De Stedelijke Werkgroep voor Ontwikkelingssamenwerking, afgekort de SWOS, was een erkend adviesorgaan en kwam tot in 2018 enkele keren per jaar samen om het beleid rond internationale solidariteit te bespreken.
Een onderzoek door South Research (in 2017) naar de werking van de SWOS legde enkele knelpunten bloot:
Daarop werd besloten om de werking van de SWOS 'on hold' te zetten en te starten met de implementatie van een nieuwe participatiestructuur, waarvan 'Hasselt in de wereld', 'Hasselt Mondiaal' en de 4de pijlerraad de belangrijkste pijlers vormen.
De ontbijtsessies van 'Hasselt in de wereld' worden 2 keer per jaar georganiseerd en gaan over diverse thema's gelinkt aan onze werking (bv. voeding, duurzame mode, grondstoffen, energie,...). Het is een open, laagdrempelig en interactief platform waarop iedereen die dit wenst zich kan informeren en inspraak kan hebben. De bedoeling is daarnaast ook om het netwerk te vergroten en versterken om zo het beleid rond internationale solidariteit meer draagvlak en -kracht te geven.
De 4de pijlerraad is een bijeenkomst van Hasseltse 4de pijlerinitiatieven (= verenigingen met duurzame en/of sociale ontwikkelingsprojecten in het globale Zuiden) die 3 keer per jaar samenkomt. Doelstelling is vooral om van deze groep een lerend netwerk te maken: via uitwisseling en opleiding individuele werkingen versterken en samenwerking stimuleren.
Stad Hasselt is een dynamische en klantgerichte organisatie. Participatie van Hasselaren is geen wettelijke plicht, maar een bewuste beleidskeuze. Daarom blijven we met onze werking rond internationale solidariteit inzetten op inspraak en participatie. De afgelopen jaren evolueerden we van één adviesorgaan naar een structuur die het mogelijk maakt dat burgers en middenveld op verschillende niveaus kunnen meebouwen aan een solidaire en duurzame samenleving. Deze structuur en de werking errond is nog volop in ontwikkeling, maar de dynamiek en het engagement van 'Hasselt Mondiaal' en het succes van 'Hasselt in de wereld' doen vermoeden dat we de juiste keuzes hebben gemaakt.
De stuurgroep 'Hasselt Mondiaal', als spil van de nieuwe participatiestructuur, stelde samen met de bevoegde schepen en ambtenaar een afsprakennota op. Hierin wordt o.a. vastgelegd wat de doelstelling van de groep is, de samenstelling en de frequentie van samenkomst.
Aangezien de SWOS al sinds enkele jaren niet meer samenkomt, dient deze formeel te worden ontbonden.
Decreet lokaal bestuur art. 304 ยง 3
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de ontbinding van de SWOS (Stedelijke Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking) goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de oprichting van de stuurgroep 'Hasselt Mondiaal' en bijhorende afsprakennota.