79.005,00 excl. btw of € 95.596,05 incl. 21% btw
Investering
Algemene rekening (ARK): 21100000
Beleidsbudget
Volgnummer: 'via anders budgetteren'
PA nummer (Orba): PA6336 - Integratie GPS-DB's (Stad & OCMW, excl. H5)
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 100.000,00
Borg: nee
Prijsherziening: nee
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze van de opdracht "Integratie databanken GPS (tijdsregistratie) Stad & OCMW", goed.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het investeringsbudget op algemene rekening 21100000 (volgnummer 'via anders budgetteren').
Deze opdracht vormt een eerste onderdeel van het project ‘Redesign website Hasselt.be’. Als eerste fase binnen dit bestek voorzien we het uitschrijven van een duidelijke visie op het ecosysteem van de bestaande digitale communicatiekanalen en een bijhorende contentstrategie per kanaal. Als tweede fase voorzien we een strategische oefening voor de herziening van de vorm, inhoud en structuur van de website Hasselt.be.
Met deze opdracht zoeken we een antwoord op de vraag: op welke digitale kanalen brengen we welke boodschap voor welk publiek. We bepalen zo de rol en focus van elk digitaal kanaal. Een belangrijk onderdeel hierbij is uiteraard de interactie tussen de verschillende kanalen doorheen de customer journey. In een tweede fase lichten we de rol van de website hasselt.be eruit om een herziening te doen van deze website vanuit het standpunt van de gebruiker.
Dit vertaalt zich dus, voor deze opdracht, in twee grote doelstellingen die we ook als aparte mijlpalen zien die elk hun eigen deliverables hebben. Deze mijlpalen vertalen zich in een vast gedeelte en een voorwaardelijk gedeelte:
1. Vast gedeelte: Strategie oefening voor het bepalen van de contentstrategie voor het ecosysteem van digitale communicatiekanalen.
2. Voorwaardelijk gedeelte: Strategie oefening voor het herzien van de vorm, inhoud, structuur en lay-out van de website Hasselt.be vanuit gebruikersperspectief en in lijn met de nieuwe contentstrategie en de stadsmarketingstrategie.
Voor het uitwerken van deze 2 mijlpalen wenst stad Hasselt een externe partner aan te stellen.
In het kader van de opdracht “Uitwerken contentstrategie voor het ecosysteem van digitale communicatiekanalen van stad Hasselt en vernieuwing van de website hasselt.be” werd een bestek met nr. 2023-5375 opgesteld door dienst aankopen, in samenspraak met de betrokken diensten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 99.173,55 excl. btw of € 120.000,00 incl. 21% btw.
Deze opdracht bestaat uit volgende gedeelten:
De opdracht heeft een looptijd van 8 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgaven zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5375 en de raming voor de opdracht “Uitwerken contentstrategie voor het ecosysteem van digitale communicatiekanalen van stad Hasselt en vernieuwing van de website hasselt.be”, opgesteld door dienst aankopen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 99.173,55 excl. btw of € 120.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van de meerjarenplanning, op algemene rekening 21100000.
Derden ( firma's, verenigingen, ... ) willen op domein van de stad Hasselt ( parken, natuurgebieden, ... ) voor eigen rekening een groenaanleg aanplanten en schenken aan de stad Hasselt.
Hierbij wordt gedacht aan het aanplanten bossen, individuele bomen, heesters, ...
Een dergelijke groenaanleg moet een meerwaarde bieden aan het groenstructuurplan van de stad Hasselt en zal steeds aan de technische voorschriften van de groendienst moeten voldoen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een reglement goed te keuren om dergelijke schenkingen te kunnen aanvaarden.
De groendienst zal elk kalenderjaar een lijst van schenkingen ter goedkeuring en bekrachtiging aan de gemeenteraad voorleggen.
Regelmatig zijn er firma's en of verenigingen die, o.a. met oog op het verbeteren van hun ecologische voetafdruk, graag op terreinen van de stad Hasselt voor eigen rekening een groenaanleg willen aanleggen en schenken aan de stad Hasselt.
Ieder voorstel moet leiden tot een duurzame groenaanleg en moet een meerwaarde betekenen voor het ontwikkelen van het groenstructuurplan.
Een beplantingsplan wordt op voorhand goedgekeurd door de groendienst van de stad Hasselt. Een beplantingsplan moet hiertoe voldoen aan een reeks voorschriften:
Wanneer een dergelijke groenaanleg wordt aangelegd in functie van het ontwikkelen van het groenstructuurplan levert dit o.a. een bijdrage aan het behoud en het versterken van de plaatselijke biodiversiteit.
Bij een schenking draagt de schenker een groenaanleg in volle eigendom en beheer over aan de stad. Daardoor krijgt de stad het volledige eigendomsrecht over de groenaanleg inclusief het recht op rooien indien nodig in geval openbaar belang ( zoals o.a. bepaald in het bomenplan ).
Artikel 41 §1 12° van het decreet lokaal bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Niet van toepassing.
De gemeenteraad keurt het reglement "Schenking groenaanleg aan Stad Hasselt" goed.
De groendienst zal elk kalenderjaar een lijst van schenkingen ter goedkeuring en bekrachtiging aan de gemeenteraad voorleggen.
