De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur n.a.v. een ingediende klacht.
De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023 goed.
De mail van Fluvius Limburg van 24 juli 2023.
De gemeenteraad keurde op 28 februari 2023 het voorstel tot oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim goed. Ze wordt verzocht kennis te nemen van de notariële akten terzake.
De gemeenteraad neemt kennis van de notariële akten van:
- de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Limburg van 29 juni 2023
- de oprichtingsakte van de DV s-Lim van 30 juni 2023
- de vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden Fluvius Limburg en dossier s-Lim van 7 juli 2023
De vraag van Cipal DV om ook vanuit stad Hasselt een afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde aan te stellen voor de algemene vergadering van Cipal DV. Voor het OCMW is deze afvaardiging in orde.
Stad Hasselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De gemeenteraad kan een afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde aanduiden.
Artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 35 van de statuten van Cipal.
De kandidaten voor de algemene vergadering moeten lid zijn van de gemeenteraad.
Geen financiële gevolgen.
De gemeenteraad keurt, na geheime stemming, de aanstelling van de heer Philip Dehollogne, als afgevaardigde van stad Hasselt en de heer Bart Moors, als plaatsvervangend afgevaardigde van stad Hasselt, in de algemene vergadering van Cipal DV, goed.
De uitnodiging van Cipal van 14 juli 2023 voor de algemene vergadering van 12 oktober 2023.
Stad Hasselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 september 2023 waarbij de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors respectievelijk aangesteld werden als afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Cipal.
Artikel 15 en 15bis van de statuten van Cipal.
Deze algemene vergadering zal digitaal doorgaan.
Geen financiële gevolgen.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal op 12 oktober 2023 goed, op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota's.
De gemeenteraad verleent aan de heer Philip Dehollogne en de heer Bart Moors mandaat om aan alle beraadslagingen en stemmingen met betrekking tot de dagorde deel te nemen, alle akten, stukken, notulen en aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige hiervoor te doen.
De aanstelling van de afgevaardigden en het toegekende mandaat blijven behouden in geval van verdaging van deze algemene vergadering met dezelfde agenda.
Op het goedkeuringsproces op niveau van Fluvius, de opdrachthoudende verenigingen (OV) en de gemeenten als aandeelhouders van de OV's werd toegelicht dat Fluvius samen met Telenet een partnerschap is aangegaan om het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen zodat op basis van de glasvezelnetwerken snel internet tot bij elke eindgebruiker in Vlaanderen kan worden gebracht.
Hiervoor hebben ze de onafhankelijke vereniging "Wyre" opgericht, onder de welke ze hun vaste netwerkinfrastructuur gecentraliseerd hebben. Dit brengt met zich mee dat de Fluvius Net-diensten met ingang van 1 juli 2023 worden aangeboden via Wyre aan de geldende voorwaarden.
Op het goedkeuringsproces op niveau van Fluvius, de opdrachthoudende verenigingen (OV) en de gemeenten als aandeelhouders van de OV's werd toegelicht dat Fluvius samen met Telenet een partnerschap is aangegaan om het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen zodat op basis van de glasvezelnetwerken snel internet tot bij elke eindgebruiker in Vlaanderen kan worden gebracht.
Hiervoor hebben ze de onafhankelijke vereniging "Wyre" opgericht, onder de welke ze hun vaste netwerkinfrastructuur gecentraliseerd hebben. Dit brengt met zich mee dat de Fluvius Net-diensten met ingang van 1 juli 2023 worden aangeboden via Wyre aan de geldende voorwaarden.
Fluvius en Wyre voorzien zodoende de nodige continuïteit van de Fluvius Net dienstverlening zonder dat dit enige invloed heeft op de huidige dienstverlening.
NVT
De gemeenteraad neemt kennis van de overdracht van de Fluvius Net diensten naar Wyre.
Naar aanleiding van de vraag om vele aanpassingen aan de RPR, de samenvoeging van stad en OCMW Hasselt, de fusie tussen Hasselt en Kortessem en het nieuwe Vlaamse besluit over de rechtspositieregeling, wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de RPR op ons lokale niveau.
Het doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW, dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn en waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen, met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
De grote delen van de RPR zijn:
- de loopbaan,
- verloning en
- verloven en afwezigheden.
In deze eerste fase hebben we omwille van de harmonisering tussen stad en OCMW, het artikel over de graadnamen, de vakantie en de feestdagen aangepast. De aanpassingen vormen ook een aanloop voor de samenvoeging van de RPR'en in het kader van de fusie met Kortessem.
Later volgen de andere delen.
Op grond van artikel 186 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB), moet de gemeenteraad de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vaststellen.
De gemeenteraad moet zich daarbij houden aan het kader dat voorzien is door de Vlaamse Regering.
Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden vastgesteld waaraan de rechtspositieregeling moet voldoen. Dit Vlaams besluit vervangt de vorige versie uit 2007.
Het nieuwe Vlaamse besluit is beknopter en laat veel meer vrijheid aan de lokale besturen om de rechtspositieregeling (RPR) vorm te geven.
Ons doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van stad en OCMW dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn, waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen en met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
Er wordt voorzien in een totaalrenovatie van de verschillende delen van de RPR, zijnde:
1.Loopbaan
2.Verloning
3.Verloven en afwezigheden
4.Overgangsbepalingen
Daartoe werden verschillende werkgroepen opgericht die met de verschillende delen aan de slag gaan.
Het plan is om de RPR stuk voor stuk te vernieuwen.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen in de RPR, verwijzen we graag naar de wijzigingen zoals opgesomd in bijlage of naar het bijgevoegde RPR ontwerp waarin de wijzigingen in het blauw worden aangeduid.
Artikel 186 Decreet Lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen goed aan de graadnamen, de vakantie en de feestdagen uit de gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2009, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling, en latere wijzigingen, zoals opgenomen in bijlage.
Afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheden bezorgd.
Dit besluit wordt voorgelegd op vraag van de lokale politie LRH in het kader van het globaal veiligheidsplan van het evenement Pukkelpop 2023.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
Vanaf donderdag 17 augustus 2023 tot en met maandag 21 augustus 2023 zal het jaarlijkse Pukkelpop festival plaatsvinden op het grondgebied van de stad Hasselt.
Om het goede verloop van het muziekfestival Pukkelpop en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het festivalgebeuren te verzekeren, is het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van drones en /of besturingssystemen te kunnen vermijden in de omgeving van het festivalgebeuren.
De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad heeft de nodige afspraken gemaakt met de federale politie om detectie en onderschepping van drones tijdens het evenement mogelijk te maken. Ter ondersteuning van deze maatregel vraagt de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad om een politieverordening te nemen waarbij het bezit in de perimeter van het evenement verboden is.
Zo wordt bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement Pukkelpop 2023, en dit gedurende de volledige duur van het evenement, verboden. Deze maatregel dient genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
De perimeter bevat op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen: Hasseltse Beverzakstraat - Bokrijkseweg - Zavelvennestraat - Kiewitstraat - Banneuxstraat - Paalsteenstraat - Vilstraat - Blookstraat - Nieuwstraat - Hoogheide - Langvennestraat - Paalsteenstraat - Ranonkelstraat - Slangbeekweg - Ranonkelstraat - Kempische Steenweg. De voornoemde openbare wegen maken deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing is.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, 56 §1 en 63;
Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening genomen door het college van burgemeester en schepenen op 10 augustus 2023, 2023_CBS_0356 politieverordening die het bezit van drones (RPA – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbiedt binnen de volgende periode:
Dit verbod geldt niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevat op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend door de volgende openbare wegen: Hasseltse Beverzakstraat - Bokrijkseweg - Zavelvennestraat - Kiewitstraat - Banneuxstraat - Paalsteenstraat - Vilstraat - Blookstraat - Nieuwstraat - Hoogheide - Langvennestraat - Paalsteenstraat - Ranonkelstraat - Slangbeekweg - Ranonkelstraat - Kempische Steenweg. De voornoemde openbare wegen maken deel uit van de perimeter waarop het verbod van toepassing is.
De Hasseltse Jeneverfeesten vinden jaarlijks plaats in oktober.
Dit evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan, jong en oud, en gaat onvermijdelijk gepaard met overlast en wanorde. De verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein. Hiervoor is het noodzakelijk maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan en de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier te laten plaatsvinden.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
Om het goede verloop van het evenement jeneverfeesten 2023 en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het evenement te verzekeren, is het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van dergelijke luchtvaartuigen te kunnen vermijden in de omgeving van het evenement.
Zo wordt bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement jeneverfeesten 2023, en dit gedurende de volledige duur van het evenement, verboden. Deze maatregel dient genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, 56 §1 en 63;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de politieverordening goed die het bezit van drones (RPA – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbiedt binnen de volgende periode:
Dit verbod geldt niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevat op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend binnen de Kleine Ring (binnen- en buitenzijde) inclusief het volledige Kolonel Dusartplein.
De Hasseltse Jeneverfeesten vinden jaarlijks in oktober plaats.
Dit evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan, jong en oud, en gaat onvermijdelijk gepaard met de consumptie van alcoholische dranken. Vorige jaren is gebleken dat dit leidt tot dronkenschap op openbare plaatsen met overlast, wanorde en agressie tot gevolg. Ook het in bezit hebben van glazen recipiënten, al dan niet met alcoholhoudende drank, betekent vaak een gevaar voor de openbare veiligheid.
De verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein. Hiervoor is het noodzakelijk maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan en de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier te laten plaatsvinden.
De Hasseltse jeneverfeesten vinden dit jaar plaats op zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2023.
Op 8 september 2023 ontving de burgemeester een advies van Politie LRH waaruit blijkt dat uit de risicoanalyse van voornoemd event een gevaar voor de openbare orde dreigt.
De Hasseltse jeneverfeesten worden jaarlijks veelvuldig bijgewoond, ook door kinderen en jongeren, zowel meerder- als minderjarig. Er wordt steeds overdadig alcohol geconsumeerd. Gezien het laagdrempelige aanbod van alcoholhoudende dranken kan dit mede inbreuken vergemakkelijken op de wet van 24 januari 1977 – Wet betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, met name artikel 6 §6 verkoop van alcoholhoudende dranken aan min-zestienjarigen en sterke dranken aan min-achttienjarigen.
Vaststellingen tijdens voorgaande edities leren dat het laagdrempelige aanbod ook een katalysator is voor feiten van dronkenschap op openbare plaatsen en het daarbij horende schandaal en wanorde dat veroorzaakt wordt (zoals omschreven in de besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap van 14 november 1939, Art.1 §1 en §2), evenals agressie geïnduceerd door overmatig drankgebruik.
Tijdens voorgaande edities is eveneens gebleken dat bezoekers vaak zelf meegebrachte alcoholhoudende dranken nuttigen op openbaar domein. Het in bezit hebben van glazen recipiënten betekende meermaals een gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten als potentieel wapen kunnen gebruikt worden. Zowel lege flessen als de glasscherven ervan afkomstig op de rijbaan en trottoirs leiden regelmatig tot ongevallen en de daarbij horende kwetsuren.
De aanwezigheid van flessen, glazen en glasscherven op locaties waar heel veel mensen bijeenkomen en waar alcohol wordt geconsumeerd brengt ontegensprekelijk een veiligheidsrisico met zich mee. Mensen kunnen zich niet alleen verwonden aan scherven die op de grond liggen maar glas kan, in welke vorm dan ook, in het ergste geval ook als wapen worden gebruikt bij vechtpartijen.
Ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid, is een verbod op, respectievelijk, het gebruik van glazen recipiënten, ongeacht hun inhoud, in de gehele binnenstad, noodzakelijk, evenals een verbod op andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten. Op die manier is politie in de mogelijkheid om in te grijpen van zodra de openbare orde in gevaar dreigt te komen door de aanwezigheid van glas en alcohol. Een dergelijke maatregel met een preventieve finaliteit viseert daarenboven niet de handelszaken en is specifiek gericht naar risicogroepen ter vrijwaring van de materiële openbare orde.
Gelet op de locatie van de Hasseltse jeneverfeesten in de binnenstad, is het verbod nodig op het openbaar domein binnen en op de Kleine Ring, inclusief het volledige Kolonel Dusartplein.
Ten slotte is ook een verbod op het voeren van handel op het openbaar domein noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens de Hasseltse jeneverfeesten te kunnen waarborgen. Standjes zijn enkel toegestaan indien voorafgaand een toelating van het college van burgemeester en schepenen verkregen werd. Op die manier kunnen de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier georganiseerd worden.
De politieverordening is van toepassing tijdens de Hasseltse jeneverfeesten, zijnde op zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2023 vanaf 8.00 uur en tot 24.00 uur. Volgende maatregelen worden opgelegd:
De verboden zijn geldig op het openbaar domein in de binnenstad, met inbegrip van de Kleine Ring en het volledige Kolonel Dusartplein, waar de Hasseltse jeneverfeesten plaatsvinden. Het in bezit hebben of voorhanden zijn van glazen recipiënten en alcoholhoudende dranken betekent immers een acuut en ernstig gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten enerzijds als potentieel wapen kunnen gebruikt worden en anderzijds openbaar dronkenschap in de hand werken. Het aanwezig zijn van extra handelsstandjes in de binnenstad, zonder dat de veiligheidsdiensten hiervan ingelicht zijn, betekent eveneens een acuut en ernstig gevaar voor de openbare orde, aangezien op die manier de veiligheid bij drukte niet gegarandeerd kan worden.
