Geachte collega's,
Tijdens de vakantieperiode las ik meermaals in de krant dat er regelmatig fietsdiefstallen waren in de stad.
Zelf als fervent fietser en goed wetende dat een elektrische fiets veel geld kost, heb ik dan bij de politieraad, de cijfers opgevraagd van het aantal fietsdiefstallen in de stad over de voorgaande jaren.
De coronajaren niet meegerekend zijn er dat gemiddeld 319 per jaar!
Zo stond er vorige week ook nog in de krant te lezen, dat er dit jaar al, om en bij de 200 fietsdiefstallen werden aangegeven.
Dit zijn dan ook nog maar alleen de ‘aangegeven’ fietsdiefstallen, er zijn er dan ook nog meerdere diefstallen, die niet worden aangegeven.
Tot voor enkele jaren, was er door de stadswachten fietsbewaking, met genummerde bonnetjes, verspreidt op verschillende locaties in stad. Je kon er met een gerust hart je dure, al dan niet elektrische fiets stallen.
Nu wil men de fietsparking, weliswaar met camerabewaking, in Quartier Blue als alternatief promoten. Deze parking wordt echter miniem benut.
Getuige hiervan de vele fietsen die staan bovenaan op het plein en overal in de stad.
Zeg nu zelf, als je midden in het centrum moet zijn, ga je jouw fiets niet stallen in een uithoek van het centrum.
Daarom mijn voorstel om op enkele plaatsen in het centrum, terug het vroegere systeem in te voeren.
Enkele plaatsen waren vroeger al gekend, onder andere achter het oude stadhuis, op Capucienenplein aan de toeristische dienst en op het Kolonel Dusartplein tijdens de marktdagen en misschien ook nog op andere plaatsen.
Wil men de fiets promoten als ideaal vervoermiddel in de stad, wil men van Hasselt een fietsstad maken, moet men dit ondersteunen met bewaakte fietsstallingen.
Mijn voorstel luidt daarom als volgt:
Verspreid over het centrum van de stad, zal men opnieuw fietsparkings voorzien met bewaking en zal er terug, met een genummerd bonnensysteem beheert door de stadswachten, worden gewerkt.
Koen Ooms