Door de diensten leefmilieu, wijkopbouw en participatie is samen met de volkstuinders een huishoudelijk reglement opgesteld voor alle volkstuinen.
De gemeenteraad keurde op 23 juni 2015 de overeenkomst van de Tesch goed en op 24 april 2018 de overeenkomst van de Notelaar goed. Te Banneux stelt de stad Hasselt gronden ter beschikking van de vereniging de Tuinvrienden van Banneux VZW. Op 31 mei 2018 is het huishoudelijk reglement goedgekeurd voor de volkstuinen de Tesch en De Notelaar.
Het huishoudelijk reglement diende te worden geactualiseerd voor alle volkstuinen, ook voor de volkstuin van Banneux. Dit is samen door volkstuiniers en stadsdiensten gedaan. Het nieuwe huishoudelijke reglement wordt voorgelegd ter goedkeuring.
Roel Hendrickx of diens plaatsvervanger Geert Vande Kerkhof zullen vanuit de Groendienst als contactpersonen/begeleidend deskundigen optreden voor de VZW's "De tuinvrienden van Banneux" en "De tuinvrienden van Hasselt".
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Door middel van drie "oogstmomenten" is een nieuw huishoudelijk reglement geschreven door de volkstuinders en stadsdiensten. Volgende hoofdzaken zijn gewijzigd:
De oogstmomenten hebben de sociale cohesie en dialoog tussen tuiniers onderling en ook met de besturen verbeterd.
Geen financiële impact.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor de volkstuinen De Tesch, De Notelaar en Banneux goed.
De gemeenteraad keurt goed dat Roel Hendrickx of diens plaatsvervanger Geert Vande Kerkhof vanuit de Groendienst fungeren als contactpersonen/begeleidend deskundigen voor de vzw's 'De tuinvrienden van Banneux' en 'De tuinvrienden van Hasselt'. Zij zullen zonodig overlegmomenten inlassen en/of eraan deelnemen.
"Alles straalt luxe uit, toch raken de duurste penthouses van Hasselt niet verkocht", titelde HBVL op 22 maart 2023. Luxeappartementen die niet verkocht raken, terwijl zoveel mensen – jongeren, alleenstaanden, ouderen met een laag pensioen – op zoek zijn naar een betaalbare woning. Het blijft pijnlijk. Des te meer omdat er voor de Blauwe Boulevard verlegclausules gestemd werden om de zogenaamde ‘sociale last’ af te kopen (gemeenteraad van 23 juni 2020, agendapunt 2020_GR_00128 Blauwe Boulevard).
"Door woningen te mixen, komen mensen uit verschillende sociale klassen elkaar tegen, en dat kan een hefboom zijn", vertelde schepen Schepers aan HBVL (van 6 juli 2020). "Het klopt dat de Blauwe Boulevard op dat vlak een te monotoon verhaal geworden is. Vanaf nu is dat dan ook een van onze speerpunten. In een bestaand project zoals Quartier Bleu is er niet veel beweegruimte meer, maar dergelijke bouwprojecten, zonder mix met sociale woningen, zouden nu geen vergunning meer krijgen", aldus de schepen.
Dat zijn duidelijke woorden. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik zopas de plannen voor het Oud Gerechtshof las. Sinds maart loopt daar een openbaar onderzoek over. In de verantwoordingsnota staat dat evenwel dat er een ‘bewuste keuze’ gemaakt zou zijn om geen betaalbare woningen te realiseren onder de 57 voorziene wooneenheden. Er zal een nader te bepalen aandeel sociale woonentiteiten gerealiseerd worden op een ander terrein, aldus punt 4.6.6 van de nota, dat vervolgens afsluit met de zin dat alles in het werk is gesteld om te voldoen aan de aandachtspunten van de stad Hasselt, het stadsatelier en de betrokken wettelijke adviesinstanties.
Mijn vragen:
1. Hoe vaak zijn betaalbare en sociale woningen al ‘verlegd’ geweest bij bouwprojecten in Hasselt over de laatste 10 jaar?
2. Hoe staat het met die ‘verleggingen’? Welke verleggingen horen bij welk project en welke zijn er nooit gekomen?
Bij de vele weken aan de straaten en pleinen in onze binnenstad blijven de mogelijkheden om nieuwe bomen te planten nog te vaak onbenut. Ik denk bijvoorbeeld aan de werken net voor het Begijnhof. Of aan de werken op het Molenpoortplein. Of aan de Grote Markt. Bomen zijn het perfect middel om de temperatuur te meten dalen in een stad. Ze geven ook een fijne sfeer tussen al het steen.
Aansluitend bij het bovenstaand, valt het mij ook op dat klinkers en kasseien in de regel ingevoegd worden met waterondoorlaatbaar cement. Zo wat alle nieuwe straten in het centrum zijn op die manier aangelegd. Voor zo ver ik het begrepen heb, is het toch veel beter om zoveel mogelijk water rechtstreeks in de ondergrond te laten doordringen, in plaats van alles af te leiden naar rioleringen.
Mijn vraag: kan de schepen wat meer toelichting geven over het groen-en waterbeleid van de stad?