De politieverordening wordt heden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, 56 §1 en 63;
Artikelen 119 en 135, § 2 Nieuwe Gemeentewet;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde politieverordening met betrekking tot een verbod op het gebruik van glazen recipiënten, al dan niet met alcoholhoudende dranken, andere recipiënten met alcoholhoudende dranken en het voeren van handel, op het openbaar domein, tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten 2023, goed.
De raad van bestuur van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt heeft op 20 juni 2022 de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 vastgesteld met de volgende saldi:
Op 27 juni 2023 werd door de gemeenteraad een gunstig advies bij de jaarrekening van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt verleend.
De jaarrekening werd gepubliceerd op de webtoepassing van de stad. Het AGB Stadsontwikkeling Hasselt bracht de toezichthoudende overheid op de hoogte van deze publicatie op 24 mei 2023 en bezorgde de digitale rapportering op 24 mei 2023.
De gouverneur van Limburg keurde de jaarrekening over financiële boekjaar 2022 van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt goed. De Raad van Bestuur nam kennis van deze goedkeuring op 26 september 2023.
Conform artikel 235 §4, 3de lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur kan er pas kwijting verleend worden aan de bestuurders ná goedkeuring van de rekeningen door de gouverneur van de provincie Limburg. In toepassing van artikel 332, §1, derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur wordt deze beslissing ook overgemaakt aan de gemeenteraad van de stad Hasselt.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en haar latere wijzigingen, inzonderheid artikels 235 (§4, 3°) 243, 262, 286 (§1, 3°), 287, 332 (§1, 3°) en 577.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en in het bijzonder artikel 241, artikel 243, artikel 260, eerste lid en artikel 262;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en in het bijzonder de artikelen 30 tot en met 45;
Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en in het bijzonder de artikelen 5 tot en met 8 en 11 tot en met 13;
Gecoördineerde statuten, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 28 januari 2020 en door de gemeenteraad op 28 april 2020;
Beheersovereenkomst 2019-2025 tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt en de stad Hasselt, goedgekeurd bij besluit van de Raad van Bestuur van 12 juni 2019 en bij gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2019.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt voor het financiële boekjaar 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening (boekjaar 2022) van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 18 januari 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV 2022168500 ingediend bij de stad door LAPIS en ANTONISSEN PROJECT MANAGEMENT betreffende het verkavelen van gronden in 5 loten (2 voor bebouwing, projectzone hoevegebouw, aanleg groengebied en nutscabine), het slopen van bestaande constructies, het kappen van bomen, het rooien van een bos en het verleggen van sentier 72 voor project "Kuringen park” te Grote Baan 100, HASSELT - afdeling 13 sectie D nrs. 180D, 185B, 185C, 195V, 199C, 199D, 205C en 207F.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat ondermeer het wijzigen van sentier nr. 72 in de Atlas van de Buurtwegen van Kuringen, ter plekken een publieksrechtelijke erfdienstbaarheid van 1.16 meter breed. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke verlegging in. Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld.
De plannen die betrekking hebben op gemeentelijke rooilijnen werden opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen (Geotec) op datum van 2 november 2022, nl.
De getroffen of betrokken kadastrale percelen en onroerende goederen zijn gedefinieerd als HASSELT - afdeling 13 sectie D nrs. 180D, 185B, 205C en 207F.
Het schattingsverslag van de waardevermindering/waardevermeerdering van landmeter-expert Bart Severi van Geowijzer, aangesteld door stad Hasselt via raamcontract, met referentienummer 2023HA11 opgesteld d.d. 27 februari 2023, wordt als integraal deel van de plannen aanschouwd.
Het voorliggend rooilijnplan geeft verdere uitvoering aan artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 28 april 2023 tot en met 27 mei 2023. Er werd één bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift handelt niet over de voorliggende gedeeltelijke afschaffing van buurtweg (sentier) nr. 72 (gelegen ten oosten van de projectsite) maar over een erfdienstbaarheid tussen huisnrs. 100 en 102 (ten westen van de projectsite).
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening;
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening;
Het omgevingsdecreet;
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke verlegging van buurtweg (sentier) 72 in de Atlas van de Buurtwegen van Kuringen, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen (Geotec) op datum van 2 november 2022, in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer 2078-VVO2023/0002 - OMV_2022168500, goed.
De gemeenteraad keurt het schattingsverslag van waardevermeerdering/waardevermindering van landmeter-expert Bart Severi d.d. 27 februari 2023, goed.
De rooilijnen van een deel van de buurtweg nr. 72 in de Atlas van de Buurtwegen van Kuringen, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. Het segment afgebakend met lijnsegmenten 24-27-29-31 en 25-26-28-32-30-16-15 (rode opvulling) zal afgeschaft worden. Het nieuwe traject wordt afgebakend met rooilijnen gedefinieerd door lijnsegmenten 23-22-21-20-19-18-17 en 4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14 (gele opvulling).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:
(1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer 2078-VVO2023/0002 - OMV_2022168500, op 18 januari 2023 ingediend bij de stad, voor het verkavelen van gronden in 5 loten (2 voor bebouwing, projectzone hoevegebouw, aanleg groengebied en nutscabine), het slopen van bestaande constructies, het kappen van bomen, het rooien van een bos en het verleggen van Sentier 72 voor project "Kuringen Park" te Grote Baan 100, HASSELT - afdeling 13 sectie D nrs. 180D, 185B, 185C, 195V, 199C, 199D, 205C en 207F, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;
(2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
Op 31 mei 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV 2023074939 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen door Fluvius voor de plaatsing van een betonnen prefab elektriciteitscabine. De elektriciteitscabine wordt geplaatst om tegemoet te komen aan de spanningsklachten in de omgeving.
In de omgeving werden verschillende locaties onderzocht. Uiteindelijk werd er gekozen om de cabine te plaatsen op het parkje in de Kerkstraat. Dit parkje behoort tot het openbaar domein. In het dossier werd dan ook een rooilijnplan opgenomen om een gedeelte van het parkje met een oppervlakte van 30.5 m² (5.00 m x 6.10 m) te onttrekken uit het openbaar domein.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 05/07/2023 tot en met 03/08/2023. Er werden geen bezwaren ingediend.
Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Door de verhoogde vraag naar elektriciteit (laadpalen elektische voertuigen, warmtepompen, zonnepanelen,...) dienen er bijkomende elektricteitscabines geplaatst te worden. In eerste instantie worden bijkomende cabines geplaatst in de omgeving met spanningsklachten. Bij nieuwe verkavelingen en grote projecten worden de cabines geïntegreerd in het project.
Het perceel wordt uit het openbaar domein onttrokken. De dienst grondbeleid zal vervolgens het lot verkopen aan Fluvius, deze beslissing maakt deel uit van een ander gemeenteraadsbesluit "verkoop van een onroerend goed aan Fluvius".
Adviesvraag aanvraag tot omgevingsvergunning – advies grondbeleid
gelegen op volgende locatie en percelen:
voor de stedenbouwkundige handelingen: Kerkstraat, HASSELT, 16e Afdeling, Sectie A, openbaar domein
waarvan dit perceel, na goedkeuring door de gemeenteraad, zal worden onttrokken (volgens het
opmetingsplan “dossier 13096J01”, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, opgemaakt door
Studiebureau Orison op datum van 27 februari 2023.) Dit voor het plaatsen van een elektriciteitscabine voor
het opvangen van capaciteitsklachten. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71054-10146,
en gereserveerd perceelnummer 71054 A 1798 A P0000.
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de
elektriciteitscabine, zal enerzijds de maximale groenintegratie in de omgeving, zijnde een groene
omsluitingshaag en het behoud van de bestaande bomen, en anderzijds een afstand van minstens
1,5m van de rijbaan als voorwaarde worden opgenomen.
Voor de verkoop van onroerend goed aan de Kerkstraat in functie van het plaatsen van deze
elektriciteitscabine is een dossier lopende bij dienst Grondbeleid met het volgend
referentienummer ‘2023_29_EM_Cabine Fluvius_Kerkstraat’.
omschrijving advies:
PLaatsen van een elektriciteitscabine in de omgeving van de Kerkstraat.
De groendienst heeft geen bezwaar. Wel dient men rekening te houden met de bestaande bomen.
voorwaarden:
Bij het uitvoeren van werken mogen de te behouden bomen niet beschadigd worden. Er dient voldoende afstand bewaard te worden tot de kronen (min. 5 m). Er mogen geen materialen onder de kronen gestapeld worden en de bodem onder de kronen mag niet verdicht, noch opgehoogd worden.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan d.d. 21.06.2023 (referentie 13096 J01 plannr 2.1) goed met betrekking van de onttrekking van een lot uit het openbaar domein met een oppervlakte van 30.5 m².
In het bestuursakkoord 2019-2024 ‘Groot(s) op mensenmaat’ formuleerde het Hasselts stadsbestuur de ambitie om voorloper te willen zijn in “‘anders wonen’”, “in nieuwe en duurzame woonvormen”. Het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen de Thonissenlaan en de Dr. Willemsstraat en voorheen gekend als administratief centrum van de stadsdiensten en kantoor voor lokale politie, werd daarbij expliciet opgenomen als de toekomstige locatie voor “een belangrijk referentieproject aangaande nieuwe en duurzame woonvormen”. Daarbij worden een “efficiënt ruimtegebruik”, de “integratie van voldoende groene ruimte” en stimuleren van “sociale cohesie” als expliciete doelstellingen beoogd. (zie o.a. punten 505 en 506 uit bestuursakkoord Hasselt 2019-2024 ‘Groot(s) op mensenmaat’).
Intussen werd een uitgebreide ruimtelijke visie ontwikkeld voor het Willemskwartier, waarbinnen het Dr. Willemsgebouw, gelegen tussen Thonissenlaan en Dr. Willemsstraat (afdeling 1, sectie H, nr. H1188 K), een centrale rol opneemt. Deze werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2022. Daarmee besliste het college van burgemeester en schepenen om aan het Dr. Willemsgebouw, naast een (reguliere) woonfunctie, ook een aantal andere functies te geven. De Stad Hasselt wenst daarom het Dr. Willemsgebouw te verkopen en in het kader hiervan een aantal welomschreven elementen te laten realiseren / renoveren (naargelang het geval), welke op een later tijdstip terug aan de Stad Hasselt moeten worden overgedragen. Het toekomstig gebouw zal, naast een hoog aandeel aan woonfuncties (waaronder een aanzienlijk deel betaalbaar wonen: zie hierover verder in deze selectieleidraad), ook ruimte moeten bieden voor een aantal andere functies zoals mobiliteit en een levendige plint. In het kader hiervan moet de koper ook rekening houden met het volgende:
De Stad Hasselt wenst de gevel en achterliggende structuren van het huidig Dr. Willemsgebouw aan de kant van de Thonissenlaan maximaal te behouden. Het Dr. Willemsgebouw is als één van de weinige historische panden uit de binnenstad namelijk een architecturale landmark. Wat betreft de gevel en achterliggende structuren van het Dr. Willemsgebouw die aan de kant van de Dr. Willemsstraat zijn gelegen, kunnen zij door de koper, indien hij dat wenst, eventueel worden gesloopt en in aangepaste vorm worden heropgebouwd maar dan moeten daarbij de contouren van het bestaande volume grotendeels behouden blijven.
De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van duurzaamheid en klimaatneutraliteit (CO2 -neutraal).
De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat het hele project dat zal gerealiseerd worden binnen het kader van deze aankoop tevens een toonbeeld moet zijn op het vlak van architecturale kwaliteit.
Met het oog hierop worden, naast de aankoop onder voorwaarden, met de koper afspraken gemaakt over de realisatie / renovatie van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw, waarbij de koper in het bijzonder, geheel op eigen kosten en risico, zal instaan voor het ontwerp, de werken en de financiering die zijn vereist om deze elementen te realiseren / renoveren (naargelang het geval). Daarnaast zullen er met de koper ook afspraken worden gemaakt over de wederoverdracht van verschillende van deze elementen aan de Stad Hasselt na hun realisatie / renovatie.
In het kader van deze opdracht zal de koper dienen in te staan voor:
De aankoop van het volledige Dr. Willemsgebouw, zoals aangeduid op de plannen opgenomen in vermelde studie van PTA architecten (Bijlage D), en in de staat waarin het zich momenteel bevindt, tegen een minimale prijs die zal worden vermeld in de gunningsleidraad, volledig en zonder enig voorbehoud aan de Stad Hasselt te betalen. De koper neemt ingevolge deze aankoop alle eigenaarsverplichtingen die momenteel op het Dr. Willemsgebouw rusten integraal over.
De totaalrenovatie van het Dr. Willemsgebouw, waarbij wordt ingezet op het maximaal behoud van het gebouw aan de Thonissenlaan, evenals op duurzaamheid en klimaatneutraliteit (CO2-neutraal) en architecturale kwaliteit en waarbij de volgende functies binnen dit gebouw worden gerealiseerd: Een aanzienlijke residentiële functie, onverminderd de verschillende binnen deze opdracht vereiste elementen die na realisatie / renovatie terug (kosteloos) aan de Stad Hasselt moeten worden overgedragen (zie verder). Een levendige plint die bijdraagt aan de dynamiek en het karakter van de straat.
Behoud en opwaardering van een aanzienlijk deel van de groene ruimte in het hart van het gebouw.
Creëren van een doorsteek in de constructie tussen Thonissenlaan en Dr. Willemsstraat. Deze doorsteek moet openbaar toegankelijk zijn en moet vlotte doorgang bieden aan fietsers en voetgangers. Er wordt aangedrongen op een onderhoudsvriendelijk ontwerp.
De Stad Hasselt wil van het Dr. Willemsgebouw een pilootproject maken voor kleine stedelijke woonvormen en betaalbaar wonen opdat er een aanbod kan worden gecreëerd dat inspeelt op de noden van starters en singles.
