Het kruispunt R71 x Elfde-Liniestraat bevindt zich in een dynamische leef- en verkeersomgeving. Tal van omliggende attractiepolen (PXL-campus, winkel- en woongebied, kmo-zone,…) genereren vele fiets- en voetgangersverplaatsingen. Daarbovenop is de R71 één van de belangrijkste ontsluitende- en verbindende verkeersassen van Hasselt en omstreken. Om de verschillende verkeersgroepen samen te laten functioneren is er nood aan een robuuste en verkeersveilige oversteekvoorziening voor fiets- en voetgangersverkeer. Dit is in de huidige situatie niet het geval, waar de gelijkgrondse, niet-conflictvrije oversteken ervoor zorgen dat overstekende fietsers en voetgangers tot 6 rijstroken dienen te dwarsen. Ook zijn de oversteekbewegingen in conflict met rechts- en linksafslaand verkeer vanuit de eigen of tegengestelde richting.
In de zoektocht naar een oplossing van deze verkeersveiligheidsproblematiek is geopteerd voor een ongelijkvloerse kruising tussen gemotoriseerd verkeer en fiets- en voetgangersverkeer. Het voorgenomen ontwerp is een resultaat van een intensief overlegtraject tussen het studiebureau, AWV en de diensten van de stad Hasselt. In het voorgenomen ontwerp maakt de brug een rechte oversteek t.h.v. het kruispunt R71 x Elfde-Liniestraat met een lusbeweging aan de noordzijde (zijde Elfde-Liniestraat noord) en een fietsspiraal aan de zuidzijde (zijde PXL & Elfde-Liniestraat zuid) die daar de aansluiting maakt op de voetgangersas.
Vanaf de centrale ‘voetgangersas’ ter hoogte van de PXL loopt er een fiets-/wandelzone in helling omhoog. Deze wordt steeds breder tot aan de spiraal, waardoor centraal in de spiraal een pleinzone ontstaat met twee bomen/plantvakken. Vanaf hier is er een trap omlaag richting bushalte Handelsschool en een trappenpartij omhoog richting de feitelijke oversteek van de R71. De trappenpartijen zijn qua vormgeving te integreren in deze ‘sokkel’. Vanaf de sokkel vertrekt de stalen structuur (spiraal) richting de oversteek. De spiraalstructuur wordt ondersteund door kolommen aan weerszijden van het fietspad. Door er een stalen, niet-dragend regelwerk tegen te plaatsen kan er een schil tegen geplakt worden. Op deze manier wordt de ruimtelijke integratie tussen de brug, gebouw B van de PXL en het groene campuspark gewaarborgd.
Aan de zijde van de R71 noord kan door de kolommen in een vast ritme te plaatsen een soort galerij ontstaan onder de helling, waarin fiets en voetpaden vervat zitten. Deze galerij loopt door in het gebouw van Kumpen en plaatselijk kan er gewerkt worden met een schil. Een breed plateau tegen het gebouw laat de gevraagde bochtstraal toe en kan overlopen in het dak, waarop een moestuin of dergelijke kan worden ingericht. De helling naar beneden kan later mee worden opgenomen in de gevel van het gebouw door een uitkraging. Tot slot landen we op een talud, waar zitelementen kunnen worden ingericht aan de binnenzijde van de bocht. Trappen geven toegang richting de bushalte, het labo en andere omliggende attractiepolen. Alle trappenpartijen binnen het ontwerp worden voorzien van fietsgoten om de mogelijkheid tot short-cuts toe te staan. De aansluiting voor fietsers wordt gemaakt t.h.v. de Zeilstraat, hier kunnen fietsers zich ook richting de R71 en ventwegen bewegen door gebruik te maken van een dubbelrichtingsfietspad.
De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug kadert, naast zijn andere functionaliteiten, binnen de ambitie van de stad Hasselt om een volwaardige fietsroute tussen Elfde-Liniestraat Noord en het Albertkanaal aan te leggen. De route zal opgenomen worden binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. In de relatie tussen de fiets- en voetgangersbrug en de BFF-route werd gezocht naar een verkeersveilige en comfortabele inrichting van het kruispunt Zeilstraat x Elfde-Liniestraat. In de start- en projectnota werden verschillende kruispuntvarianten voor dit kruispunt onderzocht. Hierbij werd gekozen voor een fietsoversteek in één tijd in de vorm van een verhoogd plateau. De uitrijdende beweging t.h.v. de Zeilstraat zal zich beperken tot uitrijden in de richting van de R71. De conflictbeweging zal tenietgedaan worden door een rechtsaf verbod komende vanuit de Zeilstraat.
Het dossier van de fietsbrug van AWV wordt aangegrepen om de fietsverbinding vanaf de Elfde-Liniestraat naar de Scheepvaartkaai te realiseren. Op deze manier wordt de fietsbrug en de Elfde-Liniestraat bereikbaar gemaakt voor de fietsers. Hierbij wordt er een dubbelrichtingsfietspad aangebracht op de Zeilstraat tussen de Elfde-Liniestraat en de Vissersstraat. Dit betreft een dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 3 meter aangebracht in een slemlaag op de bestaande verharding, exclusief een schuwafstand van 90 cm tussen fietspad en rijweg. Op deze manier blijft een rijbaanbreedte van 6,1m voor het gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden worden in het bestek van de fietsbrug opgenomen als voorwaardelijk gedeelte. Op deze manier kan de aannemer geen schadevergoeding vragen mocht het deel niet gegund of uitgevoerd worden. De uitvoering zal mits goedkeuring bij AWV liggen, de kosten voor het onderdeel Zeilstraat, ligt bij de stad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° a), b) en c);
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het voorwaardelijk deel van het bestek voor 'Aanleg fiets- en voetgangersbrug R71 x Elfde-Liniestraat' opgemaakt door Agentschap Wegen & Verkeer goed.
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van Agentschap Wegen & Verkeer als aanbestedende overheid.