De Stad Hasselt is ervan overtuigd dat de specifieke ruimtelijke karakteristieken van het Dr. Willemsgebouw de ontwerpers moet uitdagen om op deze locatie nieuwe concepten inzake klein stedelijk wonen te realiseren. Deze moeten toelaten om meer waarde te creëren met minder grondbeslag, wat een positief effect moet hebben op de verkoopprijs.
Betaalbaar wonen. De Stad Hasselt heeft de uitdrukkelijke ambitie om binnen het Dr. Willemsgebouw een aanzienlijk aandeel betaalbare woningen te realiseren. Daarbij wordt expliciet gemikt op innovatieve woonvormen en alternatieve financieringsvormen. Het AGB Stadsontwikkeling kan een actieve rol opnemen bij de invulling van deze opdracht.
De (aantrekking van enige) financiering die nodig is om het Dr. Willemsgebouw te kunnen aankopen en alle hierboven vermelde zaken te kunnen uitvoeren / realiseren.
Het projectgebied heeft een grondoppervlakte van 3.505m² en is gelegen aan de Thonissenlaan, zoals aangeduid op de plannen die zijn opgenomen in Bijlage D bij deze selectieleidraad.
Het stadsbestuur kiest ervoor om de ambities met betrekking tot het Dr. Willemsgebouw waar te maken vanuit een regisseursrol en door het voeren van een actief grondbeleid en gebouwenbeheer. In die optiek wil het stadsbestuur het Dr. Willemsgebouw verkopen maar dit niet zonder de vooropgestelde visie te verankeren en concretiseren. Dit laatste door de realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw in deze gunning in te schrijven. Gelet op het feit dat er met het oog op de realisatie van het beoogde programma ook een aanzienlijke ontwerpcomponent is binnen deze opdracht is overeenkomstig de Overheidsopdrachtenwet het gebruik van de mededingingsprocedure met onderhandeling toegelaten en wenselijk.
Gelet op het geheel van deze inhoudelijke ambities dringt een actualisering van de waarde van het pand zich op (MJP006515). Het bestaande schattingsverslag dateert immers al van mei 2018. Bijkomend ging dit schattingsverslag uit vorige legislatuur uit van een maximalisering van ontwikkelingspotentieel, wat niet strookt met de ruimtelijke visie die het stadsbestuur formuleerde. Tot slot impliceert de keuze om de ambities van betaalbaar wonen te realiseren volgens het Hasselts woonmodel dat de prijs mede zal worden bepaald door materiaalprijzen die erg fluctueren. Omwille van deze context kiest het stadsbestuur ervoor om in het kader van de gunningsleidraad een nieuwe waardering van het Dr. Willemsgebouw te laten uitvoeren. Door deze waardering pas bij start van gunningsfase uit te voeren kan maximaal worden rekening gehouden met fluctuerende bouwindices.
In latere gunningsfase zullen ook volgende kosten worden voorzien: kosten schattingsverslag, vergoedingen externe juryleden gunningsfase en rekenvergoeding voor de 2 niet-winnende partijen uit gunningsfase.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (hierna: Overheidsopdrachtenwet).
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren (hierna: KB Plaatsing).
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten (Hierna: KB AUR).
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies (hierna: Rechtsbeschermingswet).
Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.
Koninklijk besluit van 13 juli 2014 betreffende de energie-efficiëntie-eisen in het kader van bepaalde overheidsopdrachten betreffende de verwerving van producten, diensten en gebouwen.
Wet van 20 maart 1991 houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken.
Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van den titel en van het beroep van architect.
De partijen zullen hun verplichtingen in het kader van onderhavige overeenkomst uitvoeren in overeenstemming met alle wettelijke verplichtingen waaronder, doch niet beperkt tot, de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, alsook de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Verder alle niet vernoemde en toepasbare normen die van kracht zijn tien kalenderdagen voor de datum van indiening van de offerte.
Geen financiële informatie beschikbaar
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad voor opdracht tot aankoop van het Dr. Willemsgebouw met de plicht tot realisatie / renovatie, financiering en wederoverdracht van een aantal welomschreven elementen in het Dr. Willemsgebouw goed.
Tussen de Hefveldstraat en de Oude Luikerbaan, parallel aan de Ijzerweg, is er reeds lange tijd een parking en fietspad voorzien, op grond van Infrabel.
De parking bevindt zich onder de overbrugde spoorlijnen, het fietspad is vrijliggend. Beide zijn in beheer van de Stad Hasselt maar liggen in het openbaar domein dat toebehoort aan Infrabel.
Gezien Infrabel het gedeelte openbaar domein gelegen tussen de Hefveldstraat en de Oude Luikerbaan niet kan verkopen omdat er een actieve spoorlijn via brugconstructie loopt, is het alternatief om voor het aldaar gelegen fietspad en parking in beheer van Stad Hasselt een toelating tot bezetting af te sluiten.
Via deze weg wordt dan ook bijgevoegde bezettingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Deze "toelating tot precaire bezetting van een goed van het openbaar domein van Infrabel" wordt afgesloten voor onbepaalde duur, tegen een jaarlijkse vergoeding van € 4.040,00 (jaarlijks te indexeren volgens consumptie index). De overeenkomst treedt in werking op 01/10/2023.
Tevens worden met de overeenkomst de volgende doelstelling van het Bestuursakkoord gerealiseerd:
247. We ontsluiten alle deelgemeenten zoveel mogelijk met slimme, comfortabele en veilige fietspaden.
298. Het functionele fietsroutenetwerk moet meer en meer ontvlochten worden van het autoverkeer. We richten het stedelijk fietsroutenetwerk maximaal in met veilige, hoogwaardige en snelle fietsroutes.
299. Onze stad moet van oost naar west en van noord naar zuid makkelijk, snel en veilig te doorkruisen zijn met de fiets. We bakenen deze bewegingen af in tijd en ruimte, zodat er geen conflicten zijn met voetgangers en andere weggebruikers.
315. Het ruimtelijk beleid moet afgestemd zijn op een duurzame parkeerstrategie, waarin we doelgroepparkeren strak en helder organiseren.
De bezetting geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Bezettingsvergoeding (= uitgave)
MJP001157 -- BA - Overige huur, huurlasten en andere vergoedingen
Jaarlijkse vergoeding = € 4.040,00 (6965m² x € 0,58/m²), Infrabel hanteert jaarlijks een vaste prijslijst €/m², voor 2023 is dit € 0,58/m² (gestegen van € 0,20/m² in 2021). Doch ligt deze eenheidsprijs nog steeds lager dan de gemiddelde eenheidsprijs venale waarde voor dergelijke locaties.
Vergoeding jaarlijks te indexeren volgens consumptie index.
De overeenkomst treedt in werking op 01/10/2023.
De gemeenteraad keurt bijgevoegde bezettingsovereenkomst met Infrabel voor het openbaar domein gelegen tussen de Hefveldstraat - Oude Luikerbaan, goed.
Huidige transactie gebeurt om reden van openbaar nut, namelijk met het oog op het beheer van het daar gelegen fietspad en parking op het grondgebied van de stad Hasselt.
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur, tegen een jaarlijkse vergoeding van € 4.040,00 (jaarlijks te indexeren volgens consumptie index). De overeenkomst treedt in werking op 01/10/2023.
Aanvraag van FUTURN K1 NV ontvangen op dienst Stadsontwikkeling/Grondbeleid op 13 juli 2023 om een machtiging tot verkoop te verkrijgen voor verkoop aan MYFRAME BV van bedrijfsunits 8, 9 en 14 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom.
MYFRAME BV zal op haar beurt het bovenvermeld goed verhuren aan ECO-MAX BV die het zal gebruiken binnen de sector van hernieuwbare energie.
De C-site of voormalige Coca Cola-site is gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H.
De activiteiten van de kandidaat-huurder ECO-MAX BV zijn, binnen de sector van de hernieuwbare energie, herstellingen aan omvormers, thuisbatterijen en zonnepanelen en zonnewering (1/3de), opslagplaats voor ramen en deuren (1/3de) en een ruimte om de producten aan klanten toe te lichten (1/3de).
Op 23 maart 1973, 23 december 1976, 17 november 1980 en 17 juli 1985 verkoopt de stad Hasselt verschillende delen van percelen gelegen te Sasstraat 2, 3500 Hasselt aan de NV LIMOBO.
Op 25 juni 1991 is er een fusieakte tussen de NV LIMOBO en de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV. Het onroerend goed wordt overgedragen van de NV LIMOBO naar de NV SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV.
Op 14 februari 1996 wordt ingevolge proces-verbaal van buitengewone algemene vergadering met inbreng door de NV SA COCA-COLA BEVERAGES BELGIUM NV, voorheen genaamd “SA BEVERAGE HOLDINGS (1989) NV, het goed overgedragen aan de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM (BTW BE 0425.071.420), toen genaamd “SOCODRINK”.
Op 14 februari 2014 wordt het onroerend goed verkocht door de BVBA COCA-COLA ENTERPRISES BELGIUM aan de NV MC CAPITAL.
Op 17 december 2020 wordt de NV MC CAPITAL overgenomen door de GROUP MC NV. Het volledige vermogen van de NV MC CAPITAL wordt overgedragen naar de GROUP MC NV, waaronder het vermeld onroerend goed gelegen te 3500 Hasselt, Sasstraat 2.
Op 19 mei 2021 verkoopt de vennootschap GROUP MC NV het voornoemd onroerend goed aan FUTURN K1 NV, die op hun beurt de site zal herontwikkelen tot een multifunctioneel bedrijvenpark met kleine bedrijfsgebouwen, parkeerplaatsen en fietsstallingen tot gevolg, met het oog op de verkoop en verhuur aan andere bedrijven.
Op 27 oktober 2022 is een omgevingsvergunning OMV_2022090552 voor de herontwikkeling van de C-SITE door FUTURN K1 NV door het college van burgemeester en schepenen vergund.
Bijzondere voorwaarden worden opgelegd:
In de mate dat de Bijzondere Voorwaarden, meer bepaald punt b) van de akte van drieëntwintig maart negentienhonderd drieënzeventig, door verwijzing is opgenomen in de akten van drieëntwintig december negentienhonderd zesenzeventig en van zeventien november negentienhonderd tachtig en voor wat betreft die akten nog van kracht is, wordt tweede zin van voormeld punt b) vervangen door volgende zin:
"Voormelde vennootschap zal de grond die het voorwerp uitmaakt van deze akte kunnen verkopen of verhuren of in het algemeen overdragen indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het K.M.O.-gebied Trichterheide en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen."
De overige nog toepasselijke bijzondere verkoopsvoorwaarden van voormelde akten blijven behouden in overeenstemming met de bewoordingen van die betreffende akten.
De KOPER wordt door de VERKOPER volledig in zijn plaats gesteld voor de goede uitvoering van alle verplichtingen en rechten, voortspruitend uit voormelde akte, en verplicht zich ertoe deze voorwaarden na te leven en op te leggen aan de nieuwe verkrijgers en ze te vermelden in latere overdrachtsakten van dit goed, minstens ernaar te verwijzen.
Bij samenlezing van de diverse akten, waarvan de KOPER verklaart kopieën te hebben ontvangen, stellen VERKOPER en KOPER vast dat deze onder meer en zonder beperkend te zijn betreffen:
- bestemming:
economische activiteit die toegelaten is in een zone die bestemd is voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen
De opsomming, vermeld in de akte van 02 augustus 1991.
- latere overdrachten:
- vervreemding mits toestemming van de gemeenteraad (na advies van de Bestendige Deputatie en de goedkeuring van de bevoegde overheid).
- de verkoop of verhuring of in het algemeen de overdracht zal mogelijk zijn indien de verwerver beoogt op de terreinen een bedrijf te exploiteren dat toegelaten is in het KMO-gebied “Trichterheide" en waarvoor een exploitatievergunning kan worden bekomen.
- terugkooprecht bij definitieve stopzetting bedrijvigheden.
De koper wordt in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkoper met betrekking tot die bedingen, voor zover ze nog uitwerking hebben.
Hij verbindt zich ertoe deze te eerbiedigen en uit te voeren, zonder enige tussenkomst noch verantwoordelijkheid van de verkoper. Het feit dat deze bepalingen hier worden aangehaald, kan echter aan niemand meer verschaffen dan hij ervoor al had.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat huurder ECO-MAX BV, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Voor dit dossier werd het advies ingewonnen van de betrokken diensten:
Advies dienst Vergunningen: "Vanuit de dienst vergunningen kan er een gunstig advies verleend worden. De 3 bedrijfsunits die men wilt verkopen zijn vergund binnen het omgevingsdossier VVO2022/0628 - OMV_2022090552 – dd. 27/10/2022 - voor het slopen van bebouwing en verharding, bouwen van een bedrijfsgebouw met 31 units en 4 overdekte fietsenstallingen, een reclametotem, gevelreclame, aanleggen van nieuwe verharding, wijzigen van het bodemreliëf t.b.v. van 3 infiltratiebekkens, kappen van 9 bomen en het exploiteren van een bedrijfsgebouw (KMO). De voorziene functie past hierbinnen."
Advies dienst Economie: "Vanuit dienst economie geven we gunstig advies voor machtiging doorverkoop voor het goed gelegen in het projectgebied “C-SITE” Sasstraat 2 te Hasselt, unit 8,9 en 14. Daar de activiteit van de kandidaat-koper gepast is voor een ruimte in een KMO-zone op voorwaarde dat hier geen detailhandel zal plaatsvinden.”
Conclusie
De gemeenteraad geeft zijn schriftelijk akkoord betreffende de geplande verkoop en verhuur.
Echter moeten alle bijzondere voorwaarden uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst als kettingbeding in extenso en integraal wél worden overgenomen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een machtiging tot verkoop door bv FUTURN K1 NV aan MYFRAME BV, en vervolgens de machtiging tot verhuur door MYFRAME BV aan ECO-MAX BV, voor bedrijfsunits 8, 9 en 14 en een parkeer-/inritstrook gelegen op de C-site te Sasstraat 2, Trichterheideweg 2A, 2B, 2C en 2D, 3500 Hasselt, binnen een gedwongen mede-eigendom of beter gekend ten kadaster Hasselt, 3e Afdeling, Sectie C, perceelnummer 710 H, goed.
De bestemming en de activiteiten die uitgeoefend worden door de kandidaat huurder, ECO-MAX BV, passen binnen het kader opgelegd conform de gewestplanbestemming van het gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.
Het advies van de betrokken diensten is bijgevolg gunstig.
Alle bijzondere bepalingen uit de oorspronkelijke verkoopovereenkomst moeten als kettingbeding in extenso en integraal worden overgenomen.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen ter hoogte van de Waterleliestraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens reeds aanwezige spanningsklachten. Hiervoor wordt volgende locatie voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30m2, gelegen te Hasselt langs
de Waterleliestraat, gekend ten kadaster 7de afdeling, sectie G, deel van perceelnummer 28N9.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30m2, gelegen te Hasselt langs de Waterleliestraat, gekend ten kadaster 7de afdeling, sectie G, deel van perceelnummer 28N9 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13060J). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71327-10340, en gereserveerd perceelnummer 71326 G 28 N 9 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine in functie van het openbaar nut.
Het advies van de diensten planning en mobiliteit werd opgevraagd. Dienst planning adviseert in eerste instantie om de bijkomende cabine te voorzien in de Rietstraat waar deze een betere ruimtelijke inpassing zou hebben, maar deze alternatieve locatie is niet mogelijk om de huidige spanningsklachten in de Waterleliestraat op te vangen daar er in de Rietstraat reeds een cabine aanwezig is. Vandaar is er tot een consensus gekomen, samen met Fluvius, om te komen tot bovenstaande locatie mits de nodige groenintegratie in de omgeving, zijnde een groene omsluitingshaag en het behoud van het bestaande groen en bomen. Dienst mobiliteit geeft hiervoor een gunstig advies mits er naast het fietspad 1,5 meter gevrijwaard wordt als doorgang voor de voetganger.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein van de Waterleliestraat.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND HONDERD VIJFTIG EURO (3.150,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/HA05) opgesteld door Bart Severi, landmeter expert dd. 27 februari 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, worden de hierboven vermelde voorwaarden opgenomen.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 3.150,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 27 februari 2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023/HA05).
De gemeenteraad keurt bijgevoegde ontwerpakte voor de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Waterleliestraat, gekend ten kadaster 7de afdeling, sectie G, deel van perceelnummer 28N9 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13060J), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71327-10340, en gereserveerd perceelnummer 71326 G 28 N 9 P0000.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine in functie van het openbaar nut.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein van de Waterleliestraat.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DRIEDUIZEND HONDERD VIJFTIG EURO (3.150,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/HA05) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/HA05) dd. 27 februari 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Kapellekensbampdstraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens spanningsklachten en bijkomende aansluitingen Kapellekensbampdstraat. In samenspraak met de betrokken diensten (planning, vergunningen, mobiliteit) wordt voorgesteld om de cabine aan de rand van de parkeerzone van de sportlocaties te plaatsen.
Meer bepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30m² , gelegen te Hasselt langs de Kapellekensbampdstraat, gekend ten kadaster 6de afdeling, sectie F, deel van perceelnummer 221L2 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13176J). Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71326-10279, en gereserveerd perceelnummer 71326 F 221 N2 P0000. Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein van de Kapellekensbampdstraat.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van ZEVENDUIZEND EURO (7.000,00 euro) cfr. het schattingsverslag (dossier 2023/HA06) opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert dd. 27 februari 2023, aangesteld door de stad Hasselt via goedgekeurd raamcontract.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Binnen het vergunningsluik, bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de elektriciteitscabine, zal ook de groenintegratie in de omgeving, zijnde een groene omsluitingshaag en het behoud van de bestaande bomen, als voorwaarde worden opgenomen.
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 7.000,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 27 februari 2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023/HA06).
De gemeenteraad keurt bijgevoegde ontwerpakte voor de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt langs de Kapellekensbampdstraat, gekend ten kadaster 6de afdeling, sectie F, deel van perceelnummer 221L2 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13176J), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed. Dit lot is geprékadastreerd met planreferentienummer 71326-10279, en gereserveerd perceelnummer 71326 F 221 N2 P0000.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein van de Kapellekensbampdstraat.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van ZEVENDUIZEND EURO (7.000,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/HA06) dd. 27 februari 2023.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
In de zitting van 29 juni 1992 keurde de gemeenteraad een overeenkomst met C.V. Interelectra (heden Fluvius) betreffende de inbreng van distributienetten en installaties van elektriciteit, goed. Conform deze gemeenteraadsbeslissing besloot de stad Hasselt om de aan haar toebehorende elektriciteitsnetten voor de distributie van laagspanning en middenspanning op het grondgebied Hasselt in te brengen bij C.V. Interelectra (heden Fluvius). De overdracht van deze activa aan C.V. Interelectra (heden Fluvius) werd vergoed door de uitgifte van aandelen van C.V. Interelectra (heden Fluvius). Kortom, met deze beslissing stelde de stad Hasselt de nodige grondzaten ter beschikking (tegen vergoeding in aandelen) waarop Fluvius haar eigen cabines kon plaatsen. Echter zorgt dit heden voor moeilijke situaties: bv. een perceel in eigendom van de stad Hasselt waarop de cabine van Fluvius staat, wordt ingesloten door particuliere eigendommen. Vandaag wil Fluvius toegang nemen tot deze cabines, maar vermits de stadsgrond (waarop de cabines staan) ingesloten wordt door particuliere eigendommen, dient Fluvius de particuliere eigendommen te betreden. Vandaag komt het steeds frequenter voor dat de betreffende particulieren de toegang aan Fluvius ontzeggen. Immers, er is nooit bij akte een erfdienstbaarheid bedongen geweest waarmee men de ingesloten percelen stadseigendom kan ontsluiten.
Een regularisatie dringt zich aldus op vermits het niet de bedoeling kan zijn dat de stad Hasselt (eigenaar van vele heersende erven) met alle particulieren (eigenaars van vele lijdende erven) vandaag de onderhandelingen moet voeren om een recht van doorgang - ten gunste van Fluvius - te bedingen.
In de zitting van 12/08/2021 keurde het college van burgemeester en schepenen dan ook de opstart van het dossier met betrekking tot de vervreemding grondzaten ter regularisatie van de cabines, aan Fluvius, goed (2021_CBS_02428).
Om deze regularisatie te finaliseren is het wenselijk dat de stad Hasselt de volgende 55 percelen overdraagt aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg:
1. het perceel gelegen te Luikersteenweg 242+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 291/K2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
2. het perceel gelegen te Putvennestraat 9+ en ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie A, perceelnummer 349/B11 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
3. het perceel gelegen te Voortstraat 5+ en ten kadaster gekend Hasselt 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 1125/H11 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
4. het perceel gelegen te Elf-Novemberlaan 10+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 359/X9 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
5. het perceel gelegen te Blijde-Inkomstraat 32+ en ten kadaster gekend Hasselt 7de afdeling, sectie G, perceelnummer 591/R2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
6. het perceel gelegen te Boerenkrijgsingel 47+ en ten kadaster gekend Hasselt 6de afdeling, sectie F, perceelnummer 247/02 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
7. het perceel gelegen te Veldstraat 66+ en ten kadaster gekend Hasselt 5de afdeling, sectie F, perceelnummer 732/C2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
8. het perceel gelegen te Pastoor van Dijckstraat 4+ en ten kadaster gekend Hasselt 6de afdeling, sectie F, perceelnummer 267/Y4 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
9. het perceel gelegen te Windmolenstraat 26+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 7/X volgens bijgevoegd kadastraal plan,
10. het perceel gelegen te Kloosterlaan 22+ en ten kadaster gekend Hasselt 4de afdeling, sectie E, perceelnummer 719/W volgens bijgevoegd kadastraal plan,
11. het perceel gelegen te Kempische Steenweg 480+ en ten kadaster gekend Hasselt 7de afdeling, sectie G, perceelnummer 82/Y volgens bijgevoegd kadastraal plan,
12. het perceel gelegen te Acaciastraat 83+ en ten kadaster gekend Hasselt 6de afdeling, sectie F, perceelnummer 181/H5 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
13. het perceel gelegen te Runkstersteenweg zn thv 374 en ten kadaster gekend Hasselt 5de afdeling, sectie F, perceelnummer 855/02 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
14. het perceel gelegen te Zwaluwlaan 2+ en ten kadaster gekend Hasselt 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 510/Y6 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
15. het perceel gelegen te Oude Kuringerbaan 125+ en ten kadaster gekend Hasselt 7de afdeling, sectie G, perceelnummer 649/A2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
16. het perceel gelegen te Kolonel Dusartplein 1+ en ten kadaster gekend Hasselt 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 129/E2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
17. het perceel gelegen te Berenbroekstraat 48+ en ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie B, perceelnummer 649/H10 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
18. het perceel gelegen te Elsrakenstraat 52+ en ten kadaster gekend Hasselt 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 492/N volgens bijgevoegd kadastraal plan,
19. het perceel gelegen te Jeugdstraat 33+ en ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie A, perceelnummer 503/C2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
20. het perceel gelegen te Kempische Steenweg 199+ en ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie A, perceelnummer 514/V2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
21. het perceel gelegen te Sint-Truidersteenweg 282+ en ten kadaster gekend Hasselt 4de afdeling, sectie E, perceelnummer 275/R4 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
22. het perceel gelegen te Melbeekstraat 132+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 1194/W volgens bijgevoegd kadastraal plan,
23. het perceel gelegen te Gouverneur Roppesingel 8+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 466/D2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
24. het perceel gelegen te Kempische Steenweg 567+ en ten kadaster gekend Hasselt 2de afdeling, sectie A, perceelnummer 144/L6 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
25. het perceel gelegen te Hendrik van Veldekesingel 148+ en ten kadaster gekend Hasselt 6de afdeling, sectie F, perceelnummer 10/W2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
26. het perceel gelegen te Het Dorlik 16+ en ten kadaster gekend Hasselt 8ste afdeling, sectie D, perceelnummer 534/T volgens bijgevoegd kadastraal plan,
27. het perceel gelegen te Jozef van Gansenstraat 1+ en ten kadaster gekend Hasselt 4de afdeling, sectie E, perceelnummer 315/X2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
28. het perceel gelegen te Diestersteenweg 206+ en ten kadaster gekend Hasselt 15de afdeling, sectie B, perceelnummer 317/T2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
29. het perceel gelegen te Holrakkerstraat 138+ en ten kadaster gekend Hasselt 15de afdeling, sectie A, perceelnummer 107/02F volgens bijgevoegd kadastraal plan,
30. het perceel gelegen te Meistraat 2+ en ten kadaster gekend Hasselt 15de afdeling, sectie B, perceelnummer 134/T3 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
31. het perceel gelegen te Belgiëplein 1+ en ten kadaster gekend Hasselt 15de afdeling, sectie B, perceelnummer 239/T volgens bijgevoegd kadastraal plan,
32. het perceel gelegen te De Willeman 37+ en ten kadaster gekend Hasselt 15de afdeling, sectie B, perceelnummer 103/X2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
33. het perceel gelegen te Herkkantstraat 131+ en ten kadaster gekend Hasselt 16de afdeling, sectie B, perceelnummer 400/E volgens bijgevoegd kadastraal plan,
34. het perceel gelegen te Diestersteenweg 354+ en ten kadaster gekend Hasselt 16de afdeling, sectie A, perceelnummer 167/V2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
35. het perceel gelegen te Spalbeekstraat 130+ en ten kadaster gekend Hasselt 16de afdeling, sectie A, perceelnummer 124/R volgens bijgevoegd kadastraal plan,
36. het perceel gelegen te Stevoortse Kiezel 178+ en ten kadaster gekend Hasselt 13de afdeling, sectie D, perceelnummer 43/L volgens bijgevoegd kadastraal plan,
37. het perceel gelegen te Rechterstraat 92+ en ten kadaster gekend Hasselt 12de afdeling, sectie B, perceelnummer 265/D volgens bijgevoegd kadastraal plan,
38. het perceel gelegen te Grasvennestraat 21+ en ten kadaster gekend Hasselt 12de afdeling, sectie B, perceelnummer 649/2A volgens bijgevoegd kadastraal plan,
39. het perceel gelegen te Gierkensstraat 6+ en ten kadaster gekend Hasselt 12de afdeling, sectie A, perceelnummer 118/03 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
40. het perceel gelegen te Larestraat 64+ en ten kadaster gekend Hasselt 13de afdeling, sectie E, perceelnummer 141/S volgens bijgevoegd kadastraal plan,
41. het perceel gelegen te Braambessenstraat 3+ en ten kadaster gekend Hasselt 12de afdeling, sectie B, perceelnummer 420/M volgens bijgevoegd kadastraal plan,
42. het perceel gelegen te Pikanshoefstraat 19+ en ten kadaster gekend Hasselt 14de afdeling, sectie A, perceelnummer 1086/2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
43. het perceel gelegen te Stokrooieweg 56+ en ten kadaster gekend Hasselt 14de afdeling, sectie A, perceelnummer 205/D volgens bijgevoegd kadastraal plan,
44. het perceel gelegen te Kanaalstraat 15+ en ten kadaster gekend Hasselt 14de afdeling, sectie A, perceelnummer 696/T volgens bijgevoegd kadastraal plan,
45. het perceel gelegen te Veldstraat 164+ en ten kadaster gekend Hasselt 13de afdeling, sectie C, perceelnummer 141/R volgens bijgevoegd kadastraal plan,
46. het perceel gelegen te Kleine Bameriklaan 15+ en ten kadaster gekend Hasselt 13de afdeling, sectie E, perceelnummer 110/B2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
47. het perceel gelegen te Pelgrimlaan 39+ en ten kadaster gekend Hasselt 13de afdeling, sectie D, perceelnummer 8/B2 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
48. het perceel gelegen te Broekstraat 109+ en ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie A, perceelnummer 616/M volgens bijgevoegd kadastraal plan,
49. het perceel gelegen te Oppenstraat 182+ en ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie A, perceelnummer 925/T4 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
50. het perceel gelegen te Kannaertsstraat 103+ en ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie B, perceelnummer 440/E5 volgens bijgevoegd kadastraal plan,
51. het perceel gelegen te Smetstraat 21+ en ten kadaster gekend Hasselt 9de afdeling, sectie A, perceelnummer 164/P volgens bijgevoegd kadastraal plan,
52. het perceel gelegen te Kermtstraat 130+ en ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie B, perceelnummer 271/H volgens bijgevoegd kadastraal plan,
53. het perceel gelegen te Molenstraat 138+ en ten kadaster gekend Hasselt 16de afdeling, sectie A, perceelnummer 331/2K volgens bijgevoegd kadastraal plan,
54. het perceel gelegen te Jannestraat 92+ en ten kadaster gekend Hasselt 11de afdeling, sectie A, perceelnummer 101/H volgens bijgevoegd kadastraal plan,
55. het perceel gelegen te Overdemerstraat 20+ en ten kadaster gekend Hasselt 12de afdeling, sectie B, perceelnummer 131/E volgens bijgevoegd kadastraal plan.
De betreffende cabines vallen onder de categorie: "De grondzaten waarvoor de stad destijds een vergoeding in aandelen heeft bekomen, worden bij notariële akte kosteloos overgedragen aan Fluvius" (zie art. 2 goedgekeurd besluit 2021_CBS_02428).
Via deze weg wordt dan ook bijgevoegde overeenkomst ter kosteloze overdracht van hogervermelde percelen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De overdracht geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanstellen van de notaris. Deze notaris wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier en de opmaak van de authentieke akte. De akte zal verleden worden door de dienst Vastgoedtransacties, zoals aangesteld bij besluit 2021_CBS_02428. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de koper.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De overdracht geschiedt kosteloos. In het verleden is de stad Hasselt vergoed geweest via aandelen. Meerbepaald:
In de zitting van 29 juni 1992 keurde de gemeenteraad een overeenkomst met C.V. Interelectra (heden Fluvius) betreffende de inbreng van distributienetten en installaties van elektriciteit, goed. Conform deze gemeenteraadsbeslissing besloot de stad Hasselt om de aan haar toebehorende elektriciteitsnetten voor de distributie van laagspanning en middenspanning op het grondgebied Hasselt in te brengen bij C.V. Interelectra (heden Fluvius). De overdracht van deze activa aan C.V. Interelectra (heden Fluvius) werd vergoed door de uitgifte van aandelen van C.V. Interelectra (heden Fluvius).
Zoals toegelicht in besluit 2021_CBS_02428 keurde het college van burgemeester en schepenen goed om volgens de volgende principes te handelen:
1. De grondzaten waarvoor de stad destijds een vergoeding in aandelen heeft bekomen, worden bij notariële akte kosteloos overgedragen aan Fluvius.
2. De grondzaten waarop doorheen de jaren door Fluvius een cabine (zowel gas als elektriciteit) geplaatst is geweest, waar de stad Hasselt destijds geen aandelen voor in ruil kreeg, zal Fluvius aankopen bij notariële akte, conform de prijs zoals deze wordt bepaald door een onafhankelijk beëdigd landmeter-expert-schatter aangesteld door de stad Hasselt.
3. Eventuele huurcontracten van toepassing voor dergelijke grondzaten tussen de stad Hasselt en Fluvius, zullen dan ook eindigen op de dag dat de notariële akte wordt verleden.
In dit geval betreft het grondverhandelingen volgens het eerste principe.
De gemeenteraad keurt de kosteloze overdracht van 55 percelen, met betrekking tot de vervreemding grondzaten ter regularisatie van de cabines, opgenomen in het bijgevoegde overzicht met cabinegronden en voorafgaand opgelijst, aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De overdracht geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
De overdracht geschiedt kadastraal.
Het doel van de overdracht is het regulariseren van de grondzate in functie van een distributiecabine ten openbare nutte.
De overdracht van de grond wordt kosteloos toegestaan en aanvaard.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
- de koper bekomt een omgevingsvergunning op het verkochte onroerend goed, indien vereist voor de werken die zij wenst uit te voeren
- de verkoop wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de koper.
De Algemene Administratie voor de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen het ook mag wezen.
De stad Hasselt heeft via OVAM blanco bodemattesten ontvangen.
De akte zal verleden worden door de dienst Vastgoedtransacties (Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk). Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de koper.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen langs de Kerkstraat. Een bijkomende cabine is nodig wegens lopende spanningsklachten. In samenspraak met de betrokken diensten (planning, vergunningen, mobiliteit), wordt voorgesteld om de cabine op de graszone (openbaar domein) te plaatsen.
Meerbepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30,50 m², gelegen te Hasselt (Spalbeek) langs de Kerkstraat, gekend ten kadaster 16de afdeling, sectie A, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13096J01). Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DUIZEND ACHTHONDERD DERTIG EURO (1.830,00 euro).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Prijs conform schattingsverslag dd. 27/02/2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023HA07).
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 - BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 1.830,00 (incl. BTW)
Prijs conform het schattingsverslag dd. 27 februari 2023 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2023/HA07).
De gemeenteraad keurt de verkoop van het perceel grond met een oppervlakte van 30,50m², gelegen te Hasselt (Spalbeek) langs de Kerkstraat, gekend ten kadaster 16de afdeling, sectie A, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 27 februari 2023 (dossier 13096J01), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De verkoop geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De gemeenteraad keurt goed dat het betreffende lot 1 wordt gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
De eigenaar verklaart dat de goederen niet verhuurd of verpacht zijn en stelt ze bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van DUIZEND ACHTHONDERD DERTIG EURO (1.830,00 euro) cfr. het schattingsverslag opgesteld door Bart Severi, Landmeter expert (Geowijzer bvba - dossier 2023/HA07) dd. 27 februari 2023.
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, de voorziene werken aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Het kruispunt R71 x Elfde-Liniestraat bevindt zich in een dynamische leef- en verkeersomgeving. Tal van omliggende attractiepolen (PXL-campus, winkel- en woongebied, kmo-zone,…) genereren vele fiets- en voetgangersverplaatsingen. Daarbovenop is de R71 één van de belangrijkste ontsluitende- en verbindende verkeersassen van Hasselt en omstreken. Om de verschillende verkeersgroepen samen te laten functioneren is er nood aan een robuuste en verkeersveilige oversteekvoorziening voor fiets- en voetgangersverkeer. Dit is in de huidige situatie niet het geval, waar de gelijkgrondse, niet-conflictvrije oversteken ervoor zorgen dat overstekende fietsers en voetgangers tot 6 rijstroken dienen te dwarsen. Ook zijn de oversteekbewegingen in conflict met rechts- en linksafslaand verkeer vanuit de eigen of tegengestelde richting.
In de zoektocht naar een oplossing van deze verkeersveiligheidsproblematiek is geopteerd voor een ongelijkvloerse kruising tussen gemotoriseerd verkeer en fiets- en voetgangersverkeer. Het voorgenomen ontwerp is een resultaat van een intensief overlegtraject tussen het studiebureau, AWV en de diensten van de stad Hasselt. In het voorgenomen ontwerp maakt de brug een rechte oversteek t.h.v. het kruispunt R71 x Elfde-Liniestraat met een lusbeweging aan de noordzijde (zijde Elfde-Liniestraat noord) en een fietsspiraal aan de zuidzijde (zijde PXL & Elfde-Liniestraat zuid) die daar de aansluiting maakt op de voetgangersas.
Vanaf de centrale ‘voetgangersas’ ter hoogte van de PXL loopt er een fiets-/wandelzone in helling omhoog. Deze wordt steeds breder tot aan de spiraal, waardoor centraal in de spiraal een pleinzone ontstaat met twee bomen/plantvakken. Vanaf hier is er een trap omlaag richting bushalte Handelsschool en een trappenpartij omhoog richting de feitelijke oversteek van de R71. De trappenpartijen zijn qua vormgeving te integreren in deze ‘sokkel’. Vanaf de sokkel vertrekt de stalen structuur (spiraal) richting de oversteek. De spiraalstructuur wordt ondersteund door kolommen aan weerszijden van het fietspad. Door er een stalen, niet-dragend regelwerk tegen te plaatsen kan er een schil tegen geplakt worden. Op deze manier wordt de ruimtelijke integratie tussen de brug, gebouw B van de PXL en het groene campuspark gewaarborgd.
Aan de zijde van de R71 noord kan door de kolommen in een vast ritme te plaatsen een soort galerij ontstaan onder de helling, waarin fiets en voetpaden vervat zitten. Deze galerij loopt door in het gebouw van Kumpen en plaatselijk kan er gewerkt worden met een schil. Een breed plateau tegen het gebouw laat de gevraagde bochtstraal toe en kan overlopen in het dak, waarop een moestuin of dergelijke kan worden ingericht. De helling naar beneden kan later mee worden opgenomen in de gevel van het gebouw door een uitkraging. Tot slot landen we op een talud, waar zitelementen kunnen worden ingericht aan de binnenzijde van de bocht. Trappen geven toegang richting de bushalte, het labo en andere omliggende attractiepolen. Alle trappenpartijen binnen het ontwerp worden voorzien van fietsgoten om de mogelijkheid tot short-cuts toe te staan. De aansluiting voor fietsers wordt gemaakt t.h.v. de Zeilstraat, hier kunnen fietsers zich ook richting de R71 en ventwegen bewegen door gebruik te maken van een dubbelrichtingsfietspad.
De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug kadert, naast zijn andere functionaliteiten, binnen de ambitie van de stad Hasselt om een volwaardige fietsroute tussen Elfde-Liniestraat Noord en het Albertkanaal aan te leggen. De route zal opgenomen worden binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. In de relatie tussen de fiets- en voetgangersbrug en de BFF-route werd gezocht naar een verkeersveilige en comfortabele inrichting van het kruispunt Zeilstraat x Elfde-Liniestraat. In de start- en projectnota werden verschillende kruispuntvarianten voor dit kruispunt onderzocht. Hierbij werd gekozen voor een fietsoversteek in één tijd in de vorm van een verhoogd plateau. De uitrijdende beweging t.h.v. de Zeilstraat zal zich beperken tot uitrijden in de richting van de R71. De conflictbeweging zal tenietgedaan worden door een rechtsaf verbod komende vanuit de Zeilstraat.
Het dossier van de fietsbrug van AWV wordt aangegrepen om de fietsverbinding vanaf de Elfde-Liniestraat naar de Scheepvaartkaai te realiseren. Op deze manier wordt de fietsbrug en de Elfde-Liniestraat bereikbaar gemaakt voor de fietsers. Hierbij wordt er een dubbelrichtingsfietspad aangebracht op de Zeilstraat tussen de Elfde-Liniestraat en de Vissersstraat. Dit betreft een dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 3 meter aangebracht in een slemlaag op de bestaande verharding, exclusief een schuwafstand van 90 cm tussen fietspad en rijweg. Op deze manier blijft een rijbaanbreedte van 6,1m voor het gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden worden in het bestek van de fietsbrug opgenomen als voorwaardelijk gedeelte. Op deze manier kan de aannemer geen schadevergoeding vragen mocht het deel niet gegund of uitgevoerd worden. De uitvoering zal mits goedkeuring bij AWV liggen, de kosten voor het onderdeel Zeilstraat, ligt bij de stad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° a), b) en c);
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het voorwaardelijk deel van het bestek voor 'Aanleg fiets- en voetgangersbrug R71 x Elfde-Liniestraat' opgemaakt door Agentschap Wegen & Verkeer goed.
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van Agentschap Wegen & Verkeer als aanbestedende overheid.
In 2020 kreeg De Werkvennootschap NV de opdracht van de Vlaamse regering om het studiewerk te verrichten met het oog op een versnelde ingebruikname van Spartacus Lijn 2 met een trambus als voertuig.
Het tracé start aan het station van Hasselt en loopt via de Singel tot aan de Elfde-Liniestraat. Hier buigt het tracé af om via de Elfde-Liniestraat aan te takken op de K. Boudewijnlaan. Vanaf hier kent het een gecombineerd tracé met Lijn 1 tot aan de campus in Diepenbeek.
Het einddoel is een maximaal vrije bedding te voorzien voor de trambus. Aangezien de trambus ook gemengd kan rijden met het overige gemotoriseerd verkeer, is het niet noodzakelijk om de gehele bedding te realiseren vooraleer de trambus in dienst genomen kan worden. Daarom is een gefaseerde aanpak vooropgesteld.
In Hasselt werd het segment Elfde-Liniestraat tussen de K. Boudewijnlaan en de R71 geselecteerd als ‘quick win’. In de samenwerkingsovereenkomst worden de afspraken tussen de Werkvennootschap en de stad Hasselt omtrent de herinrichting van de Elfde-Liniestraat en de aantakking van de Vildersstraat op de Elfde-Liniestraat (inclusief Kiss&Ride) vastgelegd.
De Werkvennootschap staat zowel in voor de volledige financiering van de herinrichting van de Elfde-Liniestraat tussen de K. Boudewijnlaan en de R71 als voor alle aspecten die kaderen binnen de realisatie, zoals de uitvoering van de studies, de opmaak van de opdrachtdocumenten voor de uitvoering van werken, het voeren van de plaatsingsprocedure in het kader van opdrachten van werken, de plaatsing van de opdrachten voor werken, de opvolging van en toezicht op de werf en het verlenen van de voorlopige en definitieve oplevering. De Werkvennootschap duidt de leidend ambtenaar aan.
Ook voor de herinrichting van de Vildersstraat (tussen brandweg GO en Elfde-Liniestraat) neemt De Werkvennootschap haar rol op in de uitvoering van de studies, de opmaak van de opdrachtdocumenten voor de uitvoering van de werken, het voeren van de plaatsingsprocedure in het kader van de opdrachten van werken, de plaatsing van de opdrachten voor werken, de opvolging van en toezicht op de werf en het verlenen van de voorlopige en definitieve oplevering. De Werkvennootschap duidt de leidend ambtenaar aan. De Werkvennootschap staat echter niet in voor de financiering van de herinrichting van de Vildersstraat vanaf de Brandweg (naast voetbalveld) tot aan de Elfde-Liniestraat. De financiering van dit voorwaardelijk gedeelte binnen het bestek is ten laste van de stad.
De stad, in haar hoedanigheid van domeinbeheerder van de Elfde-Liniestraat tussen de Koning Boudewijnlaan en de R71, geeft haar toestemming aan De Werkvennootschap om de herinrichting van de Elfde-Liniestraat tussen de Koning Boudewijnlaan en de R71 uit te voeren, conform de vergunning die hiertoe verkregen dient te worden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° a), b) en c);
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Enkel hoofdstuk 5 raming voor de stad Hasselt
De gemeenteraad keurt het voorwaardelijk deel van het bestek voor ' HOV Hasselt-Maasmechelen HHA11 Busbaan Elfde-Liniestraat incl. halte kruispunt met N702' opgesteld door de Werkvennootschap goed.
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van de Werkvennootschap
als aanbestedende overheid.
De nieuwe wegenis in de projectzone Pietelbeek moet nog een naam krijgen.
Op deze plaats zijn volgende kadastrale benamingen aanwezig:
- Sint-Jansbeekveld
- Het Buskens Veld
Ook is er reeds een pad aanwezig dat vervangen zal worden door wegenis. De naam die door de buurt gebruikt wordt voor dit pad is het 'Senshipad'.
Wij vragen aan de gemeenteraad om de nieuwe straatnamen 'Senshipad', 'Sint-Jansbeekweg' en 'Buskensveldweg' definitief te willen vaststellen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 1 juni 2023 de benaming 'Senshipad', 'Sint-Jansbeekweg' en 'Buskensveldweg' voorbehouden voor deze nieuwe wegenis.
De gemeenteraad heeft deze benaming voorlopig vastgesteld op 27 juni 2023.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek van 6 juli 2023 t.e.m. 4 augustust 2023 werden geen bezwaren en/of opmerkingen geformuleerd.
De stedelijke socioculturele raad bracht een positief advies uit.
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (BS. 07.04.1977), gewijzigd bij:
Decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 01/09/1987;
Decreet van 4 februari 1977 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 25/02/1997;
Decreet van 29 november 2002, houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, BS. 17/12/2002.
De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de nieuwe straatnaam 'Senshipad' goed, voor het wegtracé zoals aangeduid op bijgevoegd plan.
De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de nieuwe straatnaam 'Sint-Jansbeekweg' goed, voor het wegtracé zoals aangeduid op bijgevoegd plan.
De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de nieuwe straatnaam 'Buskensveldweg' goed, voor het wegtracé zoals aangeduid op bijgevoegd plan.
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we 8 meerjarenplanwijzigingen met een gunstig advies van het bisdom:
We ontvingen ook de meerjarenplanwijziging van de protestantse kerkfabriek V.P.K.B. Hasselt, zonder advies van hun representatief orgaan.
Naast meerjarenplanwijzigingen werden er ook 8 budgetwijzigingen ontvangen met een gunstig advies van het bisdom:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2022 over het budget 2023 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2023/1 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelage in 2023: - 1.840.468,55 euro
Wijziging van de investeringstoelage in 2024: + 2.337.147,12 euro
Wijziging van de investeringstoelage in 2025: 0 euro
Totale toename investeringstoelage: 496.678,57 euro
Wijziging van de exploitatietoelage in 2023: -1.630 euro
Wijziging exploitatietoelage in 2024:+ 14.071,50 euro
Wijziging exploitatietoelage in 2025: + 14.190 euro
Totale toename exploitatietoelage: 26.631,50 euro
Wijziging leningen 2023: + 515.000 euro
Geen verdere wijzigingen.
MJP's verschillen per kerkfabriek, budget werd reeds voorzien in AMJP. Uitbetalingen gebeuren volgens het afgesproken schema en de gemaakte afspraken.
De wijzigingen worden ingegeven in AMJP9.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint Amandus Stokrooie goed. Hierdoor daalt de exploitatietoelage met 800 euro in 2023 (enkel in het meerjarenplan, niet in het budget, deze lag al lager), maar stijgt deze in zowel 2024 als 2025 met 12.450 euro.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Catharina goed. Hierdoor verschuift de aangevraagde investeringstoelage ten bedrage van 1.775.000 euro van 2023 naar 2024 én wordt deze met 475.000 euro verhoogd tot 2.250.000 euro.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Gertrudis goed, rekening houdend met de volgende opmerking: Het bedrag aan exploitatietoelage 2023 wordt herleid tot het saldo van de exploitatietoelage MIN het tekort in het privaat patrimonium, zijnde 126.966,21 euro. Het uit te betalen saldo volgens de laatste budgetwijziging zal 111.329,26 euro bedragen. Hoewel er in de strategische nota melding wordt gemaakt van 15.000 euro extra investeringstoelage, wordt deze niet opgenomen in de cijfers waardoor deze ook niet toegekend kan worden.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Gertrudis goed, na aanpassing: de investeringstoelage voor het hoofdgebouw van de eredienst blijft beperkt tot 10.000 euro, zoals voorzien in het meerjarenplan. Het saldo van privaat patrimonium wordt niet gefinancierd door de stad, daarom wordt het tekort ten bedrage van 12.009,27 euro afgetrokken van de exploitatietoelage, wat deze op 111.329,26 euro brengt.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Jozelf Tuilt goed. Deze wijzigingen hebben geen invloed op de tussenkomsten van de stad.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Hollandsveld goed. Hierdoor daalt de exploitatietoelage van de stad in 2023 met 1.630 euro en in 2024 en 2025 met 1.850 euro. De investeringstoelage van 75.206,61 euro wordt verschoven van 2023 naar 2024.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Stevoort goed. Hierdoor gaat men akkoord met het toekennen van een investeringstoelage van 11.940,51 euro in 2024 voor het plaatsen van een glazen tussendeur.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint Quintinus en Onze Lieve Vrouw goed. De toelagen van de stad blijven gelijk. De leningen stijgen met 515.000 euro, tot 1.260.000 euro (eigen leningen of volledig terugvorderbaar via protocol).
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Niklaas Wimmertingen goed. Hierdoor stijgt de exploitatietoelage van de stad in 2024 met 1.996,50 euro en in 2025 met 2.440 euro. De investeringstoelage van 75.206,61 euro wordt verschoven van 2023 naar 2024. De investeringstoelage voor de vochtbestrijdingswerken stijgt met 9.738,06 euro: van 32.923 naar 42.661,06 euro.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de Protestantse kerkfabriek V.P.K.B. goed. Hierdoor stijgen de exploitatietoelagen van de stad in 2024 met 1.475 euro en in 2025 met 1.150 euro.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
Het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) lanceerde op 14 juli 2023 de oproep tot uitbreiding subsidieplaatsen inkomenstarief kinderopvang baby's en peuters op basis van cijfers van het Lokaal Loket van 2022. Binnen deze oproep kunnen 35 lokale besturen intekenen om in aanmerking te komen voor een bepaald aantal opvangplaatsen van de 315 subsidieplaatsen inkomenstarief die voorzien zijn in deze oproep.
Het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) zal van de 35 lokale besturen die in aanmerking komen, een selectie maken van maximum 27 gemeenten die volgens berekening de grootste nood aan bijkomende kinderopvang baby's en peuters hebben. Belangrijk om te beklemtonen dat wie lager dan 27 op de ranking staat, pas in aanmerking komt als er gemeenten die hoger staan in de ranking zijn uitgesloten op basis van een te lage inhoudelijke score. Binnen de 27 geselecteerde gemeenten kunnen organisatoren extra subsidieplaatsen inkomenstarief verkrijgen om bijkomend aanbod kinderopvang te creëren (geen omschakelingsplaatsen).
Stad Hasselt staat nu op de 8ste plaats en kan maximum 18 bijkomende gesubsidieerde plaatsen kinderopvang baby's en peuters organiseren indien we niet uitgesloten worden op basis van een te lage inhoudelijke score met betrekking tot de werking van ons Lokaal Loket.
Het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) vraagt aan het lokaal bestuur om bij elke uitbreidingsronde een advies te formuleren over de aanvragen binnen de gemeente. Als lokale regisseur heeft het lokaal bestuur op die manier een inbreng in de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod op eigen grondgebied. Het lokaal bestuur formuleert het advies aan de hand van criteria die vooraf zelf door het lokaal bestuur werden bepaald. Op basis van deze criteria kan het lokaal bestuur een gemotiveerd positief of negatief advies uitbrengen. Indien het advies niet kwaliteitsvol of aanvullend is bij de reeds vooropgestelde criteria van het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin), kan het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) het advies naast zich neerleggen. Het lokaal bestuur verbindt zich ertoe om de beoordelingscriteria en de beoordelingsprocedure kenbaar te maken aan de bestaande organisatoren maar ook aan potentieel nieuwe organisatoren.
Op 25 januari 2023 kwam het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) samen om de bestaande lokale beoordelingscriteria en -procedure uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters gebruikt bij de uitbreidingsronde 2021 te evalueren en bij te sturen geënt op de huidige Hasseltse situatie. Op 26 april 2023 keurde het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) onderstaande lokale beoordelingscriteria goed.
Advies van het LOK : het LOK adviseert het lokaal bestuur om volgende 4 beoordelingscriteria uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters 2023 voor te stellen aan het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) aanvullend op deze van het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin).
In dit document wordt verstaan onder:
Criterium 1: Het kinderopvanginitiatief is gelegen in een wijk waar er nood is aan kinderopvangplaatsen. Een wijk waar minder of gelijk aan 50 kinderen onder de 3 jaar wonen wordt beschouwd als een wijk zonder nood - max. 2 punten
Motivering voor Criterium 1:
Er wordt gestreefd naar het realiseren van kinderopvangplaatsen daar waar de nood het hoogst is. Dit op basis van het aantal kinderen onder de 3 jaar die in de wijk wonen in verhouding met het aantal kinderopvangplaatsen. Tevens wordt er ook rekening gehouden met de noden van de omliggende wijken. Ook willen we rekening houden met de aantrekkingskracht die een centrumgemeente heeft op vlak van tewerkstelling, onderwijs en zorgvoorzieningen. Dit wensen we op te vangen door het bijkomend criterium rond het bereik van kinderen onder de 3 jaar die niet woonachtig zijn in Hasselt.
Dit criterium voldoet ook aan de doelstelling om betaalbare opvang binnen een redelijke afstand te voorzien voor elk gezin dat kinderopvang nodig heeft.
Criterium 2: Het kinderopvanginitiatief is gelegen in een ‘kwetsbare wijk’ en/of stemt haar werking af op het verlagen van de ‘kwetsbaarheid’ van de kinderen/gezinnen die ze bereiken - max 7 punten
Motivering voor Criterium 2:
Kinderopvang is een belangrijke factor in de armoedebestrijding. Kinderopvang kan een ontmoetingsplaats en hefboom tot maatschappelijke integratie zijn. De leerlingenkenmerken uit het onderwijs bieden een goed aanknopingspunt om de "kwetsbaarheid" van het kind of van een wijk aan te tonen. Binnen het onderwijs wordt op basis van vier leerlingenkenmerken de sociale achtergrond van leerlingen bepaald m.n. het opleidingsniveau van de moeder, beschikken over een studietoelage, een andere thuistaal en wonen in een buurt met veel schoolse vertraging. Deze kenmerken zijn zo gekozen omdat uit onderzoek blijkt dat leerlingen die scoren op één of meerdere van deze indicatoren beperktere kansen in het onderwijs hebben en dus ook later op de arbeidsmarkt. Er werd gekozen voor de cijfers van het kleuteronderwijs omdat deze het beste aansluiten bij doelpopulatie kinderopvang. De uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters gaat over bijkomende opvangplaatsen op basis van het inkomen van ouder(s). Het is dus belangrijk dat deze nieuwe opvangplaatsen gelegen zijn in een wijk die kwetsbaar genoemd kan worden zodat de kinderopvang laagdrempelig kan zijn in bereikbaarheid en prijs. Kind & Gezin beoogt dat deze IKT-opvangplaatsen voornamelijk terecht komen bij kinderen uit gezinnen die deel uit maken van een voorrangsgroep of deel uit maken van een kwetsbaar gezin.
Daarom voorziet Kind & Gezin in de erkenningsvoorwaarden tot IKT-subsidie volgende voorwaarde: op jaarbasis moeten minstens 20 % van de opgevangen kinderen, kinderen zijn uit gezinnen met minstens 2 kenmerken van de voorrangsregels : alleenstaand, laag inkomen, pleegkind, broer of zus of kinderen zijn uit kwetsbare gezinnen.
Het is dus belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar de 'opvangnood' maar ook of de specifiek beoogde doelgroep bereikt kan worden. Anderzijds moet er voor gezorgd worden dat er een leefbare ‘sociale mix’ in de wijken voorzien blijft. De combinatie van de verschillende criteria moeten hiervoor zorgen.
Criterium 3: De nieuwe opvangplaatsen moeten snel realiseerbaar zijn – max 2 punten
Het opvanginitiatief geeft aan wanneer de opvangplaatsen in gebruik genomen gaan worden. Zij dienen deze startdatum te motiveren met de nodige documenten waardoor de haalbaarheid van de voorgestelde datum afgecheckt kan worden.
Motivering voor Criterium 3:
We vinden het belangrijk dat de kinderopvanginitiatieven die op zeer korte tijd bijkomende opvangplaatsen kunnen realiseren ook hoger gequoteerd worden. Dit omdat de nood aan opvangplaatsen in Hasselt groot is.
Criterium 4: Het kinderopvanginitiatief engageert zich om samen met de sector mee te werken aan een goed kinderopvangbeleid voor kinderen onder de 3 jaar in Hasselt – max. 4 punten
Motivering voor Criterium 4:
Het is belangrijk dat een kinderopvanginitiatief meewerkt aan het opvangbeleid in haar gemeente. Dit om ouders optimale kansen te geven om een kinderopvangplaats te vinden. Maar op deze manier kunnen ze ook samenwerken en zo de kwaliteit van de kinderopvang verhogen.
Het is belangrijk dat daar waar mogelijkheden zijn diverse dienstverleningen elkaar vinden en ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn: ruimtes delen met elkaar, elkaars project inhoudelijk ondersteunen of bepaalde dienstverleningen gezamenlijk gebruiken,….
De beoordelingsprocedure bij deze uitbreidingsronde
De secretaris van het LOK maakt de beoordelingscriteria en -procedure, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad, ten laatste over op 27 september aan het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin).
De secretaris van het LOK zorgt voor de algemene bekendmaking van de beoordelingscriteria en -procedure door de beoordelingscriteria en -procedure op te laten nemen op de website van de stad Hasselt en door te sturen naar de Hasseltse kinderopvanginitiatieven baby's en peuters en potentieel nieuwe organisatoren.
De secretaris van het LOK bereidt de beoordeling van de aanvragen voor, door elke aanvraag te toetsen aan de door het lokaal bestuur (gemeenteraad) vastgelegde beoordelingscriteria en kent aan de projecten een objectieve score toe, laat deze bekrachtigen door het college van burgemeester en schepenen vooraleer ze tijdig worden overgemaakt aan het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin). Zij kan zich laten ondersteunen door het diensthoofd van de dienst Kinderopvang.
Het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters.
Het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang die de adviesopdracht van het lokaal bestuur vastlegt.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 (BS 25 juli 2014) houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (of kortweg het Procedurebesluit genoemd) die de programmatieregels vast legt die Kind & Gezin moet naleven bij het opmaken van een oproep en het doorlopen van de procedure.
De gemeenteraad keurt de voorgedragen beoordelingscriteria en de -procedure voor de uitbreidingsronde kinderopvang voor baby's en peuters 2023 voorgesteld door het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) goed.
De gemeenteraad keurt de bekendmaking van deze beoordelingscriteria en de -procedure voor de uitbreidingsronde kinderopvang voor baby's en peuters 2023 aan het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin), bestaande organisatoren, en potentieel nieuwe organisatoren goed.
Bij het naleven van de financiële voorwaarden omschreven in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad Hasselt en de vzw Ter Engelen stelden we vast dat de middelen voor deze vzw op een verkeerdelijk wijze nominatief werden opgenomen in het MJP 2020 - 2025. In feite gaat het om een doorstorting van de middelen die de stad Hasselt ontving van Kind en Gezin waarbij de uitbetalingsmodaliteiten werden bepaald in de goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst.
Een correcte benaming van het budget voor de vzw Ter Engelen (Covida) in het MJP 2020 - 2025 is noodzakelijk om over te kunnen gaan tot de naleving van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Hasselt en de vzw Ter Engelen.
De samenwerkingsovereenkomst tussen stad Hasselt en de vzw ter Engelen (Covida) van 2015.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt de schrapping van de nominatieve subsidie aan de vzw Ter Engelen (Covida) uit de lijst nominatieve toelage goedgekeurd in het MJP 2022 -2025 goed omwille van het bestaan van een samenwerkingsovereenkomst.
De stad Hasselt wil zich engageren om tegen 2030:
50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net toegankelijk te maken:
In het kader van de opdracht “PA6434 - Ereloonovereenkomst aanstellen ontwerper voor het toegankelijk maken van de bushaltes op het grondgebied Hasselt” werd een bestek met nr. 2023-5428 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 247.933,88 excl. btw of € 299.999,99 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5428 en de raming voor de opdracht “PA6434 - Ereloonovereenkomst aanstellen ontwerper voor het toegankelijk maken van de bushaltes op het grondgebied Hasselt”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 247.933,88 excl. btw of € 299.999,99 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien vanaf 2024.
In het kader van de uitvoering van het masterplan 'Kernversterking Tuilt' moeten de stadsmagazijnen op de Mees-site afgebroken worden. Daarnaast zijn deze gebouwen vervallen en kunnen ze om veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden. Een sloop is dus noodzakelijk.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5470 en de raming voor de opdracht “Sloop van de stadsmagazijnen in Tuilt (Mees-site)”, opgesteld door Stadsbeheer - Gebouwen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt € 112.500,00 excl. btw of € 136.125,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Raming: € 112.500,00 excl. btw of € 136.125,00 incl. 21% btw.
Volgnummer: via 'anders budgetteren'
Algemene rekening: 22100000 - Gebouwen - Gemeenschapsgoederen
Beleidsbudget
Investering
ORBA: PA6422 - Sloop en sanering stadsmagazijnen Tuilt (Mees-site)
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 150.000,00
Borg: Ja
Prijsherziening: Neen
Verrekening: Ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5470 en de raming voor de opdracht “Sloop van de stadsmagazijnen in Tuilt (Mees-site)”, opgesteld door Stadsbeheer - Gebouwen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt € 112.500,00 excl. btw of € 136.125,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Op de zitting van de deputatie van de Provincie van 9 maart 2017 werd besloten om samen te werken met de Stad Hasselt en de Universiteit Hasselt om de toekomst van de Begijnhofsite te Hasselt te waarborgen. De samenwerking tussen die drie partijen is vastgelegd in een overeenkomst, goedgekeurd door de provincieraad op 21 november 2018, door de UHasselt in mei 2019 en door de gemeenteraad van de Stad Hasselt op 25 juni 2019.
Door stijging van de ABEX index dient het door partijen
te financieren bedrag geïndexeerd te worden. Deze aanpassing wordt vastgelegd in een bijakte.
De samenwerkingsovereenkomst "Begijnhofsite Hasselt" tussen de Provincie Limburg, de Stad Hasselt en Universiteit Hasselt werd goedgekeurd door de provincieraad op 21 november 2018, door de UHasselt in mei 2019 en door de gemeenteraad van de Stad Hasselt op 25 juni 2019.
De raming van het bouwbudget opgenomen in de goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst voor de totale renovatie van de begijnhofsite bedraagt € 6.743.812,00 excl. btw. Deze raming werd opgemaakt op 07/07/2018.
Op 23 november 2022 werden de werken door het provinciebestuur gegund voor € 10.815.000,00 excl. btw.
De ABEX index die de evolutie van de bouwkost weergeeft is geklommen van 789 punten op datum van de raming dd. 07/07/2018 tot 2014 punten op datum van de gunning of een stijging van 27.24%.
Op de stuurgroepvergadering van 23 januari 2023 werd voorgesteld om de initiële bijdrage van de partners, zijnde UHasselt en Stad Hasselt, te indexeren met afgeronde ABEX indexatie van +25%.
Voorstel om via bijakte het te financieren bedrag vanuit Stad Hasselt, opgenomen in artikel 12.3, van € 1.000.000,00 te verhogen conform de ABEX bouwindex tot € 1.250.000,00 incl. btw.
De bijdrage vanuit Stad Hasselt kadert in de kosteloze overdracht van de kerkruïne, de nieuw op te richten belvedère en de begijnhoftuin aan de Stad conform art. 14.1.2 van de samenwerkingsovereenkomst. Gezien de beoogde optilling van de groenfunctie van de binnentuin tot openbaar park waarbij het over te dragen binnengebied een belevingsplek moet worden waar functies als kunst, studie, creatie, rust, beleving, etc. elkaar kruisen, behoudt de Stad Hasselt zijn volle inspraak in de invulling van het over te dragen binnengebied.
De Provincie Limburg stelde hiervoor een bijakte op.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 56 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het gunningsbedrag voor de renovatie-investeringen van de Begijnhofsite bedraagt € 10.815.000,00 excl. btw.
De Stad Hasselt verbindt zich ertoe om de realisatie van het project ten belope van maximaal € 1.250.000,00, zijnde € 1.000.000,00 conform de samenwerkingsovereenkomst dd. 21 november 2018 aangevuld met een bijkomende investering ten gevolge van de sterke stijging van de bouwindex en een kredietprovisie ten gevolge van prijsstijgingen van € 250.000,00 te financieren.
bijkomend bedrag: € 250.000,00 incl. btw
Kredieten worden voorzien via "Anders budgetteren"
Oud MJP nummer: MJP003365
PA nummer (Orba) + omschrijving: PA5535 - Ontwikkeling Begijnhofsite
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 1.000.000,00 (kwestie in bijlage)
De gemeenteraad keurt de bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst "Begijnhofsite Hasselt - Samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Limburg, de Stad Hasselt en de universiteit Hasselt" - 2018N040257 goed.
Het te financieren bedrag wordt conform de ABEX bouwindex verhoogd naar € 1.250.000,00.
Yumi Fujino woont al jaren in België en heeft uit Japan een hinamatsuri display meegenomen. Hinamatsuri (oftewel het poppenfeest) is een feestdag op 3 maart waar in Japan een poppendisplay wordt opgesteld om de dochter des huizes te vieren. Deze displays worden van moeder op dochter doorgegeven als erfstuk. Mevr. Fujino heeft geen kinderen en wenst deze display aan de Japanse Tuin te schenken.
In de openingsmaanden van de Japanse Tuin kan tijdens het Kersenbloesemfestival deze display als extra attractie of bezichtigingsstuk dienen. Het verhaal erachter is interessant en vormt een mooie toevoeging in het feestelijk karakter van onze jaarlijkse openingsmaanden.
Een hinamatsuridisplay van deze grootte is enkele honderden euro's waard en bevat een grote culturele waarde. Deze tentoonstellen aan onze bezoekers past dan ook binnen in onze missie om wederzijdse culturele uitwisseling en appreciatie te bevorderen.
De gemeenteraad keurt goed dat de Japanse Tuin de schenking van een poppendisplay van Yumi Fujino in ontvangst neemt en voor onbepaalde tijd bewaart op zijn eigen gronden.
De Stedelijke Werkgroep voor Ontwikkelingssamenwerking, afgekort de SWOS, was een erkend adviesorgaan en kwam tot in 2018 enkele keren per jaar samen om het beleid rond internationale solidariteit te bespreken.
Een onderzoek door South Research (in 2017) naar de werking van de SWOS legde enkele knelpunten bloot:
Daarop werd besloten om de werking van de SWOS 'on hold' te zetten en te starten met de implementatie van een nieuwe participatiestructuur, waarvan 'Hasselt in de wereld', 'Hasselt Mondiaal' en de 4de pijlerraad de belangrijkste pijlers vormen.
De ontbijtsessies van 'Hasselt in de wereld' worden 2 keer per jaar georganiseerd en gaan over diverse thema's gelinkt aan onze werking (bv. voeding, duurzame mode, grondstoffen, energie,...). Het is een open, laagdrempelig en interactief platform waarop iedereen die dit wenst zich kan informeren en inspraak kan hebben. De bedoeling is daarnaast ook om het netwerk te vergroten en versterken om zo het beleid rond internationale solidariteit meer draagvlak en -kracht te geven.
De 4de pijlerraad is een bijeenkomst van Hasseltse 4de pijlerinitiatieven (= verenigingen met duurzame en/of sociale ontwikkelingsprojecten in het globale Zuiden) die 3 keer per jaar samenkomt. Doelstelling is vooral om van deze groep een lerend netwerk te maken: via uitwisseling en opleiding individuele werkingen versterken en samenwerking stimuleren.
Stad Hasselt is een dynamische en klantgerichte organisatie. Participatie van Hasselaren is geen wettelijke plicht, maar een bewuste beleidskeuze. Daarom blijven we met onze werking rond internationale solidariteit inzetten op inspraak en participatie. De afgelopen jaren evolueerden we van één adviesorgaan naar een structuur die het mogelijk maakt dat burgers en middenveld op verschillende niveaus kunnen meebouwen aan een solidaire en duurzame samenleving. Deze structuur en de werking errond is nog volop in ontwikkeling, maar de dynamiek en het engagement van 'Hasselt Mondiaal' en het succes van 'Hasselt in de wereld' doen vermoeden dat we de juiste keuzes hebben gemaakt.
De stuurgroep 'Hasselt Mondiaal', als spil van de nieuwe participatiestructuur, stelde samen met de bevoegde schepen en ambtenaar een afsprakennota op. Hierin wordt o.a. vastgelegd wat de doelstelling van de groep is, de samenstelling en de frequentie van samenkomst.
Aangezien de SWOS al sinds enkele jaren niet meer samenkomt, dient deze formeel te worden ontbonden.
Decreet lokaal bestuur art. 304 § 3
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de ontbinding van de SWOS (Stedelijke Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking) goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de oprichting van de stuurgroep 'Hasselt Mondiaal' en bijhorende afsprakennota.
In 2014 werd een deel van de textielcollectie gecontamineerd met schimmel: dit door te grote schommelingen in de relatieve vochtigheid in de textielruimte van het depot Roode Berg en bij gebrek aan circulatie tussen de collectiestukken onderling. Om te vermijden dat de rest van de collectie zou worden gecontamineerd werd het aangetaste deel van de collectie in quarantaine (ruimte ‘Alternatief’) geplaatst. In 2017 werd een deel van de collectie behandeld waarbij ieder object visueel werd geïnspecteerd en mechanisch met een museumstofzuiger werd gereinigd. Er bleven echter nog een 800-tal objecten onbehandeld. Het tweede deel van de collectie werd in 2021 onder handen genomen.
Het werd hoogtijd dat deze collectie zou worden behandeld. Dit gegeven in combinatie met het feit dat Modemuseum Hasselt niet langer gebruik kon maken van de quarantaineruimte ‘Alternatief’, maakte dat beslist werd om de behandeling en de opslag door een externe firma in 2021 te laten uitvoeren.
Op vraag van het stadsbestuur zouden enkel stukken die passen binnen het collectieprofiel van Modemuseum Hasselt behandeld worden. Stukken die op termijn in aanmerking zouden komen voor afstoting, worden uitgesloten van behandeling. De gecontamineerde deelverzameling die hoofdzakelijk is samengesteld uit objecten van 1960-1980, bevatte effectief 294 objecten die niet binnen de collectie van Modemuseum Hasselt passen.
Op basis van de methodologie Op de Museale Weegschaal. Collectiewaardering in zes stappen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (2013) (zie bijlage bij dit ebesluit) voerde Modemuseum Hasselt een collectiewaardering door in 2022 en 2023.
Vertrekkende vanuit de missie en visie en het huidige collectieprofiel werden de waarden waartegen deze collectie zou worden geëvalueerd (o.a. toestand, ensemblewaarde, herkomst en verwerving, zeldzaamheid…), gerangschikt en gedefinieerd in de context van de collectie van Modemuseum Hasselt. Ensemblewaarde, zeldzaamheid, representativiteit, historische en artistieke waarde zijn de meest doorslaggevende factoren voor een waardering van de collectie van Modemuseum Hasselt.
Een groep objecten werd gedefinieerd als niet museumwaardig en uitgesloten van behandeling en wordt nu afgestoten. Objecten waarvan de schenker gekend is, worden opnieuw aangeboden aan de schenkers met de vraag of ze ze wensen terug te nemen. Bij positief antwoord, kunnen de objecten opgehaald worden in het museum. Bij negatief antwoord, zullen deze objecten vernietigd worden.
De gemeenteraad keurt de afstoting van 294 objecten van Modemuseum Hasselt goed.
Conform artikel 263 van het decreet lokaal bestuur wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
De evaluatie van de prioritaire actieplannen geeft een duidelijk beeld over het besteden van de beschikbare kredieten en de uitvoering ervan.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 263.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van lokale besturen artikel 6 en artikel 29.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2023 van de prioritaire actieplannen.
Sinds 2019 heeft Hasselt een erkenning als lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Voor de legislatuur 2020-2025 is deze erkenning opnieuw bevestigd en ontvangt Hasselt jaarlijks een subsidiebedrag van 19.635,66 euro, rechtstreeks te besteden aan vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede.
Hasselt koos ervoor om dit budget, aangevuld tot 36.000 euro (met reguliere, eigen middelen) te verdelen via het Fonds Vrijetijdsparticipatie. In het reglement van het Fonds zijn de bestedingsregels en de verdeling van het budget vastgelegd. Het beheer van het Fonds vrijetijdsparticipatie is toegewezen aan VZW Horizont.
Intussen heeft Hasselt sinds 12 februari 2021 ook de UiTPAS uitgerold, een voordeelkaart voor vrijetijdsbesteding in Hasselt. In het systeem van de UiTPAS is een luik voorzien voor de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede met name de UiTPAS met kansentarief.
Met zowel het Fonds als de UiTPAS met kansentarief heeft Hasselt op dit moment twee systemen in voege die een financiële tegemoetkoming voorzien in het kader van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede in Hasselt.
Het verschil tussen beide systemen zit voornamelijk op het solidaire principe en op de pre-financiering. Waar het Fonds voorziet in een financiële tegemoetkoming van 80%, voorziet de UiTPAS met kansentarief in een tussenkomst van 40% vanuit het lokaal bestuur en 40% vanuit de vrijetijdsaanbieder. De vrijetijdsaanbieder is dus mee solidair in de UiTPAS met kansentarief. De UiTPAS geeft onmiddellijk de korting op het moment van inschrijven waar het Fonds een pre-financiering vraagt van de persoon in armoede. Met het betaalbewijs en inschrijvingsbewijs kan daarna via Rap op Stap de terugbetaling van 80% in orde gebracht worden. Het hoeft niet gezegd dat voor sommige vrijetijdsactiviteiten of voor een groot gezin de financiële draaglast van de persoon in armoede zwaar onder druk komt te staan via de werking van het Fonds.
Het effect van twee concurrerende systemen is voelbaar op verschillende punten: (1) vrijetijdsaanbieders stappen niet in het systeem van de UiTPAS met de argumentatie dat de doelgroep toch de korting krijgt via het Fonds. (2) De medewerkers van Rap op Stap moeten voortdurend een dubbele check doen om te bepalen of de financiële tussenkomst moet gebeuren vanuit de UiTPAS of vanuit het Fonds. Omdat onze UiTPAS-werking nog steeds groeit, is het risico op foutieve toewijzingen niet onbestaande. (3) De medewerkers van Rap op Stap vinden het een uitdaging om aan een persoon in armoede uit te leggen waarom ze soms een onmiddellijke korting krijgen en in een andere situatie zelf financieel moeten pre-financieren om daarna terug te vorderen. (4) Het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede wordt geïnformeerd over de stand van zaken van het Fonds vrijetijdsparticipatie en over de stand van zaken van de UiTPAS met kansentarief. (5) De UiTPAS met kansentarief genereert via het systeem automatisch veel meer informatie over de participatie van mensen in armoede, de verwerking van het Fonds gebeurt manueel.
Vanuit deze analyse is het voorstel om de werking van het Fonds vrijetijdsparticipatie en de bijbehorende samenwerkingsovereenkomst met VZW Horizont op te heffen op datum van 31 december 2023. Vanaf 1 januari 2024 heeft Hasselt dan enkel de UiTPAS met kansentarief als systeem om tussen te komen in de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.
Concreet betekent dit:
(1) de middelen die op dit moment voorzien zijn voor het Fonds vrijetijdsparticipatie worden overgeheveld naar de budgetten voorzien voor de terugbetalingen in het kader van de UiTPAS met kansentarief.
(2) de verantwoording naar Vlaanderen gebeurt met de cijfers beschikbaar vanuit de databank UiTPAS. We lopen daar geen risico om subsidies te verliezen omdat de middelen nog steeds ingezet worden voor de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.
(3) het vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede met een financieel voordeel verkleint. Op dit moment zijn nog niet alle vrijetijdsaanbieders partner in de UiTPAS. Er dient dus sterk ingezet te worden in de komende periode op maximale participatie van vrijetijdsaanbieders in de UiTPAS. Er zijn hier al heel wat inspanningen rond gebeurd, maar dit blijkt niet evident te zijn.
(4) Uiterlijk einde september 2023 dient de opzeg aan VZW Horizont via aangetekend schrijven te gebeuren.
(5) Met de budgetten voorzien in het Fonds werd in 2022 en 2023 ingezet op een mobiel loket vrijetijdsparticipatie en een inloopmoment vrije tijd in het Huis van het Kind. Beide werkingen kunnen opnieuw gegund worden met een gedeelte van het budget dat verschuift naar de begroting van de UiTPAS, mits positieve evaluatie en beleidsbeslissing.
Het decreet houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport van 18 januari 2008.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 338 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018, titel II, hfdst 3.
Beleidsbudget, PA5465 Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede
Exploitatiebudget uitgaven: 40.000 euro, voorzien op MJP002455, ARK 61323000
Exploitatie ontvangsten: 19.635,66 voorzien op MJP002456, ARK 74061000
Na afschaffing Fonds zullen de uitgaven voorzien worden op MJP004682, ARK 61351000
De gemeenteraad keurt de opheffing van het fonds vrijetijdsparticipatie 2020-2025 met ingang van 1 januari 2024 goed.
De gemeenteraad keurt de beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst met VZW Horizont in het kader van het Fonds Vrijetijdsparticipatie op datum van 31 december 2023 goed.
De gemeenteraad keurt de overheveling van de budgetten voorzien voor het Fonds naar de budgetten voorzien voor de UiTPAS goed.
Geachte collega's,
Tijdens de vakantieperiode las ik meermaals in de krant dat er regelmatig fietsdiefstallen waren in de stad.
Zelf als fervent fietser en goed wetende dat een elektrische fiets veel geld kost, heb ik dan bij de politieraad, de cijfers opgevraagd van het aantal fietsdiefstallen in de stad over de voorgaande jaren.
De coronajaren niet meegerekend zijn er dat gemiddeld 319 per jaar!
Zo stond er vorige week ook nog in de krant te lezen, dat er dit jaar al, om en bij de 200 fietsdiefstallen werden aangegeven.
Dit zijn dan ook nog maar alleen de ‘aangegeven’ fietsdiefstallen, er zijn er dan ook nog meerdere diefstallen, die niet worden aangegeven.
Tot voor enkele jaren, was er door de stadswachten fietsbewaking, met genummerde bonnetjes, verspreidt op verschillende locaties in stad. Je kon er met een gerust hart je dure, al dan niet elektrische fiets stallen.
Nu wil men de fietsparking, weliswaar met camerabewaking, in Quartier Blue als alternatief promoten. Deze parking wordt echter miniem benut.
Getuige hiervan de vele fietsen die staan bovenaan op het plein en overal in de stad.
Zeg nu zelf, als je midden in het centrum moet zijn, ga je jouw fiets niet stallen in een uithoek van het centrum.
Daarom mijn voorstel om op enkele plaatsen in het centrum, terug het vroegere systeem in te voeren.
Enkele plaatsen waren vroeger al gekend, onder andere achter het oude stadhuis, op Capucienenplein aan de toeristische dienst en op het Kolonel Dusartplein tijdens de marktdagen en misschien ook nog op andere plaatsen.
Wil men de fiets promoten als ideaal vervoermiddel in de stad, wil men van Hasselt een fietsstad maken, moet men dit ondersteunen met bewaakte fietsstallingen.
Mijn voorstel luidt daarom als volgt:
Verspreid over het centrum van de stad, zal men opnieuw fietsparkings voorzien met bewaking en zal er terug, met een genummerd bonnensysteem beheert door de stadswachten, worden gewerkt.
Koen Ooms
Enkele dagen geleden vernam ik op de lagere school waar mijn 12-jarige dochter les volgt dat de stad Hasselt de intentie heeft om eind 2023 te stoppen met het project 'weerbare jongeren', een van de paradepaartjes van het CAW-JAC, omdat de Federale overheid de subsidiering zou stopzetten.
Mijn vragen:
1. Klopt dit?
2. Indien ja: hoeveek bedroeg de jaarlijkse subsidie van de Federale Overheid voor dit project?
3. Is het voor dit college een optie om de financiering voor dit project op zich te nemen?
4. Indien neen: wat met stadsmedewerkers die het project runden en is er “nazorg” voorzien voor kinderen en ouders?
Naar aanleiding van het boekje dat de Runkstenaren enkele weken geleden in de bus kregen, enkele vragen te verduidelijking van de inhoud ervan.
Zo lezen we in de rubriek ‘vlot met de bus’ dat de Runkstenaar zich vlot door de wijk kan verplaatsen met openbaar vervoer. Deze routes wil u samen met de Lijn bepalen in 2024.
Heel veel runkstenaren gaan te voet of per fiets via één van de passerellen naar het centrum. Deze zijn verouderd en gevaarlijk omdat ze niet aangepast zijn aan de nieuwe vervoersmodi.
We merken op het terrein dat zowel scholen als verenigingen nood hebben aan een uitgebreider sportinfrastructuur.
In september verhuist de markt van het Kolonel Dusartplein gedurende vijf dagen naar een andere plaats. Zij gaat door op de as Gelatineboulevard, Verbindingsplein, Kattegatstraat, Molenpoortplein en Demerstraat. Op 26 september is de laatste marktdag op deze andere plaats. Nadien verhuist de markt terug naar het Kolonel Dusartplein.
Volgend jaar moet de markt opnieuw verhuizen, voor meerdere én voor langere periodes. De schepen lijkt ook een permanente verhuis te overwegen. We moeten “bekijken welke richting we uit willen, maar het is duidelijk dat deze opstelling een bijzonder goed alternatief biedt”, aldus de schepen in HBVL van 13 september 2023.
Mijn vragen: